|
|
| נשלח ב-25/11/2011 01:11 |
|
| |
פינגווינאי
אם נס מוגדר כחריגה סטטיסטית ולא כהוקוס פוקוס במסגרתו התרחש הבלתי אפשרי מבחינה לוגית או על פי סדירות הטבע המוכרת לנו, אזי טענות וליקובסקי, כפי שדינוזאורוס מציין בצדק (לדעתי), אינן מנוגדות לטענת הנס משום שאינן באותו המישור שלה.
נכון הדבר שאם תסתכל תראה חריגה סטטיסטית. כך גם תוכל לראות בתכנת מחשב: תצורה של מעגלים לוגיים מבוססי סיליקון.
אולם הטענה היא שהסדירות הזו איננה סתם חריגה סטטיסטית נדירה ביותר אלא תוצאת פעולתה של ישות אנתרופומורפית (לא במובן שהיא אוכלת או שיש לה אברי מין כמו לאדם, אלא במובן שיש לה 'בחירה חופשית'), שיש לה היכולת לגרום לדבר כזה
אם על ידי תיפעול את חוקי הטבע למטרה מסוימת באמצעות טכנולוגיה מתקדמת (אם מדובר בחייזרים, כטענת פון דניקן או עציון)
ההצעה הדתית מכילה מהפך חשיבתי: אין חוקי טבע אלא רק סדירויות שרירותיות על בין אירועים (כשאירוע א' קורה אירוע ב' קורה לאחריו) שקבע מתכנת על ומפעיל אותן בהתאם לסדירויות אלו בד"כ, שאנחנו לשם קיצור קוראים להם קשרים סיבתיים קונטיגנטיים. אם יעלה רצון מלפניו, הוא יכול לכוון את הטבע לחריגות סטטיסטיות או אולי אפילו לחריגות מהסדירויות של נסמכוּת אירועים על ציר הזמן (למשל: שהסדירות המוכרת לנו שדברים בעלי מסה נמשכים זה לזה, מה שאנחנו קוראים 'גרביטציה', סדירות זו תופסק במקרה חלק ממולקולות ה H2O בים סוף, בדיוק כשם שאני יכול ללכת יום יום לעבודה ויום אחד לא ללכת - אין חוקי טבע לישויות בעלות בחירה חופשית מוחלטת)
וכפי שכתבת, דינוזאורוס מציע לקבל את ההנחה בדבר קיומה של ישות אנתרופומורפית כזו ולגרור שהטיעון ש'אירוע מסוים החורג מסדירויות הטבע התרחש' יתקבל ללא עוררין אם רק מייחסים אותו לפעולתה של ישות זו (או אולי שהתרחשות האירוע הזה היא היא הוכחה לקיומה של ישות כזו אם תיאולוג מוצלח יכול לתת הסבר על קבוצת חריגות מהסדירויות)
הבעיה בטיעון הזה היא שאם כן כל טיעון להתרחשותו של אירוע חריג יתקבל אם רק מייחסים אותו לישות כזו. על כרחך חייבים להתייחס גם להסתברות של הטיעון הנגדי, שהאירוע החריג לא התרחש.
אז מה הקריטריון? דינוזאורוס טוען: תיעוד שלא ניתן לשקר לגביו.
ביקורת א': סטטיסטיקה ומתודולוגיה
אין דבר כזה 'לא ניתן לשקר', יש סבירויות. ולכן:
1. סבירויות הן עניין אמפירי, אין מידע המאפשר לנו להסיק מה גודל הסיכוי שקבוצה תקבל ספר כזה. כל הגדרה שתדבר על מספרים היא שרירותית לחלוטין.
2. סבירויות הן מספרים. תחת ההנחות הנ"ל, הסיכוי שמדובר באלוהים הוא הסיכוי המשלים לאותו סיכוי קטן. מכאן נגיע למסקנות מעניינות, כמו: הסיכוי שתורת משה אמת הוא 84%, שחזלנו באמת קיבלו משהו בעל פה 45%, שישוע משיח 72%, וכן הלאה.
3. וכיוון שמדובר בראיה חדשנית ביותר על הטבע, יש צורך בסיכוי מאוד מאוד קטן. אפילו בכדי להשתכנע שחלקיק יכול לעבור את מהירות האור תידרש אלפא (p value) מאוד קטנה.
