בית פורומים עצור כאן חושבים

כבוד סוכות: "ולא יראו פני ריקם"- לאו שאין בו מעשה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/11/2011 15:46 לינק ישיר 

המתפיס ת מ י מ י ם  צריך בדק הבית,

לא ידוע לי על גרסאות וסדנא דארעא חד הוא,הרמבם מדבר במי שקיבל על עצמו נזירות בבית הקברות.
מי שנדר בבית הקברות זה רמבם בפרק ו.
שוב אחזור,למה בפרק א  האומר לא אפטר מן העולם וכו הוי נזיר מיד ואינו לוקה על בל תאחרלשלמו ,הרי זה אקטיבי ?שאלה ...תשובה בבקשה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2011 16:54 לינק ישיר 

ביליצר

1.      הרמב"ם נמצא בפרק ה'

רמב"ם הלכות נזירות פרק ה הלכה כא

נזיר טהור שטמא עצמו לוקה אף משום לא תאחר לשלמו, שהרי איחר נזירות טהרה ועשה מעשה, וכן אם נדר בבית הקברות לוקה אף משום לא תאחר, הא למדת שהנזיר שטמא עצמו לוקה ארבע מלקיות משום לא יטמא ומשום לא יחל דברו ומשום לא תאחר לשלמו ומשום לא יבוא אם היתה ביאה וטומאה כאחת כמו שבארנו.

2.      בודאי שהרמב"ם מתכוון שנדר בנזירות בבית הקברות ולוקה גם על בל יחל דברו וגם על לא תאחר לשלמו.

3.      לגבי הרמב"ם בפ"א ה"ד "מי שאומר לא אפטר מהעולם עד שאהיה נזיר". זוהי גמ' בנדרים ג'. הגמ' שם תוהה כיצד יכול לעבור על לא תאחר בנזירות, ורבא מעמיד שאמר "לא אפטר מן העולם עד שאהיה נזיר דמן האי שעתא הוי נזיר". ושם התחבטו המפרשים תוס' ר"ן ועוד. ממה נפשך, אם הוא נזיר מאותה שעה הרי לא עובר בבל תאחר? שהרי הוא נזיר. והרמב"ם לא מסביר כך את הגמ'. שהרי הוא לא נדר בנזירות, אלא רק אמר לא אפטר מהעולם עד שאהיה נזיר, ולמה הוא נזיר. אלא לדעתו הכוונה היא שמי שאומר לא אפטר מהעולם עד שאהיה נזיר הרי הוא חייב לנדור מיד בנזירות, ואם לא נדר בנזירות מיד הרי הוא עובר בבל תאחר על נדרו לנדור מיד להיות נזיר. (כנראה שהלשון האולטימטיבית היחידה שאומרת שחייב מיד, זה לא אפטר מן העולם עד שאהיה נזיר, והרי מאחר וכל רגע יכול למות חייב לנדור מיידית בנזירות).  

4.      לגבי בל תאחר, ולא יחל דברו, כאשר אינו עושה פעולה אקטיבית להטמא, ובכל זאת לוקה למרות שזה לאו שאין בו מעשה. זה דין מיוחד בנדרים, כמו שהבאתי לך את הרמב"ם המסביר למה מי שנשבע לאכול ככר זו ולא אכלה, לא לוקה. ואילו הנשבע שאכל ככר זו ולא אכלה לוקה משום לא יחל דברו. כי הלאו הוא על השבועה, שהרי מי שנשבע שאכל ככר זו ולא אכלה. הרי בעת שבועתו נשבע לשקר. ואילו מי שנשבע שיאכל ככר זו ולא אכלה, בעת שבועתו לא נשבע לשקר. ולכן לא ניתן להתרות בו שלא ישבע, שהרי שבועתו זו אינה מעשה איסור. גם הנודר בקרבן מעשה הנדר הוא המעשה שעליו עובר בבל יחל ובלא תאחר. ולא ניתן להתרות בו אל תידור להביא קרבן. ואילו התראה מסוג אל תתמהמה להביא את נדרך כי תעבור על בל תאחר אינה נחשבת התראה פוזיטיבית המחייבת למלקות.

אולם מי שנודר נזיר בבית הקברות, ניתן להתראה אל תידור כאן בנזירות שהרי אם תידור בבית הקברות אתה תעבור על לא יטמא ולא יחל דברו, ובל תאחר כי לא תוכל להביא הקרבנות של גמר הנזירות בזמן.

5.      לסיום אני לא חושב שסוגיות סבוכות כאלה יש טעם לדון באינטרנט, כל מה שכתבתי בהודעה המקורית היה לעניין מסויים לא יראו פני ריקם- לאו שאין בו מעשה. זה עניין קטן מתוך כל הסוגיות, והאריכות רבה, גם על הנושא של אפשרות ההתראה למלקות, כתנאי נוסף לצורך במעשה, הארכתי במקום אחר ואין כאן מקומו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2011 02:26 לינק ישיר 

1 רמבם פרנקל אם נ ז ר  בבית הקברות

3 הרמבם כותב מפורש האומר לא אפטר מן העולם וכו,הוי נזיר  מ י ד ,
בל תאחר מלנדור בנזירות הוי בל תאחר דנדרים ולא בל תאחר דנזירות .

4 אין דינים מיוחדים לנדרים ,יש דין לנשבע וממיר ומוציא שם רע ,בשבועה הגמרא לומדת מלא ינקה ,וכך נפסק ברמבם בפרק יח בסנהדרין להבדיל מכל לאו שאין בו מעשה.

5רמבם במעשה הקרבנות פוטר ממלקות משום לאו שאין בו מעשה ,ולא משום חסרון בהתראה .

6אם אינכם מעוניינים לדון באינטרנט אכבד את זה ואדע להבא לא להגיב ,כרצונכם.בעיקרון זהו פורום לדיונים .
אני אישית נורא נהנה וגם מרגיש תועלת במשא ומתן כדרכו של קניני תורה להתעמק כדי לרכוש .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2011 09:24 לינק ישיר 

ביליצר

1.      לגבי הגרסאות ברמב"ם, "נדר" "נזר"  יש גרסאות שונות בכתבי היד. המשמעות אינה שונה. והכונה שנדר להיות נזיר. אמנם ברמב"ם פרנקל גורס "נזר" אולם ברוב כתבי היד והדפוסים הישנים הגרסה היא "נדר". והסיבה היא כי הצורה הדקדוקית של "נזר" אינה מורה על "נדר להיות נזיר", אלא התנזר מדבר מסויים. ואיני יודע למה הם החליטו על גרסה זו. עכ"פ הפירוש אותו דבר.

2.      הגמ' אומרת וכן פסק הרמב"ם שכל לאו שאין בו מעשה לא לוקין עליו חוץ מממר ומקלל ונשבע בשם. משמע ששלושת הלאוין הללו נחשבים כלאו שאין בו מעשה. והקשו נו"כ במקום, שהרי הרמב"ם פוסק שחסימה בקול לוקה. משמע שדיבור נחשב מעשה. ודברי הגמ' שהסיבה היא מ"לא ינקה" מועיל רק לגבי שבועת שקר, אבל לא לממיר ומקלל.

3.                אני רוצה להסביר לך דרך בהבנת הראשונים והרמב"ם. הגישה בהבנת דברי הראשונים, צריכה להיות כמו גישה מדעית. דהיינו יש לבחון את מכלול המקרים, ולהציג את כל הקושיות וההבדלים, ואח"כ לנסות לבחון את הדברים "מחוץ לקופסא" ואני מתכוון, לא להיות נעול על הסברים מקובלים והנחות יסוד בלתי מבוססות.

4.        כאשר אתה בוחן את הדברים כך, אתה יכול להבין את צורת הבנת הראשונים בגמ'. כל אחד מהראשונים היתה לו דרך בהבנת מכלול הסוגיות.

5.        ולכן, לאחר שבחנתי את כל המקרים שהרמב"ם פוסק לגבי לאו שאין בו מעשה. הגעתי למסקנה כי יש שתי סיבות לכך שלא לוקין על לאו שאין בו מעשה.               א. הסיבה שלא לוקין היא כי לא ניתן להתרות במי שעובר על "לא תיקום". לא תשנא את אחיך בלבבך". "לא תוכל להתעלם". וכן "לא תחמוד" למרות שעובר רק כאשר קנה את החפץ, והקשה הראב"ד הרי אם עובר רק כשקנה, הרי עשה מעשה ולמה לו לוקה?. אלא הסיבה שלא לוקה היא כי אין לדעת מה שבליבו, ולכן העדים אינם יכולים להתרות בו לא לחמוד. שהרי העבירה היא לא לחמוד ולא לא לקנות.  ואילו ממר ומקלל ונשבע בשם הלאו ניתן להתראה ומלקות.

ב. לאו שלוקין עליו צריך להיות כתוב בתורה כמו שנכתב לאו דחסימה, שהרי התורה כתבה לאחר הצווי של "והפילו והכהו", "לא תחסום שור בדישו". ולכן רוצה התורה ללמד שרק על לאוין שכתבה בצורה אקטיבית, עליהם ילקו.

6 . איני מתכוון למנוע דיון מעמיק בפורום, אני רק חושב שהנושא ארוך ועמוק ורחב מידי לדיון בפורום כזה. אני גם לא בטוח כמה גולשים עוקבים אחר הדיון, ונראה שזה דו שיח, לו הייתי חושב שהנושא לעומקו מעניין גולשים, הייתי אולי מעלה נושאים כאלו לפורום. עכ"פ לא ניתן להעמיק בנושא בלא לבחון את כל ההבטים והסוגיות, ומעטים האנשים שהדברים מעניינים אותם ברמה מעבר לרפרוף מלמעלה.

אני שמח שאתה באמת לומד לעומק, ומשתדל להבין, ולא אמנע טוב מבעליו, תמשיך ואשמח לענות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כבוד סוכות: "ולא יראו פני ריקם"- לאו שאין בו מעשה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.