|
|
| נשלח ב-2/11/2011 13:45 |
|
| |
(ספרו של רא"י השל "אלוקים מבקש את האדם" בנוי בדיוק על מהלך זה. ר' מיד בתחילתו)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 13:48 |
|
| |
איזה מהלך?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 13:48 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | דייר
האם בחז"ל יש התיחסות לשאלה זו?
בוודאי אל כורחך אתה נולד\חי\מת |
|
מה ההתייחסות פה? זה תאור מצב
אבל השאלה היא למה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 14:16 |
|
| |
נורת לא. אלקים הוא לא בתוך שום מערכת. לב. אם אתה חושב שאולי אין תכלית אין לי וויכוח אתך. לג. כן. אם יהיה איזה תועלת, למה לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 14:20 |
|
| |
ע.הלל מה עושים העצים
מה עושים העצים? - צומחים ומה הבתים עושים? - עומדים והעננים? - נוסעים, נוסעים והקוצים? - עושים שריפות ומה הציפורים? - עפות עפות עפות עפות עפות עד שמתעייפות. הזמן עובר ככה והאדמה נחה אז מה? אז מה? אז ככה מה עושים ההרים? - מאומה ומה רכבות עושות? - מהומה ומה עושה הצאן? - אבק והאוניות? - עושות מרחק ומה עושה הים? - ים ומה עושה השמש? - יום ומה עושים הכוכבים? נופלים עלינו ממרום נופלים נופלים נופלים לאן? - לשום מקום הזמן עובר ככה... מה עושים העצים? - צומחים ומה הבתים עושים? - עומדים והעננים? - נוסעים והקוצים? - עושים שריפות ומה עושה אני? - כלום כלום מה עושה אני? - כלום אני? - אני שואל, סתם אני שואל מאוד מאוד מאוד מאוד אני שואל הזמן עובר ככה..
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 14:34 |
|
| |
להוא -הא
הו הא!!!!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 16:18 |
|
| |
אנשים משועממים כי אין להם תוכן וסיפוק מהחיים- שואלים מה תכלית החיים? האדם שיש לו עניין בחיים לא שואל את השאלות האלה- כי יש לו תוכן בחיים ותכלית בחיים, כי הוא בעצמו הכניס את כל זה לחייו. בונה יוצר מפתח הוגה אוהב נאהב וכ' לא שואל שאלות כאלו,
לאדם הדתי יש את התורה שהוא חיי לפיה. הוא יודע כי ה' הוא הבורא, ואם משעמם לו? הוא צריך לדעת כי אם אלוקים הוא הבורא, אפשר לסמוך עליו שהוא יודע וידע מה הוא עושה ועשה. ויפסיק להשתעמם, ויתחיל לעשות, ופתאום יגלה שיש תכלית לחיים. תכלית גדולה ויפה, .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 19:00 |
|
| |
נכתבו הרבה דברים נכוחים על ידי חכמי ורבני הפורום. כיוון שהשאלה הופנתה אלי אענה אף אני. אני שואל האם יש הוכחה לאמתות הדת. על השאלה הזאת אפשר לענות בהצגת הוכחה, אפשר לומר כי זה כדאי. אם הבנתי נכון תשובתך היא כי זה כדאי. כיוון שזה נותן משמעות (להבדיל מתכלית – אם הדת אינה נכונה אין שום תכלית במצוות. גם אם כן הרי אין לנו מושג מה התכלית ולכן זה לא פתרון למי שחייב להרגיש "תכלית") לחיים. לשאלה אודות הדברים הפחות תועלתיים בדת ענית כי הנזק רב על התועלת? מה דעתך (במקרה