| נשלח ב-26/2/2013 18:18 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | |
|
תודה צדיק על ההמשך,
ואני מחכה לבשר\לעיקר,
תוקן על ידי maxmen ב- 26/02/2013 18:18:22
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2013 18:43 |
|
| |
| שיג_ושיח כתב: |  | אין קשר לערבות הדדית ולאנוכיות, לדת ולמיסטיקה. בכלכלה המודרנית יש מנגנונים שיאפשרו חופש אישי, יזמות וצמיחה מצד אחד, ורגולציה/חוקים/תקנות כדי לשמור על השווקים מצד שני.
אתה לוקח את כל המכניזם הזה, לוקח ממנו מספר רכיבים ללא שלמדת היטב על המהות שלהם, ומנסה להסביר למה כל אחד מהם לא טוב/מוסרי/לוגי, אבל מה שיוצא לך זה התפלפלות ישיבתית ומעייפת על דור הפלגה ועל האימפריה הרומית.
אשראי שנועד לייצר צמיחה - הופך אצלך למנגנון שיעבוד.
יחס הרזרבה (שבהתחלה תיארת אותו לא נכון, עקב צפייה בסרטים מגמתיים, שהופכים כל 100 ש"ח מודפס למפלצת של רבבות שקלים) שנועד לווסת את סך הכסף במשק ביעילות - הופך אצלך לזיוף.
אתה לא מבין בכלכלה. נקודה. זה בסדר, לא כל אחד מבין בכל תחום. אני לא אומר את זה כאיש דת, אני אומר את זה כאדם שצבר מאות שעות אקדמיות של לימודי כלכלה (והמסתעף). |
|
למה שיעניין מישהו מה למדדת ? ובמה אתה מבין ?!
אותי מעניין שכל נולד יקבל בחזרה את נחלתו,
כל זמן שאתה לא מחזיר לו את נחלתו אז ממש לא מעניין אותי מה למדדת ובמה עיסקת כל חייך, וכמה שעות צברת באקדמי,
אני לא מתבייש ולא מרגיש חולשה בשעות ישיבה בישיבה, אני גאה בכך ואשרי חלקי,
אני רואה אייך לומדים באקדמי (במיוחד בכלכלה ובסוציולגיה, במקצועות אחרים אני מוריד את הקובע בערכה ואפי' בערכה מטורפת, והלוואי שבני הישיבות יעסקו גם בתחומים האלה, כמו מדעי הרפואה ומדע בכלל) ואני יודע אייך לומדים בישיבות ואני לא מתרגש, להפך אני גאה,
אתה שוב חוזר על האשמת שווה כלפי שלקחתי מסרטים וכדומה, בזמן שהוכחתי והראתי בדיוק מנין לקחתי זאת,
בכל זאת, התוכן מדבר כאן ולא מנין לקחתי,
מול התוכן שלי אתה משיב זוהר וקבלה ותורת הסוד,
אני אתן לך דוגמא פשוטה,
כמה שעות אקדמיות צברת בכל זאת מעניין אותי כמה הון צברת,
ואני בלי כלום יש לי הון רב שיכול לפרנס הרבה אנשים לכל חייהם,
ועכשיו תאמר לי האם זה צודק ?
מישהו המציא בזמן מן הזמנים את המושג ירושה, והנה אני עושה חיים ואתה צובר שעות אקדמיות לריק,
האם מישהו עמד ושאל באקדמיה למה המציאו את המושג ירושה ?
אני שונא את הירושה אני שונא את מעשי אבותי, כי כל ההון שלי ושל משפחתי באים מעבדות ומגזלת הנחלות של העמים החלשים, כפית קבלת החוקה שלנו על ידי חינוך חובה, כך שהשליטה על ההון תישאר לעולמים בירושה,
וכל זה מפילוספית חיים של הברירה הטבעית,
ואני יודע מה קורה שהברירה הטבעית פועלת,
ההמון הסובל מתמרד ומחסל את העשירים ואת משפחתם ואת החוקה ויורדים או לאנרכיה או לחושך הדת,
לא נולדנו היום, יש לנו מספיק ניסיון היסטורי,
תוקן על ידי maxmen ב- 26/02/2013 18:45:40
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2013 23:53 |
|
| |
מואדיב,
תודה רבה על ההסבר המפורט, אמנם הכרתי את המושגים אבל ההסבר שלך נותן בסיס מסודר לדיון.
