בית פורומים עצור כאן חושבים

דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/11/2011 13:50 לינק ישיר 

פרזנט

איני יודע כלפי מי כוונה הרצאתך דלעיל, אבל אם אלי, קשה לי להבין את הקשר. אתה מדבר על ענינים שברגש שלא מאמינים שאדם קרוב אלי משקר, מה זה נוגע לדברי? בגלל שבמקרה השתמשתי בדוגמא 'אבא שלי', הלא הסתייגתי ממנה על אתר באמרי שמדובר אך ורק בדוגמא למישהו שמאמינים לו (אני מאד קרוב לילדים שלי, לא תמיד אני מאמין להם). אדם שאתה מכיר ויודע שאינו משקר.

אין כאן שום רגש אלא הכרה שכלית של אפשרויות בין שקר לאמת. וכל הדיבור שלך על קרובים הוא מה שאתם אוהבים לכנות 'איש קש', בניגוד לשיבולייהו שיצר אנושות קש ובלבל את המח בעשרות הודעות העוסקות בהכל חוץ ממה שאמרתי, אתה רק מכניס איש קש קטן וחמוד, כזה שכולם אוהבים ללטף.

שופט ששומע עדות מבחורה, אינו אלא משהו שבהתרשמות, אני דיברתי על משהו שאינו נתון לשקר. במקרה ובאמת הוא אינו נתון לשקר, לא אמרת כלום. ועל זה בדיוק היה הדיון אם זה נתון לשקר או לאו. על הפרטים האלו דיברתי ארוכות וקצרות עם ייתכן, כשאני טענתי שדיויד יום מדבר במקרה שאי אפשר לדעת, ובכה"ג אני מסכים דאמרינן כל דפריש. העובדה ששיבוליהו לא הבין מה אני אומר ולקח לו 80 הודעות לקלוט זאת, לא צריכה לגרום לך לחשוב כאילו אמרתי כאן משהו חדש, או משהו שקשור לענין רגשי.

וכן דבריך בהודעה הבאה, 'האמונה בדיווחם של אנשים היא אקסיומה', שטות מוחלטת שלא בשם אומרה. וכי אני טענתי כך? לא אמרתי אלא שיש מקרים בהם אין אנשים יכולים לשקר בדיווחם, ותיעוד של מקרה כזה בזמן המאורעות מוכיח שהאירוע התרחש.

הסתייגותו של שיבולייהו מכך שגם דברים שהתפרסמו בניצ'ר וכדו' יכולים להיות טעות. מתעלמת מההבהרה שכתבתי בעת שהעליתי את הדוגמא בפעם הראשונה, כמובן שאני לא מקבל כל מה שכתוב בניצ'ר כי חלק גדול מהדברים תלויים במשתנים שאינם ברורים. אבל כשיהיה כתוב בניצ'ר משהו שאינו נתון לפרשנות או לטעות או בכל מיני משתנים סודיים, כגון: נמצא דינוזאור חי בלב הג'ונגל, או נקלט שידור מן החלל החיצון, אזי כל איש שפוי יאמין לדברים. (מלבד צענע, שהודיעה מראש שהיא קובעת מי אמין לפי ההנחות שלה, מה שתואם להנחותיה – מי שיאמר כן אמין, ומה שלא לא. מעניין מדוע נאס"א מנסים לקלוט שידורים מהחלל, הרי גם כשייקלט שידור, והטכנאי יודיע על כך, הם אמורים שלא להאמין לו ולהחליט שהוא לא אמין מעתה).

העובדה ששיבולייהו אינו מתייחס בצורה ענינית לשאלה אם עדות שאינה יכולה להיות נתונה לשקר מכריעה את השאלה, אלא מרבה בגידופים ובשפה הרגילה שלו, או לחילופין נכנס לנושא הדיון באשכול ומחוה דעה בדבר המספרים שנחשפו לספר, או האם באמת אפשר לשקר, מלמדת שכל דבריו חסרי משמעות, כל האריכות וההגדרות וריבוי המלים הגסות לא באו אלא לחזור על חוסר ההבנה שלו. (מי שזוכר, כאשר מישהו העיז לשאול שאלה רטורית 'האם צבי ינאי מטומטם' הגם שהמשך המשפט היה: לא הוא אינו מטומטם. הקים שיבולייהו סערה זוטא, והודיע שאינו מתכונן לכתוב שום דבר עניני באשכול נוראי כזה, בלי קשר לעובדה שכמובן הוא כתב הרבה דברים באשכול זה. כפי שנהג כאן שהודיע 5 פעמים שאין לו שום ענין בדיון ולא מעניין אותו והוא לא מדבר, אבל הוא הספיק לכתוב עשרות הודעות ולפתוח עוד אשכול. כנראה שההתחייבות הייתה רק שלא לכתוב משהו 'עניני', ודבריו אינם ענייניים, וכדי שלא יהיה ספק הוא מרבה להשתמש במלה 'מטומטם').

לא מצאתי התייחסות אחת רצינית, לטענה שעדות שאינה יכולה להיות עדות שקר, מכריעה שאלה גם אם אין בה פריור אמפירי. ומכיון שכתבתי זאת עשרות פעמים, ובתגובה קיבלתי רק עשרות קללות וגידופים, זה מראה בהחלט על היכולת של שיבולייהו.

שותף

ההבדל בין דברי לדבריך, שאני לא מגדיר 'אדם שאני סומך עליו במאת האחוזים', אלא אני מגדיר מצב בו אדם מכל סוג, כל עוד הוא שפוי, אינו יכול לשקר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2011 13:52 לינק ישיר 

דייר כתב:
אז אתה חייב להבהיר מה קובע מה סביר ומה לא?

בהחלט. מי שטוען שמשהו סביר ממשהו אחר, חייב לעשות כך. אשכול חדש, אולי מחר אי"ה. באשכול זה, חבל להסיח את הדעת מהכשל הלוגי המופרך והמדהים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2011 14:12 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

לא מצאתי התייחסות אחת רצינית, לטענה שעדות שאינה יכולה להיות עדות שקר, מכריעה שאלה גם אם אין בה פריור אמפירי.

שותף
ההבדל בין דברי לדבריך, שאני לא מגדיר 'אדם שאני סומך עליו במאת האחוזים', אלא אני מגדיר מצב בו אדם מכל סוג, כל עוד הוא שפוי, אינו יכול לשקר.

אני כנראה לא הבנתי כלום עד עכשיו.
מה פירוש עדות שאינה יכולה להיות שקר ?
מה פירוש אדם שפוי שאינו יכול לשקר ?
האר את עיניי, בבקשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2011 15:23 לינק ישיר 

(דינו באדום.)

