| נשלח ב-23/10/2011 15:52 |
|
| |
חזני העבר - מושא להערצה וגעגוע או...?
"חזני העבר" עטופים במין הילה של מושלמות, ידע רחב, מושא לחיקוי, הערצה ושאיפה להיות כמותם במקסימום. יש כותבים שחותמים כל הודעה בקריאה לשמוע את חזני העבר וללמוד מהם. בדיונים שונים מפנים לשמיעת חזני העבר, וגם בדיונים אודות שבתות חזנות ואירועים כאלו, תמיד עולה ההרגשה ש"פעם, אוי פעם, הכל היה נראה אחרת"... אז הנה, לא בטוח. יצא לי לשמוע הקלטות מתפילותיהם של כמה חזנים גדולים ומפורסמים מהעבר, וצר לי לומר- פשוט זוועה. לא נוסח, לא אמירה, לא ידע ולא בטיח.
אסייג מייד ואומר שלא שמעתי רבים, אלא מספר מצומצם, ואינני יכול או מתיימר להביע דעה על כולם. אבל ממה ששמעתי- המצב של החזנות היום לאין ערוך טוב מפעם. אני שמעתי את התפילה של פינצ'יק מראש השנה- לטעמי- בדיחה. אף בית כנסת היום לא היה לוקח אותו לתפילה.
שמעתי גם את וולדמן- שיעמום טוטאלי. הקטעים הם הקטעים, אבל התפילה- מונוטונית חדגונית ולא מתרוממת לשום מקום.
ועולה על כולם, "תפילתו" של מלבסקי. זה היה ממש משבר עבורי. מהחזן שאהבתי לשמוע יותר מכולם, ויצירותיו מתנגנות אצלי שוב ושוב, אני היום רואה בו "ליצן חזני". מצטער אבל זה המצב! מי שלא שמע- אולי ליבסון יכול להעלות את זה. זה אפילו לא מצחיק.
היחיד ששמעתי והייתי רוצה להיות נוכח בתפילתו הינו משה שטרן שייבדל לחייים ארוכים. אז לטעמי, ולטעמי בלבד (כמובן אשמח לשמוע ולקרוא דעות אחרות) החזנות של היום, עם כל מגרעותיה ותככיה, כוונותיה וענייניה, מצויה שנות אור הרחק מהחזנות של העבר, ולטובה! מה דעתכם?
הק' מעניש
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 17:43 |
|
| |
הייתי מבקש מזוכמירוביץ להעלות ליוטיוב את רוזנפלד מנתח את ומפני חטאינו מההקלטה של תפילת ראש השנה של פינצ'יק ורק אחרי זה ניתן יהיה להגיב לדברי מניש.
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 18:14 |
|
| |
מניש אלו אוסף של חוסר ידע כנראה שלא הקשבת מספיק ופינציק זה תענוג המוסף הזה זה מרגש
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 18:39 |
|
| |
מעניש - מעניין, בדיוק בימים האחרונים חשבתי בכיוון. יצא לי להקשיב לביצועים שונים של "א יידישע מאמע". איצ'ה מאיר הלפגוט היה הכי משכנע! יותר מיוסל'ה רוזנבלט האגדי... (ומה דעתכם על זה, אגב?) תהיתי לעצמי בשקט אם זה כפירה או חילול הקודש לחשוב ככה...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 18:45 |
|
| |
לא כפירה לא חילול הקודש אלא חוסר הבנה ומה זה אומר בדיוק משכנע? כבודו של הלפגוט במקומו מונח
תוקן על ידי גבעתשמiאל ב- 23/10/2011 18:45:53
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 18:52 |
|
| |
חוסר הבנה? לא הייתי מגדירה את זה ככה. אם כבר תגיד - עניין של טעם. משכנע = אינטונציה שגורמת לך להרגיש ו"למשש" את המילים והמשמעות שלהן...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2011 20:17 |
|
| |
מניש, מסכים איתך בהחלט לגבי תפילותיו של שטרן שאין, ואין זה יומרני לומר שכנראה גם לא היה חזן כמוהו בעמוד התפילה והדגש על עמוד התפילה. מומלץ לך לנסות להשיג את תפילותיו מבית-אל משנות ה70 יש מהם אצל אספנים לרוב- כל אחת מהן ביה"ס לחזנות.
לגבי שאר חזני העבר, אני גם לא התחברתי לבלבוליו של פינצי'ק , (הן מפסח והן מתפילת יום חול) וכן עוד יותר לבלבוליו של רוזנפלד בנסותו להסביר את פינצי'ק,כאילו שזו כפירה לומר שפינצ'יק לא ידע להתפלל, ואני יכול להוכיח ששניהם דיברו שטויות (אם יעלו את הוידיאו). וכן לא נהנתי בכלל מתפילת משה אוישר (שהיה אחד מחזני הבמה הגדולים שידע העולם היהודי )בפסח. ועוד כמה בודדים
ברם, אתה חייב להקשיב לתפילותיהם (גם מהם יש לרוב) של דוד (במיוחד תפילת שבת מברכים סיוון), יעקב, ומשה קוסוביצקי (בכוונה בסדר הזה) שכל אחד מהם היה "מגה בעל תפילה" ומובטח לך הנאה. איני יודע איזו תפילה של מלבסקי שמעת, אבל אני שמעתי קטעים מיו"כ ביום ובלילה וזה אותו מלבסקי הידוע עם ה"נשמה". ויש עוד להאריך הרבה בעניין, לדוגמא שרוב החזנים בעבר היו חזנים מצוינים אבל לא זכו לפרסום וכמעט בכל בית כנסת בעולם היה חזן קבוע במשרה מלאה וכו' וכו'
מסקנה: חזני העבר אין זה ערובה להיותם בעלי תפילה טובים חלקם באמת לא ידעו להתפלל בכלל, אבל אלו שכן ידעו באמת ידעו ועוד איך! והיום אצל הדור הצעיר כמעט ואין דברים כאלו, למעט המבוגרים ששמעו וראו את הגדולים של "פעם" ובראשם משה שטרן שלדעתי הוא פשוט "אגדי", אגב, איני יודע אם זה נכון סטטיסתית ומדעית והסטורית אבל שמתי לב שבדרך כלל חזני הונגריה הם "יוצאים מן הכלל" בעמוד התפילה.
בכל אופן התחל להקשיב להמלצותיי הנ"ל ותרווה רוב נחת
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2011 01:09 |
|
| |
באתי לכתוב תגובה, ותלמיד21 הקדימני. מי שנוכח בתפילותיו של החזן האגדי משה שטרן מבין מהי תפילה ומה זה פירוש המילות. זכינו וחי בדורינו החזן משה שטרן וקשה לי להבין מדוע לא לוחצים עליו יותר להופיע ולהתפלל. אני חושב שיש הרבה אמת בדברי התלמיד שחזני הונגריה כיהושע וידר, יצחק אשל ויבל"ט החזן משה שטרן והחזנים לבית הרשטיק ועוד, הם חזנים "חמים" לפני עמוד התפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2011 01:17 |
|
| |
כל ה"אמירות" האלו- שפינציק לא ידע להתפלל, שהלפגוט הכי משכנע, שוולדמן משעמם וכו', באים מאותו מקום.
חוסר הבנה מעמיקה בטעם התפילה היהודית.
כולכם כנראה צעירים שלמדו את החזנות ושמעו הקלטות, אבל לא התחנכו על ברכי נוסח תפילה אמיתית כפי שגדלו הורי הוריכם. ומכאן היחס המזלזל בדמויות שנישאו על כפים וזכו להערצה רבה בדור שבו כל יהודי ידע להתפלל וכל יהודי הבין טוב נוסח התפילה מהו.
אתם לעומתם גדלתם עם מנגינות אחרות בראש- רוק, זבל "חסידי", מוסיקת ים התיכון, שירים מזרחיים, פופ ישראלי עכשווי ועוד ועוד סגנונות אשר רחוקים מאד מסגנון החזנות שאתם מתיימרים ל"הבין".
זה שאתה אוהב את תפילות האחים קוסביצקי ואת תפילות משה שטרן, זה לא כי הם חזנים יותר טובים, אלא כי הם השכילו כבר להכניס יותר אקשן ו"דם" לתפילה עבור הדור החדש שכבר אז לפני חמישים שנה התחיל לרדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2011 01:43 |
|
| |
לגבי עמוד התפילה אין שום ספק ההונגרים הם הטובים ביותר. ולגבי הדברים שנאמרו ע''י תלמיד21. וזוכמירוביץ. ואדון הנכבד שמוליקט. כל מילה זהב, הגדרות מדויקות. חדש ימינו כקדם...
דוד
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2011 16:45 |
|
| |
איזו התנשאות מר שמוליקט! חוסר הבנה מעמיקה וכו'. אני לא מכיר את ההקלטות הנ"ל, אבל כמי ששמע את החזנים נפתלי הרשטיק חיים אדלר יחזקאל קלאנג ועוד, שגם לפני עמוד התפילה הם מדהימים (אולי בעיקר לפני עמוד התפילה), מעניין אותי לשמוע הקלטות ממה שמובא לעיל. אולי מישהו יכול להעלות קטעים אלו? מעניינת אותי במיוחד תפילתו של מלבסקי, כי יש כאן שתי דעות קוטביות, אחד מהלל ומשבח את תפילת ליל יו"כ, והשני דוחה בבוז את תפילת מוסף של ר"ה. יש למישהו אפשרות להעלות?
אבל בכלל, הייתי מציע לא לדחות דעות של אחרים בטענות זולות כמו "חוסר הבנה" ו"הרגל לרוק וזבל חסידי", לא לעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2011 19:02 |
|
| |
וכאן הבן מבדיל: פרשנות חסרה היום כמו אויר לנשימה ומה שמניש שמע אצל שטרן הוא ביטוי פשוט (ויפה) שכל חזן שיתחיל להתעמק קצת בתפילתו בפרוש המילות חייב להגיע למקום אחר מבחינה מוסיקאלית. מאסטרו אלי יפה מדבר על זה שוב ושוב ומי שמכיר את יצירותיו מבין גם על מה הוא מדבר. עשו ניסיון. נסו לעשות אימפרוביזציה על טקסט תוך כדי התעסקות בכתיבה כאן בפורום או משהו אחר, והקליטו. נסו שוב מאוחר יותר לעשות זאת שוב על אותו טקסט אבל הפעם עם סידור ביד וחישבו על המילים. אני מתערב בקלות שהשני יהיה יפה ונוגע פי עשר מהראשון שבד"כ יהיה רדוד, קרוב לנוסח, דומה ליצירות אחרות וכו'. עוד דבר ששמתי לב שהיה אז והיום חסר זה קול חזני מהוקצע. פשוטו כמשמעו. אין לי הסבר לזה אבל אולי שיטות האימון ופיתוח הקול היה שונה אבל הקולות אז היו הרבה יותר מלאים ברק ומיוחדים. מה שיש היום והיה חסר אז ושומעים את זה בהקלטות הישנות זה מקצועיות מוסיקלית. הם שרו רק עם הלב בלי תווים בד"כ ובלי להסתנכרן עם תזמורת פול או עם מנצח ולכן עשו טבעי ומה שיצא יצא ולא תמיד יצא... היום לומדים לקרוא תווים כחלק מתוכנית הלימודים ואינטרפטציה שאמורה להיות טבעית גם היא הופכת למכנית (עם השנים והנסיון זה נהפך לעתים לטבע שני של החזן)
תוקן על ידי אךטובוחסד ב- 26/10/2011 19:02:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2011 20:56 |
|
| |
צום זאך: אני מצטער על הפגיעה בכבודך. לא התכוונתי לאף אדם מסויים כולל הכותבים. כל הדור שלנו וגם הדור שלפנינו לוקה בזה. אתה לא יכול לגדול על ברכי מוסיקת פופ, ביטלס ובמקרה הטוב- קרליבך, ולצפות שה"טעם" שלך בנוסח התפילה יהיה זהה לזה של הסבא שלך. אתה בא ממקום אחר. ואל תיעלב- זו מציאות שהמוסיקה שמסביב משפיעה עלינו.
