|
|
| נשלח ב-10/8/2015 06:28 |
|
| |
"בסקירתו על "קיצור תולדות האנושות" של יובל נח הררי, כותב ד"ר בוזגלו: "למען האמת, בפרקים הראשונים בתיאור הלקטים–ציידים נראה שאנו מקבלים קצת פירוט והסבר, פוגשים בתיאוריות מתחרות, ואולם ככל שהספר מגיע לנושאים אידיאולוגיים ההישג אובד." * * למען האמת, הוא איננו האדם הראשון שאני שומע ממנו דברים דומים. זו היתה גם תחושתי שלי: בתחומים שהבנתי בהם חיצונית או שטחית, הוא נשמע אמין, ברור, בהיר, כוללני ומאיר עיניים. אבל כשהוא מגיע לתחומים שאני מבין בהם - אני מוצא את הסבריו שטחיים, חד צדדיים, מגמתיים מאד. כך גם אצל ד"ר בוזגלו: כל עוד מדובר באנתרופולוגיה פרהיסטורית, הוא מתרשם. כשהספר מגיע לתיאוריות פילוסופיות ודתיות, מתברר שלבטחון העצמי אין כיסוי. ולמעשה, כאמור, הרבה חשים כך: בתחומים שהם אינם מצויים בהם הספר מצויין, אבל כשאתה יודע על מה הוא מדבר - הקסם מתפוגג. * * הספר הזה הוא מופת של אחיזת עיניים. בזמן קצר להדהים הוא כבש לו מקום ללא ערעור בין הספרים המכוננים, וכבר הספיקו לקרוא על שמו תערוכה במוזיאון ישראל, ששמה מושך המוני מבקרים (למרות שהתערוכה עצמה לא ממש קשורה). אנשי המוזיאון זיהו את הפוטנציאל השיווקי הטמון ברב מכר הזה. * * ולמעשה, זו תמציתה של הכריזמה. היכולת הקסומה והחמקמקה, לנטוע בשומע את התחושה שלדובר יש כל הפתרונות, והם ודאיים וברורים ובעיקר נחרצים מאד ולא לוקחים שבויים; וכל שנותר לשומע לעשות, הוא לעצום עיניים וללכת אחרי הדובר אל מחוזות האושר ושדות הציד הנצחיים, כי עמו האמת. * * "הַנְּבִאִים נִבְּאוּ בַשֶּׁקֶר, וְהַכֹּהֲנִים יִרְדּוּ עַל-יְדֵיהֶם, וְעַמִּי אָהֲבוּ כֵן; וּמַה-תַּעֲשׂוּ לְאַחֲרִיתָהּ."
(ד"ר חגי משגב, פ"ב)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2015 14:16 |
|
| |
ההוא בהארץ לא הבין שאצל הררי דת = סדר חברתי
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2015 22:44 |
|
| |
בעקבות קריאה ב'קיצור תולדות האנושות' מאת הררי, מעלה מיימוני כמה תפיסות מן הספר, המטרידות את אנשי המסורת.
את הספר לא קראתי ואיני מעיד על טיבו. הוא נכתב בעקבות הרצאת מבוא על הנושא הזה באוניברסיטה. אפשר לצפות בהרצאה ברשת. אבל התפיסות המטרידות מקורן אינו בספר של הררי אלא בתפיסות מדעיות אשר המחבר מביא אותן. הן אכן מטרידות, מטרידות מאד, לא רק את היהודי האורתודוכסי, אלא בני אדם רבים בעולם אשר דעתם עוצבה על ידי רעיונות 'מסורתיים' ותפיסות יסוד מקובלות אלפי שנים. חשבתי להביא את העניין הזה בשיחה נפרדת, גם כתבתי טיוטא, ונמנעתי משום הכאב הגלום בנושא.
הערה לדיון 'מדע בלי פילוסופיה' של מימוני.
כאן, נראה לי, כי הטעות אצל מיימוני. יש הרבה מחלוקות במדע הטבע. יש פרושים שונים לתופעות, יש גם הבנות שונות בפילוסופיה של המתמטיקה, שהיא מדע טהור. אבל יש מתודה מדעית הכפויה עלינו על ידי התבונה שלנו, שהיא, אכן, מן הטבע. אם קיימת הוכחה בדוקה לטענה מסוימת, הטענה וההוכחה שלה נכפות על כל בעל תבונה. גם המחלוקת מתבררת באותה הדרך.
הרעיון כי כל בני האדם שווים, כי כולם נושאי כבוד וחירות 'מן הטבע' הוא, כמובן, פיקציה גמורה. תנאים ש'מן הטבע' הם הכרחיים. אינני יכול לחיות מבלי לנשום, לשתות מים, לאכול. הפרת התנאי מן הטבע גוררת קנס מן הטבע. אם לא אנשום, אמות. הפיקציה ניתנת בקלות לביטול ולהתעלמות מבלי שיקרה דבר, מבלי שמפר הפיקציה הזו יקנס באלו שהם 'דמי ביטול'. כיוון שמיימוני מביא את האמריקאנים כדוגמה, הנה לבנים נאורים אלו, שהושפעו מרעיונות ההשכלה הצרפתית לא הכירו באנשים שצבע עורם כהה כבעלי הזכויות האלו ש'מן הטבע'.
הביטוי 'מן הטבע' נועד לתת חיזוק לתביעת הזכויות האלו, ומניעת ביטולם. ברור שתביעת הזכויות אפשרית אך ורק בתוך חברה המקבלת עליה את קיום הזכויות האלו כ'ערך מן הטבע'. במדבר, האדם הוא הפקר, נתון לחסדי חזק ממנו, אדם או בעל חיים אחר. כי חוק הטבע שבמדבר מעניק את השלטון לחזק.
זאת ועוד. הפיקציה מתחייבת מן התנאי היסודי של המוסר, - החירות. אני יכול לקבל על עצמי, או לדחות מעצמי, את זכויותיו של האחר כיצור בעל ערך. לא היו 'מן הטבע' היו כפויות עלי, ולכן קבלתן היתה מחוץ לתחומו של המוסר.
רעיון 'הבריאה בצלם' של האדם באשר הוא אדם, הוא, אכן, אחד הגדולים ביותר הבאים בתורה במובנה הרחב, אבל אנחנו, היהודים, אף פעם לא הצטיינו, לא בפיתוח הרעיון הזה ולא במימושו, לא בינינו, ודאי לא במובנו הכלל אנושי, הקוסמופוליטי. הרעיון לפיו תבונת האדם, - כל בני האדם, - היא אלהית, והיא חלק מן התבונה האלהית הכללית, המושלת בטבע כולו, מופיע במחשבה היוונית ומתגלם בחוזקה במחשבה הסטואית הקוסמופוליטית. תאור סטואי יפה מופיע בספר החיצוני 'חכמת שלמה'.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 09:09 |
|
| |
עודד תוכל להצביע על עם שהצטיין בישום ערך האדם (כאשר מדובר לא בבני עמו)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 09:32 |
|
| |
| 932woland כתב: |  |
רעיון 'הבריאה בצלם' של האדם באשר הוא אדם, הוא, אכן, אחד הגדולים ביותר הבאים בתורה במובנה הרחב, אבל אנחנו, היהודים, אף פעם לא הצטיינו, לא בפיתוח הרעיון הזה ולא במימושו, לא בינינו, ודאי לא במובנו הכלל אנושי, הקוסמופוליטי. |
|
די מגוחך שאתה משתמש במשפט המשנאי "חביב אדם שנברא בצלם", שנאמר ע"י רבי עקיבא שסבל מהרומאים שלא ראו את האדם כנברא בצלם, ובו בזמן טוען שהיהודים לא פיתחו רעיון זה...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 12:26 |
|
| |
תלמידטועה ופרוגרמי, שניכם מסיטים את הדיון מעיקרו, כפי שהעלה אותו מיימוני, אל עניין אחר, חשוב מאד מאד וראוי לשיחה נפרדת. בכל זאת עלי להשיב.
