|
|
| נשלח ב-15/11/2011 14:33 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | סתם הערה.
מה נותנים האיומים וההתראות שזאת הפעם האחרונה וכו' וכו' ?
לא בא לך להמשיך- תעזוב גם בלי התראה, יאללה ביי.
|
|
אתה צודק.
יהיאור, אם זה התפרש ככה - סליחה. עם זאת, לפעמים מגיעים למצב של תועלת שולית יורדת בדיון. לא הבנתי אותך, לא הבנת אותי - לא יודע. אבל לפעמים, אא"כ באמת יש שינוי חד באותו דו-שיח, אז זה נגמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 14:59 |
|
| |
הסבירות והנאמנות קשורות זו לזו.
אם אלך עם הדוגמא שהביא דינו אם יש לו חבר נאמן שמספר לו שאתמול חתול שחור עבר בכביש יחד איתו-החבר ישאר נאמן
(או אמין) אבל אם אותו חבר יספר שהוא ראה אתמול חייזר במגרש פתוח בראש העין -אותו חבר נאמן כבר לא יהיה חבר נאמן בנקודה זו .כי הסבירות פועלת לרעתו.
אין שום סיבה שלא להאמין למה שסיפרו לנו שאבות אבותינו חיו פה באזור או שבתקופה מסוימת ירדו למצרים וכד' או שהיה אדם בשם x (או שלא היה אדם בשם x שתי האפשרויות סבירות באותה מידה)
אבל כאשר מספרים לנו על תופעות בלתי סבירות בעליל ומצד שני אנחנו יודעים בוודאות איך עובדת תעמולה,איך ניתן לשכתב הסטוריה ואנחנו יודעים בברור מדוגמאות של עבר והווה שיש תופעה של עוילם גוילם שמתרחשת לאורך זמן אפילו עכשו מול עינינו
ומתוך שאנחנו יודעים שאדם כן מנחיל שקר לבנו אז אנחנו שוקלים סבירות מול נאמנות אז ברור שרק אדם שאם אין לו אמונה אין לו חיים יכריע לכיוון האמון הטוטאלי.
תוקן על ידי צענערענע ב- 15/11/2011 15:05:05
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 15:57 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | | האם הנושא נחקר בתורת המשחקים ? כן, הוא מועיל במקרים מסויימים, אבל לא נראה שהוא מועיל כאן. |
| איזה נושא? תוכל, בבקשה, להסביר את דבריך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 16:09 |
|
| |
| פינגווינאי כתב: |  | האם הנושא נחקר בתורת המשחקים ? כן, הוא מועיל במקרים מסויימים, אבל לא נראה שהוא מועיל כאן.
איזה נושא?
תוכל, בבקשה, להסביר את דבריך ?
|
|
איום של אחד הצדדים בפרישה כדי לשכנע את הצד השני להזדרז ולקבל את עמדתו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 17:25 |
|
| |
שיבולייהו
בניגוד למה שאתה כותב לא טענתי מעולם לאידיוטיות של מי שמתווכח אתי, בנוגע אליך כתבתי שאתה נראה אינטלגנט אבל לא מתייחס מספיק לדברי הצד השני. ולכן כתבתי לך במהלך הדיון עם יתכן שכשאני מתייחס לדבריך איני מתכוין להיכנס אתך לדיון או לשכנע אותך אלא רק למען הצופים שיראו שהתייחסתי למה שאתה מעלה. מאחר והדיון נקבע מול ייתכן. בשלב מסויים מיציתי את הדברים עם ייתכן, ונוצרה תקשורת יותר ישירה בינינו, אבל עד לגבול מסויים, ובינתיים רק חזרת על הנוסחה שלך וניסית להשוות את דברי אליה.
כמובן שאני לא מזמין לכאן אף אחד, וגם אין לי ענין בכך, רק ציינתי שהדברים ידועים שיש לפורום הרבה צופים, אבל לא תמיד הרבה משתתפים. כמובן שאחרי שהנושא עלה והויכוח נכתב כאן פעמיים ושלש וארבע, גם אני אשמע לשמוע דעות של אחרים, כשמשום מה בנקודה זו לא נכתבו כאן אלא דברי ודבריך (ואפשר להוסיף גם כמה מלים של ייתכן בעבר).