וישאלו לעצתך) אודות נשים עגונות, ממזרים ושאר אנשים שהדת מאמללת את חייהם? מה בדבר למסור את הנפש ולא להשתחוות מהשפה ולחוץ לעבודה זרה? לא חבל על החיים? ועוד לא אתגרנו את הדת עם רוב המאמינים המתמודדים רוב הזמן עם נקיפות מצפון. שאלתי אליך: א. האם הנך מסכים כי כדאי אינו הופך לאמת? ב. האם העובדה כי יש לך שאלה, חשובה ככל שתהיה, לשאול אותי, היא תשובה לשאלה אחרת שאני שאלתי אותך? (כתבת שאתה עונה כמו יהודי. תרתי משמע). מה שאתה טוען אינו "תשובה" טובה יותר, אלא שלדעתך חייך נעימים יותר. (גם בסטטיסטיקות היותר מטיבות, הדתיים זוכים להטיה קלה לטובתם. מי יודע אם זה לא נגרם כיוון שהם חושבים שזו עבירה לא להיות מאושר...) ג. יש כאן פרדוקס. כדי ליהנות מ"התכלית" חייבים להאמין בה. מי שלא מאמין לא נהנה. עובדה כי אינך אומר לילדיך (וכנראה גם לא לעצמך) יש לכם אפשרות לחיות כמו גוי ולסבול או כמו יהודי וליהנות, אלא אתה אומר להם זה מותר וזה אסור! זאת אומרת שאדם מודע, לא יכול כלל להשתמש ב"פתרון" שלך. ד. המוסר שפרזנט הציע יכול להיות מבוסס אף הוא על רעיון התכלית. מדוע הוא נותן פחות סיפוק מהיהדות. מה בדיוק ניתן להפרכה ברעיון כי אלוהים רוצה שנהיה מוסריים. (אולי זה פשוט יותר קשה מלקיים פולחנים? אז הדת היא בסך הכול בריחה למחוז קל יותר? מפלטו של הנבל?). ה. הניסיון ההיסטורי מראה שהדת גרמה ליותר צרות מהניהיליזם. ו. הסבר נא מה הכוונה בתוך המערכת ומה מחוץ למערכת. זו הגדרה שרירותי לחלוטין. ז. יש לך הוכחה כי יש תכלית? אם כן, האם יש לך הוכחה כי הסיפוק האישי או ההגשמה האישית שלך הם התכלית? יש דמיון רב מאד בין הדת שלך לשל מקסמן. דווקא זו של מקסמן סבירה הרבה יותר. שניכם צריכים לענות, מדוע אינכם מאמצים את הרעיון הרפורמי, הנותן מענה לבעיות אותן אתם רוצים שהדת תפטור בשבילכם. הייתי מרחיק לכת ואומר כי יש כאן רמיה עצמית. כאשר נשחק לך הדיו ברצועות התפילין אתה לחוץ לצבוע אותן מחדש? מדוע? מה גורם לך להיצמד לכל הטקסטים הישנים? מדוע אתה לא מרשה לעצמך לפרש מחדש את הדת בכל דור לפי הפשטות המתחדשים. לכאורה הסיבה כי אתה חושש. ממה? מכך שיש איזו "אמת" במהלך העניינים שהשתלשל מאז מתן תורה (שלא היה?) עד היום הזה. יש לך ביסוס לכך? אתה כותב כי אתה יכול להסביר מדוע אינך מצטרף לדתות אחרות. אני מקווה שאתה מבין שההסבר לא יכול להיות שהן שקריות, כל זמן שאינך מוכיח כי הדת היהודית אמתית יותר. אם אתה מתעקש על "תשובה", אז ככה. ראשית מי שאינו מאמין אינו מסופק מהחיים פחות מכל סביבתי המאמינה. כמו אצל כולם יש זמנים טובים יותר וטובים פחות. האינו מאמין השתחרר מהצורך לעבוד על עצמו בעת צרה כי אם יעשה משהו רוחני העניינים יסתדרו, או כי זה כפרת עוונות. אין לו מושג אם יש תכלית ואם כן מהי. הוא שמח על כך שהאבולוציה או האלוהים טבעו בנו את היכולת להיות מסופק מעיסוק בדברים מעניינים ותועלתיים (כן, גם מאוכל טוב וקיום יחסי מין) מלחקור את העולם והאנושות ומהתנהגות מוסרית. אין