בית פורומים עצור כאן חושבים

בשביל מה אנחנו חיים?? –לייתכן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/11/2011 14:39 לינק ישיר 

מקס
גם אני חושב כמוך. [לגבי הקטע עם אלקים אני לא בטוח] אלא שאני חושב שהוא הדין מה שמכונה כאן ]פסיכולוגיה, או קיומיות. לשיטת מי שכופר בזה אין סיבה שלא יכפור גם  בזה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2011 15:09 לינק ישיר 

"טוב, אני מערפל, אקווה למצוא ניסוח יותר ברור. אבל לדעתי זה מחייב כבר אשכול אחר. אשכול זה עוסק בנושא של הצגת הבעיה והאם היא יכולה לשמש בסיס למשהו. הצגת התשובה הוא ענין נפרד "

ליהיאור

מכיוון  שאין אתה מערפל בכוונת מכוון (בניגוד לעירפול מכוון כטקטיקה ידועה ואכמ"ל)  מסתבר אם כן שהדברים לא ברורים עדיין גם לך עצמך.
מכיוון שהדיבור הוא תוצאה ישירה מהמחשבה הרי שדיבור מעורפל או לא ברור מוכיח שגם הנושא עצמו אינו מחוור אצלך עד הסוף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2011 21:28 לינק ישיר 

צענע
"אני מערפל" התכוונתי לבעיה בניסוח ברור שיתאים לבאי הפורום הזה. 

אמנם, אני מודה שיש דברים שגם אצל עצמי מעורפלים, אלמלא כן, לא הייתי לומד ומשתתף כאן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 16:32 לינק ישיר 

יהי,

קראתי שוב את דבריך ופשוט אינני מבין מה אתה אומר.

לפני כן הערה. כשתהיתי באשכול סמוך מהי המוטיבציה לדת, קפצת ומחית על הנחתי כי האמונה  מונעת על ידי מוטיבציה. והנה בבואך לדבר על הדת הנך משתית אותה על המוטיבציה (צורך) למשמעות.

מדוע אתה כה עסוק בעניין הוכחות וטיעונים לוגיים בכלל? בזמנו פתחת אשכול אודות "ההיתר" לחקור בשכל. מה המשמעות של זה?

ראיתי גם באשכול סמוך ביקורת שלך כלפי שותפי הטוען כי הדת "מסדרת" את העניינים. מה בין טיעונך לטיעונו?

אתה טוען לעדיפות, או לפחות שוויון, בין הרגש לשכל. נניח. השאלה היא אם ניתן לדלג ביניהם בקלילות לפי הצורך. והאם ניתן להכריע ברגש כי שתים ועוד שתים הם חמש.

במידה מסוימת הנך נוהג מנהג לייבוביץ. בטיעונים למול העמדה הנגדית אתה משתמש בשפה לוגית רגילה. ברגע שאתה מתחיל להסביר את עצמך אתה מחליף לשפה, שאתה הקובע הבלעדי של אותיותיה דקדוקיה וכלליה.

מהי בעצם הדת אותה אתה מציע? (בהתעלם מניסיונות הערפול שאיני יודע אם מכוונים המה, או משקפים את המציאות בה אתה שרוי ביחס לדת).

האם הדת מבחינתך אינה מושתתת כלל על טענת עובדה, או שבסופו של דבר מתרחשת "קפיצה" מהרעיון אל טענת עובדה?

האם יש לך סימוכין כלשהן מהתורה לטענתך, (עד כמה שידוע לי התורה לא מעמידה את משמעות החיים במוקד. כל הבטחותיה הן על תועלת פיזית מוחשית. אם תשמעו ואם לא תשמעו) או שניתן להצביע עליך כעל מחולל דת. (מקסמן מצליח, בכישרון רב, למצוא סימוכין לדעתו/דתו במקרא ובחז"ל).

מה גורם לך להיצמד באדיקות קנאית לכל טקסט שנכתב על ידי מישהו שזכה שדבריו יודפסו ויופצו ובה בעת להתנער בנחרצות ממי שנחשד בשבתאות?

לגופה של דתך.

נניח כי יש אלוהים וכי יש תכלית לחיים והיא טמונה בעשיית רצון האל.

מה רע בהעמדת על דת על להיות טובים וחכמים? לעשות הישר והטוב ולעסוק בדברי חכמה?

פשוט קשה מדי להיות טוב ומוסרי ויותר קל לעסוק בפולחנים כדי לחוש משמעות?

הדת היא רק סוג של בריחה מהקושי בעבודת המידות? מפלטו של הנבל?

אופיום לאלו שאינם מסוגלים לעסוק בחכמה?

(קראתי על אמא טאליבן שכאשר ילדיה נתקפו בצחוק טבעי בזמן שתיית כוס הקידוש בליל הסדר הדבר הטריף את דעתה וגרם לה להקצנה. האם היא הייתה מתחלחלת באותה מידה בראותה את אחד הילדים מרביץ לשני?

