בית פורומים עצור כאן חושבים

דמותו מעשיו של אברהם אבינו? תלוי מי אתה!!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/11/2011 00:13 לינק ישיר 

אנו נמצאים בשבועות בו קוראים את קורות חייו של אברהם אבינו, וכל אחד מאיתנו שהוא בר לבב עומד לנגד עיניו דברי חז"ל:

לפיכך חייב אדם לומר אימתי יגיעו מעשי כמעשה אברהם יצחק ויעקב שלא קנו העולם הזה והעולם הבא וימות המשיח אלא בשביל מעשים טובים ותלמוד תורה.

אבל השאלה היא מה הם מעשי אברהם יצחק ויעקב שאותם אנחנו צריכים ללמוד.

הנקודה שאותה אני רוצה לחדד, ולדעתי אותה צריכים לתקן, היא זאת שאני יכול לומר בפראפראזה למשפט: "אמור לי מי אתה ואמור לי מי חבירך", כמו כן אפשר לומר: "אמור לי מי אתה ואומר לך מי אברהם שלך".

לשם חידוד ובהירות הדברים, עשיתי טבלה פתוחה לחלק את קורות חייו של אברהם לפי קטגוריות כלליות, ואני מציע לכל אחד לבדוק איפה נשים מה, ונראה דבר מעניין, שמראש כמעט נוכל לומר איפה כל אחד ישים, לפי איך שהוא מבין מה הוא שלימות.

והנה הטבלה לפנינו:

טבלת קורות חייו של אברהם אבינו

מעשי אברהם וקורותיו

מעשי ה' והבטחותיו

אמונות ודעות

מצוות ונסיונות

מעשים רגילים

הבטחות ה'

עמידה

כישלון

עמידה

כישלון

אדם שינסה למלאות את הטבלה לפי פשוטו של מקרא למשל, יראה שהעמודה הימנית שעסוקה באמונות ודעות תהיה די ריקה, והנה הרמב"ם העמיד את כל העיקר על העמודה הימנית, עיין רמב"ם פרק א' מהלכות עבודה זרה, שהאריך לתאר את תולדות העבודה זרה מראשית האנושות ועד אברהם אבינו, ומאברהם אבינו ועד מתן תורה, וכאן הרמב"ם גייס את כל חייו של אברהם אבינו סביב אמונת הייחוד ושלילת העבודה זרה, ואפילו את הפסוק שצועק מצוות ומעשים טובים הפסוק:

כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ יְקֹוָק לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט לְמַעַן הָבִיא יְקֹוָק עַל אַבְרָהָם אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר עָלָיו:

פירש הרמב"ם במורה חלק ג פרק כד על האמונה ולא על המעשים.

אין צריך לפנים, שזהו הרמב"ם לשיטתו, שהעמיד את עיקר השלימות על הידיעה והאמונה.

מה שאני רוצה להציע פה לחכמי הפורום שהיגיע הזמן שהדבר הזה יפסק, אנחנו חייבים להשתדל להיטהר מהדעות הקדומות שלנו ולפי זה לפרש את המקורות, אנחנו חייבים עד כמה שאפשר לתת לטקסט לדבר.

אני יודע שאני נכנס פה לדיונים פילוסופיים והרמנויטיים וכוו' גדולים, אבל אחרי הכול אם יש לאדם מודעות חזקה שהוא רוצה לתת קודם לתת לטקסט לדבר, ואחרי זה להוסיף את מה שיש לו אנחנו יותר קרובים לאמת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2011 06:56 לינק ישיר 

צבי

טול איקונים ירוקים מלא חופנים!

מה שאתה מציע הוא צעד ראשון בדרך להבנת המסר המקראי. וכמובן, אנו משתמשים כאן בשיטה ספרותית. לעיין בכתובים ולראות מה כתוב בהם.

אני משער שבשלב כלשהו תעלה השאלה: הרי כל קריאה מוסיפה או מכניסה משהו לכתוב מתוך ההנחה הנכונה לכשעצמה שלא הכל כתוב ויש דברים שאמורים להיות מובנים מעצמם. כמו כן, אנו רשאים ואולי נתבעים להניח הנחות יסוד לגבי המקרא שאינן נכונות לגבי טקסטים אחרים.

למשל, בדיון שבו מעלה אברהם בקשות בזכות סדום לפני ה'. לא נאמר לנו במפורש מדוע ה' ראה חשיבות בהתייעצות עם אברהם. יש לנו פסוק שבו נאמר במפורש כי ה' אומר שראוי לומר זאת לאברהם, וכנראה זה צריך להיות מובן מדוע, אבל הדברים טעונים הסבר ויכולים להתפרש לכמה פנים. גם התייצבות אברהם למען אנשי סדום יכולה להתפרש באופנים שונים. וכך הרבה.