אני אתייחס לסיפורו של איגנאץ הצורף:
ע"פ התורה, אדם שמקבל כסף או כלים לשמירה, אסור לו ליגוע בהם, ואם השתמש בהם - דינו כגנב.
אם נניח שבנו של איגנאץ התגייר, ואינו רוצה להיחשב לגנב, אז האפשרות העומדת בפניו היא להתנות מראש, עם כל האנשים שיפקידו אצלו זהב מכאן והלאה, שיוכל להלוות 90% מהזהב. גם במקרה זה, יהיה אסור לו להלוות יותר מהשיעור שנקבע מראש - אם ילווה 95%, הוא גנב. המפקידים הסכימו לסכן 90% מכספם בהלוואות, אבל לא 95%.
אבל נניח שהוא מתחכם - הוא כבר הלווה 90% מהזהב, ורוצה להלוות עוד, בלי ליגוע בזהב שבמרתף; אז הוא מחליט להדפיס עוד שטרות, ולהלוות אותם. לדוגמה, נניח שהפקידו אצלו 1000 זהובים כנגד 1000 שטרות; הוא הלווה 900 זהובים ושמר 100 זהובים בכספת; עכשיו הוא מחליט להדפיס עוד 1000 שטרות ולהלוות אותם. ברור שהמצב זהה למצב שבו הוא מלווה 95% מהזהב - יש 2000 שטרות, 100 זהובים בכספת (5%), ועוד 1900 זהובים בחוב (95%). לא משנה איך הגענו למצב זה, בכל מקרה, אם התנאי עם המפקידים היה שרק 90% מהזהב יהיה בחוב, הרי שהדפסת שטרות נוספים באופן שמעלה את שיעור החוב ל-95%, מהווה מעילה באמון המפקידים. וזו לדעתי הבעיה בהדפסת כסף.
| מואדיב כתב: |  | איגנאץ הוא צורף, ובשל עיסוקו במתכות יקרות, בית העסק שלו בנוי היטב, קירותיו עשת וכספות משוריינות בו. כמה מעשירי העיר, שחפצים לשמור את אוצרותיהם, משלמים לו סכום כלשהו, כדי להפקיד בכספותיו את אוצרותיהם. הרישום נעשה בצורה מדוקדקת, וכבר שנים שמרתפיו של איגנאץ מלאים בשקי מטבעות זהב, כאשר הוא יודע כי המפקידים באים אחת לכמה זמן כדי לדרוש חלק מכספם, אך מנסיונו הוא כבר יודע כי 90% מהמטבעות המופקדות אצלו, לא נדרשות. איגנאץ שמרן, אך בנו – שירש ממנו את העסק – מעז לעשות משהו חדש. הוא כבר לא עוסק בצורפות כלל, עיקר פרנסת אביו הרי כבר היתה מדמי שמירת זהבם של אחרים. בנו של איגנאץ מתחיל להלוות בריבית סכומים קטנים לסוחרים ובעלי מלאכה. את ההון ההתחלתי הוא לוקח מהפקדונות המופקדים אצלו, ולמי שתוהה על כך – הוא מוכן להחזיר מייד את כספו המופקד אצלו. עם השנים, עיקר רוחיו של איבן איגנאץ כבר מגיעים מריבית על הלואות, לא מדמי השמירה על הפקדונות שאצלו. עם הזמן, איגנאץ השלישי כבר לא טורח להלוות לאנשים זהב בפועל. הוא נותן להם שטר התחייבות – הבנק של איגנאץ מתחייב לתת תמורת שטר זה כך וכך זהובים. האמינות והמוניטין של איגנאץ-בנק כל כך גדולים, שאף אחד לא בוחן האם יש גיבוי להתחיבויות שהונפקו על ידי בנק זה.
