דמותו מעשיו של אברהם אבינו? תלוי מי אתה!!
אנו נמצאים בשבועות בו קוראים את קורות חייו של אברהם אבינו, וכל אחד מאיתנו שהוא בר לבב עומד לנגד עיניו דברי חז"ל:
לפיכך חייב אדם לומר אימתי יגיעו מעשי כמעשה אברהם יצחק ויעקב שלא קנו העולם הזה והעולם הבא וימות המשיח אלא בשביל מעשים טובים ותלמוד תורה.
אבל השאלה היא מה הם מעשי אברהם יצחק ויעקב שאותם אנחנו צריכים ללמוד.
הנקודה שאותה אני רוצה לחדד, ולדעתי אותה צריכים לתקן, היא זאת שאני יכול לומר בפראפראזה למשפט: "אמור לי מי אתה ואמור לי מי חבירך", כמו כן אפשר לומר: "אמור לי מי אתה ואומר לך מי אברהם שלך".
לשם חידוד ובהירות הדברים, עשיתי טבלה פתוחה לחלק את קורות חייו של אברהם לפי קטגוריות כלליות, ואני מציע לכל אחד לבדוק איפה נשים מה, ונראה דבר מעניין, שמראש כמעט נוכל לומר איפה כל אחד ישים, לפי איך שהוא מבין מה הוא שלימות.
והנה הטבלה לפנינו:
טבלת קורות חייו של אברהם אבינו
מעשי אברהם וקורותיו | מעשי ה' והבטחותיו |
אמונות ודעות | מצוות ונסיונות | מעשים רגילים | הבטחות ה' |
עמידה | כישלון | עמידה | כישלון |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | | |
אדם שינסה למלאות את הטבלה לפי פשוטו של מקרא למשל, יראה שהעמודה הימנית שעסוקה באמונות ודעות תהיה די ריקה, והנה הרמב"ם העמיד את כל העיקר על העמודה הימנית, עיין רמב"ם פרק א' מהלכות עבודה זרה, שהאריך לתאר את תולדות העבודה זרה מראשית האנושות ועד אברהם אבינו, ומאברהם אבינו ועד מתן תורה, וכאן הרמב"ם גייס את כל חייו של אברהם אבינו סביב אמונת הייחוד ושלילת העבודה זרה, ואפילו את הפסוק שצועק מצוות ומעשים טובים הפסוק:
כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ יְקֹוָק לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט לְמַעַן הָבִיא יְקֹוָק עַל אַבְרָהָם אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר עָלָיו:
פירש הרמב"ם במורה חלק ג פרק כד על האמונה ולא על המעשים.
אין צריך לפנים, שזהו הרמב"ם לשיטתו, שהעמיד את עיקר השלימות על הידיעה והאמונה.
מה שאני רוצה להציע פה לחכמי הפורום שהיגיע הזמן שהדבר הזה יפסק, אנחנו חייבים להשתדל להיטהר מהדעות הקדומות שלנו ולפי זה לפרש את המקורות, אנחנו חייבים עד כמה שאפשר לתת לטקסט לדבר.
אני יודע שאני נכנס פה לדיונים פילוסופיים והרמנויטיים וכוו' גדולים, אבל אחרי הכול אם יש לאדם מודעות חזקה שהוא רוצה לתת קודם לתת לטקסט לדבר, ואחרי זה להוסיף את מה שיש לו אנחנו יותר קרובים לאמת.