| נשלח ב-3/11/2011 17:55 |
|
| |
"אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה"
"אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה". מסופר שאחד הגיע לתלמיד חכם מפורסם וקונן בפניו על עיוותים סילופים ושאר מרעין בישין, [חיתון ילדים, וכדו'] (כמדומה ששמעתי את הסיפור לגבי אחד שהתלונן על עוותים בציבור החרדי\ליטאי), ונאנח "אי, עלמא דשקרא", אמר הת"ח, ידידי, כאן, בעולם הזה, זה עלמא דשקרא, את האמת תשאיר לעולם הבא, כאן משקרים, תזרום עם זה. גם אם מעשה זה לא היה ולא נברא, אך משל הגון הוא, [משום מה מדגדג לי בראש כרקע ספר איוב וההתמודות עם טרגדיה], חושבני שיש ליתן את הדעת על הפסימיות הריאלית והמפוכחת הזועקת ממעשה זה, בכמה אפיקים, אשר חלקם עמוקים יותר, וחלקם עמוקים פחות, ואפרטם מן הקל אל הכבד, עיקר עיוני הוא על הנידון האחרון אשמח אם יתפתח הדיון בכיוון הזה, [ה"משקל" הוא לפי טעמי]; [א. האפשרות לשנות אדם פרטי והכח הנצרך לכך, עד כמה הוא משתלם מול האפשרות "לזרום"]. [ב. האפשרות לשנות ציבור והכח הנצרך לכך, עד כמה הוא משתלם מול האפשרות "לזרום"]. ג. האם שייך בכלל לדון על עיוות שראוי לתקנו, אולי ה"סרגל עקום", וכיוון שאנו מנועים מלדון בהעדר מדד אובייקטיבי, א"כ שב ואל תעשה עדיף, ונשאיר את המדידות לאופן שיהיו לנו כלים ראויים ואמיתיים, [פוסט-מודרניזם?? ניהליזם?? אנרכיזם??].
ד. והיה ונניח שמצאנו את האמת המוחטלת, האם בכלל ראוי לנהוג לפי אותה אמת? אמנם לע"ע דברי אינם מובנים, אך אפרטם. נתקלתי רבות בתופעה מעניינת, שאיני יודע אם היא מאפיינת דווקא אנשי דת, או אנשי הגות בכלל, והיא, נניח שיש לאיש דת תאוריה נפלאה אודות הבורא, התורה או המצוות, אך תאוריה זו אינה "פריכה", כנודע, אלא היא הרגש מסויים אשר רכיביו מתפצלים לשתי קבוצות. א. מסורות מוקדמות אשר קיבל בירושה. ב. הרגשים אישיים מפרי תנובת לבבו. המסורות התאולוגיות אף הם מורכבות משתי קבוצות הנ"ל, והיינו שאיש הדת הקודם [הרב'ה] אף הוא הרכיב קוקטייל דומה, וכן הלאה, כולי תקווה שזה עד משה רבינו. עכשיו כאשר אנו ניגשים ל"הלכה למעשה", אנו מוטלים בפרשת דרכים, האם לבחור בתאולוגיה המופלאה, או בריאליות אשר לפעמים היא פסימית.
