בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מישהו מסוגל להסביר פוזיטיבית את דעתו בעניין הדת???

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/11/2011 16:28 לינק ישיר 
האם מישהו מסוגל להסביר פוזיטיבית את דעתו בעניין הדת???

כולם פה עסוקים רק בהתחמקויות משאלות.

אני דתי כי.....
אני יודע כי יש אלוקים כי....
האלוקים מתערב במעשי בני האדם, וזאת אני יודע מ...
היו הארועים ההיסטוריים .... וזה מצביע כי...

וכן הלאה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 16:32 לינק ישיר 

אלי

איקון ירוק.

אני סבור שזו שאלה מצויינת.

ראשית יש לדעת מה אנו מאמינים לפני שנבוא לדון אם זה נכון ואם יש הוכחות.

מה אם כן טוענת הדת היהודית?

בבקשה לא לכתוב למה אלא רק את המה, כפי שהציע אלי. אני משער שנוכל לכנס את הרעיונות שיועלו כאן למספר נושאים מרכזי, ועל כל אחד מהם יתנהל דיון בנפרד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 17:12 לינק ישיר 

eli_s כתב:

אני דתי כי.....

וכן הלאה.

אלו שאלות מאד אישיות, לא?  לפחות הראשונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 17:30 לינק ישיר 

צודק. 
רובם פה אנונימיים, ובכל מקרה אלו רק דוגמאות, אך ניתן לשנות למשל ל"אני חושב שהדת היהודית מחייב כי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 18:35 לינק ישיר 

אלי

יש פרוייקטים שנראים גדולים.

כמו כן, אדם לעתים רחוקות עושה חשבון של כל מערך אמונותיו.

לפעמים זה עוזר להתחיל ברשימה אקראית, אם כי זה מפריע לקוראים. אפשרות אחרת היא לקחת רשימה מוכרת ולכתוב מסביבה. למשל, יג העיקרים. אפשר להעתיקם ולציין איך הם מובנים לך, לי, לכל אחד מאיתנו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 18:56 לינק ישיר 

eli_s כתב:

אני דתי כי.....

וכן הלאה.

לדעתי, אין שמץ של סיבה רציונאלית לחשוב שיש אלהים, שסיפורי התורה הם אינדיקציה מתקרבת-לסבירה להוכחה שהוא קיים, וכו' וכו'.
  מצד שני, אין לי שמץ של נימוק רציונאלי גם לרוב ההחלטות החשובות שבצעתי בחיים (מדוע התחתנתי דווקא עם אשתי?), אז מדוע שהקריטריון לדת יהיה שונה?
  נראה לי שפשוט צריך להשתדל להיות מודע אלו החלטות אינן מתבססות כלל על נימוק רציונאלי, ולא לנסות להוליך שולל את האני הפתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 19:25 לינק ישיר 

יש הבדל, השאלה אם מתייחסים לדת בכזאת צורה, כלומר: "אני לא יודע להסביר למה (וק"ו לא לכפותה על אחרים) אבל אני מרגיש שזה מה שנכון לי לעשות".
אף אחד לא טוען שיש יתרון (מוסרי) ברור בנישואים לפלונית ולא לאלמונית לעומת זאת דתיים בדרך כלל טוענים שהדת היא צורת חיים נכונה ומחייבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 19:37 לינק ישיר 

כתשובה לשאלת מיימוני: "מה אם כן טוענת הדת היהודית?" העתקתי חלק ממאמר הנמצא אצלי בעריכה, את החלק הקריא שבו. הוא מורכב מקטעים קטעים שנכתבו במקומות שונים ועל כן סגנון הכתיבה אינו אחיד. כמו כן ההעתקה ממסמך וורד לא עברה בשלום ולכן ישנם שיבושים עיצוביים.

