| נשלח ב-9/11/2011 00:28 |
|
| |
חינוך ילדים עם בחירה חופשית.
חוו נא דעתכם רבותיי דיינים מומחים.
אם רוצה האדם ליתן את מלוא חופש הבחירה לבנו שיגדל ויוכל לשקול הכל במאזני ההגיון ללא עול שקרים קדושים, הכיצד יעשה זאת?
הכיצד יחנך את את ילדיו בצורה שתיתן להם את מירב החופש לבחור כשיתבגרו את דרך חייהם?
יושב אני בזאת על המדוכה, ימים רבים, ולא מגיע לשורש העניין. לגדל כחרדי קלאסי? לא נראה לי. שיטת השקרים הקדושים בהם מונעים מהאדם לחשוב, מרוחקת מאוד ממחשבתי. ואם לא זה, מה כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 00:53 |
|
| |
שיתן לבנו לקרוא בעצכ"ח.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 00:59 |
|
| |
אלי
זה נושא שנוגע בנפשנו.
היו כבר דיונים כאלו ומאד היה חשוב לרכז את הלינקים אליהם. ממש היום גיליתי במחשב העתק של הערה שכתב משתתפנו הותיק רמבמזל בנושא זה.
אני ממליץ לך לשים לב לשתי נקודות, וזאת לצד כל הדברים שיש לדון בהם.
א. ילדים אינם מסוגלים לחשיבה בוגרת. הם רואים את הדברים בשחור לבן.
ב. הם גם זקוקים לחינוך רגשי לקראת המשך חייהם. זו טעות להעניק להם יכולת פילוסופית שהיא מעבר לכוחם לפני גיל מסויים ולהפך, לשלול מהם אמונות שצריך לפתח עם רגש.
ג. גם הרמב"ם פירש את התורה כמי שמנחילה "שקרים קדושים" או אמיתות הכרחיות כלשונו.
ד. ואפילו בטיפול פסיכולוגי אין חושפים את האדם לכל האמת הקשה על עצמו. מגלים לו מעט מעט לפי כוחו והתקדמותו.
ה. וגם ברפואה מועיל יותר להבטיח לחולה תרופה ודאית גם אם זה לא נכון מאשר לומר את האמת ששום דבר לא בטוח. וזאת כבר גילה כמדומה היפוקרטס.
אז מה כן אפשר לתת לילדים?
לדעתי ראוי להקנות להם את האמונות ההכרחיות, בלי להיכנס לשאלה אם התורה כפי שהיא לפנינו יצאה בדיוק מידי משה רבנו או שיש לקבל תיקונים ועיבודים, עד לדברי רוזנצוויג שבעצם זה לא חשוב כל עוד זה בהשגחה פרטית (הניסוח שלי לדבריו).
וצריך רק להבהיר להם שכל מה שהם לומדים כעת, בילדותם, הוא דבר ראשוני במובן זה שבגיל מבוגר יותר הם צריכים לשאוף להבין את הדברים "יותר לעומק", "יותר ביסודיות". התפיסה שמה שהנחילו להם בילדותם היא פשטנית תהיה מובנת יותר לכשיגדלו, והיא עשויה לאזן את התפיסות הפונדמנטאליסטיות במחננו.
מסתבר שזה תלוי מאד גם ברמתו האינטלקטואלית של הילד (והילדה?!). האם לא יתכן שיש כאלו שעדיף עבורם להישאר דתיים תמימים מאשר להיפתח לשאלות שאולי לא יהיה להם חוסן נפשי ויכולת אינטלקטואלית עבורן?
כתבתי מעט מאד ממה שראוי לדון, אבל אלו לדעתי נקודות חשובות מאד. ואני מקוה להמשך והרחבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 01:09 |
|
| |
אם כבר שקרים קדושים, למה לא ללכת ישר על זמיר כהן? המציאות מלמדת שהמאמינים בהבלי המחב"תים לוקים פחות בעזיבת ה'דרך'.
(אפרופו, רציתי לפתוח על זה אשכול: בעבר היה כאן אשכול ובו נאמו המשתתפים ובעיקר הרב ד"ר נגד אמונה המבוססת על שקרים, כמובן בתוספת מובאות מהרב המיתולוגי, ונשאלת השאלה לשמחה זו מה היא עושה כאשר כל התורה היא שקר קדוש אחד גדול).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 01:44 |
|
| |
לגבי הערותיו הממוספרות של הרב המיימוני. אין בכוונתי כיצד לחנכו פילוסופית כיום, אלא כיצד לחנכו על מנת שכשיגדל תהיה לו באמת בחירה ואפשרות לבחור דרך.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 02:06 |
|
| |
ממה שראיתי, בנים לאבות דורשי אמת, רבים מהם גדלו להיות דורשי אמת גם כן. וזאת מבלי חינוך מיוחד לכך, רק ע"י דוגמה אישית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 04:01 |
|
| |
מי לא משקר?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 04:31 |
|
| |
חינוך ילדים עם בחירה חופשית
זה תרתי דסתרי. אם אתה חושב שהתורה שקר, תגיד את זה לבניך. חושב שזה אמת, תגיד להם את זה. בשני המקרים אתה מתערב בבחירה החופשית שלהם. אם אתה חושב שהתורה אמת אלא שהענין יותר מורכב ממה שילד יכול להבין, על זה ענה מיימוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 07:24 |
|
| |
אלי
אני חושב שאתה מערבב שני דברים,
1, חינוך,
2, בחירה חופשית,
לחנך צריך לחנך,
בחירה חופשית קיימת במילא, או לא קיימת כלפי חוקי החברה הכפיתיים, רק בצנעה מתאפשר הבחירה כלפיהם,
עכשיו מהי השיטה היותר טובה לחנך ? לדעתי השיטה של התורה היא הכי טוב שקיים, מה צריך יותר או פחות מזה ?
