בית פורומים עצור כאן חושבים

השערות של חז"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/10/2011 21:29 לינק ישיר 

נראה לי הכותבים על דוד תמימים בקריאתם. כל קריאה של כל טקסט מחייבת ברור טיבו של הכותב,

בדיוק- כשברור מה טיבו של הכותב שכתב לפי השקפתו הפוליטית את המשפט הפוליטי הזה-

מרד בר כוכבא מיצג חוסר אחריות פושעת כלפי העם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2011 23:02 לינק ישיר 

ירוחם
לפני הבית המקדש היה משכן. גם אחרי שנחרב היה הארון בבית מיוחד כמבואר בקרא. וייתכן שלזה הוא קורא בית ה'. או שהוא מכווין לביהמ"ק עצמו שהוא קיווה לבנות. [ראה באב"ע שם.]
ואם לא תרצה בכל זאת אפשר שהוא מטואפרה להשגות רוחניות. ["היכלות"] 
אפשר גם שמכווין לבית המדרש, כמו שמשתמשים במשפט זה היום. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2011 23:47 לינק ישיר 

יהיאור
הכל יכול להיות- בזמן דוד כבר לא היה משכן- הוא בית ה' הוא מדבר על היכלו, אבל כאמור הכל יכול להיות.

מה התשובה שלך על השאלה שלי- איך? שבתי בבית ה' כל ימי חיי ! אז  איך לבקר בהיכלו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2011 23:52 לינק ישיר 

מה הבעיה, בית זה דבר אחד והיכל זה דבר אחר. בבית הוא רוצה לשבת בהיכל הוא רוצה לבקר.

[גם ייתכן שלבקר אין פירושו ביקור כמו שאנו משתמשים במונח הזה]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 07:12 לינק ישיר 

אליס

אתה מניח שהחוק נועד להשיג התנהגות מסויימת-  כופר ממוני לעין -ולא דרך התנהגות (ענישה, בפרשנות צרה, או בכלל רק מסגרת כללית של התנהגות שתדגים כפיפות למערכת הוראות. קרי – עבדות), וסטיה מכך נראית לך כדוחק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 09:25 לינק ישיר 

יהיאור
כשקוראים בלי עיון אכן יש בעיה. כי בית ה' וההיכל במקרה שלנו, הכתובים בסמיכות -הם אותו דבר.

התשובה אכן כדבריך בסוגריים- המילה לבקר במשמעותו העכשוית אינה עברית מקראית, היא עברית משניית
לבקר את החולה- היא עברית מתקופתו של רבי. במקרא אין דבר כזה.
פרוש המילה לבקר- במקרה שלנו בא מהמילה -בוקר- . לבקר בהיכלו= לבא בבוקר מוקדם!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 12:24 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

אליס

אתה מניח שהחוק נועד להשיג התנהגות מסויימת-  כופר ממוני לעין -ולא דרך התנהגות (ענישה, בפרשנות צרה, או בכלל רק מסגרת כללית של התנהגות שתדגים כפיפות למערכת הוראות. קרי – עבדות), וסטיה מכך נראית לך כדוחק.

יפה אמרת "אתה מניח", והנחה זו, על מה תסמוך?
בקונוטציה של עולם שבו כל העונשים הם מעין זה, (ועיין באשכול הסמוך על דברי חמורבי) מדוע לא נבין כפשוטה הוראה חוקית ברורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 14:39 לינק ישיר 

דייר, כתבת: "למאחורי הקלעים אני מתכוון להשגחה שמסובבת ענינים ארציים כמו התפלגות הממלכה שאפשר להסביר בדרך הטבע אבל יש את הרובד הנסתר שהוא הכוונה האלוקית להעניש את שלמה".

זו אחת הקביעות האנושיות החשובות ביותר: האדם מבקש לתת משמעות לעצמו, לעולמו. הוא יוצר רובד, מישור משמעותי פרשני, על מישור המציאות העירומה.

טענתי היתה שכאשר אנשים מתעלמים מהמישור המציאותי ועוברים בכל הוויתם למישור המשמעותי, הם עלולים להיקלע לפורענות גדולה. ועוד, כי קהילה שאינה עצמאית מבחינה מדינית וגם נתונה במשברים, פטורה מעיסוק במישור המעשי של הגאופוליטיקה, והמשברים דוחפים אותה לחפש משמעויות שמעבר למישור הראלי.

שני ענינים נוספים חשובים מאד לענינינו. האחד הוא ענין הזמן, כשניתן פרוש בדיעבד למעשה שהיה או כשניתן פרוש להווה ולעתיד. השני עניין ההשגחה, האם אנו מתבוננים בה או קובעים אותה.

כשאדם סובל מארוע לב הוא מצפה מן הרופא להתעסקות במצבו הפיסיולוגי על מנת להוציא אותו מן המשבר הרפואי שבו הוא נתון. זה המישור הראלי. אנחנו לא מצפים מן הרופא להתעסקות בשאלה אם אותו חולה הוא צדיק שומר מצוות או, להבדיל, מרמה בקלפים. הפניה לעזרת שמים במקרה זה היא למנוע היבריס, אותה שחצנות יתר מתנשאת.

מלחמות החשמונאים הם דוגמה לפעילות נבונה במישור הראלי של הגאופוליטיקה. הם הבינו מה מצבו הגאופוליטי של המלך הסלאוקי, מה האינטרסים של רומא באזור, וניצלו את השעה לטובתם.

הבריתות שכרתו עם הסנאט הרומי מעידות על הבנה זו. לאחר מאה שנים כבשה רומא גם את ארץ ישראל, אבל כבשה אותה כבעלת ברית מתוקף אותן בריתות, והעניקה הטבות שונות ליהודים. התאור של אנטיוכוס כרשע שכל ענינו להשמיד מעידה שאיננו מבינים את מצבו הראלי, כי מצב זה הוא מחוץ למישור ההתיחסות שלנו, הוא המישור של המשמעות מבחינתינו.

יש הבדל בין הערכת משמעות העבר, לבין הערכת משמעות ההווה והעתיד. דבר זה קשור גם לתפיסתנו את ענין ההשגחה.

כאשר מתבוננים בעבר, בוחנים את המישור הגאופוליטי הראלי של החשמונאים, ומוסיפים עליו מישור משמעותי בתחום האמוני. כאשר מתבוננים במישור המשמעותי בלבד תוך התעלמות מן המישור הראלי, מאבדים את ההבנה הראלית של הדברים. כך הוא אצל רובנו בענין החנוכה, שעל חג זה אנחנו מספרים סיפורים ילדותיים שאינם ראויים למבוגרים. לעיתים מגיעים למבוי סתום. איך, למשל, להסביר את עניין השואה ואת ההשגחה האלהית בהקשר הזה. אי הבנה זו גרמה לרבים לחדול מאמונה בהשגחה, או לתת לה מובנים אחרים מן המקובל על האדם הפשוט.

כאשר מתבונים בהווה או בעתיד בעד למישור המשמעותי תוך התעלמות מן המישור הראלי, התוצאות עלולות להיות כואבות מאד. כך למשל ארע לרבים מאחינו בתקופה שקדמה למלחמת העולם השניה. כך קרה בזמן מרד בר כוכבא.

כאן נוספת בעיה אמונית גדולה. בניגוד לפרוש העבר, פרוש ההווה והעתיד משמעם טענה לידיעת תוכניותיו וכוונותיו של ה'. חמור מזה, גם קובעים לו את העתיד, את מה שהוא אמור לפעול על פי רצוננו. זו, בעיני, התרסה חריפה כלפי שמים.

עד כמה רגשנית ודוחת מחשבה ענינית עשויה להיות ההנתקות הגמורה מן המישור הראלי, אפשר ללמוד מתגובתו הרגשנית של ירוחםשם על דברי הקודמים. דחיקת מחשבה ענינית, ראלית, במישור של המציאות המדינית הגאופוליטית היא הרת אסון. 'מותרות' כאלו אפשריים רק לעם הנמצא בגלות, תחת שלטון של אחרים, ואינו שואף לשנות את מצבו.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:00 לינק ישיר 

עודד
תגובתי לא היתה רגשנית כלל וכלל.
 מרד בר כובכא היה מרד מתוכן להפליא,
1 ניצול חולשתה של רומי. שהיתה עסוקה באותו זמן בבעיות פנימיות ומרד בצפון.
2 הכנת תשתית מאורגנת למרד, לוגיסטיקה נשק ובעיקר כסף.
3 עיתוי מתאים מבחינה היסטורית של עם שראל, כ70 שנה מחורבן הבית. כזכור 70 שנה לאחר חובן בית ראשון היתה הגאולה, הצהרת כורש.
הכל התאים . אבל התוצאות - אסון.את גודל האסון ניפחו מעבר לכל פרופוציה, במסר לעתיד לא לחזור על מרד.
 לעניות דעתי אם המרד לא היה מתרחש עם שראל היה נכחד רוחנית, והיה מאבד כל אופק ועתיד.