|
|
תוקן על ידי אראלסגל ב- 26/02/2013 23:53:47
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2013 08:44 |
|
| |
| אראלסגל כתב: |  | | מואדיב,תודה רבה על ההסבר המפורט, אמנם הכרתי את המושגים אבל ההסבר שלך נותן בסיס מסודר לדיון.אני אתייחס לסיפורו של איגנאץ הצורף:ע"פ התורה, אדם שמקבל כסף או כלים לשמירה, אסור לו ליגוע בהם, ואם השתמש בהם - דינו כגנב.אם נניח שבנו של איגנאץ התגייר, ואינו רוצה להיחשב לגנב, אז האפשרות העומדת בפניו היא להתנות מראש, עם כל האנשים שיפקידו אצלו זהב מכאן והלאה, שיוכל להלוות 90% מהזהב. גם במקרה זה, יהיה אסור לו להלוות יותר מהשיעור שנקבע מראש - אם ילווה 95%, הוא גנב. המפקידים הסכימו לסכן 90% מכספם בהלוואות, אבל לא 95%.אבל נניח שהוא מתחכם - הוא כבר הלווה 90% מהזהב, ורוצה להלוות עוד, בלי ליגוע בזהב שבמרתף; אז הוא מחליט להדפיס עוד שטרות, ולהלוות אותם. לדוגמה, נניח שהפקידו אצלו 1000 זהובים כנגד 1000 שטרות; הוא הלווה 900 זהובים ושמר 100 זהובים בכספת; עכשיו הוא מחליט להדפיס עוד 1000 שטרות ולהלוות אותם. ברור שהמצב זהה למצב שבו הוא מלווה 95% מהזהב - יש 2000 שטרות, 100 זהובים בכספת (5%), ועוד 1900 זהובים בחוב (95%). לא משנה איך הגענו למצב זה, בכל מקרה, אם התנאי עם המפקידים היה שרק 90% מהזהב יהיה בחוב, הרי שהדפסת שטרות נוספים באופן שמעלה את שיעור החוב ל-95%, מהווה מעילה באמון המפקידים. וזו לדעתי הבעיה בהדפסת כסף. |
|
שים לב:
הדוגמא היא אך דוגמא. אם אתה רוצה לעבור למודל מודרני של בנק מרכזי וממשלה, המצב הרבה הרבה יותר פשוט, מבחינה הלכתית.
אך הבה נחזור לרגע לבנו של איגנאץ.
החוזה שלו עם המפקידים מאד פשוט. לא מעניין אותם מה הוא עושה, כל זמן שכאשר הם תובעים לקבל את פקדונם - תוך זמן סביר הם מקבלים אותו.
כמה שטרי חוב מנפיק איגנאץ ג'וניור, זה גם לא רלבנטי. המחוייבות של של ג'וניור היא כי מחזיק השטר - יכול לקבל תמורתו לפי הנקוב בשטר.
ג'וניור כבר אינו שומר שכר רגיל, הוא בנק, ואין לו מחוייבות להחזיר את המטבע הספציפי שהפקיד פלוני, אלא סכום זהה בערכו - זהו ההסכם הבסיסי של בנקאי עם לקוחותיו.
שים לב כי במצב של המדינה, המצב פשוט בהרבה. המדינה/בנק ישראל לא מתחייבים כי מאחורי שטר כסף עומדת בטוחה של מטיל זהב או כסף. כל מהותו של כסף המדינה היא ההסכמה בין כל הצדדים לכך שיש לו ערך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2013 14:55 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  |
שים לב כי במצב של המדינה, המצב פשוט בהרבה. המדינה/בנק ישראל לא מתחייבים כי מאחורי שטר כסף עומדת בטוחה של מטיל זהב או כסף. כל מהותו של כסף המדינה היא ההסכמה בין כל הצדדים לכך שיש לו ערך.
