| נשלח ב-24/9/2011 19:40 |
|
| |
הגדרה אלטרנטיבית לעקרון האנתרופי
(כותרת משנה: איך תיאוריות מדעיות הקשורות למוצא האנושי מוציאות את הרע והמטומטם מכולנו)
אפשר לחשוב על חלקיק, במובן מסויים, כסביבון קטן עם ציר סיבוב במרחב. לפני 90 שנה, שטרן וגרלך בנו ניסוי פשוט למדי, בו הם מדדו את צירי הסיבוב בזרם חלקיקים שעבר דרך גלאי. הסתבר שבאופן מפתיע, צירי הסיבוב של כל החלקיקים היו בדיוק באותו כוון במרחב (כוון הגלאי, אגב), בעוד שמבחינה הסתברותית, הסיכוי למצוא אפילו שניים בעלי אותו כוון בדיוק שאף ל0 (שלא לדבר על זה של כולם). הסברים שהגלאי עצמו השפיע על החלקיקים טרם המדידה – נשללו. בכל פעם שהגלאי מדד את זרם החלקיקים, הסתבר שצירי הסיבוב מראש היו זה של הגלאי. הדבר סתר את כל חוקי הפיזיקה שהיו ידועים באותה תקופה. ניסוי זה ואחרים דומים לו, הוביל לשינוי מהותי (אולי המהותי ביותר) בפיזיקה המקובלת כיום. ועם זאת, התהליך שהוביל לפיתרון מאז - לא השתנה בגלל הבעיה: צפיה בתופעות מדידות, בניית תיאוריות בעלות השלכות מדידות, בדיקה, תיקון כלפי פשטות, וחוזר חלילה. עכשיו דמיינו לכם תרחיש דמיוני באיזור 1920 (בלוויית אנכרוניזם קל), שהולך כך. אדם כלשהו טוען שהשכל הישר אומר שאם רואים דברים מסודרים, (כמו שעון, לדוגמה), אזי מישהו סידר אותם. כאן, היות שאין שום גורם פיזי ידוע שסידר את האלקטרונים, אז אדם בעל יושר אינטלקטואלי יודה שיש יד נעלמה שסידרה את האלקטרונים. הוא לא קורא לזה בהכרח אלהים, אבל יד נעלמה יש כאן. לי זה נשמע מגוחך (לא אלהים, אלא הרעיון שהניסוי מוביל לזה), אבל יש המשך לא פחות מגוחך. אדם אחר כותב מאמר תגובה, ובו הוא אומר שלפי תורת המיתרים, יש המוני יקומים. באחד מהם, הסתברותית, כל האלקטרונים אכן מסודרים כך – וזה היקום שלנו. זה נשמע לי לא פחות דבילי. כל המאמרים מלווים בהמוני טוקבקים יצריים.
הסיפור על ניסוי שטרן-גרלך, אגב, רחוק מלהיות יוצא דופן. כל מי שהתעסק קצת במדע יודע שהמדע נמצא במצב תמידי של כשלון – אין היום, ומעולם לא היתה, תיאוריה משמעותית שאינה רצופה בחורים (בדיחה), בסתירות, ובתופעות שהסיכוי להן לפי המקובל היום אפסי. בראיה היסטורית, המדע מצליח בכל תחום ותחום להתקדם יפה מאד (אם כי מבעיה אחת לבעיה אחרת). על אף זאת, מתרחשת תופעה מוזרה מאד כשמדובר על בעיות ספיציפיות בתיאוריות הקשורות למוצא בני האדם. רבים מן האנשים מתחלקים לשני מחנות: התבוסתניים (''המדע לא מסוגל להסביר את התופעה, יש משהו מעבר לזה"), וההזויים באופטימיות (''הכל סבבה, אין שום בעיה מהותית בתיאוריה"). זה לא נראה מוזר? אנשים שלא מעניין אותם למה משוואות מקסוול מראות שאנרגיית חום אמורה להיות אינסופית, פתאום מתעסקים בחישובים (מופרכים, אגב) להסתברות האפסית להווצרות חיים ביקום. מאידך גיסא, אנשים מהצד השני מרגישים כ"כ מאויימים מהסבר שרירותי לא מדיד (אלהים), שהם מגייסים הסברים לא פחות שרירותיים, ולא יותר מדידים. הייתי רוצה להציע הגדרה לתופעה המוזרה. אני מציע את השם העקרון האנתרופי, ולו מהסיבה שכמעט 100% מהמופעים של העקרון האנתרופי (המקורי) בוויכוחים הוא שגוי או ממש לא מדוייק, ולכן מה זה משנה. זה הולך כך: העקרון האנתרופי: העקרון לפיו בני האדם הם יצורים (קונפיגורציות חלקיקים, מה שבא לכם), כ"כ מנופחים מחשיבות עצמית, שחוסר ידע ושליטה לגבי תהליכים שקשורים בהם (ואך ורק תהליכים כאלה) אינו מתקבל על דעתם. העקרון האנתרופי מתקיים (לדעתי) בכל בן אדם במידה זו או אחרת. אבל כדי להלחם בהשפעות שלו, אולי אפשר לחשוב על השאלות והתשובות הבאות: האם קיים אלהים? אולי. האם המדע עד היום פתר בעיות מאד מהותיות בלי הסבר של יד מכוונת (אלהים)? בהחלט כן. האם רעיון האלהים קידם במשהו את המדע? ממש לא. האם הוא עיכב את המדע? ג"כ לא. האם יש מדענים חילוניים שקידמו את המדע? כן. האם יש מדענים דתיים שקידמו את המדע? ג"כ כן.