לו שום עניין לעקור מקרבו את רגש הסיפוק הזה, כפי שאיננו עוקר מלבו את אהבתו ליקיריו. הוא איננו נזקק בשביל זה לשקר את עצמו ואת סביבתו. איננו נזקק לשלם מחיר ולבסס את חייו על דברים שנקבעו על ידי אנשים עם מרחק תרבותי מנטלי אדיר ממנו, והוא יכול להרשות לעצמו לתת לסביבתו לנהוג באופן שהכי נוח לה. כשהוא בסדר הוא חף מנקיפות מצפון על כל מיני שטויות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 20:13 |
|
| |
| דייר כתב: |  | | מה ההתייחסות פה? זה תאור מצב
אבל השאלה היא למה. |
|
תאור מצב כי אין תכלית אם היה תכלית אז אין אל כורחך יש תפקיד להגיע לתכלית,
תראה שטוענים שחייב להיות תכלית הכוונה היא לא לאלוקים הרי אין לאלוקים תכלית ח"ו
הכוונה שיש לכל אדם תכלית, ותפקידו הרצונית להגיע לתכלית, וברגע שיש לאדם רצון אישי אז הוא כבר לא חי אל כורחך הוא פשוט רוצה את התכלית הרצונית שלו,
עכשיו מי שלא רוצה בתכלית כלשהי אז רק אז אפשר לומר כלפיו אל כורחך אתה נולד\חי\ומת ועתיד לתת דין וחשבון,
יהי אור היקר כנראה עושה כאן טעות, אין מבחינת פילוסופית שום תכלית לאלוקים,
אם קיים תכלית זה דווקא מה שאדם בונה מתבונתו תכלית, ואז יש לחיים שלו משמעות וערך אמיתית,
לפי השקפת היהדות (לפי שהאבן עזרא ועוד רואים אותו) תכליתו של האדם להגיע למצב של חנוך ואליהו, כלומר להיות דבק באלוקים מבחינת להיות בלתי נפרד ממנו, ואז בעצם הוא ממש אלוקים,
כל אדם ואשה בעצם סוג של אלוקים ביום שהם מביאים ילד לעולם, לברוא את היקום בלי החיי יכול בתיאוריה לבנות כל אחד במספיק כוח ושכל ודעת,
לברוא ילד חי שמימנו יבואו מיליונים כאלה חיים, זה ממש אלוקים בעצמו (כביכול כמובן)
זה התכלית הפשוט שדווקא הנשים מבינות את זה מיתר הבינה שיש להן, והגברים הם אלה שמתלוננים כל הזמן שאין תכלית לחיים וזה כמובן מחוסר דעת ובינה,
ובכן מכאן בכדי לשמור על קיום צאצאיו לעולמים וכך ההתפתחות הטוב לדורי דורות בצאצאיו הוא,
כלומר העבר והעתיד של כל יהודי היא המשך המשמעות והתכלית שאברהם אבינו רצה מעצמו, וכן בהווה יכול כל אחד להיות חסר משמעות ולצאת מהעץ הענק הזה, מצד שני גם יכול להמשיך את העץ ובעצם מתחיל את העץ מחדש כי יש לו בחירה לצאת,
יוצא שאני אישית מתחיל מה שאברהם התחיל,
ואם אני יזכה מה שהוא זכה עד דורינו ?! דיי לי בתכלית הזו לא להיות במצב של אל כורחך אני נולד\חי\מת,
אין לי כפיה אני יכול לצאת מתי שאני רוצה ולהפסיק את התכלית ולנהנות מהרגע הזמנית, אבל סוף כל סוף אני חיי בכפיה,
מה שאין כן אם אני ממשיך מה שקיבלתי מאבותי שכן רצו תכלית,
ומה קיבלתי ?
קיבלתי שפה !!
שאין תכלית מי ממציא שפה ?
קיבלתי חוקי חברה,
שאין תכלית מי צריך חוקי חברה ?
קיבלתי את המסגרת המשפחתית,
שאין תכלית מי צריך מסגרת משפחתית ?
קיבלתי ארץ אדמה לחיות בה,
שאין תכלית מי צריך ארץ ?
קיבלתי את כל ההקלות שאבות האנושות נתנו לי מקלילת האדם הראשון, כמו הטכנולוגיה מים בברז לחם וחלב ישר למכולת,
שאין תכלית מי צריך את כל זה ?
