|
|
| נשלח ב-1/11/2011 21:29 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | דינו
הטענות נטענו כאן פחות או יותר ע"י המשתתפים. [אני לא השתתפתי כי איני רוצה להיות בין המעלים ספקות נגד מסורת התורה]
מקריאת שני הצדדים מסקנתי היא שהמופתים והנסים וכו' בקיצור "התיעוד" אינם טעמים מספיקים לקבלת הדת [אגב הם אף פעם לא היו היסוד לאמונה שלי]
אמרתי רק כלפי שאתה טענת שבסך הכל יש כאן כמה כופרים עקשניים שלא רוצים להודות ולראות את העובדות שאתה "מוכיח" ,שאני לא כופר וגם לא משתכנע בכלל מההוכחות שלך.
|
|
אתה שם בפי מה שלא אמרתי, לא הזכרתי את המלה 'כויפרים', רק אמרתי שהעובדה שכמה אנשים שהיתה להם דעה מגובשת מראש לא השתכנעו, לא אומרת שום דבר לגבי 'על מה יש להעמיד את הדת', כלשונו של רוח חדשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2011 21:32 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | דינוזאורוס כתב: ובנוגע למן, הרי מעולם לא טענתי שמשום שנאמר 'מן השמים' זה מחייב שבאמת הוא הגיע מן השמים, בפועל אכן אף אחד לא ראה את ההמטרה אלא רק את המצאותו בבוקר מתחת לטל (אז בשביל מה אמר משה בשם יהווה דבר כזה? עוד טוויסט?)
|
|
אולי הבנת מדברי שאני אמרתי שידוע לי שהמן לא ירד מן השמים, ולא היא, אני דיברתי רק במישור של להוכיח מתוך מה שאנשים חשבו את מה שהיה, שאין להוכיח מהעובדה שאנשים חשבו או אמרו שלחם מן השמים, שאכן כך היה. אבל לא הבעתי דעה בנוגע למה שבאמת היה, וקל להבין.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2011 21:36 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | דינו
הטענות נטענו כאן פחות או יותר ע"י המשתתפים. [אני לא השתתפתי כי איני רוצה להיות בין המעלים ספקות נגד מסורת התורה]
מקריאת שני הצדדים מסקנתי היא שהמופתים והנסים וכו' בקיצור "התיעוד" אינם טעמים מספיקים לקבלת הדת [אגב הם אף פעם לא היו היסוד לאמונה שלי]
אמרתי רק כלפי שאתה טענת שבסך הכל יש כאן כמה כופרים עקשניים שלא רוצים להודות ולראות את העובדות שאתה "מוכיח" ,שאני לא כופר וגם לא משתכנע בכלל מההוכחות שלך.
אתה שם בפי מה שלא אמרתי, לא הזכרתי את המלה 'כויפרים', רק אמרתי שהעובדה שכמה אנשים שהיתה להם דעה מגובשת מראש לא השתכנעו, לא אומרת שום דבר לגבי 'על מה יש להעמיד את הדת', כלשונו של רוח חדשה.
|
|
אז לא אמרת... אני אמרתי שהטענות שלך [לא חוסר המוכנות של כמה אנשים] מורים כדעת רוח חדשה [שהוא אולי דעת הרמב"ם] והבאתי את עצמי כהוכחה לכך. לא ענית על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2011 21:40 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | דינוזאורוס כתב: ובנוגע למן, הרי מעולם לא טענתי שמשום שנאמר 'מן השמים' זה מחייב שבאמת הוא הגיע מן השמים, בפועל אכן אף אחד לא ראה את ההמטרה אלא רק את המצאותו בבוקר מתחת לטל (אז בשביל מה אמר משה בשם יהווה דבר כזה? עוד טוויסט?)
אולי הבנת מדברי שאני אמרתי שידוע לי שהמן לא ירד מן השמים, ולא היא, אני דיברתי רק במישור של להוכיח מתוך מה שאנשים חשבו את מה שהיה, שאין להוכיח מהעובדה שאנשים חשבו או אמרו שלחם מן השמים, שאכן כך היה. אבל לא הבעתי דעה בנוגע למה שבאמת היה, וקל להבין.
|
|
טענת שאין זה משנה אם מדובר בתוצרי כנימות על העלים, כל עוד כמותו חורגת מגבול הסטטיסטיקה. אז אני טוען שיש עם זה בעיה מסוימת (או שנוסיף ונטען שמותר לאלוהים או למשה לשקר מדי פעם כדי לקדם את מטרותיהם).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 00:25 |
|
| |
יהי,
אז על מה אתה מתבסס?
אם יש את נפשך להשיב, אנא פתח אשכול חדש.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 07:39 |
|
| |
יהי אור
אם אני לא טועה אתה הוא שכתבת מקודם שאין לך כח לקרוא ושאולי אפשר לכתוב בשתי מילים, אני מניח שדעתך המגובשת אינה צריכה לקרוא טיעונים כדי להתמודד איתם, זה בסדר, לא צריך להתנצל על כך. אבל אל תחשוב שמשום שאתה מצהיר שאתה מאמין זה נותן לך פריבילגיה לדלג על שלב הטיעונים, לפעמים המאמין גרוע הרבה יותר מן האפיקורוס, משום שעם האפיקורוס יש מצב ואפשר לדון ולדבר, ואילו המאמין מן הסוג שמצטט כתבי רבֶּנו וכדו' שום דבר לא יזיז אותו ממקומו. לפיכך מומלץ שתביא "את עצמך כהוכחה חיה לכך". בפרט שהמסקנה אליה אתה רוצה להביא, להוציא את הדת ממקומות אחרים, גם היא חסרת משמעות, אא"כ הכוונה לאמונה של רבנו הנ"ל וכנ"ל. או למעשה מבצל ופוטיט"ו שהיו נתונים בקערה.
יתכן
עכשיו נזכרתי שכתבת משהו בענין אגדות חז"ל, אתה מתכוין שכתבו משהו שידעו הם והשומעים שאינו נכון? היכן? או שאתה מתכוין להגזמות במספרים? לגבי ההגזמות, נכון שחלק משפת האגדה היא להשתמש במספרים מופלגים, על דרך 'מליון פעמים אמרתי לך', כאשר גם השומע מבין שזו רק צורה ציורית להגיד 'הרבה מאד' (ולפי אפשרות ב' חכמים באמת האמינו במספר שאמרו, ושוב לא אמרו שקר) אבל האם נראה לך שכל התיאורים הפרטניים של המנינים והמפקדים עונים להגדרה זו של אמירה בהפלגה? לא נראה לי שתיאור של מפקד יכול לענות להגדרה כזו, גם באגדה אם היו מתארים מפקד ורשימת תוצאות פרטנית ואי סימטרית כולל חשבון כמה בכורות היו כנגד הלויים, לא היינו מפרשים שהתכוונו לאמירה מופלגת אלא שבאמת חשבו שהמספרים נכונים.
פרזנט
טענתי שאין זה משנה, מבחינת הטיעון לנס. ברור שמבחינת פשט התורה משמע שהמן היה תופעה לא טבעית ולא הפרשה של כנימות. אבל מכיון שבדיון שלנו לא עוסקים בפשט התורה, אלא במה שניתן להסיק מן התיעוד גם למי שלא מאמין לדברי התורה. אי נמי לחסידי הרלב"ג וכדו' שסוברים שקשה לה' לשנות את הטבע (איני מזלזל בטענה זו כאן), יניחו שהיתה הפרשה של כנימות בכמות כלכלית. אמנם במציאות שלנו אין להפרשה זו שום משמעות וגם לא חזי לאצטרופי, כולם כאן יודעים מה זו כנימה, וקל להבין מה ההפרשה שלה. ייתכן שיש בעולם בדואים שמוצאים כזה דבר על העץ ואומרים 'וואלה ממתק' ומלקקים את השפתיים (יש לה טעם מתקתק), כמו שאנחנו היינו מוצצים את החרטום של החמצוצים (לא פסי הסוכר שקונים בחנות, הפרחים הצהובים), הכנימות מצויים על העצים, והעצים עצמם נדירים במדבר יותר מכל דבר אחר, שלא לדבר על הכמות של ההפרשות ששום קבוצה בעולם לא יכולה להתקיים עליה אפילו לא כמרכיב של חלק מהכמות, ואני מדבר על קבוצה של אלפי אנשים. מזון של אדם חייב להיות באיזור של כמה מאות סמ"ק ליום לפחות. זה כמו שנדבר על התופעה של רטיבות על הקירות בבוקר, ומישהו יקפוץ ויאמר שיש לו תשובה לשאלת המים, יש קצת מים בבארות לפעמים + הרטיבות שעל הקירות של האהלים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 07:40 |
|
| |
אה, יהי אור, נזכרתי גם בסיפור. מדוע בהגדה של פסח מונים את הרשע מיד אחרי החכם ואילו התם רק לאחר מכן, התם סוף סוף יהודי טוב הוא. אלא שהרשע יש לו סיכוי, יש לו שכל אולי פעם יחשוב אחרת. אבל התם אין לו שום סיכוי..
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 09:15 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | | אי נמי לחסידי הרלב"ג וכדו' שסוברים שקשה לה' לשנות את הטבע ... יניחו שהיתה הפרשה של כנימות בכמות כלכלית ... [אבל...] שלא לדבר על הכמות של ההפרשות ששום קבוצה בעולם לא יכולה להתקיים עליה אפילו לא כמרכיב של חלק מהכמות, ואני מדבר על קבוצה של אלפי אנשים. מזון של אדם חייב להיות באיזור של כמה מאות סמ"ק ליום לפחות. |
|
הסיפא היא ניסוח מחודש של זה שה' שינה את דרך הטבע. גם הסבר שהמים בים סוף עמדו כחומה בשל תנועת זנבותיהם של דגיגי זהב, הוא נס בניסוח אחר. נס הוא תופעה פיזיקאלית שיש לגביה פריור אמפירי חזק מאד ונמוך מאד.
זה שוב אותו ריקוד מסביב לנקודה העקרונית היחידה של האשכול, שאין לך שום התייחסות לגביה. כדי לסיים את הדיון בהצלחה, כל שעליך לעשות הוא להראות שתופעה בעלת פריור אמפירי אחד - הניסים (העל טבעיים / לא מסתברים), סבירים יותר מתופעה בעלת פריור אמפירי אחר - קבוצת אנשים קיבלה תיאור מוגזם (כולל גודלה שלה). הטענה השגויה לפיה המדע אינו עוסק במה סביר ומה לא, אך בהיסטוריה מה שנשמע הגיוני הוא מה שקרה - אינו מוביל לשום דבר מלבד קריסת טיעונך. כנ"ל ההכנסה הא-פריורית הלא מנומקת (למעט הנימוק שהיא מנומקת) של תופעה שאין לה שום פריור אמפירי (אל מתערב).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 12:27 |
|
| |
עוד משהו, יהי אור, להזכירך ייתכן ציין כבר בתחילת הדיון שאף אחד לא הולך להשתכנע או לנצח, אלא רק לחדד צדדים. (גם שיבוליהו כתב זאת בגסות אופיינית, עלעל ותמצא). כך שלא התחדש שום דבר בעובדה שכל אחד נשאר בדעתו. בכל דיון כזה ישנן נקודות יציאה שבהן האדם צריך להחליט 'נראה לי' או 'לא נראה לי', הנימוקים אינם אלא השתדלות להשפיע על המושבעים בשעת ההכרעה, אבל ההכרעה היא מעל הנימוקים. כמובן שכשאנו מתוכחים על פסיק מתוך מערכת מורכבת ומשוכללת של נושאים, מה שקובע בין השאר את ההחלטה הוא הדעה הכללית בכל המערכת. ולפיכך זה כה צפוי.
לגופו של ענין, הויכוח כאן היה מטבעו מאד עניני, הבעיה העיקרית היתה ההתערבות של גורמים שונים שסובלים מאובר סייז של טקט, שהסיטו את הדיון מהמתווה המסודר שהיה יכול להיות לו. ומכיון שכך (זה כבר 'לימוד זכות') גם שני המדיינים עצמם חזרו לאחור ולקדם, למרות שתכננתי את הדברים היטב כך שעל כל ההסתייגויות נדבר בזמנן ולא אחת בתוך השניה, כאשר פתחתי בהקדמות הנוגעות לעצם הדיון, החל כאן מסע לחץ ציבורי לדבר כבר על זה או על זה, בצד דיון ער וטפיל שהורכב על הדיון שלנו, כשהוא מקדים את המאוחר. אני אפילו לא טענתי עדיין משהו על קיום האל, אלא רק דנתי האם יש כאן 'תופעה בלתי מוסברת', וכבר כולם הלכו שלש צעדים קדימה. כך יצא שהעץ של הרב לפקוביץ או הבקבוק של הבבא סאלי שרדו עד קרוב לסוף הדיון. וכיוצא בזה.
ויכוח כזה יכול היה להתנהל גם בין שני סטודנטים באוניברסיטת ביג'ין, ללא שום אמוציות (גם כאן לא היו במהלך הויכוח שום אמוציות, כדוגמת 'היעלה על הדעת שרעיא מהימנא משקר', או 'האפיקארסן / סמולנים / אתעיסטים רוצים להתיר לעצמם עריות'), בסך הכל הועלו הטיעונים בעד ונגד, שמהוים דיון חשוב על הפערים בין תיעוד להתרחשות בכלל, ובמקרה הספציפי שלנו. זה ויכוח חשוב מאד בלי שום קשר לשאלה אם הדת עומדת על התגלות של ליבוביץ' / מקסמן / נחנח / רון הבארד / ג'ון לנון / אלביס פרסלי או שאלות דומות.
בנושא צורת הדיון עלי דוקא כן להכריז שצדקתי, צדקתי בקביעתי הראשונית כי ויכוח בעצכח הוא בזבוז עצום של אנרגיה, ועם כל הנסיון והרצון הטוב למנוע זאת, זה מה שקרה כצפוי, וייתכן עצמו כתב 'אין בן אנוש שיכול להחזיק ראש על כל הויכוח הזה'. אם כן, מה הטעם בויכוח כזה? אני בכל אופן אשתדל לעשות סדר בכל מה שהיה כאן, החכמה היא לא להעתיק שוב כמויות עצומות של דברים, אלא לעשות סיכום שיסכם את שני הצדדים בצורה שכל אחד יוכל לקרוא ולהבין (אפילו יהי אור) מה היה כאן.
אני לא חושב שמה שייתכן אמר זה שטויות, הוא עשה את המקסימום של לנסות להסביר בהגיון את הצד שהוא מחזיק בו, אני רק חושב שבמכלול של כל מה שהועלה בפסיק של הדיון שלנו, יותר הגיוני יהיה -לפי כל הדרכים בהם בני אדם חושבים ורגילים לחשוב- להכריז על 'תופעה בלתי מוסברת' מאשר על 'הסבר מניח את הדעת'. ואני מקוה שמי שיקרא את הסיכום, יחליט כך בעצמו, אסכם את שני הצדים, ואת נקודות היציאה, תישאר הבחירה החפשית.
ויכוחים מן הסוג הזה אינם מתכון דוקא ליריבות, ידוע שלכל אפיקורס יש דתי מחמד ולכל דתי יש אפיקורס מחמד. לא כל דיון נהפך למלא אמוציות שליליות. והנגיעות הקטנות בשאלה של 'אתה אמרת שאני אמרתי שאתה אמרת' הם בעיקר גורם ממריץ לדיוק, כל עוד הן קורות מעצמן, ולא מקוטננות בכוונה כדי לבלבל את המח.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 13:09 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | כך שלא התחדש שום דבר בעובדה שכל אחד נשאר בדעתו. בכל דיון כזה ישנן נקודות יציאה שבהן האדם צריך להחליט 'נראה לי' או 'לא נראה לי', הנימוקים אינם אלא השתדלות להשפיע על המושבעים בשעת ההכרעה, אבל ההכרעה היא מעל הנימוקים. אינני מסכים כלל. לדעתי יש עניין רב בכך שהטיעון שלך רדוסיבילי לטענה שהמדע אינו עוסק בשאלה מה סביר ומה לא, ובכלל סבירות אינה שייכת במצב בו איננו יודעים את העולם, אבל בשאלות היסטוריות, מה שנשמע הגיוני הוא כנראה מה שקרה. טוב מאד שחודדה הנקודה, ומבחינתי לא היה זה בזבוז זמן כלל (למרות שאין ספק שהיה אפשר לקצר מאד). בנושא צורת הדיון עלי דוקא כן להכריז שצדקתי, צדקתי בקביעתי הראשונית כי ויכוח בעצכח הוא בזבוז עצום של אנרגיה, זה באמת קסם שובה לב. פותחים אשכול בקביעה שאי אפשר להוכיח צדקה בו. אם מוכיחים צדקה - מכריזים שצודקים. אם לא - דוקא כן מכריזים שצודקים. פנטסטי! אפשר לשאול את כבודו אם זה מה שהוא מתכוון לעשות בקשר להבטחה לגבי ההוכחה שהתורה נכתבה בגרסה שלפנינו בזמן שנטען? לחלופין, אפשר גם להמשיך בוויכוחונים קטנים לגבי השאלה האם הבית נבנה לפני החומות או ההיפך, האם יש 8 פסוקים שיהושוע כתב, וכו'. גם זו שיטה מצויינת לטעון שהוכח משהו ולא להווכח שלא. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 13:21 |
|
| |
דינו לא הבנתי למה התשובה הראשונה שלך לשאלה זה לזלזל באינטליגנציה של השואל. ולהאריך בזה כ"כ. המעט שיכולתי לדלות מדבריך לגופו של ענין הוא שאתה מודה לי שלא הוכחת כלום בוויכוח, והכל תלוי באיזה הכרעה מוקדמת שצריך לקבל. היינו שאכן אי אפשר להעמיד את הדת על הוכחת סיפורי יציא"מ ומ"ת. בדיוק כמו שאני טענתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 15:08 |
|
| |
דינוזאורוס
לגבי מספרי האגדה, נראה שחז"ל האמינו בזאת במשמעות המילולית - אחרת לא היה מקום לוויכוח הבא
"בלע ה' ולא חמל את כל נאות יעקב כי אתא רבין אמר רבי יוחנן אלו ששים רבוא עיירות שהיו לו לינאי המלך בהר המלך דאמר רב יהודה אמר רב אסי ששים רבוא עיירות היו לו לינאי המלך בהר המלך וכל אחת ואחת היו בה כיוצאי מצרים חוץ משלש שהיו בהן כפלים כיוצאי מצרים אלו הן כפר ביש כפר שיחליים כפר דכריא כפר ביש דלא יהבי ביתא לאושפיזא כפר שיחליים שהיתה פרנסתן מן שחליים כפר דכריא אמר רבי יוחנן שהיו נשותיהן יולדות זכרים תחלה ויולדות נקבה באחרונה ופוסקות אמר עולא לדידי חזי לי ההוא אתרא ואפילו שיתין ריבוותא קני לא מחזיק אמר ליה ההוא צדוקי לרבי חנינא שקורי משקריתו אמר ליה ( ירמיהו ג, יט) ארץ צבי כתיב בה מה צבי זה אין עורו מחזיק את בשרו אף ארץ ישראל בזמן שיושבין עליה רווחא ובזמן שאין יושבין עליה גמדא" (גיטין נז.)
הם מגזימים בכמה וכמה סדרי גודל, ומודים בעצמם שזה בלתי אפשרי טכנית (אבל חושבים שזה 'נס') ומי שחולק על כך הוא, איך לא, צדוקי. כופר שכמותו: איך מלאו ליבו להעמיד דברים על דיוקם ולהמנע מהגזמות פתטיות (כך זה מתפרש לפי גישתך)?
וזאת למרות שהם יודעים שיש להם נטייה להגזמה (תמיד כט. "דברו חכמים לשון הבאי"). קצת מזכיר את המעשה הידוע בג'וחא וחלוקת התמרים בשוק...
גם מנתון שאתה מצטט כאן נותן מספרים מדויקים ויפים על הנראטיב שלו ליציאת מצרים של היהודים, סו וואט? שהמחבר התנכ"י הוסיף גם מניָן?
לגבי המן -
פספסת את הנקודה.
אם משה מבטיח בשם אלוהים לחם שיומטר מן השמיים, ולמעשה זה לא מה שקורה אלא משהו אחר, שמשה 'עובד' על בני ישראל שזהו לחם שהומטר מן השמיים, יש כאן רגליים לדבר שמשהו כאן לא תקין. נאמר שזה נקודה נוספת לטור ה'נגד' התערבות ישות כל יכולה (ומסתמא גם לא משקרת - אחרת לא ברור מה טעם לנו לעסוק בה) ו'בעד' ספין כלשהו. ו-כן, אני יודע שזה לא מסביר (אבל כן אינדיקציה לכך לבעייתיות ההסבר שניתן בתנ"ך ושאת ההסבר יש לחפש בטבע) איך נהיו כמויות כאלו של הפרשות כנימות, אין צורך לחזור על זה.
אגב, שאלתי את עצמי לאחרונה אם ניתן אולי לראות בסיפור הזה עדויות לקיומה של אבקת שריפה פרימיטיבית בקרב החכמים המצריים (שמשה מגיע מהם). לדעתי זה יכול להסביר לא מעט דברים (הפירוטכניקה בהר סיני, מעשה קורח, נפילת חומות יריחו, ואולי עוד דברים). לפי מה שקראתי היא הגיעה למערב באלף השני, ושימשה בסין כבר בסוף האלף הראשון ואולי אפילו לפני הספירה. אולם כשיש לבחור בין ההסברים האלטרנטיביים - שבורא העולם בכבודו ובעצמו ירד להתגלות לאותו שבט קטן ולדרוש את הדברים המוזרים שבתורה, למול ההסבר של ידע שהיה בידי חרטומי מצרים ולאחר מכן אבד, נדמה שהבחירה פשוטה...
תוקן על ידי thepresent ב- 02/11/2011 15:39:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 15:27 |
|
| |
אז עברנו מהרי געש לפיצוצי דינאמיט יפה מאד אולי תכתבו פירוש אלטרנטיבי לסיפורי התורה יהיה שלאגר היסטרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 15:48 |
|
| |
כמה הזוי!
אבקת שריפה - טכנולוגיה מעט מתקדמת שהייתה בידי אנשים שהשתמשו בה כדי לשלוט באנשים נבערים?!?!?!111
מה רע בהסבר הפשוט, על ישות על טבעית שקיומה לא הוכח, שבראה את העולם כולו, שמתגלה לאיזה שבט קטן בגלל קשרים עם ה ancestor שלהם לפני 400 שנה, וצורח (אני עובר ללשון זכר) שהוא מאוד מתעצבן אם משתחווים לישויות אחרות ושהוא נוקם על כך לאורך ארבעה דורות (אבל אף אחד לא מבין חוץ מאותו אחד שאירגן את כל המעמד ומתרגם לכולם - כל היתר רק רואים אש ועשן ושומעים קולות רמים)?!?!?!111
כמה מגוחכת היא הכפירה.
תוקן על ידי thepresent ב- 02/11/2011 16:04:21
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 15:49 |
|
| |
מה שתגיד העיקר שתרגע ותנגב את הקצף מהפה
אתה יקר לי באופן אישי חבל על העצבים.
בסדר זה היה מופע פירוטכניקה סוג Z שרואים בקרקס מדראנו.
תוקן על ידי דייר ב- 02/11/2011 16:17:48
|
|
|
|
|