אני מודע לכך שהיא דוגמא קיצונית, אבל התנהגות משונה זו רווחת אצל רוב הדתיים שאני מכיר. הזעזוע מבין אדם למקום גדול בהרבה מהזעזוע מבין אדם לחברו [שיש בו בעצם את שניהם!]. זהו נושא לאשכול בפני עצמו, אך הוא שייך מאד לשאלת המשמעות).

אם בסופו של יום השאיפה למשמעות היא שהובילה לכל היצור המשונה הזה המכונה הלכה. האם לא ראוי יותר לעצור שניה ולאתחל הכול מחדש?

תוקן על ידי ייתכן ב- 17/11/2011 16:50:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 16:40 לינק ישיר 

טענתך כי ברגע שהדת מובנת שוב איננה דת איננה מובנת.

מי שמניח (על סמך מה) שהדת היא בהכרח שרירותית, מסיק כי ברגע שהיא מובנת שוב אינה דת.

המושג עצמו אינו מצביע על שרירותיות.

הדת יכולה להיות הדרך ההגיונית והראויה ביותר להתנהל לפיה. איפה הבעיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/11/2011 22:38 לינק ישיר 

אני מנסה עוד לענות בפירוט

בינתיים, מה תגיד על התשובה הזאת. בכללות

נניח שהתכלית-דהיינו רצון האלקים-שאגב ברור לי מעצמי בלי ספק שהוא קיים ונוכח במציאות=שיש לו רצון, אע"פ שאכמ"ל דבר זה על אמיתתו- הוא לעשות את הטוב הנכון והחכם.

אני גם מניח בברור שיש טוב ונכון גם [ואולי בעיקר] ביחסי אדם-אלקים, ולא רק ביחסי אדם-אדם. וכמובן גם זה צריך אריכות שאכ"מ.

אני יכול להוסיף גם ההנחה כי יש מעשה מרוצה לאלקים, ולא רק רצון, וכטענתו המרכזית של הכוזרי. כלומר שחייב להיות דרך טוב בכל דבר בו שייך בחירה לאדם, לא יכול להיות דבר "סתם". הן כלפי האדם הזולת והן כלפי האלקים.

עכשיו אני צריך לבקש מהו רצון  האלקים. איך אעשה זאת? אני יודע שזמני ושכלי מוגבלים. מתו הסוגיות שהספקתי לעיין בהם בחיי, ובפרט אלו שאני חוזר להם שוב ושוב, אני יודע שלהגיע למסקנא שאוכל להאמין בה צריך זמן וכח רב.

אז בינתיים מה אעשה?

אני חושב שהטוב והנכון בעיני אלקים הוא להשתמש בידע שהוא הזמין אלי, ושקרוב אלי, לנסות לעשות עמה את הטוב והנכון. לנסות להתקדם כל הזמן לדעת ולהבין יותר לעומק, בהחלט לא להסתגר במודע מאפשרויות אחרות, אבל לעשות בכל עת כפי הכלים שעומדים ברשותי.

ייתכן שבמידת הדין הייתי מחוייב לילך למסע חיפוש בכל העולם אולי יש קצה חוט שיוביל אותי לרצון האלקים, וכמו שמייחסים לאברהם אבינו וכדו'. אך אין העולם יכול להתקיים על מידת הדין, ובינתיים אני מחוייב גם לאשתי ובני וחברי וכו', שזה גם בהחלט רצון האלקים. אז הטוב והחכם שאני יכול לעשות הוא להשתמש בכלים שעומדים לרשותי, לקוות להגיע בהם אל רצון האל.

מספיק? מסתבר?

מעניין כמה הנחות נוכל להשמיט ולהישאר עם אותה מסקנא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/11/2011 15:31 לינק ישיר 

במילה אחת, דת השכונה.

ואכן האוחז בדת השכונה יכול להשמיט את כל ההנחות ועדיין להישאר ולהחזיק בה.

(משום מה כשכתבתי על דת השכונה היית מחריפי המגיבים כנגדי).

כיוון שאוחז הנך בדת השכונה בהגדרה ובהצהרה, כמובן שאין טעם לדון אתך על שאר פרטי הודעתך.

רק 2 הערות קצרות.

1.      מהי לדעתך המצווה לחקור ולבדוק שאתה כה מדבר בשבחה? רק "מבפנים"?

2.      אין צורך לחפש בכל העולם.

לא בשמים היא ולא נפלאת היא ממך. רק לפקוח את העיניים ולראות.

תוקן על ידי ייתכן ב- 18/11/2011 15:32:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 03:35 לינק ישיר 

ייתכן

לשאלות-המצווה לבדוק בהגדרה לא יכול להיות רק "מבפנים". וכמשנ"ת ופשוט.

לגבי לחפש בכל העולם הכוונה משהו שעונה לרצון האלקים, אם זה רצון אלקים. לפקוח את העיניים שאתה מדבר עליו הוא לשאול אולי אין אלקים ואולי אין לו רצון. לגבי זה אני בטוח-ולא מדת השכונה או שום דת-שיש אלקים ויש לו רצון. וזהו צורת שאלתי באשכול זה-יש ל הצעה אחרת לזה או לא, בינתיים מה שהתווכחת הוא רק אולי באמת אין תכלית, אין אלקים ואין לו רצון. לא זו שאלתי, שאלתי הוא שאני יודע בוודאי שהתשובה לשאלות אלו חיוביות, [ואולי הם אותה שאלה] השאלה רק מה התשובה.

האלטרנטיבה שאתה מציע לשאלת רצון האל- איזה מוסר עלום להיות אנשים טובים וישרים וחכמים-די עלובה לדעתי, מה אעשה והיא לא עונה על השאלה בכלל. ולא מספקת תשובה לשאלת החיים. אם תרצה תפרוש בדיוק את משנת לגבי שאלה זו ונדון האם היא תשובה בכלל. 

הייתי ואני עדיין נגד טענת דת השכונה כי זה טענה לא רלוונטית לשום וויכוח בכלל. העובדות שיש שכונה כזאת ואנחנו בתוכה ידועים, אין טעם לחזור עליהם. לדיון יש רק שאלה אחת, האם הוא אמת או שקר.אתה מנפנף ב"דת השכונה" כאילו זה קושיא או איזה פירכא ניצחת, בעוד שזה כלום לגבי השאלה העקרונית העומדת כאן. 
וזה טיעון שמניח את המסקנות שלו, הרי אילו הדת אמת אתה מודה שאין טעם בטענת דת השכונה [דווקא אני סובר שגם אז יש טענה כזאת על מי שסתם הולך אחרי העדר ולא חושב, וזהו מצוות החקירה שאני מדבר בשבחה] אז מה מקום לטענה כזאת בתו הדיון הזה עצמו-אם הדת אמת. 

אני כתבתי כאן שבהינתן ההנחות שכתבתי, שלטעמי הם די ברורים ומוכחים, מצירוף כל סוגי הבירורים שי לנו-שכלים, רגשיים, אינטואיטיביים, וכו'. יש לדון אם יש איזה טעם וחיוב לחפש בכל העולם אולי יש איזה נביא שבידו רצון האל. ולגבי טענה זו בלבד דנתי אולי תספיק דת השכונה. [האמת שאני לא חושב שמספיקה, וגם לא חושב שצריך לבחון את השרלטנים שבכל העולם שמדברים בשם האל אולי אחד מהם אמתי, מה כן אכמ"ל, אבל טענתי זאת בוויכוח, ולטענה הזאת לא ענית כלל] 

לנוחותך, אתה מתעלם ממה שטענתי, הופך את דברי, וכ אתה יוצא צודר בלי טורח. בהצלחה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 14:12 לינק ישיר 

יהי,

אתה מרשה לעצמך קצת יותר מדי.

גם לא להגיד כלום וגם להתעלם מכל השאלות וגם לומר שאני מתעלם מהשאלות ועושה לעצמי חיים קלים.

עולם הפוך ראיתי.

אתה מרשה לעצמך לומר כי אתה בטוח בהנחותיך ללא שום צורך לנמקן (למעט אמירה כללית חצי מעורפלת כי זה נובע "מצירוף כל סוגי הבירורים שיש לנו-שכלים, רגשיים, אינטואיטיביים, וכו'").  ולתבוע ממני "לפרוש את משנתי" (הפרושה בלא מעט אשכולות וגם באשכול זה) כדי שתואיל בטובך לדון "האם היא תשובה בכלל".

למה בדיוק אתה קורה "אמת או שקר", למה שעולה במחשבה לפניך כתוצאה מחינוך השכונה? זה בדיוק הרלוונטיות של הטיעון.

ברור שכל דבר הניתן להוכחה בכלים הגיוניים, אין כ"כ נפק"מ אם הוא דת השכונה (אולי רק בשביל לחשוד ולבדוק אם אין הטיה פסיכולוגית, אבל לגופו של טיעון אין לכך משמעות) הטיעון הוא כי בהיעדר הוכחה מהסוג הנוהג בכל דיון, אין לנו אלא דת השכונה. ופשוט.

אין שום צורך לבדוק שום שרלטן. יש רק לבדוק אם דת השכונה נכונה ברמת העובדה. אם לא מה טעם לבחור רק בה? מדוע לא לבדוק כמה חלופות גם בתוך הדת היהודית? הרי אם מעמד הר סיני כלל לא התרחש מה עדיפות יש למשה רבינו על הרב שרלו לדוגמה? דת השכונה כבר אמרנו?

