הדת היא זו שאומרת, לדעתי אם אלוהים ברא את העולם הוא היה צריך להציב מטרה וכזאת שאנו מבינים אותה ומסוגלים להזדהות עמה."
ואז היכן הוא הידע הזה?
השאלה הזו אינה חדשה. ויש לה לפחות שתי תשובות בתוך המסורת היהודית.
א. התשובה השניה לפי הסדר הכרונולוגי (=ההיסטורי) היא של הרמחל. ה' נתן את התשובה למי שרצה להגיע אליה, כלומר האבות, אך מי שהחמיץ את ההזדמנות בדורות ההם, של "שורשים", הפסיד לעצמו ולזרעו.
לאחר מכן, ה' נתן את התורה לצאצאי מי שרצו בה. כלומר אנחנו, העם היהודי.
תשאל: מדוע ה' לא נתן לכולם? מדוע לצמצם את חסדו? התשובה של הרמח"ל היא שזה המחיר הלוגי של בריאה ומתן יכולת לבחירה חופשית, ואילו הבחירה החופשית ניתנת לשם השכר. (כל זה בראשית "דרך ה' ").
אני עצמי איני שבע רצון מן התשובה הזו אבל יש להודות שלפחות הרמח"ל היה מודע וכתב את השאלה.
ב. התשובה הקודמת בזמן ולדעתי באיכות (זו שאלה של הנחות יסוד) היא של גאון בבל, רב סעדיה גאון.
יש לחלק בין ידע חיוני להתפתחות האדם שמקביל לחלקים מן התורה, לבין חלקים של התורה שניתנו רק לעם ישראל במתן תורה.
החלוקה הזו היא של "משפטים" המובנים מעצמם בשכל האנושי לבין ה"חוקים" שאינם כאלו.
יתכן לנסות להסיק מכאן שהחוקים באמת אינם כה חיוניים.
זו שיטת הרס"ג בספרו "אמונות ודעות".
אותם פילוסופים שהאמינו שאנו מצויידים ב"אור הטבעי של התבונה", כמו דקארט, אכן סברו שהדת עשויה לתת לנו ערכים ותכנים אבל הם גלויים לכל אדם שרק יתאמץ לחשוף אותם בתוך עצמו. האם זה עונה לשאלתך?
תוכל לומר: ומה אעשה שאצלי אין את הבהירות הזו? אני משער שדקארט היה עונה לך: יש לך בהירות, אלא שאתה מטשטש אותה בפחדיך שמא אולי זה לא מספיק ברור. סמוך יותר על האור הטבעי של התבונה!
__** הושלמו כמה מילים להבהרת כוונתי **_______________
איך ההנחה על קיום מתכנן תבוני מביאה אותנו לרעיון אל דתי ומצווה?
ההנחה כי אותו מתכנן תבוני "רוצה" משהו וכי יש בידנו את הכלים לדעת מה הוא רוצה אינה נובעת מספקנות ומענווה כפי שהנך מנסה להציג. ההיפך הוא הנכון.
אתה טוען כי יש אנשים קצת יותר ספקנים, שלא חושבים שהם יכולים לדעת מה אלוהים היה עושה, ומקבלים את מעשיו כמות שהם. הם רק שואלים את עצמם: איפה אפשר לראות את התערבותו או רצונו (מבלי לשאול שוב: אם הוא מתערב למה הוא לא עושה שמכבי ת"א ינצחו וכדו'), והם משיבים לעצמם תשובות.
כביכול, הספקנות מובילה לדת בניגוד לאלו שנעצרים כאן ואומרים: לדעתי אם אלהים מתערב בעולם הוא היה צריך לעשות כך וכך וכך וכך וכך וכך ולא לעשות כך וכך וכך וכך.
הדת היא זו שאומרת, לדעתי אם אלוהים ברא את העולם הוא היה צריך להציב מטרה וכזאת שאנו מבינים אותה ומסוגלים להזדהות עמה.
אם קרום הבתולין מעיד על משהו, על מה לדעתך מעיד "קרום" הערלה?
ייתכן, כתבת שהדת היא זו שאומרת לדעתי אם אלהים ברא את העולם הוא וכו', וזו טעות. הדת לא אומרת זאת, הדת טוענת שאלהים התגלה ואמר זאת. היא יכולה להסביר את ההגיון שבדבר, אבל לא טוענת שמכח חשיבה טהורה ומופשטת יש להגיע למסקנה שנקודה שחורה על אתרוג פוסלת אותו (מכיון שמסתבר שהבורא רוצה שיזכרו את יציאת מצרים ושישמחו עם אתרוגים ושאתרוג עם נקודה לא יפה).