דוגמא לדבר, ויש לי בעיה איתה משום שהיא "טעונה", אך כל הדוגמאות שעברו לי כעת בראש טעונות יותר, לכן בחרתי בה. מפורסם בשם הסטייפלר שהתנגד למניעת הריון כאשר הסיבה היא הקושי שבגידול ילדים, ונימוקו עימו, הרי לכל אדם נקבעה "מילגת יסורים", אם יברח מכאן זה יבוא לו מכיוון אחר, א"כ עדיף צער גידול בנים מצער מחלות, [אף פעם לא ירדתי לסוף דעתו בזה, שהלא אם זה צער יתר, א"כ זה גם כלול בחשבון, ואם זה צער זהה, א"כ מה הוא אומר, אלא כוונתו שעדיף משום שזה צער עם מצווה מסויימת בסוף א"כ החשבון הוא המצווה ומה אכפת לנו הצער שבדרך, וכך משום צער מבטלים מצווה, ואם נאמר שמבטלים מצווה א"כ שוב חוזר החשבון של צער כנגד צער וכו', ואכ"מ]. חשבון יפה, אך האם נכון לנהוג ע"פ חשבון זה, העולם הרי ניתן לנו בצורה סתומה, ולא מפורש בו כל ה"רייד" הנ"ל, צורת העולם היא שבהריונות ללא הפסקות, מתרבים הילדים בקצב שמביא ייסורים בגידולם החשבון הנ"ל כפי הידוע לי לא מתחייב מהתורה שבכתב או שבע"פ, באיזה כוון יש לבחור התיאולוגי, מטאפיסי, אידאילי, או בכוון המעשי, פיסי, ריאלי.
יש לי תחושה שזה מתפצל כמובן לב' מחנות, [באופן גס וכוללני, כמובן שישנם כמה סינתזות בתווך]. המחנה האחד הוא מחנה בריסק שנראה שנוקטים בסיסמה שבכותרת "אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה", השקפתם יבשה והתנהגותם אמורה בדר"כ להיות מאוד מפוכחת וריאלית. לעומת מחנה החזו"א והסטייפלר שנראה ששילבו באופן בוטה התייחסויות שמיימיות בהנהגתם. בסיפור שבתחילת דברי מוצגת בפי הת"ח עמדה בריסקאית, כביכול אמר לנאנק, נניח שאתה צודק, אבל מי אמר שהצדק המופשט שבדבריך קובע, המציאות בשטח היא הקובעת, אך לא רק שהיא הקובעת, אלא היא גם זו שאמורה לקבוע, וכל החשבונות בטילים כנגדה. א"כ אבקשכם ליתן את דעתכם האם "מתאולוגיה עבדינן מעשה" או לא, ואם כן עד כמה, ומה המדדים לאימותה.
*** הושמט שם הת"ח שעליו הובאו הדברים לפי בקשה.
תוקן על ידי עצכח ב- 04/11/2011 16:07:16
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2011 17:58 |
|
| |
ואני חשבתי לתומי שהתורה אמורה לתקן עיוותים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2011 18:52 |
|
| |
ליאודינו! איך שרדת מהפלאוזואיקון, דרך הרנסאנס ועד למאה ה21?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2011 20:25 |
|
| |
אבא אבא!!! אני רואה גנב שחוטף לזקנה את התיק תתקשר למשטרה מהר!!!!!! תרגע בני אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה וכי התפללת יפה הבוקר שאתה רץ להציל את העולם. בוא בני שב על ברכיי ואספר לך מעשה שהיה. אחד הגיע לר' שמואל אויערבך וקונן בפניו על עיוותים סילופים ושאר מרעין בישין, [חיתון ילדים, וכדו'] (כמדומה ששמעתי את הסיפור לגבי אחד שהתלונן על עוותים בציבור החרדי\ליטאי), ונאנח "אי, עלמא דשקרא", אמר ר"ש, ידידי, כאן, בעולם הזה, זה עלמא דשקרא, את האמת תשאיר לעולם הבא, כאן משקרים, תזרום עם זה
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2011 20:57 |
|
| |
עם ישראל כולל מנהיגיו שרוי בייאוש עמוק מהאידיאלים שלו ומחכה למשיח.. [כך אומרים אצלנו על משהו שלא יקרה..]
וזה אכן בעיה עמוקה ביותר..
יש דיו בחושן משפט שהבעלי דינים צריכים לעמוד. וכתוב בשולחן ערוך שהאידנא לא נהגינן בזה כי אין בידנו להעמיד הדת על תילה. היה אחד חכם שאמר אני אהיה דיין ואעמיד הדת על תילה. בדין תורה הראשון ניסה את זה וקיבל מכות על הראש.. לקח עט וציין בצד השו"ע שלו "בדוק ומנוסה".