קיבלתי מאבותי את החירות התבונית והמחשבתית והפיזית, גם מהטבע וגם ובעלי חיים טורפים ומבני אדם טורפים, ומבני אדם נוכלים ושוטפי המוח התבונים הכל בכדי לשעבד את חרותי אליהם,
וכל החרות הזאת קיבלתי מאבותי ומי דמם ממש,
שאין תכלית מי צריך את כל זה ?
מה מציע הנאורות המטריאליסטית ?
התחרות ספורט שיש מתחילה רק יחידים שזוכים בהם, וכל השאר עבדים לזמן ולחברה, וגם הזוכים בסך הכל נהנים זמנית עד אחרי מותם, אין להם עבר בוודאי שאין להם עתיד נצחי יש להם את ההווה,
ועליהם נאמר אל כורחך אתה נולד\חי\מת,
אנו כיהודים זכינו להיות בעבר בהווה ובעתיד, וכל זה כי יש תכלית רצונית,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 22:06 |
|
| |
בקיצור ייתכן לדעתך אין תכלית ואין משמעות [טוב חוץ מלאכול ולקיים יחסי מין]
לשאר שאלותיך אולי אתייחס בהמשך, אולי רק על אלו מהם שנדמה לי שיש משה להרוויח מהדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 22:45 |
|
| |
אני מנסה לסדר את הנקודות שנראים לי חשובות וחדשות לגבי חשיבתי. אנסה לא להתווכח יותר מדי פעמים על הדברים, כי אין בזה כמעט תועלת. אוכל לענות לשאלות להבהיר את הדברים או להתייחס לנקודות בעייתיות. א. ייתכן טען כלפי שאני קרוב לדת מקסמן, ושהשאלה החשבה לגבי זה הוא למה אני לא פשוט מבטל את כל המצוות שאינם נראות בעיני [או בעיניו] כמו הרפורמים. אני מנסה לחדד את השאלה היסודית כאן, והנובע ממנה. כל טעם אנושי שנוכל להגיד לקבלת דת, או לקבלת הדת, לעולם לא תוכל להשתוות לגמרי עם מציאות דת בעצמה. כי הרי אם נגיד מטרת הדת זה לשמור על הסדר החברתי, או מטרת הדת לשמור על יחסים טובים בין אדם לבורא, עדיין כל זה יישאר המטרה הזו ומה שאנחנו מבינים בה, והרי זו איננה הדת בעצמה. מה שיוצא הוא כי מי שיבין את הדת בהגדרה כבר לא יהיה דתי. היינו אפילו נניח שהוא מבין כל מצווה וחק שבדת, הרי אז הוא מקיים את מה שהוא מבין ולא את הדת. מובן שזה פרדוקס שלא יכול להיות [אולי בדעת כמה אחרונים אכן הדבר כן] שמי שמבין נהיה לא דתי. אם כן נרצה להגדיר את זה ככה, אין לי בעיה. כמו שכתב כאן פעם ווטו, בהעדר האמת נוצרת הטוב, בהעדר הטוב נוצרת המוסר, בהעדר המוסר נוצרת הדת [משהו כזה]. אכן הדת לפי המסגרת החיצונית שלה שייכת רק אצל מי שעדיין לא מבין. הדרך היחידה שהיה אפשרי לייסד דת כזו תהיה ההוכחה ההיסטורית לסיפורי מתן תורה וכו'. והוכחה -הזאת בזמננו לפחות- נכשלת. גם אילו זה היה מוכח, איני מבין מה זה אומר בשבילי בכלל. במילים אחרות, גם אם הייתי אצל מעמד הר סיני בגופי זה לא היה יכול לחייב אותי להיות