בית פורומים עצור כאן חושבים

מה ההבדל בין ת"ח לבין פילוסוף?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/9/2011 02:18 לינק ישיר 

מסורתי
לא הבנת אותי. התכוונתי שברגע שזה הגדרה חדשה ותו לא אז זה לא אומר שום דבר לא על התורה ולא על הפילוסופיה ולא על ההבדל ביניהם אלא על תחום אחר לגמרי והוא הענווה האישית של האדם. שבמקרה בחרת לקרוא את הענוו בשם ת"ח ואת הגאוותן בשם פילוסוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2011 11:13 לינק ישיר 

maxmen כתב:
נכון אלא שההגדרה היא הפוכה

עניו = ת"ח

גאוותן = פילוסוף

אתה אומר בעצם שאין הבדל. ת"ח ופילוסוף חד הם בתוכן, רק אתה טוען שהפילוסוף לא עובד על המידות שלו,

ובכן זה תלוי אם הפילוסוף לומד מוסר או לא, ולכן גם ת"ח שלא לומד מוסר גם יהיה גאוותן,
אז אתה מציע שנלמד מוסר, ואני מסכים איתך בזה,

בדיוק הפוך!

אני אומר שאי אפשר להיות עניו מבלי ללכת בדרך של הת"ח  - להיות מוכן לקבל את התורה ולהאמין לחכמיה !!

בלי זה אי אפשר להיות עניו!!

וכמו כן אני אומר שאי אפשר להכשל בגאוה אלא אם כן נכשלים לפני כן בפילוסופיה!!

בבחינה של אין לדין אלא מה שעיניו רואות, כלומר לחשוב שח"ו ההגיון (ראית המציאות כהוויתה) הוא הוא השולט. (ח"ו כנ"ל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2011 14:53 לינק ישיר 

לידיעתכם, ב"משך חכמה" פרשת "בא" : "...וכל המציאות רותקה מהממציא האחד יתברך אבל מי יוכל להשיגו, עד כי כתב רבינו בחיי הזקן שלא יעבדוהו באמת אלא רק הפילוסוף או הנביא"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2011 15:03 לינק ישיר 

יסקה: אני מת עליך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 00:22 לינק ישיר 

יוסקהלייב כתב:

לידיעתכם, ב"משך חכמה" פרשת "בא" : "...וכל המציאות רותקה מהממציא האחד יתברך אבל מי יוכל להשיגו, עד כי כתב רבינו בחיי הזקן שלא יעבדוהו באמת אלא רק הפילוסוף או הנביא"

מי בעל הספר משך חכמה?

והיכן כתב רבינו בחיי את הנ"ל, אם תוכל להביא הפניה מדוייקת אודה לך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 00:38 לינק ישיר 

מסורתי

ננסה ללמוד את הענין ביחד. כי יש כאן לדעתי נושא מאד חשוב לברר. ואבקש ממי שיש לו מה להוסיף שיוסיף.

טענת שאי אפשר להיות עניו אלא אם נהיים ת"ח-שלומר שמתרגלים לקבל את דברי התורה אפילו שלא מבינים אותם. ולהיפך-שאי אפשר להיות גאוותן אלא אם כן נכשלים תחלה בפילוסופיה. שהיא האמונה רק בהשכל שלי.

ובזה שאתה עושה את ההשואה הזו ת"ח=ענו פילוסוף=גאוותן אתה עושה כאן סטייטמנט נגד הפילוסוף. שהרי כולנו אמורים להודות שענווה הוא מדה טובה בעוד שגאווה היא מדה גרועה.

השלב השני שלך זה כנראה להאשים כל מי שמביע דעה נגד התורה או המסורה בגאווה, היינו לומר שהגאווה היא שהביאתו לכך וממילא זה מוכיח שהטענה שלו שקר.

אני רוצה לשאול. האם ענווה זה ענין בדעות או ענין במדות? לכאורה לפי מה שאנחנו מורגלים ענין הענווה שייך לתחום המדות. ולא קשור לענין הדעות בכלל. האם ייתכן להאשים דעה מסויימת בגאווה? אם לא, אז מה מקום להאשים האדם המחזיק בדעה מסויימת בגאווה?

האם לחשוב על דברים לבד לעומת רק לקבל מאחרים הוא גאווה? לכאורה זה ענין בדעות. כלומר לא יכול להיות ערך בפני עצמו לקבל דברי מישהו או משהו אלא מכיון שהוא צודק. וממילא כל הנושא לא יכול להיות שייך בכלל למדות וערכים אלא לדעות, שב יש שאלה אחת , אמת או שקר, ואין ענין המדות שייכים שם כלל.

