|
|
| נשלח ב-21/9/2011 01:08 |
|
| |
קודם כול יישר כוח לבני שסוף סוף שומעים את קולו. דבר נוסף, אני לא מצליח להבין את דינו, לדבר באופן כללי זה הכי קל, וכאשר דיברנו על סוגיות פרטיות, [הריני להזכיר למי שלא זוכר או לא יודע את הדיון שלנו הגדול בסוגיות לגופם] זכינו למנות של גידופים והתנשאויות מצד דינו, וגוף הדיון אחרי כל הניפוי של הדברים החיצונים נשאר דיון יפה עמוק שבו לא ראיתי שרמתו של בני הוא רמה של תיכון. יתכבד דינו בהבטחה שהוא הבטיח לנו ביקורות על הספר ויפתח דיון בסוגיות פרטיות כדי שחכמי הפורום יוכלו לדון בצורה עניינית קונקרטית על נושאים, ויוכל הציבור לשפוט, מבלי שדינו יחליט מי הוא הציבור וכוו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 08:04 |
|
| |
עוד גזיר "יתד נאמן" לבני:
הבוקר, הרב ישעיהו ויין שליט"א כותב עם הכותרת "ראיית הנבער"
בהתחלה, סיפור מאחד ממגידי המישרים המפורסמים, ר' יעקב גלינסקי שליט"א. בניגוד לסיפורים אחרים שלו, שלפעמים מקוממים, זה סיפור טוב.
מעשה בכפרית שראתה עיתון (יהודי כשר) עם ידיעה על אניה חדשה וגם תמונה. אבל התמונה היתה הפוכה. לכן היא חשבה שהאניה טובעת. אמו של המספר הבהירה לה את הטעות.
מכאן למדתי, אומר הרב גלינסקי, שאדם שאינו יודע קרוא וכתוב רואה הכל הפוך, חושב שהמצאה גדולה היא סכנה קיומית. או להפך.
(נכון מוצלח?)
ומן המשל לנמשל. "הזכות לראות נכוחה את הליכותיהם בקודש של שרפי מעלה... (כלומר הרבנים הדגולים)... דורשת מהמתבונן לדעת "לקרוא" את התמונה שהוא רואה".
לשם כך צריך שלא יהיה מרוחק "שנות אור ודור מקדושתם ועומק דעתם".
קוראי יתד וכותביו הם תלמידיהם ותלמידי תלמידיהם. יודעים להכיר את מקומם ובוררים בשבעים נפות. חוקרים ומתארים את תולדותיהם בסילודין ויראת הרוממות.
אבל "אישים מחוגים הרחוקים מדעתה ודרכה של תורה צרופה" איך ישיגו דעת קדושי עליון?
הפרשנות שלהם לקוחה מעולמם הצר.
כל זה אמור נגד "היסטוריונים כדוגמתו של ד"ר מסויים" וכו' "שחקר וניתח בתעוזתו את פועלו של אור העולם..."
כמדומה שהפסקה הקודמת ראויה לעיון.
האמנם התורה היא "צרופה" או שיש בה גם חלקים של סברה?
האמנם עולמו של החוקר הוא הצר או העולם של הכותב? ומה הקריטריונים לשימוש במונחים "צר" או "רחב"?
אפשר לראות כאן מאמר השקפתי שמצטרף לקודם וזה הכל. אבל אני סבור שיש כאן גם מקום לדיון רחב יותר, שיש לו פן אנתרופולוגי (האם יכול חוקר "מבחוץ" להבין תופעה "מבפנים") אבל גם יהודי משלנו. עד כמה צריך להיות "בפנים" כדי להבין את החזון איש?
הנה הדוגמאות לשלילה של הכותב:
1. בסוגית גיוס בנות, כל תינוק יודע שיש כאן "ייהרג ובל יעבור" או "נסיון נואל להוציא את כבודן של בנות ישראל מחוץ לפלטרין של מלך כביכול" (ומה זה אומר?) אבל לפי המחבר הדוקטור "זה ענין שברגש". לא קראתי עדיין את הפרק אבל לכאורה אין סתירה בין שני הצדדים.
2. מצוה דאורייתא של שמיטת קרקעות מקבלת בספר "אבחנה אקוסטית" - מה זה "אקוסטי"? סליחה על הבורות.
3. דיני מקואות עם נימוקים של העברת מחלות.