מה דעתכם?
שיבולאיו
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 24/09/2011 19:56:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 20:15 |
|
| |
נראה לי שיש להבדיל בין בעיות של פערים, ובין בעיות עקרוניות, פערים תמיד יהיו, ובכל מעבדה יש מדי יום תוצאות בלתי מוסברות. פערים באבולוציה הם לא בעיה עקרונית, כמו בכל תיאוריה אחרת.
הסיבה שמכניסים את אלהים לתמונה, היא כשמדברים על העיקרון ולא על פרטים, ההגיון האנושי אומר שדבר לא יכול להיות סיבה של עצמו, שאם המציאות התחילה עם חומר מרחב זמן וחוקים, זה לא משהו שיכול לגרום לעצמו להיות. שיש משהו מעבר. לא מדובר כאן ב'פער' אלא בשאלה עקרונית בה יכול כל ילד לעסוק. כמובן שאי אפשר להכריח מישהו להסיק מסקנה מענין של הגיון גרידא, אבל כאמור, אנשים מגבשים להם דעות, בשביל זה יש הגיון. פילוסוף אמיתי לא היה יכול לנצח במלחמה וגם לא לעשות עסקים, כי הוא היה מבקש הוכחה מתמטית לכל דבר.
מלבד זאת יש להבדיל בין תיאוריה שעוסקת ביש, ובין תיאוריה שעוסקת בהתרחשות. התיאוריה העוסקת ביש לא מתיימרת להציג תמונה שלמה ('התיאוריה האחידה'), ייתכן שמבנה המח שלנו לא מתואם כלל לתפוס את התמונה השלמה של היש. זה לא אמור למנוע מאתנו להציג תמונה חלקית, העוזרת לנו לתפוס חלק מהמציאות. החלק שאינו מובן לנו קיים גם אם אין אנו מבינים אותו. האבולוציה אינה עוסקת ביש, היא לא מגדירה את המציאות הקיימת, אלא מספרת סיפור היסטורי, היא מספרת על התרחשות, שהיתה, או שלא היתה. במדה ואני מספר לך סיפור הגיוני שיש בחלק מההתרחשויות שבו הרבה הגיון, אבל בחלקים ממנו אין הגיון או שהם מופרכים, לא תצפה שאקבל את הסיפור. אני לא יודע אם זה היה, ואין לי סבה לחשוב שמשהו היה רק בגלל שחלק ממנו הגיוני. האבולוציה אינה 'הסבר חלקי' למציאות, אלא סיפור שחלקו מתקבל וחלקו מופרך.
היש הוא עובדה, אפשר להסביר אותו חלקי, ואפשר לחכות עד שיהיה הסבר שלם. אבל התרחשות שאתה מספר לי אינה עובדה, אם היא סובלת מפערים, אני לא אקבל את הסיפור, ייתכן שהוא לא היה. הרי אני יכול כל בוקר לספר לך סיפור היסטורי שאינו עומד במבחנים מסויימים, וכשיהיו לך טענות אבקשך לקבל אותו בכל אופן, משום שאיננו מושלמים ושלא תצפה לאלהי הפערים.
