בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ד]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/7/2012 22:24 לינק ישיר 

בעל, זה בכלל לא חשוב. כל הרעיון הוא שבגלל האיום הזה הם בכלל לא יגיעו לטירונות. חוצמזה, יש חיים גם אחרי הטירונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2012 22:38 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
תרגיל גאוני שווה אלף קואליציות:
http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=42694

[מתוך שלא לשמה וגו'...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2012 23:11 לינק ישיר 

אמאלה, מתוך שלא לשמה בעז"ה הוא לא יגיע ללשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 09:59 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
בין מדעי היהדות לדת ישראל- משה הלברטל

תמצית ההרצאה כפי שנרשמה ע"י תלמידו ד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי

משה הלברטל – 'בין מדעי היהדות ודת ישראל'

הרצאה בכנס 'מחשבת ישראל ואמונת ישראל', אונ' בן גוריון – 2010.

מה הקשר בין יהדות ומדע היהדות? מחשבת היהדות ואמונת ישראל? זו שאלה רחבה מאד.

מדעי היהדות מציגים אתגר קשה, מזעזע, לאמונה. מערערים על מושג ההתגלות, ומושג המסורת.

ההתגלות: חקר המקרא, ארכיאולוגיה, ספרות המזרח הקדום, - מלמדים שאין פה התגלות כי אם עיבוד של חומרים מהסביבה. ניתוח פילולוגי של הטקסט עצמו, איך הוא תפור ממקורות שונים. מבקרי התרבות טוענים שזה תוצר של מאבקי כוח בין מלכויות ישראל, כך שמההתגלות לא נשאר הרבה. את התום הבסיסי של האמונה מאבדים באמצעות מדעי היהדות.

המסורת: מושג המסורת עובר גם הוא טלטול לא פשוט. אנו למדים שהמסורת כפי שהיא מציגה את עצמה היא פעולה של צנזורה, של מסורות אחרות שהודחקו. מדע היהדות חושף אותן. מגלים שיש שבת אחרת, לוח אחר. למדים גם שהמסורת מושפעת ממגע אינטנסיבי עם הסביבה. והמכה הגדולה ביותר היא: מושג המסורת עצמו הוא מומצא, תגובה בדיעבד.

כך שהאתגר לאמונה הוא אנוש.

אבל יש כאן גם פתרון.

מהי 'אמונת ישראל'? בובר מבחין בין 'להאמין ש.. לבין 'להאמין ב...' הראשונה זה אישור אמיתויות, והשניה זה לתת אימון. בובר טוען שעד פאולוס היה רק להאמין ב.. , לא היה לנו סט אמיתויות. אני רוצה להוסיף שיש גם 'להאמין כ..' בבית הכנסת שלי יש חוקר סרטן שעשה 'מי שברך' לחולים שלו. כרופא – אני מטפל בהם וחוקר, כיהודי – אני מאמין ש'מי שברך' יעזור להם. יש שיאמרו: אתה גם לא חוקר רציני וגם לא יהודי רציני. תארו לכם שופט שיוצא ואומר: כשופט, אני גוזר עליך מוות, כאדם – אני חושב שאתה חף מפשע. או פקיד בנק שאומר: כיועץ – אני אומר לך להשקיע, כחבר- אני אומר לך אל תשקיע.

אני לא מבטל את זה. יש בזה משהו. יש גם 'מאמינים מסדר שני', הם היו רוצים להאמין יותר. יש פיתוי ב'אמונה כ..' אבל אני מודה שיש כאן פיצול לא משמח. חסרה קוהרנטיות.

יוליוס גוטמן ב'דת ומדע', במאמר 'על יסודות היהדות', מתאר את מצבו של היהודי המודרני. זהו מאמר ווידויי, המציג את ההבדלים שבין היהודי דאז ובין היום. לפי גוטמן ההבדל העיקרי מקורו בכך, שבשביל אנשי ימי הביניים היה זה דבר מוסכם, יסוד היסודות, והיא האמונה בתורה מן השמים במובן המסורתי. באמונה שהתורה נתנה למשה על ידי האלוהים, וכל מלה יצאה מפי השם ממש... האמונה הזו היתה יסוד לכל דיון.. ומי שלא האמין בה לא נחשב יהודי. עכשיו אנחנו כבר לא שם. יתרה מזו, אנו יודעים היום שהכלל הנזכר מוציא מן הכלל גם את הרמב"ם...

