בית פורומים עצור כאן חושבים

הגדרת המיגדר הקשה: אשה/גבר/שהוליד/ה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/9/2011 15:45 לינק ישיר 

הגבתי על מה שראיתי ועמך הסליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2011 16:23 לינק ישיר 

חשבתי לי ככה לעצמי,
אולי זה הפתרון לנטיות הפוכות,
אם יהיו מספיק נשים (ע"פ ההלכה) שיהפכו לגברים ואז יהפכו להומואים....

(נראה לי שזה יכול להיות תסריט מצויין לעונה השלישית של סרוגים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 06:45 לינק ישיר 

אישציפור כתב:
אמשלום,
אין ספק שיש משהו מעניין באנשים שמגדירים את עצמם באופן ששונה מהאופן לפיו הם מוגדרים מציאותית (פיסית,ביולוגית וכו') הענין הוא שזה שייך לתחומי חקר הנפש , ופחות למדעי הטבע, כמובן יש קשרים והשפעות בין השנים , אבל הניסיון להעניק גושפנקא מדעית ו/או מחייב למצב נפשי מסוים , ולהוציא אותו מההקשר האמיתי שלו כחלק מהתחבטות אנושית, בעייתי ומסוכן בעיני, קודם כל בגלל הבלבול בין שתי הרמות האלו, ואח"כ בגלל השלכות שמסתבר שיגיעו לעולם אם מאמינים בכך באופן בדוק מדי.           

[ברור שזה שייך ל(גם) תחומי חקר הנפש, והרי בזהות עסקינן!
האם שאלות של זהות קשורות למדעי הטבע? האם יש הבדל "טבעי" כלשהו בין יהודי ומי שאינו יהודי?
במקרה של מגדר זה אכן מורכב יותר, כיוון שלפחות לכאורה, יש (גם) הבדלים "טבעיים" ביניהם (החופפים להבדלים בין זכרים ונקבות), אולם זו בדיוק הבעיה המונחת לפתחנו (אם לא אכפת לך, שאני מדברת כאן בגוף ראשון רבים) - מה קורה כאשר מתברר (אולי רק אצל אחדים יוצאי דופן, אולי כסימפטום למשהו כולל יותר ועמוק יותר המצביע על קושיה מהותית על ה"שיטה") שאין ההגדרות ה"טבעיות" חופפות להגדרות הזהות? מה קורה כאשר מסתבר שלא כל נקבה היא "אישה", ולא כל זכר הוא "גבר"? מה נגזור מכך לגבי האדם הספציפי, ואולי מעניין יותר - מה אנחנו יכולים ללמוד מכך על ההגדרות "גבר" ו"אישה" עצמן, ועל מרחבי הראייה שלנו כיחידים וכחברה?

אני יכולה להבין חששות מפני שאילת שאלות מהותיות כ"כ על האופן בו אנחנו תופשים את העולם - בהחלט יכול להיות בזה משהו מערער. מצד שני, אני אדם סקרן והחשש מערעור מעולם לא הצליח למנוע ממני לשאול או לחפש תשובה. אני באמת מאמינה שזו דרך נכונה למי שמבקש להחכים (בין כיחיד, בין כחברה).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 14:04 לינק ישיר 

אשה היא נקבת אדם בוגרת.
זו פירוש המילה בעברית מדורי דורות, הניסיון לקרוא 'אשה' למישהו שביולוגית הוא זכר נראית לי כניסיון מלאכותי להטות את השפה לפי אידאולוגיה.
אין בזה פסול כשלעצמו (פוליטיקאים ופרסומאים עושים זאת ללא הרף, לעיתים בהצלחה), אבל בינתיים אני מעדיף את הפירוש הישן שעדיין מדויק יותר.

תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 26/09/2011 14:00:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 16:15 לינק ישיר 

אמשלום,
לא הבנתי (בעצם אולי קצת כן אבל נגיע לכך בהמשך) באופן פשוט אשה היא נקבת אדם בוגרת, ואיש הוא זכר אדם בוגר , כך שלא ברור לי איך יכול להיות נקבה (בוגרת מסוג אדם) שאינה אשה.
ניסיתי להשלים את הפער בין דבריך לבין ההגדרות שאני (ומסתבר שגם ידידנו "משפחת ספרים") מכיר  , ומשם הבנתי (על בסיס השערה שאשמח אם תאמתי/תכחישי/אחר אותה) שאת כנראה מתכוונת לומר שלא כל אשה (או נקבת אדם בוגר... :-) ) מתאפיינת באיפיונים הסטראוטיפיים שאנו רגילים לאפיין בהם נשים  , וכן לגבי אנשים.
               אם אמרת כך אני בהחלט מסכים איתך, אלא שזה מחזיר אותנו למקום ממנו התחלתי האשה היא אשה והאיש הוא איש, אלא שאולי מתברר  שמה חשבנו (נניח) עד אתמול על מה זה איש ומה זה איש מתגלה כלא מדויק בכל מקרה, ולעתים אולי אפילו מוטעה ממש.
האם הבנתי נכון את כוונתך ? האם הניתוח והמסקנות שלי מוסכם עליך ? (אני מנחש שלא לגמרי) אם לא אשמח להבין למה, ואיך את מבינה את הדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 07:33 לינק ישיר 

[אי"צ (וגם מטפחת, במובן מה),

אני חושבת שלגבי הקצוות אין מחלוקת אמיתית, הבעיה (כמו תמיד) היא במתחמי הביניים (או מה שמכונה כך). מתחמים אלה, אם אכן הם יוצאים מגדר של קוריוז חד-פעמי או תופעה ייחודית באופן קיצוני יכולים גם לאתגר את הגדרת ה"קצוות".
המשנה, למשל מכירה במה שאפשר לכנות כארבעה מינים - זכר, נקבה, טומטום ואנדרוגינוס. לכל אחד מהם איפיונים משל עצמו, תחולת חוק שונה וגדרים הלכתיים ייחודיים. במשנה, כמובן, יש ביניהם גם היררכיה מסוימת, אבל זה מענייננו כאן. אפשר להבין שטומטום ואנדרוגינוס אינם מינים משל עצמם אלא מוטציות של שני המינים היחידים הקיימים, מעין סטיות חד-פעמיות או תופעות ייחודיות שאין ללמוד מהן דבר על הקיום בכללו. אפשר, אבל אני לא בטוחה שזה יסביר את העובדה שבכל מקום בו יש חלוקה ע"פ מין בהלכה, הם מופיעים (ולא, למשל, הומואים ולסביות, שבוודאי היו קיימים גם אז, או כל מין/תופעה מינית אחר). המשנה, כך אני מבינה, בחרה שתי תופעות פיזיות מסוימות, שהיא הכירה (באילו אחוזים? האם מישהו מכם נתקל פעם בטומטום או באנדרוגינוס? האם "השתנות הטבעים" חלה גם כאן?...) ולא נכנסו לקטגוריות המיניות המוכרות של "זכר" ו"נקבה". היא לא התעלמה מהם או "דחקה" אותם לתוך המסגרת הדו-מינית הקיימת, אלא חייבה את עצמה להתייחס אליהם באופן ייחודי, גם מבחינה הלכתית. בכך, היא יצרה ממש מעמד חוקי (ולכן סביר שגם חברתי) מיוחד בעבורם. היא יצרה שני מגדרים חדשים.
כיום מתגלות תופעות חדשות (לפחות לעין הבוחנת, כי ייתכן והן התקיימו פה כבר זמן רב מבלי שנשים לב). אנחנו, כחברה, מנסים בכל הכוח לדחוס את התופעות הללו לתוך שני המינים הנוחים והמוכרים. מדוע בעצם? מדוע שלא "נמציא" מגדרים חדשים, כמו שעשתה המשנה מתוך התבוננות במציאות הביולוגית המגוונת, או אפילו נאמץ את הגדרותיה שלה? (לא שהן מקסימות במיוחד או חביבות עלי באופן ספציפי, אבל אני חושבת שהרעיון להרחיב את התפיסה המגדרית אינו רע בכלל, וכל צעד בכיוון זה הוא צעד בכיוון נכון). אולי אנחנו חיים בתרבות שיש בה, כמו בשבטים אפריקאיים מסוימים, רק שני צבעים - "חם" ו"קר" - ולא רק שאין לנו שני שמות שונים בעבור "ירוק" ו"כחול", אלא שכלל איננו מצליחים לראות את ההבדל ביניהם, ושתי תופעות אלה נראות לנו כמו שני גוונים דומים למדי של אותו הצבע...