צריך רק שבגיל הבחרות היותר מתקדם יתחילו ללמוד יותר לעומק,
אבל הבעיה היא כרגע שכול הלימוד שלנו נעצרת בתלמוד וההלכה, ואין זמן או עניין או חוסר דעת להמשיך ללמוד יותר לעומק, למה למשל שלא יעשו מה שהראשונים ואחריהם אחרונים עשו למדו רפואה פילוסופיה ועוד ועוד,
אבל ברור מעל כל ספק שהשיטה של התורה הוכיחה את עצמה בכל הדורות,
אפי' אם יש שקרים קדושים כביכול אז הלומד מתוך עיון מיד עולה עליהם בגיל ההתבגרות ומבין שזה בשביל גיל הילדות וחינוך ותו לא, במילא למעשה אין כאן אפי' שקרים קדושים,
לגבי בחירת חופשית:
אם כוונתך לתת להם בחירה חופשית כלומר להתחנך לבד ?! זה הרי אבסורד הרי כל מידע שאתה יודע ויכול לתת לו. אתה מחוייב לתת לו, אתה בוודאי תאמר לו מהי רעל מהי טוב מהי רע וכדומה,
אין כהיום בשום מוסד חינוך על דרך הכפיה, אם כי עצם ללמוד היא כהיום בכפיה, אין ילד בכל העולם יכול לומר אני לא רוצה ללמוד, בכל אופן מגיל הגן יודע כל ילד שיש לו בחירה, חוץ כמובן כלפי חוקי החברה שהם כפיתיים מצד השילטון והחברה,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 09:11 |
|
| |
האם הייתם ממליצים על:
בשנים האחרונות נוצרה נורמה, לפיה הילדים יוצאים מהקהילה בגיל מסוים ל"עולם המודרני" כדי לבחון אותו לתקופה ואז, כבוגרים, חוזרים מבחירה ומצטרפים לקהילה. (יש לזכור, כמובן, שהם אנאבפטיסטים).
מתוך: http://tinyurl.com/bt4af2p
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 09/11/2011 10:06:33
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 09:53 |
|
| |
"ד. ואפילו בטיפול פסיכולוגי אין חושפים את האדם לכל האמת הקשה על עצמו. מגלים לו מעט מעט לפי כוחו והתקדמותו.
ה. וגם ברפואה מועיל יותר להבטיח לחולה תרופה ודאית גם אם זה לא נכון מאשר לומר את האמת ששום דבר לא בטוח. וזאת כבר גילה כמדומה היפוקרטס."
כך כתב מיימוני..
מכיוון שהדת איננה מחלה נפשית או גופנית לא הבנתי את ההשוואה.
לגבי עצם השאלה:
סטטיסטית בציבור הדתי לאומי,הפתוח לעולם ,עם חינוך שפוי יותר-יש הרבה יותר דתל"שים מאשר בציבור החרדי.
ולכן כל הורה צריך לשקול מה המחיר שקשה לו יותר לשלם .
ולכן אין תשובה אחידה לשאלה הזאת.
תוקן על ידי צענערענע ב- 09/11/2011 09:55:05
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 09:55 |
|
| |
צענע ואולי בציבור החרדי מסתובבים אנשים חלולים לחלוטין רק התחפושת נשארת זה נקרא הצלחה
בחינוך?
תקראי לזה דתל"שים בתחפושת.
תוקן על ידי דייר ב- 09/11/2011 09:56:16
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 10:06 |
|
| |
הדתל"שים בתחפושת בציבור החרדי משלמים מחיר אישי גבוה מאד ואין לי מושג איך הם מצליחים בכלל לחנך את ילדיהם לתורה ויראת שמיים.
אבל ,כמו האנוסים בספרד ,אין להם כנראה בררה .
(את התשובה לשאלה המסקרנת איזה אחוז הם מהווים מתוך הציבור הכללי לא נדע כנראה לעולם כי שום סקר לא יגלה את האמת ,ע"ע אנוסים בספרד )
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 10:06 |
|
| |
צענע מה היו אחוזי הנשירה מהצבור החרדי במאתים השנים האחרונות?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 10:10 |
|
| |
אני מדברת על המצב לאחר ההסתגרות החרדית .
ברור שבתקופת ההשכלה כאשר לא היו ספרים של חיים ולדר הילדים קראו את יאנוש קורצ'אק ואת להמן הלא מצונזר ולא היתה הפרדה באוטובוסים אז התוצאה היתה בהתאם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2011 10:38 |
|
| |
אלי, להבנתי אתה מבלבל, חינוך פונה לנתינת מסגרות בצד המעשי של האדם, להתנג בדרך ארץ, ואם שומרים תורה אז גם להתפלל, ללמוד תורה, ללבוש ציצית וכד'. בחירה חופשית שייכת לתחום הדעת , וממילא היא רלוונטית רק כאשר הילד כבר גדל ובר דעת. כמובן כדי שהילד יגדל להיות בר דעת צריך לחנך אותו באופן לא כפייתי , אבל בעיקר לתת לו כלים לרכישת דעת. (ויש להבין דעת אין משמעה אינפורמציה , אלא בעיקר כלים לנתח ולהבין , וע"י זה יכולת להגיע לשיקול דעת)
|
|
|
|
|