|
|
אייך הסכמה בזמן שרק אחוז אחד מהציבור יודע את הנתון הזה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2013 15:18 |
|
| |
מהותו של כסף המדינה היא יותר מהסכמה ואמון. המהות היא ההתחייבות של המדינה שבשטר זה תוכל לבצע לפחות שני דברים: לשלם מיסים ולהחזיר חובות לנושים בתוך גבולות המדינה. (ראה כאן) כל אזרח יודע שהוא יכול ויוכל בעתיד (כל עוד הישות שנקראת מדינת ישראל קיימת) לשלם את מיסיו ולפרוע את חובותיו באמצעות השקל (והנושה יהיה מחויב לקבל את השקל) - וזו המהות. אם אנשים מוכנים לשמור ערמות של שקלים כחסכון ליום סגריר, יותר משהם מוכנים לשמור ערמות של זהב - הדבר מוכיח שאותם אנשים מאמינים בקיומה ויציבותה של אותה ישות ("ישראל") לא פחות משהם מאמינים בערכו של הזהב.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2013 15:30 |
|
| |
| שיג_ושיח כתב: |  | מהותו של כסף המדינה היא יותר מהסכמה ואמון. המהות היא ההתחייבות של המדינה שבשטר זה תוכל לבצע לפחות שני דברים: לשלם מיסים ולהחזיר חובות לנושים בתוך גבולות המדינה. (ראה כאן)
כל אזרח יודע שהוא יכול ויוכל בעתיד (כל עוד הישות שנקראת מדינת ישראל קיימת) לשלם את מיסיו ולפרוע את חובותיו באמצעות השקל (והנושה יהיה מחויב לקבל את השקל) - וזו המהות.
אם אנשים מוכנים לשמור ערמות של שקלים כחסכון ליום סגריר, יותר משהם מוכנים לשמור ערמות של זהב - הדבר מוכיח שאותם אנשים מאמינים בקיומה ויציבותה של אותה ישות ("ישראל") לא פחות משהם מאמינים בערכו של הזהב.
|
|
תראה, הציבור מסכים שכספו באמת יש לו ערך, אם ח"ו הבנק יפשוט רגל אז יקבל על זה זהב,
כלומר הוא מאמין שיש איפה שהוא ממשי מול כספו אחרת לא היה נותן אימון בשטר ובמטבע ובבנק,
שאני מלווה לך שקל אתה חייב לי שקל או ערך של השקל = זהב, (זהב זה לא דוגמא טובה כי זה גם דמיון, נגיד שעת עבודה)
אותו דבר שאני מכניס כסף לבנק לשמירה, והבנק יפשוט רגל, וגם השקל עצמו יפול הערך, אז הבנק חייב לי את ערך האמיתי = שעות עבודה בכל מקרה,
בדיני ממון אין דבר כזה הסכמה חייבת להיות צדק אבסולוטית,
אני לא חושב שאפשרי בכלל המושג בע"מ על פי ההלכה, אבל בזה אפשר לומר שכל אחד יודע מראש מהי בע"מ במילא יש באמת הסכמה,
תוקן על ידי maxmen ב- 27/02/2013 15:33:48
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2013 19:00 |
|
| |
.
למען הבהר, ולמען לא יפלו הקוראים פח בשביו של מוליך שולל:
אין מאחורי השקל הישראלי החדש שום גיבוי של זהב, כסף או כל מתכת אחרת.
אגב - כבר שנים רבות שגם לא מאחורי הדולר האמריקאי.4
אין מאחורי השקל גם שום ערך אחר, ודאי לא "שעת עבודה". אין דבר כזה "ערך של שעת עבודה" כעריך למטבע, משום שלשעת עבודה יש ערכים שונים. ערכה של שעת עבודה של פועל חקלאי בשדה שונה באופן מהותי מערכה של שעת עבודה של רואה חשבון בכיר או של מנתח לב שעובד באסותא.
מאחורי השקל יש התחייבות של בנק ישראל. מאחורי השקל נמצאת ממשלת ישראל, ולמעשה - האמון וההסכמה של אזרחי ישראל.
אמון זה אינו עיוור. כשהציבור ראה מדיניות כלכלית לא אחראית התחוללה אינפלציה נוראית, והציבור ברח מהשקל, משום שהוא ידע שערכו אינו יציב. ציבור זה, כבר שנים רבות, יודע שהוא יכול לסמוך על קובעי המדיניות שישמרו על ערכו של המטבע שלו, ולכן הוא מאמין בו. אם עד לפני כעשור מחירי דירות להשכרה ננקבו בדולרים, כיום סוגרים חוזים בשקלים.
כל מהותו של הערך של המטבע, היא ההסכמה הרחבה שיש לו ערך. בנק ישראל יכבד אותו. ממשלת ישראל תכבד אותו - ושאר האנשים סביבי יכבדו אותו. אני מסכים לקבל את שכרי במטבע זה, משום שאני יודע בוודאות שאוכל לקנות לחם ולשלם לנהג האוטובוס באמצעות המטבע הזה.
הזהב, מבחינת אזרח ישראלי, הוא סחורה, לא מטבע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 00:46 |
|
| |
אתה מדבר על חוק היבש,
אני מדבר על הצדק האבסולוטית,
שאני השגתי כסף של המדינה\בנק ישראל, זה אך ורק על ידי עבודה = שעת עבודה, כך על באמת נוצר כסף,
אני לוקח את כספי = שעת העבודה שלי ומכניס זאת לבנק לשמירה,
אם הבנק היית אדם ולא בע"מ, הוא חייב לחזיר לי את השעת עבודה = כל דבר ערך של שעת עבודה,
אז אם יש זהב בבנק מול השטר. אז זהב היא עובר לסוחר בכל מקום במילא קיים משהוא מול הניר\המטבע\הקובץ מחשב,
אם אין זהב כמו שאתה אומר באמת, אין משהו מול השטר הכל עניין של אימון, בכל זאת הבנק חייבת לי ערך שעת עבודה שלי,
מיזה אף אדם לא יכול להתעלם, אם לוויתי כסף למישהו אני מלווה לו את עמלי = שעות עבודה, הכסף היא רק אמצעי להקל עלינו,
במילא הלווה לא יכול לאחוז בכסף ולומר נפל הערך שלו ואני לא חייב לך כלום,
בצדק האבסולוטי הוא חייב להשיב לי את עמלי, (עד שמיטה כמובן בשמיטה מתבטל החוב,)
מה שהבע"מ עושה היא שאין ממי לטבוע את הכסף כי חברה היא דמיון,
אבל בצדק האמיתי המושג בע"מ לא צודק, כי אין אף אחד באמת אחראי,
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 02:01 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | .
, כיום סוגרים חוזים בשקלים.
|
|
שלא תכעס עלי
1, זה נתון לפרשנות כלומר אפשר כי פשוט אין אימון בדולר וביורו כרגע,
2, אימון הציבור הכסף לא מראה את המצב האמיתי של העוני או מצב הצדק החברתי ואי שיוויון, כלומר מלך חזק או טייקונים חזקים מקבלים אימון בכסף שלהם גם מצד האויבים שלו והעניים שלו והעבדים שלו והסובלים ממנו,
אין לזה שום קשר לצדק או לשום דבר אחר, זה פשוט אימון בו כל זמן שהוא חזק,
החוזק שלו יכול לבוא מאי שיוויון ומי עבדות ומכל דבר רשעית אחרת,
במילא זה לא מודד למצב נכון וצודק,
תוקן על ידי maxmen ב- 28/02/2013 02:02:44
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 11:53 |
|
| |
מקס
הדעה שלך שאנשים מצפים שיהיה זהב מאחורי השטרות הוכחה כלא נכונה בארה"ב.
לאחר ביטול תקן הזהב שעבר בחוסר עניין על ידי רוב התושבים. כשנשאלו אנשים האם זה מטריד אותם שלא ניתן לקבל יותר זהב מהפד. התשובה ברוב מוחלט של המקרים הוכיחה שהם לא ידעו שזה היה אפשרי קודם....
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 12:26 |
|
| |
"שאני השגתי כסף של המדינה\בנק ישראל, זה אך ורק על ידי עבודה = שעת עבודה, כך על באמת נוצר כסף" "אם הבנק היית אדם ולא בע"מ, הוא חייב לחזיר לי את השעת עבודה = כל דבר ערך של שעת עבודה"
ואם בניתי מכונה לייצור ארטיקים בתוך שבועיים, ואחר כך המכונה ייצרה מיליון ארטיקים שעליהם הרווחתי מיליון שקלים, הבנק יהיה חייב לי ערך של שבועיים עבודה??? הטענה שלך, שהשווי של הכסף נגזר מכמות עבודת כפיים שהושקעה בו, ששייכת לדייויד ריקרדו, הוכחה כלא נכונה עוד במאה ה 19.
כסף לא נוצר רק ע"י שעת עבודה של אדם בשר ודם. הוא נוצר ע"י עבודה של מכונות, ע"י קרקעות ובאופן כללי ע"י הון (קפיטל). שוויו של הכסף נגזר מהאמון במערכת שהנפיקה אותו - כמו שהאמון בזהב נגזר מהאמון שכמות המתכת הזאת לא תגדל מחר בצורה בלתי צפויה (ואם שנה הבאה מדינת ישראל תגלה שכל הר החרמון והר הכרמל עשוי מגוש של זהב, האם לדעתך היא תתעשר מכך? חומר למחשבה..). ערכו של הכסף הוא יחסי ומשתנה מאדם לאדם - אדם שמסוגל להרוויח על כספו תשואה של 10% מעריך את כספו אחרת מאדם שמסוגל לשאת תשואה של 5%.
ועל זה אמר וורן באפט: Price is what you pay, value is what you get....
תוקן על ידי שיג_ושיח ב- 28/02/2013 12:31:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 12:37 |
|
| |
| חרד_לנפשו כתב: |  | מקס
לאחר ביטול תקן הזהב שעבר בחוסר עניין על ידי רוב התושבים. כשנשאלו אנשים האם זה מטריד אותם שלא ניתן לקבל יותר זהב מהפד. התשובה ברוב מוחלט של המקרים הוכיחה שהם לא ידעו שזה היה אפשרי קודם....
|
|
למען הדיוק ההיסטורי, מאז שנות ה30 לא היה יכול אזרח פרטי לקבל זהב תמורת הדולרים שלו (לפני זה היה מודפס על הדולר כמות הזהב שניתן לקבל תמורתו והוא היה ניתן), מה שכן לפי הסדר ברטון-וודס לאחר מלחמת העולם השנייה מערכת המטבעות העולמית נקבעה ביחס לדולר שמצידו עמד על 35 דולר לאונקייה, בשנות ה60 לאור הדפסת הדולרים לצורך מימון מלחמת וייטנם והתוכניות החברתיות של ג'ונסון נהיה ברור שלארה"ב אין זהב ביחס שנקבע (נשיא צרפת דה-גול סייע להבהרת נקודה זו כשביקש תמורת הדולרים של צרפת זהב ועורר חשש שמדינות אחרות ילכו בעקבותיו וירוקנו את הזהב האמריקאי), על רקע זה ביטל ניקסון את תקן הזהב ב1971.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 12:40 |
|
| |
שווי הכסף של ישראל נגזר משוויים של הנכסים בישראל, מהמסחר בה ומהעבודה. מכיוון שממשלת ישראל מחייבת תשלום מיסים ומשכורות בשקלים ומחייבת עסקים לקבל תמורה בשקלים הרי שווי השקל הוא היחס בין כמות השקלים בשוק לשוי הפריטים שניתן לרכוש איתם. (זה באופן בסיסי, יכול להיוצת שידפיסו שקלים ומסיבות שונות הם לא מיד יגיעו לשוק וכדומה, אבל באופן בסיסי זה נכון).
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2013 12:43 |
|
| |
| חרד_לנפשו כתב: |  | מקס
לאחר ביטול תקן הזהב שעבר בחוסר עניין על ידי רוב התושבים.
כשנשאלו אנשים האם זה מטריד אותם שלא ניתן לקבל יותר זהב מהפד.
התשובה ברוב מוחלט של המקרים הוכיחה שהם לא ידעו שזה היה אפשרי קודם....
|
|
לא משנה זהב או כל דבר ערך אחר,
עד היום רוב הציבור (רק אחוז אחד לפי הסקרים יודעים מה באמת קורה) חושב שיש משהו תמורת כספו,
רוב הציבור לא יודע שכל הכסף היום זה חוב = על חשבון העתיד,
|
|
|
|
|