1. הסתייגותו של שיבולייהו מכך שגם דברים שהתפרסמו בניצ'ר וכדו' יכולים להיות טעות. מתעלמת מההבהרה שכתבתי בעת שהעליתי את הדוגמא בפעם הראשונה, כמובן שאני לא מקבל כל מה שכתוב בניצ'ר כי חלק גדול מהדברים תלויים במשתנים שאינם ברורים. אבל כשיהיה כתוב בניצ'ר משהו שאינו נתון לפרשנות או לטעות או בכל מיני משתנים סודיים, כגון: נמצא דינוזאור חי בלב הג'ונגל, או נקלט שידור מן החלל החיצון, 
    אזי כל איש שפוי יאמין לדברים 
  2. העובדה ששיבולייהו אינו מתייחס בצורה ענינית לשאלה אם עדות שאינה יכולה להיות נתונה לשקר מכריעה את השאלה...
  3. לא מצאתי התייחסות אחת רצינית, לטענה שעדות שאינה יכולה להיות עדות שקר, מכריעה שאלה גם אם אין בה פריור אמפירי.
אכן אין טעם לחזור שוב על הדברים. מי שהבין הבין, מי שלא הבין לא יבין גם עוד פעם. לגבי 1 ו2, מי שרוצה מוזמן לקרוא באשכול זה בעמודים 30 ו31. לגבי 1 בפרט אפשר לראות ב32 איך זה בפני עצמו משמיט את הטענה. לגבי 3, בהודעה הפותחת של מגרשי המשחקים של הוויכוחים.

מי שזוכר, כאשר מישהו (שיבולאיו: מישהו? אתה לא זוכר מי?) העיז לשאול שאלה רטורית 'האם צבי ינאי מטומטם' הגם שהמשך המשפט היה: לא הוא אינו מטומטם. 

בונוס: הטכניקה הצבועה של דינו בצבי ינאי - הפעם נגדו. הודעה אחת לפני אחרונה באשכולו של דינו האם צבי ינאי מטומטם או עושה את עצמו .

הטענה היחידה הנכונה כאן היא שאני מחליף את דעתי האם לחזור לאשכול או לא. מודה. זה פשוט כיף מדי.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 10/11/2011 16:16:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2011 16:01 לינק ישיר 

דינוזאורוס
ענין ה'קרוב שלך' אינו כה עקרוני. עקרונית אותם דברים נכונים כלפי כל אדם שהוא.

כתבתי זאת כי בדרך כלל יש קשר ליניארי בין מידת הקירבה למידת קבלת ה'עדות' וזה לדעתי בין הגורמים לכך שאנשים מאמינים בדת בה במקרה נולדו (הרב שלך אמין בעיניך יותר מן הכומר, וע"ע סיפורי צדיקים, ולהפך אצל הנוצרי).
לדוגמה:
אם תמצא בטאג' מהאל ההודי פיסת חרס מלפני 2000 שנה, ובה כתוב סיפור כזה*, נניח:
יום אחד, כעס קרישנה על בני הודו. לכן, הוא נטע בליבו של בבה-באבו ראש שבט אוטר פראדש את הרעיון ללכת לימינה של פרה (איסור חמור בתפיסה ההודית. ד"פ), ואז התעצבן עליו, ושלח את וישנו לומר לו שהוא יכול לבחור מבין 3 אפשרויות: שהמונגולים יכבשו את הודו, שהנהר ייבש, או שקרישנה יהרוג אנשים בכל רחבי הודו. בבה-באבו אמר: קרישנה הוא אל רחום, נלך על האפשרות השלישית. אז קרישנה שלח את שיווה להרוג אנשים בכל רחבי הודו. מתו כמה מיליוני בני אדם בכל רחבי הודו, ואז, כשהגיע שיווה אל העיר אגרה, אל שדה מהטמה השונקוטי, אמר לו קרישנה להפסיק. ראה בבה-באבו כך, ואמר: כאן נאה לקרישנה לשכון! ובנה שם את הטאג' מהאל. ומאז ועד היום נמצא הטאג' מאהל בעיר אגרה במחוז אוטר פראדש, בשדה מהטמה השונקוטי, בדיוק היכן שקרישנה החליט לעצור את שיווה מלהמשיך להרוג את בני הודו. ואת הדברים האלה סיפר בבה-באבו לאלף ומאתיים אלפי האנשים שבאו למקדש ביום השיוויון האביבי.

האם עכשיו תיכנס לפרטים - מי נחשף לסיפור הזה, מה הבין ממנו... או שתגיד: שמע, כל עוד לא יוכח אחרת מדובר במיתוס מופרע, ולא עלי להסביר איך בדיוק זה הגיע לסיפור הזה. מקסימום, ההודים הזויים, ותמיד היו כאלה.

*(סתם סיפור מומצא, אני לא בטוח שהטאג' מהאל הוא בכלל מקדש ובוודאי שהוא לא נבנה לפני 2000 שנה). 

תוקן על ידי thepresent ב- 10/11/2011 16:25:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2011 08:51 לינק ישיר 

שותף

עדות שאינה יכולה להיות שקר – ראה הודעה ראשונה באשכול זה (אף פעם לא מאוחר)

שיבולייהו

כתבת "אין טעם לחזור על הדברים", בהחלט, אבל יש משהו שעדיין לא כתבת מעולם: נימוק לאי קבלת עדות שלא יכולה להיות שקרית על תופעה שאין לה פריור אמפירי.

אתה לא צריך לכתוב פעמיים, אלא רק נימוק אחד, פעם אחת, בלי צבעים, בלי קללות, פשוט נימוק מוגדר שיענה אך ורק לשאלה הזו.

(טענה שעדות פלונית יכולה להיות שקרית – היא נושא הדיון עם ייתכן).

כנ"ל לפרזנט, מבלי להיכנס כאן לשאלה עליה דיברתי עם ייתכן, האם עדות פלונית יכולה או לא יכולה להיות שקרית. אינך נותן שום נימוק שלא לקבל עדות שאינה יכולה להיות שקרית על תופעה שאין לה פריור אמפירי.

עוד הערה לשיבוליי הו: האם באמת חשבת שחשבתי שמישהו לא יודע מי כתב את המילה מטומטם על ינאי? רק רציתי להדגיש את הצביעות, שעשית שערוריה משימוש במלה מטומטם תוך שאלה רטורית העוסקת באדם שאינו נוכח כאן. והנה כאן אתה משתמש בה בכמויות סיטוניות כלפי בן שיחך, כפי שאפשר למצוא למשל כאן לקט קצר מדבריך. זו צביעות, גם אם היא לא צבועה בצבע אדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2011 12:16 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

כתבת "
אין טעם לחזור על הדברים", בהחלט, אבל יש משהו שעדיין לא כתבת מעולם: נימוק לאי קבלת עדות שלא יכולה להיות שקרית על תופעה שאין לה פריור אמפירי.

אתה לא צריך לכתוב פעמיים, אלא רק נימוק אחד, פעם אחת, בלי צבעים, בלי קללות, פשוט נימוק מוגדר שיענה אך ורק לשאלה הזו.

ראשית, דברים שאכן לא אחזור עליהם / אתייחס אליהם: האם כבר עניתי לך על השאלה או לא (האם אין אשכול שלם שעונה לך על השאלה), האם אתה מקלל בתשובותיך, למי צריך להסביר דברים שוב ושוב בלי שהוא מבין, וכו'. ישפוט הקורא בעצמו.