לא שמעתי שפילוסופים מאמינים למדו על אלהים מתוך כשלונן של תיאוריות מדעיות, אינך מצליח להסביר את מבנה האטום? סימן שיש אלהים.
מלבד זאת, לאבולוציה יש רעיון מסויים, שפערים הורסים אותו לגמרי. האבולוציה לא באה רק לתאר את ההיסטוריה, מי התפתח ממי, ומתי התפתח. אלא היא באה לייתר התערבות אלהית (לא בתור מגמה ספציפית של מייסדיה, אלא בתור המשמעות של התיאוריה והשימוש בה), היא באה להסביר את מוצא המינים, ואם בסופו של דבר היא לא יכולה להסביר את הכל, אז היא לא עשתה כלום, היא לא מייתרת את ההתערבות האלהית. לא מדובר סתם בתיאוריה, אלא בתיאוריה עם יומרה מסויימת. לכן גם כשחלקים מהתיאוריה נשארים ולא מופרכים, היומרה כולה מופרכת.
תאר לעצמך שאדם עומד בפני שופט המאשים אותו ברצח, שהתרחש ביום מסויים מתוך 80 השנים האחרונות. האדם מוכיח בצורה מפורטת ומדהימה כיצד ב95% מהימים יש לו אליבי ולא היה כלל בעיר. ה5% הנותרים הם בסך הכל פער, כמובן שכל הענין חסר משמעות. מטרת האליבי היא להוכיח שלא יכל לרצוח, אבל מספיק שבנוגע ליום אחד אין לו אליבי, ושוב ייתכן שביום זה הוא רצח. כך בדיוק האבולוציה, מטרתה לספק הסבר טבעי, ואם אין הסבר טבעי – שוב לא יעזור שהסבירו חלקים ושלבים שיכולים היו להיות מעצמם. נכון לעכשיו חלקים גדולים לא יכלו להיות מעצמם.
אם משתמשים באבולוציה בתור תיאוריה חלקית, דהיינו: מתי נוצר מין מסויים, או איך נוצר מין מסויים. אזי אין את היומרה של 'הסברנו בדרך טבעית'. כאן תוכל לטעון שפערים אינם מקלקלים הסבר חלקי. אבל יש לזכור שהסבר נמדד ביכלתו להתמודד עם התופעה, ואם נתעלם מפערים הרי שההסבר אינו נתון לשום הפרכה לעולם, תמיד נטען שיש פערים מחמת מגבלותינו. אין הסבר שלא יעמוד עם חומת הגנה כזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 20:41 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | | האם רעיון האלהים קידם במשהו את המדע? ממש לא. האם הוא עיכב את המדע? ג"כ לא. |
|
האם רעיון האלוקים קידם את המדע ? ממש כן בלי זה אין מדע, האם עיכב את המדע ? ממש כן !
מדען מתחיל לחקור אך ורק שמושרש בו שיש חוקיות בטבע, וחוקיות יש אך ורק שיש את הרעיון של האלוקים האחד, בלי זה לא מתחילים לחקור כלל,
לגבי שהרעיון עיכב את האנושות: בוודאי מי לא יודע זאת, אנשי הדת (כתות למיניהם) עצרו ועוצרים עד היום את המדע,
תוקן על ידי maxmen ב- 24/09/2011 20:43:39
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 21:06 |
|
| |
במחילה, זו שטות, הדת אינה יכולה לעצור את המדע גם אם תרצה, האם שמעת על 'מחואה נויראה' שעצרה מחקר מדעי כל שהוא? מלבד התנגשויות נקודתיות, כגון התנגדות לניתוחי מתים (שכמובן לא מקדמים את המדע כלום, בד"כ הנושא הוא פלילי) בדיוק כמו שהירוקים מתנגדים למפעלים מסויימים וארגוני זכויות בעלי החיים מתנגדים לניסויים בעכברים, או שממסד שמרני מיצר צעדיהם של תיאוריות חדשניות, כפי שאמר מלומד אחד 'האויב הגדול ביותר של התקדמות המדע הוא הממסד המדעי עצמו' (קסטלר). אבל המדע אינו מוגבל בשום מגבלה.
כמובן שהויכוח הנוצרי על לימוד אבולוציה בבית הספא אינו עוצר את המדע בשום צורה, מלבד ההחלשה המוראלית.. שבמובן מסויים מקדמת את המדע וגורמת לו להיות מוכן לביקורת ולא דבק בדוגמות. האם מישהו דתי מתנגד או מנסה לעצור מחקרים על הסתגלות של חידקים לאנטיביוקטיה, למרות שיש המשתמשים במקרה זה כדוגמא לאבולוציה? אשמח לשמוע על דוגמא של דת ה'עוצרת את המדע'.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 21:14 |
|
| |
דינו היקר:
אני לא רוצה להיכנס איתך לפולמוס בעניין, אבל אם רק ניקח את כל המוחות שלנו החרדים לדבר השם מאז אריסטו ועד היום ?!
פשוט נעביר ממה שכן עסקו לעביר אותם לשם ? נווו באמת,
או מאז הרמב"ם והגאונים והראשונים, פשוט יש כבר את היד החזקה סיכום ההלכות, ונסגר פרק זה וממשיכים למעשה בראשית ומעשה מרכבה,
תוקן על ידי maxmen ב- 24/09/2011 21:15:11
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 21:19 |
|
| |
??? אתה מתכוין אולי שאם החרדים היו מפנים את מרצם למדע המדע היה מתקדם יותר? על אותו משקל אני יכול לומר שהמדע עוצר את הדת כי אם איינשטין היה עוסק בהלכה הוא היה מקדם את המקצוע..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 21:26 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | | ??? אתה מתכוין אולי שאם החרדים היו מפנים את מרצם למדע המדע היה מתקדם יותר?
על אותו משקל אני יכול לומר שהמדע עוצר את הדת כי אם איינשטין היה עוסק בהלכה הוא היה מקדם את המקצוע.. |
|
אתה מתכוון אולי שהיה מקדם את הכת בוודאי לא את הדת, כל חכמינו מאז לא קדמו את הדת הם רק נלחמו נגד בעלי הזרוע ונגד מחדשי דת\כת חדשה,
ספורנו דברים פרק כח (יד) ולא תסור מכל הדברים אשר אנכי מצוה אתכם היום ימין ושמאל. שלא ישנו את מצות האל יתברך בפרט ענין המשפט. ולא ימירו את שאר המצות במנהגי הדיוט ומצות אנשים מלומדה כ"ש כשיעשו זה לכבוד קדמונים שהנהיגו אותם המנהגים לא לכבוד קונם ולא לשמור מצותיו כי בזה האפן אין לך ללכת אחרי אלהים אחרים גדול מזה בחדוש דת לכבוד קדמונים אשר נחשבו אלהים שופטים בארץ. אמנם התוכחות עד יולך ה' אותך ואת מלכך היו בבית שני בימי אנטיוכס וזולתו עד שצרו מלכי בית חשמונאי זה על זה וגלה אחד מהם במצות פומפיא"ו לרומ"ה ומשם והלאה עד ונסחתם היו עד חרבן הבית על יד רומיים ומשם והלאה הם תוכחות בגלות נמשכות אליו. והתחיל בתוכחות באמרו
(טו) אם לא תשמע בקול ה' אלהיך לשמור לעשות את כל מצותיו וחוקותיו אשר אנכי מצוך היום וזה בלי ספק כאשר הומרה שמירת מצות התורה במנהגים שונים וזולתם והוסג אחור משפט. וכן אחר שאמר יולך ה' אותך ואת מלכך שהוא החלק השני חזר ואמר כי לא שמעת בקול ה' אלהיך לשמור מצותיו וחוקותיו אשר צוך כלומר אבל שמרת מה שצוו או הנהיגו אחרים זולתו אשר לא כתורתו כמו שספרו ז"ל (גטין) שלא היו תורמין ולא מעשרין והוצרכו לתקון יוחנן כ"ג ולגזור על הדמאי והיו נועלים דלת בפני לוין מפני השמטה והוצרך הלל לתקן פרוזבול ובטלו מי סוטה ועגלה ערופה וסנהדרין מרוב הפושעים בסוף בית שני באופן שבטל כל משפט כמו שספרו ז"ל שגברו בעלי זרוע כמו שהוא הענין היום עם כל גלותנו ושפלתנו, שרב הממון בפרט החיב בדין מואס את תורת האל יתברך ומשפטי פיהו. (ע"פ דברי הימים - א טז, יב), ומתאמץ על ידי גוים וערכאותיהם לעות אדם בריבו (ע"פ איכה ג, לו), ובכן ירדו לטמיון הם ונכסיהם ובאלה התבאר' סבת חורבן בית שני והתמדת חורבנו בהתמדת סבתו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 21:27 |
|
| |
מרים ידיים
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 22:34 |
|
| |
לעיקר שאלת האשכול. אני עדיין לא מבין, לא מצד המדע ולא מצד הדת, למה מציאות חורים בתיאוריה מדעית אמורה להיות הוכחה למציאות האל, או ששלמות התיאוריה תהיה הוכחה להיפך, מצד המדע, הרי אדרבה ככל שהחוקיות של היקום יותר מושלם זה מוכיח יותר שיש מישהו שתיכנן את זה. שהוא מחוץ לכל מערכת החוקים. אין חוקים אם אין מחוקק ואי אפשר למצוא את המחוקק בתוך החוקים. כלומר הוא לא חק בעצמו כי אז מי חקק אותו וממילא יש להסתפק כמה הראיה הזאת אכן מראה לנו את האלקים אבל זה בהחלט ראיה למציאות משהו שמחוץ למערכת שחקק אותו.
