| נשלח ב-6/10/2011 19:45 |
|
| |
האם צריך לבקש סליחה מחבר וירטואלי ?
שאלה שהזמן גרמא, אני מניח שעוד לא נדונה.
היות והאנשים כאן (מלבד בודדים ממש) אינם מכירים כלל זה את זה, האם יש כאן מקום לפגיעה והאם יש מקום לפיוס באופן זה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 19:52 |
|
| |
אני מניח שכל ניק שכותב כאן הוא במקביל גם אדם שחי בעולם האמיתי. ובכן הוא יכול להיפגע, להיות חבר, לשנוא, וכו' וכו' וכל היחסים שרגילים בין הומו-ספיאנס. מה לי אם אני מכיר אותו דרך דיבור פיו או דרך כתיבת מקלדתו? ובוודאי שחייבים לבקש סליחה. בהזדמנות זאת אבקש סליחה מכל מי שנפגע במהלך הדיונים במשך השנה פה.
[אכן היה ראוי לתת את הדעת שתהיה כאן יותר יחס אנושי זה לזה ולא רק מכני ווירטואלי, נדמה לי שבעבר זה היה יותר כך. זה היה חוסך הרבה ויכוחים עקרים ונותן מקום ללימוד והפריה הדדית.]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 19:55 |
|
| |
גם אני הקטן מצטרף לדברי קודמי ומקווה שלא יצאה תקלה מתחת מקלדתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 19:56 |
|
| |
שותף סוד
יפה שאלת.
אלא שזו שאלה עתיקה שכבר עלתה אפילו בפורום שמותר להזכיר את שמו.
קביעה שאין לערער עליה אין בידי, אבל את דעתי אכתוב לך.
האם אדם אינו נפגע מחבר וירטואלי?
ודאי שכן!
לפיכך, מאי שנא? (=מה ההבדל?)
יש להתנצל.
אם פוגעים באישי, יש להתנצל באישי. אם פוגעים בפומבי, בדיון באשכול, יש להתנצל באשכול.
אך הבה נמשיך:
מהי פגיעה?
אם כתבתי דבר מה שלא הובן, ולא היה בכוונתי, והנמען של דברי נפגע, מה אז?
לכל הפחות עלי להסביר שלא התכוונתי לפגוע, ולהתנצל על הצער שגרמתי. כך ייראה לי.
אם כתבתי דבר מה באופן כללי, ויש מי שנפגע מזה. האם עלי להתנצל?
זו שאלה שנוגעת לי אישית. כתבתי פעמים רבות דברים שדקרו אחרים, לפי שערערו על מה שמקובל בעיניהם כאמת קדושה.
אך בעיני אלו היו דברים שצריכים לעיין בהם ושמא הם טעות ואיסור.
האם עלי להתנצל?
באשכול ברכות לראש השנה דהשתא (=של השנה הזו) התנצלתי אכן על פגיעה באחרים והסברתי שלא התכוונתי לצער אלא לדון באמת.
האם זה מספיק?
זה מעורר שאלה נוספת. עד כמה יש להתנצל לפני מי שפגענו בו? האם יוצאים בהתנצלות חד פעמית? האם צריך לחכות לאישור שמחלו לנו?
בהלכה אמרו כי צריך אדם להתנצל עד שלוש פעמים. והספירה מתחילה לאחר שהנפגע נרגע מפגיעתו. מידת חסידות אפשר שהיא יותר. וכלפי רבו צריך להתנצל עד מאה פעם ויותר.
כמה פעמים צריך להתנצל בפורום?
אפשר שאם אדם אינו מבהיר שנפגע, אז אולי אין חובה להתנצל. או שאפשר להתנצל פעם אחת, ואם הלה אינו מגיב, מה עוד אפשר לעשות? אין צורך להתנצל יותר מפעם אחת על הספק. כך הדעת נוטה.
יה"ר (=יהי רצון, נוסח מקוצר של בקשה מאלקים) שלא נפגע באחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:02 |
|
| |
אני הקטנטן חושב אחרת, אבל אם הדעות כל כך ברורות לכיוון שיש פגיעה הריני מצרף את התנצלותי הוירוטאלית על הפגיעה הוירטואלית אם וכאשר היתה. גמר חתימה טובה לכולם (כלומר רק למי שמאמין שאכן יש מקום לחתימה כזאת בכלל).
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:07 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | אני הקטנטן חושב אחרת, אבל אם הדעות כל כך ברורות לכיוון שיש פגיעה הריני מצרף את התנצלותי הוירוטאלית על הפגיעה הוירטואלית אם וכאשר היתה. גמר חתימה טובה לכולם (כלומר רק למי שמאמין שאכן יש מקום לחתימה כזאת בכלל). |
|
ומי שלא מאמין, לא מגיע לו גמר חתימה טובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:09 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | אני הקטנטן חושב אחרת, אבל אם הדעות כל כך ברורות לכיוון שיש פגיעה הריני מצרף את התנצלותי הוירוטאלית על הפגיעה הוירטואלית אם וכאשר היתה.
גמר חתימה טובה לכולם (כלומר רק למי שמאמין שאכן יש מקום לחתימה כזאת בכלל).
ומי שלא מאמין, לא מגיע לו גמר חתימה טובה? |
|
ממש לא. איך "מגיע" אם לא מגיע ?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:09 |
|
| |
העיסוק בשאלה האם "צריך" לבקש סליחה פחות חשוב ואולי מסיח את הדת מהעיקר. יש לנהוג כבוד זה בזה. לפחות להשתדל. מעבר לכך שזה ראוי, זה גם כדאי. איזהו מכובד המכבד את הבריות. כדאי לשים לב כי הכתיבה כאן, להבדיל משיחה או וויכוח אישי, היא לעיני כל ישראל וגם בגדר "כתבוני לדורות". התייחסות זו לכתיבה בכוחה לצמצם מאד התייחסות לא מכובדת ולהעלות את רמת השיחה והדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 20:14 |
|
| |
שותף לא הבנתי. אני מבין שעלי לאחל את הטוב לכל מי שאני מכיר , ולא לנהל חשבונות שמים אם לא מגיע לו, אז למה לא לאחל גמח'ט גם למי שלא חושב שיש לחתימה זו משמעות? הרי לדעתי כן יש לזה משמעות
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 21:59 |
|
| |
יהודי ניגש לחברו בערב יום הכיפורים ואמר - אני מבקש סליחה אם העלבתי אותך או פגעתי בך השנה.סלח לי. - אני סולח- אבל תגיד לי -למה אמרת לכולם שאני גנב ושקרן? - אני אמרתי את זה? אני אמרתי את זה? את זה צריכים להגיד? מי לא יודע?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 22:11 |
|
| |
שותפי, נתעלמה ממך שיטת רבינו הקדוש שעיצומו של יום מכפר. בכל מקרה הנח לבורא לדון לכתוב ולחתום כדרכו, מה לך להתערב בדיניו ? לגבי השאלה על דברים שנאמרים באופן לא ראוי ופוגע או חלילה גרוע מכך מוציאים שם רע וכד', בודאי שחובה לרצות את חבירו, לגבי פגיעה אגבית בשל רגישות יתר או בשל חילוקי דעות חריפים אני חושב שתמיד טוב להגיע לידי השלמה אהבה שלום ורעות , אך עוון של ממש אין כאן.
|
|
|
|
|