שאלתיך מה תעשה כשתפגוש בעדות המונית ומאסיבית על תופעה ללא פריור אמפירי כשאין שום הסבר הגיוני לכך. או מה תעשה כשידווח במערכת אמינה מאד על אינשטין 2 שמדבר על התרחשויות ללא שום פריור אמפירי. ולא השבת בבירור. תשובתך לנושא חשובה, מכיון שאם היה תהיה 'כן' הרי זו הודאה של הכרה במערכת אמינה שהיא מייתרת צורך בפריור אמפירי. ואם היא תהיה 'לא' היא תהיה כמובן מוזרה מאד בעיני רבים.
אני סבור שהיעדר פריור אמפירי הוא ענין מדעי גרידא, וכחו יפה אך ורק למה שמוגדר בתוך מסגרת המדע, הדרך הנכונה לפתח טכנולוגיה או להתמודד עם הטבע היא לקבל את המסקנות שיש להן יותר פריור אמפירי. אבל הדיון האם קיימות תופעות שאין להן פריור אמפירי ואינן יכולות להיות מוגדרות כמדע כמו נסים למשל (שגם מי שמאמין בקיומם אינו יכול להכניסן במסגרת המדע), הוא תלוי אך ורק בסיבה לחשוב שהן קיימות, ולא בפריור אמפירי.
כשאתה אומר שלנסים אין פריור אמפיר זה במלים אחרות שנסים לא מסתברים. כפי שהעיר לך 'יהי אור'.
שאלת התרחשות אירועים בעבר היא בהחלט לא מדע, ישנו מקצוע שנקרא הפילוסופיה של המדע, והוא מגדיר מה הוא מדע ומה תקפות קביעותיו. זו לא המצאה שלי. לפיכך החישוב הפסבדו הסתברותי שלך באשכול המקביל מעלה גיחוך על השפתיים, הרצינות התהומית בה אתה מחשב מספרים פשוט לא מתקבלת. נראה לי שגם על הרעיון הזה היה שופט אקדמי מגחך.
השאלה היא לא כמה אנשים יאמרו 'אני שיבולייהו' (מה שנקרא ספירת חוטמים), אלא כמה אנשים יתנו נימוק לדבריך, פרזנט למשל 'מסכים אתך' באופן מפתיע מאד, אבל הוא ממשיך לשגות בדברו על ה'נטיה האנושית להאמין לבני אדם אחרים', כשלא על זה דיברתי. אני דיברתי על מצב בו אין אנשים יכולים לשקר, ואין צורך בשום נטיה להאמין להם, גם אם האנשים האלו היו נתפסים מול עיני בשקר גס כדי להרויח אגורה, הם עדיין לא היו יכולים לשקר במקרה עליו אני מדבר. כל טיעון שמנסה להסביר כיצד הם היו יכולים לשקר הוא חלק מהדיון שלי עם ייתכן. לא משנה לפרזנט העובדה שהערתי לו בדיוק את אותה ההערה בנוגע לדבריו לעיל.
צענע
את שוב חוזרת על אותה הטעות שהערתי לך עליה לעיל, את שוכחת את ההסתייגות שלא מדובר ב'חבר אמין', מישהו שסביר שאינו משקר. במקרה כזה כמובן שלא צריכים יותר משתיים שלש סיפורים מוזרים והוא מפסיק להיות אמין. מדובר על מישהו שאני מניח שאין לו יכולת לשקר, לא בגלל שהאף שלו מתארך כמו פינוקיו, אלא בגלל שדבריו יהיו מוכחשים מיד. נניח שהוא מדבר על משהו שמוסרט במעגל סגור לפני מליונים, הוא לא יכול לשקר, כי מליונים רואים את ההתרחשות.
כל הדיבורים על שכתוב היסטוריה ועל עוילם גוילם וכו' מתעלמות מפרטי הדיון עם ייתכן בו טענתי שכאן זה בלתי אפשרי. ביכלתך כמובן להתווכח עם טיעוני, כפי שעשה ייתכן, אבל לא לטעון שהדיון מיותר כאילו העלית כאן איזו סברא יצירתית שלא עסקנו בה.
שותף
נדמה לי ששיבולייהו כבר צבר רקורד די עשיר של איומים בכך שהדיון יפסק מצדו ושאין לו ענין להמשיך ושהוא לא יכנס יותר לאשכול וכו'. באשכול זה בלבד יש הרבה כאלו.
אם הייתי חושב שדעתו היא איזה קונצנזוס או משהו שמובן מאליו לכל מי שמתעסק בשאלות כאלו, הייתי מבין את גישתו. הבעיה היא שאינני חושב כך, ומדובר בפיתוח מקורי שלו, החלת מודלים של הסתברות על טיעון לנס. ולכן אינני מבין מדוע הוא מתנהג כאילו הצד שלו ברור מאליו ומי שיחשוב אחרת אינו אלא אויל מטומטם ותמהוני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 17:34 |
|
| |
דינו, למה הכוונה "מצב בו אין אנשים יכולים לשקר"? לא נראה שיש דבר כזה. אפשר לדבר על סבירות לא על היתכנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 17:43 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | שותף
נדמה לי ששיבולייהו כבר צבר רקורד די עשיר של איומים בכך שהדיון יפסק מצדו ושאין לו ענין להמשיך ושהוא לא יכנס יותר לאשכול וכו'. באשכול זה בלבד יש הרבה כאלו.
אם הייתי חושב שדעתו היא איזה קונצנזוס או משהו שמובן מאליו לכל מי שמתעסק בשאלות כאלו, הייתי מבין את גישתו. הבעיה היא שאינני חושב כך, ומדובר בפיתוח מקורי שלו, החלת מודלים של הסתברות על טיעון לנס. ולכן אינני מבין מדוע הוא מתנהג כאילו הצד שלו ברור מאליו ומי שיחשוב אחרת אינו אלא אויל מטומטם ותמהוני. |
|
תראה, יש הגיון רב בטענתו.
כשאני צריך לשקול שתי אפשרויות- הסיפור התמוה נכון או שהמספר משקר/טועה- יש בהחלט אפשרות לערב את שתיהן ולהעמידן על מישור אחד.
אתה עונה לו שעקרונית אתה מסכים, רק שבמקרה שלך מדובר בסיפור שאיננו יכול להיות טעות או שקר.
הוא לא מבין, וגם אני לא מבין, איך יש מציאות של סיפור כזה.
אתה לא מצליח לדעתי להגדיר מציאות כזאת, לכן בקשתי שתסכם בקצרה נקודה זאת בלבד.
אני עונה לו שאין לערב את שתי האפשרויות, כי נאמנות המספר לא תלויה בטיב סיפורו.
החבר הנאמן שלי לא יאבד את נאמנותו בגלל תמיהת סיפורו, אא"כ יוכח שטעה או שקר.
אבל זאת טענה אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 17:53 |
|
| |
ייתכן
כל הדיבור על 'אינו יכול' הוא כמובן רק במסגרת ההגיון, פיזית הוא יכול, אולם כפי הכרתינו את ההתנהגות האנושית, לא מדובר במשהו ש'לא סביר שישקר' כמו שאתה יכול לומר שלא סביר שחבר שלך ישקר במשהו (הכוונה לחבר הנאמן), אלא במשהו שהשקר בו מעורר מגבלה ובעיה ואין שום דרך הגיונית לעשות זאת. מכיון שהכל הוא רק סברות אפשר להתווכח, אבל במסגרת בדיקת אפשרויות הגיוניות, זו האפשרות שהיינו מסווגים תחת 'לא יכול להיות' ולא היינו חוששים לה בשום מצב.
שותף
ממש לא נכון, שיבולייהו לא שוקל סבירות של נס, הוא שוקל פריור אמפירי של נס מול אפשרות בעייתי של שקר. אין כאן מישור אחד כלל וכלל.