שולם, שטראוס, וולפסון, כולם חוזרים על המשבר הזה: איננו יכולים יותר להאמין בתורה מן השמים כפשוטו. בדור השני והשלישי של 'חכמת ישראל', מה שנשאר למדעי היהדות, זה עניין אובייקטיבי עצמאי בתרבות היהודית בתרבות היהודית. אין מחויבות, אבל יש לי ענין.

דא עקא, ש'הענין האובייקטיבי' הוא חלש מאד. קירקגור כבר אמר שיש מאחורי הענין האובייקטיבי ענין סובייקטיבי. אם יש לך ביהדות כל כך הרבה אובייקטים לבדוק, למה לך כל זה? סימן שמשהו בוער בך. הלהט שלך גדול, וזה דבר סובייקטיבי. יש בך או תקוה גדולה או שנאה גדולה.

מדעי היהדות, כאתגר אמיתי למסורת, יש בהם לדעתי גם תחליף, פתרון לבעיה שהציג גוטמן. יש לערער על התמונה ה'גוטמנית' באמצעות שתי פרוגרמות: השכלה, ולאומיות.

ההשכלה אמרה את הדבר הבא: נכון, ערערנו את המסורת וההתגלות, אבל, תפקידנו הוא לזקק מתוך זה את 'האמת הנצחית' הבלתי משתנה, המסר האחיד של היהדות לעולם. מתוך מחויבות וזיקה, זוהי ההתגלות בשבילנו. במקרה של גוטמן זה 'מונותאיזם אתי'. במקרה של קויפמן: 'היסוד האנטי מיתי של היהדות'. לפי אחרים: 'נצנוץ של אידיאה אלוהית'. לאמור: מדעי היהדות לא רק כאתגר, אלא גם כתשובה לאתגר, יש פרוגרמה. יש דיאלקט, יש סיפור.

הלאומיות החילונית המודרנית אמרה את הדבר הבא: מדעי היהדות כהשראה לתחיה הלאומית. מסד הנתונים והתשתית לתרבות הלאומית שלנו, שתופיע על במת ההיסטוריה בבטחה על רקע עברה העשיר.

כלומר, אצל הדור השני, מדעי היהדות הוא גם אתגר וגם תחליף. ולשניהם יש השפעה על צורות המחקר. האם באמת הבעיה של האדם המודרני היא שאינו מסוגל יותר להאמין בתורה מן השמים? אצל רבים – זו השאלה, וזה קו השבר. שבר שהוא תוצר של העיון הפילולוגי היסטורי ביהדות.

אבל הנסיון שלי הוא לא כזה. ראשית, המושג 'תורה מן השמים' הוא בעייתי ביותר, גם בהגות ימי הביניים. יש כאן לדעתי לא יותר מאשר 'מחויבות פונטית', כלומר להאמין במשהו מילולי, שלא באמת מבינים, וגם לעולם לא נבין עד הסוף. כמו נוסחה מתמטית. ל'תורה מן השמים' היה מעמד כזה במשך דורות רבים. שנית, אדם לא מאבד את אמונתו בעקבות כך שעובדת היסוד של אמונתו התערערה. כשם שנכנסים לאמונה כך יוצאים ממנה. איש לא נכנס לחיי מצוות עקב אישור אמונת היסוד, ולכן גם היציאה אינה עקב ערעור של אמונת יסוד. צורת החיים הדתית כל כך מעורבבת באמונת היסוד, כמו גשר דו כיווני, לא כמו יסוד לבנין.[1]

כשבא אלי מישהו ואומר לי: איני מקיים מצוות כי אינני מאמין יותר במתן תורה. אני אומר לו: מה חשבת קודם? מה התעוררת? יש לנוסחה חסינות מסויימת, שאותה מאבדים כאשר מאבדים ענין בתרבות ובמרקם החיים העוטף את האמונה. כאשר אתה בז לזה, אז אתה מתחיל לברר אם ניתנה תורה בסיני. רק זרות מצורת החיים של המצוות, היא המביאה את הערעור על אמונת היסוד.[2]

מה שאפשר את עליית מדעי היהדות אינו רק המרכיב הפילולוגי-היסטורי הטהור, אלא העובדה שיש עכשיו הקשרי חיים, פשר חיים, למדעים האלה. השכלה או לאומיות.

תנועות החילון שנגסו באליטות היהודיות: ההשכלה, הלאומיות, הסוציאליזם, נגסו במרקם החיים היהודי באמצעות כך שהציעו מרקם אחר, פשר אחר. ולכן, התגברות האורתודוקסיה כיום איננה בגלל שנחלשו מדעי היהדות, אלא משום שהיא יושבת בטח, המרקם וצורת החיים שהציעו תנועות החילון לא מדברות אלינו יותר. הפוסט-מודרניזם הוא מכת מוות לתנועות החילון ההן.

תחת ההשכלה והלאומיות, יש לנו כיום את הפמיניזם, כאתגר הרציני ביותר למסורת, הן ביהדות והן באיסלאם. הפמיניזם נותן אופק המאתגר מאד את מרקם החיים האמוני.

אנחנו חיים כיום בעידן חדש, ואני מרגיש זאת בין תלמידי, רבים מהם שומרי מצוות, האומרים בפשטות: מה אכפת לי אם רשב"י כתב או לא כתב את הזוהר? וכי אלוהים לא יכול להתגלות בקסטיליה במאה ה-13? וזה מענין על רקע תקופתי שלי כתלמיד. בזמני היתה חלוקת עבודה: העוסקים בקבלה – היו חילונים, העוסקים בפילוסופיה יהודית- היו שומרי מצוות. כיום זה מעורבב. יש ערבוב נוח יותר של הענינים האלה. משהו התרכך. בין היתר מפני שצורת החיים שהיתה חלק מהותי מן הפנומן של מדעי היהדות, כבר לא מהווה אתגר לצורת החיים של המאמין.[3]

אנו, כמורים למדעי היהדות מספקים כיום אלטרנטיבה לחינוך היהודי, ומספקים תשתית ליצירה. וזאת ב-4 מרכיבים: 1. אנחנו מזמנים אנשים לעיסוק רציני ואינטנסיבי ללא קשר למדת מחויבותם למצוות. 2. יש לנו מחויבות לפרוייקט שבירת המונופול, להציג את המרחב של האופציות היהודיות במלוא עושרן, זה שהודחק ונשכח. זה גורם מחיה ומפרה יצירה עתידית. 3. החתירה לאמת, אין שאלות שאסור לשאול, ואסור לעקוד את המחשבה החופשית. אנחנו נשאל מה לפנים ומה לאחור מה למטה ומה למעלה. 4. אין לנו 'חרדת אקסלוסיביות', אם מצאנו שרעיון כלשהו נרכש מהקשר אחר או מדת אחרת, אין זה מעלה או מוריד מערכו.

תודה על הקשבתכם.

[1] השגת הר"ש: בדיוק בגלל זה החליט מי שהחליט שבכל בוקר צריך להצהיר 'מודה אני', על 'שש מצות תמידיות', ואחרי התפילה – הצהרת 13 עיקרים.

[2] השגת הר"ש: וואו! תפנית לכיוון הפסיכו-אנתרופולוגי. ממש נוסחת הבריסקר רב שלימדונו בישיבות: לכופר אין שאלות, יש לו תירוצים.

[3] השגת הר"ש: שוב הלברטל כאנתרופולוג של הדת. מאלף.

* id="uml39k_19" method="post" action="/ajax/ufi/modify.php" data-live='{"seq":80576104}' rel="async" autoexpand_mode? commentable_item>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 12:02 לינק ישיר 
פסק הלכה: גבר רשאי לקחת פילגש אם אשתו לא יכולה ללדת

אב בית הדין הרבני בירושלים, הרב אליהו אברז'ל, קובע בספרו החדש "דברות אליהו": "אישה שאינה יכולה או מסרבת להביא ילדים מונעת מהגבר להמשיך את זרעו. הפילגש יכולה לגור עם בני הזוג"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 12:04 לינק ישיר 