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2011 02:25 |
|
| |
| דה_וינצי2 כתב: |  | | "אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה". מסופר שאחד הגיע ליהודי ת"ח, וקונן בפניו על עיוותים סילופים ושאר מרעין בישין, [חיתון ילדים, וכדו'] (כמדומה ששמעתי את הסיפור לגבי אחד שהתלונן על עוותים בציבור החרדי\ליטאי), ונאנח "אי, עלמא דשקרא", אמר לו אותו ת"ח, ידידי, כאן, בעולם הזה, זה עלמא דשקרא, את האמת תשאיר לעולם הבא, כאן משקרים, תזרום עם זה. גם אם מעשה זה לא היה ולא נברא, אך משל הגון הוא, [משום מה מדגדג לי בראש כרקע ספר איוב וההתמודות עם טרגדיה], חושבני שיש ליתן את הדעת על הפסימיות הריאלית והמפוכחת הזועקת ממעשה זה, בכמה אפיקים, אשר חלקם עמוקים יותר, וחלקם עמוקים פחות, ואפרטם מן הקל אל הכבד, עיקר עיוני הוא על הנידון האחרון אשמח אם יתפתח הדיון בכיוון הזה, [ה"משקל" הוא לפי טעמי]; [א. האפשרות לשנות אדם פרטי והכח הנצרך לכך, עד כמה הוא משתלם מול האפשרות "לזרום"]. [ב. האפשרות לשנות ציבור והכח הנצרך לכך, עד כמה הוא משתלם מול האפשרות "לזרום"]. ג. האם שייך בכלל לדון על עיוות שראוי לתקנו, אולי ה"סרגל עקום", וכיוון שאנו מנועים מלדון בהעדר מדד אובייקטיבי, א"כ שב ואל תעשה עדיף, ונשאיר את המדידות לאופן שיהיו לנו כלים ראויים ואמיתיים, [פוסט-מודרניזם?? ניהליזם?? אנרכיזם??].
ד. והיה ונניח שמצאנו את האמת המוחטלת, האם בכלל ראוי לנהוג לפי אותה אמת? אמנם לע"ע דברי אינם מובנים, אך אפרטם. נתקלתי רבות בתופעה מעניינת, שאיני יודע אם היא מאפיינת דווקא אנשי דת, או אנשי הגות בכלל, והיא, נניח שיש לאיש דת תאוריה נפלאה אודות הבורא, התורה או המצוות, אך תאוריה זו אינה "פריכה", כנודע, אלא היא הרגש מסויים אשר רכיביו מתפצלים לשתי קבוצות. א. מסורות מוקדמות אשר קיבל בירושה. ב. הרגשים אישיים מפרי תנובת לבבו. המסורות התאולוגיות אף הם מורכבות משתי קבוצות הנ"ל, והיינו שאיש הדת הקודם [הרב'ה] אף הוא הרכיב קוקטייל דומה, וכן הלאה, כולי תקווה שזה עד משה רבינו. עכשיו כאשר אנו ניגשים ל"הלכה למעשה", אנו מוטלים בפרשת דרכים, האם לבחור בתאולוגיה המופלאה, או בריאליות אשר לפעמים היא פסימית.
דוגמא לדבר, ויש לי בעיה איתה משום שהיא "טעונה", אך כל הדוגמאות שעברו לי כעת בראש טעונות יותר, לכן בחרתי בה. מפורסם בשם הסטייפלר שהתנגד למניעת הריון כאשר הסיבה היא הקושי שבגידול ילדים, ונימוקו עימו, הרי לכל אדם נקבעה "מילגת יסורים", אם יברח מכאן זה יבוא לו מכיוון אחר, א"כ עדיף צער גידול בנים מצער מחלות, [אף פעם לא ירדתי לסוף דעתו בזה, שהלא אם זה צער יתר, א"כ זה גם כלול בחשבון, ואם זה צער זהה, א"כ מה הוא אומר, אלא כוונתו שעדיף משום שזה צער עם מצווה מסויימת בסוף א"כ החשבון הוא המצווה ומה אכפת לנו הצער שבדרך, וכך משום צער מבטלים מצווה, ואם נאמר שמבטלים מצווה א"כ שוב חוזר החשבון של צער כנגד צער וכו', ואכ"מ]. חשבון יפה, אך האם נכון לנהוג ע"פ חשבון זה, העולם הרי ניתן לנו בצורה סתומה, ולא מפורש בו כל ה"רייד" הנ"ל, צורת העולם היא שבהריונות ללא הפסקות, מתרבים הילדים בקצב שמביא ייסורים בגידולם החשבון הנ"ל כפי הידוע לי לא מתחייב מהתורה שבכתב או שבע"פ, באיזה כוון יש לבחור התיאולוגי, מטאפיסי, אידאילי, או בכוון המעשי, פיסי, ריאלי.
יש לי תחושה שזה מתפצל כמובן לב' מחנות, [באופן גס וכוללני, כמובן שישנם כמה סינתזות בתווך]. המחנה האחד הוא מחנה בריסק שנראה שנוקטים בסיסמה שבכותרת "אנן מתאולוגיה לא עבדינן מעשה", השקפתם יבשה והתנהגותם אמורה בדר"כ להיות מאוד מפוכחת וריאלית. לעומת מחנה החזו"א והסטייפלר שנראה ששילבו באופן בוטה התייחסויות שמיימיות בהנהגתם. בסיפור שבתחילת דברי מוצגת בפי אותו ת"ח עמדה בריסקאית, כביכול אמר לנאנק, נניח שאתה צודק, אבל מי אמר שהצדק המופשט שבדבריך קובע, המציאות בשטח היא הקובעת, אך לא רק שהיא הקובעת, אלא היא גם זו שאמורה לקבוע, וכל החשבונות בטילים כנגדה. א"כ אבקשכם ליתן את דעתכם האם "מתאולוגיה עבדינן מעשה" או לא, ואם כן עד כמה, ומה המדדים לאימותה. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2011 11:32 |
|
| |
מתאים לר' שמואל, ולא לחינם ובמקרה מוזכר כאן ר' שמואל כלומר אפי' אם נניח שזה לא היה, חזקה שאם היום אני הפנה אליו הוא יענה אותו תשובה, וכך כנראה חושב מספר הסיפור אם המציא אותו מעצמו,
ובכן להרגיע את ר' שמואל אני אומר לו: תשמע רבי ומורי ר' שמואל היקר, זה תהליך רגיל שעובר כל אדם שיוצא מילדותו התמימה ומתחיל לראות את העולם ואת השקר וכו' וכו',
בתחילה חוטף יאוש, מה משה רבינו עבד עלי ? כל החכמים בכל הדורות עבדו עלי ?
ונרגע ששלמה המלך כבר אמר מוסיף דעת מוסיף מכאוב,
נווו חייבים לשרוד, מהי הדרך לשרוד ? ובכן הדרך הקלה (במיוחד שאני על הסוס) פשוט להמשיך את השקר לדורות הבאים,
מה אני יכריז על סגירת הישיבה ? מנין יהיה לי כסף וכבוד ? מה ? האם אני יכול להתחרות בחברות אחרות, כאן בחברה שלי אני על הסוס, מה יש לי למכור בחברה אחרת ? כמה סיכויים יש לי שם לקבל את המעמד שאני נמצא עכשיו וכאן,
כלומר אפי' שאני החפש את האמת בחברות אחרות, יש לי בעיה אולי באמת ימצא כזו ואז מה ? אין לי סיכוי אני הצטרך להתחיל מהתחלה, ומי יודע האם שם אני יהיה רק הבורג בזמן שבשקר אני המוח,
ובכן איך הילד פותר את הבעיה הזו, פשוט מרגיע את עצמו ואומר כלללללללללללל החברות הם שקר,
במילא מה לי כאן מה לי שם,
לכן ר' שמואל היקר תירגע תירגע יש שקרנים ויש צדיקים, רק צריך לחפש אותה, אין העולם מתקיים רק כי יש צדיקים בסדום,
מנין אתה חושב שמגיע אליך כסף לישיבה ? מנין ואיך אתה חושב מגיע בחורים אליך ללמוד כל היום ?