האם זה לא המינימום המתבקש בבדיקה מחוץ לקופסה?

(את סוף דבריך כלל לא הבנתי. האם דת השכונה הוא שיקול או לא או גם וגם? התייחסותך מזכירה את הטוען: לא לוויתי. פרעתי. זה היה חמשים ולא מאה. בתחילה {באשכולות אחרים} טענת כי אינך יודע על מה אני שח [לא לויתי] אח"כ אתה טוען כי הטענה לא רלוונטית לשום וויכוח [פרעתי] ולבסוף אתה אומר "ולגבי טענה זו בלבד דנתי אולי תספיק דת השכונה" [חמשים ולא מאה]).

אולי אתה יכול להסביר מה כל כך עלוב בלהיות מוסרי וטוב ולעסוק בחכמה???

מה הדת שלך מציעה במקום???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 14:36 לינק ישיר 

דת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 14:39 לינק ישיר 

מה זה בדיוק, ואיך משוים בין זה לעליבותו של המוסר?....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2011 15:11 לינק ישיר 

י"ל כידוע התגאה שהוא לא הומניסט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 12:06 לינק ישיר 

יהי,

הכר נא למי האותיות והמילים.

"מעניין אותי מאד למה אתה מקדיש כל כך זמן לכתוב את דעתך על אישיות האנשים הכותבים פה, הכל כמובן על סמך החלטת דעתך הרחבה בלי היכולת לערער.

זה קשור איכשהו לקבלה?

כל האנשים שבשיטתך לוקים בבעיה שאותו מתאר אליהו סאליוויציק [מובא באשכול אליטיססט חרדי] שהם מדברים אל כולם מלמעלה ומשחררים מידע המעצים שלהם רק ככה בטיפין. בקיצור אין כאן כנות, אין כאן ישרות, אין כאן ענווה.

למה אתה מוציא שם רע על הקבלה.? יש ל מה להסביר, בבקשה, אני מחכה לתגובתך בכל מיני נושאים . דרכך הרמה לא להשתתף בשיח באמת, רק כעומד מלמעלה אומר את פסוק ומסתלק. נראה שיש לך מה להציע, למה שלא תציע אותו. זה התסמונת של ה"סוד", שאין מדברים אלא למי שמלכתחילה נכנע אליך ויבלע כל שטות שרק תהגה באמונה מוחלטת? [כי גם את התסמונת הזה אני מכיר אצל עוד מקובלים ובעלי השקפה]".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 13:11 לינק ישיר 

ייתכן

לא פטרתי את עצמי מהצורך לנמק את ההנחות שהנחתי כאן, וכבר עסקתי בזה כמדומה. כתבתי את המהלך בכללות, ועל זה לא השבת.

אילו היה לי כח הייתי מראה לך מה זה שאתה התעלם מהשאלות שלי. ועושה לך חיים קלים.

ושוב אתה עושה לך חיים קלים. איפה ראית בדברי דת השכונה. ואיך הבנת את שלילתי אותה. אני אל יודע. מה שברור שאתה הופך את זה בצורה שתהיה הכי קלה לך לתקוף.

אני פעם הכחשתי את העובדא [שאפשר לראות בעיניים] שיש דת? או שרוב האנשים לא חושבים הרבה ומאמינים מה שאומרים להם?

אני הכחשתי את זה שאין בדת חוץ מזה, והצגת "דת השכונה" כשאלה, שכאמור הוא הנחת המבוקש. זו תשובה ולא שאלה. וגם הכחשתי את זה שאין לדת תוקף לוגי ושכלי. שהוא שוב הנחת המבוקש בדיון שכלי. ממילא אני לא רואה איך טענה כזאת נכנסת בכלל לדיון לוגי. מקומה בדיון סוציולוגי.

ומה שעשיתי פה אינה הודאה במקצת ולא בכלום. בסך הכל אמרתי שבהניח שיש רצון לאלקים במעשי בני אדם יש לדון אם זה משנה מהו ואם חייבים לחפש איזה נביא באוסטרליה שיגיד לנו מהו או שהעיקר הכוונה כי "מה איכפת לו להקב"ה וכו'" כמובן שלא התייחסת בכלל לטענה זאת והעדפת לכנות זאת דת השכונה.

ולשאלתך, כל הסבר שנוכל להסביר בו את הדת תהיה איזה סניף של הדרכה איך להיות טוב חכם ומוסרי, אז איך אתה רוצה שאני אכתוב שיש לדת משהו להציע חוץ מזה??

היתרון של הדת היא שהיא נותנת מציאות אמתית לטוב וחכמה ומוסר. וסיבה אמתית להיות טוב וחכם ומוסרי. ומה יהיה לי מלהיות טוב וחכם ומוסרי. וגם מגדירה מה נחשב טוב באמת, דהיינו לפני האלקים.  זה הכל.

