בית פורומים עצור כאן חושבים

מגנא ומצלא – עד כמה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/11/2011 11:32 לינק ישיר 

. לשיבולאיו

,

השאלה היתה האם להישאר באשדוד בזמן התראה על הסלמה אפשרית או לעבור למרכז. הקריטריון הרלוונטי, לכן, הוא השוואת סיכויי הפגיעה בין אשדוד (בזמן התראה) למרכז מכל סיבה שהיא. אינני מבין את כל דברייך בעניין. האם העובדה שהפניה לרב היתה בעקבות התראת טילים מחייבת אותו להגביל את שיקוליו רק לכך? למה?

אסביר שוב .

האם באפן כללי מאד האם סיכויי הפגיעה מכלבת,תאונות,שפעת אסיאתית לסוגיה ופגיעת ברקים גדולים יותר  במרכז מאשר באשדוד?
התשובה היא לא.
(אם פה אתה מערער אז הוויכוח מיותר.)

בזמן התראת הטילים הופסקו הלימודים במוסדות החינוך באזור אשדוד.

באותו זמן בדיוק לא הופסקו הלימודים בבני ברק.
למה?
כי באותו יום נוספה רק באשדוד וסביבותיה סכנת חיים שהיא נוספת על סכנות החיים הרגילות בשאר הערים בארץ.
כלומר-נוסף לסכנות של תאונות הדרכים,שפעת אסייתית ,כלבת וברקים המשותפות לתושבי אשדוד וסביבותיה ולשאר ערי הארץ נוספה סכנה שהיא ספציפית לאזור אשדוד:סכנת נפילת טילים.

בקשר לסיכויי פגיעה, אפשר לחשוב על שתי אפשרויות (לפחות). הראשונה היא למזער ככל האפשר את סיכוי הפגיעה. השניה היא להגיד שישנן רמות סיכויי פגיעה שההבדל ביניהן אינו מצדיק את הפגיעה במרקם החיים (לפי ניסוחו של שותפי). סבורני שאין צורך לשקול ברצינות את האפשרות הראשונה (מי שפועל לפיה, נחשב בעל הפרעה פסיכיאטרית)

האם מי שמנסה למזער את סיכויי הפגיעה נחשב בעל הפרעה פסיכיאטרית?
כל אדם סביר יחשוב בדיוק את ההפך
.

כאן נשאלת השאלה מה עדיף פגיעה במרקם החיים או פגיעה אפשרית בחיים (שהרי יום לפני כן נהרג אדם באזור ובהחלט סביר היה להניח שיכול היה לההרג עוד אדם הפגיעה ישירה של טיל.)

. תשובתו של הרב נראית לי סבירה. אמפירית, סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז (הפגיעה הגדולה ביישובי הדרום, ואין לזלזל בכך, היא הפגיעה באיכות החיים הבסיסית.), אפשר לבדוק את הנתונים הלאה, אם את רוצה.

כאן זנחת את טענת סיכויי הפגיעה מכלבת ושפעת ותאונות  ועברת לטענה  של פגיעת טילים במרכז.

התשובה היא שהעובדות מוכיחות שעד עכשו לא נפל טיל בבני ברק אלא נפלו טילים באשדוד.
כאשר יפול טיל בבני ברק המצב ישתנה לחלוטין  ולכן זה לא הנושא הקשור לעניינינו
.

לגבי השאלה באיזו מידה מצדיק מעבר סיכוי הפגיעה (שלדעתי הוא זניח בכל אופן) לפגוע במרקם החיים התורני, אינני מבין מדוע כה מגוחך להתייעץ ברב.

ראה את סיפור השואה המטריד והעצוב שאותו סיפר ירוחם.

הסיבה שטוב שבפורום מטכ"ל יישבו קצינים ולא רבנים, היא בגלל יכולותיהם המוכחות של הקצינים בתחומים אחרים: העברת כוחות ממקום למקום, ניהול אנשים, שליטה בחומר הטכני הרב שהם נדרשים לו, וכו'. למיטב ידיעתי, אין מומחי בטחון בעלי יכולת חיזוי מובהקת בשאלות בטחון עתידיות, והם נכשלים פעם אחר פעם  בחיזוי עימותים עתידיים ואפיים. 