ביקורת ב': לוגיקה, 'פילוסופיה של המדע'
ההנחה בדבר קיומה של ישות אנתרופומורפית כזו, או לפחות התערבותה בטבע באופנים אלו, נובעת מהסיכוי הנמוך של ההתרחשות (השקר בתיעוד ו/או התרחשות החריגות הפיזיקליות). זהו הסבר שרירותי לחלוטין, שנובע רק העובדה שההסברים האחרים לוקים בסבירות נמוכה. אבל ההסבר הזה אינו מאפשר ניבוי או תפעול (למעשה הוא אמור לאפשר את הנ"ל, וככל הידוע לנו בסך הכללי התפעולים שלו לא הניבו הרבה והניבויים שלו כשלו) מה גם שחריגות אחרות אינן מוסברות ע"י ההסבר ההוא או ששימוש בהסבר כזה סותר את ההסבר כאן. הוא הסבר שהותאם אד הוק לפתירת הבעיה הספציפית הזו על ידי שימוש בישויות בעלות חופש פעולה בלתי מוגבל, ולכן הוא הסבר מעגלי, באותה מידה אפשר להניח, כמו שטען שיבולאיו, שיש 'טבע על' שבמסגרתו חריגות סטטיסטיות הן דבר נפוץ. או שהעתיד גרם את העבר...
אני יכול לתת דוגמה מהתחום שאני מכיר - היו שני מודלים לקֶשֶׁב סלקטיבי (=הסלקציה אלו גירויים במרחב יזכו לעיבוד קוגניטיבי ברגע נתון): סלקציה מוקדמת (=מבוססת על מאפיינים פיזיקליים של הגירוי, מתרחשת כבר בשלב ההוא, גירויים שנבררו לא זוכים לעיבוד נוסף) וסלקציה מאוחרת (=כל הגירויים עוברים עיבוד על לשלב מסוים, ואז מתרחשת הברירה על פי מאפיינים תפיסתיים שלהם, וגירויים שנבררים לא זוכים לעיבוד נוסף). לשני המודלים היו ניבויים סותרים, חלק מהממצאים תמכו במוקדמת וסתרו את מאוחרת וחלק להפך. ואז הוצעה תיאוריה ('מודל המחלש') שהותאמה אד הוק לממצאים כולם... וכמובן שכולם תומכים בה... אתה מבין מה הבעייתיות בזה?
עץ נטוע טוען, ולטעמי בצדק, שהסבר החייזרים יותר סביר אפריורית מההסבר האלוהי. הן בגלל שאפשר יותר להבין את האינטרס של הראשונים והן בגלל שזה סותר פחות את תמונת העולם המוכרת לנו.
וזו אולי עיקר טענתו של הרמב"ם שלא האמינו במשה בגלל הניסים אלא בגלל התגלות האל.
השאלות הנוספות שלך -
שאלה 1 ו2 היא תורף אשכול זה וביקורת א'.
שאלה 3 מקבלת דיון באשכול אחר של ייתכן.
כתבת:
"הרב דינו טוען שיכול להוכיח את הכרונולוגיה של ספרי התנ"ך, ולהראות שהיה מסורת רציפה. (מה שהוא אכן עושה באתרו)"
"בעיקר אני משתוקק לראות מה יעשה בתקופה הבבלית והפרסית."
אם אתה קורא באתרו ומקבל מה שכתוב שם, הוא מאריך לתמוך בטענה שדווקא הכרונולוגיה החז"לית להיסטוריה הפרסית היא הנכונה.
תוקן על ידי thepresent ב- 25/11/2011 01:32:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 01:53 |
|
| |
תודה רבה לפרזנט על הסיכום מאיר העינים ! לגבי חיזרים או א-להים מופשט - לי אישית אין נ"מ. ר' משה תקו די שיכנע אותי שאלקי הנביאים וחז"ל אינו מופשט כשיטת הרמב"ם ורס"ג. לגבי משך התקופה הפרסית - ראיתי את דבריו, אך אשמח לראות ויכוח על זה. לא מכיר כ"כ את הארכיאולוגיה וכו', אך מספר עזרא+נחמיה משמע לענ"ד דלא כחז"ל. וצ"ע טובא בכל מקרה, נידונים אלו הם לאשכולות אחרים.