אם העדים היו טוענים משהו שנוגד את הידוע לנו, או שמסתבר לנו שאיננו, היינו יכולים להעריך סבירויות יחדיו. מכיון שהם טוענים משהו שאין לנו שום מידע עליו, יש כאן את בדיקת האפשרות לשקר, מול בדיקת פריור אמפירי. שני מישורים בלתי מקבילים. ואני טוען שכאשר מישור האמינות עובר את רף הספק הסביר, לא צריך את מישור הפריור האמפירי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 17:55 |
|
| |
"את שוב חוזרת על אותה הטעות שהערתי לך עליה לעיל, את שוכחת את ההסתייגות שלא מדובר ב'חבר אמין', מישהו שסביר שאינו משקר. במקרה כזה כמובן שלא צריכים יותר משתיים שלש סיפורים מוזרים והוא מפסיק להיות אמין. מדובר על מישהו שאני מניח שאין לו יכולת לשקר, לא בגלל שהאף שלו מתארך כמו פינוקיו, אלא בגלל שדבריו יהיו מוכחשים מיד. נניח שהוא מדבר על משהו שמוסרט במעגל סגור לפני מליונים, הוא לא יכול לשקר, כי מליונים רואים את ההתרחשות.
אתה דיברת על חייזר ודיברת על כך שאתה מאמין לחבר כי הוא נאמן . ולכך התייחסתי.
עכשו אתה מדבר על סיטואציה אחרת שבה כלל לא מדובר על חבר נאמן או לא נאמן אלא על סיטואציה שבה מישהו פלוני אלמוני לא יכול לשקר כי מיליונים רואים את ההתרחשות-נו,אז מיהם המיליונים? אבות שהוכח שהם כן מסוגלים לשקר לבניהם?מיליונים שהולכים כעוורים אחרי מנהיג כריזמטי? רואים את זה היום ובטח שראו את זה אז.(וישו מוכיח שאפשר לרמות מיליונים הרבה זמן)
כל הדיבורים על שכתוב היסטוריה ועל עוילם גוילם וכו' מתעלמות מפרטי הדיון עם ייתכן בו טענתי שכאן זה בלתי אפשרי. ביכלתך כמובן להתווכח עם טיעוני, כפי שעשה ייתכן, אבל לא לטעון שהדיון מיותר כאילו העלית כאן איזו סברא יצירתית שלא עסקנו בה.
מאחר שטיעוניך טבעו בים הדברים לא הצלחתי לדלות תשובה שלך לעניין זה .
למה כאן זה בלתי אפשרי.?
תוקן על ידי צענערענע ב- 15/11/2011 17:57:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 18:08 |
|
| |
דינוזאורוס,
אם יש לך הערות על דבריי, אנא הפנה אותן אליי, ואל תקבע בתוך מסותיך שאני 'ממשיך לשגות' כאילו מדובר בדבר מובן מאליו שאינו במסגרת הויכוח.
אחזור על דבריי שוב:
אם אתה מקבל שטענותיהם של קבוצת אנשים מייצגות את המציאות אובייקטיבית מאחר וההסתברות שזה אכן כך קטנה מההסתברות שהטענה של אותם אנשים במקרה זה אינה מייצגת נאמנה את המציאות מסיבות שונות (שקר, דמיון, הזייה, wishful thinking, איומים, טעות ברמה בסיסית מאוד של פרשנות קונגיטיבית) - מדובר בהכרעה רציונלית-מדעית.
אם אתה מאמין לאדם או לקבוצת אנשים בהתעלם מקריטריון זה, מדובר בנטייה אנושית ותו לא.
וזה לא אומר שאני לא אפול בה, אבל זו לא הוכחה לשום דבר. יש עוד נטיות לא רציונליות שבהם אפול (למשל: בעיות בחשיבה סטטיסטית - יש חרדת מטוסים ואין חרדת כבישים; חשיבה לא רציונלית בעיתות פחד; חשיבה לא רציונלית ככל שזה נוגע לעצמי, וכו' וכו'). כיוצא בדבר, אי אפשר להוכיח משהו מהעובדה שכל האנשים חושבים/מרגישים/נוהגים כך כשזה נוגע להגנה על ילדיהם, אם בהקשר אחר הם מביאים טיעון רציונלי למה התנהגות כזו אינה רציונלית. זו אינה טענה תקפה בויכוח אקדמי/פילוסופי.