מנין ואיך אתה חושב שאנשים מאמינים בך ?
כל אלה הם פשוט צדיקים, אתה במקום לעורר את טעותם, אתה במקום לומר להם דיי אתם מבזבזים את כספכם ועמלכם בטעות, אני לא יכול לעזור לכם אין לי שום קשר אישי לאלוקים,
במקום זה אתה אומר ומרגיע את עצמך שהעולם שקרנים במילא,
או מרגיע את עצמך שזה טוב לצדיקים ולתמימים פסיכולוגית,
או מרגיע את עצמך שאילו התמימים והצדיקים היו מגלים את הסוד הגדול היו בוודאי יוצאים לפשע,
ואז יהיה אנכריה,
וכאן הסתירה הגדולה שלך,
אתה הרי עכשיו דואג לצדיקים שלא יצאו לפשע, סימן שאתה מכיר בכך שיש צדיקים ולא כל העולם שקרנים ורשעים,
הנה אתה לא מגלה להם את הסוד שמה גם הם יהיו שקרנים ?
ובכן יש צדיקים. בלעדיהם אין עולם כאמור,
השקרנים הם אלה שאומרים שהעולם היא שקר, הם אלה הרשעים האמיתיים,
ולכן כאן יש לי שאלה אישית לשאול אותכם ר' שמואל היקר,
רק עכשיו נודע לך את הסוד הגדול של העולם ?
מה דעתך לגבי אחרים שמגלים את הסוד הזה דיי מהר בתחילת החיים ?
חכמינו אומרים "היזהרו בבני העניים שמהם תצא תורה"
וזה האמת העומק שבדבריהם, אין סיכוי למי שעל הסוס (בכל החברות) שתצא תורה מהם, הנה אתה ר' שמואל ההוכחה,
דווקא בני עניים שהם רוצים את הצדק החברתי מעצם שהם עבדים לשקרנים של החברה,
דווקא הם הצדיקים שלא הורגים בכם, אם הם גם היו שקרנים היו הורגים בנוכלים והשקרנים שמשעבדת אותם לטובתם,
כל טובתכם שזכיתם היא דווקא כי בני העניים הם צדיקים, והם כותבים ומחוקקים את התורה בכל דור,
והם מחוקקים חוקים שתהגן גם עליכם, אבל אתם השקרנים שבכל דור מנצלים את תמימותם של הצדיקים שוב ושוב,
ושוב הצדיקים זועקים לצדק ומחוקקים חוקים חדשים, וחוזר חלילה וחלילה,
ובכן אין העולם שקר יש שקרנים בכל דור ודור שמנצלים את הצדיקים שבדור,
לו הצדיקים היו שקרנים ורשעים אז אין קיום לעולם,
יש בחכמינו שמגדירים זאת כך "לולי המשתעגים אין קיום לעולם" המשתעגים = צדיקים, ודווקא מי שמגדיר אותם משתעגים הם הם המנוולים והשקרנים,
כל ילד מבין שבעניין כספים אין האלוקים יכול להתערב,
כל ילד שמע את הסיפור של היטלר שזרק כספים על שמי אנגליה, ואף ילד אנגלי לא הרים פרוטה,
כי הבין שברגע שיקח את הכסף הוא בעצם יורה לעצמו כדור,
כלומר לו האלוקים שם לכל אחד מאיתנו עשר מיליון יורו\דולר\שקל ליד המיטה בלילה,
האם מחר על הבוקר היה חלב ולחם במכולת ? בוודאי שלא !!
