|
|
| נשלח ב-25/9/2011 22:38 |
|
| |
יהי אור הייתי מודע כאשר הצבתי את הדיון לדבריו של רמ"ד וואלי, תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 22:55 |
|
| |
ראש השנה נוסח עצכ"ח
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:05 |
|
| |
ברור שאצל החסידים זה לא כמו אצל הליטאים
לא כל החסידיות שווין אבל בדרך כלל אצל החסידים אין הלחץ הזה של אלול וימים נוראים
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:08 |
|
| |
| chaimsofek כתב: |  | לא כל החסידיות שווין אבל בדרך כלל אצל החסידים אין הלחץ הזה של אלול וימים נוראים
|
|
היום רובם למדו את הטריק איך לשלוט בבחורים ולהפחיד אותם מהליטאים, היום אין כמעט הבדל בין החסידים ללטיאים בשום עניין כמעט,
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:08 |
|
| |
יהי אור למה או למי ירמזון דבריך? דרך אגב אני פשוט לא מצליח להבין מה הקשר בין חשיבה רציונלית לרפורמות מרחיקות לכת, כאילו הרציונאליות אומרת שכל הדורות שלפנינו היו פראריירים וטעו ונתנו שיכנסו לעם ישראל כל כך הרבה טעיות?!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:13 |
|
| |
באשכול זה
לקראת הימים הנוראים של בוגיעלון (שנעלם או נאלם אף הוא)
כתב אקדמאי סקירה על היחס לראש השנה ולאימת הדין. באחד העמודים הראשונים. הקפצתי את האשכול לאחר שהגעתי אליו מן הלינקים שהועלו כאן, לינק אחר לינק.
הלינק המעודכן לאשכול. נראה כמה זמן זה יחזיק עד שיחליפו שוב...
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:39 |
|
| |
צבי. אתה חושב שכל הסודות מגלים ככה בפורום פתוח.? בכל זאת ברור שמקובלים ודורשי שרשי הנשמות אינם נרתעים גם מרציונלים ורפורמיים וגם להן מוצאים שרש בעולמות עליונים [אגב נדמה לי שרש גבוה מאד.ואכמ"ל]
ויכולים הם אלה לצעוק כל היום שזה הבל ולא מאמינים בזה, עדיין יש להם את השרש הזה.
ובשפה קצת יותר נמוכה, פסיכולגית. כמו שיש הבדל אופי בין הנוטים להחמיר או להקל, כן יש אופי הנוטה לחדש ולעקור [אויבער חכם בלע"ז]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 08:16 |
|
| |
יהי אור
אחד העקרונות שעליהם נבנה הפורום הוא שאין הסתרה. זה מסוכן, אבל זה הכרחי. כמובן, זה לא מחייב ולא כופה. אבל הסתרה יוצרת סקרנות רבה (ולכן היא כלי חשוב לעורר ענין בנושא מסויים) וגם מעניקה תחושת חשיבות (אני יודע ולא אתה).
לגבי התיאוריה על שורשי נשמות, כדאי לדון בה באשכול נפרד גם אם היא יכולה להוות רקע לדיון הנוכחי.
בעיני יש בתיאוריה כזו שני חלקים. החלק העובדתי, שמתבסס על כך שיש נטיות שונות בפסיכולוגיה, ואפשר למיין בני אדם בדרך כלל בהצלחה לפי דגמי התייחסות שיהיו להם. זה יעדיף שמרנות והסתגרות, וזה יעדיף פתיחות ובדיקה, למשל. החלק השני הוא החלק המטפיזי, אם אקרא לו כך, שבו מייחסים את השוני הפסיכולוגי למשהו יותר פנימי (גם זה ביטוי) שנמצא אפילו במישור אחר בלתי נגיש למדע. לבני אדם יש תודעה, נשמה, והנשמות עשויות מחומרים שונים או נאצלות מרמות שונות.
הטענה האחרונה הזו קשה מאד לבדיקה, אם כי יש כאלו שטוענים שהם יכולים לזהות רמות של נשמות (למשל האר"י היה אמור להיות מסוגל לעשות זאת) ומלבד זאת, לפי ההתנהגות של האדם ואופני תגובתו אפשר למקם את "שורש" נשמתו. יתכן מאד שהתיאוריה על שורשי נשמה יכולה לעמוד למבחן אמפירי. כלומר ניתן לבנות השערה כי נשמתו של מיימוני מגיעה משורש כזה, של צבי ויהי אור משורש כזה, וכן הלאה. ואכן התיאוריה הזו תצליח לספק ניבויים (מונח טכני בפילוסופיה של המדע) כיצד יגיבו מיימוני, יהי אור וצבי על שאלות אלו ואחרות.
עדיין לדעתי התיאוריה הזו דחויה, גם מכוח זה שהתורה אינה מבדילה בין אדם לאדם. כולנו, גם הגויים, נבראנו בצלם אלוקים ותו לא. אבל זה לא כל כך ראיה נגד מאמיני השורשים. גם הטענה שכל התיאוריה הזו מספקת הסבר שאינו הכרחי אינה מספקת. הרי יש מי שראה את השורשים במו עיניו או מקבילותיהן הרוחניות.