בגלל שהמומחים  נכשלו בתחזיותיהם תמנה במקומם רבנים? בגלל שכלכלנים נכשלים לעיתים  בתחזיותיהם תמנה רבנים במקום מומחי כלכלה? אם אתה סומך על ברכות ועצות של באבות במקום על שיקולים של מומחים אז הוויכוח בינינו מסתיים בנקודה זו.

בשואה אכן נכשלו הרבנים בעצות שהם נתנו, ובהסתכלות אחורה, אכן אין שום אינדיקציה היסטורית לעדיפות רבנים בעניין. מצד שני, פחות או יותר כולם נכשלו בזמן השואה, ולכן אין אינדיקציה הפוכה. שוב, המקרה היתה שקבוצת אנשים החליטה להתייעץ באדם שהם מעריכים - מה הבעיה בכך שהוא רב?

הבעיה בפניה לרב  שהוא מאמין שהתורה מגנה ומצלה (כלומר הוא מכניס שיקול שאינו שייך לעניין)והוא נותן לך עצות בגלל שהוא מאמין שהתורה מגנה ומצלה
אבל בשעת מבחן הוא בורח ברכבת של חילונים ומשאיר את עדתו להשרף בלהבות
..

(אמנם בשואה נהרגו גם חילוניים  שלא האמינו שהגרמנים ירצחו תינוקות וילדים אבל ההחלטה של אנשים פרטיים לא השפיעה על אחרים.כל משפחה עשתה את שיקוליה הרציונליים : האם לפגוע במרקם החיים או לברוח ולהסתכן בפגיעה במרקם החיים.
לעומת זאת הוראה גורפת של רבנים שהכניסו שיקול של התורה מגנה ומצלה זה סיפור אחר )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 14:05 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

,

(ראשית, אני מודה לך שלא העלית את השגיאה המביכה התרעה / התראה בה טעיתי בפסקה הראשונה מחוסר תשומת לב. אופס, הרסתי!)

השאלה היתה האם להישאר באשדוד בזמן התראה על הסלמה אפשרית או לעבור למרכז. הקריטריון הרלוונטי, לכן, הוא השוואת סיכויי הפגיעה בין אשדוד (בזמן התראה) למרכז מכל סיבה שהיא. אינני מבין את כל דברייך בעניין. האם העובדה שהפניה לרב היתה בעקבות התראת טילים מחייבת אותו להגביל את שיקוליו רק לכך? למה?

אסביר שוב .

האם באפן כללי מאד האם סיכויי הפגיעה מכלבת,תאונות,שפעת אסיאתית לסוגיה ופגיעת ברקים גדולים יותר  במרכז מאשר באשדוד?
התשובה היא לא.
(אם פה אתה מערער אז הוויכוח מיותר.)

(בכל הנקודות הבאות, לא הצלחתי למצוא פילוח סטטיסטי לפי ערים אצל הלמ"ס או מקור אחר - כנראה בכוונה. אם יש לך - אשמח לגישה.)

אפילו בקירוב שאת מציעה, אינני מבין את ההגיון. נניח שהסתברות הפגיעה ללא טילים היא אחידה עפנ"י כל האוכלוסיה, והיא משהו עם שגיאת מדידה x (נעזוב את ההגדרה המדוייקת). נניח שהתסברות הפגיעה ללא טילים ביום התרעה היא y ללא שגיאת מדידה. אינטואיטיבית, ברור שאם y קטן יחסית לx אז אין שום משמעות.

בנוסף, מהיכן כ"כ ברור לך שלמעט סיכויי הפגיעה מטילים, החיים במרכז יותר בטוחים? נניח חיים לטווח ארוך בגוש דן (כבר היו התקפות בדרום ללא התרעה, לא כך?). בהחלט שמעתי את הטענה שזיהום האוויר בגוש דן מוריד את תוחלת החיים יחסית (בתנאים שווים, כמובן) ליישובים אחרים (אם לא אשדוד, אז שדרות). אבל איך אפשר לבדוק את זה? בגוש דן חיים אנשים עשירים יותר (שאלה בפני עצמה: קורלציה או קוזציה?) ומעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר ידוע כקורלטיבי עם טיפול רפואי טוב יותר, וכו' וכו'.

בקיצור, שוב אינני מבין איך כ"כ ברור לך שקביעתו של שטיירמן מופרכת, וזה אפילו רק בפן הסטטיסטי הטהור. (ואנא לא להעלות את קנקן התה של ראסל, יש לי נימוק בסוף.)

בזמן התראת הטילים הופסקו הלימודים במוסדות החינוך באזור אשדוד.

באותו זמן בדיוק לא הופסקו הלימודים בבני ברק.
למה?

ועל אותו משקל: באותו יום לא הופסקו הלימודים הן בבני ברק, והן במוסדות ששעו לשטיירמן באשדוד. למה?

כדי לנמק שעצם ההחלטה מעיד על משהו, יש להראות שאמפירית, תהליך קבלת ההחלטות הלה בעבר היה מוצלח.

כי באותו יום נוספה רק באשדוד וסביבותיה סכנת חיים שהיא נוספת על סכנות החיים הרגילות בשאר הערים בארץ.
כלומר-נוסף לסכנות של תאונות הדרכים,שפעת אסייתית ,כלבת וברקים המשותפות לתושבי אשדוד וסביבותיה ולשאר ערי הארץ נוספה סכנה שהיא ספציפית לאזור אשדוד:סכנת נפילת טילים.

בזה רק מצאת את החוקיות לפיה פועל משרד החינוך (או השד יודע מה). כפי שאמרתי מקודם, הייתי שמח לראות איזושהי סטטיסטיקה של הצלחה של גופי הערכה צבאיים, המחלקה בdepartment of homeland security האמריקאי האחראית על נהלי הביטחון בשדות התעופה, וכו' וכו'. לדעתי כמעט בכל התחומים האנושיים נמצאים גופי התחזית בשלב האלכימיה, ויש סיבה מדוע ייתכן שהם לעולם לא ייצאו משלב זה (תוצאות הניסויים שלהם משפיעות על הניסויים הבאים). כשזה מגיע לתחומים רגישים כמו תעופה או בטיחות ילדים, הניחוש שלי הוא שבכלל יש מעט מאד רציונאל מעורב בעניין.

בקשר לסיכויי פגיעה, אפשר לחשוב על שתי אפשרויות (לפחות). הראשונה היא למזער ככל האפשר את סיכוי הפגיעה. השניה היא להגיד שישנן רמות סיכויי פגיעה שההבדל ביניהן אינו מצדיק את הפגיעה במרקם החיים (לפי ניסוחו של שותפי). סבורני שאין צורך לשקול ברצינות את האפשרות הראשונה (מי שפועל לפיה, נחשב בעל הפרעה פסיכיאטרית)

האם מי שמנסה למזער את סיכויי הפגיעה נחשב בעל הפרעה פסיכיאטרית?

לא, אבל מי שמנסה למזער את סיכויי הפגיעה בכל מחיר ללא כל התחשבות בפגיעה במרקם החיים (שזו שלילתה של האפשרות השניה שציינתי, סה"כ), בהחלט עשוי להיות מאובחן כבעל הפרעה אישיותית (אולי פוביה כלשהי).

כל אדם סביר יחשוב בדיוק את ההפך.

כלומר, לדעתך אדם סביר היה מגדיר את רוב אנשי העליות, רוב תושבי ישראל שיש להם אזרחות מערבית, ו(להבדיל, את) המתנחלים, כבעלי הפרעה פסיכיאטרית. אינני מסכים.

כאן נשאלת השאלה מה עדיף פגיעה במרקם החיים או פגיעה אפשרית בחיים (שהרי יום לפני כן נהרג אדם באזור ובהחלט סביר היה להניח שיכול היה לההרג עוד אדם הפגיעה ישירה של טיל.)

זה ניסוח מחודש של חלק מהותי בוויכוח.

. תשובתו של הרב נראית לי סבירה. אמפירית, סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז (הפגיעה הגדולה ביישובי הדרום, ואין לזלזל בכך, היא הפגיעה באיכות החיים הבסיסית.), אפשר לבדוק את הנתונים הלאה, אם את רוצה.

כאן זנחת את טענת סיכויי הפגיעה מכלבת ושפעת ותאונות  ועברת לטענה  של פגיעת טילים במרכז.

התשובה היא שהעובדות מוכיחות שעד עכשו לא נפל טיל בבני ברק אלא נפלו טילים באשדוד.
כאשר יפול טיל בבני ברק המצב ישתנה לחלוטין  ולכן זה לא הנושא הקשור לעניינינו
.

לכך התייחסתי קודם.

לגבי השאלה באיזו מידה מצדיק מעבר סיכוי הפגיעה (שלדעתי הוא זניח בכל אופן) לפגוע במרקם החיים התורני, אינני מבין מדוע כה מגוחך להתייעץ ברב.

ראה את סיפור השואה המטריד והעצוב שאותו סיפר ירוחם

הנושא רגיש מדי, ואינני רוצה להכנס אליו. ואגב, ירוחם (אם תראה זאת) - משתתף בצערך (גם אני בן למשפחה וכו'), ושיהיה לכם רק טוב בעתיד.

הסיבה שטוב שבפורום מטכ"ל יישבו קצינים ולא רבנים, היא בגלל יכולותיהם המוכחות של הקצינים בתחומים אחרים: העברת כוחות ממקום למקום, ניהול אנשים, שליטה בחומר הטכני הרב שהם נדרשים לו, וכו'. למיטב ידיעתי, אין מומחי בטחון בעלי יכולת חיזוי מובהקת בשאלות בטחון עתידיות, והם נכשלים פעם אחר פעם  בחיזוי עימותים עתידיים ואפיים. 

בגלל שהמומחים  נכשלו בתחזיותיהם תמנה במקומם רבנים? בגלל שכלכלנים נכשלים לעיתים  בתחזיותיהם תמנה רבנים במקום מומחי כלכלה? אם אתה סומך על ברכות ועצות של באבות במקום על שיקולים של מומחים אז הוויכוח בינינו מסתיים בנקודה זו.

נראה לי שעניתי כבר על זה. למומחים הללו יש יכולות מוכחות לא מבוטלות טכניות. טוב שיושב בראש בנק ישראל אדם שיודע את התיאוריות הקובעות את הנוסחות (אגב, נוסחות? נוסחאות? האם אין היום כותבים נוסחה?) של שערי הריבית. אין לכך ולא כלום עם יכולת החיזוי. (ליועץ ההשקעות שלך בבנק יש מושג על מה הוא מדבר, אגב? מעודי לא נתקלתי באחד שכן, ויש סיבות להניח שאין כאלה.)

בשואה אכן נכשלו הרבנים בעצות שהם נתנו, ובהסתכלות אחורה, אכן אין שום אינדיקציה היסטורית לעדיפות רבנים בעניין. מצד שני, פחות או יותר כולם נכשלו בזמן השואה, ולכן אין אינדיקציה הפוכה. שוב, המקרה היתה שקבוצת אנשים החליטה להתייעץ באדם שהם מעריכים - מה הבעיה בכך שהוא רב?

הבעיה בפניה לרב  שהוא מאמין שהתורה מגנה ומצלה (כלומר הוא מכניס שיקול שאינו שייך לעניין)והוא נותן לך עצות בגלל שהוא מאמין שהתורה מגנה ומצלה
אבל בשעת מבחן הוא בורח ברכבת של חילונים ומשאיר את עדתו להשרף בלהבות
..

(אמנם בשואה נהרגו גם חילוניים  שלא האמינו שהגרמנים ירצחו תינוקות וילדים אבל ההחלטה של אנשים פרטיים לא השפיעה על אחרים.כל משפחה עשתה את שיקוליה הרציונליים : האם לפגוע במרקם החיים או לברוח ולהסתכן בפגיעה במרקם החיים.
לעומת זאת הוראה גורפת של רבנים שהכניסו שיקול של התורה מגנה ומצלה זה סיפור אחר )

אבל אינני מתייחס לשאלה הגורפת האם תורה מגנה ומצלה אמפירית (בודאי שזו שטות), אלא האם תשובתו של שטיירמן היתה סבירה או לא, וגם זה תחת האילוצים של דווח מעורפל של מה שהוא אמר. אם הוא אכן אמר (ויש לך אינדיקציה לזה?) ללמוד תורה ע"ס העקרון הגורף שהתורה מגנה מפני כל הפגעים הפיזיים - זו שטות חסרת אחריות. אם מדובר בקבוצת תלמידים ששאלה אדם מוערך עליהם (שלא במקרה, רב) שאלה שהחישוב הסטטיסטי המדוייק שלה קשה מאד, והוא ענה להם שנראה לו שאפשרות כלשהי היא סבירה וגם זרק מליצה (ברכה?) בעניין - אינני רואה שום הבדל מהותי בינו לבין יועץ ראש הממשלה לענייני טרור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 14:17 לינק ישיר 

"אבל אינני מתייחס לשאלה הגורפת האם תורה מגנה ומצלה אמפירית (בודאי שזו שטות), "

כלומר אינך מתייחס לטענה המרכזית.

מבחינתי הוויכוח הסתיים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 14:45 לינק ישיר 

שיבולי,

העובדה שאתה קורא לרב בשם שטיירמן (לא פעם ולא פעמיים, אין כאן שגיאת הקלדה) הצליחה להרגיע אותי סופית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 14:47 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
"אבל אינני מתייחס לשאלה הגורפת האם תורה מגנה ומצלה אמפירית (בודאי שזו שטות), "

כלומר אינך מתייחס לטענה המרכזית.

מבחינתי הוויכוח הסתיים .

ההודעה הראשונה באשכול משאירה מקום לפרשנות רחבה של מה הטענה המרכזית (גם בהתחשב בכותרת). עכ"פ, גם מבחינתי הדיון הסתיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 14:49 לינק ישיר 

שותפיסוד כתב:
שיבולי,

העובדה שאתה קורא לרב בשם שטיירמן (לא פעם ולא פעמיים, אין כאן שגיאת הקלדה) הצליחה להרגיע אותי סופית.

זו איננה טעות. הכנסתי כאן רמז גדול. חשוב מהו.

:-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 15:00 לינק ישיר 

שיבוליהו. חוקת האתר אינה מתירה לזלזל בכוונה... בגדולי הדור וכיהודה ועוד לקרא גם השם לא מרשה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 15:11 לינק ישיר 

pi_haton כתב:
שיבוליהו. חוקת האתר אינה מתירה לזלזל בכוונה... בגדולי הדור וכיהודה ועוד לקרא גם השם לא מרשה...

נו, באמת. מדובר בטעות ותו לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 15:13 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:
שיבולי,

זו איננה טעות. הכנסתי כאן רמז גדול. חשוב מהו.

:-)

התכוונת לאקדוחן ? זה דווקא מתאים לגישת הפורום, זכית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 15:17 לינק ישיר 

שותפיסוד כתב:

התכוונת לאקדוחן ? זה דווקא מתאים לגישת הפורום, זכית.

זאת היתה טעות. זהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 15:30 לינק ישיר 

תראה לפנינו תצפית- שיבולי קורא לרב שטיינמן באופן שיטתי בשם שטיירמן.

אפשר לפרש אותה באחת הדרכים הבאות:
א. שיבולי לא שמע מעולם על הרב שטיינמן לפני כן.
ב. שיבולי טועה בהקלדה שלש פעמים רצופות.
ג. שיבולי מתכוון לשנות בכוונה את שם הרב (מתוך רמז לאקדח שטייר).

לאור הפריור האמפירי שבידינו- מה המסקנה המתבקשת ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2011 01:21 לינק ישיר 

thepresent כתב:
שיבולאיו
מה שאתה אומר נשמע סביר, רק שאני לא מאמין שהרב שטיינמן (או כל סרגוסטי אחר) יודע ומשקלל את גורמי הסיכון ושיעור התמותה במרכז לעומת הדרום. בכלל חשיבה סטטיסטית ומתודולוגית מהסוג הזה זרה להם לחלוטין. החשיבה על העולם היא אינטואיטיבית, מה מרגיש לי מסוכן ומה לא, לא סטטיסטית - איזו פעולה משנה את סיכויי התמותה האמפיריים. הדיון נראה משהו כזה: יש כאן סכונאס נפושעס. האם זה מרגיש לי כמו 'מיעוט המצוי' או לא, האם תחושת הבטן שלי טוענת כאן ל'ספק פיקוח נפש' או לא, משהו כזה. ...
איני מכיר אישית את הרב שטיי[נ](ר)מן מעולם לא דיברתי איתו, אך לגבי כלל הרבנים איני מסכים כלל עם הפרזנט. לפי מה שאני התרשמתי, הרבה מהרבנים(גם הנחשבים לגדולי הדור), עושים בין היתר שיקולים מהסוג ששיבולאיו הציג.

אגב לפרזנט: האם לשיטתך יש כאן ביטוי לזה שלומדי התורה עד דורינו שימרו את החשיבה ההרמוניסטית ולא קיבלו את החשיבה האנליטית ? (עיין בדינוזאור כאן)

תוקן על ידי פינגווינאי ב- 09/11/2011 01:38:06

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2011 10:39 לינק ישיר 

ש >מעת על צדיקים במחנות ששרפו אצבעות בהדלקת נרות חנוכה <?

היו להם גפרורים קצרים?

"תשובתו של הרב נראית לי סבירה. אמפירית, סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז (הפגיעה הגדולה ביישובי הדרום, ואין לזלזל בכך, היא הפגיעה באיכות החיים הבסיסית.), אפשר לבדוק את הנתונים הלאה, אם את רוצה<

באם סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז, לשם מה ההסבר של ה"מגנא ומצלא"?

האם סיכויי הפגיעה מטיל בקיבוץ מגדל חזירים בדרום, גדולים מהיותם מגדלי חזירים, מאשר בבני ברק עיר התיירע? המנטרה "התורה מגינה" לא הצילה את לומדיה, לא במרד נגד הרומאים, לא במסעי הצלב ולא בשואה, אך הצילה את המצפון של בני הישיבות שאינם מתגייסים לצבא.

עיין בסוטה מא א ובמפרשים  יגלה, עד כמה הפוליטרוקים של האמונה הצרופה עיוותו את דברי הגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2011 11:12 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:

ש >מעת על צדיקים במחנות ששרפו אצבעות בהדלקת נרות חנוכה <?

היו להם גפרורים קצרים?

מצחין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2011 11:54 לינק ישיר 

נישטאיך כתב:

באם סיכויי הפגיעה מטיל, כולל בזמן התרעה, אינם מעלים באופן מובהק את סיכוי הפגיעה הכולל בדרום מעבר לזו שבמרכז, לשם מה ההסבר של ה"מגנא ומצלא"?

...

עיין בסוטה מא א ובמפרשים  יגלה, עד כמה הפוליטרוקים של האמונה הצרופה עיוותו את דברי הגמרא.

לא נראה לי שיש בינינו וויכוח גדול כ"כ. מקריאה של כותרת האשכול וההודעה הראשונה בו, אפשר להבין את נושא האשכול במספר דרכים (מהכללי לפרטי).
  1. האם הכלל של זכות התורה תגן וכו' במובן המילולי נכון אמפירית? (וכן, האם היסטורית השתמשו רבנים בפירוש מילולי זה?)
  2. האם תשובה בסגנון "חזרו ללימודים באשדוד, וזכות התורה וכו'" עשויה להיות סבירה במקרה זה?
  3. למה בדיוק התכוון הר' שטיינמן במקרה זה?
לגבי 1, נראה שאין הרבה מה לומר, והכלל במובנו המילולי מופרך אמפירית. לגבי 3 , אינני יודע. לגבי 2, ניסיתי להסביר שהתשובה נראית לי סבירה במקרה זה, ואולי "זכות התורה וכו'" היא מליצה / ברכה. לגבי הרישא, יש לי הסבר (נכון או שגוי) מנומק למדי. לגבי הסיפא, כל מה שיש לי להגיד זה שזה נשמע דומה למיני מליצות/ברכות אחרות במקומות אחרים (לדוגמה, הצורה שאנשים מדברים בספרו היפה של חיים סבתו "תיאום כוונות").

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מגנא ומצלא – עד כמה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.