אני לא דנתי אם תרבות המערב טובה פרקטית או לא [וגם על זה ניתן לדון הרבה] אני צחקתי על הצגתה כאנטיתיזה לדת. בשעה שאינה כזאת כלל. אני מבין שאתה אכן טוען שלא צריך משהו שהוא תשובה לשאלות הדת. אבל אז אתה לא עונה על השאלות. זאת מכיון ששמתי לב שאתה לא בא באמת עם לוח חלק אלא עם איזה תחליף שאתה אפילו מקשה ממנה על הדת.

הטענה העקרית שלך עלי איך כשנוח לי אני מדבר לוגית וכשלא נוח לי אני מדבר בלי שכל. אשיב לך עליה כעת.

בכל דבר פרטי ניתן לדון בצורה שכלית טהורה. ואפשר להגיע בו למסקנות סבירות. הבעיה שכל דבר פרטי אחד בנוי על שני והשני על השלישי וכו' כך שעל המערכת כולה בכללה לא ניתן לדון בשלמות בצורה לוגית טהורה. מכח מגבלות הלוגיקה. הבעיה בדיונים איתך שאתה תמיד תמיד מדבר על הכל ומקשה מפרט אחד כשמדובר על משהו אחר לגמרי. מכיון שאתה כל הזמן דן רק על "קבלת הדת" בכללו. ומה נעשה ואין אפשרות שכלית לדון על הדבר הזה בכללו כמקשה אחת. צריך לפרק את זה ולדון על כל פרט ופרט. 1 היש אלקים.2 האם הוא ברא את העולם. 3 האם ברא אותו במודע או בלא מודעות. 4.....368 האם היה מתן תורה. 369 האם היא מחייבת. וכו' וכו' וכו'. ואתה רוצה תמיד לדון על הכל בפעם אחד וזה לא הולך ככה. כי בכל דבר שיש דיון הרי שיש שני צדדים, ואעפ"כ נכריע צד אחד. ואז על המסקנא הזאת נילך ונדון הלאה. אבל אחרי כמה פעמים יוצא שבתמונה הכללית יש כמה וכמה צדדים להיפך, שהרי מצטרפים כל הצדדים שהכרענו נגדם בשלבים הקודמים. והתיאוריה בכללה נראית לא מוכרחת. ובכללות אי אפשר דון בצורה שכלית ברורה. אז אין ברירה אלא להסתמך על הצירוף של כ המסקנות הפרטיות ולייצר מהם את הכללות.

כן אם אתה שואל אותי מה גורם לי לדבוק בדת אני לא חייב לענות לך תשובה רציונלית מדוייקת. משא"כ בכל דיון אחר שהכללות פחות או יותר מוסכם שבהחלט יש ללומד בצורה שכלית.

אם תרצה לפרק את הדיונים ולפתוח אשכולות ספציפיים על השאלות עצמם בערך בסדר שמניתי, נוכל לראות מה יש בהם.

ואגב, אני לא תמים לחשוב שכאן בעצכ"ח ייפתרו הבעיות שמדברים עליהם כמה אלפים שנה, פחות או יותר עם אותם תוצאות. מה שכן משום מה אתה כן מאמין בזה.

זה הסיבה שאני מחשיב מה שאחרים אמרו לפני, [ואגב, לא משנה בשם מי, ראה באשכול שלי "ראשונים כמלאכים-בחכמי אומות העולם"] מכיוון שהם היו גם חכמים חכם להתייחס להם ככך. ולא, אני לא מאמין כ"כ במיתוס ה"קידמה" כמחייבת בהכרח שכל מה שיותר מאוחר יותר צודק.

==

אם אין תשובה מה עושים?  מחפשים תשובה. לא מחליטים על משהו כתשובה וזהו [כשותפי]. וגם לא מחליטים שאין תשובה וזהו. [כייתכן] איך מחפשים? בכל האמצעים שעומדים לרשותנו, משיחה עם חבר על קפה ועד לבקשת גילוי אליהו... [אולי אפילו בהתנסות במצוות דתיות]

אם נוכחים לדעת שכלי מסויים לא מסוגל לספק תשובה, מחליפים כלי.

==

שוב ושוב אני כותב לך שיש לבדוק מכל כיוון אפשרי, מבחוץ מבפנים מסביב מימין ומשמאל.. ואתה אוהב להציג כאילו אמרתי שאין לבדוק מבחוץ. [אמרו את זה אחרים, וניסו לדחוק את זה בתוך לשונות הראשונים שהבאתי. לא אני.]

==

תמיד שאלה תיראה יותר ברורה-וממילא יותר מוכרחת- מתשובה. זה פירוש המילים שאלה ותשובה. זה לא אומר שהשאלה צודקת והתשובה לא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 15:21 לינק ישיר 

יהי,

כתבת, לא פטרתי את עצמי מהצורך לנמק את ההנחות שהנחתי כאן, וכבר עסקתי בזה כמדומה. כתבתי את המהלך בכללות, ועל זה לא השבת.

נא הצבע היכן עסקת בנימוק ההנחות.

המהלך בכללות נכתב בצורה מאד מעורפלת, כעדותך אתה.

נא הצבע על מה בדיוק לא השבתי.

אילו היה לי כח הייתי מראה לך מה זה שאתה התעלם מהשאלות שלי. ועושה לך חיים קלים.

אינך יכול להפריח טענות ולהתעצל לגבות אותן.

ושוב אתה עושה לך חיים קלים. איפה ראית בדברי דת השכונה. ואיך הבנת את שלילתי אותה. אני אל יודע. מה שברור שאתה הופך את זה בצורה שתהיה הכי קלה לך לתקוף.

אני פעם הכחשתי את העובדא [שאפשר לראות בעיניים] שיש דת? או שרוב האנשים לא חושבים הרבה ומאמינים מה שאומרים להם? (אם אינני טועה פעם נסית לעשות שימוש בטיעון "הרוב").

אני הכחשתי את זה שאין בדת חוץ מזה, והצגת "דת השכונה" כשאלה, שכאמור הוא הנחת המבוקש. זו תשובה ולא שאלה. וגם הכחשתי את זה שאין לדת תוקף לוגי ושכלי. שהוא שוב הנחת המבוקש בדיון שכלי. ממילא אני לא רואה איך טענה כזאת נכנסת בכלל לדיון לוגי. מקומה בדיון סוציולוגי.

אחזור על טיעון דת השכונה.

כאשר מישהו מסביר את הסיבה מדוע הוא דתי בנימוק מהסוג בו אנשים משתמשים לנמק דברים, אין מקום לטענת דת השכונה (למעט הצורך להתבונן אם הנימוק לא מושפע מהשכונה).

אם יש לך נימוקים בעלי תוקף לוגי ושכלי אנא פרט. אינך יכול לטעון שפקפוק (להבדיל מהנחה) בהיות הדת בעלת תוקף לוגי, מניח את המבוקש ולא לפרט את טיעונך.

כאשר מסבירים את הדת בתחושה כי זו האמת, יש מקום לשאלה האם תחושת השכונה הפכה לדת השכונה.

ומה שעשיתי פה אינה הודאה במקצת ולא בכלום. בסך הכל אמרתי שבהניח שיש רצון לאלקים במעשי בני אדם יש לדון אם זה משנה מהו ואם חייבים לחפש איזה נביא באוסטרליה שיגיד לנו מהו או שהעיקר הכוונה כי "מה איכפת לו להקב"ה וכו'" כמובן שלא התייחסת בכלל לטענה זאת והעדפת לכנות זאת דת השכונה.

אתה טוען כי אין נפק"מ באיזה דת נוקטים והעיקר הכוונה?

אם זאת דתך, לגיטימי בהחלט לנקוט בדת השכונה, במידה וזה לא נוגד את החיים עצמם ואת השכל הישר.

אך אין מקום לדון על אמיתות הדת היהודית.

ולשאלתך, כל הסבר שנוכל להסביר בו את הדת תהיה איזה סניף של הדרכה איך להיות טוב חכם ומוסרי, אז איך אתה רוצה שאני אכתוב שיש לדת משהו להציע חוץ מזה??

הדרה קושיא לדוכתה. מדוע הישר והטוב נזקק לתוספת ואם כן מהי בדיוק אותה תוספת.

זאת משמעות השאלה מה יש לדת להציע.

היתרון של הדת היא שהיא נותנת מציאות אמתית לטוב וחכמה ומוסר.

מה זה "מציאות אמתית"? טענת עובדה על מידע שהגיע אלינו מאלוהים, או השערה בעלמא שאין לה שום עדיפות על המוסר הטבעי?

וסיבה אמתית להיות טוב וחכם ומוסרי.

אמתית במובן ידיעת עובדה?

ומה יהיה לי מלהיות טוב וחכם ומוסרי.

מה באמת יהיה לך מזה? גן עדן? מנין לך שהוא קיים?

וגם מגדירה מה נחשב טוב באמת, דהיינו לפני האלקים. זה הכל.

אם המגדירים הם אנשים העושים זאת בכלים אנושיים, איזה עדיפות יש, ומה המשמעות, להגדרה "לפני האלוהים" מול ההגדרה לפני האנשים?

אני לא דנתי אם תרבות המערב טובה פרקטית או לא [וגם על זה ניתן לדון הרבה] אני צחקתי על הצגתה כאנטיתיזה לדת. בשעה שאינה כזאת כלל. אני מבין שאתה אכן טוען שלא צריך משהו שהוא תשובה לשאלות הדת. אבל אז אתה לא עונה על השאלות.