לגבי שאלתך - תשובה שוב.
ראשית, כפי שהסברתי בעבר, אין תופעות נטולות פריור אמפירי לחלוטין (לפחות לא שבני אדם מסוגלים לדבר עליהן). לכל תופעה יש אספקטים שיש להם פריור אמפירי, ו(אולי) כאלה שאין. בעמוד 30, כמדומני, הבאתי דוגמות רבות לכך, כולל למקרים שהעלית וכולל ליציאת מצריים. ביציאת מצריים, אגב, יש תופעות רבות שיש להן פריור אמפירי מובהק ונמוך במיוחד.

שנית, כפי שהסברתי בעבר, כשיש עדות לתופעה, יש לשקול האם התופעה סבירה יותר מאי-נכונות העדות. אם כן - מכריעים לכוון התופעה. אם לא - מכריעים לכוון אי-נכונות העדות. כעת אתה חוזר על אמירה זו, ובטריק סמנטי מציג זאת כשאלה שלא נענתה: "מה הנימוק לדחות קבלת עדות שאינה יכולה להיות שקרית על תופעה". בזה דילגת לשלב בו הוכרע שאי-נכונות העדות פחות סבירה מכל דבר אחר. אם כך הוכרע - כך הוכרע, והשאלה היא כיצד הוכרע דבר כה מדהים כעדות שאי-נכונותה פחות סבירה מכל תופעה אחרת - דבר שאי אפשר להבין ממך במשך מאות על גבי מאות של הודעות. האמירה שלא התייחסתי לכך שקולה לכך שאומר לך: "דינו, מדוע לא ענית בעצם מהו הנימוק לדחות אירוע בלתי אפשרי ע"ס אינדיקציה?". "בלתי אפשרי" הוא כבר ההכרעה.

..

עוד הערה לשיבוליי הו: האם באמת חשבת שחשבתי שמישהו לא יודע מי כתב את המילה מטומטם על ינאי?
הערכה שלי? שיטת מצליח הקבועה שלך.

רק רציתי להדגיש את הצביעות, שעשית שערוריה משימוש במלה מטומטם תוך שאלה רטורית העוסקת באדם שאינו נוכח כאן. והנה כאן אתה משתמש בה בכמויות סיטוניות כלפי בן שיחך, כפי שאפשר למצוא למשל כאן
לקט קצר מדבריך. זו צביעות, גם אם היא לא צבועה בצבע אדום.
אכן צביעות. בצבי ינאי, מה שעשית הוא להעלות אפשרות בכותרת שהוא מטומטם (דבר חסר תקדים בפורום), לכתוב בגוף ההודעה כל נימוק שעלה על דעתך להראות שהוא אכן מטומטם, ולסייג במשפט הראשון שהוא אינו מטומטם אלא מתנהג כאחד. זו הצביעות של "אתה גנב, לכאורה".
שוב, לא מעניין. מי שרוצה שיקרא בעצמו (את מה שמיימוני לא צנזר שם). סתחיין על הquote mining, אגב - עוד התמחות שלך. מי שרוצה שיקרא את ההודעות שלך ויראה איך אתה מתייחס לאנשים (לא רק אלי).

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 11/11/2011 12:31:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/11/2011 14:00 לינק ישיר 

דינו,

היות שממילא חזרתי לאשכול, אנא ענה אתה לזאת.

כל הטענה שלך באשכול מתמצית במתודה לוגית שהמחזיקים בה בקהיליה המדעית הם מיעוט שבמיעוט זניח.
  מקודם הניסוח היה "במדע אין משמעות לסבירות. כל האפשרויות קיימות ושוות ערך, ויש לפסול אותן ישירות. בכלל אין משמעות לסבירות בעולם לא ידוע. בהיסטוריה לעומת זאת, מה שנשמע הגיוני הוא מה שקרה". כעת הניסוח הוא "אבל כשיהיה כתוב בניצ'ר משהו שאינו נתון לפרשנות או לטעות או בכל מיני משתנים סודיים, כגון: נמצא דינוזאור חי בלב הג'ונגל, או נקלט שידור מן החלל החיצון, אזי כל איש שפוי יאמין לדברים". לגבי הנוסח האחרון, ברצוני להדגיש כמה זה נחשב מופרך בקהילת המדע. לו נייצ'ר היה מפרסם שנתפס דינוזאור חי בלב הג'ונגל, הקהיליה המדעית היתה דורשת לבדוק אותו בעצמה, בלי להתחבט בשאלה האם מדובר ב"שקר, פרשנות, או טעות". לו נייצ'ר היה מודיע שאין אפשרות לעשות כן - מדענים שפויים בהחלט היו מפקפקים בכך.

שאלותי הן אלו, והראשונה היא העיקרית בהפרש ניכר:
  1. מדוע לא פתחת את הדיון ישר בהצהרה על נקודה זו, שהיא הייחודית בדבריך: כלומר שאתה מתכוון להוכיח את יציאת מצריים ע"ס זאת ש"במדע אין משמעות לסבירות וכו'", או שיש קונצנזוס מדעי ש"תיעוד [מבוסס] מספיק כדי לבסס ארוע בלי קשר לסבירותו" וכו'? לא כדאי להודיע לאנשים שזו מסגרת הדיון כדי שיחליטו אם זה שווה את הזמן? זה הדבר היחידי שאני עושה כאן באשכול - מנסה להבהיר לאנשים מה בכלל הטענה שלך, לדעתי בהצלחה מועטה משום שזה הולך לאיבוד בין מאות ההודעות.
  2. סתם מסקרנות (אינני רואה שום קשר בין דיעותיך לבין הוכחה ליציאת מצריים ממילא): האם לא הסברת בכך כיצד קיבלו שני מיליון איש (נניח) עותק של גרסה מופרעת של התורה בזמן אמת? קבוצת הלויים/כהנים נחשבה אצלם מערכת נייצ'ר, ומרגע שהם אמרו שהם בדקו את התורה והכל בסדר, בנ"י האמינו (הם טעו בפרשנות - זו אינה מערכת נייצ'ר). אני מניח שתסכים שקבוצה קטנה מספיק יכולה לשקר. אם הכהנים/לויים אינם קטנים מספיק - הוסף עוד קבוצה קטנה יותר, שלגביה הכהנים/לויים עשו אותה טעות.
  3. שוב סתם מסקרנות (אינני רואה שום קשר בין איך שאתה תופס את הקהיליה המדעית לבין המציאות ממילא): לדבריך מצאת את "חיישן האמת המושלם" - מערכת מדעית הטוענה משהו שאינו נתון לטעות או פרשנות. מה יקרה אם מערכת נייצ'ר תטען בצורה שאינה נתונה לטעות או פרשנות שמערכת סיינס שיקרה בצורה שאינה נתונה לטעות או פרשנות? האם יתברר שהחיישן אינו מושלם, או שהעלית כבר את נייצ'ר לדרגה תיאולוגית, והשאלה מבחינתך היא בסגנון "האם אלהים מסוגל לברא אבן כבדה מדי לו"?