באופן אישי ברור לי שככל שיתרחב המבט המגדרי (אולי מתוך התרחבות המבט על התופעות המיניות השונות בעולם), גם המשמעויות הערכיות והמוסריות הניתנות לכל אחד מן המגדרים הקיימים כיום תתרחבנה, ותשתננה מאוד (אני מניחה, אי"צ, שלזה התכוונת?). זו, כמובן, תהיה תופעת לואי ברוכה מבחינתי, אבל אין זה העיקר.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 09:31 לינק ישיר 

אמשלום

יש לדעתי לבחון את המשל ולראות אם הוא דומה לנמשל.

הצעת להשוות בין יכולת אבחנת הצבעים למערכת המושגים שלנו לגבי זכר ונקבה, איש ואשה. ומן החלוקה המציאותית לגזור ערכים. אם יש מישהו שיש לו סתירה בין המערכת הביולוגית (נולד זכר/נקבה פיזיולוגית לפחות באברי גופו וצריך לבדוק כי איני יודע מה המערכת ההורמונלית כי אולי היא הקובעת, וזה כבר מביא אותנו לדיון על היחס בין פיזיולוגיה לבחירה) לבין המערכת הנפשית, איך צריך להתחשב בו.

כמדומה שהנקודה היא שמצד המסורת וההיסטוריה, רגילים לראות באלו שנולדו פיזיולוגית כך והגדרתם ותחושתם להפך שהם יוצאי דופן ולכן, ברמה כלשהי, עבריינים (במיוחד לגבי חד מיניים).

הטענה היא שעלינו להרחיב מסגרות מחשבה, לפרש מחדש את ההלכה כפי שאפשר לפעמים לעשות, למען התחשבות בצרכים שלהם.

אך לפני שנתאמץ לעשות כן יש לבדוק אם התפיסה העצמית של הטרנסג'נדרים (והחד מיניים) היא אכן הגדרה קיימת והכרחית ולא, סליחה על הביטוי החריף, פינוק.

אציע משל משלי כדי שנראה איך ניתן היה לצייר זאת אחרת. נניח שאדם מסויים מבקש לאכול בשר חזיר, וזה מאד מאד חשוב לו.

אם הוא אינו מתגבר ואוכל בקביעות חזיר יש לו שם של "מומר לדבר אחד". כנ"ל למי שנניח שטוף בתאות עריות (רודף את המין השני כאותו דון ז'ואן לפי האופן שהציגו, כמדומה, קירקגור). האם נראה בכך אורח חיים לגיטימי, נקרא להרחיב את הגדרותינו? כמדומה שלא.

אז מאי שנא? (=מה ההבדל כאן?). הווה אומר: זה נתון. כפי שבעל מום, שנולד בלא יד או רגל, או להפך (גם פוליטיקלי קורקט וגם אולי נכון לעצמו) שנחן ביכולות, ראוי להתחשבות, אולי גם הם. הנה עוד דוגמא המוכרת לי. הצייר גיבור ספריו של חיים פוטוק ("שמי הוא אשר לב"). הוא לא מצא מקום בתוך המסגרת החרדית שלו בנעוריו והיה זקוק לבטא את כוח היוצר שבו, גם אם המחיר היה להציג תמונה שחשפה עימות משפחתי לעיני כל. (הרבי מחבד, גיבור הסיפור הצדדי, התגלה כאדם חכם שאיפשר לו ללמוד ולצאת ובסופו של דבר הוא אכן חוזר לקהילה).

יש הבדל עדיין בין לתת למישהו לצאת במקצת מפני שאחרת יהיה גרוע יותר לבין לקבוע שזה אורח חיים לגיטימי לגמרי. אבל הנקודה החשובה היא בהגדרת היסוד. מתי צרכים אנושיים הם פינוק ואיסור ומתי הם דרישה לגיטימית להכיר בסגנון חיי, בערכים שלי.

אני מקוה שהצלחתי להיות ברור, לא לפגוע, ולהציג את הבעיה כפי שהיא נראית לי.

לגבי חד מיניים, קיימת טענה שהם סוג בפני עצמו, וכפי שאדם דו מיני אינו צריך להתבייש ולחוש אשם שהוא חריג, כך גם הם.

אבל האם זו הרחבה של מושגינו שמתאימה למציאות או שיש כאן תביעה להרחיב את ההלכה למקום שאין היא אמורה להגיע?

ולפי מה עונים על שאלה זו?

איני בא להתאים את תפיסתי לכל מערכות הערכים האפשריות (ברי לי שיש כאן דיון על ערכים). השאלה היא אם המערכת שירשתי שאינה מכירה בצרכים כאלו כלגיטימיים ובשוני כזה כהתפלגות אנושית, אם היא צרה מדי (אם אפשר או חובה לומר: כל מה שהתורה אסרה על יחסים חד מיניים הוא רק כאשר מדובר באדם דו מיני. אבל אצל חד מיני זה טיב המערכת שלו והתורה לא אסרה זאת).

אני מוסיף דוגמא קטנה ופחות חמורה. אדם איטר כשר לרוב דיני התורה. אבל כהן איטר לא יעבוד בבית המקדש כי אין שם מקום ליוצאי דופן. צריך שהעבודות ייעשו ביד ימין של כל העולם.

האם עלינו להרחיב את היתר העבודה גם לאיטרים? וואולי כן? אולי יש לומר: כל מה שחז"ל פירשו שאיטר פסול הוא כאשר התרבות שוללת יוצאי דופן, ולכן היה עליהם למצוא דרך בינים שפוסלת אותם לעבודה אך שומרת על מעמדם. אבל היום איכשר דרא (=השתפר העולם האנושי) ולכן אנו יכולים לשנות את הדין?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 10:25 לינק ישיר 

לא הבנתי מה הקשר של ה"נבחר" לכאן.

הנושא הוא,כרגיל,ההתנגשות בין ההלכה למוסר האנושי וזוהי בעיה בלתי פתירה ולא נראה שהיא תיפתר בקרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 12:50 לינק ישיר 

אמשלום,
את באמת לא מבינה או שאת עושה את עצמך ?
מתחילת דברי באשכול הזה , אני דן בכך שיש הבדל בין מציאות של שוני מוכח (למשל בריה שיש לה אברי רביה זכרים ונקביים או אברים סתומים), למציאות שאדם מעיד על עצמו ועל תחושותיו כל מיני דברים.
ואת חוזרת ומתעלמת מההבחנה הזו, מבלי להסביר מדוע.
          את צריכה להחליט אם זה אותו דבר , למה אם אדם טוען שהוא חתול סביר שנשלח אותו להסתכלות , ואם גבר חושב שהוא אשה נשנה בשבילו את הגדרות המציאות ?  ואם זה לא אותו דבר, למה את משוה בין האנדריגונוס הקדום לתופעות הפסיכיטריות של ימינו. (שברובן סביר מאוד שהיו קיימות גם אז)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 13:19 לינק ישיר 

איש ציפור

אם משום טענתך הא לא קשיא.

האם השאלה היא אם להאמין לאדם או גם אם הוא דובר אמת וחש שהוא "אחר" יש לזה משקל הלכתי.

אדייק. יש כאן שלוש רמות לפחות.

א. מי שטוען שהוא חד מיני או טרנסג'נדר, כלומר נקבה באישיות בגוף זכר או הפוך, האם נאמין לו שכך הוא חש "בכל ליבו"?

ב. אם נבחן במכונת אמת ונגלה שהוא מאמין שהוא דובר אמת, האם נסמוך על זה, או שנפרש אותו שהוא נכנע ליצרו הרע ועליו להתגבר כי יש בו סתירה פנימית ועליו לבחור בטוב.

ג. אם נסכים שהוא דובר אמת וזו באמת מהותו, להיות חד מיני או חפץ להיות אשה אך לכוד בגוף של גבר, האם ההלכה צריכה להתחשב במהות זו ולאשר מה שלכאורה (או למסקנה) אסור מן הפסוק.

