בית פורומים עצור כאן חושבים

הוכחות לכתיבת התורה בזמן המאורעות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/11/2011 00:07 לינק ישיר 

דינוזארוס כתב (בכחול)
עץ נטוע

-כפי שכתבתי כמובן ששתי מלים אינן מכריעות את הכף לשום מקום. יש מקום בהחלט לעשות השוואה מקיפה על כל השרשים, מה שהתיימר מרקוס לעשות.

אתה מוזמן למחוק את המאמר שלך על הדוגמאות הלא-מלמדות-כלום שבו, ולהשאיר רק את המאמר של מרקוס.

אני מניח  שהסיבה שלא התמקדת במאמר של מרקוס, היא בגלל שאתה עצמך מבין כמה שיטת העבודה שלו מופרכת. קשה לי כמובן להתייחס לכל דוגמה ודוגמה שלו, אבל אדם שמביא שמות בעלי חיים, מאכלים ומחלות בתור ראיה (לא מדובר בכאלו שיש להם שמות מקבילים), הוא תסלח לי על הביטוי, קצת מטומטם (תיאוריה שדי נתמכת על ידי הספר "החסיד מהמבורג"). יש לי בבית של שני ספרי מתח של אותו סופר שיש ביניהם הבדלים אדירים, בראשון מובאות המילים "ראש השב"כ, סוריה, F15, אחמד, וכור גרעיני". בשני מובאות המילים "סאלים, ראש המוסד, צוללת, ארה"ב, כלב גישוש". מעניין מאוד על מה ההבדלים האלו מלמדים?

אבל בנוגע לשתי הדוגמאות של זמר ושקט איני מסכים אתך, העובדה ששורש לא מופיע בשמואל, או שהוא מופיע פעם אחת בתרי  עשר, לא אומרת שאין לצפות למצוא אותו כלל. אם בסופו של דבר הוא מופיע ברוב הספרים, ומן התורה  נעדר, זה ראוי לציון.

דברים מסוג זה ראויים לציון רק כחלק ממחקר מקיף שבודק בכלים סטטיסטיים עקביים התפלגות של מאות מילים, להביא אותם בתור אנקדוטה, זה חסר ערך, עם מעט מאמץ אני יכול לעשות לך אותו דבר בכל ספר שתביא לי (כמו שהראיתי לגבי המילה שיקוץ), כפי שראית בעצמך לגבי המילה  "אבה", ניתן לראות עד כמה כמות קטנה של מילים אינה מייצגת, ועד כמה תוספת קטנה משנה את התמונה לגמרי.

-גם אם נניח שהתורה התקדשה קודם לספרים אחרים, זה אומר משהו על היחס אליה. ברגע שמדובר במלים עתיקות ברור שלא מדובר בתקופת הבית השני, אם היה כאן צילום מצב של הכתיב, הוא היה צריך להיות קדום מאד. כי הכתיב של 'הוא' לא היה קיים בימי הבית השני, לפיכך דיברתי על דברים שידוע שהם עתיקים. וציינתי שסגל כבר טען זאת באריכות.

לא ברור לי מאיפה אתה לוקח איזה כתיב היה קיים בבית שני ואיזה לא, המקורות החוץ מקראיים מהתקופה הפרסית הם כידוע מועטים מאוד. בכתובות שמצאו מסוף ימי בית ראשון העברית היא מאד ארכאית, אין שום סיבה להניח שהמצב לא היה כך עד תחילת בית שני.

-בנוגע לכתיב של דויד, תהלים בהחלט מיוחס לתקופת הבית השני על ידי רבים וטובים, כנ"ל חלקים מישעיהו וירמיהו. וכמובן קהלת, ואף רות. ובקיצור כולם במדה זו או אחרת. מלבד זאת, זה מלמד שלא נעשתה (עכ"פ בפרט זה) עריכת כתיב אלא יש כאן צילום מצב של התקופה הקודמת.

אכן בנוגע למילה זו כנראה לא נעשתה עריכת כתיב, (היא לא מוזרה כמו המילים האחרות שהבאתי, מה גם שיתכן שהספרים הללו נשתמרו בקרב חוגים כוהניים יותר שמרניים ומצומצמים).

לא טענתי שכל הספרים הם קודמים, אלא שהמילה דויד שימשה בתקופה מסויימת (או בחוג מסויים) בזמן שיבת ציון ואחר כך חזרה הצורה השכיחה בתנ"ך. 

בכל מקרה, הטענה הזו לא מקדמת אותנו לשום מקום בנוגע לכתיבת התורה כך שהיא לא יכולה להצטרף לטענות האחרות , בנוגע לטענות שהיא כן נוגעת אליהם, הרי השיוך של תהילים וישעיהו השני לתקופות המיוחסות להם במסורת, הוא כל כך מופרך כך שלטענה הזו אין בכלל משקל באופן יחסי.

-העובדה שהכינוי צבאות הוא פיוטי לא צריכה לגרום שלא יופיע בכל השירות שבתורה כמו שירת הים שירת האזינו שירת בלעם וכיוצא בהן. אני לא חושב שדינו כ'מופע נדיר'.

לדרוש שביטוי שמופיע בספר מלכים 4 פעמים,  יופיע בכמה שירות שבתורה, ואם לא, להביא מכך ראיה למשהו –זה דבר מופרך ביותר. מה גם שלדעת רבים מחוקרי המקרא, השירות שבתורה הן אכן עתיקות מאוד, כך שלהביא מהן ראיה למשהו, זה לא ממש מומלץ.

-ספר דברים כמעט ואינו מתאר אירועים מהשטח, הוא נאום של משה שכולל הטפות וחוקים. העדה אינה 'התקהלות המונית' אלא שם שם העם כולו וביטוי מקביל ל'העם', אין שום קשר בין 'העדה' לבין 'התקהלות'. וגם אין סבה לחשוב שהתקהלויות נהגו עד תקופת המלוכה דייקא ותו לא.

אני חוזר בי מההסבר שאמרתי. בכל מקרה הגיוני שהכינוי "עדה" ככינוי לעם נאמר ככינוי לקבוצה מצומצמת, מגובשת באופן יחסי בחבלי הלידה שלה, לפני שנהייתה לעם. יש הבדל באופן בו מתייחסים לקבוצה אתנית מצומצמת, לבין האופן בו מתייחסים לעם היושב בכל חלקי הארץ.

בכל אופן, ככל הנראה  הרוב המוחלט של המקומות שבהן כתובה המילה "העדה" הם כהניים, כך שאם המילה "עדה" מראה משהו, זה בעיקר תמיכה בתורת התעודות.

-רוב העוסקים המקצועיים בתחום מניחים שתי הנחות שאינן מאפשרות להם להסכים עם התפיסה המסרתית: 1) מעולם לא אירעו נסים ולא נובאו מאורעות, 2) דברים באים לעולם בדרך של אבולוציה והדרגה,  ואין סיבה שיהיה בזמן קצר ללא שום סיבה מפץ רעיוני משמעותי. ואין פלא שמכאן ואילך כל אחד מגיע למסקנה אחרת, אני לא טוען למחקר עצמאי אלא משתמש בנתונים אליהם מגיעים החוקרים עצמם.

אני לא חושב שאלו הסיבות היחידות שבגללן החוקרים הגיעו למה שהגיעו, אדרבה רבים מחוקרי התנ"ך עשו עבודות בלשניות משמעותיות מאוד והגיעו למסקנות שונות לחלוטין משלך. בכל מקרה, כוחך יבחן בטיעונך שנכון לרגע זה הם דלים ולא משמעותיים.

הדמיון הלשוני הכללי בין התורה לנביאים, נובע לדעתי מהעובדה שהנביאים נצמדים ללשון התורה, כפי שמקובל לדבר על 'עריכה דטרוינימיסטית' או 'עריכה כהנית', איך שלא יקראו לזה ברור שהתורה ותכניה ולשונה השפיעו רבות על כותבי הנביאים. אבל כשהנביאים נכנסים לפיוטיות הם בהחלט מדברים בשפה שונה, אף אחד לא יתבלבל בין קטע בתהלים ובין קטע מהתורה (חוץ מהמקומות בהם תהלים מדבר על תכני התורה וכדו').

כשנכנסים לפיוטיות תמיד מדברים בשפה שונה, החכמה היא להשוות טקסטים בעלי תוכן דומה.