המתווכחים עם הדת טוענים (הרבה פעמים או בדרך כלל) שאם אלהים קיים, חייב להיות שהוא לא יעשה כך וכך, או שחייב להיות שהוא כן יעשה כך וכך, וכתוצאה מהנחות אלו מכריזים שאו הכל או לא כלום, או שיש אלהים שעושה מה שנראה לי כרגע הגיוני, או שאין כלום.
אני לא אמרתי שלדעתי יש ללמוד מקרום הבתולין, רק הבאתי דוגמא קיצונית של לימוד מהטבע. יש כאלו שחושבים שהאל יצר אותו כדי ללמד את הבתולה משהו. אף אחד לא יכול להגיד שאיברי המין לא מתוכננים היטב למלאכתם. לפיכך מניחים שגם לקרום זה יש תפקיד.
ולגבי הערלה, מדוע לא שאלת מה עם לקט שכחה ופאה, האם הם מיותרים? הבתולים היא קרום שבדרך הטבע חייבים לחתוך אותו, ונראה כאילו הוא הגנה סמלית. הוא כמו בריאה מיותרת. עם הערלה אפשר לחיות עד מאה ועשרים, מה אכפת לך שה' ציוה שהישראלים יחתכו? האם חייב להיות שכל מצוה מעוגנת במשהו טבעי?
הערלה אינה ענין ששייך לכלל באי העולם, היא רק סמל פנימי של עם ישראל, היא לא כמו הבתולים שהוא דבר שצריך לחתכו. דוקא משום שאפשר להסתדר עם הערלה מצוין, ויש אומרים שאפילו מסתדרים איתה יותר טוב, הישראלים חותכים משהו בתחום, כדי להיות קצת פחות מכולם. הרי גם הבתולים נועדו שיחתכו אותם, כל השאלה היא מי ומתי.. כך הערלה היא בחירה של הישראלי להרחיק את עצמו הרחקה נוספת בתחום הקדושה. ומטילה איפול ריחוק ומיאוס על מקרה של בת ישראל המתקרבת לאדם "אשר לו ערלה".
ולראות ,בין השאר,שגם לבעלי חיים שונים יש קרום כזה מה שמפריך עוד השערה מעניינת של המחבתים.
נשלח ב-25/9/2011 15:57
צענע את הרי לא מאמינה באמת, כי עובדות, ומציאות. יכולות לשנות משהו אצל המחב"ת
נשלח ב-25/9/2011 16:06
כנראה שהנשים שהיה להם קרום שרדו אבולוציונית, כי הגברים הרגו את אלו שלא היה להן.
נשלח ב-25/9/2011 16:29
דינו,
הצלחת לבלבל אותי.
אבל למה להסתבך.
אני מוצא בדבריך שתי הנחות.
1.הדת אינה "מוכחת מתוכה", היינו אי אפשר להגיע אליה רק מתוך התבוננות על העולם.
אני מסכים, למרות שבהודעה קודמת רמזת משהו אודות דעה תיאוסופית שהיא באינטראקציה עם העולם.
2.הייתה התגלות.
"הייתה" היינו התרחשה. יש לך הוכחה משכנעת?
אם כן, נסה נא לשתף אותנו.
הערה אודות "המתווכחים עם הדת".
פרזנט הגדיר זאת כשימוש באיש קש.
כפי שאינני מצפה ממך להגן על דעותיהם האוויליות של רוב רובם של שלומי אמוני ישראל בדורות האחרונים ובראשם גדולי וצדיקי הדורות, אני מרשה לעצמי לבקש ממך לא לצפות ממני להגן על כל קשקוש (יש המון כאלו. יכלה הזמן ולא יכלו הקשקושים) של אי מי מ"המתווכחים עם הדת".
אני מכיר טיעון המופנה כלפי המתלהבים משלימות הבריאה והנהגת הבורא.
כלפיהם ניתן בהחלט לטעון כי הדברים יכלו להיות מושלמים יותר.
אני לא חושב כי זו הוכחה תיאולוגית כלשהי.
ברמת מתכנן תבוני ניתן לטעון כי תבונת המתכנן מוגבלת קמעה, על כל פנים לפי תפיסתנו. אין זה שולל את עצם היתכנות קיומו.
(אני מכיר אישית יותר ממתכנן תבוני אנושי אחד, עם תבונה מוגבלת).
אני לא כל כך מתפעל מתכנונם של איברי המין ובכלל מהדרך המשונה קמעה להבטחת קיום המינים.