עמים אינם 'מצטיינים' בישום הערך הזה של בריאת האדם בצלם, לא ביחס לעמים אחרים ולא ביחס לאחיהם. ואנחנו עם נורמאלי בהחלט מן הבחינה הזו.
שירה בנקי ז'ל, נערה צעירה, נרצחה בימים אלו בידי קנאי חרדי אשר עבר על הצו המוחלט 'לא תרצח', הנובע מן הבריאה בצלם.
ראו והקשיבו לדבר הילד החביב בנוכחות אבא !! [ואמא 'במקומה']. את הדברים הוא מביא, מן הסתם גם מבית הספר. [מדקה 2.45 ועד 3.45]
www.youtube.com/watch?v=Gk8whVxQy_0
פרוגרמי, אינני מבין מה עושה כאן הגיחוך בשימוש שלי. את רבי יוחנן בן תורתא הספקנו לשכוח היטב. את בר כוכבא ורבי עקיבא אנחנו מחבקים בחום, אף על פי שהשנים המיטו עלינו את השואה הגדולה ביותר עד השואה. על כך ראה באתר את השיחה 'בין חנוכה לל'ג בעומר'. אכן המדינה הרומית לא התעניינה בדעתו ההומנית של רבי עקיבא, אלא באינטרסים הגאופוליטיים שלה, וכיוון שהמדינה הרומית הייתה אז המעצמה הגדולה והחזקה בתבל, ויהודי א'י היו קהילה זעירה וחסרת עוצמה ששכנה באיזור רגיש מאד לאימפריה, היה על השניים להבין היטב את מקומם, ולא להאחז במשיחיות מטורפת. אינני מרחם על רבי עקיבא המעונה, אלא על מאות אלפי היהודים שנהרגו בגלל הטרוף שלו, ועל הגורל המר של צאצאיהם. ובעיקר אני חושש מן השיפוט הלקוי שלנו, והעדר יכולת לראות את המציאות, לשפוט אותה נכון ולהימנע מן העיוות שלה.
ועוד ראו 'האסכולה הסטואית' בויקיפדיה, וגם ההקשר שלה לאימפריה הרומית. [סיכום שטחי כמתבקש מויקיפדיה].
עודד
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 13:21 |
|
| |
| 932woland כתב: |  | בכל זאת עלי להשיב.
אם באמת עליך להשיב, חבל שלא עשית זאת
עמ
פרוגרמי, אינני מבין מה עושה כאן הגיחוך בשימוש שלי.
את הגיחוך הסברתי, כשתרצה להשיב תשיב. את רבי יוחנן בן תורתא הספקנו לשכוח היטב. את בר כוכבא ורבי עקיבא אנחנו מחבקים בחום, אף על פי שהשנים המיטו עלינו את השואה הגדולה ביותר עד השואה. עוד אגדה אורבנית מבית מדרשם של ממציאי היסטוריה כדוגמתך על כך ראה באתר את השיחה 'בין חנוכה לל'ג בעומר'. אכן המדינה הרומית לא התעניינה בדעתו ההומנית של רבי עקיבא, אלא באינטרסים הגאופוליטיים שלה, וכיוון שהמדינה הרומית הייתה אז המעצמה הגדולה והחזקה בתבל, ויהודי א'י היו קהילה זעירה וחסרת עוצמה ששכנה באיזור רגיש מאד לאימפריה, מאד מעניין שהמעצמה הזעירה וחסרת העצמה הנחילה לאימפריה את הגדולה בתבוסותיה והארוכה במלחמותיה
היה על השניים להבין היטב את מקומם, ולא להאחז במשיחיות מטורפת. אינני מרחם על רבי עקיבא המעונה, אלא על מאות אלפי היהודים שנהרגו בגלל הטרוף שלו, שוב אתה ממשיך להמציא היסטוריה, רבי עקיבא נהרג בגלל שלמד תורה, ואם לא היה מוסר את נפשו על התורה, לא היה עם ישראל היום, והיית עוד אחד מהעמים האירופיים ה'מתורבתים' שאתה כל כך אוהב, יש לך סיבה טובה להצטער ועל הגורל המר של צאצאיהם. ובעיקר אני חושש מן השיפוט הלקוי שלנו, והעדר יכולת לראות את המציאות, לשפוט אותה נכון ולהימנע מן העיוות שלה.