תוקן על ידי פינגווינאי ב- 25/11/2011 02:02:05
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 01:58 |
|
| |
פינגוינאי, אדרבא, פתח אשכול בנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 02:03 |
|
| |
| פינגווינאי כתב: |  |
לגבי חיזרים או א-להים מופשט -
לי אישית אין נ"מ. לפני שנים ר' משה תקו שיכנע אותי שאלקי הנביאים וחז"ל אינו מופשט כאלקי הרמב"ם ורס"ג.
.
|
|
חייזרים ואלוהים גשמי זה לא אותו דבר. ולא ברור מה טעם לקיים באדיקות את דבריו של חייזר (לא שהבנתי מה העניין לקיים דברי אלוהים, אבל אז לפחות יש איזשהו מסתורין שמאפשר את המשפט 'זה הטוב האמיתי לנו' למרות שאיננו יודעים למה) אלא אם כן חוזרים לטענת השכר ועונש, וזה מעלה שאלות נוספות (מוסר לעומת הדת למשל). אולי עדיף במקרה זה למצוא אותו ולהעניש אותו על שלא מנע את שואת יהודי אירופה ולחנך אותו מחדש להתערב במקרים כאלה.
תוקן על ידי thepresent ב- 25/11/2011 02:10:19
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 02:11 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | | עץ נטוע טוען, ולטעמי בצדק, שהסבר החייזרים יותר סביר אפריורית מההסבר הא-לוהי. הן בגלל שאפשר יותר להבין את האינטרס של הראשונים והן בגלל שזה סותר פחות את תמונת העולם המוכרת לנו. |
|
ההסבר הא-לוהי (המופשט) נובע מפילוסופיה, ולא מעדות הנוכחים במעמד הר סיני. מעדותם נובע שמישהו עוצמתי (גדול מכל האלהים) הוציאם ממצרים ונתן להם תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 02:15 |
|
| |
איך 'נובע מפילוסופיה'?
איזו פילוסופיה תאמר לך שיותר הגיוני שבורא העולם (מופשט, מופשט שהתגשם, או גשמי - מה שהפילוסופיה מתיימרת לראות כבלתי אפשרי, לא שהעברת הקיום למישור הרוחני פותרת את כל הבעיות) יעשה זאת ולא חייזר משועמם, ומדוע?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2011 11:32 |
|
| |
| פינגווינאי כתב: |  | השאלה המרכזית של האשכול היא בערך: אם יוכח שעם ישראל קיבל את ספר התורה בנוסח דומה לשל היום 40 שנה אחר יציאת מצרים, האם מכאן הוכחה לניסים המתוארים בתורה ? אחת הטענות לשלילה היא שסביר יותר אלטרנטיבה שלא מניחה נס גלוי ע"פ נס. אינטואטיבית הרבה אנשים (אולי גם אני) יאמינו לקבוצה גדולה דיו שיטענו ביחד שראו נס. הסיבה כנראה היא כי רוב הידע שיש לנו מגיע מהסתמכות על האנשים הסובבים אותנו. (עיין עוד בפרזנט כאן) הראת את הכשל הלוגי בלהעדיף את הנס על פני האלטרנטיבות. (עדיין לא בטוח בזה לגמרי ב-100%) לדעתי/להרגשתי, עדיין יש מה לדון על התיעוד, ומה המסקנות שנסיק ממנו. (האם יש אפשרות סבירה מזו שכל העם שיקר או הזה, אולי נגיע למסקנות ויליקובסקיות למשל, שאינן מניחות ניסים ?) בערך מעמוד 30 אתם דנים רק בטענה הנ"ל, אע"פ שנפתחו 2 אשכולות נפרדים לטענה זו. יהיה מן הראוי להמשיך באשכול זה בטענות אחרות כמו: איך נגדיר רף לתיעוד היסטורי אמין ? האם אפשר לכפות הסטוריה על עם ? האם יכול להיות שהעם קיבל תיאור מוגזם לאירועי יציאת מצריים ? וכו' וכו' הרב דינו טוען שיכול להוכיח את הכרונולוגיה של ספרי התנ"ך, ולהראות שהיה מסורת רציפה. (מה שהוא אכן עושה באתרו) אני משתוקק לראות את הויכוחים בסוגיות אלו. (גם ללא אמונה בניסי התורה, זה היסטוריה ממש חשובה! לדעת שאנו לא סתם כמה שבטים כנעניים שהמציאו סיפור מטורף על יציאת מצרים) בעיקר אני משתוקק לראות מה יעשה בתקופה הבבלית והפרסית.
