|
|
| נשלח ב-30/10/2011 12:31 |
|
| |
ראשית, יש מקורות הלכתיים רבים (עתיקים וחדשים) מתי נקבע מוות, לא זכור לי שהודיתי שאין בהלכה מקור לקביעת המוות ואם כתבתי כך טעיתי ואני חוזר בי. שנית, כפי שכתבתי, פוסק ההלכה - כמו המחוקק והשופט - מייצג ומייצר מערכת של נורמות וחוקים ולכן מוטל עליו לקבוע נורמות וחוקים, הוא יעשה זאת כדרך שקובעים הלכות - הזדקקות לתקדימים, ואם אינם או שאינם רלבנטיים חקיקה חדשה (במודע או שלא במודע). סמכותו והסתמכותו ("על סמך מה") היא בדיוק על זה - יש ציבור של שומרי חוק שחוק המדינה קובע להם מהו מוות ויש שומרי הלכה שההלכה קובעת להם מהו מוות (כלפי מי נאמר האיסור "לא תרצח"), במערכת ההלכתית הלכות נקבעות על ידי פסקי הלכה והתקבלותם (או אי התקבלותם) על שומרי המצוות לאורך זמן. אני שמח לשמוע שיש ספרי הלכה שאותם אתה כן מקבל ("כתוב בספרי הרפואה"), עדיין לא הבנתי מה בהשכלתם של כותבי ספרי הרפואה מאפשר להם לקבוע מהו מוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2011 23:15 |
|
| |
מטפחת סופרים אתה- אדרבא בבקשה הבא מקור מההלכות הרבות - כדבריך- בעניין קביעת המוות. אולי נשכיל ונשנה את דעתנו, הרי זו בעצם מטרת הויכוח.
ספרי הרפואה מבוססים על אקספרימנטים מעל 2000 שנה, מאז היפוקרטס, שעוסקת אך ורק אך ורק. בגוף האדם, בחיי האדם ובמותו של האדם, יש לזה איזה משקל, קטן אומנם אבל יש משקל לנסיון הרפואי שהוכיח את עצמו. אגב לא תרצח מקובל היום כאיסור גדול בכל העולם, ולא רק אצלנו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 09:57 |
|
| |
יש בגמרא תיאורי מקרים שעליהם נאמר האם אדם מוגדר כחי או מת, מאז התחדשותה של אפשרות השתלת איברים חיוו פוסקי הלכה רבים את דעתם בנושא ובין היתר גם אמרו מתי לדעתם מוגדר האדם כמת.
שום דבר בניסיון הרפואי לא תורם לעניין ללא הגדרה מקובלת מהו אדם מת, הניסיון הרפואי יכול לעזור מאוד באבחון מתי ליבו של אדם חדל מלפעום, מתי הוא חדל לנשום, מתי מוחו הפסיק לפעול, מתי הוא איבד את יכולותיו המנטליות או את יכולותיו לחוש את העולם ללא שוב וכדומה, אבל בלי שנגדיר מה מכל הדברים האלו (או משהו אחר) מגדיר אדם כמת אין בזה תועלת לקביעת מוות.
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 31/10/2011 09:59:16
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 11:15 |
|
| |
מטפחת
ענה לענין-הלכה בענין קביעת המות! הלכה! לפי מה אתה רוצה שהרב יקבע את המוות? הרופאים לא יודעים כלום ,כלום .אבל לפי מה יפסוק הרב?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 11:32 |
|
| |
דבר בשם עצמך. הרופאים יודעים הרבה, הם לא יודעים (על כל פנים לא בזכות השכלתם הרפואית) מה הופך חי למת. הרב יעיין במקורות שבהם נאמר שבמצב פלוני אדם הוא חי במצב אלמוני הוא מת ובמצב פלמוני הוא ספק, יבדוק האם הם רלבנטיים (יתכן שנוסף ידע, שההלכות בגמרא התבססו על טעות) במידה ומצא מקור מוסמך יפסוק על פיו במידה ולא יפסוק על פי מיטב שיקול דעתו והכרתו לפי איך שמבין את המושגים "חיים" ו"מוות".
כמנהגי באשכול זה, אהפוך את השאלה כלפיך, לפי מה יפסוק המחוקק/הרופא/האתיקן/אתה מה הוא מוות? מה לך מלין על ההלכה? האם לכולם יש כתבי קודש שבהם נכתב מפי הגבורה מהו מוות?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 15:03 |
|
| |
מטפחת הרב יעיין במקורות שבהם נאמר שבמצב פלוני אדם הוא חי במצב אלמוני הוא מת ובמצב פלמוני הוא ספק,
בסך הכל אני רוצה לדעת באלו מקורות הרב יעיין? מה קשה כל כך לענות?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 15:21 |
|
| |
בגמרא למשל, נפל עליו הגל עד היכן הוא בודק ועוד.
ושוב אשאל, רופא (או מחוקק) הרוצה לקבוע מוות באלו מקורות יעיין?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 15:32 |
|
| |
לא קראתי את כל האשכול, אבל כבר הכותרת שלו חסרת תוכן. ההלכה היא ערך, ושום ערך אינו יכול להיגזר ממציאות. זה כמו לשאול כיבוד אב ואם על פי המציאות או על פי ההלכה. על המציאות הרי אין ויכוח, אז איך אפשר להתווכח על ההלכה? משום שהלכה אינה נגזרת מן המציאות. רק הלכה שכבר הוגדרה ונקבעה בכפוף למציאות, ואינה נתונה לפקפוק, מזקיקה אותנו לברר את המציאות. איני מכיר הלכה בנושא רגע קביעת המוות שנקבעה בכפוף למציאות מסויימת. ואין אלא את השאלה הערכית בדבר קדושתם הסמלית של חיי אדם. שאלה שתלויה בשיקול הדעת בלבד. לשון אחר, איני מבין מה ירוחם אומר כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2011 16:48 |
|
| |
מטפחת
המחוקק! לאילו מקורות יזדקק המחוקק? לקבוע? על הגמרא של נפל עליו מפולת? מחר בבוקר ישאלו את הרב שיחליט ויפסוק כמחוקק אם אדם זה מת ?- לפי מה הוא יפסק? כמחוקק?
דינו בבקשה קצת כבוד לחברים כאן. על מה אתה מדבר? אלו השוואות אתה נותן? כיבוד אב ואם- זו הלכה מפורשת ומנומקת- ראשית זה כתוב בתורה. הגמרא דנה על המצווה באריכות. ומביאה דוגמאות וסיפורים. הרמב"ם- מונה אותה במניין המצוות, וכן השו"ע ונושאי כלו -את הצורות של הכבוד והיראה. במה מכבד ואיך מכבד ועד מתי מכבד ומתי הוא לא מכבד, באריכות רבה מאד מאד. לא מציאות ולא סיפורים של דמיונות, לדבר גבוה גבוה על ערכיות חיי האדם וכו' צריכים להגדיר קודם בצורה מדויקת מה הום חיי האדם- ומתי הוא כבר לא נחשב לחיי. דינו אתה חייב לי !תשובה באשכול הסמוך- חזרתי על שאלתי שם פעמיים. ולמרות כושר כתיבתך המרשימה. נאלמת~
נדמה לי שיש כאן מלחמה פוליטית מלחמת כח. לתת לרבנים סמכויות וכח שמעולם לא היה להם וגם לא בקשו שיהיה להם כח, בדבר שכאמור אין לרבנים כל הבנה מהמקורות, אבל באטמוספרה של הימים האלו- הרב הוא קובע הכל. ורוצים לתת לו עוד ועוד כח לקבוע, בענייני בטחון חברה רפואה חיים ומות התר בבנין ערים ובנינים. זה כל הסיפור כל רגל אחת. לדאבוני לא מצאתי בכל הויכוח כאן בדל של מקור או יסוד שעליו יכול רב לבסס את החלטתו, חוץ ממילים גבוהות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 22:40 |
|
| |
לאור מקרה החזרה לחיים שהתרחש לאחרונה, אני מנסה לחדד את כוונתי, שבמבט לאחור, נראה לי שלא הבהרתיה כראוי. ההלכה יכולה להגדיר את "רמת המוות" הנדרשת מבחינתה. נניח אם היה סולם לחיים ומוות, ההלכה יכולה לדרוש דרגה מסוימת בסולם, הדרושה מבחינתה לקבוע מוות. אין להלכה כלים להגיד, האם מצב קליני כזה או אחר, נחשב כמי שהגיע לרמה הנדרשת. אא"כ היא תגדיר מוות רק במקרה של מוות מוחלט של כל סוגי המערכות. עד כמה שאני מבין לא זו היא הדרישה ההלכתית. הכי מוזר זה ההסתמכות על קביעות בפוסקים ובחז"ל, שנשענו על הידע בזמנם ואינם נובעים מקביעה הלכתית של "רמת המוות" הנדרשת.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:07 |
|
| |
נכון שבזמנם לא היה את הידע המדעי וגם לא את האפשרות להחייאה מלאכותית.
אבל למה ברור לך שלא ניתן להוציא מחז"ל והפוסקים , שדיברו לפי הידע שלהם , את ההלכה התיאורטית העומדת מאחוריה המניחה מהו "רמת המוות הנדרשת"?
[ייתכן שפשוט יש פחות מדי מקורות, ומזכרוני כשבדקתי את הנושא זה המציאות. אבל זה המקרה בעוד הלכות רבות ובכל זאת בד"כ מנסים להוציא מהגמרא או הפוסקים ההתייחסות התיאורטית.]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:54 |
|
| |
כפי שכתבת, מהמקורות קשה להוציא התייחסות עקרונית לקביעת מוות ויש בעיקר התייחסות עובדתית. אכן, בכל המקרים (אין הרבה) שאין אפשרות להוציא מההלכה את ההתייחסות העקרונית, יש להצטער על הניסיון לעשות זאת בכוח. לעתים, גם כשיש התייחסות עקרונית, לא בטוח שאם היה לנגד עיני חז"ל את המציאות שלנו, הם היו בהכרח נשארים עם אותם הגדרות ולכן זה קצת בעייתי לעסוק בניסיון להתאים כל דבר להלכה שנכתבה במשך אלפי שנים. דוגמה לדבר הם שאלות הפריה חוץ גופית, אם פונדקאית, תרומת זרע וכיו"ב. נכון כי ניתן לחפש בהלכה את הגדרים העקרוניים של אבהות וכו', אך כלל לא בטוח כי חז"ל לא היו משנים את הגדרתם/דעתם לנוכח הממצאים. לעתים נותן ההגדרה פשוט לא חשב כי ייתכן שיהיו לה השלכות כה מרחיקות לכת. השאלות שעמדו בפניו אפשרו לו להגדיר את מה שהיה יותר קרוב בעיניו. אולי אם זה היה יוצר ממזרות, לדוגמה, הוא היה שוקל שוב. אנו חוזרים לבעיית סמכות השלשלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 00:03 |
|
| |
הבנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2012 09:43 |
|
| |
|
אסופת מאמרים בנושא קביעת רגע המוות בעריכת הרב ד"ר מרדכי הלפרין. הספר מכיל אוסף של מאמרים חשובים ובסיסיים בנוגע לקביעת רגע המוות. כריכה קשה. 416 עמודים. תשס"ח, 2007 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2012 11:57 |
|
| |
הלינק לא עובד...
|
|
|
|