בית פורומים עצור כאן חושבים

דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/10/2011 02:21 לינק ישיר 

דינו,

אם אינני טועה גם לך יש רוב אוטומטי ואפילו מיקרונזיה משלך (אם כי, עד כמה שידוע, ממין זכר).

(הם {וכן הקהל הקדוש שהאזין יחד אתי הלילה לקריאת משנה תורה} גם מהווים תשובה מוחצת לטיעון כי אפשר להנחיל שקר גלוי בזמן אמת).

אתה מציג כאילו יש כאן איזה עבודת צוות מתוכננת. אני ביקשתי מהרגע הראשון לקיים את הדיון אחד על אחד. לצערי זה לא קרה.

אני מבין שהנך מעדיף דיון הקופץ מעניין לעניין. זה אולי פוטר אותך מלהתייחס לטיעונים.

אודה לך אם תצביע על טיעון לא ענייני (להבדיל מלא נכון) שלי.

אולי נקיים עכשיו דיון מקדמי על המשמעות של העמדת פני פוקר וההשלכות על היכולת לקיים דיון?

העיסוק האובססיבי בענייני פרוצדורה יכול לנבוע משתי סיבות.

חוסר יכולת ו/או רצון להתעלם מרעשי רקע.

כלי להתחמקות מהדיון עצמו.

כיוון שלהלכה באדם כשר יש לדון לכף זכות גם כשהחובה סבירה יותר, מה גם שבמקרה זה  מדובר בספק השקול, אין לי אלא להמליץ לך להתעלם מרעשי רקע ולעסוק בעיקר.

אתה מאשים אותי בערבוב נושאים בשעה שהמציאות הגלויה לכל גולש הפוכה.

אני הוא זה שטוען כי יש לברר שלב שלב ולחדד את נקודות הוויכוח.

נכון שריכזתי כעשר נקודות (שהפכו אצלך בזמן אמת ל300...) לא התכוונתי לדון על כולם בבת אחת. להיפך, סך הכול רציתי לחשוף מקסימום קלפים כך שיקל עליך לתמצת את הדיון.

לא חשבתי לרגע כי הדיון יביא להכרזה רשמית על מנצח ומפסיד. מטרתי לפזר את מסך הערפל לחדד ולצמצם את הדיון עד למינימום.

אני מחלק אולי יותר מדי בין נקודה לנקודה. נכון. יש יותר מנקודה אחת לדיון. אין לי בעיה לדון אחד אחד בנפרד. אתה הוא זה שדורש לקבל ערימת הנחות ואז אתה מציג כאילו חייבים לקבל כי המקרה דומה לתיאוריה.

.מכאן אין לי ברירה אלה להעתיק מדבריך ולהגיב.

כושר ההבעה שלי אינו מספיק בשביל לעשות זאת אחרת. סורי.

כתבת, לשם כך הסברתי יפה בתחילת הודעתי באשכול זה, שאני רוצה לדבר על תיעוד, מה היא ההגדרה של תיעוד, אימתי הוא נתון לשקר או לטעות או לפרשנות. ייתכן התפלפל בדוגמאות שלא עונות על ההגדרות שלי, שנתונות לפרשנות. סיימנו את הפלפול, הודעתי שאני לא מבקש חתימה, אבל שאם יש משהו בעייתי בהגדרות שאשמע עכשיו. לא שמעתי שום דבר. כעת פתאום מדובר ב'ענין פסיכולוגי', כאילו שלא כל תיעוד לכל דבר בעולם, אינו ענין פסיכולוגי.

אני מודה באשמה כי טענתי שאי אפשר להוכיח דברים חריגים מאד באמצעות מה שכיניתי טיעון פסיכולוגי. זהו לכאורה, רק לכאורה, (פרטים בהמשך) ערעור על תקפות הוכחה כתוצאה מכללי אמינות תיעוד. וכי אסור להעלות טענות חדשות בשלב זה של המשפט?

לזה קוראים תיעוד / עדות או כל שם אחר בעולם.

אמינות תיעוד מורכבת, בין השאר, מחזקת כשרות ומסיח לפי תומו. כאשר מתעורר חשש לאינטרס, החושים אמורים להידרך. חשבתי שזה מקובל עליך עקרונית, אך אתה טוען כי במקרה זה לומר כי זה שקר מאורגן יהיה לא סביר. על כך אני טוען כי זו אבחנה פסיכולוגית בעייתית.

הסברתי מדוע התיעוד של אכילת המן במשך ארבעים שנה כאשר מדובר במשהו שבהכרח היה ידוע לבני הדור עונה על ההגדרות של תיעוד שאינו נתון לשקר טעות ופרשנות. לא רק משהו שבהכרח היה ידוע, אלא משהו קיומי שאינו משאיר אפשרויות אחרות.

אני חושב כי באשכול "הכשל בטיעון התיעוד והמוטיב המרכזי" הבהרתי מדוע זה לא עונה על ההגדרה.

ברשותך אני מפנה אותך לשם. לא שאני מתעצל להעתיק אלא כי איני רוצה להאריך לחינם.

פטור בלא כלום אי אפשר.

התיעוד הכתוב פורסם מקסימום בשנים עשר עותקים (אם טענתי נכונה, גם זה לא בטוח). כמה אנשים בכלל יכלו לקרא, הן מבחינת נגישות, הן מבחינת אוריינות, ועוד את הכול (כל סיפור המן הוא פסוקים בודדים).

אם נכונים הדברים, אין לנו להיזקק אלא לקבוצה קטנה מאד של אנשים שהאמינו במסר והרשו לעצמם להגזים קצת, או שהיו כאלה הרואים באספקת מזון בתנאים חריגים, לחם מן (תרתי משמע) השמיים.

אם אינני טועה, גם אתה תסכים כי תיעוד שהיה רק אצל מספר אנשים קטן הוא חסר משמעות.

כאן הייתי מצפה מייתכן שיעשה מה שעשה פרזנט (לא בדיוק אבל בערך).

לא נראה לי כי אתה מייצג כאן נאמנה את דעתו. פרזנט חי ובית דינו קיים. יאמר נא את דברו.

הוא יכול לחזור על המשאלה שדיויד יום יפטור אותנו מהתייחסות לתיעוד, לחזור על השקר שטיעון ל'אל' או משהו כזה הוא לא סביר, הוא נוגד את הנסיון, וכל כיוצא בזה

"שקר"???

. אבל היה עליו להודות שהטיעון שלי נכון.

כאמור, הגבתי בפירוט ובאריכות מדוע המן אינו עומד במבחן התיעוד שלך.

ייתכן בחר להשתמש בלשון דיפלומטית ש"לא ברור שאין אמצעי קיום במדבר", הוא לא לוקח שום סיכון, זה בסך הכל לא ברור. אבל עם כל הכבוד כך לא נוהגים בדיון הוגן, הדבר ברור כשמש, לא מדובר ברעיון שלי, במאמר שלי שעוסק בכך ציטטתי את סיכום דברי החוקרים שכותבים בעצמם שאין להניח שהיה אפשרי קיום במדברות סיני של קבוצה כזו משך זמן כזה ומכאן שהסיפור לא היה.

לא ראיתי את המאמר. זו דעת כולי עלמא?

בכל אופן אחרי שאנו דנים יפה באפשרויות לפרש דברים, אי אפשר לפטור ענין רציני ב'אולי יש אמצעי קיום', זה שקר, שוב "שקר"???

אין שום אמצעי קיום, ככה? כל מי שנמצא במדבר מת מיד?

אין שום אמצעי להשיג מים לפעמים,

"לפעמים".

אין שום דרך טבעית לקיים קבוצה של שני מליון איש או של מליון איש במדבר.

כשניסיתי לערער על המספרים צעקת געוואלד "צירוף". כביכול עבודה זרה בשיתוף. הנה זהו בסיס הטיעון. מהי בדיוק ההוכחה לנכונות המספרים?

מדוע התורה בעצמה לא רואה בזה נס? בכל הפירוט הארוך על המדבר אין רמז שיהיה איך שיהיה עצם השרידות היא נס גדול? אני גם לא זוכר שחז"ל רואים זאת כנס.

בנוסף העלה ייתכן באוב אפשרויות שונות שפורצות את הרעיון של 'כל הנאמר בתורה נכתב וכו'', חלקן טיפשיות בעליל כפי שהסברתי בתשובתי הראשונה לדבריו.

לא ברור לי למה בדיוק אתה מתכוון.

וחלקן נושא לדיון נפרד כגון גיוס 'הוכחות חזקות' שהיו ישראלים בכנען לפני יציאת מצרים.

זו הייתה הערת אגב. אל תהפוך זאת לטיעון מרכזי. אם זה לא נכון/משכנע/רלוונטי, נא למחוק מהפרוטוקול.

שבתי לעיין בהודעה (עמוד 6) וראיתי שדילגת על כמה וכמה טיעונים משמעותיים בהרבה.

באשכול חדש הוא טוען שאין שום תיעוד חיצוני למן, מה זה אומר? ההיסטוריה המצרית היא תיעוד מצרי ההיסטוריה הבבלית היא תיעוד בבלי ההיסטוריה האמריקאית היא תיעוד אמריקאי. כשדנו במגבלות התיעוד לשקר או לאמת, לא ראיתי שמישהו טען שכל תיעוד יצריך גם תיעוד חיצוני מקביל.

עם כל הכבוד התורה איננה ארכיון תמים. היא בראש ובראשונה מניפסט דתי עם אג'נדה ברורה המתרגמת כל "תיעוד" לאמירה תיאולוגית מידית . בתוכה נכללים סיפורים שונים. תיעוד במובן הוכחה הוא כזה שעל פניו אין סיבה לחשוד במניעים.

התיעודים אותם הנך מציין הם כמעט ברמה של מסיח לפי תומו. אני לא חושב שכאשר האינטרס שקוף מישהו מאמץ את התיעוד ככתבו וכלשונו.

אם הייתה בידנו גרסה "תיעודית" של הדרום נגד הצפון או להיפך, מישהו היה מסתמך על כך ללא בדיקה מעמיקה?

מעבר לכך, מאימתי מסתמכים על תיעוד גם ברמת הפרטים? בפרט כאלו הנראים מוזרים? כל פרט שלא נראה סביר או הגיוני מושלך אחר כבוד לפח, או למצער לסל האפשרויות.

אין לי בעיה בשלב זה להשאיר בינינו וויכוח. האם ניתן להסתמך ועוד ברמת הפרטים, על מסמך דתי המכיל אינפורמציה, כפי שמסתמכים על תיעוד ללא מניעים ידועים. הבוחר יבחר.

או שוב המסכנות שהתורה היא נפ"מ לעונש מוות, כשכולם יודעים שאין עונשי מוות כיום, ושמעבר דירה מצפון קרוליינה לטקסס הוא הרבה יותר נפ"מ לעונש מוות, בהתאם לחוקיה של טקסס. כל מסמן כבישים במע"צ או עובד במכון התקנים או מזכירה בבית מרקחת מחזיקים על הכתפיים שלהם הרבה יותר 'נפ"מ לעונש מוות'

תעשה לי טובה. אל תהפוך את שאלת אמתות הדת למשהו קל ערך יותר מרישום ספרי בית מרקחת. זה לא מתאים לך. גם כאן, אין לי בעיה להשאיר זאת כנקודה לוויכוח. הבוחר יצטרך שוב לבחור.

(אגב, מה זה רלוונטי אם היום יש עונש מוות? האם לדעתך היה מוצדק אי פעם להרוג על חילול שבת?

שלא לדבר על כך שהסיבה שאין עונש מוות היא טכנית).

(וכן לחזור שוב על הטעות בפירוש המלה לחם קלוקל, המן נקרא לחם קלוקל לא משום שטעמו היה קלוקל, מלה בעברית מודרנית, אלא משום שמי שאגר ממנו יותר מעומר לגולגולת הוא היה מתקלקל, זה דבר קשה ומטריד שאין אפשרות להשאיר אוכל במקרר למחר בבוקר).

נניח שפירושך הוא היחיד האפשרי.

זה נראה לך שפוי שאנשים המתקיימים באופן נסי מובהק, מתלוננים על כך שצריך כל יום ללכת למכולת לקחת חינם אין כסף את מה שאילו לא היה, הם היו מתים ברעב?

בכלל, אלו מאכלים בדיוק שרדו לאורך זמן בזמנם?

אולי פירות וירקות לימים ספורים. (בחום המצרי. לשם הם הרי התגעגעו).

אין לי בעיה לדון אתך היכן שתרצה.

רק שזה יהיה בפלטפורמה שאוכל להעתיק ולהדביק כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 04:15 לינק ישיר 
הצעה לדינו

שלום דינו,

להלן תיאור של תמצית טענתך, להבנתי. אם תאשר שזה כך, פחות או יותר, אז אישית אין לי עניין להמשיך בוויכוח, ותוכל להתווכח כאן עם אדם אחד פחות.

לפי הבנתי, הטיעון שלך מתמצא בטענה הבאה. בהנחה שהתורה נתנה בזמנה וכו', יש לשקול איזו משתי האפשרויות סבירה יותר:

1. ישות תבונית נטולת מאסה, שחיה אינסוף זמן, בקעה את ים סוף, הורידה מזון פלאי לשני מיליון איש, וכו' וכו'
  2. קבוצת אנשים סיימה רצף מאורעות שאינו חורג מסדר הטבע כאשר היא מחזיקה, בתוך טקסט דתי רשמי, בתיאור המאורעות שהוא בחלקו מוגזם מאד, ובחלקו אף להדמ"י. (בין היתר, התיאור הרשמי מתאר שגודל הקבוצה שני מיליון - מוגזם בסדרי גודל, וכל אחד מחברי הקבוצה קבל את תוכן התיאור - לא נכון.)
  הטענה שלך היא שהאפשרות הראשונה סבירה יותר, מפני שמטבע שתי האפשרויות, את אפשרות 1 נתן להסביר בתוך מציאות פיזיקאלית שונה לחלוטין מזו שלנו (הישות העל-טבעית יכולה לשנות את חוקי הטבע כרצונה), ואילו את האפשרות השניה יש להסביר בתוך מציאות פיזיקאלית דומה לזו שאנו מכירים היום.