תוקן על ידי פינגווינאי ב- 25/11/2011 00:38:44
|
|
אני מסכים עם רבים מהדברים שכתבת, אולם דבריך, הן בהודעה זו, הן בהודעות אח"כ, והן לגבי אתר ה"אקדמיה", פשוט מדגימים איך אפשר לערפל ולהוליך שולל (לא אתה) לגבי מה הוצהר, מה בפועל נטען, ומה הנחות המוצא העלומות. למקרה שיש צורך בהבהרה, טענתי היא שמסקנתו של דינו לגבי מה שהצהיר שיוכיח באשכול נובעת טריוויאלית משתי האקסםיומות שלו, אלא שהן מוכמנות היטב הן בראש אשכול זה והן באתר ה"אקדמיה".
לגבי הדברים שאתה טוען בצדק שיש לדון לגביהם, זה בודאי נכון, אלא שמסתבר שכמות ההודעות הנדרשת לחשוף מה בדיוק "הוכיח" המחב"ת, ותחת אלו אקסיומות בנקודה אחת, מרחיקה מספיק את הנקודות האחרות כך שקשה למי שלא עוקב אחר הדיון לראות את הערפול בנקודות האחרות (כך דרכו של המחב"ת - הוא פורח תחת ערפל).
היות שאני כותב ממלון בעל תעריפי תקשורת מופרעים, אסביר בדיוק את העניין בתחילת שבוע הבא.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 18:08 |
|
| |
שיבולייהו
כפי שהעירו לך רבים ואף קיים קונצנזוס על כך, אתה נוטה להגחיך את דברי זולתך בצורה שנראית מעושה ומדומה, המשכנעת רק את מי שמרפרף ואינו טורח לקרוא. טכניקה מחבשי"ת מוכרת. כמו כן אתה משתמש בהיבריס שלך ומנפנף בו כאילו הוא יתרון סטטיסטי.. אתה מצטייר בעיני עצמך כגיבור הירואי שמגלה אקסיומות מוכמנות בתוך הערפל, בעוד אתה חוזר על דברים שנאמרו בצורה ברורה מאד ונידונו באריכות ובפירוט ביני לבין ייתכן. כל מה שעשית היה לקחת דברים שכבר נאמרו, ולנסות להלבישם בגדי נוסחאות וכללי אא"ס טהורים. וכן לנסות לכפות באלימות את ההתיחסות לדבריך.
אדם מן הישוב היה פשוט מכיר בכך שהוא חושב כך וחברו חושב אחרת, משהו שמסתכם בשני משפטים הודעה אחת, ואילו אתה מתעקש להחתים אותי על משפטים כמו 'אקסיומה שרירותית אוילית ומגוחכת וכשלוגי', 'תחתום על זה עכשיו ואין לי ענין בדיון'. או לחילופין איום ש'אם אתה מניח את ההנחה הזו, לא אדבר יותר על כך', עד לפעם הבאה בה שוב אתה מחליט כן לדבר, ומנסה בכח להביא למצב שאסכים עם נוסחאותיך המעוותות בשמי. אתה מסכים להניח זאת כשורש הויכוח, אבל מדוע איני כותב בראש כל דף של רשימת מכולת שחיי מושתתים על אקסיומה מטופשת, וכך הלאה. בו במקום שכל אדם אחר היה פשוט אומר 'אתה חושב כך, אני חושב אחרת', וכל החזרה על עצמך במאות הודעות לא תורמת כלום, מלבד למי שלא קורא, שאולי יכול לחשוב שאתה דוחס כאן המון חומר רלבנטי. ושכל פעם שאתה כותב 'לא הבנת' זה בהחלט מוכיח שמי שלא חושב כמוך אינו מבין בכלל את סוד הקיום עלי אדמות.
החוק שלך שנסים סובלים מהיעדר פריור אמפירי שיתקזז תמיד עם האחוז של הטעות במערכת ואפילו אם הוא מעבר לספק סביר, הוא מקורי שלך, עדיין לא נמצא מישהו שיסכים עם החוק הקונצנזוסי שלך, לא כאן ולא במקום אחר, ואין שום צורך לנפנף בו כמשהו שהוכח או נומק.
ולדבריך:
אכן, אדם אינו רואה 'נס', את זאת כתבתי כהקדמה לפני הדיון, באשכול הראשון. הוא רואה תופעה, כפי שכתבתי שם ייתכן בהחלט שהתופעה מוסברת בתוך חוקי הטבע, ואף פרזנט הזכיר כאן שוב את תיאוריית וליקובסקי המסביר את רוב אירועי יציאת מצרים בעזרת סדרת קטסטרופות שהיא במסגרת חוקי הטבע. אבל מבחינת הטיעון של הדת אין הבדל אם ההתערבות האלהית נעשתה ללא הפרת חוקי הטבע (פרשנות רלבגי"ת), כל עוד מדובר ברצף שאינו יכול להתרחש מאליו ללא התערבות. הזכרתי זאת גם באשכול הזה כשהתחלת לפמפם את 'חוק שיבולייהו' בפעם ה1 מתוך 100.
[כמובן שהדבר הראשון שהדיון נסוב עליו הוא לאלו פרשנויות התופעה נתונה או התיאור נתון. ברגע שהתופעה נתונה לפרשנות אחרת הכרוכה באירוע טריויאלי, אין משמעות לעדות. טענתי היתה שהתיאור שבתורה אינו נתון לפרשנות אחרת, זה אינו ענין שרירותי, אלא נתון לדיון. הדיון אינו הופך למיותר מכיון שנקטת צד בו באופן אבטומטי].
אני סובר שאין שום דרך לשערך אנומליה של אספקת מן או קריעת ים מכיון שיכולות להיות אינסוף אפשרויות של התרחשויות שיוגדרו תחת שתי הכותרות הנ"ל, מתוך אינסוף של מצבים התחליים בלתי ידועים לנו. אבל אפילו אם היית מגיע להערכה של האנומליה, בניגוד לחוק שיבולייהו ב', היא לא עומדת מול האנומליה של התופעה התרבותית. אתה שוב ושוב חוזר על אותה הנחה שרירותית, כשאתה מדבר על 'טבע', אין לך אלא שתי אפשרויות: חריגה סטטיסטית א' או חריגה סטטיסטית ב', אתה חייב לבחור באחת מהן. וכאן הסטטיסטיקה יכולה לתת לך אינדיקציה. אבל אם אינך מניח שיש רק טבע, אינך צריך לבחור באף אחת מהן, העדות אינה חריגה סטטיסטית, אלא תולדה של המציאות, והתופעה אינה חריגה סטטיסית, אלא תוצאה של התערבות. - מה היא הסיבה לחשוב שהתרחשה התערבות? העדות על החריגה הסטטיסטית. אם העדות היא מעבר לספק סביר, עלינו להסיק ממנה מסקנות. ואין שום אובר דרפאט סבירות סודי שעומד מול המסקנות.
ולגבי זיבולא בתרייתא: ההכללה השרירותית ש'מדעי החברה לא מנבאים דברים פשוטים וקרובים ולכן אין להם יכולת לנבא', חסרת טעם. הטענה שלי היא פשוטה וברורה, אימתי עדים משקרים ויכולים לשקר, והכנסת הטיעון תחת גג של 'מדעי החברה' לצורך קביעת סטיגמה על התחום כולו, היא שטחית ופשטנית. זה כמו שאענה לך 'כל מה שאתה אומר זה סטטיסטיקה, וסטטיסטיקה אינה אלא בערך', אתה יוצר מנטרה, ומנסה לשכנע את הצופים שבגלל ש'מדעי החברה בשפל' הדיון על אמינות של ספר היסטורי הוא מיותר מעיקרו. לא בגלל שלקחת צד, אלא שהסטטיסטיקה הטהורה קובעת כך. זה הוא אא"ס בגרוש. (הצעה נוספת: 'מכיון שאתה גר בהתנחלות, האא"ס מלמד שרוב האנשים מההתנחלויות מדברים שטויות, לא משנה מה תטען הדיון מיותר').
לא אתפלא אם תרחיב את השיטה, ותטען שכל מה שייאמר לזכות העדות הוא בהכרח שגוי, מכיון שמדעי החברה ככלל הם קבוצה לא פרודוקטיבית בהסקת מסקנות, הרי הסיכוי שפרט מתוך הקבוצה הסגורה של 'מדעי החברה' יהיה יעיל הוא קטן מאד, ולפיכך הדיון מיותר. ומעתה עלי תבא התמיהה כי רבה, מדוע איני כותב בראש כל עמוד ככותרת את חוק שיבולייהו ב' שקיים עליו קונצנזוס מן הסתם, ושכל טיעון אחר הוא דבילי במהותו ואוילי מעיקרו, כי הוא מתעלם מסדרת חוקי שיבולייהו וכן מכמה מחוקי חמורבי.