אמר אלוף העיוותים
ועוד ראו 'האסכולה הסטואית' בויקיפדיה, וגם ההקשר שלה לאימפריה הרומית. [סיכום שטחי כמתבקש מויקיפדיה].
אם כבר אתה בודק בויקי, מומלץ שתלמד על ההבדל בין נאום לבין דיון, כאן פורום ויש דיונים, ולא במה לנאומים ומונולוגים
עודד
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 13:38 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | עודד תוכל להצביע על עם שהצטיין בישום ערך האדם (כאשר מדובר לא בבני עמו) |
|
לדעתי זה לא עניין של "עם", אדרבה, עצם הגדרת עם ומובחנותו מאחר יוצרת בעיות בעניין הזה. "עם" נקבע בדר"כ ע"י מוצא גיאוגרפי/אתני משותף, יכולים להיות בעם בעלי תפיסות שונות ואף מנוגדות. היהדות אינה עם, היא תפיסת עולם. [אלא שאא"ט היא תפיסת העולם היחידה שגם מגדירה "עם"].
לכן כשבאים להקביל בזה אחרים ליהדות זה עניין ל"תפיסת עולם", לא ל"עם". לאמור: האם ניתן להצביע על תפיסת עולם שהצטיינה ביישום ערך האדם.
אא"ט ממה שאני מכיר הבודהיזם מצטיין בזה. ואם ללכת יותר אחורה אז גם האנימיזם, ותפיסת העולם של הציידים-לקטים, שהיתה שוויונית לגמרי. אדרבה, שוויוניות היה הערך העליון ביותר בחברה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 16:41 |
|
| |
| רב_מחשבות כתב: |  | | , ותפיסת העולם של הציידים-לקטים, שהיתה שוויונית לגמרי. אדרבה, שוויוניות היה הערך העליון ביותר בחברה זו. |
|
איך אנחנו יודעים על תפיסת עולמם של הציידים לקטים?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2015 18:40 |
|
| |
עודד לא התיחסתי לעצם דבריך היות והם נראים בסיסיים וחושבני שמימוני יחתום עליהם. מלבד הנטיה הקבועה להזכיר את עמנו לגנאי
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2015 21:16 |
|
| |
ברור שאם עודד היה באותה תקופה, הוא היה ממתן את הרוחות, והיינו יושבים עד היום איש תחת גפנו ואיש חת תאנתו באיליה קפיטולינה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2015 23:41 |
|
| |
לבעלבעמיו ואחרים, אני מביא כאן מובאה שהשפיעה הרבה על מחשבתי:
"ויברח משה מפני פרעה, כתיב לך עמי בא בחדריך, בשעה שאתה רואה
השעה חצופה
לא תעמד כנגדה אלא תן לה מקום, הסתכלו בי כביכול, כשראיתי השעה חצופה בעונותיהם נתתי לה מקום, שנאמר השיב אחור ימינו. וכל מי שעומד כנגד השעה נופל בידה, וכל מי שנותן מקום לשעה השעה נופלת בידו, נבות עמד כנגד השעה ונפל בידה, אברהם נתן מקום לשעה וברח מפני נמרוד ונפלה בידו. יצחק נתן מקום לשעה ונפלה בידו, שנאמר ואבימלך הלך אליו מגרר, משה נתן מקום לשעה, שנאמר ויברח משה מפני פרעה, וחזרה השעה ונפלה בידו, שנאמר גם האיש משה גדול מאד וגו' בעיני עבדי פרעה. דוד נתן מקום לשעה ויברח דוד מניות, חזרה השעה ונפלה בידו, ואמר לו שאול ידעתי כי מלוך תמלוך. וכן יעקב נתן מקום לשעה ויברח יעקב שדה ארם, ונפלה השעה בידו, ויקח עשו את נשיו". (ילקוט שמעוני, שמות פרק ב קסח).
ההבנה הזו באה לאחר כשלון המרד, וחבל שלא הקדימה אותו. הרומאים לא היו קבוצה של חסידי אומות העולם, רחוק מזה. אבל זו היתה אימפריה בעלת אינטרסים והכרח היה ללמוד ולהבין אותם, ולהכיר בגבולות וביכולות הפעולה. כשעוצמים עיניים מראות משלמים מחיר כבד.
כאשר אדם מגיע לבית חולים הוא זקוק לרופא המסוגל להבין היטב את מצבו הפיסיולוגי ואת אפשרויות הטיפול בו. בלשון פשוטה, הוא חייב להבין את מצבו הרפואי הראלי. העובדה שאותו אדם הוא צדיק וקדוש אינה רלבנטית לרופא.
באופן דומה, עם חי במציאות גאופוליטית מסוימת. האזרחים חייבים להבין היטב את מאזן הכוחות ואת התהליכים ההיסטוריים, החברתיים והכלכליים כדי לפעול במציאות הזו. לדאבון הלב, העולם התורני אינו עוסק בזה. בדרך כלל לא תמצא ספרי היסטוריה בספריה הביתית, ודאי לא בישיבות. זה מצב טראגי כיוון שהוא מאיים על עצם קיומינו. כמה מהקוראים שלנו אכן מבינים את האינטרסים והמצב של ארצות הברית המניעים אותה לפעול כיום. אז אפשר להתריס שאובמה הוא אנטי ישראלי, אנטישמי, פרו אירני. מה התועלת שבדבר? ואם האינטרסים שלו הם אכן אמריקאנים, חילוף השלטון לא יועיל. [תחילת המהלך עוד בזמן בוש].
לסיכום העניין הזה, כאשר מתבוננים בפינה הקטנה שלנו, מבעד לעדשות המשקפיים שלנו, רואים תמונה אשר לנו היא חשובה מאד מאד, ובכל אופן היא מאד מצומצמת ולכן מעוותת ומסוכנת. נראה כי כדאי לחברים המגיבים ולאלו הקוראים אותנו, לקרא ספרים בעברית העוסקים ברומא, ולהבין באופן רחב יותר את התהליכים שארעו אז. זה חומר מרתק.
לתלמידטועה על הנטיה לגנאי,
כאשר קראתי כבחור צעיר את הכוזרי, השתוממתי על הביקורת המוסרית הנוקבת של ריה'ל: '... – כאשר תמצא ידכם תהרגו. ... – מצאת מקום חרפתי'. הרי די היה לי במה שידעתי אז על ההרג הגדול שעשו בנו בפרעות הגלות, ועל השואה.
כשבגרתי ואני מתבונן בבני עמי, אני מתקומם על הפער הגדול שבין שגב האמירות, והתיקונים שאנחנו עורכים, ובין המציאות המעשית. מה מועילה ההתקדשות השנתית ביום הכיפורים כאשר למחרת הכל חוזר לסורו. אלפי שנים ודבר לא משתנה. איננו הופכים טובים יותר, אבל מתחזקים בשנאות ובמריבות.
לפני ימים מעטים נשרף תינוק קטן בביתו בכפר דומא. אביו מת מהכוויות. יהודים שרפו אותם!
'וארור האומר: נקום!
נקמה כזאת, נקמת דם ילד קטן
עוד לא ברא השטן –
ויקוב הדם את התהום!
יקוב הדם עד תהומות מחשכים,
ואכל בחושך וחתר שם
כל מוסדות הארץ הנמקים'.
['על השחיטה' – חיים נחמן ביאליק].
לפני ימים מעטים נרצחה הנערה שירה בנקי בסכינו של קנאי חרדי.
והיכן הם גדולי הדור? מדוע יתחבאו בחוריהם?
מדקלמים על האדם שנברא בצלם, וילד חוזר מן החדר ומדקלם לאורח, בנוכחות הוריו, כי הגוי אינו בן אדם.
אתה צודק, תלמידטועה, אני מתבייש כיום בבני העם שלי. אלו שמיועדים היו להיות 'אור לגויים' הופכים לחושך.
רבי שמעון בן אלעזר היה אומר: 'אהוב את המוכיחך ושנא את המשבחך'. [אבות דרבי נתן כ'ט].
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2015 07:47 |
|
| |
| פרוגרמי כתב: |  | בכל זאת עלי להשיב.
אם באמת עליך להשיב, חבל שלא עשית זאת
עמ
פרוגרמי, אינני מבין מה עושה כאן הגיחוך בשימוש שלי.
את הגיחוך הסברתי, כשתרצה להשיב תשיב. את רבי יוחנן בן תורתא הספקנו לשכוח היטב. את בר כוכבא ורבי עקיבא אנחנו מחבקים בחום, אף על פי שהשנים המיטו עלינו את השואה הגדולה ביותר עד השואה. עוד אגדה אורבנית מבית מדרשם של ממציאי היסטוריה כדוגמתך על כך ראה באתר את השיחה 'בין חנוכה לל'ג בעומר'. אכן המדינה הרומית לא התעניינה בדעתו ההומנית של רבי עקיבא, אלא באינטרסים הגאופוליטיים שלה, וכיוון שהמדינה הרומית הייתה אז המעצמה הגדולה והחזקה בתבל, ויהודי א'י היו קהילה זעירה וחסרת עוצמה ששכנה באיזור רגיש מאד לאימפריה, מאד מעניין שהמעצמה הזעירה וחסרת העצמה הנחילה לאימפריה את הגדולה בתבוסותיה והארוכה במלחמותיה
היה על השניים להבין היטב את מקומם, ולא להאחז במשיחיות מטורפת. אינני מרחם על רבי עקיבא המעונה, אלא על מאות אלפי היהודים שנהרגו בגלל הטרוף שלו, שוב אתה ממשיך להמציא היסטוריה, רבי עקיבא נהרג בגלל שלמד תורה, ואם לא היה מוסר את נפשו על התורה, לא היה עם ישראל היום, והיית עוד אחד מהעמים האירופיים ה'מתורבתים' שאתה כל כך אוהב, יש לך סיבה טובה להצטער ועל הגורל המר של צאצאיהם. ובעיקר אני חושש מן השיפוט הלקוי שלנו, והעדר יכולת לראות את המציאות, לשפוט אותה נכון ולהימנע מן העיוות שלה.
אמר אלוף העיוותים
אם כבר אתה בודק בויקי, מומלץ שתלמד על ההבדל בין נאום לבין דיון, כאן פורום ויש דיונים, ולא במה לנאומים ומונולוגים
עודד
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2015 08:32 |
|
| |
אגב, עודד כנראה מאשר סוף סוף את התיזה של הסאטמרים / מוישה הירשים / אובמה / חצרוני שהמוסלמים הם אימפריה גדולה שהמיקום של ישראל מאד רגיש להם וחלילה לפגוע ברגשותיהם, או להתנגד להם ע"י קהילה קטנה וזעירה באופן לא רציונלי, אלא פשוט לפנות את המדינה ולתת להם. כה לחי.
|
|
|
|
|