בית פורומים עצור כאן חושבים

הכשל בטיעון התיעוד והמוטיב המרכזי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/10/2011 11:02 לינק ישיר 

השכן כתב:
התנ"ך מספר לנו שכמעט כל ימי הבית הראשון, ועוד לפניו, העם לא הלך בדרכי הנביאים.
עובדי ה' היו מעטים שבמעטים, והנביאים כולם מדברים על בדידותם זו, החל באליהו והלאה.
חז"ל מתארים שלשלת העברת מסורה הנסמכת על יחידים, שחיו עשרות ומאות שנים - פשוט כי אין מספיק אנשים להכניס לשם.
וכעת באים ומספרים לי, שבימי הבית הראשון אנשים האמינו בתורת משה? מי שאומר כך, אינו מאמין בנביאים, ונחשב לכופר, האין זאת....

אין קשר בין לקיים לבין לעביר מסורת, (בוודאי מסורת על פרטים טכניים זה בלתי אפשרי וחז"ל אומרו זאת לצורך חינוך, הם בעצמם לא האמינו בזה, הרי הם אומרים שבהבלו של מושה נשכח, והחזירו בפילפול, כלומר חידשו ואמרו שזה מסיני)
האם חילוני או מסורתי לא מעביר את המסורות הכללי לבניו ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 14:15 לינק ישיר 

השכן כתב:
התנ"ך מספר לנו שכמעט כל ימי הבית הראשון, ועוד לפניו, העם לא הלך בדרכי הנביאים.
עובדי ה' היו מעטים שבמעטים, והנביאים כולם מדברים על בדידותם זו, החל באליהו והלאה.
חז"ל מתארים שלשלת העברת מסורה הנסמכת על יחידים, שחיו עשרות ומאות שנים - פשוט כי אין מספיק אנשים להכניס לשם.
וכעת באים ומספרים לי, שבימי הבית הראשון אנשים האמינו בתורת משה? מי שאומר כך, אינו מאמין בנביאים, ונחשב לכופר, האין זאת....

השכן

אני בטוח שכתבת את דבריך בצחוק, ואעפ"כ מכיון שיש כאלו שאינם מבינים בדיחות, אטרח להסביר מדוע הדברים הם שטות והבל ממדרגה ראשונה.

'כמעט כל ימי הבית הראשון ועוד לפניו העם לא הלך בדרכי הנביאים, עובדי ה' היו מעטים שבמעטים'

איפה קרא כבודו כך בתנ"ך על 'ימי הבית הראשון ועוד לפניו'?

בספר יהושע קוראים רק על כל העדה ששומעת בקול יהושע שספר התורה הוא המדריך שלו, וכשבנו בעבר הירדן מזבח לה' כמעט ועשו מלחמה מכיון שזה נוגד את חוק איחוד עבודת ה' עד שברגע האחרון התברר שזה לא מזבח להקרבה אלא אנדרטה. לא מוזכרת שום עבודה זרה. גם הארכיאולוגיה מגלה שבזמן הכיבוש הושחתו פסלי האלילים ונשרפו.

התיאור בפועל של כל ימי השופטים כמעט ולא מזכיר עבודה זרה ספציפית בקנה מדה, בשני המקומות היחידים שמוזכרת פעולה של כל העם או רובו, מדובר במאמיני תורת ה'. האחד כאשר שאלעזר הכהן היה מנהיג העדה, והוא זה שציוה לעלות למלחמה של כל העם בסיבת מעשה פילגש בגבעה. והשני: בשירת דבורה, שם יש רק את עם ה' ומלחמת אלהי ישראל. כל השופטים שקמו לעם היו עובדי ה'. החטאים הגדולים שמוזכרים הם האיסור לעשות פסל ומסכה, גדעון שעבד את ה' והשמיד את מזבח הבעל עשה אפוד וזנו אחריו, מיכה גם הוא עשה פסל לה' וזנו אחריו. אבל לא שלא האמינו בה' ועבדו לאל אחר. נכון שכל אימת שמוזכר שבאה צרה על ישראל, מסביר מחבר שופטים שזה משום שעזבו את ה' ועבדו לאלילים, אבל אין זה אומר שרוב העם עברו להאמין באלילים, ו'עובדי ה' היו מעטים', הנביא מכליל כדי להסביר את פשר הענשים, אבל עובדה היא שכמעט ואין שום תיאור היסטורי של עבודה זרה. ואם מקבלים את תיאור העורך כפשוטו, הרי הוא גם מציין שתמיד 'זעקו בני ישראל אל ה' ואמרו חטאנו לך כי עזבנו את אלהינו' ולכן נושעו. ז"א שלא היה מדובר כאן בחוסר אמונה, אלא במשיכה טבעית של מאגיה המבטיחה ברכות ישועות ונחמות. שנעזבה באופן מיידי בחזרה. 'הבטחתי ונושעתי' מי יכול לעמוד בפני זה?