אלי ס
הדוגמא שלך ממש לא עוזרת, וגם לא נכונה. אין שום הגיון במה שהתרחש במחנות הריכוז או בבורות ההריגה, עובדה היא שהאנשים שהכירו את המציאות בשטח וחיו את מלחמת העולם בזמן המאורעות, לא האמינו בשום צורה לידיעות אלו גם כשהם קבלו מסמכים ועדויות. אם ההונגרים היו חושבים שיש לכך סיכוי של 10% הם לא היו מגיעים לשם. שום פוליטיקה ושום היסטוריה כללית לא מסבירה את הדברים בהגיון. ואתה יכול להפטיר זאת רק במבט לאחור משום שאתה בתוך כל שאר האנושות מקבל את העדות.
אין שום מליונים שמדווחים על חייזרים, וגם אלו שישנם, הם מדברים על אירועים בעלי חוליה חלשה, כל התיאורים והעדויות למיניהם עוסקים במישהו אחד עד עשרה אנשים שראו אור מנצנץ בשמים, משהו שלא אומר שום דבר.
לעומת זאת ההתרחשות במלחמת העולם נעשתה לעיני מליונים, לא רק הניצולים, אלא גם הצבאות המשחררים, העמים באירופה שהיו נוגעים באירועים האלו, היו באירופה מליוני יהודים הרשומים במרשם האוכלוסין ובשנות המלחמה הם נעלמו. כל אחד מהשלבים בהשמדת היהודים נעשה תוך מגע עם מאות אלפי בני אדם, כולם ראו את הגירושים והרכבות, כולם ראו את המחנות עם השחרור, ורבים מאד נחשפו לפרטים שונים במהלך ההשמדה עצמה.
עמי אירופה היו חייבים לדעת בסוף התהליך אם אכן היהודים הושמדו או לאו, ומכיון שהידיעה התקבלה אצלם כעובדה, זה מחייב שהיהודים הושמדו. נכון שהידיעה התקבלה כעובדה רק על הרוב השפוי, ותמיד ישנן קבוצות סהרוריות שינסו להתווכח, אבל הרוב השפוי מספיק בשביל להגיע למסקנה. המקום להסתפק באמיתות סיפור השואה יהיה רק אחרי שייקטע הרצף התרבותי, לכל הפחות אצל האירופאים, על מסעי הצלב אנו יודעים עד היום ואף אחד לא מנסה לפקפק בהתרחשויות, מאותה הסיבה, ומשום שעדיין לא נקטע הרצף התרבותי.
מה שכתבת שההסתברות שהגיעה חללית לכדוה"א אפסית, גם לא מבוסס על שום דבר מלבד על כך שאיננו מאמינים לדיווחים. מכיון שבמשך שנים רבות מנסים לבדוק אפשרות כזו, ועדיין אין שום דיווח רציני, זה בהחלט גורם לזלזל בדיווחים של כל מיני אנשים בודדים ולא רציניים. אבל אינך יכול להפוך זאת לטיעון מעגלי ולומר שאיננו מאמינים לדיווחים משום שאין דיווחים אמינים.
פרזנט
הודעה א' שלך:
ספר נא לי מה גורם לך להיזכר כעת בדברים שכבר נטחנו כאן עד דקדוקה של נפש, אינך מסכים אתי? לבריאות (יחד עם 'ייתכן' זה כבר כמעט קונצנזוס), מה זה נוגע לכאן? הטיעון שלי היה שבניגוד לדוגמאות שהבאת, הנתונות כידוע לפרשנות, הדוגמא שלי אינה נתונה לפרשנות. טחננו כמה שיכלנו על זה לעיל, אתה מרחיב את דברי ותוקף את ההרחבה, אין התנגדות לכך. זה קשור עכשיו לחוק שיבולייהו א' המשוחזר לפי עקרון ההחבש"ה 3/ב הקובע שהדיון מיותר כי הנסים הם באוברדראפט עצום של פריור אמפירי?