ומצד הדת, האם האל הוא חסר שאינו יכול לברוא עולם מושלם שיכול להתנהל בעצמו, האם לצורך האמונה אנו צריכים שהעולם שהוא ברא יהיה תמיד לא מוצלח ונצריך לשיפוצים והתערבויות תמידיות?? במשל הדיוט, מי יותר מוצלח, מי שמתכנן מכונה שלא יצטרך אף פעם לתיקונים או מי שמתכנן מכונה שצריכה תיקונים ושיפוצים כל שני וחמישי? ומכיוון שאנו מאמינים שאלקים מושלם, ממילא העולם שברא יהיה מושלם ולא יצטרך כל העת לעזרתו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 22:38 |
|
| |
תלוי אם מדובר בתיאוריה מדעית על מוצא היקום והחיים בדרך טבעית ללא אלהים, שאז חסרון בתיאוריה הוא חסרון ב'ללא אלהים' עליו היא מתיימרת לדבר. או שמדובר בסתם תיאוריה על מנגנון מיכני של אטום / כוכב / דנ"א, שחסרון בתיאוריה אינו אומר שום דבר מלבד שהתיאוריה לא מושלמת, אבל לא שאןי אטום / כוכב ' דנ"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 22:55 |
|
| |
דינו, כתבת נכון. הדת אינה יכולה לעצור את המדע. הסיבה כי למרבה הנס ובחסד עליון היא לא שולטת על המדע. אילו היה בכוחה היא הייתה עוצרת גם עוצרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 22:56 |
|
| |
איזו דת? ואיזה חלק במדע בדיוק היא היתה עוצרת? ואם המדע היה יכול לעצור את הדת? או שמא הוא עושה זאת..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2011 22:58 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | דינו, כתבת נכון. הדת אינה יכולה לעצור את המדע. הסיבה כי למרבה הנס ובחסד עליון היא לא שולטת על המדע. אילו היה בכוחה היא הייתה עוצרת גם עוצרת. |
|
אולי אתה מתכוון לדת הנוצרית מה הקשר בין היהדות למדע בכלל?
(ולא אבולוציה זה לא מדע)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 00:29 |
|
| |
אני חושב שצריכים לתת כמה הגדרות:
1) דת = אנשים שמדברים בשם דת כלשהוא (נצרות, יהדות, בודיסטים וכו) 2) מדע = חקר והתפתחות המדע.
ועכדיו אנחנו צריכים לתת הנחה נוספת: אם נחקור, המדע תתפתח. לא נחקור, הכל ישאר ללא התפתחות. יוצא מזה שאם הדת מונעת מחקר, היא מונעת התפתחות מדעית. (כמובן שזה לא מחויב המציאות - אני יכול לגלות ללא מחקר אינטנסיבי, אך בד"כ זוהי דרכו של התפתחויות מדעיות.)
ועכשיו יש שאלה של מציאות: האם הדת מונעת מחקר? ברור שכן.
צריך דוגמאות?
