בית פורומים עצור כאן חושבים

אני מבולבל: האם אפשר לדעת בוודאות את האמת ואם לא איך מענישים על זה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/11/2011 00:53 לינק ישיר 

עדיין לא הבנתי את התשובה לשאלתה של 'לומדת' שאנסח את זה כך 'האם יש הכרח הגיוני שאלוקים יהיה טוב?! הרי בגלל שהוא כל יכול וסיבת כל הברואים ואין שום כח מעליו אז הוא יכול לעשות כרצונו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 00:57 לינק ישיר 

יהודים: <לאמת אין ערך אם היא לא ה"טוב">

בעיני יש ערך לאמת גם אם אין לה קשר לטוב או רע.
אני מסכים שאמת ורע נראים כסותרים, ואולי הם באמת סותרים, אבל אני לא רואה הקבלה הכרחית בין אמת לטוב.
אמת, בעיני, היא ערך העומד בזכות עצמו. חשוב לי לעשות מה שנכון ואמיתי, גם אם אני לא מוצא בו 'טוב' מיוחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 10:36 לינק ישיר 

טוב ורע
כלאחד טוב בדרך כלל לשני רעה, אדם מבקש שלו יהיה טוב- אבל הטוב שלו כאמור יכול להיות רע לזולת.

כל אחד מבקש מאלוקים שיעשה לו טוב!
 האם אנחנו יכולים להבין את דרכיו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2011 00:49 לינק ישיר 

חזקואמץ כתב:
יהודים: <לאמת אין ערך אם היא לא ה"טוב">

בעיני יש ערך לאמת גם אם אין לה קשר לטוב או רע.
אני מסכים שאמת ורע נראים כסותרים, ואולי הם באמת סותרים, אבל אני לא רואה הקבלה הכרחית בין אמת לטוב.
אמת, בעיני, היא ערך העומד בזכות עצמו. חשוב לי לעשות מה שנכון ואמיתי, גם אם אני לא מוצא בו 'טוב' מיוחד.

אני חושב שיש צורך לפשפש בנבכי העצמיות ולהבין מדוע חשוב לעשות את ה"אמת". 

בעיניים אובייקטיביות אין טוב ואין רע וממילא אין שקר ואין אמת, מקסימום יש עובדות.  
ההגדרות של טוב ורע הן יחסיות לתכלית. אם מציאות מסויימת מובילה אל התכלית הרי היא טובה עבור התכלית ואם לא לא.
דרך משל בית טוב עונה על הצרכים לשמם בונה אדם בית. מעשה טוב הוא מעשה שעונה על תכלית האדם לבצע מעשים מוסריים (כל אחד מנקודת השקפתו המוסרית).

אם נגדיר באופן כללי את תכלית האדם, ניתן להיווכח עד מהרה שתכליתו ליהנות ולשם שאיפותיו תמיד. ומשכך מה שהיא הנאה עבורו זהו טוב ומה שלא הוא הרע.

הבעיה מתחילה כשאשר קונים דעת ונתקלים במקרים הדורשים הכרעה האם הם טוב או רע. שאז תשתית מוסרית מסוגלת לתת עקרונות שעל פיהם שוקלים את המקרים ועל פיהם מכריעים, ואלו הן הגדרות הטוב והרע בתורה. ומנקודת מבט זו - בהכרח הרצון לעשות את האמת היא משום שיש בה הנאה מסויימת והיא "טוב".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2011 01:55 לינק ישיר 

יהודים כתב:
ברור שאין המעשה גורם אלא הסיבה והכוונה, ולכן בעולם הממשי רוצח בשוגג אינו פטור ודמו הותר לגואל הדם, בעוד שהבורר שלא מדעת -  שעוולתו היא בעולם הרוחני - לא יענש.

חטאת וכאלה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 00:18 לינק ישיר 

"חטאת" היא עונש? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 00:47 לינק ישיר 

תלוי למי...
לכהנים זה מעולה. מלא בשר בחינם.
לבנאדם שמשלם על הבשר - פחות. והלשון היא וְכִפֶּר עָלָיו הַכֹּהֵן, וְנִסְלַח לוֹ. (אוי יהודים יהודים, לו רק היית במעמד בו הכתיב אלוהים למשה את התורה, אולי היית מצליח לשכנע אותם במתק לשונך לכתוב מעט ביטויים שירמזו על התפיסות שהומצאו אלפיים שנה מאוחר יותר ואני מנחש שאתה עומד לכתוב אותן כעת בהרחבה...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 01:18 לינק ישיר 

על "עונש הקרבן"

אין כאן עונש. לו רק היית במעמד בו אתה חש רשלנות וברצונך להיטהר ולהתחיל דף חדש לא היית רואה בקרבן עונש אלא חזרה בתשובה.