סבורני שאם יש להסביר הן את 1 והן את 2 לפי אותו הקריטריון (או מציאות בעלת חוקים דומים להיום, או מציאות פיזיקאלית שאינה דומה למה שראינו אי פעם) - אין שום אפשרות מתקבלת על הדעת לטעון ש1 סבירה מ2. כל השאר הוא סדרה אינסופית של פרטים (כמה אנשים היו, האם קל או קשה לשכנע קבוצת עבדים משוחררים בעת העתיקה לקבל גרסה רשמית מופרעת של סיפור הצלתם, מהו המן בדיוק, מהם מקורות המים במדבר, וכו' וכו'), שאישית אינה מעניינת אותי כ"כ. נראה לי שהמדיינים האחרים ימצאו בכך עניין (אגב, להבנתי, הנכונות לדון בפרטים הללו היא הקריטריון שלך ל"ענייניות").

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 19/10/2011 05:06:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 12:40 לינק ישיר 

ייתכן

לא האשמתי אותך כאילו אתה יזמת  את הסלטיזם הזה, רק הסברתי כיצד נבואתי בנוגע לאפשרות הדיון כאן התממשה, ומדוע זה מונע אותי מלהבהיר את דברי, ומסייע לך להפיץ עשרות אמירות שאינן עונות לשאלה, בתוך כל שאר מפריחי אמירות דכאן. בניגוד לדבריך אין לי כאן שום רוב אוטומטי (מה עם עבידא לאגלויי?), ואני גם לא צריך רוב, רק אפשרות לדיון עניני.

אתה הוא זה הקופץ מענין לענין, רוכב על תרי ריכשי, זיל הכא קא מדחי לה, וכל כיוצא בזה (אין כוונתי לפירושו של נתי רובין בשם הרב שך). אני חילקתי את הדיון לשלשה שלבים ברורים ואתה זה החוזר לאחור ועובר מנושא לנושא, כשחלק מהנושאים הם האם דבריך בנויים מ300 הערות או מ30. כפי שהעיר בצדק פרו' הרי ברור שקל מאד להעלות שאלות בנוגע למסורת, שמורכבת מפירמידה של מאות נקודות שונות. זו לא חכמה או משהו, ולא בשביל זה צריכים פרטנר לדיון. בשביל להבין את שתי הדעות צריכים להתמקד בנושא אחד בכל פעם.

מה שאני טענתי היה כך: א) מי שפתוח לשאלה אם היו נסים או לאו, ואינו מניח הנחה קדומה בנושא, יקבל תיעוד אמין של נסים. ב) תיעוד אמין מוגדר ככזה שאינו נתון לשקר פרשנות או טעות. ג) בסיפור של המסורת יש חלקים שאינם נתונים לשקר פרשנות או טעות, ודי בהם להוות תיעוד אמין. (הספקתי לפתוח בדוגמא של המן בנוגע לנקודה ג. הסדר ההיסטורי היה דוקא שפתחתי מנקודה ב' ורק לאחר מכן א' אבל זה לא חשוב).

ד) ההקדמה היתה שכל הדיון על תיעוד, מדבר על ספר שהפך למוטיב מרכזי בעם בזמן המאורעות.

כשפתחתי את דברי בנוגע לנקודה ג בפרט של המן (קראתי לו פרט 4), דיברת על הכל, חוץ מעל נקודה ג. חוץ מעל השאלה של האפשרויות לפרש את סיפור המן.

-חזרת לדיון על העלאת רף ההוכחה, כמו הנגיד שמעלה את הריבית ברגע שהוא מריח אינפלציה. (נושא א')

-חזרת לשאלה האם תיעוד הוא משהו רציני או שהוא נקודה פסיכולוגית. (נושא ב')

-חזרת על האפשרויות השונות ההופכות את התורה לנחלתם של שלשה ארבעה אנשים, על כך כתבתי במפורש לעיל שעל זה אין ויכוח, והטיעון שלי מדבר על משהו שהפך למוטיב מרכזי, וכן גלשת להוכחות שונות שהתורה נכתבה מאוחר. (נושא ד').

הכל חוץ מנושא ג'.

כמו שכתבת זכותך לחזור ולדבר על נושאים שדיברנו עליהם קודם, ואתייחס לפי ארבעת הכותרות האלו לטיעוניך:

א) רף ההוכחה, את הנושא הזה כבר מיצינו, כל דבר שהוא הגיוני לא נעשה פחות הגיוני אם הוא מחייב אותך משהו. אם אתה דורש זו זכותך, אבל הטיעון הראשון שלך באשכול הקודם (ציטטתי את לשונך באחת ההודעות לעיל) היה איך אני מחנך את ילדי כאילו יש משהו הגיוני וידוע ומבוסס וכו', אז אני מציג משהו הגיוני שבכל תחום אחר מקובל כהגיוני. אם אתה לא מוכן לקיים דת שפעם היו הורגים בגללה וכיום הבעיה היא רק טכנית ולכן בעצם היא הורגת בפוטנציאל, לא אכריח אותך כרגע. אתה חפשי. כל מה שטענתי היה שמדובר בהגיון ששולט בכל תחום אחר בעולם. הגם שלדעתי לכל תחום והחלטה יש השלכות כבדות משקל. לא טענתי שאין בחירה חפשית, אלא שמדובר במשהו שהגיוני לא פחות מכל החלטה שאנחנו או מישהו אחר מקבל בחייו. כולל החלטות ישירות בדיני נפשות. (אגב, גם כאן "צריכים להחליט", יש לנו איומים לכאן ולכאן).

הדגשת בכמה צבעים את דברי שהטענה כי אל או נסים זה לא סביר או נוגד את הנסיון היא שקר, אבל מה לעשות שזה נכון. 'לא סביר' פירושו – נוגד סבירות, נוגד משהו שגורם לנו לחשוב אחרת. כנ"ל 'נוגד את הנסיון', הכוונה שהנסיון גורם לנו לחשוב שזה לא יקרה. אם תראה לראשונה בחייך חיפושית מסוג מסויים, זה יהיה אמנם משהו שלא התנסית בו מעולם, אבל לא נוגד את הנסיון שלך. אם בביטויים 'לא סביר' או 'נוגד את הנסיון' אתה מתכוין לציין רק שלא ראית דבר זה, כמובן שזה לא אמור לגרום לך לא להיות פתוח לאפשרות זו. האפשרות קיימת ואין שום דבר שנוגד אותה או שהופך אותה לבלתי הגיונית וכיוצא בזה. זו השאלה שאנו דנים בה. והיא לא מוכרעת מתוך הנחת יסוד ללא נימוק. הצגת קביעה ללא נימוק כאילו היא מנומקת הוא שקר.

יש לנו אמנם נסיון עם הרבה שקרנים, כפי שציין יום, אבל אין זה הופך את האפשרות ללא סבירה. זה רק מלמד אותנו ללמוד מהנסיון, ולחפש אם יש רופא אמיתי בין כל רופאי האליל. לכל השקרנים או המדמיינים יש מכנה משותף, שהתיעוד שלהם לוקה בחסר באחת החוליות של שקר טעות או פרשנות. לתיעוד של התורה אין את הבעיה הזו, אף אחד לא הסביר לי מה נתון לשקר טעות או פרשנות, מלבד לטעון שלא היה תיעוד (או שהיה אצל שלשה אנשים, כמובן היינו הך), ואם אתה מאלו שאומרים ש"כל אפשרות סבירה בעיני יותר מאשר אל חסר מסה שאין לו ניק בהייד פארק והוא הוריד רק מן ולא סושי", אין כאן שאלה, חבל להשחית את המלים, כי גם אם אציג משהו הגיוני וסביר, עדיין 'כל אפשרות סבירה וכו''.

ב) תיעוד שאינו נתון לשקר פרשנות או טעות, כשאי אפשר לשקר אזי אי אפשר, שקר פירושו אני מספר לך סיפור ואתה חושב שהוא אמת. כשעם שלם יודע שמשהו לא היה אי אפשר לספר לו זאת. השאלה כאן היא לא אם העם ידע, אלא אם מדובר בתיעוד, אבל אם מדובר במשהו שלכל הפחות חלקים גדולים מהעם ידעו מה כתוב בו, והיו אמורים להתיחס לזה ברצינות. זה בלתי אפשרי, אין ולא היה בעולם דבר כזה. דוקא משום שזה בלתי אפשרי. אנחנו יכולים לקרוא מליון פעמים ביום דיווח על משהו שטענו קבוצת אנשים על פני הגלובוס, חתול מעופף, גורו מרחף, או כל דבר אחר, וזה לא מענין אותנו. כי התרגלנו שאפשר למכור לוקשים לשלשים איש, או אפילו למליון איש כשהם נתונים לפרשנויות (השמש חייכה אלי, הרגשתי צמרמורת, ראיתי מלאכים). אבל אם נקרא פעם אחת בעיתון או אפילו בפורום בח"ח שכל תושבי קפריסין למשל טוענים משהו שלא נתון לפרשנות אחרת, לא נתעלם מהידיעה הזו, יעשו ממנה עסק, ידברו עליה, וזה כמובן לא קרה, כי זה בלתי אפשרי. נסים לא קרו בקפריסין, ושקרים כאלו אי אפשר למכור.

כל אדם סומך על תיעוד של אחרים בכל תחום ותחום בחייו, כל השקפת העולם שלנו בנויה על תיעוד של אחרים, כולל כל מה שאנחנו מכניסים לפה, קונים בחנות, מפקדים את חיינו בידיו. זה לא 'משהו פסיכולוגי' שמסתמא היה כך וכך, כשבצד הדברים אתה מציין שהיסטוריה של הבבלים או המצרים הם מסל"ת (זו טעות שלך, רוב ההיסטוריה המצרית מבוססת על מנתון, שהיה בעל אג'נדה ברורה של להראות שהמצרים הם העם העתיק והותיק בעולם שהעמיד מלכים הרבה, ובזה התחרה עם אבי ההיסטוריה הבבלית בירוסוס שהיתה לו מגמה כזו בדיוק לגבי הבבלים), גם מסל"ת זה 'משהו פסיכולוגי', כל העדויות והתיעוד בעולם מסתמכים אך ורק על כך שאי אפשר להפיץ שקר שעביד לאגלויי. הצילום הוא התיעוד חסר הערך ביותר שיכול להיות, הוא יכול להציג דברים כרצון הצלם, לא לצלם את מה שלא רוצים שיראו, להדגיש משהו שלא היה, להראות כאילו אלפים עושים משהו וראש הממשלה מעודד (רבין במדי אס אס) בזמן שמדובר בהטעייה של זוית צילום. כל המשמעות של הצילום היא לרדת לפרטים אחרי שסומכים על הצלם ומאמינים מסיבות שונות שהצילום שלו משקף את המציאות, ושלא נערך בשעת הצילום ע"י צילום סלקטיבי או לאחר מכן על ידי חיתוך או עריכה ממוחשבת או כל מרעין בישין אחרים. כנ"ל כל תיעוד אנושי כולל תעודות מסמכים עדויות וכו', כולם מבוססים על הרעיון של דרכים בהם אי אפשר לשקר, בהם הדברים תלויים בהרבה אנשים שיכולים לדעת את האמת. כך גם אחרי הרבה שנים, כשכל העדים מתו מזמן, סומכים דורות אחרים על התיעוד של הדורות הקודמים.

מי שמניח שלא יקבל את האפשרות של נס גם במקרה של תיעוד, שיהיה לו לבריאות, רק שיבהיר זאת. ברור שגם סרט צילום לא יכול לשכנע את מי שאינו מאמין, מה הוא יראה בסרט? אנשים אוכלים חומר לבן? אנשים שאומרים 'אכלנו את זה ארבעים שנה', משה רבינו אומר זאת? מה יוסיף לו הסרט יותר מהעדות האנושית? כמובן שכל סרט הוא רק סוג של עדות אנושית שהצלם מעיד שצילומו באמת משקף זוית נכונה. אותי סרט לא משכנע,  עשה אותו איש אחד, אבל תיעוד של עם שלם כן משכנע.