משמע מדבריך לאמשלום שהבעיה היא בסעיף א'. בעוד שלדעתי השאלה היא בסעיף ג', וגם סעיף ב' ראוי לדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 13:29 לינק ישיר 

מיימוני,
צר לי אבל זו כלל לא היתה טענתי.
מבחינתי אני מאמין לו לגמרי.
אני רק טוען שיש הבדל קטגורי מובהק בין העולם כמות שהוא (אם תרצה קרא לזה עולם הבריאה או העשיה ?) לבין עולם החוויות והתחושות האנושיות (עולם היצירה ?) .
שבלי הבחנה והגדרה ברורה שלהם בכלל או לכל הפחות בהקשר הנידון, הדיבורים וההשוואות בענין הם מלל חסר משמעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 14:54 לינק ישיר 

איש ציפור

אני שמח לגלות ששנינו מסכימים שניתן להאמין לאיש הסובל (שהרי סבל הוא סבל הוא סבל).

אני גם מכיר את ההבדל בין העולם האובייקטיבי לבין השתקפותו בתודעתנו. וגם רגשותינו משתקפים אצלנו.

אבל מה שטוענת אמשלום כמדומה, ואני מסכים איתה, הוא שיש ממשות בעולם החוויות. וכמדומה שזה הבסיס לפרשנות ההלכה מיסוד החזו"א (וכך נכון בכלל), שההלכה מתייחסת לאופן שבו העולם משתקף בתודעתנו.

לכן אם הביקורת היא על התחושה של האיש הסובל, שאין היא חשובה דיה, בזה איני מסכים. השאלה כמובן אם ההלכה מתחשבת בצורך הזה. כפי שהשתדלתי לבאר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 15:54 לינק ישיר 

מיימוני,
מבחינתי השאלה העיקרית היא , מהן המסקנות שנכון להסיק מסבלו ? והאם אנחנו מחוייבים או צריכים להסיק את המסקנות שהוא או כאלו שמדברים כביכול בשמו (!) מסיק מהן , כדי להיכנס לגדר מתחשבים ו/או רגישים לסבלו ?
על השאלה השניה התשובה שלי ברורה (והיא שלילית) , אם כי אשמח לשמוע דעות מנומקות אחרות.  את הראשונה אני מחדד ומעלה לדיון.
          אנסח את זה במשפט אחד כמעט סיסמתי: האם נכון לומר,  אני סובל משמע אני צודק ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 16:11 לינק ישיר 

"אני סובל משמע אני צודק?"

המשפט הזה מבטא ,בתמציתיות מצמררת את ההתנגשות בין ההלכה למוסר האנושי.

סבל קשור לרגש.
צודק שייך לשכל.
המוסר האנושי מנסה קודם כל להציל את הסובל.
גם פושע לא יסקל למוות אלא ימות על כיסא חשמלי או בזריקה מהירה כדי שסבלו יהיה קצר ככל האפשר.
קל וחומר אדם שאינו פושע שסובל ,כמו הטרנסג'נדר ,סבל יום יומי ולכן רגשותינו הראשוניים אמורים להיות במישור הרגש -נסיון להקל על הסבל ולא חיפושים אחרי הצדק.

ואכן איש ציפור מבחינת חשיבה הלכתית פרופר שאלתך ,עם כל הזעזוע, נכונה.
ומבטאת את גודל הפער בין המוסר האנושי הבסיסי להלכה היהודית.
פער שלא נראה שמטריד את רוב הגדוילים.
(יש מעטים יוצאי דופן שמנסים לחפש פתרונות (שאין להם סיכוי ,בעתיד הנראה לעין,נגד הרוב)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 16:35 לינק ישיר 

ברור לי שאמשלום אינה צודקת, ולא אכנס לפירוט

אבל – האם אין סייעתא מסויימת לדבריה מהדעה שמומר אינו זוקק ליבום? הרי שזהות קובעת. מצד שני האם מצינו שגרות בדעות בלבד מועילה למשהו? למירע ידיעותי – לא. [ ויש לחלק בין זהות של אמונה לשהות הקשורה בדר"כ לעובדות, לביולוגיה].

(אם זהות קובעת-  היש עניין למומר כזה לשוב בתשובה ולחזור ליהדות, הרי כעת נהפך לגוי ואין עליו חובה להתגייר)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הגדרת המיגדר הקשה: אשה/גבר/שהוליד/ה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.