| נשלח ב-6/10/2011 11:49 |
|
| |
מדוע חרדים אינם מגדלים חיות מחמד?
אין לחרדים בעיה לגדל ציפורי נוי, או דגים. אין להם בעיה כל כך לגדל אוגרים (יש המקפידים לא לגדל חיה טמאה, אבל אלו לא יגדלו גם דגים ללא סימני טהרה). אין להם בעיה לגדל תרנגולים או עיזים. אבל יש קוד חברתי מוכר, אין חרדי עם כלב או חתול! אפילו היתה כתבה על זה פעם, חרדי עם כלב הוא לא חרדי. ואני שואל, מדוע? אין ספק שהמאפיין את הקוד הוא רק חיה שיש לה קשר חברתי עם האדם, חיית מחמד, כמו כלב או חתול.
האם זה בגלל שאין טעם להשקיע קשר נפשי בבעל חיים? הרי כיום יש טיפול בבעלי חיים, באמצעות תרפיה, ואין ספק שהאדם מתפדבק מהשקעתו בבעל חיים.
האם זה בגלל ההוצאה הכספית? אם כך, העשירון העליון, שמרשה לעצמו להחזיק כמה וכמה דברים שעולים כסף, היה יכול להחזיק גם כלב. אבל הוא לא. ובכלל, לא צריך להיות עשירון עליון כדי להחזיק כלב. אפילו אקווריום מושקע יכול לעלות יותר.
האם זה בגלל החרדה המובנית? אני חושב שזו דווקא תוצאה של חוסר מגע עם בעלי חיים מן הסוג הזה. ובכל מקרה, אם זו היתה הסיבה, יש מספיק יוצאי דופן שאינם מפחדים מבעלי חיים, אבל לא יחזיקו כזה בבית.
אנא עזרתכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 12:07 |
|
| |
הגמרא אומרת לא יגדל אדם כלב רע בתוך ביתו- רשי- אמנם מסביר כי כלב רע הכוונה -המגרש בנביחות את העניים שבאים לקבל צדקה. אבל כיון שכתוב לא יגדל- החרדי לא מגדל. סיבה שניה- כלב מחמד אדם מלטף- מה שאין כן דג- והיות והיא טמאה כפי שכתבת! וזו עםהארצות אין חיה- שחיה- טמאה, רק פגר מטמא. אבל השתרש כי הכלב טמא. ואנשים הלומדים ומתפללים חייבים ליטול ידיהם לאחר שילטפו אותו, בגלל שיבוש זה. לא מגדלים חיות מחמד בבית. בחו"ל היו אומרים- יהודי שיש לו כלב- או שהכלב לא כלב או שהיהודי לא יהודי. יהודים מחזרים אחר מצוות- שילוח הקן - פטר חמור- אבל לכלב תשליכו אותו היא גם מצווה הכתובה ואפשר לקיימה בכל יום???
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 13:32 |
|
| |
| לומדמכלאדם כתב: |  | אין לחרדים בעיה לגדל ציפורי נוי, או דגים. ...
|
|
באופן כללי, נראה לי שהחרדים אינם מעודדים תחביבים שדורשים זמן או מאמץ, או שבאופן כללי הם מתחרים בלימוד התורה בכל אופן שהוא (כולל האספקט התירפוטי שהזכרת). מבחינה זו, דגי נוי, או שאינם דורשים זמן כמו כלב, לדוגמה, או שהם פרטיים יותר מכלב. השאלה היא תרבותית, לכן - נראה לי שחרדי שהיה יוצא להליכת בוקר עם הכלב שלו היה זוכה למבטי תמיהה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 14:15 |
|
| |
הכלב הוא בעל החיים היחידי אשר עומד ומבזה בנביחותיו חסרות התועלת את צורת האדם העוברת לידו, וע"ז נאמר כי מכבדיי אכבד ובוזיי יקלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 14:40 |
|
| |
מה אתה רוצה מהכלב, הרי כלב בגימטריא אליהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:16 |
|
| |
חשש מצער בעלי חיים,
שהייתי ילד רציתי דגים ותוכים וכדומה, ואבא שלי שאל אותי האם אני אקח אחריות לא לצער אותם או לגרום למותם ברשלנות וכדומה, כי זה שאלה של דאורייתא ממש, ואז סיפר לי את הסיפור שהבריסקר רב לא רצה לקנות דירה בשכנות לאלמנה משום חשש שמה יפגע באלמנה באיזה שהוא דרך בלי כוונה,
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:21 |
|
| |
הוריות דף יג. שאלו תלמידיו את רבי אלעזר: מפני מה הכלב מכיר את קונו, וחתול אינו מכיר את קונו? לא כל אדם נכבד מכיר את קונו.
רש"י פסחים דף כב.