לא הבנתי את הקשר בין הערלה שהיא יצירה של המתכנן לבין לקט שכחה ופאה שהתורה בסך הכול מתייחסת למצב אנושי מוכר ומציעה לנתבו לתועלת אלו שלא זכו לשדה משל עצמם.
בהנחה כי מה שנברא הוא בעל מטרה פיזית או מוסרית, הערלה היא בריאה (תרתי משמע) ואין לחתכה ללא סיבה רצינית.
מה אכפת לי שחותכים?
ראשית, לא כל כך אכפת לי. אני מניח שלא תופתע אם אחשוף בפניך שגם לי חתכו ולא תוכה תדהמה מהווידוי החושפני כי גם אני חתכתי (שלוחו של אדם כמותו ואכ"מ לדון אי מקרי מצווה שבגופו) על כל פנים הזמנתי מוהל למול את צאצאי ואף ערכתי לאחר מכן סעודת מצווה. (התמונות שמורות במערכת).
שנית, מדובר בהחלט באקט בעייתי המצריך סיבה רצינית ומשמעותית כדי לגרום להורים לעשות זאת לתינוקם חסר הישע ולאפשר לרשויות החוק להעלים עין מכך.
עריכת ברית בנשים אסורה על פי חוק ברוב המדינות המפותחות ומעוררת חלחלה אצל היהודי הדתי המצוי.
זו, אגב, תופעה מעניינת נוספת המאפיינת מאמינים דתיים. כל מה שמחוץ לאמונתם הם, נתפס בעיניהם כשטות, באותה מידה, ולעתים אף יותר, שדתם הם נתפסת בעיני הלא מאמינים.
שלישית, רמזת כי אפשר להסתדר עם הערלה מצוין, ויש אומרים שאפילו מסתדרים איתה יותר טוב.
בוודאי ידועים לך דברי הירושלמי על החיוב להנות מכל דבר טוב שברא הקב"ה בעולמו.
נשלח ב-25/9/2011 16:47
הרב מיימוני,
טיעון דורות "שרשים" הוא בעל ניחוח אפולוגטי עז.
כל הסיפור של שכר ובחירה בעייתי מאד, כפי שרמזת גם אתה.
הכשל המרכזי בטיעון הוא, היותו מבוסס על הנחה כאילו וצורת החיים היחידה שתיתכן היא של שכר ובחירה.
הטיעון הרי נועד להסביר את הסיבה השורשית ולא איזה התמודדת של מצב קיים שאלוהים נקלע אליו במקרה.
הרשה לי גם להסתייג מההסתפקות במודעות הרמח"ל (כמשל) לבעיות.
יפה מאד שאנשים מודעים ואף אינם מטייחים. זה לא תחליף לחיפוש אחר תשובות משכנעות.
לא הבנתי מה נסית לומר בשם רס"ג ואיך זה עונה על השאלה, מנלן שאנו מסוגלים להבין את מטרת האל ומנין לנו לנסות "לכפות" עליו את מושגינו אנו. (בהנחה כי לא שמענו את התשובה מפי ה').
את החלק האחרון בדבריך כלל לא הבנתי.
האם הדת וזו היהודית דווקא, היא המשקפת את האור הטבעי של התבונה, בפרט זו של האדם המודרני?
כלל לא הבנתי אלו "פחדים" מונעים ממני, לדעתך, לסמוך על האור הטבעי של התבונה.
אולי יותר נכון לומר, כי אני עושה ככל שביכולתי לסמוך על התבונה ואילו האוחזים בדת (השכונה?) הם המפחדים לסמוך על תבונתם ועסוקים כל הזמן להתאים ולפשר בין התורה שנכתבה לפני אלפי שנה לבין העידן המודרני.
נשלח ב-25/9/2011 17:59
ייתכן
איני בא לסנגר על הרמח"ל כי איני מסכים איתו. אני כן סבור שזה יפה שהיה מודע לשאלות.זה הכל וזה לא מעט.
לגבי המיתוס של "נסיון למען השכר" זו תפיסת עולם שרווחה אצל דורות מן המין האנושי וגם אצלנו היהודים. הגישה הזו מעמידה את האדם מאד במרכז, אולי יותר מדי לטעמנו. ראוי לפתוח עבורה אשכול בפני עצמה. נדמה לי שהיא הוזכרה בפורום אבל מי יודע איפה.
ברשותך נסגור ונניח אותה בצד.
לגבי רס"ג, אנו שומעים את דבר ה' דרך ההתבוננות השכלית. רס"ג האמין שהשכל האנושי שאנו מצויידים בו עם הנחות היסוד שלא שאל על מקורן וכנראה חשב להכרחיות, שכלי זה מגלה לנו אמיתות כמו היות העולם נברא, ודווקא בידי אלוקים יחיד ואחד, שאפשר לומר עליו מעט מאד (אבל דברים יסודיים אפשר) ואותו שכל מגלה לנו חיוב לשמוע בקולו מתוך הכרת הטוב. איני זוכר לגבי האופן שבו למד על מציאות העולם הבא אבל ניתן לייחס את הגילוי הזה לאותו מקור: השכל.
דבר ה' אם כן מגיע היישר למוח שלך ושלי לפי הגישה הזו.
לגבי הדגם הקרטזיאני (=של דקארט) ברור שהוא אינו זהה לחלק החוקי של הדת שלנו. הוא עשוי להתאים לתפיסות פילוסופיות מסויימות של היהדות, ולכן כתבתי שהתפיסה הזו ממעיטה בערך המצוות המעשיות שאינן "משפטים" כלומר חיובי השכל והמוסר לפי שיטת רס"ג.
המעלה שלו, של הדגם הזה, שהוא טוען שאנו כולנו יכולים להכיר את מציאות השם מתוך התבוננות שכלית וזה דבר שאי אפשר לערער עליו למבין. יש כנראה תנאי מינימום להתבוננות כזו, אבל זה לא גרע ממשפטים הכרחיים (ואל תבקש ממני להסביר את סוג ההכרחיות הזו כרגע...) כמו שתים ועוד שתים הן ארבע. ובכל זאת, ילד קטן עדיין לא יבין זאת למרות שזה הכרחי. צריך יכולת לספור ועוד כמה תנאים קטנים וגדולים.
אותם כישורים מאפשרים לנו לגלות את מציאות האלקים וזה סביר מאד שכן הוא בנה אותם בנו למטרה זו.
אם אתה משתמש בתבונה הטבעית הזו ואינך מגיע לאותן מסקנות כמו דקארט יש לבדוק למה. מצד אחד, היו חכמים רבים שלא קיבלו את דבריו. מצד שני, יתכן שהם ואתה פשוט מערערים על הודאות שהוא חש ואתה לא, אך חוסר הודאות אינו פילוסופי אלא, אולי, פסיכולוגי. או משולב.
כלומר, בשם בקשת הודאות המוחלטת ניתן לערער על היומרה הקרטזיאנית שהשכל מגלה את אלקים. אבל האם זה דיוק ראוי או שימוש יתר בשאלות שכבר קיבלו תשובה? ואיך מכריעים בדבר זה?
what humankind do has in unique is hemorrhoids (T'HORIM). What does *that* mean to us?...
תוקן על ידי thepresent ב- 25/09/2011 18:13:17
נשלח ב-25/9/2011 18:32
and just to remind you, the Goddiness feeling of orgasm makes antique coltures believe that God (to be correct, Godess or Godesses) want(s) them to worship them through sex in their temples and holy prostitution, what echoes in Bible as KADESH, KDESHA and KELEV ( a dog, metaphorical name for male holy prostitue, as in "you shall not bring ETNAN ZONA U'MEHIR KELEV", which later interpretated by HZL - incorrectly to be money paid for an actually dog, not as the context of the PASUK). . . . . . . .
this kind of naturalistic-based religion thought to be a critical criteria to distinct paganic religions from monotheistic, transcendental, revealation-based ones.
תוקן על ידי thepresent ב- 25/09/2011 18:38:48
נשלח ב-25/9/2011 20:26
צענערענע
לא ברור מדוע את מביכה את עצמך פעם אחר פעם, לגבי השקר האחרון שלך כאן, כתבת שכשיהיה לך פנאי תסבירי את עצמך. מסתבר שאת מאד עסוקה ועדיין לא קיבלנו את ההסבר, אבל מצאת פנאי להעתיק שוב משהו מבלי להבין. מכיון שאין לי התמחות באילוף תוכים, אין לי את האפשרות להסביר לך שוב ושוב. כמו שאמרה המשוררת 'זה קצת כמו לאלף חתול'.