איזה שאלות? חיפוש המשמעות אינה שאלה "דתית".

זאת מכיון ששמתי לב שאתה לא בא באמת עם לוח חלק אלא עם איזה תחליף שאתה אפילו מקשה ממנה על הדת.

משפט זה סותר במקצת את קודמו, אך אניח לזה.

על איזה תחליף אתה מדבר? לשאלת המשמעות?

כיוון שאין לנו מושג, אנו מנסים ליצוק משמעות על בסיס תחושותינו.

אין מדובר באמונה חליפית או בלוח לא חלק.

שאלת המשמעות הרגשית עומדת לנגד עיננו.

אפשר להתעלם ואפשר לנסות למצוא משמעות.

הדת מתיימרת "לדעת" משהו שאיננו יודעים באמת.

הטענה העקרית שלך עלי איך כשנוח לי אני מדבר לוגית וכשלא נוח לי אני מדבר בלי שכל. אשיב לך עליה כעת.

אתה גם טענת כי אין שום עדיפות לשכל על הרגש.

בכל דבר פרטי ניתן לדון בצורה שכלית טהורה. ואפשר להגיע בו למסקנות סבירות. הבעיה שכל דבר פרטי אחד בנוי על שני והשני על השלישי וכו' כך שעל המערכת כולה בכללה לא ניתן לדון בשלמות בצורה לוגית טהורה. מכח מגבלות הלוגיקה. פשוט לא נכון. זה קשה, אך אפשרי. (חיים קלים אמרנו?)

הבעיה בדיונים איתך שאתה תמיד תמיד מדבר על הכל ומקשה מפרט אחד כשמדובר על משהו אחר לגמרי. לא נכון. אני מודה ברשמה כי אינני מסכים "להחליק" וכן "לדלג" לפתע למה שכלל לא הוכח.

מכיון שאתה כל הזמן דן רק על "קבלת הדת" בכללו. ומה נעשה ואין אפשרות שכלית לדון על הדבר הזה בכללו כמקשה אחת. צריך לפרק את זה ולדון על כל פרט ופרט. 1 היש אלקים.2 האם הוא ברא את העולם. 3 האם ברא אותו במודע או בלא מודעות. 4.....368 האם היה מתן תורה. 369 האם היא מחייבת. וכו' וכו' וכו'.

ואתה רוצה תמיד לדון על הכל בפעם אחד וזה לא הולך ככה. לא נכון. להיפך. אתה מגיש חבילה מורכבת ומפותלת שכמעט אי אפשר להבחין מה תחילתה ומה סופה. מה ההוכחה ומה המסקנה.

כי בכל דבר שיש דיון הרי שיש שני צדדים, ואעפ"כ נכריע צד אחד. ואז על המסקנא הזאת נילך ונדון הלאה. אבל אחרי כמה פעמים יוצא שבתמונה הכללית יש כמה וכמה צדדים להיפך, שהרי מצטרפים כל הצדדים שהכרענו נגדם בשלבים הקודמים. והתיאוריה בכללה נראית לא מוכרחת. ובכללות אי אפשר דון בצורה שכלית ברורה. כאמור, לא נכון.

אז אין ברירה אלא להסתמך על הצירוף של כ המסקנות הפרטיות ולייצר מהם את הכללות.

באיזה שיטה מצרפים את כל המסקנות ומייצרים מהם הכללות? בצורה לוגית? אינטואיטיבית?

כן אם אתה שואל אותי מה גורם לי לדבוק בדת אני לא חייב לענות לך תשובה רציונלית מדוייקת. משא"כ בכל דיון אחר שהכללות פחות או יותר מוסכם שבהחלט יש ללומד בצורה שכלית.

על השאלה הכי יסודית של החיים אין צורך לענות בצורה לוגית. רק על הפרטים.

ואולי ההיפך?

אתה קובע לך כללים גמישים כדי שתוכל להתנייד בין צורות מחשבה ודיון לפי הצורך.

אם תרצה לפרק את הדיונים ולפתוח אשכולות ספציפיים על השאלות עצמם בערך בסדר שמניתי, נוכל לראות מה יש בהם.

ואגב, אני לא תמים לחשוב שכאן בעצכ"ח ייפתרו הבעיות שמדברים עליהם כמה אלפים שנה, פחות או יותר עם אותם תוצאות. מה שכן משום מה אתה כן מאמין בזה.

ראוי להבדיל בין בעיות פילוסופיות אמתיות (כמו משמעות התודעה וכיו"ב) לבין בעיות פיקטיביות המיועדות להצדיק את המבוקש.

אני מנסה למצוא טיעון אחד סביר בעד הדת. עדיין לא שמעתי.