תוקן על ידי בישמש ב- 25/09/2011 00:36:36
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 00:44 |
|
| |
שוב אני חושב שיש כאן בילבול בין הדברים,
ברור היא שרעיון האלוקים האחד גרם למושג מדע ופילוסופיה וחשיבה בכלל, בלי הרעיון הזה אין התחלה של פילוסופיה ואין מדע,
למעשה מאז אדם הראשון חנוך נח אברהם משה רבינו יתרו איוב ושלמה המלך (למה אמרתי לעיל אריסטו אני לא יודע כנראה שאני כבר מושפע שהיוונים התחילו עם הפילוסופיה,) האנושות התחיל לעלות על הדרך הנכונה, שהיא לעסוק במעשה בראשית ומעשה מרכבה,
אלה דווקא שהתחילו לעשות את היהדות לכתות בזמן הבית שני ואחריו הנצרות ואחריו גם אנו נסחבנו איתם לעסוק בדת במקום במעשה בראשית ומעשה מרכבה,
להפך כל מי מחכמינו שכן עסקו במדע בפילוסופיה ורפואה וכדומה ?! בעצם הפך אצלינו לנירדף ורדפו אותם בכל מקום ובכל הקהילות כמעט,
לומר שאנו לא עצרנו את המדע ?! זאת פשוט שקר, היא גם עוצרת עכשיו והיום, מי שלומד מדע הוא לא מקובל בחברה החרדית, וזה נוגד את כת ההשקפה,
אני חושב שכל לומד מדע בעצם לומד תורה לשמה ממש, במיוחד במדעי הרפואה בוודאי שזה הרבה יותר חשוב מכל לימוד אחר ביהדות, כבר חתמו את המשנה ולא היה מספיק, חתמו את התלמוד ולא היה מספיק, חתמו את השלחן ערוך ולא מספיק,
וכל כמה דורות הגיע חכם וחתם ועשה סדר. עכשיו יש זמן לעסוק בלמצוא מרפה למחלות ולכל חולי, טכנולוגיות שיכולות להקל על החיים ועל לבנות משפחה חוקי חברה משפט מוסר ערכים וכדומה
עוד משהו חשוב: הגאוותנים ביהדות בכל הדורות חינכו ונתנו כביכול תשובה לכל דבר, אז למה לחפש ולחקור,
הם יודעים הכל מה אלוקים חושב ומה הוא עושה ומהי דרכיו ולמה יש לשכן סרטן ולמה לההוא יש ילד חולה,
בקיצור בתרבות שיש את כל התשובות אין סיכוי להגיע למדע ולמחקר,ביום שהפכו את הקדמונים כמדברים משמים ומרוח הקודש ?! מאותו יום עצרנו את המדע !!
תוקן על ידי maxmen ב- 25/09/2011 00:50:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 00:46 |
|
| |
שיבולאיו
ירוקונים (=איקונים ירוקים, לשון שבח בפורום) על המשל ועל הניתוח. אכן זה מעורר מחשבה על עצם הגישה: האם הטענה שיש אלוקים בורא או/ו מסדר היא מאותו סדר לוגי, אפיסטמולוגי ומדעי כמו הטענות "יש אלקטרונים" וE=MC2 (צריך כמובן שהשתיים יהיה בחזקה אבל איני יודע איך עושים זאת).
בינתים אני רק חושב על השאלה (או השאלות) ואיני יודע איך עונים עליהן. כמובן, השאלה שלך על העיקרון האנתרפי היא קצת אחרת. לאמור: מדוע מתבלבלים וסבורים שהשאלה על מציאות אלוקים=יד נעלמה מסדרת צריכה להביא לתגובות כה חריפות.
למעשה, הסיבה ברורה, לא? זה כואב. כואב למי שמאמין (או יודע) שלא כולם שותפים לאמונתו. כואב למי שמאמין שלא, שיש עדיין שוטים או מיתממים שמסרבים להאמין לכפירתו (כוונתי לאמונה של שלילת אמונה).
רק דבר אחד ממש ממש הפריע לי. לא הבנתי את הניסוי שתארת. לכן לא יכולתי להעריך את הפלאיות שבזהות בין זוית הסיבוב לזוית של המכשיר (לא בטוח לי שציטטתי נכון). אנא. רובנו לא פיזיקאים (מיכי, נדב ועוד כמה כן. אני לא. רוב החרדים כאן לא). איני רוצה לרוץ לחפש בויקי אבל מאד מסקרן אותי מה נחשף בניסוי ומה המפליא שבו. אנא, באר יותר בפעם הבאה.
|
|
|
|
|