בית פורומים עצור כאן חושבים

מצוות האמונה לפי שיטת רבותינו מבריסק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/10/2011 21:12 לינק ישיר 

פעם מישהו הסביר לי שהחזון איש מתכוון שמציאות ה' הוא לפחות כל כך אמיתי ומופשט כמו השכל.

כנראה החזון איש מאמין בקיומם של מושגים בעצם. כמו הגישה האסנטציליסטית  בספרו של מיכי. לפי זה אפשר להבין שהחזון איש טוען שמי שמאמין שיש כזה מושג 1ועוד 1=2 במציאות חייב להכיר שיש מציאות של סיבה שאינה צריכה סיבה, כי זהו הנחה ראשונה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:16 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
בדברי החזון איש יש נקודה שאני לא מבין, האם מציאות הקב"ה היא מציאות של שכל בלבד?

השגתינו את האלוקים אפשרי רק עם הבינה והשכל, כמו שאנו מבינים שלעולם יהיה 2+2=4
ולא שאלוקים בעצמו הוא השכל\הבינה ח"ו, רק מבחינתינו אנו משיגים אותו עם השכל ומבינים אותו עם השכל ונדבקים בו עם השכל, ופועלים עם השכל בכדי ללכת בדרכיו שאנו רואים אך ורק בשכלינו,

וזה המושג מי שלא חס על כבוד קונו = שכלו של האדם, מי שלא חס על שכלו ?! טוב לו שלא נברא,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:21 לינק ישיר 

האם אמונתו היתה פיתגוראית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:27 לינק ישיר 

על ר' משה סאליוויציק
אלא אמרו עליו שמעולם לא פתח את יצירת המופת הפילוסופית של הרמב"ם, מורה נבוכים
ww.etzion.org.il/vbm/update_views.php?num=6970&*/vbm/

ולכאורה ק"ו ל[אחיו]הגרי"ז

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:30 לינק ישיר 

בעל

יכול להיות [הרי בעל ספר יצירה היה לו אמונה כזו]

באשכול "ספר זכרון שאול-מימרות מקוריות של החזון איש" העתקתי כמה אמירות מענינות מאד של החזו'א על האמונה, בין היתר שהיא לא פותרת באמת את השאלות שהיא באה לפתור. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:34 לינק ישיר 

אם לא הייתי ירא מפני התגובות שאקבל,

הייתי מעלה את השערתי, הפרוידיאנית משהו, שראשי בית בריסק, דווקא בשל חכמתם וכושרם האנליטי המשובח והמחודד, הרגישו שנושאים תיאולוגיים (קיום, מהות, רצון האל) הם מעורפלים מדי מכדי לקבוע לגביהם משהו וכל קביעה לגביהם אינה מבוססת דיה, והעיסוק בנושאים אלו עלול גם לפגוע באמונתם (הם לא מהסוג שפוטרים את עצמם בתשובות שטחיות...), ולכן ניסו לברוח מהעיסוק הזה על ידי עיסוק טכנוקרטי בפרטים וניסיון לא לחשוב לעולם על 'למה' מכל סוג שהוא.
כך, באופן אבסורדי, יוצא שהם הגיעו לשטחיות הגדולה ביותר בתחומים אלו, והחילו את ה'איך' ולא 'למה' גם על האמונה עצמה (למשל: במקום לשקול את עיקרי האמונה, צריך להאמין כמו טכנוקרטים מספיקא דאורייתא כי 'כך כתוב ברמב"ם' ו"נעבאך אפיקורס הוא גם כן אפיקורס"; השכל ניתן רק כדי לפלפל בענייני צווי דינים)

תוקן על ידי thepresent ב- 24/10/2011 21:44:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:40 לינק ישיר 

פרזנט

בספר הנ"ל אכן מובא שאמר החזו'א שהוא לא מבין בענינים תיאולוגיים. והרמב"ן הבין. מה שמעניין הוא שבהלכה הוא החשיב את עצמו כמבין או לפחות כמכריע בערך כמו הרמב"ן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:44 לינק ישיר 