לגבי ההסבר של לשון התורה, אני לא שולל אותו. אבל תזכור שהוא אחרי הכל "הסבר", לאו דווקא הדבר הטבעי אותו היינו מצפים למצוא. והדבר הזה מפחית בהרבה את הכוח של הראיות שלך שגם להם  אפשר לתת הסברים (טובים בהרבה לדעתי), אתה לא יכול להביא 5 מילים שנמצאות בתורה ולא בנביאים ולנסות להוכיח מזה משהו  ועל כל ראיה סותרת להשתמש בהסברים אד הוק. או שאתה מפתח תיאוריה עקבית הניתנת להפרכה, או שאתה מסתפק בהסברים מקומיים, אי אפשר לתפוס בשני צידי החבל.

בזמננו ההבדלים מתבצעים יותר מהר, עקב הידע הרב והיכולת לגוונו. לא רק בתחום השפה, אלא גם בתחום הלבוש וכל ענפי התרבות. כל מה שהיה  לפני 10 שנים IN היום הוא פאסה, ברור שבעבר לא היה כך.

הבאתי לך ראיה מלשון חכמים ולשון המקרא, גם האנגלית של שייקספיר שונה מאוד מהאנגלית העתיקה. בכל מקרה, כפי שכתבתי, אני לא בלשן, ואני לא הולך להביא מכאן ראיה מוחלטת למשהו, רק הסתברות.

-הופעת ימים בנ"ר מוזכרת במקור בהערת שוליים, אמנם הפרשנות של שתי מקורות שהבאת אינה ברורה בכלל. בש"א כט' לא נראה שהכוונה לשנה, אלא בתקופת זמן המקבילה לשנים, וכן 'ויהי מקץ ימים ויבש הנחל' לא מדובר 'כשעברה שנה', אלא כשעברו ימים רבים.

דניאל ונחמיה שוב שייכים לתקופה אחרת.

בכל המקומות בחומש בראשית אין שום רמז לכל שהכוונה לשנה, (אדרבה, בסיפור של רבקה נראה שמדובר בימים בודדים). כך שהאזכורים המרמזים לשנה שייכים כולם לספר כהנים (או לשמואל כז) מעניין למה המילה וולאוהזן קופצת לי לראש?

הקטנת מרחב המדגם על ידי הוצאת כל ספרי הכתובים מהמשוואה (שבאופן כללי הם פחות דומים לספרי המקרא מספרי הנביאים) נראית לי כעוד טקטיקה עלובה שנועדה להתאים את העובדות לתיאוריה גם כשהם לא מתאימות. לפני רגע טענת שגם הנביאים השתדלו מאוד לכתוב בלשון המקרא, זוכר?

[כמובן שאם היית מוכיח דפוס שיטתי התמונה הייתה שונה, אבל פה מדובר בכל מקרה במקרים נדירים שממילא השימוש בהם להוכיח משהו הוא מפוקפק ביותר, אז להוציא גם את הכתובים מהמשוואה כשזה לא מסתדר, בכלל הופך את הדבר לבדיחה].

-ביכלתך לספק הסבר להיעדרות ה'נקבה', ברור שכל מקרה ספציפי ניתן להסבר, ויש לחפש מכלול, ולא לעסוק במקרים ספציפיים.

אני לא חושב שסיפקתי "הסבר", אני חושב שהראיתי שהקושיה לא מתחילה בכלל. אין אף מקום שנכתב "נקבה" בתורה  בהקשר סיפורי. האם לדעתך לכתוב על חיות "אשה", או בטומאת יולדת "ואם אשה תלד" זה הגיוני?

אם אתה דווקא מתעקש ללמוד מזה משהו, אז ניתן להסיק שנקבה היא מילה כוהנית, והנה עוד פעם חזרנו לוולאהוזן.

בתודה על העצות ועל ה'קריאה של חיבה' + חיבת הקודש, הכל מתקבל בחיבה.

אני שמח שאנחנו בסדר, ועוד פעם אני מבקש ממך יפה, כשאתה בא לשכנע אנשים תנסה לעשות זאת באמצעות טיעונים רציניים אפילו אם זה יאלץ אותך לכתוב רק 10 עמודים ולא 300. לא עדיף להתמקד בעיקר במקום בכל הרעש שמסביב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 00:07 לינק ישיר 

כפילות בטעות

תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 06/11/2011 00:13:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 08:26 לינק ישיר 

eli_s כתב:
אלי ס התכוונתי לאלטרנטיבה שלו ליציאת מצרים וסיפורי התורה, לא להשקפתו בחיים
גם אני בדעה של חיה ותן לחיות ובעיקר תנו לחיות לחיות.
ועוד משהו בזכות השקרים הקדושים האלה אתה מתכתב פה בארץ ישראל בשפה העברית בפורום של חרדים
כי אם היינו הולכים לפי השקפת ייתכן  אתה אולי היית נקרא הנס איכר שוויצרי עם שני ילדים
ועדר פרות שמנמנות.(אולי זה עדיף אני לא יודע)
דינוזאורוס אם יש לך הוכחות אחרות תשמיע אותן אין לי שום העדפה לכלום.

תוקן על ידי דייר ב- 03/11/2011 20:51:25

1. לא נראה לי שיש לו השקפות פוזיטיביות. אולי הוא יכול להזדהות עם תאוריות כלשהן. (אולי אם התאוריה אותה העלתי אני הדל למעלה)
2. מה אכפת לן? מה כל כך רע בשוויץ?

בגלל שיודע צדיק נפש בהמתו הוספתי את ההערה בסוגריים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 08:35 לינק ישיר 

בפרשת השבוע מתוארת ככר הירדן כארץ מצרים.
ואני שואל אם הספר נכתב בארץ למה לתאר בתאור שלא אומר כלום ליושבי כנען
צריך לזכור שלא היו קרוזים למצרים או סתם טיולים מאורגנים לפרמידות.
האם אין מפה ראיה שהדברים נכתבו לאנשים שנופי מצרים היו מוכרים להם ושזכרון המראות והנופים
היה טרי אצלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 10:33 לינק ישיר 

לגבי רשימות המילים המופיעות רק בתורה ולא מאוחר יותר, מלבד שיש בהן טעויות רבות (כפי שהארכתי בזה בפורום "ביקורת המקרא" בהיידפארק), עיקר הבעיה בהן שהן אינן מוכיחות דבר לענין התיארוך.
שכן בכל חומש וספר במקרא ישנן מילים שמופיעות אך ורק בו (ראה כאן), ובודאי שלא נסיק מכך שירמיהו ומלכים נכתבו בשתי תקופות שונות לחלוטין, וכמו כן לא נסיק שויקרא ובמדבר נכתבו כל אחד בתקופה שונה לחלוטין.
הדרך היחידה לתארך ספר ע"פ פריטים לשוניים, היא אם נעמיד כל פריט לשוני שכזה בשלושה קריטריונים, כפי שהגדירם הבלשן הנודע פרופ' אבי הורביץ (א' הורביץ, "הוויכוח הארכיאולוגי-היסטורי על קדמות הספרות המקראית לאור המחקר הבלשני של העברית", בתוך 'הפולמוס על האמת ההיסטורית במקרא', הוצאת יב"צ 2002, עמ' 37-38).

הורביץ מציב את שלושת הקריטריונים הבאים, כמחויבים על מנת לתארך פריט לשוני לתקופה מסויימת:

א) תפוצה תקופתית במקרא - יש לוודא שהופעותיו של הפריט הנדון אכן אופייניות לספרים אשר ללא ספק נתחברו בתקופה X.
ב) שגירות במקורות חיצוניים - יש להוכיח כי הפריט המדובר רווח לא רק בטקסטים במקרא בתקופה X, אלא גם במקורות שמחוץ למקרא המתוארכים לתקופה X.
ג) מציאותם של שימושי לשון חלופיים במקרא - יש להראות כי בהקשרים דומים מבחינת תוכנם וניסוחם עומדים לרשותה של העברית המקראית המאוחרת/מוקדמת אמצעי ביטוי חלופיים (כגון מילה נרדפת).

והוא מסביר את הצורך בשלושתם גם יחד, וכותב כך: "
מילויו של התנאי הראשון מצדיק את עצם העלאתה של התזה, לפיה יש להטיל ספק בקדמותו של הפריט הלשוני הנדון.
מילויו של התנאי השני מלמד, כי התפוצה המאוחרת במקרא איננה מקרית וחסרת משמעות כרונולוגית, אלא משקפת בנאמנות מציאות לשונית אותנטית של התקופה המאוחרת בכללותה - גם מעבר לגבולותיו המצומצמים של הקורפוס המקראי שבידינו.
ולבסוף, מילויו של התנאי השלישי מעיד כי אין לתרץ את היעדרותו של הפריט החשוד מן הרובד הקלסי כנובע מחסרון הקשר מתאים, או הזדמנות נאותה, להשתמש בו בתוך טקסטים שנתנסחו בעברית מקראית סטנדרטית." עד כאן דבריו.

מה שאומר שיש לקחת לדוגמה מילים נרדפות ו/או מילים שמשמעותן השתנתה, ולהעמידם בשלושת הקריטריונים הנ"ל. ורק מילים העומדות בשלושתם גם יחד נוכל להחשיבן כמתוארכות לתקופה X, ובהצטברותן אף לתארך ספר כלשהו לתקופה X.

תוקן על ידי מקרא ב- 06/11/2011 11:06:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 11:41 לינק ישיר 

הדיון בפרטים מסיח את הדעת מהעיקר.

האם יש "הוכחה" על זמן כתיבת התורה (לצורך הדיון חמישה חומשי תורה), או רק שאלות ונקודות בעייתיות בתיארוך המחקרי?

מחקר ביקורת המקרא אינו טוען בהגדרה למוחלטות. ברור שתוך כדי תנועה חוקרים מתאהבים בתיאוריה ומתחילים להתנסח במוחלטות.

לצורך הדיון מה שחשוב, אלו הדברים עליהם הם מצביעים והמוכיחים כמעט חד משמעית על אי אחידות המקרא ועל כפילויות וסתירות המצביעות על שילוב של כמה נוסחאות לתוך הטקסט. דוגמת סיפור המבול, שהוא לכאורה דוגמה קיצונית מאד ובלתי אפשרית ליישוב כגרסה אחת.

כדי לטעון כי לא הכול ניתן מרועה אחד בזמן אחד, אין צורך להצביע במדויק על הכותב ועל מועד הכתיבה.

נניח כי אין שום דרך להגיע למסקנה מוחלטת בשאלות הללו וכי זה עונה על ההוכחות כי לא ייתכן שהכול נכתב על ידי כותב אחד בזמן נתון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 11:50 לינק ישיר 

אפשר לדעת מה הבעיה בסיפור המבול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 12:04 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

הדיון בפרטים מסיח את הדעת מהעיקר.

האם יש "הוכחה" על זמן כתיבת התורה (לצורך הדיון חמישה חומשי תורה), או רק שאלות ונקודות בעייתיות בתיארוך המחקרי?

זמן כתיבת התורה בגירסה שבפנינו. זו שלכאורה מתעדת שני מיליון בני אדם חיים על מזון פלאי בלבד במשך 40 שנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 12:21 לינק ישיר 

דייר כתב:
אפשר לדעת מה הבעיה בסיפור המבול?

ראה
http://www.bhol.co.il/Forums/topic.asp?topic_id=851454&forum_id=1364 בתור התחלה (שאר החומר באנגלית). הסיפור בבירור מכיל פרטים שונים (2 חיות? 7?) את הפרשנות המסורתית לדברים אתה מכיר. יש הסבר לפיו הסיפור הוא שילוב שני מקורות (עם טענות לשוניות לעניין). כדי לראות תשובות לכך, חפש לדוגמה יהושוע מאיר גרינץ. גם לדבריו יש תשובות וחוזר חלילה.
אישית אינני מבין את הקשר הישיר לאשכול זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 12:31 לינק ישיר 

הקשר לאשכול הוא כי אם מדובר בנוסחאות ששולבו, כנראה זה לא התרחש בבת אחת.
מקודם היו מגילות מגילות ורק לאחר מכן אוחדו.
למשה רבינו לא היו אילוצים שחייבו אותו לאחד בין גרסאות שונות לאותו סיפור.

תוקן על ידי ייתכן ב- 06/11/2011 12:46:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 12:38 לינק ישיר 

קראתי את האשכול שהבאת על המבול והרעיון כל הזמן חוזר על עצמו
אני הייתי מצפה שספר יכתב בצורה שאני חושב שצריך להכתב
זה לא נכתב כמו שחשבתי(יש כפילויות יש סתירות)
מכאן שיש כמה מקורות.
אז אולי זה נכתב לא בצורה שאתם חושבים שצריכה להכתב למטרות אחרות?
איזו מין הוכחה זאת?
ה' משועבד לדרך החשיבה של אדון רב צעיר או שיבולת או השד יודע מי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 12:44 לינק ישיר 

ייתכן
ממה היו עשויים המגילות של משה? פפירוסים? גווילים? מי שמר עליהם בתקופת השופטים, המלכים. 1000 שנה זה זמן ארוך לשימור פפירוס או גויל והכתב.
 בזמן כה רב. הדברים לא נשמרים. הם הועתקו מחדש? מי העתיק מתי. ומי בדק את המקור ואת ההתעק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 13:05 לינק ישיר 

דייר כתב:
איזו מין הוכחה זאת?

אני אישית מסכים אתך (ואולי חולק על אחרים) שזה אינו הסדר ההגיוני להציג את הדברים, וזה מה שניסיתי להגיד. אני בהחלט מבין את טענתך שבסדר זה המסקנה נראית מגוחכת.

הסדר ההגיוני לדעתי הוא כך:
1.
א. ניתוח ההסתברות שהתופעות הפיזיות המתוארות בתורה ארעו מילולית, לפי חוקי המדעים המדוייקים הידועים לנו.
ב. ניתוח ההסתברות לקבלת גרסה מוגזמת (כולל מס' המשתתפים וכו') ע"י קבוצת אנשים בעת העתיקה (לא אכפת לי אם בגרסת האשכול של דינו או גרסת האשכול של ייתכן), לפי חוקי מדעי החברה הידועים לנו.
ג. הסקה ע"ס ההשוואה שסביר שהאירועים המתוארים לא קרו מילולית (לו היה נפתח אשכול כזה, לדעתי הוא היה קצר מאד).
ד. הסקה שהתורה לא נכתבה ע"י הקראה מה' לאדם.
2. לאחר מסקנה 1ד', השאלה עולה איך/מתי/ע"י-מי נכתבה התורה. את זה אין סיבה שלא לנתח בצורה לשונית/תרבותית/היסטורית, וכו' (המסקנות אכן יהיו רכות יחסית, מטבע הדברים).

אבל בסדר שונה, בודאי שזה יכול להיראות מגוחך. נניח אם בתור סטודנט הייתי שומע מרצה אומר בהרצאה שלכל עצם יש גם תכונות של גל, וזה מוכח מזה שכשהוא לוחץ במעבדה על הכפתור הירוק, נדלק אור צהוב בחיישן (בלי חומר רקע רב מה הם עושים) - בודאי שהיתה עולה השאלה איזו מין הוכחה זו?

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 06/11/2011 13:08:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 13:17 לינק ישיר 

ואיך אתה יכול למדוד את ההסתברויות האלה?
וכמו שהדינוזאורוס אומר למה להניח שאנשים בימי קדם לא ידעו להבחין בין מן שיורד מהשמים להפרשות של כנימות?
אם כבר הטענה של ייתכן שאנשים פעם הייתה להם ראייה אחרת של המציאות הנראית לעיניים זקוקה להוכחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/11/2011 13:24 לינק ישיר 

הרצאה מס 12 באקדמיה מוכיחה (כביכול)שלא היתה עריכה בספרי התנך

כלומר: לאחר שנוכחנו שהספרים נכתבו בזמן אמת,עדיין יש מקום לכופר לטעון שהספרים עברו עריכה בזמן מאוחר יותר, ולא כל מה שנכתב שם אכן נכתב בזמן אמת, (סיפורי הניסים), אולי הם הגזמות ואגדות עם שנוצרו מאוחר יותר, שהרי אם זה אכן כך כל האשכול הארוך בין דינו לייתכן מיותר.    ולכן באה הרצאה 12 לסתום את הגולל על טענת העריכה ולהוכיח שזה לא ייתכן.

ואלו ההוכחות: כלשונם.

1)אין תקדים.

בשביל לטעון שספרי היסטוריה שעם שלם מחזיק בידיו כקדושים, אינם היסטוריים באמת, אלא הם תוצאה של שכתוב היסטוריה שגרמה לעם שלם  להאמין בהיסטוריה שקרית, צריך לכל הפחות איזה תקדים היסטורי, תקדים שיראה לנו כי סיטואציה כזו אפשרית. אך אין שום תקדים לכך, ואפילו בסדרי גודל קטנים בהרבה.

רגילים אנו לספורי ההגזמות של המלכים בכתובותיהם, להעלמת הפסדים ונסיגות בקרב, זהו טבע האדם, וכך בדיוק אנו קוראים בימינו בספרי אוטביוגרפיה כיצד כל אדם מטהר את עצמו מכל מה שיכול להטיל דופי.. אך אין שום תקדים בשום מקום בהיסטוריה, לעם שבדה לעצמו היסטוריה מושלמת. מאות שנים המתוארות בקפדנות ובפרוטרוט, אין בהם רק מן הפיאור ומן הגוזמא המוכרים, הם ספורים היסטוריים בעלי אופי היסטורי מקיף, ובעלי תוכן אוביקטיבי, מעולם לא נצפה מצב כזה, ומעולם לא נטענה טענת זיוף כזו כלפי איזה שהוא עם המקיים היסטוריה בסגנון כזה. 

הנסיונות לערוך השוואות של 'התפתחות מיתוסים' בעמים שונים בימי הקדם, הם חסרי משמעות לענינינו. הלא כל ההבדל בין ספרי התנ"ך לבין המיתוס, שהמיתוס אינו אלא 'ספרות יפה' חסרת בסיס ושורש היסטורי, ואילו התנ"ך הוא ספר היסטורי רציף בעל אופי היסטורי מובהק. האם מצב זה דומה לסיפור שסיפרו בני אדם בימי קדם בתור אגדה בעלמא, שלאחר מכן הפך לאגדה עוד יותר יפה?[1]

כלומר: אין תקדים של עם שבדה את כל הסיפור ההיסטורי שלו, הגזמות וסיפורים על ניצחונות שלא היו- יש הרבה, אבל לבדות את כל ההיסטוריה לא קיים דבר כזה. והנה לכם הוכחה מס 1 שספרי התנך לא נערכו ולא נתווספו בו סיפורים בזמן מאוחר יותר.

עצם הטענה כי עשרות תעודות שולבו זו בזו ע"י קיטוע לחצאי משפטים וכדו' הינה בלתי קבילה, משום שלא מצאנו בכל ההיסטוריה של המין האנושי שום פעולה שכזו - קיטוע וסירוס כתבי קדש ושילובם לספר אחד בתבניתם הישנה כשהם מעורבבים זה בזה. כפי מיטב ידיעתי גם בספרים בעלמא שאינם כתבי קדש מעולם לא נעשה מעשה שכזה. ומכיון שאין לנו שום דוגמא בהיסטוריה האנושית לפעולה שכזו, ובודאי לא בישראל, כיצד ניתן להניח כהנחה פשוטה כי 'מלאכה' זו היתה נחלתם של מאות ואלפי סופרים ישראליים במשך מאות שנים?

כלומר: בכל כתבי הקדש בהיסטוריה של המין האנושי לא היה כדבר הזה. שימו לב, בכל כתבי הקדש של העמים לא היה כדבר הזה. בכמה מדובר ב10 סוגים של כתבי קדש אולי ב20 .          ושימו לב גם בספרי חולין לא היתה כנראה עריכה למיטב ידיעתו של האקדמיה.

2)הוכחה מס 2

אין וויכוחים בין הספרים אין בו פרקי פתיחה וכו.

והנה למרות שבתנ"ך נמצא גם כן אי אלו הבדלים בשמות ומספרים, שהם בדרך כלל ענינים טפלים ונתונים לפרספקטיבה. אין כאן שום ויכוחים בין הסופרים, הספרים משתלבים למסכת אחת, ולא להיפך. מכיון שהתנ"ך הוא ספר העם, הספר אינו שייך לאדם מסויים, אין בו פרקי פתיחה, יחוס למחבר, התנצלות על החיבור, מכיון שכתיבת יד ה' בהיסטוריה היא חובה קדושה ומובנת מאליה על העם כולו. הוא הספר הקדוש של העם כולו בו נכתבו דברים ע"י מי שמקובל על העם כולו, אין בו ביטוי לויכוחים על ההיסטוריה, וההבדלים המעטים שבין המקראות רק מוכיחים שלא נעשתה כאן שום עבודת עיבוד ו"כאילו קונצנזוס" יש כאן את סיפור העם התמים והמסורתי - האמתי.