4. התנגדות ליום צום לאחר מלחמת העולם השניה "מחשש שאנשים יחליטו שהרבנים היו אשמים בשואה". האם באמת כך טוען בני?
מעניין השימוש הלשוני "לאחר מלחמת העולם השניה" במקום "לאחר השואה". אולי מפני שהאיזכור הזה מסביר יותר מדוע כן היה ראוי לתקן.
ושוב, כל הדוגמאות האלו מלאות במטא הלכה.
הרב ויין מסיים באבחנה כי "כל מי שעינים לו יוכל בנקל להכיר בזיוף ויתרחק מכתביו". אהה, יש לנו רשות לעיין כדי לזהות את הזיוף ולהתרחק מכתביו! שכח בעל המחבר של המאמר להזכיר כי רק גדולי ישראל ועיני העדה מותר להם לבדוק...
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 08:33 |
|
| |
צבי, הספקת לשכוח שהדיון שלנו לא היה סביב משהו שכתוב בספרו של בראון, אני כלל לא קראתי את הקטע העוסק בנושא בספרו, אלא רק את דברי החזו"א (כפי שציינתי שם), ואתה לא קראת את החזו"א אלא את הכתוב בספרו של בראון. אי לכך החלה סדרת טעויות מביכות מצדך, כשהנסיון לעמוד על דעתך תורגם לקטעים ארוכים מאד של ציטוטים חוזרים פעמיים שלש וארבע שהוציאו את הדברים מכלל צורה של 'דיון'. העובדה שנתתי לך את המילה האחרונה, היא משום שראיתי שאי אפשר להגיע אתך לדיון עניני בו יהיה איזה צופה שיבין מה בדיוק הויכוח, ולא משום שהיה בדבריך ממש. בכל אופן הדיון היה אך ורק על דברי החזו"א, ואולי כדאי באמת שהציבור ישפוט אם הוא צדק או אתה. ואף אחד אחר לא יקבע מי הוא הציבור.
לכתוב ביקורת על ספר, אנטי תזה לדוקטורט, זו גם חתיכת עבודה, ציינתי לי הערות שונות, ואני עדיין מציין לפעמים, אבל לערכם למסה אחת - זו עבודה, שלא נראה לי שאעשה בזמן הקרוב, ולו משום שזה לא עומד בראש סדר העדיפויות שלי. אם תרצה דוגמא לטעות הלכתית מביכה, ראה באשכול הנ"ל בענין שיעורי תורה, זה לא משהו שאדם המתמצא קצת בהלכה היה עובר עליו בלי לשים לב. ומכאן שאף אדם כזה לא עבר על הספר או על הקטע הזה בספר.
וכשאכתוב יום אחד את הביקורת שלי, אשלח אותה דבר ראשון לבני – שיתייק אותה, בצירוף יין מרלו. (בלי נדר). ולאחר מכן מן הסתם אשלח באופן אישי אליך עם זר פרחים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 08:36 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | בני
תודה רבה על דבריך
בודאי לא התכוונתי לומר שלא היה ראוי שתכתוב את הספר, וכמובן ש"צוות של ת"ח" שיש להם גם את הדרישה המרכזית: יכולת מחקרית, לא קיים כמעט. ולא באתי לדון בסוגיא של נוח לו לספר שנולד או שלא נולד, אלא רק בבעיה שטענתי שקיימת בו. נכון, גם באדם יש בעיות קשות, ובכל אופן לדעת בית הלל נח לו שנולד...
אבל חושבני שהיתה עוד ברירה מלבד לכתוב או לא לכתוב: לבחון את הדברים בצורה יותר שיטתית עם אנשים מעולם ההלכה. סבורני שאם אותו גדול בתורה העיר לך על הדוקטורט רק ארבע הערות נקודתיות, זה מוכיח שהוא לא קרא או שלא רצה להעיר. כל אדם בעל אינטליגנציה בסיסית שקורא עבודת דוקטורט כל שהיא, בפרט בנושא שהוא מכיר וקרוב, אמור להגיד משהו יותר מאשר ארבע הערות נקודתיות. איך היית מגיב אם אבי רביצקי היה מעיר לך ארבע הערות נקודתיות?? ר' חיים קנייבסקי איש נחמד ועונה להתכתבויות בסגנון של צ'אט, אבל אין ערך רב להתכתבויות אלו..
לגבי הפילוסוף והפיזיקאי, איני חושב כמוך, מה שמביא אותי לחשוב כך הוא לא עיון עמוק ומופשט בתיאוריות על איך מנתחים הלכות, אלא ביקורת על הדברים שכתבת. שמתי לב להרבה ניסוחים שבעיני לא היו מדוייקים, והפרשנות שלי לכך היא שלא הושקע מספיק ליטוש בַּדיוק מן הצד ההלכתי. מה שכתבתי ש'הידע שלך הוא ברמה של תיכון', לא בא לזלזל, אלא מתוך הנחה (אולי מוטעית) שהשכלתך הרשמית בלימוד הלכה מסתכמת בלימודי התושבע"פ שבתיכון, ומשם עברת לאקדמיה. גם מקצוע ההלכה דורש השתלמות רבת שנים, ולימוד מהצד, כמוהו כאוטודידקטיקה של מי שלומד פיזיקה מהצד. (שוב, איני מדבר על ה'מי' כפי שכתבת, אלא על ה'מה', על הספר. מה שאני ראיתי בו. הרי אותך לא זכיתי להכיר).
יפה הבהרת שהניתוח שלך לחזו"א אינו פסיכולוגי (מזהה את האיד והאגו או תסביך אדיפוס) אלא עקרוני, מזהה עקרונות חשיבה. אבל לעקרונות אלו התכוונתי, למה שאתה קורא 'השקפה שלא מדעת', לתפיסות ראשוניות של מושגים דתיים והלכתיים. ולא לפסיכולוגיה במובנה המקורי. גם כאן יש גבול דק בין גורמים שב'השקפה יסודית' שקדמה למסקנה, ובין גורמים אובייקטיביים שהביאו למסקנה. וזה ענין חשוב. לא משהו ערטילאי, אלא שאלה קיומית ועקרונית לכל מי שלומד הלכה וגם מודע לשיטות חשיבה ביקורתיות.
(הסלקטיביות בבחירת הסוגיות לא היתה ענין מהותי באמת, לא התכוונתי שתכתוב עוד יותר ארוך, לא היינו עומדים בזה.. כוונתי היתה שישנם נושאים חשובים שהיו יכולים לבא במקום חלקים אחרים בספר, אבל זו באמת סתם הערה).
אין ברצוני להלאותך בדיונים שאינך מעוניין להיכנס אליהם, אבל לסיום באמת צריך להביע גם את ההערכה לעבודתך הגדולה, ולא רק את הביקורת. --- מבלי להיכנס לסיבות הביקורת שהובעה על ידי אנשים אחרים, אני באופן אישי מתעניין מאד בחזו"א בפן ההלכתי שלו, למדתי הרבה מאד בספר חזו"א ומה שחשוב לי הוא הצד התלמודי ('פאר הדור' למשל לא קראתי מעולם, קל וחומר 'מעשה איש' וכיוצא בזה, אגרות חזו"א פתחתי פעם האחרונה כשהייתי בישיבה קטנה. כשלומדים את החזו"א האמיתי הדברים האלו כמעט לא מעלים ולא מורידים. כשם שאין ללמוד על תורת היחסות מתוך פתגמי איינשטין על הקוביות ועל מלחמת העולם השלישית וכדו'), פיתחתי את הדעה שלי, ולכן טבעי שכשקראתי את דבריך, שחלקים מהם לא מצאו חן בעיני, שהבעתי את בקורתי, אולי במלים קשות מדי. אבל זה טבעו של עולם, ככל שהנושא קרוב ללב האדם וחשוב לו, המחלוקת יותר טעונה. (מחקר אקדמי חייב בעל כרחו 'לרצות' את צורת החשיבה המקובלת באקדמיה, ולו במדה מסויימת. בכל מחקר יש בבחינת 'מגרסת זהויות', וגם אצלך).
ולגבי החלק ההיסטורי, דיברתי רבות עם אנשים שחיו את ההיסטוריה של החזו"א, אני מתכוין לצד של הנתונים היבשים, ואצלך חסר מאד את הידע שקיים אצלם. פאר הדור ארחות רבינו ומעשה איש לא נחשבים בעיני אנשים שמכירים את ההיסטוריה של החזו"א, למקורות ששווים יחס, שמעבירים את הדברים בצורה שתשקף את המציאות. האדם מחוג המשפחה שעליו אתה סומך, ממש לא נחשב כמישהו שיכול להביא תועלת או שבאמת מתמצא (במחילת כבודו וכבוד עסקיו).