לדעתי, רק אנשים נטולי ההשפעות האלה מסוגלים ליהנות מתפילת מלבסקי, ולדמן, אוישרף ואולי אפילו רוזנבלט- למרות שאין הקלטה כזאת. כי הם חסרים בקטע של לנסוק תמיד לאיזה גובה או שיא מוסיקלי. הם רק התפללו....
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2011 11:22 |
|
| |
אודה למי שיוכל להעלות את ההקלטה של תפילת מוסף של ר"ה של החזן מלבסקי ובנותיו (כולל תקיעת השופר במהלכה). אני בטוח כי לאחר שמיעת ה"תפילה" הזו, תבינו היטב את כוונתי. משה ליבסון? אולי אתה? אני לא יודע איך מעלים קטעים.
הק' מעניש
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2011 22:17 |
|
| |
הק' מעניש, אני לא מסכים איתך כלל ועיקר, אולי זה ענין של טעם וריח. אני מאוד נהנה מתפילת מוסף ראש השנה של פינציק, ואני הקשבתי ומקשיב לזה פעמים רבות ומתענג מכל רגע, את ימים נוראים של מלבסקי שמעתי רק מעט פעמים וזכור לי שאהבתי, בקשר לוואלדמן אני לא כ"כ התחברתי יכול להיות שזה כמו שפעם הגדירו פה כ'טעם נרכש'. רק אני יכול לספר לך שאני מקשיב לתפילות של גנשוב של ויגודה של דוד של משה ושל יעקב קוסוביצקי ומה אני יגיד לך זה ממש טעם גן-עדן,
גם היום יש חזנים רבים שיודעים להתפלל אני לא מזלזל, אני רץ בכל שבת לשמוע חזנים שמהם אפשר לקבל לא פחות ואולי יותר במובנים מסוימים ממה שקיבלנו מהדור הקודם, אולי זה סגנון אחר אבל החזנות היא אותה חזנות.
יוצא למעשה שדעתי שונה מדעתך, סך הכל על טעם וריח... שבת שלום אלעזר
|
|
| נשלח ב-30/10/2011 02:44 |
|
| |
| שמוליקט כתב: |  | צום זאך: אני מצטער על הפגיעה בכבודך. לא התכוונתי לאף אדם מסויים כולל הכותבים. כל הדור שלנו וגם הדור שלפנינו לוקה בזה. אתה לא יכול לגדול על ברכי מוסיקת פופ, ביטלס ובמקרה הטוב- קרליבך, ולצפות שה"טעם" שלך בנוסח התפילה יהיה זהה לזה של הסבא שלך. אתה בא ממקום אחר. ואל תיעלב- זו מציאות שהמוסיקה שמסביב משפיעה עלינו.
לדעתי, רק אנשים נטולי ההשפעות האלה מסוגלים ליהנות מתפילת מלבסקי, ולדמן, אוישרף ואולי אפילו רוזנבלט- למרות שאין הקלטה כזאת. כי הם חסרים בקטע של לנסוק תמיד לאיזה גובה או שיא מוסיקלי. הם רק התפללו.... |
|
גם על הסבא שלך היו השפעות מוזיקליות חיצוניות, וגם על הסבא שלו.
הוא לא הושפע ישירות משירת הלוויים בבית המקדש.
|
|
|
|
|