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 11/11/2011 14:07:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 13:51 לינק ישיר 

בין אם אתה מגחיך את הדברים בהיתממות ובין אם מתוך חוסר הבנה, אין זה משנה. זה לא תורם לדיון דבר. הבה ונתחיל מן הסוף, אתה טוען שמצאתי את חיישן האמת המושלם מערכת שאינה נתונה לפרשנות וכו', ומעלה שאלה מה הדין כשסיינס יסתור את ניצ'ר. אך כמובן שבדברים שאינם נתונים לשקר ולפרשנות לא יכולה להיווצר סתירה כזו.

תאר לעצמך שאני טוען שידיעות אחרונות לא יכול לשקר בשאלה האם העיר צור שבלבנון נמצאת בשליטת ישראל כבר ארבעים שנה (אדם שמגיע לכאן מארה"ב לא תמיד יודע איפה זה צור ומי שולט בה), ואם כתוב דבר כזה בצורה ברורה בידיעות אחרונות יש להניח שהוא אמת. האם גם אז תקום ותשאל: מה יהיה כאשר ידיעות אחרונות יכתוב בכותרת שצור נמצאת בשליטה ישראלית ארבעים שנה, ומעריב יכתוב בכותרת שצור נמצאת בשליטה טורקית ארבעים שנה???? זה חלק ממה שלא יכול לקרות.

רוב הנתונים המועברים בעולם נתונים לשקר טעות ופרשנות, רק דברים בסיסיים ומרכזיים אינם כאלו. ובדברים האלו אף אחד אינו יכול לשקר, לא ניצ'ר לא ידיעות אחרונות ואפילו לא יתד נאמן או פראבדה. זו לא מערכת הסיינס או מערכת העיתון, אלא צורת ההתנהלות של החברה האנושית, יש דברים בהם אי אפשר לשקר. נניח שמיליונר מציע לך מליארד דולר אם תצליח לשכנע את העם בישראל בשקר מסויים (מן הסוג שאני טוען שאי אפשר לשקר בו) לא תלך לעשות זאת בשביל מליארד דולר? לא, כי חבל לך להשקיע את הדלק בכיוון אחד כדי לדבר על זה, זה פשוט בלתי אפשרי. אינטרסים יותר גדולים ממליארד דולר עמדו בשביל שקרים שלא צלחו.

הרעיון שמדענים ירצו לראות את הדינוזאור בעצמם, לא נוגע לעיקר הדבר, נניח שמאה מדענים נוסעים לראות אותו וטוענים שאכן הוא קיים, מה זה אומר לאדם הפשוט? שהוא מאמין למאה אנשים במקום לקבוצה יותר קטנה? ואפילו אם צלם טלויזיה מצלם ומשדר לכל העולם, עדיין צריכים להאמין לאותו כתב או לאותה רשת טלויזיה שגם היא קבוצה מצומצמת של אנשים. ברור שישנו רף מסויים בו מאמינים למערכת, כאשר בטוחים שזו אינה יכולה לשקר.  

בזה פתחתי את דברי, וזה היה ברור לכל קורא, לזה קראנו בדיון עם ייתכן 'שאלת דיויד יום' דיברנו עליה ארוכות וקצרות, והדברים דלעיל היו כל מה שאמרתי בנושא, שאני מסכים בהחלט עם דיויד יום במקרה של ספק. וכך אני מתייחס לכל סיפורי הנסים שבעולם שתמיד יש בהם ספק וחוליה חלשה. אבל לא במקרה שנחשב בעיני כודאי. ייתכן טען שאין ודאות כי לדעתו ישנה אפשרות אחרת להסביר את ההתרחשויות, ועל זה היה הויכוח.

אני לא נתכוונתי להציג את דברי כהכרעה של הדיון, הם כמובן רק צד אחד של הדיון, הצד השני הוא דברי ייתכן. אבל בזה בדיוק התמקד הדיון: בתקפה של העדות. מכיון שכולם מודים שהחל מרף מסויים תתקבל עדות, ושמתחת לרף מסויים נניח שהתרחשה שגיאה במערכת התיעוד. כל השאלה היא מה נחשב לעדות מספיקה / תיעוד מספיק שעצם הימצאותו הוא סיבה לקבלו, בהיעדר אפשרות לבדוק.

טענתך שמדהים יהיה לחשוב שישנה עדות שאי נכונותה סבירה פחות מכל תופעה אחרת. גם היא תלויה בנושא הדיון עצמו. כשמדובר על שני סבירויות המתבססות על אותה צורת הערכה, אפשר להשוות את ההערכה של שתיהן מבחינת שכיחות. אבל כאן אין התנגשות אמיתית בין שתיהן. נניח שאנשים אינם מניחים התרחשותו של אירוע ללא פריור אמפירי, אך אין זה 'חוסר סבירות', אנחנו לא יודעים באמת כלום, ההתרחשות לא פחות סבירה מאשר יותר סבירה, זו רק הדרך היותר נכונה להכיר את העולם. ואילו כשמדובר בדבר שאי אפשר לשקר בו, כגון שהעיתון יטען למשהו ברור וידוע שאינו כך, מדובר במשהו שיש לנו ידע שאינו עשוי לקרות, יש לו קושי לקרות, הטבע האנושי מתנגד להתרחשות זו, ולכן אין להציגה כטבעית.

אני ניסיתי להסביר מדוע לדעתי העדות הזו אינה נתונה באופן טבעי לשקר או לפרשנות. ולכן יש לנו סיבה לקבלה. לא מחמת הספק, אלא מחמת הודאי.

אתה טוען שכל מה שייטען בנוגע ליציאת מצרים יהיה מחוץ לגבול היוצר ודאות, להצבת הגבול הזו אינך מביא שום נימוק, ואף לא כתבת גבול ברור אלא רק אמירה כללית. וגם כאשר תכתוב את הנימוקים להצבת הגבול, עדיין כל הדיון שלך כפול ומיותר, כי זה בדיוק הדיון שנערך עם ייתכן. במדה ואתה חוזר על דבריך שוב ושוב ללא נימוק, זה לא יעיל, וברגע שאתה מתחיל לנמק אתה נכנס פתאום לפרטי הדיון.

כשנכנסת לדיון הנוכחי, כתבת שהכהנים אמרו שהם בדקו את התורה וזה בסדר, אבל גם על זה נסוב הדיון, האם ייתכן שהתורה היתה אך ורק ביד הכהנים או לאו. זה כמו שתטען שמערכת ידיעות אחרונות סמכה על המתגוררים בשינקין שרק הם קראו בעיתון והם סיכמו ביניהם לעבוד על הציבור הרחב שהאמין למתגוררים בשינקין. השאלה היא האם באמת העיתון הופץ רק בשינקין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 14:06 לינק ישיר 

תגיד לי דינוזאורוס לא הגיע הזמן שתחיל את כל הרעיונות הנפלאים שלך על התורה
אתה כל הזמן מסתובב סחור סחור ולא מגיע לעיקר
דבר ברורות
תוכיח שהתורה הייתה נפוצה בעם
שהיא נכתבה סמוך למאורעות
שהיא לא עברה שכתוב ושיפוץ
תתחיל לדבר תכלס.