ואולי צריך לחדש כאן קטוגריה חדשה-"ענווה אינטלקטואלית" היינו הענווה שאומרת שלא לבטל כ"כ במהירות דבר שאנשים גדולים מאתנו אמרו וסברו וכו'. ולדון כלפיהם בכובד ראש.

ואני מסכים שחייב להיות כזה דבר, אך בסופו של דבר זה בעיקר ענין של סגנון של לכתוב צ"ע תחת דבריו הבל. ולא ענין עצמי.

סוף סוף צע"ג אם טענה של גאווה יש לה מקום בכלל בוויכוח אינטלקטואלי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:15 לינק ישיר 

יהיאור
אכן הנושא הוא מעיקרי התורה היותר יסודיים שיש ואני אכתוב בתמצית
כבר אמרו (ירושלמי שבת פ"א): מה שעשתה חכמה עטרה לראשה עשתה ענוה עקב לסוליתה
כלומר השאלה היא בעיקר המטרה אף אחד לא פועל כלום אילולי שיש לו איזשהו מניע וכבר כאן בשאלת המטרה משתנה כבר כל צורת החכמה
וכידוע משה רבינו היה ראש לענווים ולא ראש לחכמים [ובזה על פי חז"ל יתכן אפילו שבלעם היה גדול ממנו]
הכל מתחלק כבר בבסיס והשאלה העיקרית היא האם אנחנו בחכמתנו המטרה שלנו היא להבין ולהשכיל או רק לממש את יכולת החשיבה שיש לנו בבניית מבנים לוגיים על צורת העולם באופן כללי 
במילים אחרות - השאלה היא האם החכמה היא מניע ויש לה יכולת ליצור את העולם או העולם הוא סטטי והחכמה יכולה רק לאבחן מה יש בו והדברים ארוכים ועמוקים על פני כל שטח התורה והחכמה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:23 לינק ישיר 

מה שכתבתם הרי הוא פרדוקס. 

יהי כתב "

לגבי פילוסופים הרי לא קבלו את התורה וממילא הם בסך הכל עושים בדיוק מה שהת"ח עושים אלא שחסר להם מקור חשוב אחד שיש לנו מכיוון שקבלנו את התורה. [ואי"ז חסרון או עוולה שלהם שהרי למה יקבלו את התורה]"

ואילו ראה הת"ח בעצמו את מעמד הר סיני, הרי שהגיונו אומר לו כי הייתה קבלת תורה, וממילא אין הבדל בינו לבין הפילוסוף.

ואם לא היה, אם הגיוני אומר לו כי היה מעמד הר סיני, קבלת התורה וכו', הוא אינו נבדל מן הפילוסוף. שניהם בחכמה ההגיון אוחזים, אך אם הגיונו אומר לו כי לא היה מעמד כזה, גרוע הוא מעם הארץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:30 לינק ישיר 

אלי

נכון ולפי מה שכתבתי אין שום הבדל מדתולוגי בין הת"ח המאמין לבין הפילוסוף הכופר. ההבדל הוא טכני בלבד שהת"ח מקבל את התורה כמקור אמיתי. אי משום שהגיונו מחייב לקבלו אי משום סיבה אחרת. משא"כ הפילוסוף. כלומר המאמין מקבל את התורה כמקור שהוא אמת –גם אם אולי הוא לא הגיע לאמת שבדברים הכתובים בה משכלו לבד- משא"כ הפילוסוף.

יעקב.

לא ירדתי לגמרי לעומק דבריך אבל לענין הדיון לכאורה מה שאתה אומר זה שאכן עיקר הבחירה של האדם הוא בתחום המדות ולא קיים בכלל תחום של דעות שעומד באופן עצמאי. ולכאורה אלו דברים די מחודשים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:38 לינק ישיר 

יהיאור, וכי למה הוא מקבל דברים שלא הגע אליהם משכלו?

ובנוגע לענוותן וגאוותן, אין זו אלא פיקציה מטופשת.

למעשה, העניו יכול להיות רק אגנוסטיקן, ואין לו שום אפשרות לאחוז בדעה שהיא כלל וכלל.

שאם יטען כי הוא מהלך אחר החכמים, מעין לו הגאווה לידע לבחור מי מן החכמים צודק?