ג) האם סיפור המן נתון לפרשנות. כתבת: "כל מי שנמצא במדבר מת מיד?" שאלה טובה, התשובה היא לא מיד, הוא מת לאחר שלשה ימים, כן, אי אפשר לחיות במדבר בלי אספקה, מימיך לא היית במדבר? כל מי שנמצא שם חי מאספקה, אי אפשר לזרוע שם דגן, אין שם עצי פרי, אין שם מים, ולכן אי אפשר לחיות שם. שיירות של בדואים חייבות לחנות ליד באר, כאלו יש בכל מדבר סיני בכמות מוגבלת מאד, והמים שלהם מוגבלים. כשנודדים ממקום למקום ממלאים מים בנודות, וחייבים לחנות שוב בנוה מדבר או בבאר. אם רוצים אוכל חייבים לקנות או לשדוד באיזורי הספר. כמובן שעד רמה מסויימת אפשר לנצל את המשאבים, מעבר לרמה של מאות אלפי אנשים אי אפשר. ומי שיאמר שאפשר עליו לספק הסבר מנומק או שהוא משקר. הורדת כמות האנשים לא פותרת את הבעיה, אלא אם כן נוריד את הכמות באופן שהופך את כל הסיפור לשקר גדול, ושוב אנו חוזרים לאותו נדון על המן, בנוגע למספרים. היתה מחצית השקל, היו שבטים ומשפחות שגרו יחד ארבעים שנה, היו מספקים מוצרים שונים, היו כמה וכמה מפקדים, היו מגילות יוחסין, אנשים ידעו לספור, כשיוצאים למלחמה סופרים את החיילים, כשיש מגפה סופרים את המתים, כל שבט רצה לדעת מי יותר גדול מחברו, כמה משפחות יש בכל אחד. לא מדובר על הפגנה אחת שלא הספיקו לספור, אלא על חיים במשך ארבעים שנה. מדובר בכמויות מאד גדולות של אנשים, שגם אם נפחית אותם לחצי, לא פתרנו שום בעיה, והפחתה לחצי זה הרבה מאד.

כתבת שהתורה לא רואה באספקת המים נס, אבל זו הנחה שלך, אין לכך שום מקור שהתורה לא רואה בזה נס, העובדה שהיא ציינה את הפלא שבהוצאת המים מן הסלע על ידי מכה מספר פעמים ולא מליון פעמים, אינה אומרת שהיא לא רואה בזה נס, משה אומר: "המוליכך במדבר הגדל והנורא נחש שרף ועקרב וצמאון אשר אין מים המוציא לך מים מצור החלמיש המאכלך מן במדבר אשר לא ידעון אבתיך למען ענתך ולמען נסתך להיטבך באחריתך". תוכל אם תרצה לטעון שאין הכוונה שתמיד הוציא מים מצור החלמיש אלא לפעמים, אם תרצה, אבל לא לטעון שיש ראיה מן התורה שאינה רואה בזה נס, פשט הכתוב הוא שבמדבר אין מים, ולכן המים יצאו מצור החלמיש. וכך גם אומרות העובדות.

לא כתוב בשום מקום שהתלוננו על ההליכה למן. משה עצמו אומר 'ויענך וירעיבך ויאכילך את המן' מאד קשה לאכול אוכל מסוג אחד בלבד במשך ארבעים שנה, מדובר בסוג מסויים של עינוי במשך ארבעים שנה, יש לך מושג מה המשמעות של הגבלה כזו למשך ארבעים שנה? שנינו מסוג האנשים שאינם יודעים אפילו איך מרגיש 'ארבעים שנה'. אין שום פלא שבמשך תקופה כה ארוכה בעם כה גדול היו מי שהתלוננו. (מה שכתבת ששום אוכל לא שרד לאורך זמן, ממש לא נכון, הנודדים במדבר מעשנים את הבשר, יוצרים לחם יבש כמו המצות שלנו, כובשים את הירקות, ומתאימים את עצמם למצב. גרעיני דגן יכולים להישאר במחסן הרבה זמן).  

ד) האם היה כאן תיעוד, זה נוגע לשאלה של זמן כתיבת התורה, ראשית אינך מתייחס לנאומו של משה, אולי אתה חי באטמוספירה שלך, שגם אם יספרו לך שמישהו היה באיזה מקום שר' סענדר ארלנגער דיבר, לא ברור שיש לו מושג מה היה שם. משום שהיו לו בראש עניני החשבון בנק שלו, או ההשקעה שלו בבורסה, או שהוא מכור למשחק מחשב / סדרת טלויזיה, משתעשע בסלולרי, כותב בפייסבוק קורא ספרים, לומר קדשים, מתאמן בסלסה או בקפוארה או במליון עיסוקים שיש לכל אחד. לאנשים במדבר לא היה שום עיסוק של תרבות חיצונית, הם היו ארבעים שנה במדבר סביב המשכן וסביב משה, הם האמינו שה' התגלה אליהם בסיני. הם לא חרשו לא זרעו ולא גידלו תותים, ארבעים שנה הם חיכו להיכנס לארץ כנען ולכבוש אותה, ולפני הכניסה לארץ, משה עומד ונותן להם נאום לפני הסתלקותו. כולם יושבים שם, אבל אף אחד לא יודע מה הוא אמר. זה נשמע לך הגיוני? העובדה שקורח שהיה נשוא פנים ולא פחות שווה ממשה עד שמשה השתלט על כל העם, העיז להתווכח עם משה, לא על השאלה אם ה' דיבר אתו, אלא על כך שיתן משרות קצת גם לאחרים, למה רק אח שלו כהן וקורח לא קיבל כלום? שאלה שנשמעת טובה מאד. להיפך, ה' דיבר עם כולם, כולם קדושים, גם אני רוצה מינוי. ייתכן שבמצרים קורח היה מורה דת גדול ומשה לא היה נחשב כלל.  מאז חלפו הרבה מים בירדן. במשך ארבעים שנה משה ניהל את העם, הוביל אותם למלחמות על מדיין סיחון ועוג, ניהל את המשכן הנבואה הכהונה וכו', אבל למי אכפת מה הוא אומר?

התורה היא לא מסמך שרק שמים בארון, חיי הרוח והתרבות של האנשים היו הסיפורים של אבותיהם, החוקים והמצוות שלהם. לא מדובר בעם שהתיישב תחת גפנו ותחת תאנתו, שאז אולי מה שמענין כל אחד הוא הפרנסה שלו, מדובר בעם שנמצא במדבר במחנה צבאי סביב משכן, ללא שום עיסוק, הם יוצאים ממצרים, בדרך לישראל, זה מה שהם עושים, וזה הנושא. את התורה כתבו על האבנים, משה מצוה 'והיו הדברים האלה על לבבך ושיננתם לבניך ודברת בם בשבתך בביתך ובלכתך ובדרך ובשכבך ובקומך', לא חשוב הצד ההלכתי של איזה קטע בדיוק יש חובה לקרוא וכמה המינימום ליום, זה מראה רק את האוירה ואת הדרישה. גם כשקיסר גרמניה נאם לאומה לא באו כולם לשמוע, אבל כל אחד ידע מה הוא אמר, כי זה היה הנושא המרכזי, גם ממגילת העצמאות לא עשו מליון עותקים, רק אחד, אבל כולם ידעו מה כתוב בה, כי זה העתיק את קטע הפתיחה לתוך ספר לימוד לילדים, וזה עשה ממנה לוגו של המכתבים שלו, וזה עשה ממנה שיר, כולם ידעו מה כתוב בה את כולם זה מאד ענין. ובן גוריון לא הגיע לכריזמה של משה.. כולם רצו לדעת מה הוא דבר ה', מסופר שהם צבאו על משה מהבוקר עד הערב, והוא חילק את ההוראה ואת הודעת דבר ה' לשרי אלפים מאות ועשרות, כשיש מריבות צריכים לברר מה המשפטים שבתורה, כשיש טומאה ורוצים להיכנס למשכן, צריכים לדעת מה כתוב בתורה, כשמדברים על מה שהיה פעם, מסתכלים בתורה. כשצריכים לכתוב את השירה הזאת, כשצריכים לכתוב על השערים והמזוזות, כשצריכים לקרוא וידוי ביכורים, כשהמלך קורא בהקהל, כשיהושע מצטוה שלא תמוש מפיו ויהגה בה יומם ולילה. דוקא בתקופה של קבלת התורה יש בה צורך, ואילו אחרי מאות שנים כשכל הנוהגים מתגבשים ונקבעים, ייתכן שפחות היו צריכים 'לבדוק' בספר מה לעשות. אבל בזמן קבלת התורה, לא יספיק גם לצבוא מן הבוקר עד הערב. לא מדובר הרי בהמשך טבעי של התרבות המצרית ממנה באו אלא במכה של שינויים ומליון דרישות מקוריות הקשורות בתורה ובטקסטים ובזכרון דברים שהיו. זה לא משהו שיכול להיות שמתעלמים ממנו.

נכון הדבר שטענתי שבהמשך הדורות, כשמדובר במאות ואלפי שנים לאחר היווצרות המיתוסים, היו אנשים שאולי השתמשו במיתוס כסמל בעלמא. לא בטוח שכל מי שגר בבבל בשנת אלף לספירה האמין בהכרח במרדוך על כל יג' עיקריו ודקדוקיו, מתוקף עצם מגוריו בבבל, ואפיל אם על קיר הבית שלו היו ציורים של פגסוס. כשמתפתחים חיים ומשתלשלים, מה שמעניין את האדם בעיקר זה הצלחה של הדוכן שלו בשוק, או של השדה שלו. כמובן שבשטח המעשי הדרך להפרות את השדה היתה לפי מה שמקובל בשוק באותו דור (במקביל לכל דור אחר כולל דורינו). אבל זה לא נוגע למשהו שקורה נגד העיניים של האנשים, כשהאירוע עדיין בעיצומו, עם שלם יושב לו במדבר וחי על מוצא פי ה', אבל זה לא מעניין אותו. על זה אתה לא יכול לבא ולשאול 'למה להאמין' או 'איך אתה מספר לילדיך על משהו מבוסס', ההגיון והטבע האנושי אומרים שבמצב כזה התורה תופסת מקום חשוב מאד בחיים של האנשים. והם בהחלט יודעים מה כתוב בה. ואפילו אם קרתה מוטציה שהם לא ידעו, הרי משה לא יכל לדעת דבר כזה. איזה מטומטם ילך ויכריז לפני עם שלם מעשה שכולם יודעים שאינו נכון ויטען שקרה במשך ארבעים שנה, האם הוא האמין שהתורה תהיה בארון, שלא יסתכלו בה לדעת מה לעשות. הרי למי שמקיים את הדינים שבתורה אין יום אחד שהוא לא צריך לברר מה לעשות עם כל המעשרות וההפרשות והקרבנות והטומאות והטהרות ומה להכין לחגים הרבים וכו' זה הספר השימושי ביותר לאיש ישראלי במדבר סיני באותם ימים. האירועים ההיסטוריים תפסו מקום מרכזי, המשוררים כתבו שירים ספר הישר כתב, אתה חושב שעם שלם שיחקו ששבש בלבד? והכהנים והלויים שהיו אמורים להיות מורי התורה, גם הם לא ידעו מה כתוב בה? או שכל עשרות אלפי הכהנים היו שותפים לקונספירציה שבואו ונמציא שאכלנו ושתינו ארבעים שנה משהו שכולם יודעים שלא היה ולא נברא? מספיק שאיש אחד יקרא את הדברים וישאל את משה, האם אלהים שיקר לך? מה הוא אמור לעשות אז, לצוות לתלות אותו? ואם שלשה אנשים ישאלו אותו, בסך הכל שלשה, לא צריך יותר. זה הרבה יותר מסובך מכל התלונות האחרות של בני ישראל.  

ברגע שמתפרסם מסמך מהגורם הכי מוסמך והכי רשמי בעם, מגוחך לשאול מי קרא את זה בכלל? בודאי, הם היו עסוקים בחדשות הספורט, למה שיקראו את זה? בשום תחום בעולם לא מועלות שאלות מוזרות כאלו. יוסף בן מתתיהו כתב את ההיסטוריה של מלחמת היהודים ברומאים, הוא היה בן חסות של טיטוס, וקיבל מילגה על כתיבתו המפוארת. ובכל אופן הוא אחד המקורות העיקריים להיסטוריה, הגם שכולם יודעים שבפרטים הוא אלוף השקרים, כל ילד בישיבה קטנה שקורא את הסיפור איך טיטוס לא רצה לשרוף את הבית אומר לעצמו 'נו טוף', או שכן או שלא. אבל בסיפורים בהם לא יכל לשקר, אף היסטוריון שפוי לא מתווכח אתו, בדברים שהיו ידועים לכל העם. אם רק היה טוען משהו קטן, כמו שבמלחמה נכבשה קודם העיר העליונה ולאחר מכן העיר התחתונה, הרי לא היה טעם לחיבור שלו. אף אחד לא אומר: מי בכלל קרא אותו, הרי היהודים ראו בו בוגד, ובכלל הוא כתב בלטינית, הרומאים לא התענינו במה שיכתוב איזה יהודון, למה שלא נחשוב שהוא שיקר בדברים כאלו? משום שכשאדם כותב ספר הוא לא בונה על איזו סיטואציה שאולי לא יקראו בספר, אבל יום אחד יקראו רק אחרי הרבה שנים ואז יאמינו. זה עובד להיפך, הוא כותב בצורה הכי טובה שהכי יאמינו לה, ומקוה שיקראו בו מיד והרבה. זה מה שגורם לנו להאמין שהיסטוריון לא שיקר במילתא דעבידא לאגלויי. גם היסטוריון עם אג'נדה כמו יב"מ שיש לו מטרות ברורות מאד, וכמו חלק גדול מההיסטוריונים האחרים, שהאג'נדה שלהם לא יכלה לגרום להם לכתוב דבר שכולם יודעים שאינו נכון שאין שום דרך לפרשן אותו (הנה, הדוגמא שיב"מ הוציא את טיטוס נקי משריפת הבית, היא פרשנות יפה של שקרן דגול, כי זה בתחום האפשר).

לא משנה בכלל אם העם הטמיע את המוטיב או המוטיב את העם, אם מדובר בטקסט מכונן שנתקבל במעמד רשמי ומפורסם, רק אידיוט יטיל ספק באותנטיותו של הטקסט של מגילת העצמאות, אף שאין שום נתונים מי קרא אותו, מי ראה אותו, ומי ידע (ואף ניתן לראות בסרט כיצד בן גוריון מעביר את המגילה בזריזות ידיים לא אפינית למשה שרת שיכניס אותה לגנזך, תוך שהוא חוסם בגבו את איצ'ה מאייר לוין שלא יוכל להציץ! תחכום! אח, חתיכת ביקורת המקרא יפהפיה יש לנו כאן). ולא רק במקרה של המדינה שלנו שעדיין יש עדים, אלא גם העצמאות האמריקאית, או המגנה כרטא, או מגילת העצמאות שלנו בעוד אלף שנים. אין אדם שיחשוב שאפשר היה לכתוב דבר שידוע שהוא שקר בסוג כזה של מסמך, להקריא אותו בפני קבוצות עצומות, ולהסתמך על כך שהעם כולו הוא שלשת הקופים.

כמובן שמבחינה פיזיקלית אפשר לתאר מציאות של שקר ידוע עובדתי שנאמר, זה לא סותר את חוקי הפיזיקה, ידוע לנו בבירור שגלי הקול נעים גם במקרה של שקר. אבל זה סותר ברמה מאד גבוהה את ההתנהגות האנושית, ורמה כזו של תיעוד מקבילה לכל תיעוד מסוג אחר שנחשב כמהימן.

סתם, אגב, אדביק קטע בענין העתקות של נוסחאות ברית בעת העתיקה:

הארכיאולוגים עמדו על צורת כריתת הבריתות בין מלכים, ובין שליטים מקומיים הכפופים להם, באלף השני והראשון לפני הספירה. והנה גילו כי החוזה היה ערוך במתכונת קבועה, מתכונת שמקשה מאד על זיוף או שינוי, ושגורמת לידיעה ברורה והבנה של ההתחייבות ומשמעותה.

כל חוזה ברית שכזה פותח בתיאור המלך הגדול וסמכותו, ממשיך בתיאור הטובות שעשה המלך לשליט המקומי. לאחר מכן מפרט את התנאים והדרישות - חובותיו של השליט המקומי. כאן באות הוראות בדבר שמירת התעודה במקדש, כתיבתה, וחובת קריאתה בקהל לעתים מזומנות. ולסיום: הזכרת האלים הערבים לחוזה, וכן קללות וברכות, (מתכונת החוזה על פי: ב. אופנהיימר, הנבואה הקדומה בישראל, עמ' 71-75). היו רגילים לערוך העתק ללוח הברית "לוח שני", ועליו נכתב כי "נעשה בהתאם ללוח הראשון", על לוח אחד מזהירים כי כל מי שיבזה, ישבר, או ימיר את דבר המלך ימות. מחיקת הלוח, מחיקת דברים מעל הלוח, פירושה ביטול הברית, (אופנהיימר, שם עמ' 81). על לוח אחד נאמר "לוח זה אשר עשיתי לך ייקרא לך שלש פעמים בשנה,  ואתה אלכשנדו, דעהו", העתקה של לוח החוזה הונחה בכל מקרה במקדש לעדות, (שם עמ' 82).

"הפצתו של ספר בתקופה העתיקה נעשה על ידי הפקדתו של נוסח במקום שמור מעין ארכיון, כדי שאפשר יהיה לאמת על פיו את נוסחאות ההעתקה", (אנצ"ע ערך ספר, עמ' 310).

אף אחד לא יכול לבדות חוזה שכזה, ובודאי שלא להכחישו. החוזה נכנס ומתקבל בצורה שנוגעת לכל העם ומנהיגיו, ויש לו השפעה חשובה וניכרת על חייהם, וכך הוא משתמר לאורך התקופה. התקבלותו של חוזה כזה היא אך ורק בברית אמיתית בין מלך גדול לשליט מקומי. ללא אפשרות לפיקטיביות.

ש. ליברמן כותב (יוונית ויוונות בא"י, מוסד ביאליק ויד יצחק בן צבי, י-ם 1984 עמ' 214):

"דרך אחרת היתה קיימת בעולם העתיק לפרסומו של חיבור, הטופס המקורי הבדוק היה  מופקד בבית מקדש, בספריה או בארכיון. מעשה זה שמר על הספר מחשש זיופים. במקרה של ספקות או פלוגתות בגירסות הספר הנתון היה מכריע הספר המונח בבית הגנזים. הפקדה כזו צוינה בפעלים שונים כגון "לאצור" "לשים" "להכניס" "להביא" (נ.ב. -תרגום מיוונית) referre ואחרים". שם בהערה 14 מציין ליברמן למקורות ההיסטוריים השונים המעידים על הנהגה זו.

שתי מקורות תלמודיים הוא מביא בנושא: האחד עוסק בתורה עצמה: "משה כתב יג' תורות יב' ליב' שבטים וא' הניח בארון שאם יבקשו לזייף דבר שיהיו מוציאין אותה שבארון" (דב"ר ט ט ומקבילות). והשני במגילת אסתר: כאשר יהודי א"י היססו לקבל עליהם את חג הפורים, כתבו להם מרדכי ואסתר המגילה "כתובה ומנחה בארכיים", (ירושלמי מגילה א, ז).

מכאן לומדים אנו שזו היתה הדרך המקובלת להפיכת ברית למשתמרת, מסמך המפרט את החובות ואת סמכותם, חובת שמירת המסמך בצורה היותר טובה, וקריאתו בקהל לעתים מזומנות. ידיעתינו על נוהג זה בודאי רק מוסיפה עצמה למסורת על התורה, שנשמרה בצורה כזו, ומעולה הרבה יותר.

ü      "המחקר החדיש העמידנו על קדמות רעיון הברית במזרח הקדמון ובישראל, בניגוד למגמתו של מחקר המקרא בראשית המאה הנוכחית אשר ייחס אותו להגיונותיהם של הנבאים הקלאסיים. טיעונם של החוקרים החדישים מסתמך על העיון בדפוסים הסגנוניים המשפטיים הקבועים, אשר נתגבשו בחוזי המדינה של מלכי החתים עם מלכים ואסליים מן המחצית השניה של האלף השני. ברם זאת לדעת, קיימים הבדלים סטרוקטורליים וסגנוניים בין החוזים שנכתבו בין השנים 1250-1400 בקירוב ובין אלה השייכים לאלף הראשון. 

ü      טענו, כי מתכונת ברית סיני כפי שנשתמרה במסורות השונות שנמסרו בתורה קרובה קירבה יתירה לדפוס הקדום מן האלף הראשון", (ב. אופנהיימר, הנבואה הקדומה בישראל, עמ' 71-2).

איך שלא יהיה, הנושא של ד' הוא נושא נפרד, נגעתי בו כמסת הפנאי, משום שאתה נגעת בו, כמאמר חכמינו 'נגעתי באדום'.

הנקודה שלי כאן היא ג': האם ייתכן שהתורה הפכה למוטיב מרכזי, ונאום משה היה סנסציה מרכזית בזמן המאורעות, ואעפ"כ בני ישראל לא אכלו מן ולא היו להם בארות המספיקות מים לכמות אנשים גדולה. ואם זה ייתכן, נא לפרט כמו"כ מה הם אכלו ושתו.

לא שיש לי בעיה עם הערות על נקודות א' ב' ד', עליהם כבר דיברנו, ואפשר לדבר שוב, אני רק מציין באיזה שלב בדיון אני אחזתי, כשהסלטיזם הרים ראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 13:14 לינק ישיר 

(הנני, הענייייי ממ-עש. נרעש, ונפחאאאאאאד, מפחאאאאאאד לטאות הענק, בא להצטרף לרוב הטכני האוטומטי, וה' הטוב יכפר)

נדמה שגם עליך דינוזאורוס מקובלת טענתו של יוּם, או בניסוחו של קרל סייגן: extraordinary claims requires extraordinary evidence.
וזאת אפילו אם נתעלם מענין האינטרסים המעורבים כאן.

נניח שנעד בן 18 אומר לך שאמא שלו בבית.
נניח שנער בן 18 אומר לך שבנימין נתניהו הסתובב בביתו לפני שבועיים.
ולבסוף, נניח שנער בן 18 אומר לך שבן לאדן בכבודו ובעצמו הסתובב בביתו לפני חודשיים.

אני מניח שלראשון תאמין בוודאות (אם אין אינטרסים מעורבים), לשני ככה ככה - רק אם יביא לך צילומים אותנטיים שתוכל לוודא שלא עברו פוטושופ וגם תבדוק שאכן אותו יום היה פנוי בלו"ז של ביבי, ולשלישי בכלל לא (גם אם יביא לך את אותם הצילומים האותנטיים שלא עברו פוטושופ. תצטרך לראות הוכחות חותכות לכל המסלול שלו מהרי הטורה בורה ועד לכאן ובחזרה). לענייננו חשוב שלא תוטרד מכך שאין לך כרגע הסבר מפורט, או אפילו רמז להסבר (נניח שתוכיח שאין לו סכיזופרניה, אין לו הזיות ומעולם לא היו לו, הוא לעולם לא השתמש בחומרים פסיכואקטיביים, והוא אפילו אומר לך את שלא באופן מודע - שאז אולי יש לחשוד באינטרס כלשהו - אלא דרך היפנוזה למשל), איך נוצרה אצלו האמונה הזו. אתה פשוט תאמר: אין לי מושג מה קרה שם. בן לאדן הגיע - לא.

אם כן, אתה בעצם מקבל את הקריטריון של יום וסייגן, יש עלייה לינארית בכמות הראיות הנדרשת לטענה כפונקציה של מידת יציאת הדופן שלה, והוויכוח בינך לבין המתנגדים הוא כמותי ולא איכותי.

אתה מנסה לבטל זאת בטענה שבעצם נס הוא אירוע סביר, מתקבל על הדעת. שכן סביר שיש אלוהים, סביר שיש לו דרישות מהעולם שיצר, סביר מאוד שיקפוץ להראות זאת, וכו'. לעומת זאת הסדירות שבטבע אינה אומרת דבר אפריורית. אין שום דבר קבוע בטבע, שכן אלוהים מחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית, ואין סיבה שיום אחד הוא לא יחליט לחדש אותו באופן אחר, לצורך קידום מטרותיו.
ובכן:
personally speaking: אני סבור שבכל זאת אתה מסכים שהטענה לנס היא יוצאת דופן לא פחות מדיווח על בן לאדן מסתובב בבית. אחרת, היה עליך לקבל כל דיווח הזוי בעולם אם המדווח מסביר לך שזהו נס אלוהי ומסביר לך את המטרה שמאחוריו. זו הייתה דרך החשיבה בתקופת המקרא או התלמוד.
אם להסביר מה הרציונל שעומד מאחורי זה, ובכן: אפילו נניח שיש אל ואולי גם יש לו מטרה כלשהי בבריאת העולם, מכל מקום ככל הידוע לנו הוא לא נוהג להתגלות ולצוות זאת. גם אם אין בכך שום סתירה לחוקי הטבע (כי אלו אינם קיימים באמת). פשוט, זה דבר חדש. באותה מידה שצריך להביא ראיות לתיאוריה מדעית חדשה גם אם לטענתה היא איננה סותרת את חוקי הטבע כלל. ולכן כדי לטעון שהוא התרחש צריך להביא ראיות חזקות מאוד. בנוסף האימפרוביזריות של ההתגלות (מדוע שאל יעשה דבר כזה, שיהיה חשוד לאורך כל הדורות?), האינטרסים של הצדדים המעורבים, וחוסר הסבירות האפריורית בטענות שנאמרו באותה ההתגלות (בחירה בשבט נידח על בסיס קשרים עם אביו הקדמון הבדואי וכל שאר העולם על ה*** של אלוהים). ארבעת הטענות האחרונות ישמשו אותך, אני מניח, כשתישאל מדוע לא להאמין שישוע הוא בן האל ובא לתת לעולם אהבה והכלה.
כעת, שוב חזרנו למצב של ויכוח כמותי ולא איכותי. הרי גם הטענה שתריסר יהודים הצליחו לשכנע את כל העולם במשיחיותו - ולאחר מכן באלוהותו - של רבם לוקה בחוסר סבירות מסוים (נסה לעשות זאת כיום, נראה אם תצליח), ולמרות זאת אינך חושב שזה מוכיח שאלוהים התערב ושתל אמונה זו בליבו של כל אחד מהם (אם אתה סבור שכן, והוא עשה זאת כדי להטעות אותם, ההוכחה לדת היהודית לא רלבנטית). גם הארוע שבו בן שבט מדברי נבער הצליח לסחוף אחריו במהירות הבזק מליוני עובדי אלילים למונותאיזם מופשט לוקה בחוסר סבירות מסוים (שוב, נסה לעשות זאת, נראה אם תצליח).
ובכן, אתה סבור שחוסר הסבירות הקיצונית שבדואים אנאלפבתים לפני 3300 לא יקומו וירצחו נפש את האנשים שמספרים וכותבים סיפורי מעשיות המחמיאים לאגו שלהם, תוך שהם מוחקים את הסיפורים הכתובים ורוצחים גם את כל הבדואים שהתאהבו בסיפורים והתחילו לספר אותם בלילות ליד המדורה (זה הדבר היחיד שאתה יכול להוכיח מקיומם של הטקסטים גם אם נכתבו בזמנם), מספיקה כדי להחליט שיש כאן התגלות של האל. ואילו זו של האירוע הנוצרי, או המוסלמי, לא. יש בוודאי אנשים הסבורים להפך. ואני סבור שכולם במסגרת האפשר בלי שום התערבות של שום אל (ודווקא היהדות היא הקלה להסבר, ואף לרפליקציה, מבין הדתות המונותאיסטיות).