כתבת "על תפקידו של קרום הבתולים ניתן לקרוא כאן", משתמע כאילו נאמר שם איזה שהוא תיפקוד ידוע שיש לקרום הבתולים. בפועל מדובר במאמר של בלדד השוחי, בלוגן אנונימי שמחפש בגוגל בשביל עצלנים ששולחים אליו שאלות ואין להם כח לגגל לבד (כמובן שהמאמר מובא בויקיפדיה). מה שהוא כותב שהוא שמע על "השערות די פרועות", כגון: גברים מעדיפים נשים בתולות, לכן שרדו הנשים שהוכיחו את בתוליהן, וכל השאר פשוט לא מצאו זיווג. השערה שניה "מגוחכת רק קצת פחות מקודמתה" שמטרת קרום הבתולין להקשות על נקבת האדם את יחסי המין לבל תיחפז. אך מסקנתו של בלדד השוחי שההשערות האלו שגויות שכן קרום הבתולין נמצא גם אצל סוסות ולויתנות. לכן הסיבה היא "הגוף האנושי נהדר אבל לא מושלם". כלומר, הקישור שלך שגוי, המאמר לא מביא מידע "על תפקידו של קרום הבתולים" אלא גם הוא קובע שאין ידוע לנו תפקידו של קרום הבתולים.
מסקנה: במאמר שלינקקת, אין שום מידע על תפקידו של קרום הבתולים, יש רק הכרזה שהגוף לא מושלם. לפיכך מי שמאמין בקיומו של בורא (להזכירך, עליו דיברנו כאן) ייתכן שיעדיף לחשוב שאין זו טעות בייצור, אלא משהו בכוונה תחילה.
השימוש האינפנטילי התדיר שלך במושג הנדוש 'מחבתים' כל אימת שמישהו מעלה טיעון שאינו תומך בכפירה או ברבי מליובביטש באופן ישיר, מתאים לרמה של כיתה א', וזה בהחלט יפה, כי התוכן של דברייך הרבה מתחת לכתה א'. כתבתי בצורה ברורה פעמיים שאני איני חושב שיש אפשרות להסיק מסקנה מן הטבע, רק הדגמתי את השיטה שנקראת לימוד מן הטבע, בדוגמה קיצונית. הלימוד מהטבע של רוח האדם (מצפון) פחות קיצוני, אבל הלימוד מהבתולים בהחלט נחשב לקיצוני. בכל מקרה אין שום קשר ל'מחבתים', יש הרבה דעות פילוסופיות ותיאוסופיות, אע"פ שאצלך העולם מתחלק לשני חלקים: מחבתים, ומה שכתוב בגוגל (בעברית).
לגבי טענתך שקיומו של קרום הבתולים בבעלי חיים, מפריך דעה זו. אני לא בטוח בכך, אבל זו הסיבה שהסתייגתי מדעה זו לעיל, ואוסיף שגם המחזור הנקבי נמצא אצל חלק מהיונקים. אעפ"כ איני בטוח בכך, משום שאין ויכוח שלבעלי החיים ולבני האדם יש מבנה גנטי שוה מבחינה שיטתית, הם מיוסדים על אותה שיטה גנטית. מה שמאפשר באופן תיאורטי להשוות או אף להעביר מקטעים מעכבר לאדם. בעלי החיים הם בבואה של האדם, וכשם שהקוף דומה ביותר לאדם, לא מפני שיש לו תפקיד שונה מהמקק או החידק, אלא מפני שבסולם היצורים הוא הדומה לאדם. כך גם הדמיון הפיזי בנושא הבתולים אינו מחייב מטרה ספציפית אצל הקוף. האדם הוא נזר הבריאה, וכשם שהיכולת לשבת וללכת ולדבר נבראה עבורו, ואין לשאול אם התוכי יודע לדבר – זה מוכיח שאין לאדם מדרגת 'מדבר' והדיבור לא נברא עבור האדם, או אם הקוף יודע ללכת – זה מוכיח שאין ההליכה תכונה שנועדה לאדם מתוך תכנית (כך לפי חכמים אפשר ללמוד צניעות מחתול וגזל מנמלה וכו', האם זה אומר שהמצפון האנושי אינו אומר כלום, שהרי גם לבעלי חיים יש תכונות שנראות מוסריות). ישנה עוד דרך להסביר ענין זה ('מאגר גנטי'), אלא שאין לי מוטיבציה להיכנס כאן לנושא שלא קשור כלל. מדובר בתיאוסופיה, מי שטעים לו אוכל את זה, ומי שלא לא. כמו בעסקים או בצבא או במודיעין. לא מתמטיקה.
ייתכן
אתה עובר לתחום ההתגלות. אבל אני מקוה שבזה סגרנו את המשמעות של ההכרה בכך שהעולם אינו רק חומר, ושישנה ישות אחראית. וכל השאלה היא האם באמת יש לה ענין בעולם או לאו.
-בנוגע להוכחה ההיסטורית להתגלות, הארכתי רבות בפורום זה, ויכוחים של מאות הודעות, ועוד כמה מאות בפורום שלי, לא ממש מתעלף לחזור שוב על הכל כשכל אחד יבקש. אבל אוכל להסביר את העקרון בקצרה.
-כשמדובר על 'המתווכחים עם הדת' לא מדובר באיש קש, אלא בויכוח הקיים בפועל, בדוקינס שהוא אלוף בלהכתיב מה אלהים היה עושה אם הוא היה, בכל הספרות או המאמרים ברשת נמצאים הטיעונים האלו, נראה לי שגם בדברים שלך מצאתי כמה וכמה כאלו. ולא אטעה אם גם אתה מדבר על הדת ומתייחס למה שכתוב בספרות הפופולארית שלה.
-מה שכתבת שמדובר במתכנן עם תבונה מוגבלת – זו טעות, אתה מניח שהוא היה רוצה שיהיה יותר טוב ולא הצליח, אבל זה בדיוק מה שאתה לא יודע. אולי הוא רצה ליצור זירה שתנהל את עצמה במדה מסויימת. אולי זה ניסוי מדעי שלו (לא במובן המדוייק), אולי זו זירה שלו (כמו הזירה הרומאית, בה מביאים ).
-בנוגע לדבריך על הדרך המשונה לקיום המינים, או שלא חשבת על כך מספיק, או שאינך מתמצא מספיק בתחום. כדאי לך לחשוב על כך עוד קצת. בכל אופן לפי האבולוציה הדרך שנוצרה חייבת להיות הדרך הטובה ביותר לקיום, כי זה הגורם היחידי להשתמרות שינויים.
-הקשר בין הערלה ללקט שכחה ופאה, בא להדגים לך שעשית קפיצה לוגית. הטיעון שהבאתי הוא שהבריאה מתוכננת, ולכן אם יש משהו שנראה מיותר, ייתכן שיש לו מטרה לימודית. מכאן לא נגזר שאם הבריאה מתוכננת הרי שאין לחתוך ממנה, המילה, בדיוק כמו לקט שכחה ופאה, ועוד הרבה מצוות, הוא חלק מצורת חיים של קדושה, בה האדם לא אוכל כל שביכלתו, אלא מפריש בכל תחום חלק לענין רוחני. וגם על חלק מגופו, שגורם לו הנאה, הוא מוותר, בכדי לסמל בעצמו את חותם העבדות של הבורא. הסיבה הרצינית והמשמעותית היא ציווי הבורא. והחסרון היחידי של מילת נשים הוא שהבורא לא ציווה על כך. (הסיבה שהחוק אוסר זאת, אני משער, משום שמילת נשים מונעת מהאשה לחוות תענוג מיני, ואין להניח שכשתגדל היא תרצה בזאת. ואילו מילת גברים, למרות ההבדל הסמלי ברמת העונג, הוכחה כבריאה, שכן הערלה צוברת זיהומים, וישנה שכיחות גבוהה בהרבה של מחלות מין).
רשויות החוק אינן מודאגות מכל מיני ניתוחים אחרים הנעשים בתינוקות, בהנחה שזה יהיה רצונם כשיגדלו. ונעשים הרבה ניתוחים כאלו. המונח 'אנדרוגינוס' שהיה מוכר בימי חז"ל, אינו מוכר בזמננו, מכיון שההורים חותמים על ניתוח שיהפוך את היצור לחד מיני, ולא חוששים שמא יעדיף להיות דו מיני. כמו כן לא שמעתי שמישהו מוטרד מפירסינג בלשון או באיברי המין ושאר מקומות רגישים..
מה שמחוץ לציווי הדת לא נתפס כשטות בהכרח, אבל מה שציווה הבורא נעשה גם אם אין מבינים. ואילו מה שלא ציוה עלינו למדוד בהגיון שלנו. הירושלמי על החיוב ליהנות... נו באמת, הירושלמי מדבר על הנאה מותרת, ולא על משהו בניגוד לציווי התורה. כמו כן אין הירושלמי מתכוין שיש חובה ללכת לחפש סוג של יין שעדיין לא שתית, אלא שאין למנוע בכוונה משהו שבהישג ידך.
פרזנט
אני רואה שאתה נהנה מהעיסוק בדבר טפל שלא הובא אלא להדגים משהו, זה לא מתאים לך, אבל זה מתאים מאד לטרחנים אחרים המצויים פה.. הטחורים אינם חלק מהבריאה אלא מחלה ופגם.