ואידך, זיל בלאס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:41 לינק ישיר 

כשאתה מביע את הדעה שלך על משהו או מישהו ודאי אתה מבטא בזה משהו ממה שקיים בך כבר קודם ולכן דעה יכולה אולי לשכנע אחרים על ידי שגם הם ישימו לב על ידו לנקודה מסוימת שמאירה יותר את הנושא אבל היא בהחלט לא יכולה ליצור מציאות חדשה ובזה המטרה של התורה היא לבטא את המציאות הנכונה כמו שהיא ללא תערובת והיא גם מעלת משה שזכה לפנים בפנים ומראה ולא בחידות שהוא הזיקוק הגבוה ביותר אפשר להגיע אליו
לעניין החידוש אני חושב שהדברים עתיקים מאוד והם נמצאים בכל רוחב ספרות חז"ל וחכמי ישראל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 01:47 לינק ישיר 

תסביר במילים פשוטות.

האם אדם יכול להגיע מחוכמתו לידי כך שישנו חיוב לוגי / הגיוני . סטטיסטי לכך שיש בורא, שברא עולם ונתן לעם נבחר מתוכו תורה מחייבת וכו'.

אם כן, תסביר איך אתה מגיע לזה.
אם לא, מה יתרון הת"ח מהפילוסוף?
נכון יותר: מה יתרון הת"ח מהע"ה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 02:00 לינק ישיר 

אלי .
כאן זה לא אשכול להתווכח עוד פעם האם היהדות לוגית. נא להיצמד לנושא. הנושא היא אם יש הבדל במתודה של הת"ח לבין הפילוסוף. ותשובתי היתה שלא. הסיבה למה הוא חושב שהתורה אמת לא משנה כאן. יהיה הסיבה מה שיהיה, הוא מקבל את זה כמקור אמיתי. והוא לא שונה מפילוסוף שמקבל את השכל שלו כמקור אמיתי. או אם הוא יחליט מאיזה סיבה שדברי פלוני ופלוני אמתיים. וכך גם הת"ח אלא שנוסף לו מקור אחד. זה כל ההבדל [לא יודע אם זה יתרון, כלומר זה יתרון עובדתי לפי שיטת המאמינים אך לא מתדולוגי יסודי] 
גם אם הוא החליט סתם ככה שהיהדות אמת זה עדיין בגלל שהוא מקבל את זה כאמת. מעכשיו הוויכוח שיכול להיות אם לקבל בכלל דבר רק אם זה מאומת בשכל או גם לקבל דברים שלא שכליים או מנבואה או ממסורה הוא ויכוח פנים-פילוסופי ואין כאן הבדל עקרוני במתודה. [גם בפילוסופיה עצמה יש וויכוח נרחב מה לקבל כאמת] 

בענין הענווה לדעתי אתה לא צודק ודבריך הם הגזמה גמורה של העתקת הנושא של המידות לנושא של הדעות. אני יכול להיות ענייו כמשה ועדיין לאחוז כדעתי בכל התוקף ושמי שסובר אחרת טועה בהחלט. בזה אתה צודק שאין הבדל בין מי שעושה כדעתו לבין מי שהחליט לקבל דעת אחרים אבל שניהם יכולים להיות ענווים או בעלי גאווה באותו מידה. 

יעקב.
אז אתה באמת טוען שאין כזה תחום שנקרא דעות שבה יש להבדיל בין אמת לשקר. אני לא בדיוק יורד לעומק דבריך, נא לדבר בשפה שלי. יש כזה דבר שיש שתי תחומים מידות ודעות או אין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 02:08 לינק ישיר 

יהי, כתבת "

בזה נבדלו ת"ח מע"ה. ת"ח מכירים כל דבר לפי התורה ולא מאמינים סתם למי שאומר להם. כמו שתראה בגמרא שעל כל דבר שואלים מנלן מהיכי תיתי וכו' משא"כ ע"ה שמאמינים לכ הגה שיוצא מפי הרב [וכך ראוי להם לעשות]"

אך באם הת"ח "מחליט" על משהו שזה אמת בלי סיבה הגיונית / פילוסופית, הרי הוא בדיוק כמו הע"ה שמחליט שכל מה שאומר הרב הרי זה אמת, בלי סיבה הגיונית ופילוסופית.

וממילא זהו ההבדל המתודי בין פילוסוף לבין ת"ח. (והכל לשיטתך!!!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2011 02:29 לינק ישיר 

הוא מחליט עם סיבה הגיונית. רק שאתה יכול לחלוק האם זה הגיוני. אבל לדעתו בודאי שזה הגיוני. אבל זה כבר וויכוח הגיוני האם זה הגיוני ולא שינוי מתודולגי. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה ההבדל בין ת"ח לבין פילוסוף?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.