אני יכול רק לומר שאם הוא קיים, אנתרופומורפי ודורש את הדרישות המוזרות של אחת הדתות (כאשר היהדות היא אחת המוזרות שבהן, לפחות ביחס לנצרות), עליו להוכיח זאת בצורה מסודרת, בלתי ניתנת לפקפוק, אחרת - אין לנו דרך לדעת את רצונו. עד אז אין סיבה שנתנהג לפי ההנחיות של אחת מהן (בגלל ההנחה - אמנם לא מבוססת - שאם יש אל הוא הגון ורציונלי דיו בכדי לא לדרוש מבני האדם לשחק בהימורים מגוחכים, או להשקיע עשרות שנים מחייהם בחקר הדתות כדי להכריע איזו דת פחות-בלתי-סבירה ויותר נתמכת מהאחרת, ובגלל שטכנית לא ניתן לעשות זאת גם אם תוחלת ההפסד כבדה מנשוא. כולנו נמות ובסבירות קרובה ל100% נגיע לגיהנום, ואת שתי הדברים לא ניתן למנוע). ו-לא, שיקולי "האפשרות שדת א' תיווצר ללא אל היא 0.2 והסבירות שדת ב' תיווצר בלי אל היא 0.1" אינם סיבה להעדיף את דת ב'. מה גם שאין לנו ממש היכולת לקבוע מה סביר ממה. 
זו, אני מניח, גם מה שאתה תענה - כשישאלו אותך מדוע אינך נוהג מספק ככל דת קיימת.

אגב, ההודעה האחרונה שלך לוקה בכמה כשלים חמורים אבל לא אפול בפח שלך להתייחס בפרטנות לערמת פרטים לא רלבנטיים. כללית, אתה מסתמך על התיאור עצמו, במובן המילולי ביותר שלו ובהנחה שהוא נכתב ללא כל הגזמות כמעט כמו חלק הresults במאמר מדעי, כדי להוכיח את מהימנותו. דומה הדבר לכך שתקרא ביתד שכל עם ישראל הלך לר' חיים קנייבסקי ותוכיח שכיוון שלפי התיאור כל העם שם בהכרח כל העם היה שם שהרי איך מכרו לכל העם שהוא היה שם אם רק 99% ממנו היו שם? והרי ברור שמכרו לכל העם כי כתוב בחלק אחר ביתד שזה העיתון של כל הציבור החרדי. ואתה חוזר על זה על פי האלגוריתם
 ,((IF (failed proof *  \infty times MIXED (arogance, tasteless jokes and puns) AND (in different versions,
TRUE.

תוקן על ידי thepresent ב- 19/10/2011 13:47:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 14:01 לינק ישיר 

thepresent כתב:
(הנני, הענייייי ממ-עש. נרעש, ונפחאאאאאאד, מפחאאאאאאד לטאות הענק, בא להצטרף לרוב הטכני האוטומטי, וה' הטוב יכפר)
...

שלום הנשלח מראש,

אינני מצליח בכלל להבין את ההוא אמינא של הויכוח כאן. אולי תוכל להסביר.

ישנו סיפור היסטורי שמספר על סדרת אירועים שסותרת כל חוק פיזיקלי ידוע: כל ספר לימוד לתיכון בפיזיקה, כל ספר לתואר ראשון שני ושלישי, כל עבודת דוקטורט, וכל מאמר שמתפרסם. כנ"ל לגבי כימיה. (יש לי תואר שלישי באחד מתחומי ההנדסה - ואני יודע שזה ככה). נניח, סתם, בתור דוגמה מתיכון: יצור חסר מסה שבוקע את ים סוף זו סתירה לחוק השני של ניוטון.
  העניין היחידי עם הסיפור הוא ש(בהנחה שנכתב בזמן וכו' וכו'), הוא נמצא אולי איפשהו בזנב הגאוסייאני של מה שאנו יודעים לגבי אמינות תיאור של קבוצות (בא נניח לצורך השאלה שזה אכן כך, לי הוא מרגיש די קרוב למרכז).
  יש איזו שתיקה רועמת באשכול כאן - משני הצדדים, אגב - לגבי ההשלכות על החוק השני של ניוטון (סתם דוגמה לכל הפיזיקה). דינו, להבנתי, פשוט אומר שמדובר במציאות פיזיקלית עם חוקים שונים מזו של היום. אם כך, אינני מבין כלל מה השאלה. גם כל מה שאנו יודעים על אמינות תיאור של קבוצות הוא בתוך המציאות הפיזיקלית של היום. אם החוק השני של ניוטון מופר, מה קורה לסינפסות של המח? אינני יכול לדמיין זאת. לא רק שאי אפשר לדעת מה קורה לגאוסייאן - לא ברור שיש אחד אפילו. אני לא מצליח לראות שמץ של הגיון בטענה. זה בעצם אומר - אני פשוט מניח שחלקים של המציאות השתנו או לא השתנו לפי מה שבא לי.

אם לנסח זאת בצורה אבסורדית יותר. נניח שהמסקנה מהסיפור הוא שאין מנוס מלהניח את קיומה של ישות על טבעית. אולי סיפור יציאת מצריים ארע הפוך: בני ישראל שיעבדו את המצרים, המצרים ברחו למדבר, אכלו מן, חצו את ים סוף (לכוון ההפוך), ובאופן פלא, הישות עשתה זאת כך שבסוף בני ישראל היו תחת הרושם שמה שקרה הוא הסיפור של היום. מרגע שהפתרון  לבעיה הוא ישות שפועלת בכללים הפוכים למה שאנו מבינים, מה הקריטריון להבין מה קרה? אולי ככל שהיא פועלת בצורה פחות מובנת, ככה עלינו לקנות את הסיפור יותר?
  או, נגיד, בני ישראל ישבו בשקט בישראל, ויום אחד הגיעה הישות out of the blue, ופשוט שתלה זכרונות של ארבעים שנה. לא רק שזה מסביר את הארוע בזנב של הגאוסייאן, זה גם מסביר איך אין שום תיאור מצרי של המכות העלק הכי מוזרות שנראו אי פעם בהיסטוריה.  

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 19/10/2011 14:59:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 15:56 לינק ישיר 

פרזנט

אתה ממש מפריע, וכהרגלך סוטה מהנקודה עליה אני מחכה מיתכן לתשובה. אולי יש לך ענין לחבל בדיון הזה, אם כן אז אתה בהחלט מצליח. לייתכן אתה מאד עוזר, כמה שתדבר יותר על ענינים שמסביב, ותערפל את המיקוד של שאלתי בהודעה הקודמת, זה יתן כר נרחב של שאלות שונות שאפשר להעלות. הויכוח היה מתקדם הרבה יותר מהר ואולי מסתיים מזמן, אם לא הייתם מתעקשים לברבל, דוקא בגלל שאני מעריך את השכלתך ואת יכלתך האינטלקטואלית, אני אשמח מאד לקרוא את דבריך באשכולות המקבילים.

לא אכנס לדיון מה בדיוק יום אמר ומי ניסח זאת, שכן זה לא חשוב כרגע. הרעיון שבן לאדן ביקר בישראל הוא לא סביר, מכיון שהוא סותר את הידוע לנו באופן כללי על מגמתו יכלתו וכו'. לא בגלל שאין לי הסבר מה לבן לאדן וליעקב ישראל קלפהולץ מהבנין של השכנים, אלא בגלל שאני יודע מה בן לאדן יכול, מה הוא לא היה רוצה לעשות, כמובן הכל השערות, אבל יותר מבוססות מהסיפור של הילד. וכאן זה כבר מזכיר את יום, שאמר שכשאדם מתיימר לדעת מה עשה האל או מתיימר לעשות נס, סטטיסטית הוא שייך לרוב של הרמאים. וזה נכון. (ההגדרה שלך שרף ההוכחה הוא פונקציה של 'מידת יציאת הדופן' לא נכון, חיפושית יחידה במינה בעולם היא מאד יוצאת דופן, אבל לא משהו שלא היינו מצפים שיום אחד יימצא במערה ברמלה. הנקודה היא חוסר סבירות, משהו שיש לנו סיבות לחשוב שלא אירע).

פשוט ליום כמובן שאין תיעוד לנסים, יש רק טענה לנסים, ולכן אינו מטריח את עצמו למצוא את החוליה החלשה. גם אני הקטן מצטרף, בתוך כל שאר האנשים השפויים בדורינו, איני טורח לבדוק סיפורי מופתים גם אם הם נראים מענינים, כי הנסיון של מליוני מקרים הראה שבכולם יש חוליה חלשה, אפשרות של שקר טעות או פרשנות. אמנם כאשר מדובר על סיפור שאין בו את החוליה החלשה, אין נפ"מ ברוב ובסטטיסטיקה, כי אנו יכולים לשמוע תיעוד על המקרה הזה עצמו, והלכה פסוקה היא שבאפשר לברר אין הולכין אחר הרוב, ואטו דיויד יום אשתמיט מיניה דברי הרמ"א ביו"ד קי'?. הבעיה של הנסים לא שהם נוגדים סבירות, אלא שאין עליהם תיעוד, שהתרגלנו שעושים אותם בשקר, אם נראה סרט על דינוזאורים, נבין שמדובר ביצירה של ספילברג ולא בסרט אמיתי, גם אם לא יגלו לנו, משום שסטטיסטית אנו מכירים את הסרטים של המד"ב שקל לעשותם, ואין לנו סיבה לטרוח לבדוק אם גם זה חלק מן הסטטיסטיקה, ואפילו אם מישהו יתווכח אתי בכל כחו שזה אמיתי ושאבא שלו בעצמו ראה איך הסריטו, הוא לא יגרום לי לטרוח להפוך את העטיפה לבדוק זאת. אבל ברגע שנראה תיעוד על דינוזאורים, משהו שאין אפשרות סבירה לשקר בו, למשל מאמר שפורסם בקובץ מדעי, אנחנו בהחלט נלך לבדוק, ולא נניח שגם זה משהו של אלן סאקאל. (אמנם בנושא של דינוזאורים יש לנו מקדם שלילי, אנו יודעים שהם נכחדו, כדוה"א נחקר ונבדק וכו', ולכן זה לא יקרה שימצאו אותם, זו רק דוגמא).

לגבי השאלה על הטיעון לנס או לבן לאדן, מאד תלוי מי מספר, אם אדם שיוצא מהנחת יסוד שאדמו"ר / בבא / שיך / פרופסור עושים נסים מספר לי על נס, כמובן שאין לי צורך לבדוק זאת. אני מניח מראש שיש חוליה חלשה שהיא שיטת העבודה של השרלטן / צדיק הנ"ל. זה פשוט הכי מצוי. אם אדם שאני מכיר כרציני ונורמלי יספר לי שבן לאדן היה אצלו בבית אתמול, אני באמת יחשוב שזה נכון, הבעיה שאדם רציני ונורמלי לא יספר סיפור כזה (חוץ מאשר בתור בדיחה / מתיחה). לכן בדיוק אאמין לו במקרה החריג והמדהים שהוא כן יספר לי. לכן אנו מאמינים לאנשים שאנו מכירים, כי הם לא מספרים שקרים כאלו. מה שכתבת שאלהים לא נוהג להתגלות וכו' ממש לא משכנע, הטיעון הוא שהתגלה פעם אחת ונתן תורה שמקיימים אותה עד היום, לא שהוא מתגלה כל שני וחמישי. זה כמו שאומר שלא סביר שהיה מפץ גדול כי היקום אינו נוהג להתפוצץ.

הטיעון של שיבולייהו כאילו נסים סותרים חוק טבע מסויים הוא שטות גמורה, הגם שהוא חוזר עליה בפעם המליון. זה כמו שאומר שאם אני מרים חפץ זה סותר את כח המשיכה, אלהים אינו כפוף לחוקי הטבע, אין לנו שום מידע מי כפוף לחוקי הטבע ומי לא. ועוד: קריעת ים סוף או המן וכן עשרת המכות יכולים להיגרם במסגרת חוקי הטבע. הסיבה שמכנים אותם נס היא משום התזמון והחריגה מן הסטטיסטיקה, הסברתי את הדבר לעיל באריכות מספיקה. לא שאני חושד בו שיקרא (אגב, שיבוליהו, כתבת לעיל משהו על שתי אפשרויות, שאחת מהן הכילה את המשפט 'אין לי ענין בדיון הזה', אהה, בזו אני בוחר). לא טענתי שאין מנוס מישות על טבעית, אלא רק הצבעתי על כך שאין הסבר טבעי למה שקרה עם המן.

אני לא טוען כפי שכתבת בשמי שסביר שיש אלהים ושיש לו דרישות מהעולם ושיקפוץ לבקר ולהגיד אותם, משום שאני מגדיר כאן 'סביר' לא משהו שאפשר לקבל אותו, אלא משהו שיש לנו סיבה לחשוב כך. אין לנו סיבה לחשוב שאלהים רוצה משהו מאיתנו ושיתגלה, זה לא מובן מאליו, אנו לא יכולים לנתח את מעשיו או להניח שמן הסתם עשה כך או אחרת. אני רק טענתי שחשוב לדעת קודם שהעולם לא מוסבר מתוך עצמו ויש בו מימד רוחני (בא נקרא לזה לא גשמי). אנו לא יודעים האם מישהו נחשף למימד זה, ומה שישכנע אותנו זה רק תיעוד, משהו שחסר לכל הנסים והמופתים, וכאן צריך להודות שאם יהיה תיעוד אקבל אותו, בניגוד לאחרים שמניחים כהנחת יסוד שגם אם יהיה תיעוד לא יקבלו אותו (למשל: יתכן אמר שאין תיעוד חיצוני למן, האם באמת אם היינו מוצאים כתובת מואבית עתיקה שמספרת שהישראלים אכלו מן ארבעים שנה זה היה משכנע אותו? הלא עדיין קל וחומר, אם העם עצמו שידע מה קרה הסכים לסיפור, למה שהמואבים הידועים כגאונים גדולים לא יסכימו למעשה? כנ"ל סרט צילום המתעד את אכילת המן לא יכול לשכנע, כדלעיל בהודעתי הקודמת).