ובכל אופן בתיאורים המפורטים יותר של סוף ימי השופטים, עולה בצורה ברורה שלא היתה שום ע"ז בעם, ספר שמואל מתאר בפרוטרוט עצום תקופה של כמה עשרות שנים, ובכל התקופה אין אנו מוצאים אלא ש'הסירו את הבעלים ועבדו את ה' לבדו' שמואל מנהיג בלתי מעורער וכל העם סביבו, בהמשך להנהגת עלי, אף אחד מהם ממש לא בודד, למלחמה יוצאים עם ארון ה' ובו לוחות הברית, ולא עם צלמיות בעל, וכך גם המלכים שהוא מושח שאול ודוד, אין הם נפגשים בשום מקום בעבודה זרה, שאול טורח להסיר את בעלי האוב, מה שמלמד שעבודה זרה כלל לא היתה במדה ראויה למלחמה.

כנ"ל בתקופת שלמה והלאה, אין שום תיאור של אלילות בישראל, הבעיה הגדולה היא שלשלמה לא היה אכפת שנשותיו (אלף שגרירות של מדינות זרות) ימשיכו לעבוד את אלהיהם, ואף מימן להם את הפעילות הזו. הנביאים היו תמיד בצד המלך ודבריהם נחשבו כמו שלא היה בשום מקום בעולם, ההיה איזה מלך שהנביא יכול לנזוף בו ולומר 'חטאת', כמו שעשה שמואל לשאול, או נתן לדוד. הנביאים היו נכבדים בעיני כל העם והמלכים גם בהמשך, כשיהושפט מלך יהודה רוצה לצאת למלחמה הוא מחפש את נביאי ה' לשמוע עצתם, בכל מלכי יהודה לא מוזכר אף אחד שעבד ע"ז עד שבא אחז, בתקופה מאד מאוחרת (גם בזמן אחז לא כתוב שהיתה עבודת אלילים, וחטאו הוא שהיו במות, אלא שגם העביר את בנו למולך, מעשה מסויים שלו, שאין ספק שהוא מייצג. אבל עובדה שבברית חזקיהו אין שום זכר לביעור ע"ז, כנראה שהיא לא היתה ראויה לציון), ומיד אחרי תקופת אחז, בנו החזיר את המצב לקדמותו, וישעיה הנביא היה באותו מעמד נכבד אצל חזקיהו. לאחר מכן בא מנשה ששוב חזר לעבוד ע"ז (את זה הוא השליט בכח ומילא את ירושלים בדם מפה לפה), עד שיאשיהו ביער את הע"ז, אבל כבר לא היתה למדינה תקומה.

בכל מלכי ישראל לא מוזכר אף אחד שעבד ע"ז עד אחאב, אז היה אליהו בודד, זה לא משהו שהיה תמיד אצל כל הנביאים, ולמרות בדידותו היה לו מעמד נכבד מאד, הוא פגש את המלך ונזף בו, ובשלב מסויים המלך גם שמע בקולו ולבש שק. זה לא משהו שיכול היה לקרות באיזו שהיא מדינה מלוכנית עד המאה ה19. אחאב מת במלחמה, ובנו עדיין החזיק בעבודה זרה, אליהו הנביא מופיע אצלו נוזף בו ומבטיח לו שימות. בכל אופן מיד אחרי דורו של אחאב תלמידו של אליהו, אלישע הביא לביעור הבעל מישראל, המלכה שתמכה בעבודת הבעל הושלכה לכלבים, ובית הבעל הפך למחראות 'עד היום הזה', אלישע שוב היה נכבד בעיני העם והמלך, 'היש לדבר לך אל המלך או אל שר הצבא'. (והושע מזכיר את 'ימי הבעלים' התקופה בה עבדו לבעל, בצד 'ימי הגבעה' האירוע של פילגש בגבעה).

עורך מלכים מתאמץ מאד להדגיש את חטאי כל המלכים וכל מה שהוא מוצא זה שהם המשיכו בחטא ירבעם בן נבט (מלבד אחאב ומנשה), דהיינו שלא הסירו את הבמות שהיו עובדים בהם לה'.

תוכחות ישעיהו מתמקדות בעיקר בענין המוסרי, (ואני מקוה שאף אחד לא יסיק מכאן שבישראל כולם היו רוצחים נואפים שודדים ובוגדים). התוכחה מנוסחת כדרכה של תוכחה, והאלילות לא תופסת בה מקום. רק בישעיהו חלק שני יש קטעים נגד האלילות, אבל חלק זה חובר בימי מנשה, ואין להתפלא על כך.

ירמיהו גם הוא חי בתקופה של התפוררות המדינה, ואעפ"כ האלילות אינה תופסת מקום מרכזי בתוכחותיו.