אבל יש גם דעות אחרות,  מצד השמאלי- מכל הבחינות, ציינתי פשוט כי אתה איש שמאל וכתבת כאיש שמאל.
אין כל בושה להיות שמאלן, אבל הקורא התמים חייב לדעת, דברי מי הוא קורא. ואין זו דעה אוביקטיבית.
לגילוי נאות אני איש ימין בהשקפותי המדיניות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:49 לינק ישיר 

ירוחםשם,
בדבר אחד חשוב אני מסכים אתך, וראוי שזו תהיה דעה המוסכמת על כולם. אנחנו חיים בחברה חופשית, וזכותו של כל אדם לבחור בעמדה משלו, ויש לכבדו על כך. [אין זה ענין של בושה אלא של זכות]. אישית, אינני נוטה לקיצוניות משום צד.

מי שהאיר את עיני בנושא של מרד בר כוכבא היה איש ימין מובהק, וראש אמ'ן בזמנו, פרופ' יהושפט הרכבי. אני עצמי למדתי תקופה זו, [עוסק הרבה בהיסטוריה], ומצאתי כי דעתו נכונה גם בעיני. עמדה זו אין בינה ובין ימין-שמאל דבר וחצי דבר. אינני מבין כלל את הקישור הזה שעשית.

כעת לטענות העניניות שלך.
נתחיל מהאחרונה - עתוי הסטורי מתאים, חלפו 70 שנה. שים לב שטענה זו אין לה שום קשר שהוא עם חשיבה היסטורית גאופוליטית זו טענה 'מיסטית' שאינני מבין אותה כלל, ודאי שאינה ראויה לשיקול מעשי.
חולשתה כביכול של רומא. - התקופה שבין 96 ל 180 לספירה נחשבת תור הזהב של רומא, וגם אחת התקופות הטובות ביותר בהיסטוריה האנושית של המערב. [חוץ מאיתנו, היהודים]. רומא נמצאת בשיאה. אינני יודע מדוע אתה מיחס לה חולשה.
בענין הכנת התשתית, רומא מחזיקה צבא מעולה ורב אמצעים. ליהודי א'י לא היה שום סיכוי כנגד הצבא הרומאי, והיה עליהם לדעת זאת היטב.
והעיקר. התשובה שלך חסרה לגמרי נתוח גאופוליטי של הגורמים השונים וכוחותיהם באזור. יהודי א'י היו ענין שולי עבור רומא אבל מטריד מאד מבחינת האינטרסים שלהם, לכן פעלו כפי שפעלו. ההבנה הזו היתה הכרחית לכל מי שרוצה לפעול, אבל הצד שלנו התעלם מההכרח הזה וחסר את ההבנה. זו אשמתם. אשמה נוספת אותה העלה פרופ' הרכבי היא שאלת המחיר. מצביא יכול להקריב ארמיה שלמה למען המטרה, אבל אין טעם לאבד גם את הצבא כולו וגם לחסל את העם.

אסיים בסיפור קצר. באו לבקר אותי שני אנשים מחסידי תורת הרב קוק. הנחתי לפניהם מפה והסברתי להם את המצב הגאופוליטי של רומא בתקופה זו [שנות השלושים של המאה השניה]. אז שאלתי אותם: כרומאים, כיצד הייתם שוקלים לפעול בענין המרד? ותשובתם היתה חד משמעית ולא מעימה: לחסל אותו מן היסוד. [זכור: אנחנו נמצאים כאן במישור הגאופוליטי הראלי, ללא שום רגש].
הפעולה של רומא לא נבעה מאיזו שנאה מטפיזית ליהודים. לאחר המרד, בימיו של אנטונינוס פיוס, היו יחסים תקינים בין הצדדים.
למתענינים כדאי ללמוד היטב את התקופה הזו ולנסות להבין אותה.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:51 לינק ישיר 

ירוחםשם,
בדבר אחד חשוב אני מסכים אתך, וראוי שזו תהיה דעה המוסכמת על כולם. אנחנו חיים בחברה חופשית, וזכותו של כל אדם לבחור בעמדה משלו, ויש לכבדו על כך. [אין זה ענין של בושה אלא של זכות]. אישית, אינני נוטה לקיצוניות משום צד.

מי שהאיר את עיני בנושא של מרד בר כוכבא היה איש ימין מובהק, וראש אמ'ן בזמנו, פרופ' יהושפט הרכבי. אני עצמי למדתי תקופה זו, [עוסק הרבה בהיסטוריה], ומצאתי כי דעתו נכונה גם בעיני. עמדה זו אין בינה ובין ימין-שמאל דבר וחצי דבר. אינני מבין כלל את הקישור הזה שעשית.

כעת לטענות העניניות שלך.
נתחיל מהאחרונה - עתוי הסטורי מתאים, חלפו 70 שנה. שים לב שטענה זו אין לה שום קשר שהוא עם חשיבה היסטורית גאופוליטית זו טענה 'מיסטית' שאינני מבין אותה כלל, ודאי שאינה ראויה לשיקול מעשי.
חולשתה כביכול של רומא. - התקופה שבין 96 ל 180 לספירה נחשבת תור הזהב של רומא, וגם אחת התקופות הטובות ביותר בהיסטוריה האנושית של המערב. [חוץ מאיתנו, היהודים]. רומא נמצאת בשיאה. אינני יודע מדוע אתה מיחס לה חולשה.
בענין הכנת התשתית, רומא מחזיקה צבא מעולה ורב אמצעים. ליהודי א'י לא היה שום סיכוי כנגד הצבא הרומאי, והיה עליהם לדעת זאת היטב.
והעיקר. התשובה שלך חסרה לגמרי נתוח גאופוליטי של הגורמים השונים וכוחותיהם באזור. יהודי א'י היו ענין שולי עבור רומא אבל מטריד מאד מבחינת האינטרסים שלהם, לכן פעלו כפי שפעלו. ההבנה הזו היתה הכרחית לכל מי שרוצה לפעול, אבל הצד שלנו התעלם מההכרח הזה וחסר את ההבנה. זו אשמתם. אשמה נוספת אותה העלה פרופ' הרכבי היא שאלת המחיר. מצביא יכול להקריב ארמיה שלמה למען המטרה, אבל אין טעם לאבד גם את הצבא כולו וגם לחסל את העם.

אסיים בסיפור קצר. באו לבקר אותי שני אנשים מחסידי תורת הרב קוק. הנחתי לפניהם מפה והסברתי להם את המצב הגאופוליטי של רומא בתקופה זו [שנות השלושים של המאה השניה]. אז שאלתי אותם: כרומאים, כיצד הייתם שוקלים לפעול בענין המרד? ותשובתם היתה חד משמעית ולא מעימה: לחסל אותו מן היסוד. [זכור: אנחנו נמצאים כאן במישור הגאופוליטי הראלי, ללא שום רגש].
הפעולה של רומא לא נבעה מאיזו שנאה מטפיזית ליהודים. לאחר המרד, בימיו של אנטונינוס פיוס, היו יחסים תקינים בין הצדדים.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:55 לינק ישיר 

ירוחםשם,

כעת לטענות העניניות שלך.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 15:55 לינק ישיר 

אליס
ההנחה אינה פחות הגיונית מהנחתך  והיא פותרת בעיות רבות מאוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 16:10 לינק ישיר 

ירוחםשם,

בדבר אחד חשוב אני מסכים אתך, וראוי שזו תהיה דעה המוסכמת על כולם. אנחנו חיים בחברה חופשית, וזכותו של כל אדם לבחור בעמדה משלו, ויש לכבדו על כך. [אין זה ענין של בושה אלא של זכות]. אישית, אינני נוטה לקיצוניות משום צד.

מי שהאיר את עיני בנושא של מרד בר כוכבא היה איש ימין מובהק וראש אמ'ן בזמנו, פרופ' יהושפט הרכבי. אני עצמי למדתי תקופה זו, [עוסק הרבה בהיסטוריה], ומצאתי כי דעתו נכונה גם בעיני. עמדה זו אין בינה ובין ימין-שמאל דבר וחצי דבר. אינני מבין כלל את הקישור הזה שעשית.

כעת לטענות העניניות שלך.

נתחיל מהאחרונה - עתוי הסטורי מתאים, חלפו 70 שנה. שים לב שטענה זו אין לה שום קשר שהוא עם חשיבה היסטורית גאופוליטית. זו טענה 'מיסטית'  שאינני מבין אותה כלל, ודאי שאינה ראויה לשיקול מעשי.

חולשתה כביכול של רומא. -  התקופה שבין 96 ל 180 לספירה נחשבת תור הזהב של רומא, וגם אחת התקופות הטובות ביותר בהיסטוריה האנושית של המערב. [חוץ מאיתנו, היהודים]. רומא נמצאת בשיאה. אינני יודע מדוע אתה מיחס לה חולשה.

בענין הכנת התשתית, רומא מחזיקה צבא מעולה ורב אמצעים.  ליהודי א'י לא היה שום סיכוי כנגד הצבא הרומאי, והיה עליהם לדעת זאת היטב.

אסיים בסיפור קצר. באו לבקר אותי שני אנשים מחסידי תורת הרב קוק. הנחתי לפניהם מפה והסברתי להם את המצב הגאופוליטי של רומא בתקופה זו [שנות השלושים של המאה השניה]. אז שאלתי אותם: כרומאים, כיצד הייתם שוקלים לפעול בענין המרד? ותשובתם היתה חד משמעית ולא מעימה: לחסל אותו מן היסוד. [זכור, אנחנו נמצאים כאן במישור הגאופוליטי הראלי, ללא שום רגש].

הפעולה של רומא לא נבעה מאיזו שנאה מטפיזית ליהודים. [כמובן שלא אהבו אותנו, אבל זה לא ממין הענין]. לאחר המרד, בימיו של אנטונינוס פיוס, היו יחסים תקינים בין הצדדים.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2011 16:12 לינק ישיר 

עודד
הרכבי היה איש שמאל  די קיצוני בהשקפתו הפוליטית. בכל אופן בזמן שהוא כתב את ספרו. הבנתי מיד שממנו  הבאת את רעיונותיך.
אינפורמציה שבידי בנוגע למעמדו של רומא באותו זמן שונה- יותר נכון הפוכה- רומא היתה עסוקה .
חייל המצב שלה בארץ התדלדל מאד. העובדה שלקח למעצמה הזו מעל  3 שנים לדכא את המרד.
המיסטיקה- כדבריך. המורל והאמונה בצדקת הדרך. ושהיגיע זמן הגאולה. הם נדבך חשוב מאד לרוח הלחימה של עם ישראל. ושל כל עם ועם. המיסטיקה היא הדלק למוטיבציה. כאז גם היום. גוש אמונים - ןלהבדיל אלפי הבדלות אנשי הגבעות. ויגאל עמיר.  בלי רוח  ומיסטיקה אין עם.
בימי אנטוניוס פיוס אכן היתה עדנה ליחסים- כי רבי נהג בהכנעה גמורה כלפיהם- עד כדי כך שהוא לא הכניס למשנה. את -חנוכה- שהדבר לא יתפרש חלילה לרומאים כהצדקה למרד.
איני מחסידי הרב קוק- אבל גם אני  אילו הייתי רומאי- היתי מחסל את המרד כמוהם,
אבל היות ואני יהודי הייתי נוהג כר' עקיבא וכברכוכבא.
לפני שנים אמר אהוד ברק- אם הייתי פלסתינאי היתי הופך למחבל. כולם יצאו נגדו בגלל אמירתו זו. אני הבנתי והסכמתי לאמירתו- למרות ואולי בגלל -שאני ימני.

נ.ב.
כאיש משכיל האוהב ללמוד- אני ממליץ לפניך לעיין גם בכתבי יוסף קלאוזנר- שהיה פרופ' להיסטוריה של עם ישראל ועסק בנושא כמקצוע. לעומת יהושפט הרכבי. שעסק בזה כתחביב וכנטיה פוליטית, אגב לכשרותו של קלאוזנר אציין שהוא היה דודו של עמוס עוז, כך שהוא כשר.
כמובן שיש הבה פרסומים וספרים אחרים.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 04/10/2011 16:30:13

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השערות של חז"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.