אגב, אותה הנטייה האנושית להאמין לדברי אנשים אחרים גורמת לי לבדוק את ההוכחות שלך ב'אקדמיה', וזאת למרות שההסתברות שהוכחה מסוימת שגויה/שקרית גבוהה מההסתברות שיש בה משהו, כך לאור הפריור האמפירי בהתנהגות שלך ושל כלי הבישול השטוחים האחרים מעצם היותם כאלו (ניסית לטעון שאתה לא שייך לשם, אבל מהתנהגותך ניתן לשייך אותך לשם ולהחיל עליך את אותם הקריטריונים. סורי. באמת שפעם חשבתי שאתה קצת שונה. אכזבתני*).
יש לציין שיש פער עצום בין התיאור האידילי של קבוצת אנשים ב 2011 שכולם טוענים פה אחד שראו את הים נבקע אתמול (איך?) לבין מסמך משנת 1500 לפנה"ס שנכתב על ידי- ונמצא בידי- כהני דת של קבוצת עבדים-בורחים-נוודים ומספר על אוכלוסיה בסדר גודל מסוים ועל אירועים כאלו ואחרים (גם אם איננו סוטים מנקודת המוצא שהתורה נכתבה 'בזמן המאורעות').
*הנה, עכשיו יש לך אפשרות לכתוב שתי פסקאות ציניות על מידת חובתך לפעול לשביעות רצוני, ושאר הומור צ'יביצ'ערי, לשמחת קהל המעריצים והמקשרים בין אריכות דברים לבין ערך האמת של טענה.
תוקן על ידי thepresent ב- 15/11/2011 18:22:55
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 18:13 |
|
| |
דינו, גם ההגדרה "אין שום דרך הגיונית לעשות" גורפת בלשון המעטה. אפשר, לדוגמה, לשלם לאנשים שישקרו. אנו חוזרים לשאלת הסבירות האם אכן קרו אותם דברים (רבים!) היכולים לגרום לאנשים (לפחות עד מספר מסוים) להסכים לדיווח שקרי. (בהנחה כי הם ידעו, הסכימו ולא מחו...) אתה חוזר על טענת "משהו שאין לנו שום מידע עליו". אכן, אין לנו מידע אמפירי, אך בהחלט יש לנו ניסיון כמעט אין סופי כי נסים לא מתרחשים בפועל. זה בהחלט נופל תחת קטגוריית "משהו שנוגד את הידוע לנו, או שמסתבר לנו שאיננו". כפי שכבר ציינתי לא פעם גם אתה מתייחס כך לסיפורי נסים. העובדה שהם נסי במה אינה מורידה כמובן את סבירותם. (ההבדל בין נסי במה לנסי התורה הוא רק ביכולת לביים. מבחינת סבירות הגיונית, נס קטן יותר ונקודתי יותר, אינו סותר יותר את הידוע לנו מנס גדול ומתמשך).
