בית פורומים עצור כאן חושבים

שיעורים בספר מורה נבוכים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/10/2011 18:37 לינק ישיר 
שיעורים בספר מורה נבוכים

שלום לכולם חג שמח

מחפש ללמוד את ספר מורה נבוכים בעיון

אם מישהו יכול להמליץ על פירוש מקיף וקל, או על שיעורים מוקלטים, או על שיעור חי

תודה רבה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 18:55 לינק ישיר 

אישית אהבתי את "שיחות" של ישעיהו לייבוביץ:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 18:55 לינק ישיר 

אם אתה מחפש לימוד בעיון אז "מנופת צוף" לרב יהונתן בלס.
אם אתה מחפש פירוש קל למורה נבוכים אז אני ממליץ פשוט לקרוא אותו במהד' של מיכאל שוורץ, תרגום קל עם הערות מחכימות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 19:07 לינק ישיר 

הרצאה מעניינת באתר הידברות, מאת הרב ברל ויין שעוסקת במורה נבוכים להרמב"ם (מעין פתיחה כללית כזאת):

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/10/2011 19:16 לינק ישיר 

אם איתרע מזלך לגור בעיר התורה והחסידות יש לך שם, כמדומני, שיעור של האדם העומק מאחורי הניק 'מיימוני', אם אתה מתחבר לסגנון שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 19:21 לינק ישיר 

אני מתחבר לסגנון של לייבוביץ, ואני רוצה ללמוד את המורה נבוכים על הסדר ולא מאמרים פה ושם

יש הקלטות של מיימוני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 20:39 לינק ישיר 

לדאבוני 'פיספסתי' את החוג של לייבוביץ על המורה נבוכים.
לקח לו 13 שנים לקרא קריאה אחת של הספר. למד מזה איך קרא אותו.
אחר שהתחיל בשנית נפטר.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 21:20 לינק ישיר 

השיעורים של לייבוביץ' גרועים מאוד. יש בהם הרבה דברים חכמים כי גם שיחת חולין של י"ל צריכה תלמוד, אבל כל קשר בינם לבין הרמב"ם מקרי בהחלט.

אני למדתי את המו"נ על ידי קריאה בתרגום הרב קאפח ועם הערותיו, שוב ושוב ושוב. מה שלא מובן בפעם הראשונה נהיה מובן בפעם השנייה או השלישית. יכול להיות שההערות של שוורץ מקצרות את הדרך, אבל עדיין אין פירוש מקיף הראוי לשמו. הדרך היחידה היא פשוט לקרוא שורה אחרי שורה ולהרהר במשמעות הכתוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 21:50 לינק ישיר 

זה שווה את המאמץ, זה אכן מפשט ומסביר כך שיש בהירות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 21:55 לינק ישיר 

ברוך הבא אל הפורום!

יש בפורום אשכולות שיעורים על המתודולוגיה (=השיטה), ההקדמה וכמה שיעורים ראשונים במורה נבוכים שכתבתי. עשה חיפוש על "מורה נבוכים", ותמצא.

אני מצטרף להמלצה על ספרו של שוורץ. נוח לקריאה ומכיל הערות קצרות ומוסיפות.

מעבר לכך, אני שואל: למה לך דווקא המורה נבוכים?

האם רצונך בפתרונות של הרמב"ם לשאלות פילוסופיות? אם כן, וכפי שתוכל לקרוא במה שהתחלתי לכתוב, תפיק יותר תועלת מלימוד של ספרים אחרים.

חשוב לדעת גם מה הרקע שלך כדי לדעת מה להמליץ לך עוד.

כדאי לציין כבר בשלב זה כי למרות שהספר של הרמב"ם כתוב על הסדר, למעשה הוא נועד ללימוד מדולג. כלומר, לקרוא, לשים לב לרמזים, לנסות לפתור אותם, להמשיך הלאה, לגלות רמזים למה שנכתב לעיל, לחזור ולפתור אותם, ועוד ועוד.

דעתו האמיתית של הרמב"ם אינה ברורה והיא נתונה במחלוקת בין מפרשיו כמעט מאז כתב את הספר ועד היום הזה.

היו גם אשכולות בפורום שעסקו בנושאים ספציפיים במחשבת הרמב"ם.

אני מוסיף עוד המלצה: כדאי לקרוא חלקים בספרים נוספים של הרמב"ם. את ההקדמות שלו (תירגום מצויין עם הקדמות טובות של הרב שילת) וכן במהדורה חדשה גם כן של שוורץ.

אני ממליץ מאד גם על ספרו האחרון של הלברטל על הרמב"ם. הוא מכנס את הידוע, מוסיף דברים חדשים גם למי שמכיר, ומהווה הקדמה חשובה מאד לשיטות הרמב"ם.

בניגוד לספרי פילוסופיה קדומים (אמונות ודעות לרס"ג, הכוזרי לריה"ל) ולמאוחרים (לאו דווקא של יהודים), מורה נבוכים כתוב קשה ולא ברור, וגם אם ניתן לקרוא אותו ולקבל רושם כללי, השאלות הגדולות מסתתרות מתחת לפני השטח.

אני מוסיף מה שהרמב"ם עצמו ציין: הוא ראה את הפילוסופיה בתור מדע שמגלה ידע ודאי על הנושאים החשובים ביותר בעולם. אבל הידע הזה אינו שווה לכל נפש. חלק ממנו מיועד לקנין לכל אדם, ובוודאי לכל יהודי. את החלק הזה הוא כלל במשנה תורה בשני החלקים הראשונים שלו. לכן כדאי לקרוא אותם כהקדמה. אבל את השאר הוא סבר שאין לגלות לכל אדם ומותר לתת רק ראשי פרקים, כלומר הקדמות כאשר את העבודה הנוספת עושה התלמיד בעצמו. הוא גם ציין מה חומר הלימוד המוקדם שצריך להיות בידי התלמיד. היכרות עם הפילוסופיה האריסטוטלית (מיסוד אריסטו) בתיווך כמה פילוסופים ערביים כמו אבן סינא ואחרים. ספרים אלו תורגמו בחלקם לעברית ולגבי אחרים יש סיכומים, אבל צריך להשקיע הרבה כדי ללמוד אותם. אם תסיק מזה שמורה נבוכים מחייב השקעה רבתי, תהיה צודק.

האם תרצה להשקיע חודשים או יותר משנה בלימוד של מורה נבוכים כאשר התוצאה תהיה היכרות עם השאלות הפתוחות שלו? אם כן, קדימה. אם לא, ואם אתה מעוניין במבוא לפילוסופיה, קרא את ספרו של הלברטל וספרי מבוא לפילוסופיה, או אפילו אשכולות שונים פה בפורום, ותוכל ללמוד יותר...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:11 לינק ישיר 

מיימוני ואחרים (ואולי בעיקר מקסוול),

אישית מאד אהבתי את כל מה שלייבוביץ' כתב. מצד שני - עדין הוא לא היה, לא בסגנונו, ולא בדיעותיו. עד כמה לימוד הרמב"ם דרך לייבוביץ' אכן משקף את דעתו של הרמב"ם? מקסוול, תוכל להביא דוגמות לקביעתך (למרות שאני מניח שאפילו לדעתך אתה מגזים שהקשר מקרי)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:15 לינק ישיר 

למה זה חשוב?
הרמב"ם מייצג את חז"ל/המקרא?
חז"ל מייצגים את המקרא?
(המקרא מייצג את אלוהים?)

העיקר שיש את הטקסט שהפרשן מתיימר להיות פרשן שלו ושמדברים עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:31 לינק ישיר 

thepresent כתב:
למה זה חשוב?

לא יודע. סקרנות?
אגב, האם ב"זה" אתה מתכוון ללימוד הרמב"ם (במובן המוכלל), או בלימוד דעתו המקורית של הרמב"ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:33 לינק ישיר 

אם בהמלצות על ספרים עסקינן, אי אפשר שלא להזכיר את פירושו של ר' יהודה אבן-שמואל (קויפמן).
גישה מעמיקה ויסודית ללימוד המורה ניתן ללמוד משני ספריה המאלפים של שרה קליין-ברסלבי (פירוש הרמב"ם לסיפור בריאת העולם, ופירוש הרמב"ם לסיפורים על אדם בפרשת בראשית. שניהם בהוצ' ראובן מס).
אני מצטרף להסתייגויות משיחותיו של לייבוביץ'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:36 לינק ישיר 

מרחביה כתב:
אני מצטרף להסתייגויות משיחותיו של לייבוביץ'.

ושוב, מסקרנות: למה? (אם אפשר - דוגמות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2011 22:39 לינק ישיר 

מיימוני
תודה על התשובה

אם אכן האמת נמצאת שם והיא תחבר אותי אליה, אני רוצה להקדיש לזה את כל חיי, ולא רק חודש או שנה.

אני חרדי קלאסי, אך משום מה חשבתי יותר מידי וקראתי יותר מידי, וגם ה"יצר" בפעולה, אז מוחי משובש בדעות, אך במעשים ובחיצוניות אני כאחד מן המנין

לאחרונה, קראתי מליבוביץ ואת ספרו של מיכה גודמן, וראיתי ניצוץ, קראתי את שפינוזה כמה שהבנתי קראתי את שלמה מימון, וחשבתי אולי כן יש משהו, קראתי גם הרבה מתורות המזרח, ומה שאני רוצה זה רק חוט דק המבחר אותי לשורשי אם אכן קיים דבר כזה אקדיש לו את מירב חיי.

הבדידות החוסר אונים מול גורל חסר משמעות, מוציא אותי מדעתי, הלוואי והיה דבר משמעותי שהייתי יכול להיתלות בו להישען עליו בכל אהבתי ובכל מאודי

הכותב בכאב ומנהמת הלב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שיעורים בספר מורה נבוכים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext