בית פורומים עצור כאן חושבים

אימת הדין תלוי אם אתה אשכנזי או ספרדי?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/9/2011 13:41 לינק ישיר 

הערה: הסליחות הספרדיות נמשכות מ' יום והם בפירוש רואות כמכלול אחד את מ' היום שבין אלול ויוה"כ, בהתאם לפשט התורה (ע"פ חז"ל שנתנו את התאריכים), ותוך דילוג על ר"ה.

האשכנזים מאידך מתחילים סליחות לפני ר"ה, ובקשר לר"ה (ראה גם גר"א או"ח תקפא) ונראה שהדגש אצלם הוא על ר"ה. וכמובן שהמקור לזה הוא התפיסה שלהם את יום ר"ה כיום דין (שכבר נדונו באשכולות האחרים מדוע זה באמת כך). יום הדין מצטייר כ'יום האמיתי', בעוד יוה"כ מצטייר כיום של כפרה, יום של אפשרות לפנים משוה"ד לזכות בנוסף, אבל יום הדין הוא היום האמיתי.

שמא יש קשר לתפיסה המסורתית בחסידות אשכנז לתפוס את המציאות בשחור ולבן, או במלים אחרות להדגיש את 'מדת אמת' של הקב"ה, ולכן ר"ה הוא המרכזי ויוה"כ משני. לעומת התפיסה הפרגמטית המסורתית הספרדית שתופסת את החולשות האנושיות כתוצר מובנה של המציאות ואז יוה"כ הופך לעיקר ור"ה הוא יום של הגשת חשבונות, מה לעשות, כי כך הסדר הראוי, אבל לכולם ברור שבזה אי אפשר לסיים, חייבים את ה'המצא לנו מחילה בשעת הנעילה'.

האשכנזים הם התפיסה של יונה והספרדים הם התפיסה של הקב"ה בספר יונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 17:13 לינק ישיר 

שמא יש קשר לתפיסה המסורתית בחסידות אשכנז לתפוס את המציאות בשחור ולבן, או במלים אחרות להדגיש את 'מדת אמת' של הקב"ה, ולכן ר"ה הוא המרכזי ויוה"כ משני. לעומת התפיסה הפרגמטית המסורתית הספרדית שתופסת את החולשות האנושיות כתוצר מובנה של המציאות ואז יוה"כ הופך לעיקר ור"ה הוא יום של הגשת חשבונות, מה לעשות, כי כך הסדר הראוי, אבל לכולם ברור שבזה אי אפשר לסיים, חייבים את ה'המצא לנו מחילה בשעת הנעילה'
לקאהן
1.מהן לדעתך התוצאות המעשיות,בחיי יום יום ,של התפיסה המסורתית הספרדית שתופסת את החולשות האנושיות כתוצר מובנה של המציאות?

2. איך תופסים האשכנזים את החולשות האנושיות?
3. האם תוכל לפרט ,בהקשר זה,את תפיסתו של יונה בהקבלה לתפיסה האשכנזית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 17:40 לינק ישיר 

צענע כדרכה, לא תבייש את גדולי הדמגוגים יושבי אולפני התקשורת. לתפיסה (התרבותית-סוציאלית, אגב. לא אידיאלית) האשכנזית, תדביקי את צמד המילים 'שחור-לבן'- מילים עם קונוטציה פרמיטיבית-עקשנית-ראש בקירית. ואת התפיסה התרבותית המזרחית תכני 'פרגמטית'.

זהו. כעת הכל ברור.  מובטח לנו כי הקורא ישתכנע איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם.

את לא תביני שזו בדיחה? לא תצליחי לשייף את השפיצים של הריבוע שלך?  חלאס, די לחפור!  כל עדה וסקטור עם המאפיינים התרבותיים שלה. זה לא שאחד יותר טוב מהשני, לכל אחד המעלות והחסרונות שלו! ואין הבדל מהותי בין החילוקים הנדונים בהודעתך, לחילוקים בין המאכלים, מצבי הרוח, יחסי המשפחות והחמולות וכו' וכו' שיש בין הקבוצות השונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 18:07 לינק ישיר 

צאנה_וראנה כתב:
צענע כדרכה, לא תבייש את גדולי הדמגוגים יושבי אולפני התקשורת. לתפיסה (התרבותית-סוציאלית, אגב. לא אידיאלית) האשכנזית, תדביקי את צמד המילים 'שחור-לבן'- מילים עם קונוטציה פרמיטיבית-עקשנית-ראש בקירית. ואת התפיסה התרבותית המזרחית תכני 'פרגמטית'.

זהו. כעת הכל ברור.  מובטח לנו כי הקורא ישתכנע איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם.

את לא תביני שזו בדיחה? לא תצליחי לשייף את השפיצים של הריבוע שלך?  חלאס, די לחפור!  כל עדה וסקטור עם המאפיינים התרבותיים שלה. זה לא שאחד יותר טוב מהשני, לכל אחד המעלות והחסרונות שלו! ואין הבדל מהותי בין החילוקים הנדונים בהודעתך, לחילוקים בין המאכלים, מצבי הרוח, יחסי המשפחות והחמולות וכו' וכו' שיש בין הקבוצות השונות.

אינני מבין את תגובתך (או לחלופין, הבנתי היטב את תגובתך). האמירות שאת מייחסת לה הן בסה"ב ציטוטים של המגיב לפניה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 18:11 לינק ישיר 

ייתכן, 
אין הקבלה צריכה את עזר הפילוסופיה או הפסיכולוגיה.
כל מי שמצדיק את הקבלה בהיות מסבירה בשפה אחרת את הפסיכולוגיה או הפילוסופיה חוטא לאמת.
הקבלה באה להסביר את:
א. ההמשכה
ב. ההשראה 
ג. ההשפעה
ד. ההנהגה האלוהית בבריאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 18:13 לינק ישיר 

צאנה,

חסידות אשכנז הייתה שונה מדרך ההתנהלות בספרד, למשל בנושא קידוש השם. במסעי הצלב, העדיפו חסידי אשכנז למות על קידוש השם ו'להחמיר' בכך, ואלו שיטת הרמב"ם למשל שהעושה כן נקרא רוצח. נכתב במחקר על כך שהדברים השפיעו על תפיסות אשכנזיות מול ספרדיות בהלכה. אני בסה"כ הצעתי שאולי גם כאן יש מקור דומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 18:46 לינק ישיר 

כהן,
יפה מאוד תראה בר"ן על הרי"ף  בדף טז במסכת ראש השנה שמפרש שהמנהג של סליחות כל הארבעים יום הוא משום ימי הרחמים והסליחות, ואילו המנהג של אמירת הסליחות מכה באלול הוא משום בריאת העולם שמתחילה בכה ועיקר עיצומה בראש השנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 19:24 לינק ישיר 

לקאהן

תודה על ההסבר.

לצאינה וראינה

עכשו שנודע לך שרק שכחתי לשים מרכאות ובעצם הדברים לא היו שלי אולי תנסח את דבריך מחדש.
אבל בעצם לא היית טורח כלל להגיח מחדרי חרדים לכאן אם היית יודע שהדברים לא שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 20:30 לינק ישיר 

צענע את צודקת הפעם. סליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2011 23:50 לינק ישיר 

מקאן

איקון ירוק על דבריך היפים על ההבדל בהתייחסות לראש השנה ויום הכיפורים. מעולם לא שמתי לב לדבר זה ויתכן שאתה צודק. בכל אופן, האבחנה חשובה!

אולי תרצה לעיין במשהו שכתבתי פעם על ספר יונה למטרה דומה,

"המסר של יונה"

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 00:30 לינק ישיר 

צבי,
תודה. אכן המקור של הגר"א תקפא הוא דברי הר"ן שהבאת.

מיימוני,
נדמה לי (אולי שמעתי פעם את זה מר' משה שפירא) כי ההתמקדות של האשכנזים בסליחות במתכונת של בריאת העולם היא באדם עצמו ובמעמדו. שהרי אליבא דהר"ן ר"ה הוא יום בריאת אדם. לפ"ז אפשר להוסיף שהספרדים מתמקדים יותר בבריאה בקשרי הסליחה שבין אלוקים ואדם ואלו האשכנזים במעמדו של האדם.
אבל אני לא בטוח שההגדרה הזו לר"ה האשכנזי נכונה.

תודה על דבריך לספר יונה. אני התכוונתי למה שסנאית מביאה שם, קצת שונה מדבריך, שיונה הוא איש האמת המקפיד שלא תהיה תשובה אם היא לא נצחית. והקב"ה מלמד אותו שתשובה יכולה להיות לשעתה, כל זמן שהיא כנה ואמיתית באשר הוא שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 01:55 לינק ישיר 

היום ראיתי סרטון מזעזע של הירצחו של יהודי ע"י ערבי (לפני כמה שנים, בעיר העתיקה בירושלים).
רואים שם את הנרצח, לפני שנדקר (נראה לי שזה אחרי הדקירה הראשונה) כשהוא שוכב על הרצפה ומנפנף ברגליו בנואשות במטרה למנוע מהרוצח לדקור אותו (שוב).

בערך ככה היתה ההרגשה שלי מקודם כשאמרתי סליחות, אשכנזיות כמובן. זה סוג של נפנוף רגליים מל רוצח ותחנונים אל התליין. (אנא, אל תרצח, אל תחסל. גם ככה אני כבר סובל)
לעומת זאת, מהפעם (היחידה בחיי, לבושתי) שהשתתפתי בסליחות ספרדיות, ההרגשה הזכורה לי שונה לחלוטין. הרבה יותר כמו בן שמדבר אל אביו ומפייס אותו, מאשר נפנוף רגליים מול רוצח אכזר.
אולי גם האוירה והלחנים עושים את ההבדל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 10:22 לינק ישיר 

מה הפלא? יהדות אשכנז-המערב- במשך אלפיים שנות הגלות, נרצחו הושמדו ונשרפו נאנסו והוגלו.
 פי מאה ויותר מגלות המזרח.
זו התשובה! וזו הבושה והחרפה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 10:24 לינק ישיר 

הבושה והחרפה , למי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2011 10:36 לינק ישיר 

סתם שאלה של חוסר ידע.
מנין המנהג של תיקון חצות?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אימת הדין תלוי אם אתה אשכנזי או ספרדי?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.