יכול להיות שהוא צודק לחלוטין על פי ההלכה, האם זו פגיעה "בקדושת עם ישראל" יותר או פחות מהצעתו של הרב שרלו (שגם היא פורמלית-הלכתית אין בה בעיה) להתיר לרווקות מבוגרות להרות ללא נישואים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 15:35 לינק ישיר 

הודעת לומד מכל אדם

הרב אליהו סולובייצ'יק - אגודה אחת
http://www.aguda-achat.org.il/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 16:03 לינק ישיר 

תגובה להרצאת הלברטל הנ"ל  (ג. נ.  פ"ב)

"יש במאמר רעיונות שמוצגים... כברורים מאליהם- ואני תוהה האם הם אכן כ"כ ברורים.
"אין פה התגלות אלא עיבוד של חומרים מהסביבה"- ואולי יש כאן התגלות, שמתבטאת באמצעות חומרים מהסביבה?
"המסורת היא פעולה של צנזורה" וכן "מושג מומצא"- ברור שהמסורת מתגבשת בתהליך של צנזורה, אך האם כל כך ברור שהיא, היא עצמה הצנזורה?
ומה עם האפשרות של איזשהו חיוניות דתית, או חיבור, או רליגיוזיות, או מצבי תודעה גבוהים שקיימים בהתגלות, ואולי התקיימו בעבר בתהליך הצנזורה של המסורת (למרות הקיבעון והניוון שמאפיינים אותה כיום)?

המחקר האקדמי, כבודו במקומו מונח, אך האם ברור מאליו שהוא "יזהה" את החיוניות הדתית, את הרליגיוזיות האותנטית, שהיא כל כך אמורפית ובלתי מוגדרת קצת בדומה ל"איכות" בספר "זן ואמנות אחזקת האופנוע"?
המחקר האקדמי עוזר בשלילת אמונות טפלות וכוזבות, במיון, בהשוואה, בקטלוג אך האם יש לו מעבר לכך משהו להציע?
ברור שלמדעי היהדות תפקיד עצום- בזיקוק, בניקוי, ולכן גם בניווט היהדות, אך האם הם באמת מספקים אלטרנטיבה לחינוך היהודי?
קשה לענות על השאלה הזו משום שיתכן שאצל חלק מחוקרי היהדות קיים יחס כפול ליהדות: יחס מחקרי, אך גם רליגיוזיות עמוקה.
מרטין בובר למשל היה חוקר יהדות, אך היה הרבה מעבר לחוקר.
כשהרב קוק כתב על "כופר שיש לו אמונה חזקה פנימית מאירה נובעת ממקור הקדושה העליונה, יותר מאלפי מאמינים , קטני אמונה" , כתב זאת לדעתי על אנשים כמו בובר.
לי נראה שאצל משה הלברטל יש איזשהו ערבוב בין ה"אור" ל"כלי", שההבחנה ביניהם לא פשוטה, ולפעמים מלאכותית (שהרי שתי נקודות המבט עשויות לשמש בערבוביא באותו אדם) אך היא עדיין חשובה.

יש אנשים דתיים רבים שמאמינים/ מצפים לחזרה של איזושהי נוכחות דתית מורגשת בחייהם (זו אחת ההגדרות לגאולה) חלק מהם נופלים לעבודה זרה (כמו שקרה ביחס האלילי לאדמת ארץ ישראל) אך בכל זאת מדובר באנשים שיש בהם להט דתי, שיש איזושהי רליגיוזיות, ונסיון לחבר בין חיי היומיום הקטנים לרגש הדתי הזה (בנסיון לקיים מצוות).
מה בין הרגש הדתי והנכונות לחיות חיים דתיים, לבין האלטרנטיבה שמציעים המורים למדעי היהדות?
ואם אכן עתידה לחזור "התגלות" כפי שצופה הרב קוק, וכך ספרי הנביאים- האם המורים למדעי היהדות ידעו לזהות אותה?
מאד אהבתי את 4 המרכיבים שהובאו בסוף המאמר. הם חשובים מאד לדורנו, אך למעשה הם דרושים לצורך בירור ניקוי וזיכוך.
כמו כן את כל 4 המרכיבים האלו ניתן למצוא בצורות שונות בדברי הרב קוק- שאין רחוק ממנו מהגדרה של "חוקר יהדות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 16:22 לינק ישיר 