תוקן על ידי ייתכן ב- 15/11/2011 18:14:28
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 19:00 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | שיבולייהו בניגוד למה שאתה כותב לא טענתי מעולם לאידיוטיות של מי שמתווכח אתי, בנוגע אליך כתבתי שאתה נראה אינטלגנט אבל לא מתייחס מספיק לדברי הצד השני. ולכן כתבתי לך במהלך הדיון עם יתכן שכשאני מתייחס לדבריך איני מתכוין להיכנס אתך לדיון או לשכנע אותך אלא רק למען הצופים שיראו שהתייחסתי למה שאתה מעלה. מאחר והדיון נקבע מול ייתכן. בשלב מסויים מיציתי את הדברים עם ייתכן, ונוצרה תקשורת יותר ישירה בינינו, אבל עד לגבול מסויים, ובינתיים רק חזרת על הנוסחה שלך וניסית להשוות את דברי אליה. נכון, פשוט כינית את דעותי אידיוטיות, וכתבת שאני שואל שאלות תם של ילד בן שלוש. חזרת לטריק הידוע של "צבי ינאי מטומטם לכאורה" (אגב, גגל "צבי ינאי מטומטם", וראה מה תקבל). אני אגב, כיניתי אותך "תמהוני אוויל", אבל לא מנסה לטעון אחרת. כמובן שאני לא מזמין לכאן אף אחד, וגם אין לי ענין בכך, רק ציינתי שהדברים ידועים שיש לפורום הרבה צופים, אבל לא תמיד הרבה משתתפים. כמובן שאחרי שהנושא עלה והויכוח נכתב כאן פעמיים ושלש וארבע, גם אני אשמע לשמוע דעות של אחרים, כשמשום מה בנקודה זו לא נכתבו כאן אלא דברי ודבריך (ואפשר להוסיף גם כמה מלים של ייתכן בעבר). שאלתיך מה תעשה כשתפגוש בעדות המונית ומאסיבית על תופעה ללא פריור אמפירי כשאין שום הסבר הגיוני לכך. או מה תעשה כשידווח במערכת אמינה מאד על אינשטין 2 שמדבר על התרחשויות ללא שום פריור אמפירי. ולא השבת בבירור. תשובתך לנושא חשובה, מכיון שאם היה תהיה 'כן' הרי זו הודאה של הכרה במערכת אמינה שהיא מייתרת צורך בפריור אמפירי. ואם היא תהיה 'לא' היא תהיה כמובן מוזרה מאד בעיני רבים. מתכבד להמשיך במסורת של לא לענות לך על מה שעניתי כבר חמש פעמים ומעלה. להלן הציטוט של התשובה האחרונה בנושא. אם מישהו חוץ ממך חושב שהתשובה אינה ברורה, אענה לו: לגבי שאלתך - תשובה שוב. ראשית, כפי שהסברתי בעבר, אין תופעות נטולות פריור אמפירי לחלוטין (לפחות לא שבני אדם מסוגלים לדבר עליהן). לכל תופעה יש אספקטים שיש להם פריור אמפירי, ו(אולי) כאלה שאין. בעמוד 30, כמדומני, הבאתי דוגמות רבות לכך, כולל למקרים שהעלית וכולל ליציאת מצריים. ביציאת מצריים, אגב, יש תופעות רבות שיש להן פריור אמפירי מובהק ונמוך במיוחד. שנית, כפי שהסברתי בעבר, כשיש עדות לתופעה, יש לשקול האם התופעה סבירה יותר מאי-נכונות העדות. אם כן - מכריעים לכוון התופעה. אם לא - מכריעים לכוון אי-נכונות העדות.
כשאתה אומר שלנסים אין פריור אמפיר זה במלים אחרות שנסים לא מסתברים. כפי שהעיר לך 'יהי אור'. פשוט לא הבנת כלום. אם מישהו אחר הבין שאמרתי שלניסים אין פריור אמפירי - אענה לו. שאלת התרחשות אירועים בעבר היא בהחלט לא מדע, ישנו מקצוע שנקרא הפילוסופיה של המדע, והוא מגדיר מה הוא מדע ומה תקפות קביעותיו. זו לא המצאה שלי. לפיכך החישוב הפסבדו הסתברותי שלך באשכול המקביל מעלה גיחוך על השפתיים, הרצינות התהומית בה אתה מחשב מספרים פשוט לא מתקבלת. נראה לי שגם על הרעיון הזה היה שופט אקדמי מגחך. בתור שאלה מדעית רציונאלית - הדעה שלך מופרכת לחלוטין (אתה מוזמן להפריך את ה"חישוב הפסבדו הסתברותי" שלי - כאילו שיש לך מושג כלשהו בהסתברות, וכאילו שאני צריך את האישור שלך לחישובים). אני חוזר שוב על השאלה היחידה שמעניינת אותי בדעתך. אם היית כותב בהודעה הראשונה: אני מתכוון להוכיח את אמינות התורה לא לפי מתודולוגיה מדעית רציונאלית, אלא לפי כללים מטופשים שהמצאתי - דהיינו שלא צריך להשוות הסתברויות לאירועים, וקבוצת בני אדם שאינה טועה או מפרשת היא בעלת אמינות מוחלטת - היית יכול לחסוך את כל האשכול. מדוע לא להצהיר מראש על הדברים הללו? למה להוליך שולל כאילו שאתה מוכיח משהו בכלל? מצידי "תוכיח" באקדמיה ליהדות שהתורה נכתבה בזמן שנטען לפי הכלל שספרים שנכתבו לפני 1931 לא עברו שינויים כי השכל אינו תופס זאת, ואם זה נשמע לך הגיוני אז זה מה שהיה, ותנמק זאת בכך שזו לא שאלה מדעית כי מקרמה למתקדמים, פילוסופיה של המדע, בלט לפעוטות, או מה שבא לך, קובעים מה מדעי או לא. רק תצהיר מראש ובצורה ברורה שזנחת את החשיבה המדעית הרציונאלית (או שהיא זנחה אותך). |
|
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 15/11/2011 19:20:12
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 15/11/2011 19:56:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 19:15 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | אנו חוזרים לשאלת הסבירות האם אכן קרו אותם דברים (רבים!) היכולים לגרום לאנשים (לפחות עד מספר מסוים) להסכים לדיווח שקרי.
|
|
ייתכן, אם אתה מתעניין בשאלת הסבירות, ובכלל חושב שמה שקרה בעבר הוא עניין מדעי - התייחסתי לכך באשכול "ניסי יציאת מצריים: הגרסה השוללת". אתה מוזמן להתייחס שם, אם תרצה. אני חייב לסייג זאת, עם זאת, בכך שדינו הפריך את דברי בטענות המחץ ש1) מה שקרה בעבר הוא בכלל לא עניין מדעי, ו2) מדובר ב"חישובים פסבדו-מדעיים" (אגב, פסבדו-מדעיים זה אולי דווקא דבר טוב לדעתו? הרי מדע/שמדע בכלל לא רלוונטי כאן).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 20:39 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | טוב, אני אנסה בפעם האחרונה.
אני אומר שמה שמכריע כאן זה השוואת ההסתברות שהיו תופעות פיזיקליות שונות מאד ממה שידוע מחוץ למאורע כאורה, יחסית להסתברות שהיתה התנהגות אנושית שונה מאד ממה שידוע מחוץ למאורע לכאורה.
לא. כי אז אה שוב נופל לדון אם נסים מסתברים. וברור שלא. [ללא קשר ליום.כל ילד מודה שנס זה לא מסתבר.] והטענה הנגדית היא ששני מיליון איש לא ישקרו על משהו להד"מ. גם לזה לא צריך את יום.
ניתן רק לדון אם התיעוד מדוייק, אם האנשים שכתבו אותו היו נאמנים וכו'. אם "ניתן רק לדון" בזה, אז זו בעיה. אתה לא יכול לקבוע אם מספר אחד גדול מהשני ע"י זה שתקח אחד ותבדוק אותו ממש ממש טוב.
התיעוד אומר במפורש שהיו דברים לא מסתברים. איך תבדוק אותו מול ההסתברות? אם אתה חושב שנסים לא מסתברים ואתה לא נותן אימון באף אחד שמספר שהיו אז אתה לא מאמין לעדות כלל ואין כאן על מה לדון. טוב, את האלטרנטיבה הסברתי גם מקודם, וגם למעלה. אם אתה שולל אותה כעקרון - אין לי עניין להמשיך לדון. אם אתה חושב שהיא אינה קיימת בפועל, מבחינתך אין אפשרות להכריע מה סביר ממה, והכל החלטה שרירותית ממילא. אני פשוט טוען שדינו לא אמר באשכול כלום עד כה למעט אמירות שרירותיות בעניין נימוק נכונות התורה.