ובכל זאת, לי אישית זה מפריע. זה מפריע לי כמו כל אמונות ההבל שהסתפחו לעם ישראל, וצר לי על אדם חכם שממשיך להאמין בהן. מצד שני, אפשר לטעון נגדי שאני מתעקש לדחות אמונות שכבר זכו ללגיטימציה ומי יודע מה המניעים הנסתרים שיש לי (כנראה נפלתי בין הקליפות בלי לדעת...).
מה זה אומר? שהדיון הזה יסתיים במחלוקת עקרונית? כנראה כן. אמנם אפשר לדון, ורצוי באשכול אחר, מה בדיוק טוענת כל עמדה, עמדת מאמיני השורשים ועמדת שולליהם. לפחות נדע מה העמדות החביבות עלינו אומרות בדיוק ומה מקורותיהן ומה אומרים אלו שחולקים עלינו. יש בכך מן התועלת. ולפעמים אדם פותח עינים לצד השני ומגלה נפלאות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 08:46 |
|
| |
מיימוני הלא גם הרמב"ם דבר על כך שבני אדם שונים נולדים עם מזגים שונים. לכאורה המזג יכול לנבוע ממספר גורמים: מקריות מערכת הכוכבים גנטיקה.
אילו מהגורמים דלעיל הרמב"ם היה מקבל? ומדוע שלא נוסיף גורם נוסף, שורש הנשמה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 09:13 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מיימוני
הלא גם הרמב"ם דבר על כך שבני אדם שונים נולדים עם מזגים שונים. לכאורה המזג יכול לנבוע ממספר גורמים:
מקריות
מערכת הכוכבים
גנטיקה.
אילו מהגורמים דלעיל הרמב"ם היה מקבל? ומדוע שלא נוסיף גורם נוסף, שורש הנשמה? |
|
כאשר מוסיפים גורם עלום בשם נשמה למה לא לתת לה גם שורש ?
אפשר גם להציע תאוריה נחמדה על ענפים ופרחים של הנשמה,ולכתוב על זה תילי תילים של רעיונות המושכים את הלב.
הכל הולך כשמדובר בפנטזיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 11:19 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | צבי
הערה אחת. ללא כניסה לעומק הנושא.
אכן הרמ"ד ואלי בליקוטיו כותב כי הספרדים הם בקו ימין והאשכנזים בקו שמאל, ומסביר בזה גם ההבדל שבין הפיוטים שהספרדיים פשוטים והאשכנזים מורכבים ועם יותר שירה לפי הכללים וכו'. |
|
הערה להערתך:
רוב מוחלט של "הפיוטים של האשכנזים" לא נכתבו על ידי אשכנזים, אלא על ידי פייטני ארץ ישראל הקדומים, כמו יניי והקליר.
ודוקא פייטן כמו הראב"ע - ספרדי לכל דבר ועניין - ביקר פייטנים אלו על כך שאינם שומרים על "לפי הכללים", ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 11:38 |
|
| |
מה נאמר על מרוקאים קלאסיים שנהגו במספר דברים כמו אשכנזים (ע"פ הרא"ש, כפי שלימדוני), באיזה קו הם?
היו גם רבנים ספרדים קנאים, כמו הס"ק, לאיזה קו הם שייכים?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 26/09/2011 11:34:43
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 11:47 |
|
| |
מואדיב האם לא נסחפת? רוב מוחלט- אלו פיוטים?-הסליחות למשל? הפיוטים שלא מופיעים במחזור רינת ישראל? רק במחזור רבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 11:51 |
|
| |
פיוטי ימים נוראים, כולל אלו שלא מופיעים ברינת ישראל (אבל מופיעים בנספח) ברובם הם של הקליר. פיוטי שחרית ומוסף ליום הראשון, קרובת מוסף ונעילה ליום כיפור. פיוט שחרית ליום שני הוא לר' שמעון בן יצחק האשכנזי שבמחינת סגנונו הוא דומה לקליר. פיוט שחרים של יום כפור הוא לר' משולם בן קלונימוס.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 12:54 |
|
| |
אין שום בעיה בשימוש בביטוי "שורש נשמה" במקום בביטוי נטייה או תכונה. אך בניגוד לטענת ההבל כי הפסיכולוגיה "נמוכה" יותר ההיפך הוא הנכון. השימוש בסמלים עם ארומה אלוהית, במקום בשפת בני אדם מן הישוב, יש בו כדי לרדד את השיח ולא להיפך. דבר נוסף. כאשר טוענים לתכונה או נטייה, ניתן לקיים דיון על נכונות ותקפות ההבחנה. כאשר מדברים על שורש נשמה מי הוא זה ואיזה הוא אשר מלאו לבו לחלוק. (על מי בעצם, על מי שאמר ראשון את ההגדרה? הרי כל העסק פרוץ ומבוסס על סמכות שניטלה על ידי המוסמכים. אין כאן אפילו ניסיון לסדר היררכיה ומסורת מסודרת). בדרך כלל מסנגרים על הקבלה שהיא בעצם אומרת את כל הרעיונות, אם הפסיכולוגיים, אם הפילוסופיים, בשפה משלה. אם אכן כך הוא הדבר, מה טעם לקבוע כי הפסיכולוגיה "נמוכה" יותר מהקבלה, בה בעת שהקבלה היא בסך הכול שפה שונה לאותם מושגים? אמור לי מהי אבחנתך ואומר לך מה דעתי עליה. אם לקבלה אבחנות משלה, מה מגדיר אותה אוטומטית כ"נעלית" יותר מכל צורת חשיבה אחרת?
|
|
|
|
|