תוכחות הושע מעורבות ועוסקות ברובן בחטא המוסרי, וגם התוכחות על האלילות מובנות, בפרט שהוא חי בימי אחז. עמוס חי בימי עוזיהו ואין בו שום תוכחה על אלילות מלבד נגד חטא הבמות. כנ"ל מיכה.

אף אחד מן הנביאים האחרונים לא מזכיר שם של אליל ספציפי שעבדו לו, מלבד ירמיהו שמזכיר בדור החורבן את ביכוי התמוז. המקדש הוא המרכז הדתי של ממלכת יהודה, ודמותו היתה מונותיאיסטית מעיקרה ללא שום פסל ותמונה.

לעומת זאת כל הנביאים בכל כלל דבריהם אל העם נוקטים כדבר מובן מאליו שבני ישראל מאמינים בה' ובתורתו, אין נביא שאינו מזכיר את התורה פעמים רבות וקורא לקיום הכתוב בה.

מי שקורא כאן שרוב העם עבדו ע"ז או שלא האמינו בה', פשוט אינו יודע לקרוא.

חז"ל לא מתארים שום שלשלת קבלה, זו רשימה שהרכב הרמב"ם מסברא, כדי לספק מידע סמלי, והוא הכניס בה את האנשים הנחשבים ביותר כמו הנביאים ומנהיגי העם. זה ממחיש עד כמה התיעוד רצוף שיש מידע מפורט על כל דור ממתן תורה ועד דורינו, ואפשר לנקוב בשם המנהיג. אין זה אומר שרק המנהיגים למדו תורה, וגם אם לא היינו יכולים לשחזר שמות בכל דור, לא זה מה שקובע את השאלה כמה החזיקו בתורה. דברי הנביאים מעידים על האטמוספירה בה חיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 14:24 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

אני בטוח שכתבת את דבריך בצחוק, ואעפ"כ מכיון שיש כאלו שאינם מבינים בדיחות, אטרח להסביר מדוע הדברים הם שטות והבל ממדרגה ראשונה.

אם כבר מדברים על שטויות והבלים ממדרגה ראשונה(*), עולה השאלה מה קורה להוכחה המיסתורית שהבטחת לכך שהתורה נכתבה בגרסה שלפנינו בזמן שנטען?

עושה רושם שיש לך זמן לדון במגוון נושאים: האם מדברי התנ"ך נובע שהחומות נבנו לפני הבית או שמא להיפך, האם מדברי התנ"ך נובע שכן או לא קיימו את המצוות, ורק להוכחה חיצונית לתיארוך הדברים החשובים אין לך זמן.

----------------------------

(*) אני כולל בכך גם את הכשל הלוגי הקולוסאלי שלך ב"דרכי הסקת מסקנות..", טיעון מנומק שלדעתי מעולם לא הצלחת להבין, ובודאי שלא הגבת לו.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 30/10/2011 14:31:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 15:19 לינק ישיר 

כבר הסברתי יפה מזמן שפטרתי את עצמי מלדון אתך, משום שאני שוקל שיקולים של יעילות, בניגוד לרבים אחרים (כגון: ייתכן, פרזנט) אתה רחוק מלהבין את העולם שאתה מתמודד עמו, בנוסף אתה משתדל לדבר בגסות ובהתנשאות, ניסיתי מעט לדון אתך וראיתי שזה לא יעיל. לפיכך אני משאיר את כל חילופי הדברים העקיפים או הישירים שבינינו לאינטלגנציה של הצופים.
בנוגע לדיון שבאשכול זה, אתה מגחיך דברים מבלי להבין או מבלי לרצות להבין, לא יזמתי דיון על החומות, אלא עסקתי באותה שאלה: האם בני ישראל קיימו את המצוות במשך הדורות, מה שנוגע במישרין לשאלת קיום ספר התורה במשך הדורות. כשעלה נושא הסוכות בזמן נחמיה, אמרתי את דעתי, והדברים נגעו גם לזמן התרחשות הסוכות של נחמיה.
אתה באמת לא מסוגל להבדיל בין התערבות נקודתית בסתירת דברים של מישהו כאן, ובין פריסת כל ההיסטוריה וכל האפשרויות השונות והרבות לפרש את המקרא ואת זמן כתיבתו, זה מסובך לך?
להעתיק ולהדביק שלש מאות עמודים אין לי שום בעיה, מי שרוצה שיקרא. הבעיה שלי היא ליצור דיון והתכתשות על כל שורה ושורה, זה גוזל המון זמן. הויכוח שלי עם ייתכן בא בסך הכל על משהו שכתבתיו בעמוד אחד, אני משקיע בו מספיק שעות, כדי שלא אפתח עוד דיון במקביל, שבמהותו חייב להיות ארוך הרבה יותר
העובדה שאיני מעיר על שגיאותיך לא אומרת שהם אינן קיימות, והעובדה שהפורום בתקופה זו שומם ואין כאן כמעט אף אדם אינטלגנטי שמייצג את עמדות המסורת, לא אומרת שדבריך כל כך מדוייקים. אתה יכול לכתוב משהו נפלא ולקבל מחמאה מעץ נטוע שיקבל מחמאה מפרזנט שיקבל לב ממיקרוב אחר וחוזר חלילה, לא צריכה לגרום לטפיחת שכם הדדית או לתחושת אופוריה וימות המשיח. אתה יכול להמשיך ולגדף כאוות נפשך, ועדיין אשוחח עם מי שאמצא לנכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 15:20 לינק ישיר 

דינזואורוס יקירי.

1. אפתח בנימה אישית: אני אוהב את השם שלך. דינוזאורים הם מתחביבי החביבים ביותר. סתם שתדע.

2. אני לא מספר בדיחות, אלא מנסה לספר בדיחות. הן תמיד - אבל תמיד! - לא מצחיקות.

לגוף הענין:

3. האבחנה שלך, שכמעט ואין בתנ"ך ויכוח עם האלילות, כמושג, כאמונה - היא אבחנה נכונה. אכן, הנביאים כמעט לא עוסקים באלילות כתופעה חברתית רחבה. זו תופעה שמאפיינת בעיקר את האצולה, כנראה בגלל קשריה עם ארצות אחרות, ואיננה בעיה לאומית. כנראה זו הסיבה שלא הזכרתי את האלילות או העבודה-הזרה בהודעתי. [אחרי הדברים האישיים שכתבתי בפתיחה, אנחנו כמעט חברים. אז אעוץ לך בשקט: כשאתה מתווכח עם מישהו, אתה אמור לענות למה שהוא טוען, ולא לשים בפיו טענות אחרות, שעליהן יש לך תשובה מן המוכן].

4. ימי השופטים מאופיינים - שלוש פעמים - באמירה "בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה". זה אחרי יהושע, ולפני שמואל, כ-400 שנה של הפקרות, שהרי "ללא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו". מעשי פילגש בגבעה ופסל מיכה הם מתחילת ימי השופטים, למרות שנכתבו בסוף הספר, והם מלמדים על מצבו של העם. גם מעשי בני עלי בסוף התקופה אינם מצביעים על תקינות רוחנית. וגם לא כל מה שקרה באמצע, המפורש כעונשי ה' על העם בשל חטאיהם. חטאים הם חטאים, לא? או שה' מעניש בחינם?

5. בדידות הנביאים משתקפת מנבואותיהם. אי פעם כשיהיה לי זמן, אצטט שורה כל נביא שאמר משהו על כך. עד אז, פתח תנ"ך וראה כתוב. גם חז"ל מתייחסים לכך.

6. כדוגמא בלבד - התייחסותך לדברי ישעיהו: העולה בדעתך שה' יחריב את יהודה וירושלים בגלל חטאי יחידים. האם לא ברור שנבואת פרק א' בישעיהו נועדה להזהיר את העם מתוצאות מעשיו?

7. אחאב אינו היחיד השומע בקול הנביא. גם מלך נינוה, ממש בזמנו של אחאב, שומע לקול יונה ולובש שק. כך שהשמיעה בקול הנביא אינה מיוחדת לישראל ויהודה. אגב, אותו אחאב רצה להרוג את אליהו, ופירנס ארבע מאות נביאי בעל. (זהירות נשים! זו כמובן איזבל, אבל עדיין הוא המלך, לא?)

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/10/2011 15:28 לינק ישיר 

שכן יקר

במחילה, כתבת שעובדי ה' היו מועטים, התייחסת לשאלה האם האמינו בה' ובמתן תורה. זה אומר שהשאלה אם האמינו בה' או שלא האמינו בו. על זה דיברתי. הבאת את אליהו הבודד, במה אליהו היה בודד? בכך שהרגו את נביאי ה' משום שאיזבל ניסתה להשליט את פולחן הבעל.

לא נראה שלי ששמתי שום דבר בפיך, אלא אם כן אתה מתעקש להקיא.

אם בזכות המשפט 'איש הישר בעיניו יעשה' אתה מניח מראש שכל תקופת השופטים לא הלכו בדרך ה', זה מגוחך. המשפט הזה בא להראות את התועלת שבמלוכה, אבל הניתוח ההיסטורי אומר בדיוק להיפך, עם שחי קרוב לארבע מאות שנה בלי שום מלך או מנהיג, זו תופעה שאין לה דומה בהיסטוריה, וההסבר היחידי שמציעים ספרי הנביאים הוא ה' ימשול בכך, חוקי התורה מושלים. בכל אופן היה צורך במלוכה, בדיוק כמו שבזמננו אצל הציבור החרדי אין סמכות ארצית ברת תוקף, וזה מאפשר לשולים רחבים מאד להפוך לארגוני פשע.

בדידות הנביאים היא כמו בדידותה של המשוררת רחל, מה זה אומר? לירמיהו היתה טרגדיה מיוחדת עקב הסיטואציה של נער צעיר היוצא לבדו נגד בית מלוכה מסואב ורקוב. את ישעיהו ראית בודד?

לא אטען שהחורבן נעשה בגלל מעשי יחידים, אלא שהחברה היתה מקולקלת עד שאפשרה דוקא לאצילים ולשרים וכהנים להיות פושעים ומנצלים, זה משהו שקיים במדה מסויימת גם בציבור החרדי. זה לא נוגע כלל לשאלה אם האמינו בה', במקביל לציבור החרדי.

אחאב קודם כל רצה להרוג את אליהו, אבל בסופו של דבר אליהו הוכיחו והוא שמע בקולו. והעובדה שמלכים זרים שמעו בקול נביאי ישראל מלמדת שהיה להם כח והשפעה בארם, בארם גם קראו בשמות על שם אלהי ישראל, והיתה שם נהירה מסויימת אחרי דת ישראל בימי הבית הראשון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 15:36 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:
כבר הסברתי יפה מזמן שפטרתי את עצמי מלדון אתך, משום שאני שוקל שיקולים של יעילות, בניגוד לרבים אחרים (כגון: ייתכן, פרזנט) אתה רחוק מלהבין את העולם שאתה מתמודד עמו, בנוסף אתה משתדל לדבר בגסות ובהתנשאות, ניסיתי מעט לדון אתך וראיתי שזה לא יעיל.

רק אדם חצוף במידה בלתי רגילה ידבר על "גסות והתנשאות" מיד לאחר התגובה שלו לשכן: "אני בטוח שכתבת את דבריך בצחוק, ואעפ"כ מכיון שיש כאלו שאינם מבינים בדיחות, אטרח להסביר מדוע הדברים הם שטות והבל ממדרגה ראשונה."

לעצם דבריך (במידה שהוא כלל קיים). הכשל הלוגי בדבריך מפורט באשכול זה. מעולם לא התמודדת עם הדברים, לא שם, ולא באשכול המקורי. אמירות כמו "אתה רחוק מלהבין את העולם שאתה מתמודד אתו" (התנשאות וגסות, אגב?) אינן תחליף לתגובה מנומקת.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 30/10/2011 15:56:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 17:08 לינק ישיר 

דינוזאורוס יקר (וזאת למרות שהשווית אותי - במובלע - למיקרוב. פוצי-מוצי! אני יצור רב תאי מורכב! שנברא ע"י האל יהווה - בתהליך אבולוציוני ארוך - "בצלם דמות תבניתו"!)

הגישה שלך שהאלילות אינה אלא באבאיזם נשמעת לי קצת מוזרה.
שכן מי לא 'חטא' בבאבאיזם מעין זה? חז"ל בוודאי היו שטופים בזה (למשל הורמיז והורמין). שלא לדבר על המסורות בגלויות מסוימות (*צונזר עקב פוליטיקלי קורקט*), אם לא בכולן (ציפורים קטנות לוחשות לי שהאינטלקטואליות הישיבתית ה'ליטאית' אינה אלא משהו חדש יחסית). הקבלה לסוגיה.
העל אלה כה זעם יהווה? הבאלה קינא (קנאה זה כשיש תחרות, בד"כ אמיתית אבל כבר הסתגלנו לטענה שבמקרה זה התחרות היא בין ישות קיימת לפסאודו-ישויות. אבל כאשר פונים גם לעזרת צדיק חי, או מת, או שד)? העליהם יצא הקצף וחרון האף? האם ניתן להצדיק את השואה, לשם משל, כתוצאה של הוספת ה'סיטרא אחרא' לתמונת העולם היהודית? או חורבן מדינת ישראל (היל"ת) בגלל הפניה לבאבאות הבאר-שבעית? אולי יש לשרוף את נתיבות כדין עיר הנידחת?

(חבל שאי אפשר לתייג כאן כמו בפייסבוק... הייתי רוצה לראות את דעת מיימוני בענין)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 17:25 לינק ישיר 

דינו,

"הבעיה הגדולה היא שלשלמה לא היה אכפת שנשותיו (אלף שגרירות של מדינות זרות) ימשיכו לעבוד את אלהיהם, ואף מימן להם את הפעילות הזו"?

אנחנו משתמשים באותה מהדורה של ספר מלכים?

מלכים א יא ד

ד וַיְהִי, לְעֵת זִקְנַת שְׁלֹמֹה, נָשָׁיו הִטּוּ אֶת-לְבָבוֹ, אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים; וְלֹא-הָיָה לְבָבוֹ שָׁלֵם עִם-יְהוָה אֱלֹהָיו, כִּלְבַב דָּוִיד אָבִיו. ה וַיֵּלֶךְ שְׁלֹמֹה--אַחֲרֵי עַשְׁתֹּרֶת, אֱלֹהֵי צִדֹנִים; וְאַחֲרֵי מִלְכֹּם, שִׁקֻּץ עַמֹּנִים. ו וַיַּעַשׂ שְׁלֹמֹה הָרַע, בְּעֵינֵי יְה-וָה; וְלֹא מִלֵּא אַחֲרֵי יְהוָה, כְּדָוִד אָבִיו.

ומה עם מִן-הַגּוֹיִם, אֲשֶׁר אָמַר-יְה-וָה אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא-תָבֹאוּ בָהֶם וְהֵם לֹא-יָבֹאוּ בָכֶם, אָכֵן יַטּוּ אֶת-לְבַבְכֶם, אַחֲרֵי אֱלֹהֵיהֶם--בָּהֶם דָּבַק שְׁלֹמֹה, לְאַהֲבָה. (שם פסוק ב)

תוקנו שמות הויה.

תוקן על ידי ייתכן ב- 30/10/2011 17:39:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 17:27 לינק ישיר 

"נכון שכל אימת שמוזכר שבאה צרה על ישראל, מסביר מחבר שופטים שזה משום שעזבו את ה' ועבדו לאלילים, אבל אין זה אומר שרוב העם עברו להאמין באלילים, ו'עובדי ה' היו מעטים', הנביא מכליל כדי להסביר את פשר הענשים"

ומה באמת פשר העונשים???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 20:36 לינק ישיר 

דינוזאורוס

בויכוחך עם השכן אתה רק מעצים את הקושיה. לו יהי כדבריך שלא עבדו  עבודה זרה אלא את ה' בבמות שלא כדת. אבל כיצד יתכן הדבר? אם התורה היתה נפוצה עד כדי כך שאין להעלות על הדעת שלא הכירו את סיפורי המן וכל מה שמסופר במשנה תורה היה ממש מוטיב מרכזי בחיי העם, הרי מן הסתם ידעו גם על המוטיבים המרכזיים שבמשנה תורה, ובכלל זה ידעו בוודאי על איסור הבמות. איזה עניין יכול היה להיות  להם להקריב בבמות להכעיס?

בשלמא אם לא עבדו את ה' ניחא, אבל איזה עניין יכול להיות לעבוד את ה' דוקא בדרך שבו גילה דעתו בפירוש שאינו רוצה בו? מה פשר האובססיה הזו להקטיר בבמות? מן הסתם התכוונו לעשות איזה נחת רוח לה' על ידי הקטרה בבמות, וכי כיצד עלה על דעתם שזה יעשה נחת רוח ולא יעורר דוקא חרון אף כאשר ידעו בפירוש מה רצונו? ואם תאמר שלא ידעו או שידעו ולא ראו את הצו הזה כמוסמך, וכי סכינא חריפא מפסק קראי? סיפורי המן כן ובמות לא? למה? כי זה מתיישב עם העיגול שאתה מצייר סביב החץ שלך? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2011 22:23 לינק ישיר 

פרזנט

מלבד הבהרה באישי אני מפרסם גם הבהרה ציבורית, לא כיניתי אותך חלילה מיקרוב, משום שאתה בחור מגודל ובר מח! וקל להבין.

האלילות אינה רק באבאיזם בהכרח, אני רק הדגשתי את הצד הקורץ שלה, ושמי שטוען שבמקרא נראה שהיתה זו תופעה עם שרשים יותר עמוקים, צריך להוכיח זאת. וכמובן צריך תמיד לבדוק פרופורציות.

הבאבאיזם הוא חטא גדול כאשר עוזבים את ה', וחטא יותר קטן כאשר הוא במסגרת האמונה, זו המצוה של תמים תהיה, שלא לפנות אל האובות והידעונים המכשפים והקוסמים האסטרולוגים ובעלי הסגולות וכו'. בבבל היו חלק מהסגולות מקובלות כעובדה, וכמנהג אנ"ש לחוש לדעת חכמי הזמן, חילקו חכמים בין מה שנראה כעובדה (והתירו) ובין אמונות טפלות (שאותם אסרה תורה משום דרכי האמורי). זה מה שקרה שוב באשכנז כשר' יהודה החסיד אימץ מדעות חכמי הזמן הנוצרים אמונות שונות משום שהן עובדות ו'סכנה', הרמ"א העתיק בשמו דברים כאלה, והגר"א התרעם על כך.

ייתכן

מכיון שאנחנו משתמשים (ככל הנראה) באותה גירסה, מדוע קטעת את הציטוט?

מלכים א פרק יא, א-יב

והמלך שלמה אהב נשים נכריות רבות ואת בת פרעה מואביות עמניות אדמית צדנית חתית:  מן הגוים אשר אמר ה' אל בני ישראל לא תבאו בהם והם לא יבאו בכם אכן יטו את לבבכם אחרי אלהיהם בהם דבק שלמה לאהבה:  ויהי לו נשים שרות שבע מאות ופלגשים שלש מאות ויטו נשיו את לבו:  ויהי לעת זקנת שלמה נשיו הטו את לבבו אחרי אלהים אחרים ולא היה לבבו שלם עם ה' אלהיו כלבב דויד אביו:  וילך שלמה אחרי עשתרת אלהי צדנים ואחרי מלכם שקץ עמנים:  ויעש שלמה הרע בעיני ה' ולא מלא אחרי ה' כדוד אביו: ס  אז יבנה שלמה במה לכמוש שקץ מואב בהר אשר על פני ירושלם ולמלך שקץ בני עמון:  וכן עשה לכל נשיו הנכריות מקטירות ומזבחות לאלהיהן:  ויתאנף ה' בשלמה כי נטה לבבו מעם ה' אלהי ישראל הנראה אליו פעמים:  וצוה אליו על הדבר הזה לבלתי לכת אחרי אלהים אחרים ולא שמר את אשר צוה ה': פ  ויאמר ה' לשלמה יען אשר היתה זאת עמך ולא שמרת בריתי וחקתי אשר צויתי עליך קרע אקרע את הממלכה מעליך ונתתיה לעבדך:  אך בימיך לא אעשנה למען דוד אביך מיד בנך אקרענה:

כתוב ש'לא היה לבבו שלם עם ה' אלהיו', לא שהוא לא האמין בו ולא עבד אותו, ושמקדש ירושלים לה היה הביבי שלו, ה' נראה אליו פעמים, וגם שלח לו מסר אחרי הסיפור, הליכתו אחרי עשתורת ומלכום, התבטאה בבנייתו במה "לכל נשיו הנכריות", הוא לא בנה בידיו כמובן, אלא מימן זאת, הוא היה מאד ליברלי, אבל כתוב מפורש "נשיו הנכריות מקטירות ומזבחות לאלהיהן", הן היו מזבחות, ולא שהוא היה מזבח.

-פשר הענשים הוא בין השאר באלילות, אבל לא בכך שכל העם היה אלילי ולא עבד את ה' וכו', אלא בכך שהניחו לאלילות לעבור את השוליים הטבעים שהיא יכולה באופן טבעי למלא.

-קולמוגרוב

אתה מערבב בין פרשנות של מציאות, שמוגבלת למסגרת של חושים ושל מלים, לבין פרשנות של חוק, בו אנו מגיעים לרוח החוק, והכל אפשרי.

לפי ההלכה של חז"ל משנבחרה ירושלים נאסרו כל הבמות, אמנם כנראה שאחיה השילוני לא סבר כך, הוא אחז שרחבעם משתלט על העם שלא כדין, ולכן כל המלכות שלו אינה כדין, וירבעם צריך להיות מלך. לפחות כך בהתחלה. משמע קצת שגם אליהו אחז כאחיה השילוני (ואת מזבחותיך הרסו, אם כי אין ראיה מוכרחת). כך בכל אופן הבין הכוזרי שהפוסקים של ארץ אפרים לא אחזו שיש לירושלים דין המקום אשר יבחר. באשר לפוסקים של יהודה, אפשר לומר שגם מביניהם היו שאחזו שמכיון שרוב העם אינו מאוחד סביב המקום אשר יבחר, אין לו דין של מקדש מרכזי, ולכן מותר להקריב בבמות. אבל הלכה כבתראי, הנביאים האחרונים לא הבינו כך, וחז"ל פסקו כמותם.

זה כמו שתשאל איך יכול להיות שאנשים האמינו במאה ה20 בתורה, אבל לא שמרו שמיטה (היתר מכירה) ולא ריבית (היתר עיסקא). מרחוק זה יכול להיראות שלא שמרו, מקרוב יש לכל דור את ההבנה שלו לגבי רוח החוק, ולא הרי מה שחשב יאשיהו כהרי מה שחשב עוזיהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2011 03:09 לינק ישיר 

דינוזאורוס,

הפיכת פולחן הבמות לדיון הלכתי לגיטימי שצידדו בו בין השאר אליהו ואחיה השילוני הוא עיוות מדהים של כל הרוח של ספר מלכים בו מתוארות הבמות כחטא איום ונורא שנאמר בנשימה אחת יחד עם עבודת אלילים כמעשה נוכרי מוחלט, כפי שמתואר על כותב ספר מלכים :

וַיִּבְנוּ לָהֶם בָּמוֹת בְּכָל-עָרֵיהֶם, מִמִּגְדַּל נוֹצְרִים עַד-עִיר מִבְצָר.  י וַיַּצִּבוּ לָהֶם מַצֵּבוֹת, וַאֲשֵׁרִים, עַל כָּל-גִּבְעָה גְבֹהָה, וְתַחַת כָּל-עֵץ רַעֲנָןיאוַיְקַטְּרוּ-שָׁם, בְּכָל-בָּמוֹת, כַּגּוֹיִם, אֲשֶׁר-הֶגְלָה יְהוָה מִפְּנֵיהֶם.

האם גם עגלי הזהב של ירבעם היו תחת מחלוקת הלכתית? כי צריך לזכור צריך לזכור שעד החרבת המקדשים בבית אל ובדן על ידי יאשיהו אלו היו מקומות הפולחן המרכזיים של הרוב הגדול של עם ישראל לאורך מאות שנים. כלומר, שיא הפעילות הרוחנית של ישראלי הייתה להקריב קרבנות במקום בו יש עגלים הדומים שתי טיפות מים לעגל המייצג את החטא הנורא ביותר שישראל חטאו בו בתקופת המדבר. שההתייחסות אליו על ידי מייסדו הייתה באותו אופן בו התייחסו בני ישראל לעגל במדבר (אלה אלוהיך ישראל אשר העלוך מארץ מצרים).

ניקח גם את ה"ליברליות" של שלמה עליה אתה מדבר. האם היא יכולה לבוא בצורה כל שהיא יחד עם אמונה בתורה, או  שהיא מצביעה באופן ברור על פוליתאיזם? הרי אין שום אפשרות בעולם להאמין בתורה שחלקים נכבדים ממנה מוקדשים להוקעה חד משמעית של האלילים בכל צורה שיש להם, ויחד עם זאת לבנות (או לממן) מזבח לעשתורת ומילכום. הדרך היחידה להבין את הליברליות שלו, היא באמצעות ההנחה שהוא הכיר בזכות של נשיו לעבוד את האלילים הלאומיים שלהם, בניגוד מוחלט לרוח התורה.

האמת שעכשיו כשאני חושב על זה, כל הויכוח האם עבדו את ה' לבדו או גם אלילים אחרים הוא די מגוחך. מה שמעניין אותנו במיוחד הוא לא האם עבדו רק את ה' או גם את הבעל. בדיוק כמו שלא מעניין אותנו האם בצידון עבדו רק את עשתורת או גם את מילכום. להרבה עמים היה אל מרכזי אחד אותו עבדו, והוא היה נחשב השליט המקומי. בהשראת קויפמן, מה שבאמת מעניין הוא היחס לאותו אל מקומי. מידת ההאנשה שלו, האם ראו בו אל מקומי חזק שהוא ראשון בין שווים יחסית לאלים האחרים, או אל אוניברסאלי? מה רמת המיתוס בה האמינו וכדומה.

עגלי הזהב של ירבעם, הליברליות של שלמה, ועוד נתונים רבים נוספים בהחלט מצביעים על כך שהאמונה הישראלית בימי השופטים וראשית המלוכה הייתה די רחוקה מזו של בעל ספר מלכים, והרבה יותר קרובה לאמונה אלילית.

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 31/10/2011 03:17:48

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 31/10/2011 03:19:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2011 07:29 לינק ישיר 

דינו

[בדר"כ אני מצליח להתאפק ולא להגיב בדיונים מעין אלו, אבל..] – שלמה, מרוב ליברליות,  לא גיירן טרם נישואיו?  קנאים יכלו לפגוע בו?  

ראה באגרת תחיית המתים לר"מ שבה הוא מעלה תיאוריה שה' ידע כי בדרך הטבע לא ישכנע את העם בדבר כמו תחה"מ, ולכן לא הכניס זאת לתורה אלא "טיפטף" זאת לאט לאט בידי הנביאים. מדוע אין דעתך נחה בהסבר כי הטמעת היחוד ארכה תקופה ארוכה (וסופה בימי בית שני)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2011 08:11 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

ראה באגרת תחיית המתים לר"מ שבה הוא מעלה תיאוריה שה' ידע כי בדרך הטבע לא ישכנע את העם בדבר כמו תחה"מ

שלום לך,

אינני מבין טענות מסוג זה, בהן (עד כמה שאני מבין) מדלגים בין כך שאי אפשר להבין את מעשי ה' (לדוגמה, כיצד הוא בכלל מחיה מתים, מדוע הוא כלל רוצה שיקיימו את המצוות), לבין נסיון להבינו.
איזו הגבלה יש על ה' להוכיח את תחיית המתים בדרך הטבע? אדרבא, שיכנס כינוס מדעי בג'ון הופקינס, יהרוג ויחיה מישהו מספר פעמים תחת הבדיקות המחמירות ביותר, יראה כיצד אפשר לחזור על הניסוי בכל מקום אחר, וכולם ישתכנעו. זה בדיוק מה שעושה כל מי שרוצה להוכיח משהו מהפכני במדעים. יתרה מכך, אם מדובר בה', הוא יכול לקצר תהליכים.
תתרץ שמדובר בעיקרון הבחירה החופשית? טענה זו היא האמא של הדילוגים בין ה' כמשהו שמבינים אותו למשהו שאין מבינים אותו (וכל ספרות חז"ל בנושא לא יוצאת מכך).

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 31/10/2011 08:42:04

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הכשל בטיעון התיעוד והמוטיב המרכזי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.