נאמר במצרים לא יחרץ כלב לשונו (שמות יא) לפיכך הקפידה תורה ליתן שכרו, ונכבד הכלב מן העובד כוכבים, שהנבלה ימכור לנכרי וטרפה לכלב.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:29 |
|
| |
בקבוצות חרדיות מסוימות לא קונים לילד אפילו דובון מפרווה כדי שהילד לא יביט בחיה טמאה קל וחומר לגדל חיה טמאה בבית כחיית מחמד לא יעלה על הדעת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:34 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | חשש מצער בעלי חיים,
שהייתי ילד רציתי דגים ותוכים וכדומה, ואבא שלי שאל אותי האם אני אקח אחריות לא לצער אותם או לגרום למותם ברשלנות וכדומה, כי זה שאלה של דאורייתא ממש, ואז סיפר לי את הסיפור שהבריסקר רב לא רצה לקנות דירה בשכנות לאלמנה משום חשש שמה יפגע באלמנה באיזה שהוא דרך בלי כוונה, |
|
מעניין, אבל לא עונה לשאלה המקורית על ההבדל בין כלבים לדגי נוי. וחוץ מזה, כלל לא הבנתי את הסיפור על הבריסקר רב, שנמנע לגור בשכנות לאלמנה שמא יפגע בה, ולא חשש שבמקומו יעבור מישהו שאינו חושש בכך (הן לאלמנה והן לדר משום "מפני עוור").
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 06/10/2011 15:38:20
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:43 |
|
| |
האם הרחקת האלמנה מישוב בני אדם אינה נכללת בכלל של "יתום ואלמנה לא תענון? (שהרי אם הרב נוהג כך גם האחרים יחקו אותו)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 15:46 |
|
| |
הרב מבריסק יאמר לזכותו הכיר את עצמו, וידע כי דרכו מצערת הרבה אנשים ובעיקר את סביבתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 16:54 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | | מעניין, אבל לא עונה לשאלה המקורית על ההבדל בין כלבים לדגי נוי.
וחוץ מזה, כלל לא הבנתי את הסיפור על הבריסקר רב, שנמנע לגור בשכנות לאלמנה שמא יפגע בה, ולא חשש שבמקומו יעבור מישהו שאינו חושש בכך (הן לאלמנה והן לדר משום "מפני עוור").
|
|
לא משנה ממש בין כלבים לדגי נוי בעניין זה לדעתי, וכל סוגי בעלי חיים עם מעלותיהם וחסרונותיהם, לגדל כלב בבית בזמן שזה מפריע לשכנים ולילדי השכנים וכדומה היא גם לא נכון מוסרי, מה שאבא שלי רצה ללמד אותי זה תראה בכל רצון ותשוקה יש לעשות קודם חשבון מה ומי ואיך, סיפור סיפורו של הבריסקר היא גם לא סיפור להתנהג כך, להפך מי שהוא אהוב לבריות מטבעו חייב כנראה לגור בשכנות אלמנה וחלשים, ח"ו שהבריסקר יחשוב כך לרגע, יכול להיות שהוא ידע את מקומו בציבור במילא כל חוסר חיוך כלפיה בכל פעם שיראה אותה יפגע בה קשות, מה שאין כן מאדם רגיל שלא היית נפגעת, לכן לא רצה להיכשל בזה,
בכל אופן לא סיפר לי את הסיפור אך ורק להראות איך מחליטים החלטות פשוטות של לגדל ולשחק עם בעלי חיים,
בעניין אלמנה:
בדיוק היום היית לי וויכוח עם תלמיד חכם בעניין זה,
האם זה שהתורה מגן על אלמנה ויתומים זה חוק יבש או משל, (ולמה זה חשוב לי ?)
אני טענתי שאלמנה ויתום זו רק משל ולכן אין טעם לדרוש תילי הלכות דווקא כלפי אלמנה ואז תשכח עיקר הציווי,
הוא טען שאני טועה התורה במפורש כתבה אלמנה ויתומים, וכן צריך לדרוש תילי הלכות דווקא כלפיהם,
אני צטטי לא את רש"י הקדוש במקום שאומר כל אלמנה ויתום לא תענון - הוא הדין לכל אדם, אלא שדבר הכתוב בהווה, לפי שהם תשושי כח ודבר מצוי לענותם:
לדעתי אני צודק ולכן הבריסקר רב לא עשה כלום בזה, כי כל שכן וכל אדם בריא יש חשש של דאורייתא ממש שמה יפגע בהם,
והאלמנה ויתומים הם משל רק כפי שרש"י בשם חז"ל מפרש במקום,
כל שכן לגבי לגדל בעלי חיים בלי לקחת זאת בחשבון שמה לא נצליח לגדל אותם נכון ונצער אותם בלי דעת או מרשלנות,
למה להיכנס לעניין בזמן שהבעלי חיים לא ממש אומרים לנו מה טוב להם ומה לא, אני אומר זאת אפי' אם ניקח את האחריות המלאה עליהם ועל גידולם, בכל זאת אנו לא בטוחים שאנו מכירים את רצונם וטובתם,
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 19:45 |
|
| |
מדוע חרדים אינם מגדלים חיות מחמד?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:45 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | הרב מבריסק יאמר לזכותו הכיר את עצמו, וידע כי דרכו מצערת הרבה אנשים ובעיקר את סביבתו. |
|
אולי תוכל להרחיב מהו המקור לדבריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:54 |
|
| |
ובל נשכח את הכלבים של הפריץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 21:09 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | מדוע חרדים אינם מגדלים חיות מחמד?
|
|
הכותב התייחס לזה:
"האם זה בגלל שאין טעם להשקיע קשר נפשי בבעל חיים? הרי כיום יש טיפול בבעלי חיים, באמצעות תרפיה, ואין ספק שהאדם מתפדבק מהשקעתו בבעל חיים."
|
|
|
|
|