על תפיסת המקרא את הקרבנות

וכי למדת פעם ברצינות את דעת המקרא על הקרבנות?

ספר ויקרא ובדומה לו ספר דברים עוסקים בצמצום הפולחן והגדרתו על מינימום. 
מבחינת הקרבן הכשר, אופן ההקרבה, מרחב המקום ומרחב הזמן.

ומשלא הסקת זאת בעצמך לא הבנת את חזון המקרא אשר מורה הוראות פשוטות שאחרי אלפיים שנה הופכות לתפיסות פשוטות לכל כפרי פשוט. אין היום יהודי שמשתוקק באמת להקריב קרבן. הוא יכול לשכנע עצמו שהוא רוצה וזה חשוב אבל בתוך תוכו ספר התורה פעל את פעולתו.

הבעיה היא שקמו היום צורות חדשות להקריב קרבנות וכעת יש צורך לכתוב ספר המצמצם את השעות שבהם מותר לבקר בקברים ולשלם למוקד הישועות.

עיין גם בנושא העבדות כיצד זרע ספר התורה את זרע ביטול העבדות וכמה שנים לקח לכלל העולם לראות את העץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 09:34 לינק ישיר 

"עיין גם בנושא העבדות כיצד זרע ספר התורה את זרע ביטול העבדות וכמה שנים לקח לכלל העולם לראות את העץ."

אכן.
עיין גם בנושא היחס לנשים כיצד זרע ספר התורה את היחס השיוויוני לאישה:("ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך") וזה לקח שנים לכלל העולם לראות את העץ.

ליהודים
 למה המהפך בחשיבה  קרה דווקא כשהחלה תקופת ההארה?(החילון וההשכלה?) גם שחרור העבדים וגם שחרור האשה?

מפני שהתמונה היא הפוכה.
התורה זרעה את זרעי היחס לזר,(עבד כנעני) היחס לאישה (האחר האולטמטיבי)  ולקח אלפי שנים כדי לפקוח את העיניים ולהשתחרר.מהתפיסות האלה(כמובן שבציבור החרדי הכל נשאר אותו דבר.)
וזה שאתה מציג את התמונה ההפוכה  -מוכיח שאפשר לעוות כל תמונה מבלי למצמץ..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 09:44 לינק ישיר 

צענערענע כתב:

מפני שהתמונה היא הפוכה.
התורה זרעה את זרעי היחס לזר,(עבד כנעני) היחס לאישה (האחר האולטמטיבי)  ולקח אלפי שנים כדי לפקוח את העיניים ולהשתחרר

לענ"ד את צודקת במהות מה שאת אומרת, אלא שאולי קצת הגזמת (לדעתי לפחות). אינני רואה מדוע התורה זרעה דברים אלו, אלא פשוט שיקפה אותם בתקופה שהיא נכתבה, ונזקה היה שקיבעה ואיבנה אותם אח"כ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 09:52 לינק ישיר 

צענע
התורה זרעה את זרעי היחס לזר,(עבד כנעני) היחס לאישה (האחר האולטמטיבי)

אולי תאירי את עיני איפה התורה זרעה את היחס השלילי לאשה?   התורה הכתובה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 09:58 לינק ישיר 

שיבוליאו

התורה שאמורה להיות נצחית לא אמורה לשקף תקופה אלא לעשות שינוי בתפיסה מעוותת.
אם היא משקפת תקופה אין לה ערך.

וכל האפולוגטיקה של :"לא היו מקבלים שינוי דרסטי")היא בגדר אפולוגטיקה שהרי ממילא נכפה עליהם הר כגיגית.

לירוחם
קרא את פרק הבריאה השני (הבריאה מן הצלע)ואפילו קרא רק את הפסוק:"ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 10:11 לינק ישיר 

צענע

הצלע- ולא כהסבר המקובל- צלע אינה הבא מהצלעות- אלא צלע=צד. צלע המשכן צלע ההר וכו'.
הפסוק לפני זה אומר זכר ונקבה ברא אותם ויקרא שמו אדם-
 כפי שגם המדרש מסביר הם נולדו דבוקים- זכר ונקבה- תאומים סיאמיים, כך גם מובן שהאשה שמעה את האיסור לא לאכול מעץ הדעת.

בעניין ואל אישך תשוקתך- אין נתפסים על הקללה. גם האדם קולל באותו מעמד.

בשמו של הקוצקר- הוא אמר לאחד הגברים- נכון כתוב- ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך- אבל אם זה להפך. אז גם זה להפך.
צענע היום  וגם אתמול תשוקתו של הגבר לאשה לא פחתה מזו של האשה. ולכן תרגעי אתן המין החזק. אתן השולטות, ויש לכן מספיק שכל לתת לגבר לחשוב שזה ההפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 13:01 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
"עיין גם בנושא העבדות כיצד זרע ספר התורה את זרע ביטול העבדות וכמה שנים לקח לכלל העולם לראות את העץ."

אכן.
עיין גם בנושא היחס לנשים כיצד זרע ספר התורה את היחס השיוויוני לאישה:("ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך") וזה לקח שנים לכלל העולם לראות את העץ.

ליהודים
 למה המהפך בחשיבה  קרה דווקא כשהחלה תקופת ההארה?(החילון וההשכלה?) גם שחרור העבדים וגם שחרור האשה?

מפני שהתמונה היא הפוכה.
התורה זרעה את זרעי היחס לזר,(עבד כנעני) היחס לאישה (האחר האולטמטיבי)  ולקח אלפי שנים כדי לפקוח את העיניים ולהשתחרר.מהתפיסות האלה(כמובן שבציבור החרדי הכל נשאר אותו דבר.)

המהפך בחשיבה החל אצל היהודים הקדומים בעקבות התורה, אצל אומות העולם התחילו להבין זאת רק בתקופה האחרונה.

הבה ניקח נושא נושא:

העבדות
האם אצל היהודים היו צייד וסחר עבדים? התעללות בעבדים? או שקיימו "לא תרדה בו בפרך" ועבור התעללות שפגעה בעבד הוא שוחרר לחופשי?

לעומת זאת מהיכן לקחו אומות העולם את רעיון השוויון שכל אדם נברא בצלם? מתורת היהודים. אחרת אין סיבה לקרוע את חוקי המעמדות, האצילים והצמיתים.

את כותבת: "התורה זרעה את זרעי היחס לזר,(עבד כנעני)" אך, מעמד העבדות ויחס שונה לזר היה קיים לפני התורה ולכן דברייך אינם זקוקים למצמוץ, אין להם קיום כלל ועיקר.

היחס לאשה
פרשת בראשית היא זו שמלמדת שהאדם ואשתו שווים - וכי אי השיוויון הוא מצב של קלקול, כלומר שאדם השואף לתקן ולחיות בצורה נאותה אמור לנהוג יחס שוויוני כלפי הנשים בכלל ואשתו בפרט.

כמדומני גם כן כי תיקון הכתובה שבאה לתת גב וחוסן לאשה הוא ייחודי ליהדות.

החרדים
החרדים אינם מהווים ייצוג נכון לעם היהודי שומר התורה, אלא לעם היהודי ששרד גולה אחר גולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2011 15:52 לינק ישיר 

הדברים לדעתי הרבה יותר מורכבים ממה שאתה מתאר.

יהודים כתב:

לדוגמה:

העבדות
האם אצל היהודים היו צייד וסחר עבדים? התעללות בעבדים? או שקיימו "לא תרדה בו בפרך" ועבור התעללות שפגעה בעבד הוא שוחרר לחופשי?

האם, היסטורית, תפקיד היהודים בסחר עבדים פחות או יותר מתאים לנסיבות שבהן היו? אפשר לקרוא קצת על יהודים כסוחרי עבדים.

לעומת זאת מהיכן לקחו אומות העולם את רעיון השוויון שכל אדם נברא בצלם? מתורת היהודים. אחרת אין סיבה לקרוע את חוקי המעמדות, האצילים והצמיתים.

"אחרת אין סיבה" זה קצת מוגזם. אף אחד אינו ממש יודע להסביר את הקשר בין עושר המדינות המערביות לבין ליברליזם מערבי, לדוגמה (האם אחת גרמה לשניה? לאיזה כוון? אולי גורם שלישי גרם לשתיהן?). אלו שאלות קשות מאד, ולא נראה לי שמה שאתה אומר מתקרב לנימוק בכלל. יש תוצאות תיאורטיות, לדוגמה, שמראות שמדינת רווחה היא תוצאה אפשרית של אינטרסים כלכליים. אפשר לקרוא קצת על מוסר אבולוציוני.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אני מבולבל: האם אפשר לדעת בוודאות את האמת ואם לא איך מענישים על זה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.