הודעה ב' שלך:
ביקורת א'
אני מסכים אתך שאין שום דרך לתרגם סבירויות מן הסוג המדובר למספרים (נקודה 1), וכן שמדובר בראיה חדשנית מאד על הטבע (נקודה 3, זו גם ההגדרה שאני יכול לסחוט בדיעבד מדבריו של ייתכן בנושא). אבל במקום חוק שיבולייהו א' הטוען שהפריור האמפירי של הנסים יוצר אוברדאפט נצחי ולכן שום טיעון לנס או לחידוש מדעי מסעיר לא יוכל להתקבל בשום סיטואציה (שהרי אין ודאות מוחלטת), אתה מעלה בעיה סטטיסטית חדשה (נקודה 1): פרשנויות רבות ושונות לתורה. זה לא בדיוק מה שעסקנו בו כעת, וגם לא נראה לי שזה מה שמטריד אותך בדיוק בשלב זה של הטיעון. (טענתך נובעת מהנחה שפרשנות היא היסטורית, בירור כוונה אחת 'מקורית' של התורה. לא ברור כלל שיש כזו. ומן הצד השני ברור שמי שנתן את התורה התכוין שתתפרש ותונהג על ידי בני אדם לפי מיטב שיקול דעתם. זה אכן מה שעושים. אתה יכול להצטרף למלאכה ולשפר את ה'מיטב').
ביקורת ב'
'ההסבר הדתי אינו מאפשר ניבוי או תפעול' – זה אומר שהוא אינו עונה לקריטריון של 'מדע', חידוש למישהו?
'מה גם שחריגות אחרות אינן ניתנות להסבר על ידי ההסבר ההוא' – על אלו חריגות לא מוסברות אתה מדבר? ומה הבעיה בכך שהן אינן מוסברות על ידי ההסבר ההוא (מלבד שכמובן הם יכולות להיות מוסברות גם על ידי 'ההסבר ההוא').
'באותה מדה ניתן להניח שיש גם טבע על שבמסגרתו חריגות סטטיסטיות הן נפוצות' – אכן, ההסבר לתופעה ה'בלתי מוסברת' הוא מיסודו תיאוסופי / פילוסופי / תיאולוגי ואינו עונה לקריטריון 'מדע'. אך הפילוסופיה משתמשת בתער של אוקאם גם עבור הגדרות מופשטות, זה לא שסתם כך כל אחד אומר מה שבא לו, ומכאן ואילך צריך להתחיל דיון פילוסופי, נכון. האם זה נוגע לחוק שיבולייהו א' או ב'?
עץ נטוע סובר שהסבר החיזרים יותר סביר מההסבר האלהי, אני טוען שכשמשתמשים בתער של אוקאם אין הבדל בין שני ההסברים. בפרט בצירוף דברי ר' משה מתקו, שיש בהם נקודה של אמת (גם זה כבר נכתב באשכול הראשון).
אצטרף להודאתו של פינגוינאי על הסיכום, אבל לדעתי הוא לא בדיוק מסכם את הדיון בחוקי שיבולייהו, אף שהוא נוגע בחלק מהדברים שנאמרו. ובכל אופן חסרה ההתייחסות לחוק שיבולייהו א'. זה שהוא טוען שקיים עליו קונצנזוס רחב מהודו ועד כוש, ונובע ישירות מכך שהוא רוכש בעזרת אא"ס פרסום וכסף עומק ותרבות הרבה יותר מכל אחד אחר, ואם הוא בעצמו אמר..
נ.ב.ב. הזכרת את עציון, הגילוי משבוע שעבר של מטבעות וירגיליוס מתחת ליסודות הכותל הדרומי, לכאורה מפריך לחלוטין את התיאוריה שלו בדבר סיתות הגבנון שמקורו בימי בית ראשון. מה שהביא אותו לקבל את התנ"ך והמסורת כעובדות, מה שהביא אותו להכניס לחיינו את החייזרים. יהי זכרו ברוך, ומי יגלה עפר מעיניו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 18:10 |
|
| |
פרזנט,
לרוב אני מסכים במידה זו או אחרת עם דבריך במחינת תכנם והצגתם. כאן יש שתי נקודות בהן אני חולק על ההצגה.
| thepresent כתב: |  | ההצעה הדתית מכילה מהפך חשיבתי: אין חוקי טבע אלא רק סדירויות שרירותיות על בין אירועים (כשאירוע א' קורה אירוע ב' קורה לאחריו) שקבע מתכנת על ומפעיל אותן בהתאם לסדירויות אלו בד"כ, שאנחנו לשם קיצור קוראים להם קשרים סיבתיים קונטיגנטיים.
לא הייתי מגדיר זאת כ"מהפך חשיבתי", ביטוי שיותר מעלה אסוסיאציה של תובנה שתעופת אדם בכלי כבד מאוויר לא תושג ע"י אנלוגיה מכאנית לכנפי ציפורים (כפי שנוסה זמן רב), אלא ע"י עקרון אחר. התפיסה שהעולם אינו אלא סדירויות שרירותיות שקובע(ים) מתכנת(י) על, טבעית ועתיקה מאד, והיא משותפת לדעתי לבושמנים, תינוקות, וחיות משק.
... אז מה הקריטריון? דינוזאורוס טוען: תיעוד שלא ניתן לשקר לגביו.
ביקורת א': סטטיסטיקה ומתודולוגיה
אין דבר כזה 'לא ניתן לשקר', יש סבירויות. ולכן:
Strictly speaking נכון, אלא שגם ככה נראה לי ש99% מהמבקרים באשכול הולכו שולל כאילו שנקודת המוצא היא ששני מיליון איש טוענים שראו ניסים, ושתי האפשרויות הן ניסים / שקר המוני. חשוב להזכיר ששתי האפשרויות הנשקלות כאן הן ניסים / אנומאליה תרבותית בה עם הזמן התפתחה תפיסה מילולית לספר מיתי.
|
|
אני מדגיש שוב שנראה לי שמדובר בעניין של ניסוח/הצגה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 18:17 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | כפי שהעירו לך רבים ואף קיים קונצנזוס על כך, אתה נוטה להגחיך את דברי זולתך בצורה שנראית מעושה ומדומה, המשכנעת רק את מי שמרפרף ואינו טורח לקרוא. טכניקה מחבשי"ת מוכרת. כמו כן אתה משתמש בהיבריס שלך ומנפנף בו כאילו הוא יתרון סטטיסטי.. אתה מצטייר בעיני עצמך כגיבור הירואי שמגלה אקסיומות מוכמנות בתוך הערפל, בעוד אתה חוזר על דברים שנאמרו בצורה ברורה מאד ונידונו באריכות ובפירוט ביני לבין ייתכן. כל מה שעשית היה לקחת דברים שכבר נאמרו, ולנסות להלבישם בגדי נוסחאות וכללי אא"ס טהורים. וכן לנסות לכפות באלימות את ההתיחסות לדבריך.
נראה שבשלב זה לא נותר לך אלא לקוות שאם ייכתבו עליך "העירו רבים", ואתה תענה גם "העירו רבים" - ייעשו ממוצע של הטענות. זה לא עובד ככה. היות שאתה מבקש - אני פשוט אראה כיצד טענותיך, באשכול זה ובאחרים הקשורים לו (שלא לדבר על ה"אקדמיה"), אינם אלא טענות מעורפלות במכוון, הצהרות על דברים שיוכחו בתרועה רמה והסתייגויות קלושות ומוחבאות היטב שאפשר למצוא את הנחות המוצא במקומות אחרים, ורצף אינסופי של טענות מעגליות שהמשותף להן הוא תמיד "נובע ממשהו שהוכחתי ממקום אחר". אתה יותר ממוזמן לטעון (ולנמק!) אותו הדבר לגבי האשכולות שפתחתי, במיוחד לגבי ההבהרות לגבי מה הונח ומה הוכח.
|
|
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 26/11/2011 18:36:31
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 20:04 |
|
| |
מי אמר שאין ניסים בימינו זה שהדינוזאורוס הצליח להתיש את ייתכן זה לא פחות מנס גלוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 20:16 |
|
| |
יורשה לי להסתייג מההוכחה שלך, נראה לי שייתכן בסך הכל לא ראה צורך להוסיף קצף להצפה של שיבולייהו כפי שנהגו אף אחרים (בניגוד לדיון בחלק הראשון של האשכול שעשה חשק לאנשים להתערב), להצליח 'להתיש' מישהו זו לא חכמה גדולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 20:18 |
|
| |
להתיש את ייתכן זאת חכמה גדולה מאד. תעלעל קצת באשכולות שלו ותרווה נחת.
|
|
|
|
|