עכשיו מה עם הכסף ? כמה הוא שווה ? כלום !! כל הכסף לא שווה אפי' לקינוח (נייר קשה במיוחד ולא רך)
ואז לא יהיה חלב ולחם ולא חשמל ושום דבר בעצם, ואז יבין כל ילד (שלא הבין עד עכשיו) שאין האלוקים מתערב בעניין אחרת הוא עושה מעשה היטלר ח"ו,
עכשיו שברור שכל כסף שווה שעת עבודה דם ועמל של אדם בעולם,
אז אייך הגיע לידך כסף שלא עמלת עליו ??
הרי האלוקים לא יתערב בעניין, אז אייך זה הגיע אליך הכסף ?
זה השאלה שכל אדם בעולם חייב לשאול את עצמו, הבטלן והעשיר והנוכל, לא לחינם יש עשירים בעולם (כן כן אני מבקר את משפחתי גם כן) העשירים זה גם סוג של נוכלות, אין סיכוי שהאדם אמיתי יהיה עשיר,
חז"ל שאולים מנין היה למשה רבינו כסף, וכאן מוזרה שאלתם, מה פי' מנין ?! עבד אולי והתפרנס !! רק לא מסתבר לא היה לו זמן לעבוד, מצד שני לא לקח כספי ציבור,
תשובתם של חכמינו מטריף את דעתי כל פעם מחדש, אותך ר' שמואל זה אולי יתן הצדקה למעשיך,
אבל אותי זה מטריף כל פעם מחדש,
חז"ל אומרים שהתעשר משברי הלוחות,
אז אם הלוחות היית אבן יקר והאנשים רצו באבן כי יקר הוא מעצמו ?! נוווו מילא !! גם בזה חייב החכם לא להסכים לשחק במשחק דמיוני של לתת ערך לחומר טבעי בכדי לשחק על חשבון עמלם של אנשים, כמו משחק הזהב והכסף וכדומה,
אבל אפשר בכל זאת להבין את משה רבינו,
אבל אם האנשים רצו באבן כי היא סגולה או מה ?! אז אני פשוט לא יכול להאמין אייך משה עשה דבר כזה ?
פשוט ניצל את תמימות האדם להתעשר ? כמו שהתלמידי חכמים עושים היום ? הרי זה נכלות לשמה ?
נכון שסוף כל סוף גם ערך הזהב היא גם נוכלות מסויימת, אבל בכל זאת עושים מהם תכשיטים,
אבל מה עושים מי אבן סגולי שאין בה כלום ?
מה עושים מזה שתרמתי לך כסף בזמן שאתה יודע שלא יצא לי אישית כלום מזה ??
זו נכלות זה שקר שאתם חיייבים מיתה על כך,
לא על עצם הגניבה רק על עצם השקר שאתה וכמותך משקרים את הצדיקים שעמילים כל חייהם באמת ובתמים,
אני לא מקבל את דעת חז"ל בעניין בשום פנים ואופן,
משה רבינו היה בן מלך וחתן אצל יתרו,
כסף לא היה חסר לו כנראה, בוודאי שלא היה נוכל ושקרן,
ולכן ר' שמואל היקר עוד לא מאוחר,
אפשר לנצל את המעמד הציבורי שלך לטובה,
אפשר לומר בקול גדול, דיי דיי אין יותר גזל עניים בשם שמים, אין יותר ניצול תמימים בשם שמים,
כל אדם חייב לעמול ולהתפרנס כפי שנפסק בשלחן ערוך, אחרת אומרים חז"ל הוא מלסטם את הבריות,
ואז תראה שאין הרבה שקר בעולם, להפך תראה רק נחת מתלמידך לעולם,
שבת שלום רבי ומורי היקר
max
תוקן על ידי maxmen ב- 04/11/2011 11:45:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2011 16:02 |
|
| |
דה וינצי השני
ברוך הבא לפורום, אם טרם ברכתיך.
השבת קרבה ובאה ודבריך ארוכים. וראויים לעיון.