דתי אלא אם כן הייתי עומד על תוכן הדת. אם לא הכל היה סתם כפייה. [ואז אני גם לא דתי באמת] נמצא שכל הסבר על הדת אם נקבל את הדת במובן החיצוני המסגרתי שלה ייכשל בהגדרה. חוץ מהוכחה ליציא"צ וכו'. וגם זה לא היה מועיל לדעתי. ממילא מי שמאמין שעליו לחיות לפי מה שהוא מבין בהכרח שלא יהיה דתי במובן הזה. עכשיו לפי זה נוצרת שאלה, אם אכן הדת שלי הוא מה שאני מבין, למה שאקיים מצוות שאני לא מבין, ושנובעים ממ"ת ומסורת שאני לא יכול לדעת אם היו או לא. קודם כל צריך לבדוק את ההנחה שיש כ"כ הרבה מצוות לא מובנים. או סותרים את המוסר וכדו'. והרי זה עצמו תלוי בהרבה הנחות. להבנתי רוב המצוות יש בהם טעם ענייני שנוכל להבין ו"לטעום". כמובן לא נוכל כאן לעבור עליהם אחד אחד. וכמו"כ לגבי ה"אנשים שהדת מאמלל את חייהם" אני חושב שזו טענה דמוגוגית ולא נכונה. מה עם כל האנשים שהחוק מאמלל את חייהם? מה עם ילדיהם ונשותיהם שלא חטאו אפילו לפי החוק. ? וכן הלאה.. לכן אנסה לענות על הנקודה העקרונית בקבלת דת ומצוות שבהגדרה זה גם בדברים שלא הייתי מגיע אליהם בעצמי. [אגב לא בטוח שהייתי מגיע גם לעקרונות המוסר בעצמי, כל דבר תלוי בחינוך ורקע תרבותי.] והוא שטבע האדם מבקש מסגרת לסדר בו את החיים שלו. בכל תרבות ובכל מקום יש לאנשים מנהגים, סדרים, וכל מיני ענינים שהם לאו דווקא מבוססים על הרציונל אלא יותר תלויים בשימור מנהגים, בטקסים, וכו'. רוב ככל המצוות שתופסים את החיים שלנו הם כאלה. ודברים כאלו בהגדרה לא יכולים להיות דברים שמתחייבים מהשכל וכדו'. לכן יש הגיון להניח תפלין וכדו' אפילו שאין בדבר שום הכרח שכלי. [אגב תפלין זה לא חק אלא מצווה מובנת, השאלה עליה זה רק למה צריכים את זה בדווקא ולמה לא נוכל לספק את הדברים שיש בה בצורה אחרת. ועל זה תשובתי הוא שזה מסגרת. ] קצרתי עכשיו בנקודה זו ויבואר אולי בהמשך. מכאן כמה נקודות. -מסירת נפש לא להשתחוות לע"ז הוא שנותן את המשמעות למעשים של עבודת ה'. החיים ממוסגרים ע"י המוות. אם אין לאדם משהו שהוא מוכן למות בשבילו אין לו גם משהו לחיות בשבילו. -וכי מה איכפת להקב"ה אם שוחט מן הצוואר או מן העורף, אלא לצרף בהן את הבריות. [מדרש] -אני לא "לחוץ" לצבוע את התפלין שלי. אין שום דבר בדת שצריך לגרום ללחץ. אדרבה, היא רק לטובת האדם. זה שהרבה דתיים לא תופסים את זה זה בעיה שלהם. וגורם לשאלות כאלה. רק שכל מסגרת צריכה בהכרח חוקים קבועים שאם לא בסוף לא יישאר ממנה דבר. עד כאן כרגע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 23:13 |
|
| |
שלום לכולם!
הייתי רוצה להשתתף בדיון, אך לא הבנתי בדיוק מהו...
מה טוען בעצם יהיאור, שהדת נותנת משמעות לחייו? אני לא חושב שמישהו יכל להתוכח על זה, אבל אני גם לא חושב שמישהו יכל לטעון שזו הוכחה לנכונות הדת, אז על מה הויכוח?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2011 23:51 |
|
| |
ועכשיו לשאלות של ייתכן שתים הראשונים אני עוזב כרגע רק אומר שאני לא מנסה לטעון שכדאי יותר להיות דתי. אני לא מדבר על הוכחה ושיכנוע חיצונית. אני בסך הכל מנסה לענות בכנות על השאלה מה גורם לי להיות דתי. אני לא מנסה להוכיח כי זה מה שנותן הכי הרבה סיפוק ומשמעות. ולא יודע אם נכון שהעיקר בחיים זה סיפוק. [אם כי זה בוודאי המניע העקרי לפעולות בני אדם] אני אומר שהדת במהותה נמצאת ברובד הדברים שנקראים תכלית/משמעות החיים. זה השטח שעליה מתבססת הדת. מי שלא חושב שצריכים תכלית או משמעות. פשוט חסר לו את המקום שבו בונים את הדת בכלל. מי שמקום כזה קיים אצלו, בהחלט השאלה הזאת מחייבת תשובה והיא מוכיחה את התשובה הנכונה אליה בדיוק כמו שבמקום של הפיזיקה השאלות שיש מוכיחים את התשובות שלהם. במס 3 כתבת "עובדה כי אינך אומר לילדיך (וכנראה גם לא לעצמך) יש לכם אפשרות לחיות כמו גוי ולסבול או כמו יהודי וליהנות, אלא אתה אומר להם זה מותר וזה אסור! זאת אומרת שאדם מודע, לא יכול כלל להשתמש ב"פתרון" שלך." למה אתה חושב שאני לא אומר את זה? ולמה לא יכולים לומר את זה, אדרבה, אני חושב שמאד נכון וראוי להגיד דבר כזה. זה שאומרים בד"כ לילדים מוסר ואסור זה אמצעי חינוכי. אם ישאלו למה אז התשובה יכולה להיות כי זה טוב וככה נהנים. לא הבנתי מה רע בזה? כנראה שאתה טוען שאם לא מאמינים בזה אז לא נהנים מזה ואין סיבה להאמין. אבל אני טוען שזה עצמו הוא סיבה להאמין. 4 הבעיה ברעיון המוסר הטבעי. אם היא מעוגנת באלקים. [וזה כבר מניח קיומו של אלקים שגם לגבי זה אין הוכחה מוחצת.] היא שלא ברור בכלל מה המוסר הזה. אם ישנו מוסר כזה כבר נתחייב להגיד שיש לזה איזה הגדרה וטקסט-כי אם לא אז "נתת תורת כל אחד ואחד בידו"- ואז כבר התורה יכולה להיות הטקסט הזה. 5. טענתה לא נכונה. א'-ברוב ההיסטוריה האנושות היתה דתית. אז מה הראיה בכלל? ב. שני ניהליסטים היטלר וסטאלין עשו במאה האחרונה עוולות שאף דת לא הגיעה למימדיהן בכלל. 6. בתוך המערכת הכוונה פשוטה. לאמירה שתכלית החיים הם החיים עצמם אין שום משמעות. כי זה לא עונה על השאלה מה התכלית. התכלית חייבת להיות משהו חוץ לחיים. אין כאן שום שריריתיות. אם אומרים שהתכלית הוא אלקים, אני לא חושב שיש דרך להגיד שאלקים זה משהו בתוך מערכת החיים שלנו. 7. כבר אמרתי לעיל. אין לי הוכחה שיש תכלית. זה הנחה שלי. או אקסיומה שלי. אני חושב שהיא משותפת לרוב דיירי כדור הארץ. [כולל אתה-אלא שאתה טוען שאתה מסופק מאכילה ומין] מי שבאמת לא חושב שחייב להיות תכלית, אין לי ווכוח אתו. כמו מי שחושב שלא חייב להיות הסבר לתופעה פיזית שאין למדען שום ויכוח איתו. הוא פשוט לא נמצא באותו מקום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2011 00:00 |
|
| |
| tohe כתב: |  | הייתי רוצה להשתתף בדיון, אך לא הבנתי בדיוק מהו...
מה טוען בעצם יהיאור, שהדת נותנת משמעות לחייו? אני לא חושב שמישהו יכל להתוכח על זה, אבל אני גם לא חושב שמישהו יכל לטעון שזו הוכחה לנכונות הדת, אז על מה הויכוח? |
|
אתה צודק! נקודות היסוד של ה"ויכוח" ברורות. הם סתם משמשות כדי לגלוש לנושאים מעניינים ומועילים רבים. ככה זה פורום.
|
|
|
|
|