ולמעשה זהו עיקר טענתי באשכול זה, שאם מיישמים הגישה הבריסקאית האנליטית על האמונה, נשארים בכפירה גמורה. [גישת החזו"א יותר סינתטית מבריסק ולכן הוא כן הרשה לעצמו לדבר על האמונה בצורה יותר מפורשת אם כי דבריו צריכים עיון רב להבין מה הוא רוצה להגיד] ולכן לכאורה לבריסקאים אין אמונה באמת. רק הגדרה של מצוות האמונה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:48 לינק ישיר 

פרזנט
יש סברה בדבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 21:49 לינק ישיר 

ואגב, לדעתי החזון איש באמונה ובטחון ושאר מקומות מציג גישה שלימה מאד באמונה, עיקר הבעיה בהבנתו הוא שהוא משתמש בשפה שהוא יצר בעצמו, לא שפה התורנית ולא הפילוסופית. כדרכו של אוטודידקט. ולכן קשה מאד לזהות מה הוא רוצה להגיד. אבל בהחלט הוא מתייחס לעיקרי הבעיות שיש בזה, אלא שגישתו , כמו גם בהלכה, סינתטית מאד. וגם אינדיבידואלית מאד. אם אזכה אפרש פעם איך אני מבין את דבריו. [וכבר העליתי משהו מזה על דפי הפורום באיזה מקומות] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 22:02 לינק ישיר 

יהיאור

אני מבין שבניגוד לחזו"א אתה מקפיד לכתוב בשפה התורנית ולכן כותב "באיזה מקומות"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 22:07 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

...החזון איש ... משתמש בשפה שהוא יצר בעצמו, לא שפה התורנית ולא הפילוסופית. כדרכו של אוטודידקט. ולכן קשה מאד לזהות מה הוא רוצה להגיד. ... [וכבר העליתי משהו מזה על דפי הפורום באיזה מקומות

אני מבין שבניגוד לחזו"א אתה מקפיד לכתוב בשפה התורנית 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2011 22:08 לינק ישיר 

כך לפחות התורניים יבינו אותי...

[האמת שזה פשוט הרגלי]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2011 07:18 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

ואגב, לדעתי החזון איש באמונה ובטחון ושאר מקומות מציג גישה שלימה מאד באמונה, עיקר הבעיה בהבנתו הוא שהוא משתמש בשפה שהוא יצר בעצמו, לא שפה התורנית ולא הפילוסופית. כדרכו של אוטודידקט. ולכן קשה מאד לזהות מה הוא רוצה להגיד. אבל בהחלט הוא מתייחס לעיקרי הבעיות שיש בזה, אלא שגישתו , כמו גם בהלכה, סינתטית מאד. וגם אינדיבידואלית מאד. אם אזכה אפרש פעם איך אני מבין את דבריו. [וכבר העליתי משהו מזה על דפי הפורום באיזה מקומות] 

1.אם,לפי דבריך,קשה מאד לזהות מה הוא רוצה להגיד איך מצאת שגישתו היא סינתטית מאד ואינדוידואלית מאד?

2. מה פרוש גישה סינתטית בהקשר שלך?אפשר דוגמא אחת להבהרת הענין?

3.מה פרוש גישה אינדוידואלית בהקשר שלך? אפשר דוגמא אחת להבהרת הענין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2011 08:26 לינק ישיר 

בעל

בקשר לשאלתך האם שיטת בריסק מסתדרת עם דברי הרמב"ם, אני חושב שכן,כי בודאי ששורש האמונה חייב לבוא על בסיס שכלי,ואל"כ הוא בכלל פתי יאמין לכל דבר, אלא שגם אחר שיש בסיס שכלי יכול תמיד אדם לנסות להעלות טענות שונות, שהיושר אומר שהן דברים עקומים,אבל זה לא משהו שניתן בצורה ברורה להוכיח,וע"ז באה האמונה.

זה כמו שאדם לא חושש שהוא בן מאומץ להוריו,וזה בנוי על בסיס שכלי אבל מי שעיקש תמיד יכול לטעון ואולי כן וכו' וכאן מגיע האמונה. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מצוות האמונה לפי שיטת רבותינו מבריסק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.