*** הערת ניהול:
אין אנו מתעניינים בזהותם של הכותבים, בוודאי לא בשאלה אם אותו אדם כותב במספר ניקים. נא להתייחס אל כל ניק כאישיות נפרדת. זה יועיל יותר. נסו ותראו.
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2011 16:14 |
|
| |
מיימוני
העיקר שמחקת את הספקולציה של איסטרן-סוסרטי על הזהות בינך לבין ייתכן :-) (שאגב לדעתי אינה נכונה)
אה סליחה, איסטרן. מה פתאום סוסרטי? אין אנו עוסקים וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2011 19:01 |
|
| |
הנוכח
לא אני מחקתי אבל עודכנתי שהיתה כזו ספקולציה, האם לא באשכול נפרד? והיא נמחקה. אילו הייתי אני רואה אותה, מן הסתם הייתי משאיר זאת ועונה בהרחבה...
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2011 10:20 |
|
| |
לעשות משפט וצדק זה תאולוגיה ? אתמה. אם רב לא עוסק בזה (עד כמה שידו משגת), איזה מנדט כן יש לו להנהיג ציבור ?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2011 23:15 |
|
| |
איש ציפור . לזכותם של הגדוילים נלחש מפה לאוזן שהם לא התיימרו בצעירותם להנהיג ציבור ויש מהם שהבעיה איתם היא שעד היום אינם מתיימרים לכך . הם פסקו ליחידים תשובות המתאימות ברובן להנהגת היחיד שחייו קודמין ולפעמים מותר לו לשקול את טובתו האישית לפני טובת הציבור - לא כל אחד מסוגל וכ״ש שאינו מחוייב למסור ממונו וענייניו לטובת הציבור-. אולם כשהעסקנים ודור דור ועסקניו... מריחים גופה הם מתחילים לפרסם פסקי הרבנים בראש חוצות ולאט לאט צמח לנו ה״עגל״ הזה ונהיה גדויל הדור . כך שאין מה לבוא אליו בטענות איך הוא מתיימר להנהיג את הדור בדרך כלל הוא לא מתיימר , ולדאבונינו לפעמים זו בדיוק הבעיה...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2011 09:02 |
|
| |
פי, אני די מסכים איתך, לא התכוונתי להטיל אצבע מאשימה על גדולים , רק הבעתי תמיהה רבתי. אני בהחלט מודע לכך שדבריך הם חלק מהתשובה לשאלה הזה, ותודה לך על הבאתם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2011 09:09 |
|
| |
נדמה לי שפי האתון בדבריו הטיל האשמה כבדה מאד על הגדוילים.
האם גדול אמיתי אמור להסכים להיות מובל בפועל על ידי עסקנים למיניהם ?
תוקן על ידי צענערענע ב- 07/11/2011 09:10:40
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2011 09:31 |
|
| |
נשאל לאידך גיסא האם יש יכולת לאדם יחיד, גם להגות בתורה יומם ולילה, גם להיות בקי לעומק במדעים ובהוויות העולם, גם להיות מציאותי ולהבין את הצבור, וגם להיות בעל יכולת הכרעה?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2011 09:40 |
|
| |
בעל, נגעת בנקודה מאוד משמעותית. אם תשאל אותי זה הכשל המרכזי של אתוס ה"גדולים" מבית המדרש הליטאי. כמובן אם נפרש שלהגות בתורה יומם ולילה אין משמעו ממש לשבת עם ספר כל רגע פנוי, אלא שכל חייך אתה הוגה בענינים מהתורה, הענין נפתר. אלא שכידוע הפרשנות המקובלת בהקשר הנידון להגיה בתורה, היא לשבת עם ספרים הרבה מאוד שעות. ואגב בזה יובהר גם ענין משיח שעליו נאמר "הוגה בתורה כדוד אביו", והרי הוא (וגם דוד בשעתו) יצטרך לנהל ממלכה (או מדינה) , ופשוט, וד"ל.
|
|
|
|
|