גם אם נניח שזה הפירוש המקורי של מחיר כלב (יש מי שמפרש שהכוונה לזונה ממין זכר, והכינוי כלב הוא על שם התנוחה המצויה, או משום שאצל הכלבים שכיחה הו"ס). אין זה אומר שיש קשר לעבודת ה', בדיוק כמו שאין להוכיח מכאן שהזנות מותרת ורצויה, מדובר על איסור נוסף שאוסר לחבר בין כסף שהגיע ממקום טמא למקדש. ולא שזנות פולחנית היתה חלק מהפולחן העברי הקדום.
נשלח ב-25/9/2011 22:03
אני חולה על הפסקנות שלך, שאין לה הרבה ביסוס.
כך עובדים הרבה דברים בחברה: יש אנשים ספקנים שנזהרים לומר מה נכון ומה לא נכון בלי הוכחות, ויש אנשים ש'יש להם ביצים' להמציא דברים ולומר אותם בביטחון מוגזם, ולעיתים הם מנצלים את זה בצורה צינית (כך לדעתי עובדת הדת. דומה לאבחנה של אברהם בין אנליטי לסינתטי אבל הפרשנות אינה שפעם היה לאנשים "כושר סינתטי" מסתורי שהיום נעלם [ונותר רק אצל מיכאל אברהם עצמו ב"ה לא אלמן ישראל] אלא שפעם 1. אותם ממציאים לא באמת חששו מהאל ולכן הרשו לעצמם לומר הרבה דברים [אני מקווה שזה יוסכם על כולם לפחות לגבי מוחמד למשל] 2. הספקנות לא הייתה קיימת כמעט, אנשים היו בטוחים בכל שטות שעלתה על דעתם 3. תמיד אפשר להכחיד גילויי ספקנות בשיטה הדויטרו-איסלאמית)
לא הבנתי.
מה פירוש טחורים אינם חלק מהבריאה? האם כוונתך שדבר כה מורכב קורה מעצמו?!?!?!?! יש לך מושג כמה irreducible complex-ים נדרשים כדי שנחווה את חוויית הטחורים במלוא עצמתה?
אולי גם קרום הבתולים הוא מחלה ופגם שנועדה למנוע התרבות וצריך להתגבר עליה?
אם אתה לא רואה בכך שאלמנטים מסוימים קיימים גם בבעלי חיים רדוקטיו אד אבסורדום, ניתן להעלות עוד כמה וכמה רעיונות: מה משמעות הצורך לעשות צרכים? (גוזל לא מעט זמן! סתם כך? מתכנן תבוני בוודאי לא יעשה משהו כל כך מבזבז. בעל פעור מישהו?) סמים פסיכואקטיביים (להזכיר את ה irreducible complex-ים שיש במוח ובסמים כדי שהם יגרמו לתחושות כאלו?)? האפשרות לחטב את הגוף?
למה נועד תנוך האוזן (irreducible comlexity!!!!) אם לא כדי לעשות בו פירסינג, או לבצע בו מילת נשים (גם אותן צריך לסמן לא? מה, הן לא יהודיות?)?
לגבי הכלב, נדמה שלא הבנת מה כתבתי. מרמיזותיך העבים כפיל לצענערענע אני מסיק שהאנגלית שלך מעולה. מה יכולה להיות הבעיה, אם כן?!?!?!?!?!?!?!?!?!
תוקן על ידי thepresent ב- 25/09/2011 22:05:57
נשלח ב-25/9/2011 22:39
כשאני רואה פתיחה של אד הומינם נזרקת לכל הכיוונים (כולל רבינו גוגל )אצל ידידינו המחבת ישר אני מבינה מיד שהוא יודע שהוא לא צודק.והנשק היחיד שלו זה אד הומינם והרבי מליובביטש-שתמיד מוסיף שמן למדורה... והפעם קל ,קל מאד להוכיח את זה.
אילו היתה משמעות מיוחדת לבתולים הרי הם היו ניתנים רק לנזר הבריאה ולא לבעלי החיים השפלים.וזה ברור לכל בר דעת.בדיוק כמו כושר הדיבור והדעת שמייחדים את נזר הבריאה בלבד. ואילו היית טורח לקרוא את כל המאמר והיית פוסח על הבדיחות שהביא אלדד השוחי (חוש הומור לא מחבתי בעליל)היית רואה שמטרת קרום הבתולים היא בפשטות הגנה על אברים פנימיים
"קרום-הבתולין הוא אחד מהקרומים שחוסמים את הפתחים המתהווים בגופנו בעודו בשלב העוברי ומגנים על האיברים הפנימיים בזמן שהם מתפתחים. כזה, לדוגמא, הוא הקרום הבאקופארינגיאלי החוסם את המעבר בין חלל-הפה העוברי למערכת-העיכול המתהווה, קרום שבדרך-כלל מתחורר ונעלם הרבה לפני הלידה.
השאלה הגדולה, כמובן, היא למה קרום-הבתולין לא נעלם לגמרי לפני הלידה. ההשערה המתקבלת ביותר על הדעת היא שכשם שהוא לא מוסיף, הוא גם לא ממש מזיק. סתם שריד מיותר לאיבר שהיה שימושי כשהיינו ברחם." אז כמו שאמר ירוחם-הדבר האחרון שמעניין את המחבתים הוא המציאות.
נשלח ב-25/9/2011 23:34
אני נוכח לראות שהתואר מחבת הולם את דינוזאורס להפליא, וזאת בשל הצלחותיו לחבוט בצענערענע ללא רחמים, והיא לא יודעת בכלל מאיפה זה בא לה.
אני מתמוגג. Please continue
נשלח ב-25/9/2011 23:48
פרזנט
אתה עדיין נהנה מלעסוק בטפל של הטפל, אבל אין בעיה, בשבילך. אתה צריך להבדיל בין אירוע שהתרחש ליצור, או כמה יצורים, ובין הצורה בה נברא היצור. אף אחד לא טען שטחורים קורה מעצמו, רחמנא ליצלן. ולא השאלה מה נדרש בשביל כך. השאלה האם יש אבר מיותר שנברא באדם.
העלית את שאלת תנוך האוזן, וכמוהו יש עוד הרבה חלקים באדם שמקובל לחשוב שהם רדימנטים, שרידים של גלגולים קודמים. זה באמת מעורר בעיה לדעה זו, אבל בכלל לא פשוט שכל מה שמוצג כרדימנט אכן חסר תועלת. על כל מה שאחד טוען שמיותר, חברו מאריך להסביר את התועלת בו, אני מניח שאתה מכיר את הויכוחים הארוכים האלו, שאני לא איכנס להכריע בהם רק בשביל לקיים את הסברא הזו.. רק אעיר, שגם אם באמת יש שרידים (נניח שרידי גפיים ללויתן), אין זה מחייב שכל מה שלא מביא תועלת פיזית הוא שריד של איזה גלגול, יש כמה דרכים לפרש ממצאים, וכל אחד יבחר מה שבא לו.
צענע
שברת את השיא של עצמך בלא להבין מה את כותבת, 10 בסולם צענע. אני אנסה להסביר, בפעם השניה, בלי ציפיות.
הדעה שאני הבאתי אומרת כך: האדם נברא על ידי האל, לכן לא נראה לי שהוא יברא באדם אבר מיותר, לכן נראה לי שהמטרה של קרום הבתולים היא לימודית.
את כתבת: על תפקידו של קרום הבתולים ניתן לקרוא כאן.
הערתי לך, שבמאמר לא מובא שום תפקיד לקרום הבתולים, אלא להיפך, כתוב שאיננו יודעים את תפקידו.
ועל זה השבת: קרום הבתולים מביא תועלת בהיות התינוק ברחם, כמו עוד כמה וכמה קרומים. השאלה הגדולה היא מדוע הוא נשאר בעוד כולם נעלמים, ועל כך אין לנו תשובה, "סתם שריד מיותר".
עכשיו נשאלת השאלה, מי שמניח את הנוסחה הנ"ל, (= הנזכרת לעיל, דהיינו: "האדם נברא על ידי האל, לכן לא נראה לי שהוא יברא באדם אבר מיותר"), יכול לקבל את ה'תשובה' של 'סתם שריד מיותר'? תשובה: לא! מדוע? משום שהוא מניח שהאל לא ברא אבר מיותר ולכן גם לא משאיר שריד מיותר. מסקנה: אין הסבר לתפקידו של קרום הבתולים. לא יודעים מדוע הוא נשאר באדם, בשונה משאר הקרומים. ואת זה יכול כל אחד לפרש כפי דעתו.
את חושבת שאם לבתולים היתה משמעות הם היו ניתנים אך ורק לאדם, יש מי שחושב אחרת, שלא זו אמת המידה. לכו תתווכחו מה יותר נימוסי לאלהים לעשות.. אני הרי לא טענתי שחייבים לחשוב כך או שאני חושב כך. מה שלא יפריע לך לעסוק בנושא בשנתיים הקרובות.
אגב, אין לי ענין לתקוף את צענע אישית ואין כאן מה להתמוגג, אני פשוט מרגיש שבניגוד לבני השיח האחרים כאן באשכול (יש איזה 5), היא לא מושפעת ממלים פשוטות בעברית. אני רק מנסה לדבר בשפה שתבין.