הנקודה השלישית מהארבע.
אלו תשובות מאלו שהלברטל מוכן להעלות, הרב קוק היה מוכן לקבל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 16:28 לינק ישיר 

כבוד הרב, חזרתי בשאלה
"אני מציע שלא לתת משקל רציני לטיעונים תיאולוגיים. נראה לכם שדתל"שים קוראים שפינוזה וקאנט ועל בסיס זה חוזרים בשאלה? כמה מהם באמת עשו את זה? בסופו של דבר אדם מחפש להרגיש טוב עם החיים שלו, והחוויה האישית היא זו שמעצבת דרכו"

[מכיוון שאשכול החוזרים בשאלה נסגר, אין מקום לקישור הזה אלא פה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 17:12 לינק ישיר 

כנראה שאני לא יכול להתאפק.
נתאר לעצמנו את מרנן ורבנן יושבים ומולם מדבר שבבניק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 17:57 לינק ישיר 

בעב

גם לי לפעמים קשה להתאפק

מרנן ורבנן לא חינכו שגם אדם אינו שומר מצוות ומתחיל לחבוש כיפה שקופה או את כיפת השמים (מכבסת מילים המגלה את ערוותו של חינוך מסויים) יכול להשמע להם את המשפטים (ציטוט) "הקשר שלי עם ה' נשאר אותו הדבר", "חיי הרוח שלי מוצאים מקום ב...דיבור עם ה'". מבחינתם זה שבר בל יכופר וביטול קשר עם ה'. אם ה' החרדי הוא ישות נוראה ופחות נחמדה ופחות אינטראקטיבית (זה בשביל יהיאור) מה' הסרוג אזי  אמנם שבבניק לא יופיע לפני מרנן אבל הסכוי שיהיה שבבניק הינו קטן לאין שיעור (חושבני שבינתיים זה המצב. מי יודע לכמה זמן)

ולרוב חברי הפורום – מי משחפש משמעות חינוכית ומתחברת למצוות סופו שייתקל באנשים ישרי דרך המבינים שבתור כזו – זו קליפה ריקה.

ועוד הערה אגבית , בפרט לשנרב, – מרנן מפחדים פחד מוות מהמשפט הבא (ציטוט " פתאום אני מבין שאני אמנם ממשיך לשמור תורה ומצוות כי יש לי מוטיבציה וקוראים לה: הורים, חברים, משפחה, סביבה. אבל בצבא כל זה נפסק".

לא שאין לי השגות על מרנן, אבל חושבני שהם קצת פחות טפשים וקצת פחות מוצצי דמים מכפי שנהוג להציגם כאן.

וסליחה שהתפרצתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 18:03 לינק ישיר 

תחזית פרועה ובלתי מבוססת בעליל.
אם יהיה שבר, ייתכן ויתגלה שהקנה מחזיק מעמד יותר מהארז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 18:42 לינק ישיר 

תלמיד
אני מבין שקשה לך להתאפק, אבל מכיוון שהזכרת אותי אגיב לרגע.
אין לי שום מושג איפה מצאת, בתורה ובדברי חכמים ובדברי כלל גדולי הדורות, את ההנחה שהנחת שהפסקת קיום מצוות הוא נתק בל יכופר עם ה'. במקורות שלפני זה לא כתוב. ולא יכול להיות כתוב.
אולי תביא לנו איזה מקור אחד קטן לחידוש שכזה.

לדעתי, מי שברור לו שמערכת הפעולות היהודיות הם קליפה ללא תוכן כלשהו, חובתו הבסיסית שיפסיק הרגע לקיים אותם. זה ציווי מאלקים בעצמו.

תוקן על ידי יהיאור ב- 17/07/2012 18:45:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 18:47 לינק ישיר 

ודבר שני,
לא נראה לי שהמריבה הזו בין הציבור החרדי לציבור הסרוג המבצבץ מבין דבריך מתאים לכאן או מקדם שום מטרה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול הקישורים לכתבות/מובאות [ד]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 37 38 39 ... 54 55 56 לדף הבא סך הכל 56 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.