אם אנסה לסכם במשפט אחד, עיקר מה שמפריע הוא הפער בין הבטחון העצמי בו נכתבים הדברים, לבין הגיבוי שלהם בשטח מבחינת נימוק וביסוס לעומת אפשרויות אחרות. (ביטחון עצמי אינו דווקא "אין ספק שכך וכך", אלא נימה מסויימת, צורת כתיבה מסויימת. ההרגשה שקורא תמים מקבל).
מקוה שאגמל מכל שאר תכונותי הרעות בקרוב. ושוב יישר כחך. (לא מנסה להכריח אותך להיכנס לדיון שאינך מעוניין בו, ולא אראה את שתיקתך כהסכמה..)
שלך
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 08:50 |
|
| |
אם החזו"א שייך רק לחוגו (ולאחרים הוא "אלא לראותם בלבד") אז גם בני בראון שייך רק לחוגו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 10:15 |
|
| |
דינו בוקר טוב! ידעתי שאזכה ממך למנה טובה כיד ה' הטובה עליך, לא איכזבת אותי. לדעתי ורק דעתי, אני שמרתי על דיון ענייני שלפי עניות דעתי עולה על שולחן מלכים מאן מלכי רבנן. זה שאתה ברוחב דעתך תמיד קובע שמי שחושב אחרת ממך הוא מכשכש בזנב ועוד כל מיני הגיגים זה זכותך. וכעת אשמור לך את המילה האחרונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 10:18 |
|
| |
מיימוני! העיסוק שלך ביתד, לדעתי צריך להיות באשכול נפרד, שכותרתו הבלעדיות על ההשקפה הטהורה. שמה אפשר לנתח את העניין מכמה וכמה היבטים: א. אמוניים ב. דתיים ג. סוציולוגיים ד. פסיכולוגיים ה. אנתרפולוגיים ועוד ועוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 11:00 |
|
| |
צבי
אדרבה, האם אתה מציע שאחליף את שם האשכול? בינתים הוא עוסק בשני התחומים גם יחד.
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 11:05 |
|
| |
שאלה כללית על עבודת אלילים: זו אשמת האליל או ציבור עובדיו?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 12:00 |
|
| |
תשמעו, בקצב הזה עוד אצטרך לחדש את המנוי ליתד נאמן (לפני שנים היה לי). אולי זו המטרה של המערכת?? בכל רמות לא מוכרים אותו בימי חול, כנראה הביקושים לא משהו.
עלו כאן נקודות חשובות ומעניינות, לקצתן אני רוצה להתייחס, אלא שכעת אין עיתותי בידי, ואני מקווה להגיע לזה בהמשך.
(דינו, בחרת דוגמא גרועה; הביקורת שלך על השיעורים היא מן החלשות ביותר שהועלו נגד הספר, ויש בה יותר משמינית שבשמינית של מוסר כפול, ואכמ"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 13:34 |
|
| |
בני, אני מבקש אם אפשר לך להתייחס לביקורת שלי, תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 13:47 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | אם החזו"א שייך רק לחוגו (ולאחרים הוא "אלא לראותם בלבד") אז גם בני בראון שייך רק לחוגו. |
|
החזו"א לא פירסם את ספרו ב"הארץ" לדוגמא, ואילו לץ א' פירסם את ספרו של בראון כ"ספר חובה לכל בן תורה"
אולי הכוונה הייתה בשביל מאמרי ביקורת ביתד?
מה שברור (לי לכה"פ) שאת הנחיתות החבדניקית שעל כל מילה שנכתבת בעניינם הם נפגעים ומוצאים עשרה קונטרסים נגד, זה עדיין אין ל"מייצגי ההשקפה הטהורה" שהרי מה אכפת להם מה שחושבים "דלת העם"
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 13:48 |
|
| |
רוצה להבין האשכול הזה סותר את טיעונך מיניה וביה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 13:52 |
|
| |
בעל! רוצה נכנס לפה כדי לתקן אותנו באמונה בהשקפה הטהורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2011 13:53 |
|
| |
שיצליח, גם אצלנו חודש אלול.
|
|
|
|