אבל אם ננסה להבחין בין פשט לבין הנחות יסוד שלנו, אפילו מתבקשות, זו התקדמות חשובה מאד.

האם תרצה להציג כמה דוגמאות למילוי הטבלה על ידך. אני מאד ממליץ לשמר את האשכול הזה לעיון בדמותו של אברהם כפי שהיא עולה בפשטות מן המקרא.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2011 07:19 לינק ישיר 

[  הרמב"ם - האדם האברהמי  -  http://www.tpeople.co.il/leibowitz/about.asp?id=59  ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2011 08:45 לינק ישיר 

צבי
מצטרף למיימוני.
לפי הרמב"ם בתחילת הלכות עבודה זרה, אברהם הוא שבחר ברבש"ע ולא להיפך.

ספרן
ציטוט מהמאמר שהפנית אליו:
"בקטע נועז ליבוביץ מגדיר מהי אמונתו של אברהם: "
מה נועז כאן? ואיך י"ל חסביר את עמידתו של אברהם מול ה' להצלת סדום, אותה פרשה שנאמר בה "למען יצווה".
גם העלאת אברהם מעל משה היא חסרת יסוד, אבל כידוע אין משיבים על י"ל.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 07/11/2011 08:48:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2011 09:58 לינק ישיר 

בשבת נשאלתי- מה הנסיון הגדול שהתנסה בו אברהם בלך לך.?. הרי ה' הבטיח לו הבטחות מפתות להליכה הזו.. איך רש'אומר. לך לך להנאתך ולטובתך. אז מה הניסיון? כל אדם אם יבטיחו הבטחות היה הולך!

השבתי לו- הנסיון הגדול של אברהם היה- שהוא האמין . האמין במבטיח- ושיקימו לו את ההבטחות.
וספרתי לו את סיפורו הקלאסי של הרב מיימוני על מטפס ההרים-וכאן הוא כבר התמוגג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2011 16:08 לינק ישיר 

אני לא מבין הרי במקרא לא כתוב כלום עד גיל שבעים שבעים וחמש,
רק המקרא מגלה לנו כי ידעתי, מזה מבינים שהיה צדיק עד אז,

לשאלתך מה קיים לפני מתן תורה ?! קיים את הכל כך אומרים חז"ל וכך משמע מספר היובלות, שגם החגים כבר היו לפני מתן תורה,

אז מה נשאר לו לקיים, שבע מצוות בני נח כולל בהם רוב מצוות של בין אדם לחברו שזה עיקר התורה,
חגים ושבת קיבל מחנוך ונח בשם האלוקים, וקרבנות כמובן,

אז מה נשאר כאן ברית מילה ומה עוד ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 01:22 לינק ישיר 

ירוחמ

(בוא הנה לצד.

מה בדיוק היה הסיפור הקלאסי שלי? אתה יכול להביא לינק. בלי שישימו לב ששכחתי. כאילו מעצמך).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 02:03 לינק ישיר 

מיימוני
שים בגוגל '"מטפס הרים" מיימוני'
תקבל את
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=1471565&whichpage=4&forum_id=1364

אם תשים '"מטפס ההרים" מיימוני'
תקבל את זה
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=1755610&forum_id=1364&upd=1

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 09:55 לינק ישיר 

הרב מימוני
לא מהצד -הסיפור הזה. לדידי -הוא הסיפור אמיתי על האמונה או אי האמונה האמיתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 12:06 לינק ישיר 

"ספרן ציטוט מהמאמר שהפנית אליו: "בקטע נועז ליבוביץ מגדיר מהי אמונתו של אברהם: " מה נועז כאן? "

לבע"ב

בהמשך הדברים הוא הרי מסביר מה נועז כאן.

"המחיצה המפרידה בין התחושה הדתית במלוא-עומקה ובין הניהיליזם המוחלט נעשית כאן דקה מאוד "

תוקן על ידי צענערענע ב- 08/11/2011 12:07:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 12:14 לינק ישיר 

ומה נועז בזה? ע"ע אנשים שי"ל סלד מהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 12:14 לינק ישיר 

צענע
האם את לא חושבת שהדיבורים  הרבים על האמונה- הם רק דיבורים על אמונה! לדבר לא מחייב ולא עולה כסף. וכי"ב לכתוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2011 12:32 לינק ישיר 

לבע"ב

האם אינך סבור שלקרוא לאברהם נהליסט זה נועז?
ולעניין ע"ע -לא הבנתי למה ירמזון מיליך..

לירוחם
מישהו טען שזה עולה כסף?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דמותו מעשיו של אברהם אבינו? תלוי מי אתה!!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext