|
|
| נשלח ב-18/11/2011 13:30 |
|
| |
טוב שאתה משווה את הממצאים של שכטמן לכתבה בעיתון.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2011 17:57 |
|
| |
| פינגווינאי כתב: |  | אכן יש שמרנות/קיבעון במכוני המחקר. לא מתייחסים כלל לתאוריה חדשנית ללא הוכחות מוחצות. בגלל גישה זו מאבדים התייחסות לרעיונות טובים, כשאין לבעל הרעיון אמצעים או מוטיבציה להוכיח אותו. אך גם נמנעים מדיוני סרק על כל רעיון הזוי ומטופש. אם מכוני המחקר היו חוקרים כל תאוריה שנכתבת העיתון, הם היו מבזבזים את כל זמנם וכספם. לא יודע האם הרף שהם מציבים הוא האופטימלי (לקידום המדע, או להשגת תקציבים), אך הוא ודאי לגיטימי. |
|
אבחנה יפה, לענ"ד. בנוסף, בתחום זה יש עובדות אובייקטיוויות (כמו קיום סימטריה כזו או לא), ולכן יש משהו דומה ל"כוחות שוק". כל מי שמתעלם מרעיון לא מקובל, לוקח את הסיכון שייזכר כמי שדחה רעיון חדשני ברמת משהו שסותר במפורש ספרי לימוד בסיסיים בתחום. חריגות כשל פרופ' שכטמן מזכירות זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2011 22:51 |
|
| |
שיבולאיו דבריך במהלך האשכול נכוחים ונכונים בעיני ברובם, אולם יש לי הערה קטנה, ואחריה אביא את דעתי בנידון (דעה שהתבססה אצלי בין השאר עקב התובנות שהעלית לאורך הדיונים בפורום בשבועות האחרונים). אני לא בטוח שהדרך למדוד את אי הסבירות של יציאת מצרים היא באמצעות מדידת התצפיות על הפיזיקה של המים וכד' וההסתברות שהפיזיקה הזו תשתנה, כיוון שהטענה היא לא שפתאום השתנה משהו במים, אלא שהשתנה משהו בעולם, אלוהים האין סופי החליט לממש את הברית אותה הוא כרת עם אברהם עקב התנהגותו הטובה. אני אמחיש את הטיעון שלי, בו נניח שנניח שהסיכוי שתתרחש אנומליה כמו שקרתה בקריעת ים סוף הוא על פי התצפיות הידועות היום: 10^10 ואילו לשקר המוני הסיכוי הוא 10^12 , אנחנו נוכל להגיע למסקנה שקריעת ים סוף התרחשה. כעת נניח שהאנומליה בירידת המן היא גם 10^10 , כעת בצירוף שתי האנומליות נגיע למסקנה שהסיכוי שמאורעות יציאת מצרים הם נכונים הוא: 10^20 . ולכן נגיע למסקנה שהיה פה שקר. אולם יש בעיה בטיעון הזה, כי הרי הטוען לקיומם של מאורעות יציאת מצרים טוען שהגיע גורם חיצוני בעל כוח גדול שעשה את יציאת מצרים. אם טענתו נכונה, הרי שאין הבדל מבחינת הסבירות האם ירידת המן התרחשה או לא. כי יש להניח שאלוהים שמסוגל לבקוע את הים, מסוגל גם להוריד מן, להוציא מים מסלע, ולעצור את השמש בגבעון. במילים אחרות, הדיון צריך להיות לא על אנומליות פיזיקליות, אלא על הסיכוי שקיים ויופיע אל שיחליט לגאול קבוצת עבדים במדבר סיני במגוון האמצעים הניסיים העומדים לרשותו. כמובן שסיכוי של דבר כזה איננו ניתן לאומדן כי אין לו פריור אמפירי. לדעתי, כפי שכתבתי בויכוח עם דינוזאורוס, הדרך למדוד (במידה גסה) את הסבירות של אירועים שאין להם פריור אמפירי, הוא על ידי בחינת "המיוחדות" שלהם. כפי שכתבתי בדיון ההוא, מיוחדות איננה מתבטא רק בנדירותו של האירוע, כיוון שכל יום קורים אירועים נדירים (כלומר אירועים שהסיכוי לנבא אותם אפריורית שואף לאפס), והסיכוי שאדם כל שהוא יחשף לאירוע נדיר הוא די גדול (כיוון שמבין הקבוצה האין סופית של אירועים נדירים אפשריים כמה מתרחשים מידי יום). לכן כדי לשלול אמינות של אדם אמין יש למצוא תתי קבוצות של אירועים נדירים שיש להם מאפיינים מיוחדים, מעבד לנדירות הספציפית שלהם. אני אנסה לבנות איזו שהיא היררכיה של אירועים נדירים: א. מדען x מצא עצמות של דינוזאור נדיר y במקום z בזמן w: הסיכוי אפריורית שx ימצא את y בz הוא כמובן קטן מאוד. אולם זה לא מפריע לנו כיוון שהסיכוי שמדען כל שהוא ימצא חיה נדירה כלשהיא במקום כל שהוא בזמן כל שהוא הוא גדול מאוד, דברים כאלו קורים מידי יום. כלומר, למרות שהמקרה הספציפי כשלעצמו הוא נדיר, אין בו שום מאפיין שמייחד אותו על פני מציאה של חיפושית נדירה במקום ובזמן אחר. נוכל לתת כותרת לסוג כזה של תגליות: הרחבת הידע שלנו בפרטים טריוויאליים על הטבע. ב. מדען x טוען שתחת תנאים y מסויימים חלקיק z נע במהירות הגבוהה ממהירות האור: פה נדרוש כמובן בדיקות הרבה יותר קפדניות על מנת לאמת את התגלית. זאת למרות שיתכנו אירועים דומים ברמתם (נניח מישהו יטען שבוזון היגס הוא בעצם קווארק קסום מסתובב, (סתם קשקשתי, אני לא ממש יודע על מה אני מדבר J)). אולם ניתן לשים את כל סוגי התגליות הללו תחת הכותרת: שינוי הידע שלנו על חוקי הטבע בצורה מהותית. תגליות אלו הן שונות בצורה מהותית מהתגליות בסעיף הקודם, כלומר, יש דבר שהופך אותם למיוחדות או יוצאות דופן מעצם טבען יותר מהתגליות הקודמות, תגליות מסוג זה הן תגליות שקורות פעם בכמה עשרות שנים, לכן יש לבדוק אותם משקר או מטעות בצורה הרבה יותר אינטנסיבית. ג. אומה x טוענת שאלוהים הכל יכול y כרת איתה ברית, ירד באש על הר z, ושינה את חוקי הטבע s,t,w בשבילה. אין שום ספק שטיעון כזה עולה במיוחדות שלו הן על תגליות טריוויאליות בחוקי הטבע, והן על תגליות של שינוי בחוקי הטבע. לדעתי קשה לשים טיעון מסוג זה במסגרת רחבה מאוד, מכיוון שבאופן ברור ביותר המיוחדות של אירוע כזה עולה על כל דבר שאנחנו מכירים. הכותרת הרלוונטית לאירוע כזה היא אם כן: התגלות והתערבות אלוהית ישירה של אלוהים בחוקי הטבע. צריך לשים לב שמה שנדיר פה, הוא לא אירוע יציאת מצרים כשלעצמו, אלא כל דבר הדומה לו, למעשה לסיפור יציאת מצרים אין פיריור אמפירי לא רק ברמת האירוע עצמו, אלא ברמת קבוצת המיוחדות לה הוא שייך. כלומר, אירועים שהמיוחדות שלהם דומה לרמת המיוחדות של סיפור יציאת מצרים לא קרו מעולם, או במילים אחרות: כל תגלית מדעית או סיפור היסטורי שניתן לחשוב עליהם, נראים כחסרי חשיבות לעומת אירועי יציאת מצרים. מכיוון שאין פריור אמפירי לסוג כזה של אירועים, אין שום דרך להעריך בדרכים מקובלות את הסיכויים שהוא יתרחש, מה שברור הוא, שהסיכוי הוא נמוך יותר מכל טענה מדעית שנטענה אי פעם. עד כאן הטענה שההסתברות לאירועי יציאת מצרים היא נמוכה מצד עצם אירועים. באשכול דרכי הסקת מסקנות מתיעוד על המציאות הראיתי שמלבד ה"מיוחדות" העצמית של אירועי יציאת מצרים, יש בהם יחוד נוסף על תגליות מדעיות אחרות, והוא שהם מעוררי חשד כבד, כיוון שהאופי שלהם "מתאים" יותר מידי למה שהיינו מצפים לשמוע לו הסיפור היה מומצא על ידי אנשים באלף השני לפני הספירה. אני חושב שכל אחת מהטענות הללו מספיקה כדי למצב את יציאת מצרים כאירוע בלתי סביר ביותר, אירוע שהוכחתו תדרוש ראיות חד משמעיות, שאין שום דרך לפרוך אותם, גם על ידי הצעת תרחישים בלתי סבירים. צירוף של שתי הטענות הללו (המיוחדות + החשד), הופך לדעתי את יציאת מצרים לאירוע פנטסטי ברמה כזאת, כך שקשה לדמיין רמת סבירות נמוכה מזו לקיומו.
תוקן על ידי עץ_נטוע ב- 19/11/2011 22:56:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 01:09 |
|
| |
איני מגיב כאן אבל ארשום בקצרה, (לא יודע אם יצא לי להציץ שוב באשכול) 1. בעיני רוב האנשים לפני 1000 שנה מטוס היה נחשב לבלתי אפשרי ונוגד את חוקי הטבע, כיום הוא נכלל בתוך מערכת הטבע, כך גם בימינו לרוב האנשים נראית בלתי אפשרית תנועה בזמן, תנועה קוונטית המדלגת על מרחב, או שיחזור אנשים שמתו מהדנ"א שלהם.- ההתנגדות אינה כיום ולא היתה בעבר תוצאה של ידע או הבנת היקום אלא כתוצאה של מקובעות מחשבתית, לציין כי תנועה בזמן לא הודגמה מעולם, והינה רק נגזרת מתיאוריה פיזיקלית. 2. אין כיום תמונת עולם פיזיקלית מושלמת, ובפיזיקה התיאורטית מחפשים גורם יחיד שפועל ביקום, שממנו נובעים הכוחות האחרים, והם תוצאה ממערכת מכלילה יותר, והוא הגורם ליצירת המרחב הזמן והיקום וכתוצאה גם לכל התרחשויות ביקום ולכן כולל גם את יציאת מצרים, (כמו גם להשפעת התפילה- [ראה תגובתי באשכול התפילה הגדול]).
3. נניח ומדען ידגים לאנשים רבים מספר רב של פעמים כי הוא גורם לחפץ לרחף באוויר, הדרך החכמה היא לנסות וללמוד כיצד ניתן לגרום לחפץ לרחף באוויר, ולא להכחיש זאת.
4. העובדה שעם שלם תיעד ומתעד את יציאת מצריים (שקול הסתברותית לראיית העין- ראה תגובות קודמות שלי באתר זה), כמו גם היווצרות היקום מוכיחים כי תמונת העולם הפיזיקלי של כופר חסרה. 5. לסיכום הסיכוי הבלתי אפשרי כי עם שלם מרמה בתיעוד מושלם ומובהק הוא אפס, לעומת ההסתברות כי תמונת העולם הפיזיקלי של כופר הינה חסרה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 01:34 |
|
| |
| פראק_מהלך כתב: |  | איני מגיב כאן אבל ארשום בקצרה, (לא יודע אם יצא לי להציץ שוב באשכול) אכן אינך מגיב כאן, בודאי שלא לחלקים 3 ו4 (בשני העמודים הראשונים של האשכול). חלק ממה שאתה אומר מתייחס לטענות שאינן שלי (כלומר, שהשאלה היא האם שני מיליון איש שיקרו/טעו לגבי מה שראו), וחלק הוא חזרה על זה שאחד ההסברים בעייתי, דבר שברור מראש. בקיצור, לא קראת או לא הבנת. אני מעתיק את מה שכתבתי בסיכום, חלק 5 מתוך 5, משום שדבריך אינם מעידים שאתה יודע לספור עד מספר זה:
"
עצם הרעיון שסיפור יציאת מצריים מנמק בצורה משכנעת את הניסים המילוליים, מתבסס על מספר שגיאות. לכאורה זו נראית המסקנה ההגיונית מבחירה בין שתי אנומאליות: - תופעות פיזיקאליות מאד לא סבירות של גופי מים, חומרים אורגניים, וכו'
- התנהגות אנושית מאד לא סבירה בה שני מיליון איש משקרים במצח נחושה
אך אלו כלל אינן שתי האנומאליות שיש להשוות ביניהן. בהודעה 4 הראיתי שיש להחליף את אנומאליה 2 למעלה באנומאליה תרבותית: הדבר היחידי הידוע לנו בודאות הוא שאצל בנ"י הפך ספר המתאר מאורעות על טבעיים שכביכול ארעו להם - לספר קאנוני. כדי להעריך את גודל האנומאליה, יש לקחת בחשבון את מספר התרבויות השונות, התלויות ביניהן, ויכולתנו המוגבלת לחקור אותן. למרות שמדובר באנומאליה, ואי אפשר לטעון שהכל מובן בה - מבחינה סטטיסטית מדובר באנומליה קטנה בסדרי גודל רבים מהאנומאליה ב1 למעלה. " 1. בעיני רוב האנשים לפני 1000 שנה מטוס היה נחשב לבלתי אפשרי ונוגד את חוקי הטבע, כיום הוא נכלל בתוך מערכת הטבע, כך גם בימינו לרוב האנשים נראית בלתי אפשרית תנועה בזמן, תנועה קוונטית המדלגת על מרחב, או שיחזור אנשים שמתו מהדנ"א שלהם.- ההתנגדות אינה כיום ולא היתה בעבר תוצאה של ידע או הבנת היקום אלא כתוצאה של מקובעות מחשבתית, לציין כי תנועה בזמן לא הודגמה מעולם, והינה רק נגזרת מתיאוריה פיזיקלית. במילים אחרות, מה שאתה אומר הוא שכל מה שאנו יודעים על חוקי הטבע אינו ודאי. אז אולי עוד 1000 שנה יתברר שחוקי הטבע שאנו יודעים לגבי האפשרות לשכנע קבוצת אנשים בדבר להד"ם (שונה אפילו ממה שאני טוען באשכול) אינם נכונים. 2. אין כיום תמונת עולם פיזיקלית מושלמת, ובפיזיקה התיאורטית מחפשים גורם יחיד שפועל ביקום, שממנו נובעים הכוחות האחרים, והם תוצאה ממערכת מכלילה יותר, והוא הגורם ליצירת המרחב הזמן והיקום וכתוצאה גם לכל התרחשויות ביקום ולכן כולל גם את יציאת מצרים, (כמו גם להשפעת התפילה- [ראה תגובתי באשכול התפילה הגדול]). כנ"ל. 3. נניח ומדען ידגים לאנשים רבים מספר רב של פעמים כי הוא גורם לחפץ לרחף באוויר, הדרך החכמה היא לנסות וללמוד כיצד ניתן לגרום לחפץ לרחף באוויר, ולא להכחיש זאת. כנ"ל. מה האנאלוגיה של לגרום לחפץ לרחף באוויר: הניסים, או שכנוע קבוצת אנשים לקבל ספר מוגזם? 4. העובדה שעם שלם תיעד ומתעד את יציאת מצריים (שקול הסתברותית לראיית העין- ראה תגובות קודמות שלי באתר זה), כמו גם היווצרות היקום מוכיחים כי תמונת העולם הפיזיקלי של כופר חסרה. "העובדה שעם שלם תיעד ומתעד.. ראיית העין" - ברור שפתי לא קרא/הבין את מה שכתבתי. זה שעם שלם תיעד את יציאת מצריים איננו כלל ההסבר האלטרנטיבי המוצג כאן. זה שעם שלם מתעד(!) את יציאת מצריים - פרי דמיונו הקודח של פתי. אין כלום בדבריו של פתי המכיל שמץ מוטיבציה לקרוא תגובות קודמות שלו באתר. 5. לסיכום הסיכוי הבלתי אפשרי כי עם שלם מרמה בתיעוד מושלם ומובהק הוא אפס, לעומת ההסתברות כי תמונת העולם הפיזיקלי של כופר הינה חסרה. לסיכום, פתי לא הבין הרבה. |
|
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 20/11/2011 02:09:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 02:50 |
|
| |
בקיצור נדרשת הקדמה לדבריי לדלי הבנה א. ביארתי שהמשוואה היא בין מציאות ה' לבין הרעיון שהתיעוד של עם ישראל הוא שקרי, ולא בין בלתי אפשרי לתיעוד שקרי/מסלף היות ומציאות ה' הופכת זאת להגיוני, ב. בזה הרחבתי והסברתי כי מציאות ה' אינו דבר שמחוץ לפיזיקלי אלא חלק מתמונה שלמה יותר שאף מסבירה את היווצרות היקום ג. . ב-1. הראיתי מקרים נוספים של התנגדות לתמונת עולם פיזקלי שלם יותר, הנובעים מקיבעון מחשבתי ד. האנלוגיה לחפץ מרחף ב-3 הינה בכך שתמונת העולם הפיזיקלי אינה מובנית אלא נלמדת מהממצאים האמפיריים וניתנת להרחבה מה עוד שידוע כי הינה חסרה (ומצפים לתיאוריה שתסביר את הגורם היחיד), ה. הטענה שמא ניתן להשתיל לעם זיכרון באמצעות שיכנוע, נכללת בשאלת דקארט שמא אנו בחלום ונידונה רבות.
ו. כל התיאוריות והפרשניות האלטרנטיביות ליציאת מצרים והניסיון להחליש את עוצמת התיעוד הינם משומשות וישנות, ולא ראיתי צורך להגיב עליה מחדש היות כבר נידונו רבות וכתבו על כך רבים ורבות איך התיעוד שולל אותם.
ז. המוטיבציה שלי היא למחפשי אמת שיכולים להיתקל בפורום.
תוקן על ידי פראק_מהלך ב- 20/11/2011 02:57:26
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 10:56 |
|
| |
| פראק_מהלך כתב: |  | בקיצור נדרשת הקדמה לדבריי לדלי הבנה
הרשה לי לחלוק עליך. דלי הבנה יימצאו את דבריך הגיוניים להפליא. ממש שפתיים יישק.
היות שנראה לי שהבנת מעט מאד מהטיעון, הנה נסיון (אולי אחרון, אולי לא), להסביר לך מה אמרתי כאן באשכול. חידושך המרעיש (שאף הרחבת וביארת והסברת אותו למרבה השמחה) לפיו הכנסה של ישות על טבעית שלפי ההגדרה פותרת כל בעיה לא ידועה, פותרת למרבה ההפתעה כל בעיה לא ידועה - הוא דבר מובן למדי. בחלק 2 מתוך 5 - הגדרות, ומתי חייבים לנופף בשלט הסברתי שאם משתמשים במתודולוגיה המדעית המקובלת של בחינה מה ההסבר הסביר ביותר למאורעות מצריים מתוך ההתפלגויות הידועות לנו מחוצה להן (שהרי הן מה שאנו בוחנים כרגע), קיום הניסים אינו התוצאה הסבירה. מה לעשות, ומחוץ לסיפורי המקרא אין לך שום אינדיקציה לאל מתערב במהלכו של העולם, ואף ה"הוכחות" הטלאולוגיות לדבר חלש בהרבה, אל בורא, אינן אלא טענה שכל ההסברים הקונקרטיים האחרים אינם נטולי בעיות (הפתעה גדולה!). כדי להראות שסיפורי מצריים הם אינדיקציה לאל מתערב, עליך קודם להראות שסביר יותר שהניסים ארעו, מאשר שמדובר באנומאליה תרבותית של אימוץ ספר המתאר מאורעות מוגזמים. רק לאחר מכן, תהיה לך אינדיקציה לקיומו של אל מתערב, ועוד האל המתערב שלך.
א. ביארתי שהמשוואה היא בין מציאות ה' לבין הרעיון שהתיעוד של עם ישראל הוא שקרי,
ולא בין בלתי אפשרי לתיעוד שקרי/מסלף היות ומציאות ה' הופכת זאת להגיוני, בודאי. הגדרה של ישות על טבעית שהופכת דברים להגיונית, אכן הופכת אותם להגיונית. הבעיה היא שעליך לבסס את קיומה.
ב. בזה הרחבתי והסברתי כי מציאות ה' אינו דבר שמחוץ לפיזיקלי אלא חלק מתמונה שלמה יותר שאף מסבירה את היווצרות היקום מזל שהרחבת והסברת. אם תגדיר את הישות העל טבעית ככזו שפותרת כל בעיה בתמונה השלמה - אז המסקנה תהיה שהיא פותרת כל בעיה בתמונה השלמה. א-חידעש!
ג. . ב-1. הראיתי מקרים נוספים של התנגדות לתמונת עולם פיזקלי שלם יותר, הנובעים מקיבעון מחשבתי ועל כך עניתי, ולא הבנת כנראה, שקביעה כאן של מה הקיבעון המחשבתי מבין שתי האפשרויות ללא נימוק היא אמירה דמגוגית ותו לא (מהסוג שדייר מצטיין בהן). אתה מוזמן לקרא (אם תצליח להבין) את חלקים 3 ו4, בהם אני מביא נימוק מדוע, אובייקטיבית, הסטטיסטיקה מראה שהקבעון המחשבתי הוא אצלך. אתה מוזמן לנסות להפריך את דברי, אולם חזרה על דבריך בדבר "קיבעון" אינה אומרת כלום.
ד. האנלוגיה לחפץ מרחף ב-3 הינה בכך שתמונת העולם הפיזיקלי אינה מובנית אלא נלמדת מהממצאים האמפיריים וניתנת להרחבה מה עוד שידוע כי הינה חסרה (ומצפים לתיאוריה שתסביר את הגורם היחיד), כנ"ל.
ה. הטענה שמא ניתן להשתיל לעם זיכרון באמצעות שיכנוע, נכללת בשאלת דקארט שמא אנו בחלום ונידונה רבות.
ושוב, זה מתייחס לטענה אחרת ממה שכאן באשכול. אם אתה מתעקש להראות שלא הבנת כלום - תנוח דעתך, הודעתיך הקודמות הספיקו. אם אתה רוצה להשתמש בטענות של דקארט כדי לשלול את 3 ו4 - אתה מוזמן.
ו. כל התיאוריות והפרשניות האלטרנטיביות ליציאת מצרים והניסיון להחליש את עוצמת התיעוד הינם משומשות וישנות, ולא ראיתי צורך להגיב עליה מחדש היות כבר נידונו רבות וכתבו על כך רבים ורבות איך התיעוד שולל אותם.
ובכך אגב הסכמתי אתך לחלוטין, שכלל לא הגבת.
ז. המוטיבציה שלי היא למחפשי אמת שיכולים להיתקל בפורום. הוכחה על דרך ה"מה שאני מאמין בו מכוון למחפשי אמת".
מי שמעוניין להתווכח עם דעתי, הסברתי אותה בחלקים 3 ו4 בשני העמודים הראשונים של האשכול.
|
|
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 20/11/2011 11:20:37
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 13:16 |
|
| |
| עץ_נטוע כתב: |  |
שלום לך,
כרגיל, שמחתי לקרוא את דבריך המעניינים והמקוריים (על אף שכנראה איננו מסכימים לחלוטין במקרה זה למעט לגבי המסקנה הסופית). מעניין למצוא בר שיח שאומר משהו מעבר ל: ההסבר האלטרנטיבי בעייתי, והכנסת ישות על-טבעית פותרת לפי ההגדרה את כל הבעיות בהסבר הראשון (ראה דוגמאות בעמוד זה, שלא לדבר על כל האשכול של ודינו).
...
אולם יש בעיה בטיעון הזה, כי הרי הטוען לקיומם של מאורעות יציאת מצרים טוען שהגיע גורם חיצוני בעל כוח גדול שעשה את יציאת מצרים. אם טענתו נכונה, הרי שאין הבדל מבחינת הסבירות האם ירידת המן התרחשה או לא. כי יש להניח שאלוהים שמסוגל לבקוע את הים, מסוגל גם להוריד מן, להוציא מים מסלע, ולעצור את השמש בגבעון.
אתה כמובן צודק בנקודה זו, וגם ברור מהמשך דבריך שאתה כותב זאת כהקדמה, אלא שהיות שמדובר בדיונים שנמשכים זמן רב, ברצוני להזכיר (אולי לא לך) שזו נקודה עליה דובר כבר ב מגרשי המשחקים של הוויכוחים. בפסקה הבאה אני רק מסכם את מה ששם (בהמשך דבריך אתה אכן מציע קריטריון). בודאי שאמירה לפיה חוקיות הסבר כלשהו פשוט היתה שונה בארוע מסויים מכל מה שידוע מחוץ לאותו אירוע, מייתרת מההגדרה את כל חישובי ההסתברויות. אלא שללא קריטריון, אפשר לעשות זאת גם לכוון השני (ובעצם לאינסוף כוונים אחרים), וה"נימוק" הופך לאמירה שרירותית: זה שינוי החוקיות בו בחרתי. כאן, לדוגמה, אתה כמובן צודק לגבי הסתברויות הניסים, אלא שאפשר לעשות זאת גם בכוון ההפוך. אפילו בהנחה שההסבר האלטרנטיבי היה שקבוצת אנשים שוכנעה שהם ראו בעיניהם אותות ומופתים להד"ם, היה אפשר לומר: הסיכוי לשכנע אדם יחיד בכך הוא x, הסיכוי לשכנע שני אנשים בכך קטן מx, וכו' וכו', אבל אם הטענה השרירותית שלי היתה (והיא כמובן איננה) שביציאת מצריים היתה אנומאליה בה חוקיות שכנוע אנשים פשוט השתנתה מכל מה שידוע לנו - בודאי שהכל מסתדר.
במילים אחרות, הדיון צריך להיות לא על אנומליות פיזיקליות, אלא על הסיכוי שקיים ויופיע אל שיחליט לגאול קבוצת עבדים במדבר סיני במגוון האמצעים הניסיים העומדים לרשותו. כמובן שסיכוי של דבר כזה איננו ניתן לאומדן כי אין לו פריור אמפירי.
לדעתי, כפי שכתבתי בויכוח עם דינוזאורוס, הדרך למדוד (במידה גסה) את הסבירות של אירועים שאין להם פריור אמפירי, הוא על ידי בחינת "המיוחדות" שלהם. ...
כאן עולה השאלה, איך אפשר למצא דרך לחקור מה לעשות במקרה שיש תופעה שלפי אחד ההסברים לה, לחלקה יש התפלגות ידועה לנו מחוץ לארוע (פריור אמפירי), ולחלקה אין. כנראה שאנו מציעים דברים שונים במקרה זה. אני רוצה לחדד את ההבדל. [ רק לצורך ההדגשה, למעשה הבעיה שלחלק מההסברים יש אספקטים שאין להם פריור אמפירי, קיימת תמיד. לדוגמה, ביום שלישי שעבר, משה טען שהטיל מטבע מאה פעמים רצוף בתוצאת ראש. יש לי פריור אמפירי לגבי אמינות משה והסיכוי להטיל מטבע בתוצאות אלו, אך אולי אין לי פריור אמפירי על זה שמשה טוען כך, ובודאי שאין לי פריור אמפירי לגבי זאת שהוא טוען כך ביום שלישי שעבר - מן הסתם, זה לא קרה אף פעם מחוץ לאירוע.] אני מציע להשוות בין האנומאליות של הנקודות לגביהן יש פריור אמפירי, ורק אם הוכרע שההסבר הכולל תופעה שאין לה פריור אמפירי סבירה יותר - זו אינדיקציה לכך שהיא ארעה. כאן, לדוגמה יש סטטיסטיקה רבה מאד ובלתי תלויה לגבי אי הסבירות של התופעות הנוגעות לגופי מים. יש סטטיסטיקה מועטה מאד, ובודאי לא בלתי תלויה, לגבי אי-הסבירות שעם יאמץ כקאנוני ספר המתאר מאורעות שהם כלל אינם מסכימים לו מילולית (לפי ההסבר האלטרנטיבי, התפיסה המילולית התפתחה עם הזמן). ההסבר הכולל התערבות אלהים, כלל לא יצא הסביר יותר. אתה מציע, למיטב הבנתי, קריטריון אובייקטיבי הפוך: לקיחת האספקטים שאין להם פריור אמפירי כלל (אין להם שום התפלגות ידועה מחוץ למאורע), ובחנת גודל האנומאליה שלהם. זה אכן רעיון מעניין, אך הן בו, והן ביישומו, יש שני דברים שאינני מבין: - בפרט לגבי יציאת מצריים, מספר התרבויות הקטן הידוע לנו (עשרות/אולי מאות, בודאי לא בלתי-תלויות), פועל להבנתי הפוך מלדעתך כשדנים בגודל האנומאליה. אתה שואל מדוע שינה ה' את חוקי הפיזיקה דווקא עבור התגבשות העם שלנו. במספר קטן כ"כ של עמים, לא רק שכמעט לכל עם יכול להיות הסבר מדוע אלהים מעדיף אותו, אלא שלרבים מהעמים אכן יש הסבר כזה (אצלנו, לדוגמה, יש שייטענו שאין אף עם המשקיע בלימוד תורה כמונו). אם מספר העמים היה ענק, היה אולי אפשר לדבר על חריגה לפיה יש מספר עמים עם תכונות/היסטוריה דומות לשלנו, אלא שה' שינה את חוקי הפיזיקה עבורנו ולא עבורם, וזו אנומאליה גדולה לפי הקריטריון שלך. (בנוסף, ישנה השאלה מה הסיכוי שייווצר עם דומה לשלנו שאינו מאמין שאלהים התערב לכוונו.)
- הבעיה עם הערכת גודל האנומאליה של תופעות שאין לנו התפלגות לגביהן, היא שאין לנו התפלגות לגביהן. למיטב הבנתי, הגדרה מדוייקת יותר של רעיון זה היתה מובילה לכך שהערכת האנומאליה שלהן נמדדת לפי החלקים המשלימים - אלו שיש להם פריור אמפירי. אם אתה חושב אחרת, זו נקודה מעניינת, לדעתי, ואשמח לשמוע את דעתך בנושא.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 14:35 |
|
| |
כסילובוהו כל קשקושך הינם, כסילובוהו סבור כי הוכחת התיעוד חלשה והוא חושב שהתיעוד הוא בדיוק כמו כל ספר של הסטוריון שיכול לבלף , וכן הוא סבור כי היא מתמודדת מול הטיעון שכשהוא מרים מקל מול הכנרת היא לא נחצית לשתיים, בנוסף הוא חשב שהוא מגלה תגלית שיש כזה דבר טיעון סביר יותר וטיעון סביר פחות. לצורך העצמת הדמגוגיה הוא לקח גרף מויקפדיה על התפלגות נורמלית, וקבע ברוב נחרצות שרירותית כי הגרף הכחול מייצג את הטיעון שלו ואילו טיעון היהדות מייצג את הגרף הירוק משמאל, בנוסף הוא הביא קשקושים חסרי קשר על מחקר של חינוך לעומת שכר (כנראה שהוא או מורה מתוסכל או תלמיד במכללה לחנוך).
באותה מידה הוא יכל לטעון כי מציאות היקום נראה לו אנומלי ואילו הטענה כי הכל חלום אפשרית, והטיעון כי היקום קיים מייצג את הגרף הירוק הלא סביר, והטיעון כי כל היקום אינו אלא רק חלום מיוצג בגרף הכחול. ולהוסיף כי אין דבר אמפירי פריורי שיראה כי אין מדובר בחלום, ולכן הסיכוי לכך הוא 0.13, ואילו ההסתברות לכך שיש יקום מציאותי הוא 0.000000036. כמובן להוסיף שהגדרה מדוייקת יותר של רעיון זה היא שהערכת האנומאליה של היווצרות ומציאות היקום נמדדת לפי החלקים המשלימים - אלו שיש להם פריור אמפירי. בקיצור כל דבריו אינם אלא דמגוגיה ובולשיט של טיפש מתרברב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 17:41 |
|
| |
| פראק_מהלך כתב: |  | כסילובוהו כל קשקושך הינם, כסילובוהו סבור כי הוכחת התיעוד חלשה והוא חושב שהתיעוד הוא בדיוק כמו כל ספר של הסטוריון שיכול לבלף , וכן הוא סבור כי היא מתמודדת מול הטיעון שכשהוא מרים מקל מול הכנרת היא לא נחצית לשתיים, בנוסף הוא חשב שהוא מגלה תגלית שיש כזה דבר טיעון סביר יותר וטיעון סביר פחות. לצורך העצמת הדמגוגיה הוא לקח גרף מויקפדיה על התפלגות נורמלית, וקבע ברוב נחרצות שרירותית כי הגרף הכחול מייצג את הטיעון שלו ואילו טיעון היהדות מייצג את הגרף הירוק משמאל, בנוסף הוא הביא קשקושים חסרי קשר על מחקר של חינוך לעומת שכר (כנראה שהוא או מורה מתוסכל או תלמיד במכללה לחנוך).
באותה מידה הוא יכל לטעון כי מציאות היקום נראה לו אנומלי ואילו הטענה כי הכל חלום אפשרית, והטיעון כי היקום קיים מייצג את הגרף הירוק הלא סביר, והטיעון כי כל היקום אינו אלא רק חלום מיוצג בגרף הכחול. ולהוסיף כי אין דבר אמפירי פריורי שיראה כי אין מדובר בחלום, ולכן הסיכוי לכך הוא 0.13, ואילו ההסתברות לכך שיש יקום מציאותי הוא 0.000000036. כמובן להוסיף שהגדרה מדוייקת יותר של רעיון זה היא שהערכת האנומאליה של היווצרות ומציאות היקום נמדדת לפי החלקים המשלימים - אלו שיש להם פריור אמפירי. בקיצור כל דבריו אינם אלא דמגוגיה ובולשיט של טיפש מתרברב |
|
פריק מרקד,
יש דברים מעניינים ומאתגרים שאתה יכול לעשות, ויש דברים שהם סתם משעשעים. מצידי תעשה מה שבא לך, אני נהנה בינתיים מהדו-שיח באתר בין כה וכה.
אני מציג בחלק 4 שני הסברים בעייתיים ליציאת מצריים, ומראה מדוע אפקטיבית יש יחסית מעט מאד סטטיסטיקה לגבי אחד יחסית לגבי השני. אם תראה איך הטיעון נשבר כשמפעילים אותו לכוון השני - זה יהיה מעניין ומאתגר. אם תמשיך לקשקש על זה שיש גרף כחול, ויש קביעה שרירותית מהו הגרף הכחול, ויש דוגמה מתחום החינוך (למה אגב?) שלא הבנת, ועל סמך זה הסקת שאני סטודנט לחינוך - הרי זה משעשע מאד. זה שאתה עקבית מבלבל בין טיעוני לזה של קאנט - בונוס שעשוע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 19:40 |
|
| |
חחח כסיל מעבר לכך שאתה רחוק מלהבין אותי אתה כנראה גם לא מבין את עצמך
אתה טועה ראשית היות וקריעת ים אינה תוצאה של הנפת מקל אלא תוצאה של גורם אלוקי - [הסבר - בפיזיקה התיאורטית מחפשים גורם יחיד שפועל ביקום, שממנו נובעים הכוחות האחרים, והם תוצאה ממערכת מכלילה יותר, והוא הגורם ליצירת המרחב הזמן והיקום וכתוצאה גם לכל התרחשויות ביקום ולכן כולל גם את יציאת מצרים, (כמו גם להשפעת התפילה- [ראה תגובתי באשכול התפילה הגדול]).] להלן ציטוט מדבריך "כדי לבדוק האם הרמת מטה גורמת למים להבקע לשתי חומות, אני יכול לבצע עשרות ניסויים בלתי תלויים ע"י ריצה מסביב לכנרת אגב ניפנוף במקל מטאטא . טעות נוספת היא היות ותיעוד התורה והמסורת דומה יותר לתיעודים המפורסמים ברבים ומוכרים כמו התיעוד על אנטרטיקה (לפחות לפני האינטרנט) ולא לסיפורי אגדות עם שאין להם תיעוד ומסורת מפורסמת ברבים על מקורם, ודרך הידע כמו קרישנה ציטוט " לדוגמה, בסיפורי קרישנה (כביכול הרים הר שלם והחזיק אותו מעל כפר במשך שבוע כדי להצילו משיטפון, נשוי ל16,108 נשים בו זמנית, ודברים רבים אחרים)" בנוסף לא הבנת טיעון החלום של דקארט ולא קאנט כמו שחשבת, אינו הטיעון שלך אם כי הוא טיעון טוב בהרבה לעומת טיעוניך הדלים, הוא הובא כאנלוגיה להנחה שרירותית על אי סבירות, אין סטטיסטיקה שתוכל לצטט שאין מדובר בחלום ולכן תוכל לפנטז שאי קבלת החלום והנחה כי מדובר בריאליה היא אנומליה בלוקה באי סבירות קיצונית, אבל בהחלט לא ניתן לצפות מקשקשן דמגוג בשקל שידע להבין זאת
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 20:10 |
|
| |
| פראק_מהלך כתב: |  | חחח כסיל מעבר לכך שאתה רחוק מלהבין אותי אתה כנראה גם לא מבין את עצמך
חחח? לא נותר לי לענות לך אלא חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח! ואם תענה לי חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח אז אענה לך חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח!חחחחחחחחחחחחחח וכו' וכו'. אולי זה יסיח את הדעת מכך שאתה כלל אינך מפריך את טענתי. אתה טועה ראשית היות וקריעת ים אינה תוצאה של הנפת מקל אלא תוצאה של גורם אלוקי - שוב, אתה משתמש בתוצאה של מה שאתה מנסה להוכיח. בנקודת המוצא להוכחת התערבות אלהית ביציאת מצריים, עליך להכיר בכך שמחוץ לסיפור זה, אין אינדיקציה לכך.
[הסבר - בפיזיקה התיאורטית מחפשים גורם יחיד שפועל ביקום, שממנו נובעים הכוחות האחרים, והם תוצאה ממערכת מכלילה יותר, והוא הגורם ליצירת המרחב הזמן והיקום וכתוצאה גם לכל התרחשויות ביקום ולכן כולל גם את יציאת מצרים] נכון, אך לא מקדם את טיעונך במאום. השאלה אם אלהים מתערב קיים או לא היא בדיוק השאלה לגבי סיפורי יציאת מצריים. אם הוא איננו, הוספתו אינה מקדמת מציאת גורם יחיד וכו', אלא להיפך.
להלן ציטוט מדבריך "כדי לבדוק האם הרמת מטה גורמת למים להבקע לשתי חומות, אני יכול לבצע עשרות ניסויים בלתי תלויים ע"י ריצה מסביב לכנרת אגב ניפנוף במקל מטאטא . הציטוט שלך מתעלם ממה שנאמר באותו הקשר (כנראה בעטי חוסר הבנתך). ללא נימוק אחר, הקביעה שרצף ניסויים שאינו משנה את התצורה המולקולרית של המים אינו סדרה של ניסויים בלתי תלויים - היא הנחת המבוקש. ללא נימוק אחר, הקביעה שיש גורם פיזיקלי אחר (וזה לא כולל את ה' צבאות, שאת התערבותו אינך יכול להניח תוך כדי הוכחת התערבותו בפעם הראשונה) מאשר הנפת מטה אשר גורם למים להבקע - הנה הנחת המבוקש. טעות נוספת היא היות ותיעוד התורה והמסורת דומה יותר לתיעודים המפורסמים ברבים ומוכרים כמו התיעוד על אנטרטיקה (לפחות לפני האינטרנט) ולא לסיפורי אגדות עם שאין להם תיעוד ומסורת מפורסמת ברבים על מקורם, ודרך הידע כמו קרישנה ציטוט " לדוגמה, בסיפורי קרישנה (כביכול הרים הר שלם והחזיק אותו מעל כפר במשך שבוע כדי להצילו משיטפון, נשוי ל16,108 נשים בו זמנית, ודברים רבים אחרים)" ושוב, הקביעה הנחרצת שלך היא בדיוק שורש מה שיש להכריע לגביו - האם בזמן המאורעות בכלל נחשב הדבר כתיעוד עובדתי על עצם קיומו של אנטרטיקה. ההסבר האלטרנטיבי שלי הנו - לא, אלא משהו דומה יותר לסיפורי קרישנה.
בנוסף לא הבנת טיעון החלום של דקארט ולא קאנט כמו שחשבת, אינו הטיעון שלך אם כי הוא טיעון טוב בהרבה לעומת טיעוניך הדלים, אז אדרבא, הפרך את טיעוני הדל, ולא את טיעונו. (ולגבי התיקון שמדובר בדקארט, ולא בקאנט כפי שהתבלבלתי - אין ספק שבכך הפרכת את דברי לחלוטין, ובססת את ניסי יציאת מצריים).
הוא הובא כאנלוגיה להנחה שרירותית על אי סבירות, אין סטטיסטיקה שתוכל לצטט שאין מדובר בחלום ולכן תוכל לפנטז שאי קבלת החלום והנחה כי מדובר בריאליה היא אנומליה בלוקה באי סבירות קיצונית, אבל בהחלט לא ניתן לצפות מקשקשן דמגוג בשקל שידע להבין זאת אם כך, שוב מדובר באמירה שרירותית שאתה מחשיבה משום מה להוכחה לשיטתך. אפילו לשיטתך, כל מה שעשית כאן הוא לטעון שיש הנחות שרירותיות על אי סבירות, ואתה מסיק מזה איכשהו שבזה נימקת מדוע במקרה כאן ההנחה השרירותית היא שלי, ולא שלך.
|
|
פריק מרקד,
היה נחמד ומשעשע, אך בשלב זה ברור לי למדי שאינך יכול לעקוב אחרי הודעה 4 הפשוטה, ולנמק לשיטתך מדוע היא קורסת כשמנסים להפעיל אותה לכוון השני, וגם האפקט הקומי כבר דועך. אני חושב שזו תעודת עניות שמאמיני הניסים אינם מצליחים להתמודד עם הטענות הפשוטות. לדעתי זה מסביר הרבה.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 20/11/2011 20:34:57
|
|
|
|
| נשלח ב-20/11/2011 23:11 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  |
אתה טועה ראשית היות וקריעת ים אינה תוצאה של הנפת מקל אלא תוצאה של גורם אלוקי - שוב, אתה משתמש בתוצאה של מה שאתה מנסה להוכיח. בנקודת המוצא להוכחת התערבות אלהית ביציאת מצריים, עליך להכיר בכך שמחוץ לסיפור זה, אין אינדיקציה לכך.
[הסבר - בפיזיקה התיאורטית מחפשים גורם יחיד שפועל ביקום, שממנו נובעים הכוחות האחרים, והם תוצאה ממערכת מכלילה יותר, והוא הגורם ליצירת המרחב הזמן והיקום וכתוצאה גם לכל התרחשויות ביקום ולכן כולל גם את יציאת מצרים] נכון, אך לא מקדם את טיעונך במאום. השאלה אם אלהים מתערב קיים או לא היא בדיוק השאלה לגבי סיפורי יציאת מצריים. אם הוא איננו, הוספתו אינה מקדמת מציאת גורם יחיד וכו', אלא להיפך.
להלן ציטוט מדבריך "כדי לבדוק האם הרמת מטה גורמת למים להבקע לשתי חומות, אני יכול לבצע עשרות ניסויים בלתי תלויים ע"י ריצה מסביב לכנרת אגב ניפנוף במקל מטאטא . הציטוט שלך מתעלם ממה שנאמר באותו הקשר (כנראה בעטי חוסר הבנתך). ללא נימוק אחר, הקביעה שרצף ניסויים שאינו משנה את התצורה המולקולרית של המים אינו סדרה של ניסויים בלתי תלויים - היא הנחת המבוקש. ללא נימוק אחר, הקביעה שיש גורם פיזיקלי אחר (וזה לא כולל את ה' צבאות, שאת התערבותו אינך יכול להניח תוך כדי הוכחת התערבותו בפעם הראשונה) מאשר הנפת מטה אשר גורם למים להבקע - הנה הנחת המבוקש. אוי שוטה מופלג אתה דומה לאדם שראה לראשונה בחייו מטוס ומחליט שמדובר בפיקציה היות ושום חפץ שהוא זרק באויר לא התחיל לרחף, כשאמרו לו אבל במטוס יש גורם שגורם לרחף, הוא ענה שמדובר בהנחת המבוקש
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 20/11/2011 20:34:57
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2011 00:39 |
|
| |
| פראק_מהלך כתב: |  |
אוי שוטה מופלג אתה דומה לאדם שראה לראשונה בחייו מטוס ומחליט שמדובר בפיקציה היות ושום חפץ שהוא זרק באויר לא התחיל לרחף, כשאמרו לו אבל במטוס יש גורם שגורם לרחף, הוא ענה שמדובר בהנחת המבוקש
|
|
וואו, אתה ממש פרימיטיבי. כל מה שאתה יודע לעשות הוא להנפיק עוד ועוד טענות חד-צדדיות, בלי להבין את מורכבות הבעיה בכלל. במקרה זה, אתה דומה לאדם שקורא את UFO Magazine, ואומר לאחרים: "אוי שוטה מופלג אתה דומה לאדם שראה לראשונה בחייו מטוס ומחליט שמדובר בפיקציה היות ושום חפץ שהוא זרק באויר לא התחיל לרחף, כשאמרו לו אבל במטוס יש גורם שגורם לרחף, הוא ענה שמדובר בהנחת המבוקש" בטח תענה לי בהודעה הבאה שזה לא דומה, כי כאן ראו זאת שני מיליון איש. ואיך אתה יודע את זה? עובדה שכתוב כך בגרסה שלך של UFO Magazine. לצפות ממך להתייחס למה שהאשכול מדבר עליו, בכלל אין מה לדבר. חסוך זאת ממני. אתה טיפש מדי מכדי לנהל וויכוח מעניין אתך. מצידי תחשוב הפוך.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
למאמיני הניסים שיכולים להתייחס לטענה מורכבת יותר מפסקה (לא יותר מחמש הודעות קצרות יחסית), (בהנחה שיש כאלה בכלל,) להלן הטיעון באשכול. נניח שתי אלטרנטיבות ביציאת מצריים, שכל אחת מהן אכן מהווה אנומאליה. הראשונה היא שהניסים ארעו בצורה מילולית. השניה היא שעם שלם אימץ ספר המתאר מאורעות מוגזמים, הכוללים לכאורה גם אותם עצמם, כספר קאנוני (ורק לאחר זמן התפתחה התפיסה שמדובר בתיאורים מילוליים). בחמש הודעות קצרות, אני מסביר מדוע מבחינה סטטיסטית, האנומאליה הראשונה גדולה לאין ערוך מזו השניה. מי שמעוניין להפריך זאת בצורה אינטילגנטית (שלא כפריק מרקד), מוזמן לקרוא את חלק 4 הקצר, להפוך את הטענות, ולהסביר היכן נשברת הטענה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2011 01:57 |
|
| |
שיבולאיו, אני אכתוב בצורה קצת שונה את דעתי ואשמח אם תאמר תגיד אם ובאיזה דברים אתה חולק עלי (חלק מהדברים מבוססים על דברים שאתה כתבת באשכולות אחרים גם אם לא אציין זאת במפורש). הטענה שלי היא שאין צורך (ואולי גם אין טעם) להשתמש בעובדה שיציאת מצרים סותרת פריורים אמפיריים כלשהם על מנת להוכיח את חוסר סבירותה. לדעתי הניסים ושבירת חוקי הטבע הם תופעה שולית יחסית להתגלותו של האל, כך שאין מקום לכלול אותם בהערכת הסיכוי שיציאת מצרים התרחשה, יציאת מצרים הייתה מופלאה בעיני גם אם האל לא היה עושה ניסים, אלא סתם מתגלה על הר סיני ומנופף בידו לקהל המעריצים. אחת הטענות העיקריות של דינוזאורוס באשכולות הסמוכים הייתה שבדברים שהם נעדרי פריור אמפירי אין טעם לדבר על סבירויות. כלומר, ניתן להגדיר אותם כניטראליים מבחינה הסתברותית, ולכן אם ידוע לנו שבני אדם דוברים אמת ב99% מהמקרים אז נצטרך להאמין לכל עובדה חסרת פריור אמפירי שהם יספרו. האמת היא לדעתי בדיוק הפוכה: אירוע חסר פריור אמפירי הוא בלתי סביר מעצם מהותו יותר מכל אירוע בעל פריור אמפירי גם אם סיכוייו נמוכים, אם מישהו מדווח לי שקרה משהו שלא קרה מעולם, הרי שמכיוון שבני אדם משקרים לפעמים, בעוד האירוע שהוא מדווח עליו לא קרה מעולם, יש יותר סיכוי שהוא משקר שזה דבר שקורה לעיתים רחוקות, מאשר להניח שקרה משהו שעוד לא קרה אף פעם. כלומר, גם אם יש לו הסבר טובים למה האירוע התרחש דווקא עכשיו, כך שעצם העובדה שהוא לא אירע בעבר אינה יכולה לשמש כפריור אמפירי נגדי, הרי שעדיין הסיכויים שהוא משקר גדולים בהרבה מהסיכויים שהאירוע אכן אירע. כיוון שאם בני אדם משקרים פעם בשנה, ואירועים מהסוג עליהם הוא מספר לי מתרחשים פעם ב 10,000, הסיכוי שהוא משקר הוא גדול יותר מהתרחשות האירוע. כנגד הטענה הפשוטה והברורה הזו יטען דינוזאורוס טענת נגד עובדתית: כשמישהו בא ומספר שהוא ראה חיפושית נדירה במערה מסויימת, הרי שלמרות שאין פריור אמפירי לעובדה הזו, אני אאמין לו די בקלות, דבר שלכאורה סותר את התובנה אותה הבאתי מקודם. על זה טענתי מה שטענתי, שבמציאת החיפושית אין שום יחוד, כי באותה מידה הוא היה יכול למצוא חרגול נדיר במערה אחרת, וזו הייתה תגלית מיוחדת באותה מידה. ולכן למרות שלמציאת החיפושית אין פריור אמפירי, הרי שלמצוא מציאות נדירות מסוג מסויים דווקא יש פריור אמפירי, האומר שכמעט כל יום מתגלים פרטים חדשים על הטבע, ושהסיכוי שמדען משקר אודות תגלית כל שהיא הוא קטן יותר מההסתברות שהוא אכן גילה את התגלית אותה הוא טוען שהוא גילה.
 |
|
|
|
|
|