תוקן על ידי דייר ב- 13/11/2011 14:07:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 14:13 לינק ישיר 

דינו,אחרי שכתבת שתאמין לחבר נאמן שיספר לך שראה חייזר אין לך יותר מה להוסיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 15:10 לינק ישיר 

דייר
אתה מבקש מדינו דבר בלתי אפשרי. הוא לא מסוגל לענות לעניין, זו בעייה של מנטליות של המחב"ת, לדבר ולכתוב באריכות רבה , עם כל ימני מ"מ ומקורות שאינך יכול לבדוק, מדברים באריכות. עד שהשני מאבד את הריכוז, ומשתכנע בסוף. בי הבעיה אצלו והוא הלא מבין. כי הוא לא למד ואינו יודע.
השיטה עובדת! עובדה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 18:24 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

דינו,

לא אטען שמה שכתבת לחלוטין אינו קשור למה שאמרתי. בנקודה 3, לדוגמה, לאחר קריאת דבריך, אני מבין שהניסוח המקורי היה גרוע. עם זאת, נראה לי שלנקודות 1 ו2 לא התייחסת, ואת נקודה 3 אבהיר. אני רוצה שוב להדגיש שנקודה 1 היא העיקרית.

אני מנסה להסביר שוב את 1 - אינני רואה התייחסות אליה. יש לי שתי קביעות:

א.הטענה שלך באשכול בנויה על שני יסודות (שאותם אפרט) שהיו גורמים לכל שופט אקדמי מדעי לדחות על הסף כל מאמר. אלו יסודות לחלוטין לא מקובלים, והטענה שהוכחת מהן משהו במובן המקובל של המילה הוא כשל.

ב. אם היו מוחקים מאשכול זה את הודעותי וההתייחסויות להן, קורא סביר (לא שופט אקדמי) היה מפספס אותן. בפרט, בהתחשב במוזרותן, אי אפשר להבין אותן מהצהרות הפתיחה שלך באשכול.

לדעתי היה עליך להכריז בקול רם וברור שאלה הם יסודותיך, ולו היית עושה כן, כל אדם סביר היה מאבד עניין בפרטים של טיעונך.

שני היסודות, שכל אחד מהם בנפרד היה מספיק לפסילת מאמר ברגע שהדבר היה מובן, הם אלה:

1. יש לך הנחה סמויה שהמקרה שבו קבוצת אנשים אומרת משהו (לא משנה מה) אינו תופעה פיזיקלית, אלא משהו אחר (שמעולם לא הגדרת), ללא שמץ נימוק. אתה משתמש בהבחנה שרירותית זאת כדי לקבוע כללים שונים למקרים השונים, בווריאציות שונות לאורך האשכול (כולל בהמשך דבריך כאן).
  2. אתה טוען שאפשר לקחת מספר חיישנים לא-אמינים (ובכך אני מתכוון למשקרים), ובעזרת מספר סופי שלהם לבנות מערכת חישה שאמינותה אינה סתם גבוהה אלא מושלמת. למעט קביעה שרירותית שזה אפשרי בתנאים שרירותיים, אין לך שום מודל רציף שאפילו מנמק את זה (במודל אני מתכוון למשהו לדוגמה שאומר שההסתברות שקבוצת בני אדם תשקר הפוכה למספר שלהם בריבוע כפול גודל התופעה שעליה הם מדברים בשלישית - סתם דוגמה). אין לזה שום אנלוגיה אחרת במדע, ואין לך שמץ נימוק מה מבדיל בני אדם לבין חיישנים אחרים.

בין אם אתה מגחיך את הדברים בהיתממות ובין אם מתוך חוסר הבנה, אין זה משנה. זה לא תורם לדיון דבר. הבה ונתחיל מן הסוף, אתה טוען שמצאתי את חיישן האמת המושלם מערכת שאינה נתונה לפרשנות וכו', ומעלה שאלה מה הדין כשסיינס יסתור את ניצ'ר. אך כמובן שבדברים שאינם נתונים לשקר ולפרשנות לא יכולה להיווצר סתירה כזו.

כאן אולי ניסחתי רע את 3. בודאי שאם נייצ'ר וסיינס הם חיישנים מושלמים (טענה מופרכת לפי הקהיליה המדעית), אז הם אינם יכולים לסתור זה את זה. הנקודה היתה הדגשת התיאולוגיזציה של נייצ'ר. אולי לא היה הדבר ברור.

תאר לעצמך שאני טוען שידיעות אחרונות לא יכול לשקר בשאלה האם העיר צור שבלבנון נמצאת בשליטת ישראל כבר ארבעים שנה (אדם שמגיע לכאן מארה"ב לא תמיד יודע איפה זה צור ומי שולט בה), ואם כתוב דבר כזה בצורה ברורה בידיעות אחרונות יש להניח שהוא אמת. האם גם אז תקום ותשאל: מה יהיה כאשר ידיעות אחרונות יכתוב בכותרת שצור נמצאת בשליטה ישראלית ארבעים שנה, ומעריב יכתוב בכותרת שצור נמצאת בשליטה טורקית ארבעים שנה???? זה חלק ממה שלא יכול לקרות.

לא הבנתי למה הבאת זאת. טענה איזומורפית לחלוטין לזו שבפסקה הקודמת.

שתי נקודות: אין לך שום נימוק ל"לא יכול לקרות" בניגוד ל"מאד מאד לא סביר שיקרה", וכן אין קשר בין הדוגמה לבין לטענה באשכול (כאמור, אינני דן אתך בפרטים בעוד טענות המוצא שלך כה מופרכות).

רוב הנתונים המועברים בעולם נתונים לשקר טעות ופרשנות, רק דברים בסיסיים ומרכזיים אינם כאלו. ובדברים האלו אף אחד אינו יכול לשקר, לא ניצ'ר לא ידיעות אחרונות ואפילו לא יתד נאמן או פראבדה. זו לא מערכת הסיינס או מערכת העיתון, אלא צורת ההתנהלות של החברה האנושית, יש דברים בהם אי אפשר לשקר. נניח שמיליונר מציע לך מליארד דולר אם תצליח לשכנע את העם בישראל בשקר מסויים (מן הסוג שאני טוען שאי אפשר לשקר בו) לא תלך לעשות זאת בשביל מליארד דולר? לא, כי חבל לך להשקיע את הדלק בכיוון אחד כדי לדבר על זה, זה פשוט בלתי אפשרי. אינטרסים יותר גדולים ממליארד דולר עמדו בשביל שקרים שלא צלחו.

אתה פשוט מוסיף כאן שגיאה חדשה מעבר לאחרות באשכול. שאלתך "לא תלך לעשות זאת בשביל וכו'" מניחה דברים הידועים כשגויים לפי התיאוריה הכלכלית utility theory. לידיעתך, אין שום נימוק רציונאלי לפיו עדיף להשקיע בהגרלה שתוחלת הזכיה בה היא 100 שקל, במקום להשקיע אותם באפיק שיניב באופן בטוח 10 שקל.

הרעיון שמדענים ירצו לראות את הדינוזאור בעצמם, לא נוגע לעיקר הדבר, נניח שמאה מדענים נוסעים לראות אותו וטוענים שאכן הוא קיים, מה זה אומר לאדם הפשוט? שהוא מאמין למאה אנשים במקום לקבוצה יותר קטנה? ואפילו אם צלם טלויזיה מצלם ומשדר לכל העולם, עדיין צריכים להאמין לאותו כתב או לאותה רשת טלויזיה שגם היא קבוצה מצומצמת של אנשים. ברור שישנו רף מסויים בו מאמינים למערכת, כאשר בטוחים שזו אינה יכולה לשקר. 

שוב, אינני מבין מהו רף זה, ולמה מודל האמינות שלך אינו רציף (מעבר לרף מסויים - זה פתאום מושלם).

בזה פתחתי את דברי, וזה היה ברור לכל קורא, לזה קראנו בדיון עם ייתכן 'שאלת דיויד יום' דיברנו עליה ארוכות וקצרות, והדברים דלעיל היו כל מה שאמרתי בנושא, שאני מסכים בהחלט עם דיויד יום במקרה של ספק. וכך אני מתייחס לכל סיפורי הנסים שבעולם שתמיד יש בהם ספק וחוליה חלשה. אבל לא במקרה שנחשב בעיני כודאי. ייתכן טען שאין ודאות כי לדעתו ישנה אפשרות אחרת להסביר את ההתרחשויות, ועל זה היה הויכוח.

חולק עליך לחלוטין. הנחות המוצא האמיתיות שלך אינן ברורות לכל קורא. הן סותרות לחלוטין את אלו של יום. הדבר היחידי שאני מבין בדבריך הוא "נחשב בעיני כודאי".

אני לא נתכוונתי להציג את דברי כהכרעה של הדיון, הם כמובן רק צד אחד של הדיון, הצד השני הוא דברי ייתכן. אבל בזה בדיוק התמקד הדיון: בתקפה של העדות. מכיון שכולם מודים שהחל מרף מסויים תתקבל עדות, ושמתחת לרף מסויים נניח שהתרחשה שגיאה במערכת התיעוד. כל השאלה היא מה נחשב לעדות מספיקה / תיעוד מספיק שעצם הימצאותו הוא סיבה לקבלו, בהיעדר אפשרות לבדוק.

טענתך שמדהים יהיה לחשוב שישנה עדות שאי נכונותה סבירה פחות מכל תופעה אחרת. גם היא תלויה בנושא הדיון עצמו. כשמדובר על שני סבירויות המתבססות על אותה צורת הערכה, אפשר להשוות את ההערכה של שתיהן מבחינת שכיחות. אבל כאן אין התנגשות אמיתית בין שתיהן. נניח שאנשים אינם מניחים התרחשותו של אירוע ללא פריור אמפירי, אך אין זה 'חוסר סבירות', אנחנו לא יודעים באמת כלום, ההתרחשות לא פחות סבירה מאשר יותר סבירה, זו רק הדרך היותר נכונה להכיר את העולם. ואילו כשמדובר בדבר שאי אפשר לשקר בו, כגון שהעיתון יטען למשהו ברור וידוע שאינו כך, מדובר במשהו שיש לנו ידע שאינו עשוי לקרות, יש לו קושי לקרות, הטבע האנושי מתנגד להתרחשות זו, ולכן אין להציגה כטבעית.

אני ניסיתי להסביר מדוע לדעתי העדות הזו אינה נתונה באופן טבעי לשקר או לפרשנות. ולכן יש לנו סיבה לקבלה. לא מחמת הספק, אלא מחמת הודאי.

אתה טוען שכל מה שייטען בנוגע ליציאת מצרים יהיה מחוץ לגבול היוצר ודאות, להצבת הגבול הזו אינך מביא שום נימוק, ואף לא כתבת גבול ברור אלא רק אמירה כללית. וגם כאשר תכתוב את הנימוקים להצבת הגבול, עדיין כל הדיון שלך כפול ומיותר, כי זה בדיוק הדיון שנערך עם ייתכן. במדה ואתה חוזר על דבריך שוב ושוב ללא נימוק, זה לא יעיל, וברגע שאתה מתחיל לנמק אתה נכנס פתאום לפרטי הדיון.

אני חושב שהסברתי מספיק פעמים, גם במהלך האשכול. כל עוד המתודולוגיה שלך מופרכת,  אישית אין לי עניין לדון בפרטים של טענה הנובעת ממנה. לו היית רושם אותן בהודעה הראשונה, לדעתי היה אפשר לחסוך את כל האשכול.

כשנכנסת לדיון הנוכחי, כתבת שהכהנים אמרו שהם בדקו את התורה וזה בסדר, אבל גם על זה נסוב הדיון, האם ייתכן שהתורה היתה אך ורק ביד הכהנים או לאו. זה כמו שתטען שמערכת ידיעות אחרונות סמכה על המתגוררים בשינקין שרק הם קראו בעיתון והם סיכמו ביניהם לעבוד על הציבור הרחב שהאמין למתגוררים בשינקין. השאלה היא האם באמת העיתון הופץ רק בשינקין.

הווכוח עם ייתכן היה לגבי פרטי המקרה, כשהוא מתווכח מנקודת המבט שאין מאורע שהסתברותו ודאית. אני העליתי כאן ב2 נקודה אחרת: בהחזיקך בהגדרה שרירותית לחלוטין למערכת שאמינותה מושלמת, האם טענתך אינה קורסת עקרונית בכך שאחרים פשוט החזיקו במודל שרירותי אחר.

בדיעבד אני מצטער שהעליתי נקודה זו - כאמור, ניסיתי להמנע מדיון בפרטים של הנובע מהנחותיך. אנא ראה שאלה זו כמחוקה.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 13/11/2011 18:25:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 20:46 לינק ישיר 

דייר כתב:
תגיד לי דינוזאורוס לא הגיע הזמן שתחיל את כל הרעיונות הנפלאים שלך על התורה
אתה כל הזמן מסתובב סחור סחור ולא מגיע לעיקר
דבר ברורות
תוכיח שהתורה הייתה נפוצה בעם
שהיא נכתבה סמוך למאורעות
שהיא לא עברה שכתוב ושיפוץ
תתחיל לדבר תכלס.

תוקן על ידי דייר ב- 13/11/2011 14:07:10

מצטרף. לא הגיע הזמן להגיע לעיקר במקום לסחוב אותנו כה וכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2011 14:53 לינק ישיר 

דייר

צר לי, אבל איני פראייר כמוך.. אף אדם שפוי לא היה בוחר מרצונו לדון דיונים מתמשכים בסביבה עויינת, לא בגלל שזה לא נח, אלא משום שזה בלתי אפשרי. שים לב שעם ייתכן דיברתי על נושא א' (פרשנות התורה), והייתי אמור לסכם את הדיון, אלא שבינתיים שיבולייהו טוען שנושא א' לא רלבנטי כל עוד לא יתברר נושא ב' (קבלת דיווח על נס). ואילו אתה טוען שנושא ג' (זמן כתיבת התורה) הוא העיקר וכל השאר זה סתם סחור סחור. אם אנסה לומר משהו בנושא ג' (זמן כתיבת התורה) הרי שוב זה מתפצל להרבה נושאים שכל אחד מהם חשוב ומסובך, זמן כתיבת הנביאים, יחס הנביאים לתורה, שינויים ועריכות בתורה, וכל נושא מהם רחב וארוך. אם הייתי מדבר עם אדם אחד, היינו יכולים ללכת לפי סדר כל שהוא ולדבר על כל נושא, הבעיה היא שלא ניתנה לי האפשרות לדבר עם אדם אחד, אלא כל אחד תובע את הנקודה שחשובה לו. גם אם הייתי עובד אצל ייתכן, אני לא יכול להיות משרתם של יותר מדי אדונים.

כל נקודה שאבחר לדבר עליה היא תהיה רק נקודה אחת, וכל אחד יוכל לטעון שהדיבור בה הוא רק הליכה סחור סחור, שכן קיימות עוד המון שאלות והמון חלקים בלתי פתורים. נניח שאדבר על זמן כתיבתו של ספר יהושע, זה נושא ארוך ורחב מספיק כדי להתווכח עליו שנתיים, אבל אי אפשר לדעת את זמן כתיבת התורה מבלי לברר נושא זה. זה חלק מהרצף ההיסטורי, אם נדבר עכשיו שנתיים על זמן כתיבת ספר יהושע זה יספק אותך? כמובן שלא, ואם נדבר על ס"כ והשפעתו או אי השפעתו על הנביאים, זה כן יספק אותך? כמה חדשים יש לך עבור הנושא? כמובן שגם אז תחפש נוסחת קסם שכותבים אותה בשלש שורות, הבעיה היא שאין כזו. ולכן קולמוסים משתברים, דיותות משתפכים, ומאות ספרים נכתבים בכל שנה על הנושא של זמן כתיבת ספרי המקרא, ומגוחך לצפות שהוא ייפתר בתוך רבע הודעה בפורום. וכן לאלי ס', אין כאן שום 'עיקר' שאפשר 'להגיע אליו' באיזה שהוא רגע מרטיט לב, אלא רק אוסף של פרטים, (חשבתי כשאסכם את הדיון עם ייתכן, להסביר בקוים כלליים את דעתי בשלל הנושאים הקשורים בהיסטוריה של תקופת המקרא, אבל הסיכום מחכה שהדיון כאן ייגמר).

בעיה נוספת בסביבה עויינת היא היטפלות של הרבה אנשים לפרטים הפחות חשובים בדברי אדם אחד, אחד יעשה סערה מהשימוש במלה 'מטומטם' במקום לדבר על הנושא עצמו, השני ידקדק בכל אות של דברי מתוך הנחה קונספירטיבית שהכל עובד בשיטת מצליח, זה יטען שאני מאריך בכוונה, וחברו יטען שאני מקצר בכוונה, וכך הלאה, בשיטה כזו אין בעיה להוציא מגוחך כל מה שייאמר, ואין לי שום ספק שאם הייתי כותב כאן כאן קטע של איינשטיין כאילו מדובר בדברים שלי, שגם היה מיד מתברר לכל גאוני הדור שמדובר בדברים מוזרים והזויים פשוטים מדי וגם חידוש גדול מדי ארוכים מדי וקצרים מדי לא מבוססים ולא מקובלים במדע אבל מובנים מאליהם לא נוגעים בנקודה אבל מצד שני אומרים משהו שמעורר ויכוח וכו' כמיטב המודל של אדריינוס. מרוב זאבים לא רואים את היער, ורק אידיוט היה הולך לנסות לדרוש לפני הזאבים. לכן אני מקדיש לך את שירו של היינה (לא מהספר הנ"ל, אלא מהספר 'ארץ אשכנז'):

בכבדות נגררת עגלתי בליל

אנכי שם עם העגלה

ביער באופל אך אחד בלבד

מסביב תיבב יללה

הזאבים כן יבכו יבעיו בקול

כי יציק הרעב לנבלים

כנרות שם דולקים בחשכת הליל

בוערות עיניהם גחלים

הם שמעו בודאי כי עובר אני..

במקהלות יקדמו את פני

ויעמוד חתן החגיגה כדת

יקבל וישיב נא ברכה

ולכבד מכבדי פתחתי בנאום

בקול נרגש עניתי אז ככה:

חברים! מאושר אנכי מאד לבלות השעה בחברתכם

ידעתי את לבכם הטהור וטוב

בשמעי את נבחת חיבתכם

ואשר בי ירגיש לבבי כעת להביע אין מלה בלשוני

נשבעתי השעה הנעלה הזאת

לא תמוש לעד מזכרוני

לא פעם הראיתי חבתכם אלי

בכל שעת צרה וצוקה

ועל כל הכבוד הנתן לי פה

תודתי לכם העמוקה

חברים! אל תשמעו דברי השוא

ואל יפתוכם בדיבה

כי אמרו חנפים הלשינו עלי

כי אטה לכלבים בחבה

ואם כי אתעטף עור כבש לחום

דבריהם אך דברים בטלים

שאין זה הבגד מחייב בכלל

ללחום או לחלום לאילים

לא כשב אני לא כלב אני

לא מנהל לא פקיד וממונה

הייתי זאב ונשארתי זאב

צפרני ושיני אמונה

אנכי זאב ואשאר זאב

וקולי עם אחי כקולם

בי בטחו תעזור ימינכם לכם

ועזרכם האל כן לעולם

את כל זאת אמרתי בנאומי הלז

בלי שום הכנה קדומה

בעיתונו כרגיל הדפיסו מר...

מתוקן בלשון פגומה

בכל אופן מימי לא ראיתי שמישהו כאן בפורום ניסה להעביר משהו רציף בנושא שלם, כל אחד מוכן להעיר את ההערה שלו על כל דבר, אבל אף אחד מעולם לא ניסה לכתוב כאן משהו בסדר גודל של 'מתי נכתבה התורה' או אפילו נושא הרבה פחות רחב מזה. הפורום מטבעו אינו בנוי לזה. והנסיון הראה שזה בלתי אפשרי לכן מצחיק לצפות לדבר כזה ממני. אם מישהו מבקש שאני אשוב לנסות ולכתוב כאן דברים ארוכים, מול אותם משתתפים שאינם מאפשרים זאת, הוא פשוט מיתמם בצורה מגוחכת. לא יעלה על הדעת שאדם שאני מבקש ממנו שלא להסיט נושא של דיון מסויים, והוא מכריז שיסיט את הדיון כרצונו ואף יקרא לאחרים לעשות זאת, (וצובר בהחלט רקורד עשיר בנושא), יצפה שאדבר עמו על משהו שאינו מסתיים בשתי שורות.

שיבולייהו

אתה כותב בשמי הנחות סמויות, הבעיה שהן סמויות גם ממני. לא כתבתי שעדות אינה תופעה פיזיקלית, אלא שבתחום של הכרת נפש האדם המקביל אלינו, יש לנו אינדיקציה לדעת כיצד הוא עובד. ויש דברים שאנו בטוחים בהם על סמך האינדיקציה הזו. ואני לא טוען שהאינדיקציה באה בעזרת מספר סופי שלהם, אלא בהתאם לסיטואציה, החישן לא אמין בסיטואציה מסויימת, כשהוא יכול לשקר, ובסיטואציה אחרת הוא אמין, כי הוא אינו יכול לשקר.

במקום לחזור על ההגדרות התיאורטיות, שבהם הנימוקים שלך הוא מה היה אומר שופט אקדמי או מה 'מקובל'. באר לי את דעתך בעברית פשוטה, נניח שאתה נוסע לחו"ל למשך 24 שעות, וכשאתה חוזר אתה פותח את העיתון ומגלה שם שאתמול כל תושבי מדינת ישראל רצו בבהלה לעבר הים התיכון, ושם נקרע להם הים, הם הילכו בו מספר קילומטרים בחרבה וחזרו ליבשה במסלול אחר (נניח שהם חצו מחיפה לעכו). אתה בודק באתרי אינטרנט ומגלה את אותו דיווח, אתה מדבר עם בני משפחתך, מתקשר לקרובים מערים שונות, פוגש חברים ברחוב, וכולם מספרים לך את אותו הסיפור. מה תהיה המסקנה שלך, ומדוע?

ואגלה לך גם מה אני טוען במקרה זה, אני אומר שלא מדובר בהסתברות שהם לא משקרים, אלא שהם אינם יכולים לשקר. הם כמובן יכולים ליזום שקר מולך, אבל אני לא אניח שכל תושבי המדינה התאגדו כדי לשקר לך באופן אישי, ולכן אם מדובר היה במזימה לשקר מול הפלשתינאים למשל, הרי לא היו מספרים לך שכך היה, אלא היו מספרים לך שסוכם שכך צריך לומר. אני אבא לקראתך ואציע שמבחינה פיזיקלית אפשרי שכולם סיכמו ביניהם שכדי שהשקר ייקלט צריכים להתייחס לכך מהיום והלאה שהדבר קרה, ואם מישהו חוזר מחו"ל מדברים על זה כאילו הדבר קרה, וגם אם מישהו מפציר מאד בחבר טוב בבת זוג וכו' אין ברירה, למען השקר הקדוש, אומרים לו שברור שכך היה ושראינו כולנו בעינינו את הדברים, נשבעים מבטיחים, ולעולם לא מגלים את האמת.

אני טוען שלמרות שהאפשרות הפיזיקלית הזו קיימת, אני אסיק מן ההתנהגות האנושית כפי שאני מכיר אותה, שלא זה מה שקרה, אלא באמת הים נקרע מסיבה מסויימת. מי שרוצה יכול להסביר שעבר כאן כוכב שביט ומשך אם המים אליו, או כל הסבר אחר, אבל אני חושב שבמקרה כזה אקבל את העדות. אם תרצה זו תהיה נקודת המחלוקת בינינו, נראה לי שאני לא לבד בעולם, ויש עוד אנשים שיקבלו עדות כזו במדה ותהיה, ואנשים אלו שפויים בהחלט. וכפי שאמרתי לייתכן, שאף הוא הציע אפשרויות שונות (שבעיני מקבילות לאפשרות הנ"ל), שאיני טוען שהוא מבלבל את המוח, אבל אני חושב שהרבה אנשים לא היו מקבלים הסבר זה או הסברים כאלו, אלא היו מעדיפים לקבל את העדות. וזו הנקודה של האמונה. לא ראיתי שום נימוק שיגרום לאדם להעדיף אפשרות זו על פני קבלה של עדות על נס. אין ספק שזה לא מקובל ולא מדעי, כמובן. המדע אינו יכול 'לקבל' לתוך המסגרת שלו 'נס', כל מה שמעבר להגדרות של טבע ושנגזר מחוקי טבע הוא מחוץ לתחום המדע ויהיה בהכרח בחוץ.

עוד משהו: כתבת שאני שולל את הצורך בהשוואת ההסתברויות להסברים, על ידי יחוס אמינות מוחלטת. אבל אני לא מייחס בשום מקום אמינות מוחלטת, אלא 'שאין סבה שהמערכת תטעה', יש כמובן הבדל. כתבתי בצורה ברורה שלא מדובר כלל בערכים מוחלטים, אלא אך ורק ברמת אמינות מספיקה כדי לשלול את הצורך בפריור אמפירי. פריור אמפירי אינו הסתברות. (לצורך הדיון בפרט זה נדבר על הסיפור הנ"ל, בלא שהאפשרות שכולם סיכמו ביניהם משהו קיימת, נניח והוגעת את מוחך ולא מצאת שום אפשרות להסביר את העדות ההמונית על קריעת ים בצורה בלתי מוסברת וגם לא שום אינטרס, אתה יכול רק להניח שכולם בחרו לשקר סתם כך, זה הרי קורה שמישהו משקר, או להניח שאכן כך אירע. לדעתך צריך כאן פריור אמפירי?)

כמו כן יצרת הבחנה של 'מדעי החברה' כתת קבוצה בעלת הגדרה שונה. זה לא נכון, הנקודה היא לא מדעי החברה אלא היכולת האנושית לשקר במקרה של אמת ידועה. בנקודה זו בלבד, אין מדובר ב'מדע' או משהו שמושג על ידי השוואה של מקרים שונים, אלא במשהו שאנו מכירים אותו בצורה בלתי אמצעית, הטבע האנושי. אין כאן שום הגדרה שונה, אלא רמת ודאות והכרה שאינם תלויים במשתנים שונים.

צענע

הדברים יכולים להישמע מוזרים, אבל את שוכחת שתי הסתייגויות, 1) לא כתבתי 'חבר אמין', זו הגדרה לא ברורה, שכן אין סיבה שאאמין לחברים שלי, 'אמין' מתפרש כמישהו שלא יגנוב אותי. אבל אני דיברתי על מישהו שאני בטוח שאינו משקר, בהנחה שישנו כזה, ולא משנה מדוע. 2) הסיבה שזה נשמע מוזר, משום שאין שום עדות אמינה, ולכן אין באמת אדם שמוגדר כאמין שמספר סיפור כזה. זו הסיבה היחידה שלא מקובל לחשוב שיש חיזרים. אבל עצם השאלה אם יש חיזרים או לא היא שאלה שמעסיקה את אנשי המדע, וכאמור הם גם משקיעים תקציבים בנסיונות ליצירת קשר או לאיתור שידורים מן החלל, ואפילו השאירו דיסקיות לשם כך בירח. ולכן טעות תהיה להניח אפריורית שאין חיזרים ולקבוע שגם דיווח אמין עליהם לא יתקבל. האמת היא שדיווח אמין עליהם יתקבל, ומכיון שאין כאלו, כל הדיווחים האחרים הם מגוחכים. ובסופו של דבר מי שמאמין בחיזרים במצב זה הוא מגוחך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 32 33 34 ... 41 42 43 לדף הבא סך הכל 43 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.