ועל סיפור כזה המייצג את כל העם, ורק כך השתמר שנים רבות כל כך על ידי העתקות בלבד, תופעה יחידה בהיסטוריה! תופעה המעידה על ההערצה ששררה אליו, כלום ניתן לדמיין שהוא פרי זיופים וסילופים?

כלומר: הרי דעת המבקרים שנעשתה עריכה וחלק מההוכחות שלהם זה גם מההבדלים שאנו מוצאים בין הטקסטים, ודעת האקדמיה ליהדות שאין אלו הבדלים מהותיים, ואדרבה הבדלים אלו מוכיחים שלא נעשתה עבודת עריכה.

אז יש לי הצעה בשבילך אולי במקור כן היו הבדלים מהותיים ואותם כן ערכו, ואת ההבדלים הקטנים הם לא ראו צורך לערוך כפי שלדעתך הם ענינים טפלים שאין צורך לערוך.                                                      אבל לדעת המבקרים זה כן מוכיח על בלגן.                                                                                   ובכל מקרה הוכחה זו לא מוכיחה כלום לטענה העיקרית של יתכן שאולי נוספו סיפורי עם בזמן מאוחר יותר.

חבר יקר התחלתי בתחילה בפרק 10 משום שחשבתי שאלו הן עובדות מדידות, מחקר טהור, שניתן לבדוק אותן. בקשת לרדת מזה, עשיתי כבקשתך , עברתי לפרק 12, מה אומר לך .       חשבתי שאני באקדמיה ומצאתי סברות שלא היו עוברות בקורת של עורך עתון.

(עצרתי בשלב זה משום שההקלדה לוקחת לי המון זמן, אכבד את שאר החברים לבקר את פרק 12.)

סלח לי שאני חוזר לולדמן, ההוא מפרק 10. עשה טובה ותמחוק אותו מהאקדמיה, וגם את כל הקטע של הכפילויות.

גם שפת הדבור בתורה כפולה פעמים רבות מאד אף בתיאורים ריאליים ובחוקים: "נתונים נתונים" "הסתר אסתיר", "רפא ירפא", "הסך נסך", "הרבה ארבה", "פתוח תפתח" "מות יומת" "סקול יסקל" "ירה יירה" "לנדור נדר" "נזיר להזיר" "הכה תכה" "הענק תעניק" "גנוב ייגנב" "העבר תעביטנו" "היכרת תכרת" "אמור יאמר" "המול ימול" "ראה תראה" "הקרב הקרב" "יצא יצא" "שקץ תשקצנו" "תעב תתעבנו" "עלה נעלה". בנביאים אנו מוצאים לשונות כאלו בעיקר בשירים (שבהם נשתמרה הלשון העתיקה). ובתורה בולט ביותר במספרים: חמשים בחמשים (שמות כז יח). 

[העירני ידידי מ. ולדמן שביטוי כפול אחד כן נשתייר בנביאים: 'מות יומת', מה שמלמד על האופן בו היינו רואים את שאר הביטויים הכפולים אם היו משתרים גם הם]

גם כאן נדגיש, שאין הכוונה כלל לפרש או להסביר את סבת ההבדלים האלו, אלא אך ורק לציין את עובדת קיומם

.אם אתה צריך דוגמאות של כפילויות מילים בנביאים, אם אתה מבין רק כשמסבירים לך באריכות וטבלאות של "עץ נטוע"  אני יחפש עבורך אבל לפני שאני מחפש כבר עולות לי כמה דוגמאות. הפטרת השבוע, "ובחורים כשל יכשלון", ובהלל "דחה דחיתני", ואיך אמר שלמה "הבל הבלים הכל הבל" . וגם הקטע עם הכפילויות הוא הבל הבלים.

תוקן על ידי חפשי ב- 06/11/2011 13:46:44

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הוכחות לכתיבת התורה בזמן המאורעות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 ... 24 25 26 לדף הבא סך הכל 26 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.