במקרה שלנו לא מדובר רק בתיעוד, אלא שיש בתוצאות של פעולת האל גם יחודיות מאספקטים אחרים. שעליה לא דיברתי, ולכן נא לא לכתוב בשמי עד שאכתוב בעצמי, תודה.

עד כאן במה שנוגע לדברי, השתדלתי שלא לסטות יותר מדי, לגבי מה ששאלת מדוע איני נוהג מספק לחוש לדתות אחרות (אם לכך התכוונת), התשובה היא שאף דת לא טוענת למקור אלהי באופן שאין בו חוליה חלשה. בניגוד לדבריך אין שום 'אירוע מוסלמי' וגם לא 'אירוע נוצרי', לא יותר מהאירועים שעשה הבבא סאלי. הכל מופתים מן הסוג הלוקה באחת משלוש האפשרויות של שקר פרשנות או טעות.

סיום דבריך, שאני מתייחס לטקסט כאילו נכתב ללא הגזמות, פשוט דברי שקר ורעות רוח, אהה, וגם כזב. שאלתי שאלה פשוטה, הסבר לי את התהליך בו התרחשה ההגזמה של המן, מה היה במציאות ואיך נוצרה ההגזמה. הגזמה זה לא משהו שמגיע דרך חסידות, זו תופעה מוכרת וטבעית שניתנת לתיאור פיזיולוגי, קרא את דברי בהודעה הקודמת העוסקים בנושא, וחזור להסביר לנו יפה מה בדיוק קרה שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 16:10 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:
הטיעון של שיבולייהו כאילו נסים סותרים חוק טבע מסויים הוא שטות גמורה, הגם שהוא חוזר עליה בפעם המליון. זה כמו שאומר שאם אני מרים חפץ זה סותר את כח המשיכה, אלהים אינו כפוף לחוקי הטבע, אין לנו שום מידע מי כפוף לחוקי הטבע ומי לא.

אז גורם שאינו כפוף לחוקי הטבע גרם לשני מיליון איש לחתום על מסמך להד"ם. מה הבעיה?

ועוד: קריעת ים סוף או המן וכן עשרת המכות יכולים להיגרם במסגרת חוקי הטבע. הסיבה שמכנים אותם נס היא משום התזמון והחריגה מן הסטטיסטיקה,

אני מניח שהיית מסכים שאפשר למצא אדם יחיד שיסכים לחתום על מסמך להד"מ, נכון? אז היתה חריגה בסטטיסטיקה, והתקבצו המון כאלה. מה הבעיה?

הסברתי את הדבר לעיל באריכות מספיקה. לא שאני חושד בו שיקרא (אגב, שיבוליהו, כתבת לעיל משהו על שתי אפשרויות, שאחת מהן הכילה את המשפט 'אין לי ענין בדיון הזה', אהה, בזו אני בוחר).

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 19/10/2011 16:14:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 16:14 לינק ישיר 

שיבולאיו
אינני חושב כי דינוזאורוס טוען שחוקי הטבע היו שונים אז ולכן התרחשו דברים שכיום הם בלתי נתפסים - אם זה היה כך זה לא היה נס, שכן זה היה קורה לכל אדם כל יום - אלא שהישות ההיפותטית שלפי התיאוריה יצרה את העולם ומנהלת אותו בהתאם לסדירות עקבית שאנו קוראים לה 'חוקי טבע', החליטה למשך נקודות מסוימות בזמן ובמרחב לנהל אותו באופן אחר ממה שהיא עושה בד"כ.
אגב, אם כבר הזכרת פעולות אחרות של אותה הישות שמביאות לתוצאה של זכרון קולקטיבי של אירועים מסוימים (למשל: הפיכת כל המים לסמים פסיכואקטיביים), כבר העליתי כאן את ההצעה לאפולוגטיקה מדור 3.0 לפיה נכון שהאירועים לא התרחשו אבל הנס הוא שהם התחילו להתקיים בין זוגות האזניים של אלפי בני אדם - וזהו נס גדול בפני עצמו, המוכיח את רצונותיה של הישות העל טבעית. לשון אחר: לאו דווקא אי סדירות פיזיקלית מוכיחה את קיומה ומטרותיה של אותה ישות על טבעית, אלא גם אי סדירות נוירואלקטרוכימית/תודעתית (שבסופו של דבר היא הדבר היחיד שיש לנו בנוגע לעולם הפיזי, כל שאנו יכולים לומר הוא שבתודעתנו נתפסים סדירויות ואי סדירויות) יכולה להוכיח דברים כאלו.

ד"א
לגבי התיאור של המן כלחם קְלֹקֵל, דינוזאורוס טוען שהכוונה למזון שלא משתמר ומתקלקל, כאשר הפרשנות המזלזלת של המילה קלוקל מגיעה מעברית מודרנית והיא מחטיאה לכוונת המקרא.
משהו הדליק לי נורה אדומה, שכן השורש ק.ל.ק.ל. במשמעות של 'נפסד' לא מצלצל לי מקראי אלא בית שני כזה. בעברית המקראית משתמשים בד"כ ב'שחת' או לגבי המן 'ויבאש'.
הרצתי חיפוש בתנ"ך, אכן השורש הזה מופיע עוד 3 פעמים במשמעות אחרת לגמרי - מלשון נחושת קלל או קלוּת -
ירמיהו ד כד רָאִיתִי הֶהָרִים וְהִנֵּה רֹעֲשִׁים וְכָל הַגְּבָעוֹת הִתְקַלְקָלוּ
קוהלת י י אִם-קֵהָה הַבַּרְזֶל, וְהוּא לֹא-פָנִים קִלְקַל, וַחֲיָלִים, יְגַבֵּר; וְיִתְרוֹן הַכְשֵׁיר, חָכְמָה 
יחזקאל כא כו כִּי עָמַד מֶלֶךְ בָּבֶל אֶל אֵם הַדֶּרֶךְ בְּרֹאשׁ שְׁנֵי הַדְּרָכִים לִקְסָם קָסֶם קִלְקַל בַּחִצִּים שָׁאַל בַּתְּרָפִים רָאָה בַּכָּבֵד 
(כך מפרשים כל המפרשים וכך עולה מהענין עצמו. מלבד רש"י שביחזקאל טוען שבירמיהו זה לשון קלקול אך בירמיהו עצמו רושם שהכוונה מלשון קלוּת)
ולכן כנראה דווקא צדקו חז"ל במקרה זה שפירשוהו מלשון קלות, אמנם כנראה לא הייתה התלונה על הפסד העונג הפרוידיאני שבעשיית צרכים (שאין לו זכר במקרא עצמו המלמד את בני ישראל איך לטפל בצרכיהם) אלא מלשון שהוא קל ובלתי משביע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 16:16 לינק ישיר 

דינו,

היטיבו מאד, פרזנט ואיד, כל חד לפום חורפיה דיליה, להסביר את הכשל המובנה בטיעון, גם אם נקבל את כל הנחותיך.

(כנגד אחד, דייר, כנגד השני, פרוטגורס).

אהבתי במיוחד את דבריך,  ואני גם לא צריך רוב, רק אפשרות לדיון עניני. זה לא אתה שהעלית את סוגיית הרוב על ראש שמחתך?

אני עדיין מחזיק בחזקת חפותך ואינני מסוגל להבין מדוע אתה לא מפסיק לעשות שימוש בכל הדברים השוליים כדוגמת היטפלות לאיזה הערה בסוגריים על 10  300, והגדרתה כ"חלק מהנושאים". אינך משוכנע די בטיעונך?

הדיון על רף ההוכחה, הוא בהחלט מעיקרי הדיון וגם קודם כרונולוגית להמשך. הערתי זאת מיד בתחילת האשכול. זכותך לבקש לדלג עליו בשלב זה.

אתה טוען כי ההקדמה היתה שכל הדיון על תיעוד, מדבר על ספר שהפך למוטיב מרכזי בעם בזמן המאורעות.

זאת מנין לך? כי כך כתוב בספר שגם על פי מחברו לא הופץ ביותר משנים עשר עותקים?

-חזרת על האפשרויות השונות ההופכות את התורה לנחלתם של שלשה ארבעה אנשים, על כך כתבתי במפורש לעיל שעל זה אין ויכוח.

אז הנה, למרות שכתבת מפורש, יש ויש ויכוח.

והטיעון שלי מדבר על משהו שהפך למוטיב מרכזי.

על זה בדיוק הדיון, האם אכן כדבריך. להזכירך, עברנו את שלב התיאוריה ואנו בדיון על המקרה הספציפי.

וכן גלשת להוכחות שונות שהתורה נכתבה מאוחר.

לא ידעתי כי כל הערת אגב, מפריעה לך כל כך. אתה כלל לא מחמיר בכגון דא. בתחילת האשכול הצגת באריכות רבה טיעון "מאדים" כשלבסוף אתה בעצמך הפרכת אותו בשתי שורות קולעות (סתם בשביל הסקרנות, מה הרעיון? אולי בכל זאת זה יעבוד על מישהו?) ועוד ועוד.

אשתדל מעכשיו חס ושלום לא לרמוז על טיעון שאינו ממוקד ישירות, למרות ההתלהבות הרבה שגילית מדיון המדלג ממן לסנחריב.

האפשרות קיימת ואין שום דבר שנוגד אותה או שהופך אותה לבלתי הגיונית

נראה לי כי אתה מבלבל קצת בין לא סביר/ הגיוני, ללא ייתכן.

אף אחד לא הסביר לי מה נתון לשקר טעות או פרשנות, מלבד לטעון שלא היה תיעוד (או שהיה אצל שלשה אנשים, כמובן היינו הך),

מה אתה משיב על טענה זו?

אבל אם מדובר במשהו שלכל הפחות חלקים גדולים מהעם ידעו מה כתוב בו,

זאת מנין לך?

אסביר שוב למה אני מתכוון "טיעון פסיכולוגי".

בניגוד גמור לדבריך, בהם אתה מנסה לשוות למינוח "תיעוד" כוח מוחלט להכריע בכל תחום, ההסתמכות על תיעוד (כזה שאין דרך לבדוק באופן בלתי תלוי את אמינותו) היא למטרת ידיעת היסטוריה שהמניע היחיד לידיעתה הוא סקרנות גרידה (אולי גם לנסות ללמוד כמה רעיונות חכמים, בהם מקיימים תוכו אכל קליפתו זרק) ואין לכך כל השלכות על שום תחום.

אתה מחדש כי גם אם המתעד הוא בראש ובראשונה בעל אג'נדה והוא "תיעד" את כל מה שמסייע לאג'נדה שלו, עדיין אין זה סביר שכולם יסכימו וכו'. לזה אני קורא טיעון פסיכולוגי.

אתה טוען כי כל העדויות והתיעוד בעולם מסתמכים אך ורק על כך שאי אפשר להפיץ שקר שעביד לאגלויי.

יש לך דוגמא להסתמכות על תיעוד שלא לצורך ניסיון סקרני לדעת מה קרה?

יש הסתמכות משפטית על חוזים ושאר רישומי בעלות וכיו"ב. ההנחה היא כי הם נרשמו על ידי מי שלא היה בעל ענין כלל. אמינותם, שלא בזמן אמת, כלל אינה מבוססת על כך שהם הופצו לכלל הציבור ואף אחד לא ערער. ברור כי יש אפשרות לרמאיות וזיופים, אבל להבדיל מהמקרה שלנו, אם לצד אחד יש מסמכים הנראים כאותנטיים, הטוען לזיוף עליו הראיה. מה לזה ולסיפורי נפלאות על ידי מייסדי או מובילי דת?

מה הוא יראה בסרט? אנשים אוכלים חומר לבן? אנשים שאומרים 'אכלנו את זה ארבעים שנה', משה רבינו אומר זאת? מה יוסיף לו הסרט יותר מהעדות האנושית?

אתה משווה ספר שכתוב בו סיפור לסרט המתעד מיליוני אנשים המספרים כי אכלו מן ארבעים שנה? (לא שאינם יכולים להגזים ולדמיין, אבל עדיין ההבדל בין "תיעוד" כתוב מלפני אלפי שנים, לסרט רב מאד).

"כל מי שנמצא במדבר מת מיד?" שאלה טובה, התשובה היא לא מיד, הוא מת לאחר שלשה ימים, כן, אי אפשר לחיות במדבר בלי אספקה, מימיך לא היית במדבר? כל מי שנמצא שם חי מאספקה, אי אפשר לזרוע שם דגן, אין שם עצי פרי, אין שם מים, ולכן אי אפשר לחיות שם. שיירות של בדואים חייבות לחנות ליד באר, כאלו יש בכל מדבר סיני בכמות מוגבלת מאד, והמים שלהם מוגבלים. כשנודדים ממקום למקום ממלאים מים בנודות, וחייבים לחנות שוב בנוה מדבר או בבאר. אם רוצים אוכל חייבים לקנות או לשדוד באיזורי הספר. כמובן שעד רמה מסויימת אפשר לנצל את המשאבים,

מניין לך שלא כך היה?

לא אתה כתבת בהמשך הנודדים במדבר מעשנים את הבשר, יוצרים לחם יבש כמו המצות שלנו, כובשים את הירקות, ומתאימים את עצמם למצב. גרעיני דגן יכולים להישאר במחסן הרבה זמן)?   

מעבר לרמה של מאות אלפי אנשים אי אפשר. הורדת כמות האנשים לא פותרת את הבעיה, אלא אם כן נוריד את הכמות באופן שהופך את כל הסיפור לשקר גדול, ושוב אנו חוזרים לאותו נדון על המן,

נכון.

בנוגע למספרים. היתה מחצית השקל, היו שבטים ומשפחות שגרו יחד ארבעים שנה, היו מספקים מוצרים שונים, היו כמה וכמה מפקדים, היו מגילות יוחסין, אנשים ידעו לספור, כשיוצאים למלחמה סופרים את החיילים, כשיש מגפה סופרים את המתים, כל שבט רצה לדעת מי יותר גדול מחברו, כמה משפחות יש בכל אחד. לא מדובר על הפגנה אחת שלא הספיקו לספור, אלא על חיים במשך ארבעים שנה.

כל מה שאתה אומר הוא כי ניתן לספור. נניח. מי אומר שהנתונים הכתובים הם אמת?

מדובר בכמויות מאד גדולות של אנשים, שגם אם נפחית אותם לחצי, לא פתרנו שום בעיה, והפחתה לחצי זה הרבה מאד.

למה זה הרבה מאד. אם מישהו עסק במודע בהגזמה, השמים הם הגבול.

לא כתבתי כי התורה לא רואה נס במים. כתבתי זאת על מזון. נס המים לפי המסופר בתורה, הוא מופת במה קלאסי.

אתה הוא זה שטענת כי הכוונה לחם קלוקל כי צריך לאסוף זאת כל יום. ולמה אתה אומר "היו מי שהתלוננו" מקרא מלא דיבר הכתוב "וידבר העם באלהים ובמשה למה העליתנו ממצרים למות במדבר כי אין לחם ואין מים ונפשנו קצה בלחם הקלקל". 

אני שוב שואל. אתה טוען כי מדובר בנס ברור שאי אפשר לפקפק בו. איך ייתכן כי בעלי הנס לא הכירו בניסם ועוד העזו להתלונן. בעיני זה מנוגד לטבע האנושי לא פחות מלשקר במצח נחושה.

האם היה כאן תיעוד, זה נוגע לשאלה של זמן כתיבת התורה, ראשית אינך מתייחס לנאומו של משה... משה עומד ונותן להם נאום לפני הסתלקותו. כולם יושבים שם, אבל אף אחד לא יודע מה הוא אמר. זה נשמע לך הגיוני?

נדבקת מדייר? אם אנו דנים על אמינות הכתוב מניין לך כי היה נאום, לאזני מי ומה בדיוק נאמר בו?

גם אם נקבל כי היה נאום, ואת ההנחה הגורפת כי טכנית יכלו להאזין לו יותר מכמה מאות איש (הוא עמד וצעק במלא גרונו שעתיים בשמש? או שיש לנו כאן עוד נס "במה" כפשוטו. בל נשכח כי הנאום המדובר מתחרה בקלות בארכו עם נאומיו של פידל קסטרו בימיו הטובים)  הקטע על המן הוא פסיק קטן שיכול היה להיאמר בהבלעה, או להתווסף אחר כך בשעת כתיבת הנאום. (אני מקווה כי הטענה על פרטים או יותר נכון פסוקים ספורים ששורבבו בין הנאום לכתיבה {או אפילו מאוחר יותר} אינה סותרת את עיקרון אי הדיון על תקופת כתיבת התורה. הנה מחר נקרא פסוקים שיש דעה בגמ' שנוספו לאחר מכן.)

בכלל, מי השווה מילה במילה את נוסח הנאום לנוסח הכתוב?

התורה היא לא מסמך שרק שמים בארון, חיי הרוח והתרבות של האנשים היו הסיפורים של אבותיהם, החוקים והמצוות שלהם. לא מדובר בעם שהתיישב תחת גפנו ותחת תאנתו, שאז אולי מה שמענין כל אחד הוא הפרנסה שלו, מדובר בעם שנמצא במדבר במחנה צבאי סביב משכן, ללא שום עיסוק, הם יוצאים ממצרים, בדרך לישראל, זה מה שהם עושים, וזה הנושא.

אפשרות מעניינת. הוכחה?

גם ממגילת העצמאות לא עשו מליון עותקים, רק אחד, אבל כולם ידעו מה כתוב בה, כי זה העתיק את קטע הפתיחה לתוך ספר לימוד לילדים, וזה עשה ממנה לוגו של המכתבים שלו, וזה עשה ממנה שיר, כולם ידעו מה כתוב בה את כולם זה מאד ענין.

יפה. זה בדיוק מה שמבדיל בין "תיעוד" מגילת העצמאות ל"תיעוד" התורה. לא יכולתי לנסח זאת טוב יותר.

ובן גוריון לא הגיע לכריזמה של משה..

שיהיה.

כולם רצו לדעת מה הוא דבר ה', מסופר שהם צבאו על משה מהבוקר עד הערב, והוא חילק את ההוראה ואת הודעת דבר ה' לשרי אלפים מאות ועשרות,

שוב "כך מסופר"?

כשיש מריבות צריכים לברר מה המשפטים שבתורה, כשיש טומאה ורוצים להיכנס למשכן, צריכים לדעת מה כתוב בתורה, כשמדברים על מה שהיה פעם, מסתכלים בתורה. כשצריכים לכתוב את השירה הזאת, כשצריכים לכתוב על השערים והמזוזות, כשצריכים לקרוא וידוי ביכורים, כשהמלך קורא בהקהל, כשיהושע מצטוה שלא תמוש מפיו ויהגה בה יומם ולילה. דוקא בתקופה של קבלת התורה יש בה צורך, ואילו אחרי מאות שנים כשכל הנוהגים מתגבשים ונקבעים, ייתכן שפחות היו צריכים 'לבדוק' בספר מה לעשות. אבל בזמן קבלת התורה, לא יספיק גם לצבוא מן הבוקר עד הערב. לא מדובר הרי בהמשך טבעי של התרבות המצרית ממנה באו אלא במכה של שינויים ומליון דרישות מקוריות הקשורות בתורה ובטקסטים ובזכרון דברים שהיו. זה לא משהו שיכול להיות שמתעלמים ממנו.

הכול אפשרי. אנחנו עוסקים בהוכחה. יש אלף אפשרויות סבירות בנוגע ליחס של היהודים העייפים לתורה.

אבל זה לא נוגע למשהו שקורה נגד העיניים של האנשים, כשהאירוע עדיין בעיצומו, עם שלם יושב לו במדבר וחי על מוצא פי ה', אבל זה לא מעניין אותו.

יש לנו מעגל. חי על פי מוצא ה' ולכן ברור שהתורה מעניינת...

ההגיון והטבע האנושי אומרים שבמצב כזה התורה תופסת מקום חשוב מאד בחיים של האנשים. והם בהחלט יודעים מה כתוב בה.

לפי המקרא הם עשו מה בא להם.

הרי משה לא יכל לדעת דבר כזה. איזה מטומטם ילך ויכריז לפני עם שלם מעשה שכולם יודעים שאינו נכון ויטען שקרה במשך ארבעים שנה, האם הוא האמין שהתורה תהיה בארון, שלא יסתכלו בה לדעת מה לעשות.

כאמור, מי אומר שהכריז? הוא גם ידע בדיוק מי אמור לקרא את התורה. הקבוצה אתה הוא גיבש אותה.

הרי למי שמקיים את הדינים שבתורה אין יום אחד שהוא לא צריך לברר מה לעשות עם כל המעשרות וההפרשות והקרבנות והטומאות והטהרות ומה להכין לחגים הרבים וכו' זה הספר השימושי ביותר לאיש ישראלי במדבר סיני באותם ימים.

לא מסופר שקיימו. אין דיווח אפילו על עשיית פרה אדומה אחת. בוודאי שלא על כל השאר. המעשרות זה רק לאחר הכניסה לארץ.

את כל המצוות דאורייתא המעשיות ניתן לומר בשיעור אחד בין קבלת שבת למעריב. אין שום צורך לקרא בתורה שוב ושוב.

גם לדבריך, הרי תיתכן הפרדה בין מגילות המצוות למגילות הסיפורים. לא בהכרח שהכול מעורבב

אתה גם מודה שדי מהר הפסיקו לקרוא, ככתוב במלכים ובנחמיה.

מספיק שאיש אחד יקרא את הדברים וישאל את משה, האם אלהים שיקר לך? מה הוא אמור לעשות אז, לצוות לתלות אותו? ואם שלשה אנשים ישאלו אותו, בסך הכל שלשה, לא צריך יותר. זה הרבה יותר מסובך מכל התלונות האחרות של בני ישראל.

אולי שאלו. מעניין באמת למה זה לא נכתב...

ברגע שמתפרסם מסמך מהגורם הכי מוסמך והכי רשמי בעם, מגוחך לשאול מי קרא את זה בכלל?

מי אומר שפורסם לכל דכפין? מי בכלל ידע לקרוא? את מי זה כל כך עניין?

ברוך שכיוונת והבאת את יוסף בן מתתיהו כדוגמה. בדיוק על זה חשבתי בעת ההושענות. אכן לא סומכים עליו כלום ללא הצלבה. מדוע אתה משוכנע כי הוא לא יכול היה להפוך את סדר המלחמה? רק בגלל תיעוד צולב. מה שאין סתירה, מקבלים כהנחת עבודה. הא ותו לא. מישהו לוקח את זה כמסמך אותנטי, שלא לדבר על מחייב?

משום שכשאדם כותב ספר הוא לא בונה על איזו סיטואציה שאולי לא יקראו בספר, אבל יום אחד יקראו רק אחרי הרבה שנים ואז יאמינו. זה עובד להיפך, הוא כותב בצורה הכי טובה שהכי יאמינו לה, ומקוה שיקראו בו מיד והרבה.

זה לא תופס לגבי מניפסט דתי. התורה נכתבה מתוך נקודת מוצא שיעסקו בה מי שמאמינים בה. תוך מספר דורות, הכול תופס. כפי שזה אכן תפס אצלך...

מלבד זאת לא מדובר על כל הספר. רק על פרטים. משה גם הכיר את נפש הקוראים וידע עליהם יותר מאתנו.

לא משנה בכלל אם העם הטמיע את המוטיב או המוטיב את העם, אם מדובר בטקסט מכונן שנתקבל במעמד רשמי ומפורסם, רק אידיוט יטיל ספק באותנטיותו של הטקסט של מגילת העצמאות, אף שאין שום נתונים מי קרא אותו, מי ראה אותו, ומי ידע (ואף ניתן לראות בסרט כיצד בן גוריון מעביר את המגילה בזריזות ידיים לא אפינית למשה שרת שיכניס אותה לגנזך, תוך שהוא חוסם בגבו את איצ'ה מאייר לוין שלא יוכל להציץ! תחכום! אח, חתיכת ביקורת המקרא יפהפיה יש לנו כאן). ולא רק במקרה של המדינה שלנו שעדיין יש עדים, אלא גם העצמאות האמריקאית, או המגנה כרטא, או מגילת העצמאות שלנו בעוד אלף שנים. אין אדם שיחשוב שאפשר היה לכתוב דבר שידוע שהוא שקר בסוג כזה של מסמך, להקריא אותו בפני קבוצות עצומות, ולהסתמך על כך שהעם כולו הוא שלשת הקופים.

א.      כפי שכתבת יהיו המון הצלבות.

ב.      נכון לגבי הכללים, לא לגבי פרט אחד שולי וזניח בנפחו.

ג.        מי ממציא דת בגלל הסתמכות על מגילות עצמאות?

אבל זה סותר ברמה מאד גבוהה את ההתנהגות האנושית,

כדאי לדייק. את ההתנהגות המוכרת לנו כיום. אינך יכול לשלול את האפשרות כי אנשים חשבו בצורה קצת שונה, בפרט בנושאי דת.

אני גם לא חושב שמישהו ימציא היום סיפור על גולם והנה לפני כשלש מאות שנה עשו זאת וזה גם תפס לא רע בכלל.

ורמה כזו של תיעוד מקבילה לכל תיעוד מסוג אחר שנחשב כמהימן.

ברמה היסטורית פרופר.

לסיכום.

1.      אנו מדברים על הוכחה לא על אפשרות.

נכון כי על המוכיח לעבוד קשה יותר. ולכן? זו טענה בכלל? כל מי שטוען משהו וקשה לו להוכיח יטיח בפני המפקפק כי הספק קל מההוכחה.

2.      אני מציג אפשרות חלופית סבירה.

א.      משה הוציא את העם ממצרים. העם בגדול היה דתי והאמין במופתים, נגיד ברמה של מאמיני הבאבות של היום, פחות או יותר.

ב.      על פי התורה עצמה היא נכתבה בשנים עשר עותקים בלבד. גם לא ברור אם כל חמשת הספרים נכתבו, או רק חומש דברים.

ג.       המקור לנאום היא התורה

ד.      הרוב המוחלט לא ידע לקרוא. גם מי שידע לא היה אמור להשוות את כל הפרטים.

ה.      בתורה יש יותר מדבר אחד שאמור היה להזקיף גבה בעיני מי שהכיר את המאורעות.

הבלבול בסדר המסעות.

מספר השנים של השהיה במצרים.

אם הייתה פרשנות נלווית, אין לנו הוכחה מכלום. לך תדע מה הייתה הפרשנות על סיפור המן.

ו.        העובדה כי בזמן אמת העם לא ממש התרשם מכל הנסים ועשה מה בא לו לא סבירה. ההסבר הסביר הוא כי הנסים לא היו כל כך משכנעים והשתלבו בידע הכללי על פעולות האל או האלים.

ז.       גם אם נניח כי אי אפשר היה להשחיל סיפור שלם, כמה פסוקים אין שום בעיה להשחיל.

ח.      אני מרשה לעצמי להוסיף כי בזמן העתקת התורה בכתב חדש (כפי שהארכת באשכול שכן) אולי נעשו אי אלו תיקונים קלים. אם ח"ו התחייבתי בנפשי, אנא ראה את הדברים כפי שלא נאמרו מעולם בשום שפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 16:20 לינק ישיר 

תוקן על ידי thepresent ב- 19/10/2011 16:35:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2011 16:44 לינק ישיר 

ייתכן אל תכניס אותי לסיפור אני לא צד בעניין ואני לא מסנגר על טענות דינו
פשוט התעצבנתי על ההתנשאות של אדון שיבולת והטענה שדינו מוריד כאן את הרמה.
ולגביך טענתי שאתה טרחן בצורה בלתי נסבלת וזה מעצבן שדווקא אתה וצוות המעודדות
הקבוע שלך מתלונן על האריכות בדבריו של הדינוזאורוס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2011 18:21 לינק ישיר 

thepresent כתב:

שיבולאיו
אינני חושב כי דינוזאורוס טוען שחוקי הטבע היו שונים אז ולכן התרחשו דברים שכיום הם בלתי נתפסים - אם זה היה כך זה לא היה נס, שכן זה היה קורה לכל אדם כל יום - אלא שהישות ההיפותטית שלפי התיאוריה יצרה את העולם ומנהלת אותו בהתאם לסדירות עקבית שאנו קוראים לה 'חוקי טבע', החליטה למשך נקודות מסוימות בזמן ובמרחב לנהל אותו באופן אחר ממה שהיא עושה בד"כ.

(תודה, אבל כנראה שלא הצלחתי להבהיר את עצמי.)

דינו, הטיעון שלך לקוי מיסודו:
  1. בעזרת ההגיון שלך, אפשר להגיע גם למסקנה ההפוכה לשלך: שאף פרט בתורה לא ארע. אם יש ישות היפותטית שבראה את העולם, היא גם בראה את החוקיות שמשפיעה על יכולת השכנוע של קבוצות אנשים, ויכלה למשך קטעים מסויימים בזמן ובמרחב לאפשר לנוכל למכור לקבוצת אנשים סיפור שלא היה ולא נברא. (למה שה' ירצה לעשות זאת? אינני מתיימר להבין דרכיו.) ברגע שאתה מכניס ישויות על טבעיות לתמונה (כולל כאלה שמסוגלות לאנומאליות סטאטיסטיות) - אתה לא יכול לקבוע איזו חוקיות משתנה ואיזו נשארת קבועה לפי מה שנח לך.
  2. מעבר לכך, הטיעון שלך הולך כך: ה' ברא את העולם. הניסים המתוארים בתורה אינם בעייתיים כלל, כי ה', מעצם בריאתו את העולם, אינו כפוף לחוקי הטבע / הסטאטיסטיקה. לשכנע קבוצת אנשים לקבל סיפור מוגזם (כולל כאנומאליה סטאטיסטית, אגב) - זה דוקא כן בעייתי. על סמך זאת אתה מסיק שהתורה אמת. אבל מהיכן בעצם אתה יודע שה' ברא את העולם? מהתורה. בקיצור, טיעון מעגלי.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 20/10/2011 19:02:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2011 19:40 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:

דינו, הטיעון שלך לקוי מיסודו:
  1. בעזרת ההגיון שלך, אפשר להגיע גם למסקנה ההפוכה לשלך: שאף פרט בתורה לא ארע. אם יש ישות היפותטית שבראה את העולם, היא גם בראה את החוקיות שמשפיעה על יכולת השכנוע של קבוצות אנשים, ויכלה למשך קטעים מסויימים בזמן ובמרחב לאפשר לנוכל למכור לקבוצת אנשים סיפור שלא היה ולא נברא. (למה שה' ירצה לעשות זאת? אינני מתיימר להבין דרכיו.) ברגע שאתה מכניס ישויות על טבעיות לתמונה (כולל כאלה שמסוגלות לאנומאליות סטאטיסטיות) - אתה לא יכול להחליט איזו חוקיות משתנה ואיזו נשארת קבועה לפי מה שבא לך.

(מישהו העיר בעבר שהצבעים הזרחניים מטרידים אותו, אז אני משתמש בצבעים יותר רכים)
נכון, טכנית אי אפשר להוכיח יותר מזה. לצורך הענין זה יכול בעצמו לשמש כאפולוגטיקה תקפה מדור 3.0, כפי שציינתי. אלא שאם בשינויים תודעתיים עסקינן ובהסקה מתוצאתם על מטרת הישות שחוללה אותם ניתן להשוות זאת לשינויים תודעתיים גדולים וחסרי מובן
 לא פחות שעברו מיליוני אנשים במסגרת הנצרות והאיסלאם ודתות נוספות שאינני מכיר ולהסיק מהם על ישות על טבעית (אותה ישות? ישות אחרת?) שחוללה אותם ולהסיק שאותה ישות על טבעית חפצה שינהגו כפי העולה מאותם שינויים תודעתיים שהיא ארגנה.

2. מעבר לכך, הטיעון שלך הולך כך: ה' ברא את העולם. הניסים המתוארים בתורה אינם בעייתיים כלל, כי ה' אינו כפוף לחוקי הטבע / הסטאטיסטיקה (לא הבאת שמץ הסבר אחר). לשכנע קבוצת אנשים לקבל סיפור מוגזם (כולל כאנומאליה סטאטיסטית, אגב) - זה דוקא בעייתי. על סמך זאת אתה מסיק שהתורה אמת. אבל מהיכן בעצם אתה יודע שה' ברא את העולם? מהתורה. בקיצור, טיעון מעגלי.

כאן לא דייקת, ובתרתי -

1.
בויכוח בין אתאיזם לבין 'לא-אתאיזם' (שאחד המקרים הפרטיים שלו, בתוספת כמה הנחות נחוצות נוספות, היא היהדות; הויכוח אינו זהה לנושא הדיון באשכול זה מאחר והדיון כאן הוא על יהדות לעומת 'לא-יהדות' שאתאיזם הוא רק מקרה פרטי אחד שלה בתוספת כמה הנחות נחוצות נוספות), הרי שיש כאן שתי נקודות מבט אפריוריות ואקסיומטיות:

א. קיימים בעולם כוחות טבע נצחיים ועצמאיים שפועלים בצורה עיוורת, ותו לא. יש שוֹנוּת מסוימת בתוצאות פעולתם שניתן לתאר אותה בעזרת סטטיסטיקה.

ב. העולם הוא אנתרופומורפי. כשם שבעולם האנושי, לפי התפיסה האינטואיטיבית שלו (ששלטה עד לעת החדשה ומצטמצמת בהדרגה [ראו הערה בסוף הדברים]), ישויות (במקרה זה: תודעות אנושיות) הן אלו שפועלות - יוצרות ומשנות דברים בעולם, כך קיום והתנהגות היקום כולו הוא תוצר פעולת ישות/יות כאלו.
בדרך כלל היא/הן פועלת/ות לפי סדירות מסוימת, המאפשרת לנו לנבא דיי נאמנה את העתיד הצפוי לנו, אך לעיתים היא/ן מחליטה/ות אחרת.
אין זה שונה מהעובדה שיוסי נוהג לקום כל יום בבוקר ולצחצח שיניים בשעה 8:00, כך שניתן לנבא בסבירות גבוהה מאוד שזה מה שיקרה גם בבוקר אקראי כלשהו, אך יתכן שיום אחד הוא לא יעשה זאת. כדי להבין למה הוא לא עשה זאת יש להשתמש במתודות פסיכולוגיות, אך אין לנו ממש גישה לתודעה שלו, ויתכן שלעולם לא נדע. 
כדי לגרום למברשת השיניים להשאר יבשה או להיות רטובה בשעה 8:10 ביום מסוים, אנחנו יכולים לשנות משהו פיזי במברשת (נניח שיגרום לה לשמור את הרטיבות מאתמול או להתייבש במהרה), ואנחנו יכולים להשפיע עליו לצחצח שיניים או לא לעשות זאת על ידי פנייה בלתי אמצעית לתודעה שלו השולטת על התנהגותו. השיטה השניה יעילה יותר שכן יוסי יכול לעקוף את התפעולים שעשינו קודם לכן ולגרום למצב מברשת שונה מהרצוי (למשל, להרטיב אותה בשנית בשעה 8:10).
במילים אחרות: מדעי הטבע הם מדעי ההתנהגות, הביהביוריזם, האתולוגיה, של אותה/ן ישות/יות, התיאולוגיה היא הפסיכואנליזה שלה, והדת/מאגיה היא הפנייה אל הישות/יות בניסיון להשפיע על התנהגותן.
זה לדעתי תמצית ההבדל בין האתאיזם-נטורליזם לבין התפיסה המנוגדת. לבין תפיסות כל שאר הפרטים - כמה ישויות כאלו יש, מה ההיררכיה ביניהן, האם יש לה/ן גוף מבוסס שלד פחמני או אחר
, מה רצונה/ן ומטרתה/ן (למשל: האם הן טובות או רעות, אוניברסליות או אתנוצנטריות) וכו' - הם פריטים קטנים בתוך התפיסה האנתרופומורפית של היקום.

2.
לטענת דינוזאורוס יש לו אינדיקציות לעדיפותה של האקסיומה השנייה, שאינן מתוך התורה. אפשר להסכים או שלא להסכים איתו אך זוהי טענתו.

*ההערה:
התפיסה האינטואיבית של העולם, כפי שתפסו אותה בעבר וכפי שתופסים אותה ילדים והדיוטות היום, היא שאנשים הם אלו שמשנים את העולם. אך ככל הידוע לנו, לא הישות האנושית היא זו שמפעילה מנואלות, אלא מעבר האנרגיה מהגלוקוז שבשריריה אל המנואלה, מעבר אנרגיה שאינו שונה במאומה ממעברי אנרגיה מגלוקוז-שאינו-בשרירים-אנושיים אל מנואלה. כלומר, יצירה והפעלה אנושית - יוק. גם לגבי האנתרופומורפיות של העיצוב (design, שבפרפראזה אליו ניסחו תומכי התפיסה האנתרופומורפית ליקום את ה intelligent-design) וההחלטה האם ומתי להפעיל את הגלוקוז שבשרירים, מקומה של הישות מצטמצם כל העת, ככל שמגלים כמה אותה החלטה היא תוצר של אירועי טבע עיוורים (פעילות פיזיקלית-כימית של נוירונים, נוירוטרנסמיטרים והורמונים שפועלים לפי אותם חוקי כימיה ופיזיקה אוניברסליים הפועלים מחוץ לאדם) שלא ניתן לשייך אותם אל האדם עצמו. כיום נשאר מעט מאוד מקום תיאורטי שאולי בו מתקיימת פעילות משפיעה של הישות האנושית כאשר אין די בהשפעותיהם של הגורמים החוץ אנושיים כדי להכריע בין חלופות, וגם עליו יש ויכוח כבד ויש אינדיקציות לא רעות לכך שגם מקום זה הוא תוצר פעולתם של אותם חוקי טבע עיוורים אלא אין ביכולתנו כרגע לזהות אותם נאמנה ורק לכן איננו יכולים לנבא במדויק. אם כן, בניגוד לעבר שבה לתפיסה האנתרופומורפית של היקום הייתה אנלוגיה טובה מהפעילות האנושית, כיום אפילו המשל מוטל בספק; יתכן שמעולם לא נתקלנו בפעילות אנתרופומורפית ולכן הבסיס להשלכת אנתרופומורפיזם על היקום רעוע מאוד.

כך או כך, כפי שציינתי, הויכוח בין אתאיזם-נטורליזם לתפיסה האנתרופומורפית של היקום אינו זהה לדיון יהדות VS לא-יהדות שאנחנו מנהלים כרגע, והוא גם מורכב ממנו בהרבה, ולכן הייתי מציע לזנוח אותו לעת עתה.

תוקן על ידי thepresent ב- 20/10/2011 19:41:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2011 19:51 לינק ישיר 

ההודעה האחרונה הייתה חפירה כבדה מאוד, הייתי אומר - עם כל הצניעות - מדויקת מאוד, ואני לא מתכוון להתייחס להערות מתריסות וקטנוניות המבוטאות במשפטים חסרי פיסוק.

למי שקשה (וגם למי שלא) יש תמיד לינקים טובים הקשורים לנושא שלנו
חלק א' http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=2163300
חלק ב' http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?EntryId=2164211

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2011 20:52 לינק ישיר 

(
בהמשך להודעה שלפני הקודמת
אגב, התפיסה האנתרופומורפית נמצאת גם אצל מיכאל אברהם עם השדים והרוחות שלו (יש לו אשכול על זה כאן), ולמי שקרא את ספרו 'אלוהים משחק בקוביות' - התפיסה התכליתית-טלאולוגית שבתנועת האור המתבטאת במשוואה של פרמה השקולה מבחינה מתמטית-מדעית למשוואה אחרת, שהסיבתיות שבה היא רצף מאורעות עוקבים ולא טלאולוגית, עיי"ש.
)

תוקן על ידי thepresent ב- 20/10/2011 21:01:43

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 41 42 43 לדף הבא סך הכל 43 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.