זה הסיבה שאני מחשיב מה שאחרים אמרו לפני, [ואגב, לא משנה בשם מי, ראה באשכול שלי "ראשונים כמלאכים-בחכמי אומות העולם"] מכיוון שהם היו גם חכמים חכם להתייחס להם ככך. ולא, אני לא מאמין כ"כ במיתוס ה"קידמה" כמחייבת בהכרח שכל מה שיותר מאוחר יותר צודק.

כדאי להבחין בין להחשיב, לבין להתייחס כסמכות.

אף אחד לא מעלה על דעתו שכל מה שיותר מאוחר יותר צודק.

במערכת הסינון הקיימת בחשיבה מדעית לוגית, בדרך הטבע להגות היותר מאוחרת, הלוקחת בחשבון את כל מה שנאמר לפניה, יש סיכוי טוב יותר לקלוע.

אם אין תשובה מה עושים? מחפשים תשובה. לא מחליטים על משהו כתשובה וזהו [כשותפי].

עדיין לא הבדלת בין תשובתו של שותפי לתשובתך. הוא אימץ את הקבלה ואתה את הדת.

מדוע הוא לא יכול להשתמש בטיעון המבריק כי השכל כלל לא עדיף על הרגש?

וגם לא מחליטים שאין תשובה וזהו. [כייתכן]

אף אחד לא החליט שאין תשובה.

כפי שכתבת, "מחפשים תשובה. לא מחליטים על משהו כתשובה וזהו"

איך מחפשים? בכל האמצעים שעומדים לרשותנו, משיחה עם חבר על קפה ועד לבקשת גילוי אליהו... [אולי אפילו בהתנסות במצוות דתיות]

נכון.

אם נוכחים לדעת שכלי מסויים לא מסוגל לספק תשובה, מחליפים כלי.

נכון מאד.

שוב ושוב אני כותב לך שיש לבדוק מכל כיוון אפשרי, מבחוץ מבפנים מסביב מימין ומשמאל.. ואתה אוהב להציג כאילו אמרתי שאין לבדוק מבחוץ. [אמרו את זה אחרים, וניסו לדחוק את זה בתוך לשונות הראשונים שהבאתי. לא אני.]

לא התייחסתי למה שאמרת, כמו למה שעולה מטיעונך. אתה מחפש את התשובה לפיה הדת נכונה ואינך מעמיד כאופציה רצינית אפשרית כי הדת אינה אלא אשליה.

תמיד שאלה תיראה יותר ברורה-וממילא יותר מוכרחת- מתשובה. זה פירוש המילים שאלה ותשובה. זה לא אומר שהשאלה צודקת והתשובה לא.

כאשר התשובה טובה, היא עדיפה בהרבה על השאלה ומוכחת לא פחות הימנה.

ואכן, כאשר יש תשובה טובה, היא מתקבלת.

אין מקום לאמץ "תשובה" חסרת פשר והוכחה, רק כדי לא להיכשל ח"ו בהעדפת שאלה על תשובה.

לסיכום.

אפשר לדבר סחור סחור ולעסוק בשאלות פרוצדורליות אינסופיות ואפשר לנסות לדון עד כמה שהיד מגעת.

אעשה לך חיים קלים.

הנחה א. יש אלוהים.

הנחה ב. הוא רוצה מאתנו משהו.

הנחה ג. לחיים חייבת להיות תכלית.

שאלה א. מנין לנו מה התכלית?

שאלה ב. מה המשמעות של עבודת אלוהים? זה בשבילו? בשבילנו?

שאלה ג. נניח שכדי ליצוק משמעות לחיי הישר והטוב צריך לצרף להם גם "קשר" עם אלוהים. מדוע לא לאמץ את הקשר הבסיסי המינימלי המתחייב (משהו דוגמת הנצרות הבסיסית) ללא כל מה שהסתפח אליו כל השנים.

שאלת יסוד. האם התשובה צריכה להיות על בסיס טענת עובדה או טענה לוגית, או שיכולה היא להתבסס על הרגשה אישית?

בעצם יש עליך מלאכה אחת פשוטה.

להציג מהי דתך ועל מה היא מבוססת.

השיח צריך להתקיים בשפה ברורה ומובנת עד כמה שהיד מגעת ולא בהגדרות מעורפלות שגם אם אין הערפול מטרתן, אינן מאפשרות דיון.

אצטט קטע מתוך "בעיות הפילוסופיה" של ראסל הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס האוניברסיטה העברית ירושלים עמ' 68. (הדברים נאמרים בהקשר שונה).

"אנו צריכים לתת איזה מובן למילים בהן אנו משתמשים, אם אנו רוצים להשמיע דברים נשמעים ולא קולות סתם".

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בשביל מה אנחנו חיים?? –לייתכן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.