נח ניסה לסדר את העניין בגורל שעשה בין בניו וחילק את הארץ לבניו בגורל,
מה שקרה שכנען הרשע התחיל להפר את הצדק החברתי אנושי בעניין,
וזה מה אביו חם אומר לו,
(מא) וכנען ראה את ארץ הלבנון עד נחל מצרים כי טובה היא מאוד, ולא הלך אל ארץ נחלתו מערבה לים. (מב) וישב בארץ לבנון ממזרח וממערב לארץ הירדן ועש שפת הים לארכו.
(מג) ויאמרו אליו חם אביו וכוש ומצרים אחיו לאמור: <*>
הן נאחזת בארץ לא לך, אשר לא נפלה לנו בגורל. (מד) לא תעשה כן, כי אם תעשה כה אז נפול תפול בחרב גם אתה גם בניך בארץ והייתם לאלה. (מה) כי בחוזק החרב נאחזתם, ובחזקת החרב יפלו בניך ונכרת לעולם. (מו) אל תשב בארץ מגורי שם, כי לשם ולבניו נפלה בגורל לנחלה. (מז) ארור אתה וארור תהיה מכל בני נוח, באלה אשר נשבענו לפני השופט הקדוש ולפני אבינו נח.
*>
נשלח ב-27/10/2011 17:46
אגב: בעניין יושבי אמריקה,
קודם כל קנו מהם בהסכמה, ויחידי סגולה מהם באמת הבינו את הבעיה,
בכל אופן הם התבוללו בתוך האומה,
וכך יקרה באחרית הימים לכל בני אנושת, כלומר בוודאי שעדיף שכל בני אנושת יתבוללו אחד בשני ויהיה שפה ותרבות וחוקה אחידה לכל בני אנוש, הרי אין יותר גדול מזה,
עצם זה שאין את זה, היא היא גורמת ל"מידה כנגד מידה" לפעול,
מהי יסוד המידה ? שאתה מתחיל מלחמה אז תוכל חרב כל יומיך, וזה מה שחם אבי כנען הבין מתבונתו, וכנען הטיפש לא הבין,
נשלח ב-27/10/2011 17:52
ירוחםשמ כתב:
התורה מספרת אחרת- יוסף לא רצה לקנות אותם לעבדים, ולא קנה אותם לעבדים. רק את השדות המקנה והסוסים,
בדיוק את זה אני רוצה לומר, שאתה קונה את האדמה של אדם אתה עושה ממנו עבד, ושולל ממנו את חירותו,
ריבונו של עולם על כך בדיוק זעקתי, אין קיום לאדם בלי אדמה משלו, בוודאי שלא יכול להקים משפחה ולזכות לנצחיות זרעו בלי אדמה, ומכאן יסודי קיומו של המושג חברה, החברה היא צורך האדם ולא האדם הוא צורך לחברה,
נווו באמת רק את השודות קנה, הוא שלל את חירותו של האדם, להזכירך את טענת קין להבל, על תדרוך על אדמתי זעק לו קין החמור להבל, וכך החברה זועקת לכל אדם ביקום, על תדרוך על אדמתי רק אחרי שתעבוד רוב חייך תזכה לאדמה משלך,
זו עבדות לחברה ולנאורות המפגרת, (סליחה מהנאורים החכמים)
נשלח ב-27/10/2011 18:23
איש יקר: ידעתי שזה יבוא,
ובכן ברור שיוסף אעדיף שיעקב ובניו על משפוחתיהם יבואו למצריים, למה שימותו מרעב בזמן שיש לו הרבה לתת,
מצד שני התורה מספרת שיעקב דאג מצד שכזה, ולכן האלוקים מבטיח לו שהוא יעלה אותו חזרה מיד, ברור שלא כמת, אבל אפי' שכן (לפי חז"ל) ברור שיעקב לא רצה להיקבר במצריים ואז יישארו שם ויתבוללו שם, ואין יותר זיהוי מזרעו, וזרעו נהפכים לזרע של חם,
וכאן הביקורת החזקה ביותר לדעתי: למה בלוויה של יעקב לא עלו כולם בחזרה, למה השאירו את המשפחות והנכסים בארץ מצריים,
נכון שיוסף וכל שאר השבטים עשו הכל לשמור מהתבוללות, כמו הציווי שלו שיעלו את עצמותיו לארץ, כלומר מתחילה לא כאן המקום שלנו זה רק זמני, כמו ששמרו על הלשון ועל הלבוש וכו'
אבל המציאות היא שרק אחד מחמש ניצל בזמן משה רבינו, כלומר רובם כן התבוללו במצריים,
אז כך,
לו רצו להתבולל אז אין בעיה כלל, היינו משתחרים מעבדות יחד עם כל מצריים שמלך פרעה החדש שלא ידע את יוסף,
אבל לא רצינו להתבולל,
אז מה יצא ? רובם סבלו ומשום כך התבוללו בכדי לא לסבול, וכמעט נכנסנו לשער החמישים שזה אומר התבוללות מוחלטת במצרים,
מזל אלוקי שקיבלנו את משה שהצליח להציל משהו,
אין עניין לבקר את יוסף, יש עניין ללמוד מהתוצאות של מעשיו, האדם במעשיו לא רלוונטי לנו הרי אנו לא באים כרגע לעניש אותו או מה, וחוץ מזה לא היית לו ברירה כפי שאתה אומר,
אבל ללמוד חייבים, כי רק כך יש התפתחות בתבונה האנושית,
לי אישית כל שנה שאני מגיע לפרשה ההיא אני נטרף מחדש, איך עשה דבר מטורף שכזה ובשביל מי זה טוב,
דברי חז"ל לא מצליחים להרגיע אותי בעניין, הרי היינו מעוניינים להיות שם זרים בכדי שנחזור לארץ, אז בשביל מה כל זה ?
מילא אם רצינו להתבולל שם אז דברי חז"ל נכונים ומסבירים טוב,
אבל לא רצינו להתבולל שם, אז הפוך תן לבני ישראל להרגיש זרים ואז יחזרו מה שיותר מהר לארץ אבותיו,
בכל אופן חוקי משה בוודאי הם תוצאה תבונית מכל הכשל והתיעוד ההיסטורי שהיה לו מאבותיו,
רק לעקוב אחרי החוקים החברתיים של משה, מול החוקים הקדומים בסיפורי התורה בבראשית ואז מובן מנין קיבל את התובנות שלו,
מכאן החשיבות בתיעוד היסטורי, התורה במפורש לא רצתה לספר סיפורי אלף לילה ולילה או סיפורים בשביל הסקרנות גרידה,
תוקן על ידי maxmen ב- 27/10/2011 18:29:18
נשלח ב-27/10/2011 18:41
מקס, היתה מחלוקת בין יהודה ויוסף, שנמשכת בכל הדורות. יוסף סבר שישראל צריכים להמשיך את דרך האבות, להתפזר בין אומות העולם וללמדן תורה (להוסיף גרי צדק לישראל). יהודה סבר שישראל יוכל לשמור על ייחודו רק אם יישבו מאוחדים בא"י.
נשלח ב-27/10/2011 18:50
צדיק: יפה יפה מאוד,
נשלח ב-27/10/2011 18:52
קצת פילוסופיה, (חייבים להבין את העומק שבעניין)
יש מקום לדרוש עבודת השם כעיקר תורה, אך ורק שהחשיבה האנושית היא שהעולם קדמון,
ומזה החשיבה שחייבת להיות עולמות רוחינות גן עדן וגהינם וכדומה, ואז ימי משיח אין לו אך ורק ביטול שיעבוד מלכיות,וכל דברי הנביאים הם אך ורק משל,
כי בעולם קדמון אין תכלית לעולם הזה, הרי אין התפתחות הכל נעצר וכך היה מאז ולתמיד, אז מהי תכליתו של העולם והאדם ? התשובה היית שהעולם הזה היא רק פרוזדור לעולם הבא, והתכלית האמיתית היא עבודת השם,
הפוך היא שחזרנו לחשיבה התנכית, אז חוזרת כל דברי הנביאים כפשוטו,
כלומר, ברגע שהחשיבה האנושית היא אובולוציה והתפתחות, ואין היקום קדמון,
אז כל דברי הנביאים יתגשמו כפשוטו כמובן על תנאי,
כלומר התכלית היא העולם הזה דווקא ובעיקר נצחיות האדם אישית לנצח,
ואין רלוונטי יותר לאנושות מהתורה המקורית של הנביאים,
שהם: לא שעבודת השם עיקר, רק טובת האדם בכלל והאומה בפרט מעל הכל והעיקר,
ותכלית האדם הוא לזכות לחיי נצח בפיזי ממש,
ואיך נזכה לכך ? שנגלה את סוד החיים !
ואיך נזכה לגלות את סוד החיים ?
אם כל בני אנוש יהיו בני חורין ויקבלו דירות חינם בארצם, אז יהיה זמן ללמוד ולחקור, כלומר הלימוד לא יהיה בכדי להתפרנס רק לשם המחקר גרידה, ואז יחד נזכה לדעת את דרכיו של האלוקים ונצליח לגלות את סוד החיים,
מה קורה היום ? ב"ה שאנו בני חורין אבל אין זמן ורצון וחשק ללמוד חכמה ולחקור את דרכיו של האלוקים,
כי אנו לא באמת בני חורין, אנו חייבים לעמול רוב חיינו בשביל דיור ובשביל לימוד מקצוע,
זו לא חירות זו עבדות, וחייבים מיד לתקן זאת, אז נצליח לזכות לחיי נצח ממש, ואולי לא נצטרך אז להוליד ילדים,
הרי למה אדם וחוה החליטו להוליד ילדים ? מסביר האבן עזרא "והאדם ידע את חוה אשתו: כאשר ראה שלא יחיה בגופו בעצמו לעולם הוצרך הוא להחיות המין"
תוקן על ידי maxmen ב- 27/10/2011 18:59:09
נשלח ב-27/10/2011 19:07
אז בוא נתחיל בקטן שלם לי 3000 דולר בחודש מבטיח לעזוב את העבודה ולהשתקע בלימוד סוד החיים להנות מהבריאה הנפלאה שנתן לנו ה' להתענג על זיו שייק בננות מרענן להלל ולשבח יום יום וכך עשינו צעד קטן לעבר האוטופיה שאתה מצייר.
נשלח ב-27/10/2011 19:17
דייר כתב:
אז בוא נתחיל בקטן
שלם לי 3000 דולר בחודש מבטיח לעזוב את העבודה ולהשתקע בלימוד סוד החיים
להנות מהבריאה הנפלאה שנתן לנו ה' להתענג על זיו שייק בננות מרענן להלל ולשבח
יום יום וכך עשינו צעד קטן לעבר האוטופיה שאתה מצייר.
תראה ידידי היקר, לו הייתי בטוח שכך תנהג אז הייתי עושה זאת, עובדה שכל מדינות המערב עושות זאת הלכה למעשה, לוקחים כספי מיסים בשביל המחקר ולאנשי מחקר,
הבעיה היא, שהעולם הזה העכשווי מציע כל כך הרבה הנאות שממש בלי כפיה ועבדות אין סיכוי שנחיה כלונו בשלום, כי כל אחד ירצה את הגן עדן לעצמו,
אז הלכה למעשה השיעבוד היא דיי טוב כל זמן שלא נשתחרר מהאנוכיות והמידות הרעות שלנו,
אז בינתיים האנושות משלמת רק ללומדים והחוקרים ההלכה למעשה, והם חיים על כספי הציבור באמת,
נווו הם באמת זכו ואני ואתה לא,
אבל אם רמת המוסר והערכים של כולנו יהיה במצב טוב אז בוודאי שנפסיק לעמול כל כך על לחם ומים ועל גג על ראשינו,
ואז כולנו נזכה לכך בעזרת השם,
אבל לא לשכוח שזה אך ורק בידינו וכל דברי הנביאים הם על תנאי כמובן,
נשלח ב-30/10/2011 09:59
בעניין תיעוד היסטורי: רציתי לציין כאן משהו שאין סיכוי לו התיעוד התנכי לא היית זיכרון מזמן אמת, (לא על הכתב בזמן שעוד לא היה כתב ויכולת כתב, אבל עברת מסורת בזיכרון כמו בזמני קדם,)
אני אומר מראש שזה יישמע מחבתי כזה, אבל כדאי לשים לזה לב,
מה הסיכוי שכותבי התנ"ך יבינו מה שכל המדעניים יודעים היום ?
לדוגמא:
מהפיחת הלשוני מגיע אלפי שנים לפני מהפיכת החקלאות, (עצם מה היה קודם, תחשבו על זה זה בלתי אפשרי שידעו מזה)
מהפיכת החקלאות מתחיל באיזור שלנו אלפי שנים לפני מקומות אחרים בכדור הארץ, (שוב תחשבו על זה זה לא יכול להיות מקרה)
איזה סוג חיטת בר ומאיזה איזור ? הגנטיקאים יודעים היום שזה סוג חיטת בר שקיים רק באיזור שלנו, (תורכיה) (שוב אין סיכוי שנדע זאת מראש,)
תרבות הראשונה באנושות עוד בזמן הלקטים (האדם לפני המהפיכה החקלאית) כלומר איזה משכן או כל סוג מרכז תרבות אחרת, (אלילות וכדומה) נמצא דווקא באיזור שלנו (תורכיה)
עצם שהתרבות דווקא הביא את המפיכה החקלאית אומרת את הסדר הנכון של ההתפתחות האדם, ואותו סדר קיימת בתורה,
וכאן נשאל אייך זה,
אייך ידענו שמהפיכת הלשוני בא קודם לחקלאי,
איך ידענו שהכל התפתח באיזור שלנו, מהתרבות עד החקלאות,
גם הפצת האנושות התבוני והתרבותי לעמים בכל האיזור הקרוב והרחוק מתחיל דווקא מהאיזור שלנו,
החוקרים רואים מפיכות חקלאיות באמריקה למשל אחרי 5000 שנה וכן בכל מקום אחר בכדור מדובר באלפי שנים אחר כך,
לו ממציאי המסורת שלנו היו באמריקה או באנגליה, והיה לנו אותו סיפור שלנו, רק תוצאות המחקרים מכל הסוגים היו מראים לנו שהכל התחיל באיזור ארץ ישראל ולא באנגליה או אמריקה, אז היית ברור שזה שקר ובכל זאת היינו שואלים אייך ידעו את סדר הדברים, מה קודם למה בהתפתחות האובולוציונית והתבונית,
עכשיו שכל ההתפתחות האנושית התבונית והתרבותית הלשונית והחקלאית קרה דווקא באיזור שלנו, ובאותו סדר התפתחותית, בלי שנדע שיש אובולוציה, לדעתי אומרת דרשיני,
תבינו מאז חכמי יוון הראשונים האנושות חשבה בחשיבה של עולם קדמון ואין חשיבה של התפתחות אבולוציונית ותבונית,
נשלח ב-30/10/2011 11:27
מקס, כמה הערות 1. אם להתעסק עם מידה כנגד מידה הרי שצריך להבין שההתנהגות של יוסף נגזרה מהמצב אליו הוא ומשפחת יעקב נקלעו. 2. אני לא חושש שכ"כ קל ופשוט אם בכלל אפשרי למשפחה גדולה לשוב לארץ אבותיהם בלי התארגנות משמעותית, כשיעקב נקבר ההתארגנות היתה מה שיוסף ארגן במצרים והמצב כולו התחיל להתפורר כי לא היה חזון מספיק משמעותי בר השגה , ומוסכם על כלל המש/פחה שיקבע לאן הולכים הלאה, ומכאן נוצר המצב המבולבל שאתה מזכיר שמצד אחד לא רוצים להתבולל אבל מצד שני אין מספיק כוחות כדי לשנות את המצב. (מלבד בני אפרים שכידוע ניסו לשוב ארצה ולא כ"כ הצליחו) 3. ההערה של מ80 לחלוטין לא נכונה, יוסף כל הזמן מגדיר את עצמו כעברי גם כשהוא בשפל מעמדו כעבד שנמכר ע"י אחיו, גם כשהוא נפגש עם פרעה ביוצאו מבור כלאו, וגם כשהוא משנה למלך רגע לפני מותו, הוא מודיע לאחיו שהא-להים יפקד אותם בבוא העת ומשביע אותם שיקחו את עצמותיו איתו חזרה לארץ ישראל. כך שלהגיד שהוא חשב שישראל יכולים וצריכים לממש את יעודם בנכר זו ספקולציה שאין לה על מה להתבסס. (חוץ מאולי על כמה רעבעס "מקובלים" שחיפשו תירוץ לדרכם המוטעית) מבלי להיכנס כרגע למחלוקת בין יוסף לאחיו. (שאגב יהודה הוא לא המייצג המובהק של האחים בהקשר הזה , הוא דוקא יכול לחיות עם יוסף ודרכו כבר מתחילת הדרך, אך מצד שני מבין שיש נקודה שמצריכה בירור גם בצד של שמעון ולוי, ולכן הוא לא יוצא נגדם בכל הכח, אלא מנסה להשיג פשרה "מה בצע" , הגם שבסופו של יום די ברור שהוא טעאה אז, כי גם אם יש נקודה נכונה בדברים של שמעון ולוי, לזרוק אח לעבדות שלא לדבר על לרצוח אותו, זו התנהגות שחוצה את כל הקוים האדומים, וכנגד זה היה עליו להילחם בכל הכח. בכל מקרה קצת גלשתי מהנושא המקורי אז נעזוב את זה כרגע.)
נשלח ב-30/10/2011 14:59
איש היקר:
שוב אני אומר אני לא שופט אותו אני מעוניין שנלמד מפסוקי התורה איך ומה,
אגב: הזכרת את שמעון ולוי ולא רציתי להיכנס לזה בראש האשכול, ברור הרי שהקנאות ליוסף נתן לנו הבנה שהקנאות לשכם לא הגיע מקנאות לשם שמים,
יעקב לא בירך אותם כי הבין שקנאי הוא קנאי מתוך יצרו ולא מתוך כלי לעבודת השם, הוא מקנא את הזולת ולכן הוא מקנא, והשם שמים היא רק תירוץ,
בשלחן שבת אמרתי, משה רבינו מספר את סיפור נח לומר לנו אייך נח התנהג, הציל את עצמו הפחדן והחלש מול האלוקים,
מה שאין כן אברהם ניסה להציל את סדום ולא הצליח, לוט הצליח להציל עיר אחת לפחות,
ומשה כמובן הצליח להציל את האומה הרבה פעמים מידי האלוקים,
זה כוונת משה בכל הסיפורים האלה, והבן,
שאתה מציל את עצמך אתה תקבל את זה בדור הבא אותו אנוכיות ושוב אותו חרבן שוב ושוב,
לא כך יהיה שאתה תמיד תדאג לכל יחיד ויחיד,
משה רבינו מסכים עם הטענה של אתם אמתם את עם השם, ושולח את אהרן לעצור את המגיפה,
בני אפרים רצו לעשות מה שנח עשה ולכן לא הצליחו,
זה החוק האלוקים בטבע כלפי בני אנוש,
יש ערבות בבני אנוש, כל בני אנוש ערבים זה לזה,
לא יעזור שיש מדינות עשירות בזמן שיש מדינות עניות, כי העניים יפלשו למדינות העשירות, וכן שוב ושוב חלילה וחלילה,
כך זה אצל המשפחה המצומצמת, וכך זה בקהילה וכך זה באומה וכך זה בין כל האומות,
לא מספיק שאתה חכם לעצמך, אתה חייב לתת חכמה לזולתך,
לא מספיק שאת מוכשר ומצליח, אתה חייבללמד או לתרום לבלתי מוכשרים, ובוודאי לא להוציא את העיניים של זולתך הלא מוצלח כשרונית ומעשית,
לא מספיק שאתה עשיר את חייב לדאוג שלא יהיה אביונים בכל בני האנוש,
כל זה הם מחוקי התבונה ואין ולא נצליח אם לא נלך לפיהם,
נשלח ב-30/10/2011 16:39
אמר הראי"ה קוק: "יוסף חפץ התבוללות של ישראל בעמים, כדברי הנביא אפרים בעמים הוא יתבולל ובסתר להראות על קדושת השם, יהודה חפץ בקדושת השם בפרהסיה ,עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב, אולם גם יוסף וגם יהודה שניהם חפצו קדושת ארץ-ישראל, יהודה השתוקק למלוכה של ישראל בארץ-ישראל, ויוסף הודה בארצו כי גנב גנבתי מארץ העברים. ...ובגלל התמסרותם על קדושת ארץ-ישראל, שניהם יהודה ויוסף זכו שלא נכללו בחטא המרגלים".
נשלח ב-30/10/2011 17:04
מקס, אני חושב שאתה מכפיף את התורה לאידאות שלך, לא שזה מוטעה לגמרי, אבל אני לא חושב שבאמת התורה נכתבה כך, בפרט שחלק מהתורה (בפרט ספר דברים) אומר כן לגבור ולנצח באופן חד משמעי את הגויים בארץ , ולא להחזיר אותם בתשובה וכד'.
מ80, ציטוט מעניין, אבל אין לו הוכחה ברורה. כמובן ידוע ששבט אפרים התבולל (וגם שמנהיגים משבטי יוסף הלכו לכיוונים של התבוללות) אבל בהחלט לא ברור שזה היה רצון אביהם אם כבר משמע ההפך. בכל מקרה לא ממש הבנתי איך אפשר לחפוץ בהתבוללות וקידוש השם בסתר מחד , ולמסור את הנפש על ארץ ישראל מאידך. (אני מניח שכוונתו קשורה לתפיסה שהציונות החילונית היא סוג של משיח בן יוסף אבל אני עדין לא כ"כ מבין על מה זה מתבסס , כי גם אם זה נכון הרי ברור שזו לא היתה המגמה המודעת של הציונות החילונית, אלא זו הלבשה אידאית של הרב קוק עליהם כדי להסביר איך היהדות המסורתית תוכל לחיות עם הציונות החילונית ולשתף איתה פעולה סביב ענין המסירות לארץ ישראל.)