אם אין לך טענה אחרת - מבחינתי העניין מוצה.
|
|
לא בדיוק הבנתי כ"כ. אם אתה חושב שבאמת שני מיליון אנשים אמרו והם לא יכולים לשקר, אז הרי לך שהדבר אמת. הדיון יכול להיות רק אם אכן יש שני מיליון שאמרו וכו', מה שלא הוכח עדיין. בוודאי שיותר סביר שאנשים ישקרו או שעבדו עליהם או כל מה שלא תדמיין משיקרו נסים כמו קרי"ס. גם זה כל ילד יודע. עדיין איני מבין מה יועיל ההסתברות כאן. בקיצור אם אתה מניח ששני מיליון לא משקרים אז יש רק שאלה אחת, האם אכן יש לנו שני מיליון כאלו. אני פשוט רוצה להבין את הטענות פה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2011 21:30 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  |
לא בדיוק הבנתי כ"כ. אם אתה חושב שבאמת שני מיליון אנשים אמרו והם לא יכולים לשקר, אז הרי לך שהדבר אמת. הדיון יכול להיות רק אם אכן יש שני מיליון שאמרו וכו', מה שלא הוכח עדיין.
בוודאי שיותר סביר שאנשים ישקרו או שעבדו עליהם או כל מה שלא תדמיין משיקרו נסים כמו קרי"ס. גם זה כל ילד יודע.
עדיין איני מבין מה יועיל ההסתברות כאן.
בקיצור אם אתה מניח ששני מיליון לא משקרים אז יש רק שאלה אחת, האם אכן יש לנו שני מיליון כאלו.
אני פשוט רוצה להבין את הטענות פה.
|
|
בא נבדיל בין העקרוני, הפרטני, והאנתרופולוגי.
עקרוני
אני טוען שבאופן עקרוני, כשאומרים "נימקתי שבמאורע כך וכך כנראה שארע א' ולא ב'", הכוונה היא לכך שלפי כל מה שידוע לנו מחוץ למאורע, הסבר א' למאורע סביר יותר מהסבר ב'. אין לזה יוצאים מן הכלל. כל דבר אחר הוא טענה שרירותית.
דינו טוען שבאופן עקרוני יש לחלק את מה שקרה בעבר לשתי קבוצות: קבוצה אחת כוללת דברים שאין שום משמעות לסבירות שלהם (ובכלל במדע/שמדע אין שום משמעות לסבירות והכל יכל להיות), וקבוצה שניה כוללת דברים שנשמעים לו הגיוני ולא ייתכן שהם קרו אחרת. אינני ממציא זאת.
פרטני
ההסבר שלי ליציאת מצריים, לפי ההנחות המחמירות באשכול זה, נמצאת בניסי יציאת מצריים - העמדה השוללת.
ההסבר של דינו ליציאת מצריים מחלק את כל מה שידוע בנושא לשתי הקבוצות שהוא המציא לעיל, לפי השאלה אם זה מקדם את הטיעון שלו או לא: 1. דברים מדעיים/שמדעיים שאין שום משמעות לסבירות שלהם: כיצד נבקע הים, כיצד התקיימו שני מיליון איש ממזון בעל תכונות מופרכות שהגיע משום מקום, וכו' וכו', 2. דברים שנשמעים לו הגיוניים ולכן לא ייתכן שקרו אחרת: הטענה שאם קבוצה מספיק גדולה אומרת משהו אז אין סיכוי שהם משקרים לגביו, ולא משנה מהו יש דברים שלכאורה אמורים להיות ב1, אבל הם מקדמים את הטיעון רק ב2, ולכן הם עוברים לשם. לדוגמה, השאלה אם גלי קול עבדו לפי החוקים הפיזיקאליים של היום, או שמא אז אדם היה מדבר, וכל אחד היה שומע משהו אחר (מה שמשמיט את את כל הטענה), היא לכאורה מדעית/שמדעית ולכן האפשרות סבירה כמו כל דבר אחר, אבל היא עברה ל2 מסיבות מובנות. כנ"ל לגבי השאלה האם הסינפסות המוחיות עבדו כמו היום או לפי חוקי ביולוגיה אחרים (שבהם אדם משתכנע מכל מה שאומרים לו). כנ"ל לגבי כל דבר שלא מסתדר.
אנתרופולוגית
אני מוצא את עצמי חוזר לדיון ההזוי הזה בתערובת של סלידה וחוסר יכולת להביט הצידה. איך קבוצה של אנשים יכולה להתווכח כ"כ הרבה זמן ברצינות על הנחות שטותיות כאלה?
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 15/11/2011 21:38:03
|
|
|
|
|