אלוהי הצדק והמוסר

פעמים שמתוך שטף דברי התנ"ך מתפספס המסר העיקרי השזור בו כחוט מרכזי. במאמר הבא ננסה להתמקד בו. בצדק האלוהי אליו מחנכת התורה.

-------

התנ"ך מספר את סיפורו של עם ישראל ואלוהיו.

על מנת לעמוד על המסר המרכזי בסיפור זה, עלינו לבחון את טיבו של האל, טיבו של העם וטיב הברית והקשר ביניהם.

ראשי פרקים:

·         דרך ה' / לדעת את ה'

·         הבחירה באברהם ובזרעו

·         שלושת עקרונות הצדק  אצל קין ובתורה.

-----------

על מנת לבחון את טיבו של האל כפי שהוא מוצג בתנ"ך, עלינו לבחון את מה שנאמר בהקשר זה.

ומאחר והתנ"ך אינו מתאר זאת בפרק מתומצת, עלינו לברור ולנפות ממנו את אמירותיו לגבי טיבו של האל, אך לא נדון ב"טיב האל" מבחינת כוחותיו ומעשיו, אלא ב"טיב האל" מבחינת תכונותיו הרוחניות ורצונותיו.

דרך ה' / לדעת את ה'

שהתנ"ך מתייחס גם לטיבם של כוחותיו ומעשיו. ואכן בתכנים העוסקים בכך הוא יתואר כ"בורא העולם", "כל יכול" ועל זו הדרך. אך אלו טפלים לעיקר הנושא בו עוסק התנ"ך - שהוא תאור הקשר בין העם לאלוהיו. ומאחר וקשר זה אינו עומד על בסיס כוחות האל אלא על בסיס ערכיו ורצונותיו, על כן נבחן מה הם.

בלשון המקרא - הכרות/הבנת דבר הינה "דעת", ואילו אופן התנהגות תיקרא "דרך".

דעת:

·         לדעת טוב ורע – הבנה

·         והאדם ידע את אשתו - היכרות (בלשון נקיה)

·         והאיש משתאה לדעת האם הצליח ה' דרכו - הבנה

·         כי ידעתיו למען אשר יצוה... - היכרות.

·         ולנעמי מודע.. - היכרות

דרך:

·         והודעת להם את הדרך אשר ילכון בה - כיצד יתנהגו

·         וסרתם מן הדרך - מאופן ההתנהגות

אם כן לדעת את ה' פירושו להכיר/הבין את ה', וללכת בדרך ה' פירושו לנהוג באופן ההתנהגות שלו.

ועתה, אם נרכז את הפסוקים העוסקים בדעת ודרך ה' נמצא:

•           כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ ה' לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט.

·         וְעַתָּה אִם-נָא מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ הוֹדִעֵנִי נָא אֶת-דְּרָכֶךָ... וַיַּעֲבֹר ה' עַל-פָּנָיו וַיִּקְרָא ה', ה' אֵל רַחוּם וְחַנּוּן, אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב-חֶסֶד וֶאֱמֶת. נֹצֵר חֶסֶד לָאֲלָפִים נֹשֵׂא עָוֹן וָפֶשַׁע וְחַטָּאָה, וְנַקֵּה לֹא יְנַקֶּה פֹּקֵד עֲוֹן אָבוֹת עַל-בָּנִים וְעַל-בְּנֵי בָנִים עַל-שִׁלֵּשִׁים וְעַל-רִבֵּעִים.

·         וְאוֹתִי יוֹם יוֹם יִדְרֹשׁוּן וְדַעַת דְּרָכַי יֶחְפָּצוּן, כְּגוֹי אֲשֶׁר-צְדָקָה עָשָׂה וּמִשְׁפַּט אֱלֹהָיו לֹא עָזָב יִשְׁאָלוּנִי מִשְׁפְּטֵי-צֶדֶק קִרְבַת אֱלֹהִים יֶחְפָּצוּן.

·         דָּן דִּין עָנִי וְאֶבְיוֹן אָז טוֹב, הֲלוֹא הִיא הַדַּעַת אֹתִי נְאֻם ה'.

·         כִּי אִם בְּזֹאת יִתְהַלֵּל הַמִּתְהַלֵּל הַשְׂכֵּל וְיָדֹעַ אוֹתִי כִּי אֲנִי יְהוָה עֹשֶׂה חֶסֶד מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בָּאָרֶץ, כִּי בְאֵלֶּה חָפַצְתִּי נְאֻם ה'.

·         הִגִּיד לְךָ אָדָם מַה-טּוֹב, וּמָה-ה'  דּוֹרֵשׁ מִמְּךָ כִּי אִם-עֲשׂוֹת מִשְׁפָּט וְאַהֲבַת חֶסֶד וְהַצְנֵעַ לֶכֶת עִם-אֱלֹהֶיךָ.

ובמשלי:

בְּנִי אִם תִּקַּח אֲמָרָי וּמִצְו‍ֹתַי תִּצְפֹּן אִתָּךְ.

לְהַקְשִׁיב לַחָכְמָה אָזְנֶךָ תַּטֶּה לִבְּךָ לַתְּבוּנָה.

כִּי אִם לַבִּינָה תִקְרָא לַתְּבוּנָה תִּתֵּן קוֹלֶךָ.

אִם תְּבַקְשֶׁנָּה כַכָּסֶף וְכַמַּטְמוֹנִים תַּחְפְּשֶׂנָּה.

אָז תָּבִין יִרְאַת ה' וְדַעַת אֱלֹהִים תִּמְצָא.

כִּי ה' יִתֵּן חָכְמָה מִפִּיו דַּעַת וּתְבוּנָה.

יִצְפֹּן לַיְשָׁרִים תּוּשִׁיָּה מָגֵן לְהֹלְכֵי תֹם.

לִנְצֹר אָרְחוֹת מִשְׁפָּט וְדֶרֶךְ חֲסִידָיו יִשְׁמֹר.

אָז תָּבִין צֶדֶק וּמִשְׁפָּט וּמֵישָׁרִים כָּל מַעְגַּל טוֹב.

הפיסקה בנויה במבנה של "אם" – "אז", ובהעמדה מקבילה של תוצאת בקשת החכמה לפנינו "אז תבין יראת ה' ודעת אלוהים תמצא", "אז תבין צדק ומשפט ומישרים כל מעגל טוב".

כלומר "דעת אלוהים"  היא "הבנת הצדק ומשפט".

ואחר שבררנו את הפסוקים העוסקים במישרים ב"דרך ה'" ו "דעת את ה'".
נרצה לראות כיצד זה מתבטא בהקמת אומת ישראל מתוך עמי העולם.

מהות הברית עִם עַם ישראל

הסינון הראשוני של אנשי העולם התבצע במבול, בו נבחר נוח להיוותר ביקום על שום היותו "צדיק תמים", וכבר כאן אנו שומעים את מי רוצה האל ליישב תבל. אדם צדיק בניגוד לאנשי חמס.

אלא שלא נמצא ראוי אלא לברית חיים כללית, לאמר: "פרו ורבו ומלאו את הארץ... ולא אוסיף להכות עוד את הארץ - שאף כי לב יצר האדם רע מנעוריו - לא אחפוץ במות הרשע כי אם בשובו מדרכו וחיה" - אך עדיין לא היתה זו ברית למטרת יצירת קשר עמוק יותר.

ורק בדור העשירי לו, נמצא אברהם שהיה ראוי לברית עולם לו ולזרעו: ויאמר אליו... הִתְהַלֵּךְ לְפָנַי וֶהְיֵה תָמִים, ואֶתְּנָה בְרִיתִי בֵּינִי וּבֵינֶךָ... ואף בניו נמצאו ראויים, כמו שיאמר אחר כך "כי ידעתיו אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו לשמור דרך ה'" ולכן הוסיף ואמר לו וַהֲקִמֹתִי אֶת-בְּרִיתִי בֵּינִי וּבֵינֶךָ וּבֵין זַרְעֲךָ אַחֲרֶיךָ לְדֹרֹתָם לִבְרִית עוֹלָם, לִהְיוֹת לְךָ לֵאלֹהִים וּלְזַרְעֲךָ אַחֲרֶיךָ... וְאַתָּה אֶת-בְּרִיתִי תִשְׁמֹר.

נמצינו למדים כי בחר ה' באברהם לשם קיום ברית. ובדילוג אל זרעו: וְעַתָּה אִם-שָׁמוֹעַ תִּשְׁמְעוּ בְּקֹלִי וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-בְּרִיתִי, וִהְיִיתֶם לִי סְגֻלָּה מִכָּל-הָעַמִּים כִּי-לִי כָּל-הָאָרֶץ:  וְאַתֶּם תִּהְיוּ-לִי מַמְלֶכֶת כֹּהֲנִים וְגוֹי קָדוֹשׁ, אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר תְּדַבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל:

ואם נעיין בפשט הפסוק נוכל להרחיב ולסכם כי: "לשמוע בקול ה'" הינה שמירת הברית מצד האדם, "היותינו לו סגולה מכל העמים" היא קיום הברית מצד האל, ואילו "היותינו ממלכת כהנים וגוי קדוש" היא תכלית הברית. ובאומרו: וִהְיִיתֶם לִי קְדֹשִׁים כִּי קָדוֹשׁ אֲנִי ה', וָאַבְדִּל אֶתְכֶם מִן-הָעַמִּים לִהְיוֹת לִי. חזר ואמר כי הבדילנו מן העמים - להיותנו קדושים לפניו.

אם כן מהות הקשר בין עם ישראל לאבי ישראל היא תכלית ומטרה של הקמת אומה קדושה שהאל הוא מדריכה ומנהיגה. הבה נתמקד איפה בבירור טיבו של האל בענייני קדושה וטיבו של העם להיותו ראוי לקדושה.

הבחירה באברהם ובזרעו

ה"קדושה" בפירושה היא הבדלה ופרישה. אלא שנתייחדה במקרא להיות הבדלה של רוממות רוח שאילו נמיכות רוח פסולה "ולא תהיה קדשה בישראל ולא יהיה קדש בישראל".

ולכך טרם כריתת הברית עם אברהם, נצטווה להתקדש ולפרוש מארצו וממולדתו ומבית אביו, להבדיל עצמו מן העמים.

ולפי שנלווה אליו בן אחיו לוט ומאידך היה על אברהם להיבדל ממי שאינו קדוש - הביא לוט על עצמו בדיקה להיכן דעתו נוטה. והנה כשעלו ממצרים נתברר כי אברהם יכל לעמוד מול זוהמת מצרים שטופי הזימה, אך לוט, גם בחזירתם לארץ הכנעני ראה בעיני רוחו את מצרים, ולכך בחר לו את ככר הירדן בסדום אשר היא כארץ מצרים.

אך אנשי סדום רעים היו וחטאים לה' מאד, כי יד עני ואביון לא החזיקו, ואם באו אורחים למקום, על הבית מיד נסבו. (ובשכר הפקרת בנותיו  "זכה" שהופקר לבנותיו, כך שדורותיו לדורות עולם ממזרים יהיו ובקהל אדני לא יבואו.) על כן פנה ה' אל אברהם רק אחרי הפרד לוט מעמו. ברצונו להיות אלוהים לקדושים דווקא.

ולא רק בדעות היה על אברהם להיות קדוש אלא גם בממונו, על כן בנצחו את ארבעת המלכים - לא רצה ממלכות סדום מחוט ועד שרוך נעל. ובעת תת עפרון החיתי לו, את השדה, המערה וכל אשר בו, סרב, ושקל ארבע מאות שקל כסף לידו. ומשנמצא אברהם נאמן לפניו בלבבו - כרת עמו ברית עמוקה יותר, אשר נחתמת בבשר. ולא חשש האל לנסותו.

כל העולם עבד אלילים, וכל תועבה ישרה בעיניהם לעשותה עבור אלוהיהם. ואף צלם אלוהים - בני אדם - לא חשְׂכו מעבודתם. אך אברהם התנסה האם יקריב את בנו עבור האלוהים. וכמעט שנתברר כי מיראתו את אלוהים הורג את בנו.

אך המתין לו מלאך ה' לראות האם יפרוש מהקרבת הבן, ויען כי עשה את הדבר הזה ולא חשך את בנו יחידו - להמיתו - ברך ברכו וילך לדרכו.

ובבניו מהו אומר:

כִּי-יָקוּם בְּקִרְבְּךָ נָבִיא אוֹ חֹלֵם חֲלוֹם, וְנָתַן אֵלֶיךָ אוֹת אוֹ מוֹפֵת. וּבָא הָאוֹת וְהַמּוֹפֵת אֲשֶׁר-דִּבֶּר אֵלֶיךָ לֵאמֹר, נֵלְכָה אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים אֲשֶׁר לֹא-יְדַעְתָּם וְנָעָבְדֵם.  לֹא תִשְׁמַע אֶל-דִּבְרֵי הַנָּבִיא הַהוּא אוֹ אֶל-חוֹלֵם הַחֲלוֹם הַהוּא, כִּי מְנַסֶּה ה' אֱלֹהֵיכֶם אֶתְכֶם לָדַעַת הֲיִשְׁכֶם אֹהֲבִים אֶת-ה' אֱלֹהֵיכֶם בְּכָל-לְבַבְכֶם וּבְכָל-נַפְשְׁכֶם. אַחֲרֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם תֵּלֵכוּ וְאֹתוֹ תִירָאוּ, וְאֶת-מִצְוֹתָיו תִּשְׁמֹרוּ וּבְקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ וְאֹתוֹ תַעֲבֹדוּ וּבוֹ תִדְבָּקוּן. וְהַנָּבִיא הַהוּא אוֹ חֹלֵם הַחֲלוֹם הַהוּא יוּמָת כִּי דִבֶּר-סָרָה עַל-ה' אֱלֹהֵיכֶם הַמּוֹצִיא אֶתְכֶם - מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם וְהַפֹּדְךָ מִבֵּית עֲבָדִים לְהַדִּיחֲךָ מִן-הַדֶּרֶךְ אֲשֶׁר צִוְּךָ ה' אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בָּהּ, וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ.

שכאשר מנסה האל לדעת האם עובדים אותו מאהבה או מיראה הוא נותן מקום להבינו שלא כהלכה - על ידי קולו שלו, על ידי אות ומופת בידי נביא או חולם חלום. שכדאי הוא שומר ברית האהבה היודע את האל ואת דרכו שלא יטעה בין ידי עשיו לקול יעקב.

טיב העם

ומה טיבם של בניו, שירדו למצרים? גרים היו שם.

על שום מה גרים היו בארץ מצרים? שרק לגור שם באו, אך כמעשה ארץ מצרים לא עשו. ששמרו עצמם מן העריות ומן האלילות. ומשום שקינאו לפרישותם מארץ מצרים ולצִיוּנָם כגרים, חששו מצרים פן ילחם בהם ועלה מן הארץ ולפיכך נתנו עליהם עינוי ועבודה קשה.

ואף גם זאת בהיותם בארץ אוייבם לא שכחו את רוממות רוחם, על כן לקראת ההר התקדשו ואל אשה לא נגשו, והתברר כי את ברית אביהם לא שכחו , שמיד "נעשה ונשמע" כאחד אמרו .אם כן ידענו את טיב העם, וטיב בריתם. הבה נחקור את קדושת האל הבוחר בעמו ישראל.

טיב האל וקדושתו / שלושת עקרונות הצדק  אצל קין ובתורה.

[פרשיית חטא אדם הראשון הינה סוגיה בפני עצמה והיא הקדמה לפקיחת עיני האדם לבחור בין טוב לרע, ולפיכך לא נעסוק בה עתה.]

סיפורו של קין מתמצת לנו את את שלושת סוגיות הקדושה בהם מקדש האל את עמו.

שבעת שחרה אפו כי שעה האל אל מנחת אחיו, מה אומר לו האל: "לפתח חטאת רובץ ואתה תמשל בו" לאדם שליטה ובחירה חופשית בין טוב לרע. הרי כאן קול בודד המופרש בקדושתו מפני כל האלים. שאין עוד אל המתיימר לכוון את האדם לבחור בין טוב לרע.

אך לא עמד קין בפני תשוקתו והרגו לאחיו, והנה זעקו דמי הבל מן האדמה. ומה זעקו, נטה נא אוזן ונשמע: "כי בצלם אלוהים עשה את האדם, על כן שופך דם האדם באדם דמו ישפך". הרי כאן הקול הבודד המופרש בקדושתו מפני כל האלים. שאין עוד אל הטוען לקדושת חיי האדם ולשוויון כל בני האדם עלי אדמות.

ומה ענשו? אָרוּר אָתָּה, מִן-הָאֲדָמָה אֲשֶׁר פָּצְתָה אֶת-פִּיהָ לָקַחַת אֶת-דְּמֵי אָחִיךָ מִיָּדֶךָ: יא כִּי תַעֲבֹד אֶת-הָאֲדָמָה לֹא-תֹסֵף תֵּת-כֹּחָהּ לָךְ, נָע וָנָד תִּהְיֶה בָאָרֶץ. ולמעלה מה הוא אומר: "אם תיטיב - שאת" כלומר החטא מביא עמו מארה ואין העונש בא בלא חטא. הרי כאן הקול הבודד המופרש בקדושתו מפני כל האלים. שאין עוד אל הפועל ביחסי גומלין של טוב ורע. אלא בשעת מריבה וכדומה - מכלים את זעמם בבריות השפלות ובעת שהבריות מרצים להם בקרבנות חוזרים למוטב.

ולמעשה ניתן לעצור פה משום שאנו מכירים כבר את טיבו של האל לעומת האלים בני אותו הזמן. שה' האלוהים מדריך את האדם לפעול טוב ולהימנע מלהרע - מתוך שבידי האדם לבחור בטוב, וצדיק הוא בכל דרכיו - שגומל לאדם טוב כמפעלו ונותן לרשע כרשעתו. וכל בני האדם שווים בערכם העליון – ולכן על הריגת אדם תבוא מארה – מה שאין כן בהמתת בהמה.

וזוהי למעשה התשתית לצדק בעולם האנושי. משפט צדק המציל את העשוק מיד עושקו וכן דרישת הצדק מידי כל אדם.

שבסיפורו של קין למדנו  את התובנות הנ"ל:

א: יש טוב ורע – צודק ולא צודק.

ב. יש בחירה – האדם יכול לבחור במעשיו ולכן עליו ליטול אחריות על מעשה רע שעשה.

ג. יש שיוויון  –  כל בני האדם שווים בערכם האנושי וזכאים לצדק.

וכנגדן במצוות העם:

א. א.התרחקות מעבודה זרה – שאינה פועלת לפי מערכות של צדק. כשהתכלית היא התקשרות אל האל על ידי מצוות ברית, שבת, וכל המצוות העוסקות בשמירת הקשר עם האלוהים.

ב. התרחקות מגילוי עריות – שהאדם שולט במעשיו וביכולתו לבחור להתגבר על תאוותיו ומידותיו – שהתכלית היא נטילת אחריות על המעשים, ההרגלים ועבודת המידות.

ג. התרחקות משפיכות דמים – שכל אדם נברא בצלם והוא זכאי לחיים וממילא גם לממון - שהתכלית היא יצירת חברה אנושית נעלה שאין בה עושק וגזל אלא כבוד ואהבה לבריות

ובמשכן האל מהו אומר:

לֹא תַעֲשׂוּן אִתִּי אֱלֹהֵי כֶסֶף, וֵאלֹהֵי זָהָב לֹא תַעֲשׂוּ לָכֶם. מִזְבַּח אֲדָמָה תַּעֲשֶׂה-לִּי וְזָבַחְתָּ עָלָיו אֶת-עֹלֹתֶיךָ וְאֶת-שְׁלָמֶיךָ אֶת-צֹאנְךָ וְאֶת-בְּקָרֶךָ, בְּכָל-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת-שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ. וְאִם-מִזְבַּח אֲבָנִים תַּעֲשֶׂה-לִּי לֹא-תִבְנֶה אֶתְהֶן גָּזִית, כִּי חַרְבְּךָ הֵנַפְתָּ עָלֶיהָ וַתְּחַלְלֶהָ. וְלֹא-תַעֲלֶה בְמַעֲלֹת עַל-מִזְבְּחִי, אֲשֶׁר לֹא-תִגָּלֶה עֶרְוָתְךָ עָלָיו.

הרחיקו ממשכני כל בדל זיכרון של הסותר לערכים אשר אני מנחיל:
אל תעשו פסלונים לכבודי, המזכירים את עוון עבודה הזרה.
אל תניפו חרב על אבני המזבח, המזכירים את עוון שפיכות הדמים.
ולא תעלו במעלות על מזבחי, המזכירים את עוון גילוי עריות.

תוקן על ידי יהודים ב- 21/11/2011 19:56:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 19:39 לינק ישיר 

הרחבתי מעט בנושא עקרונות היהדות כאן: http://or-lagoyim.org

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 19:46 לינק ישיר 

הרעיון של האשכול שווה אשכול (תכננתי מתישהוא לפתוח אשכול כזה), אבל צריך לנסח אותו בצורה יותר מתודולוגית, אם אפשר - כתרשים זרימה של אם-אז כדי לעמוד על הנקודה המדויקת של המחלוקת / המקום שבו נדרשת ורלבנטית אמונה/הכרעה-'ערכית'/בחירה/החלטה.

בעיקר זה צריך להכיל:
> מידת התרחשות האירועים
> האם יש אופציה לבסס דת ללא התערבויות אלוהיות ממש, על סמך הרצון הטוב של הכותבים
> מידת הרצון הטוב לעומת האינטרסים האישיים/אי-מוסריים של הכותבים
> האם עדיין יש מקום לבסס דת גם היכן שאין רצון טוב בבסיסה (אפשר גם, סליחה על הבוטות, להחליט לקיים את הטקסים של המפלגה הלאומית-חברתית, במטרה להתחבר ל Gott ו/או לקיים סדר חברתי, תוך ניסיון לעקוף מבחינה הגותית את הערכים שבבסיסה, ואת ההתנגשויות שלה עם המוסר ועם החיים לפתור בדרכים עוקפות לשון החוק סטייל מכון צומת)
> הכרעה בכל אחת מהשאלות הנ"ל לעומת מוסר מודרני, חופש הפרט ונטילת יכולת ההכרעה מאנשים האחרים
ועוד נושאים.
אבל זה צריך להיות מסודר, לא סתם התרסה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 20:38 לינק ישיר 

שיבוליאו, ג"א מצטרף לדבריו של מטפחת דלמעלה. אם מאן דהוא חושב שיהדות זה דבר יפה ומוצלח, שיערב לו. האם יש סיבה פוזיטיבית לבחירה ביהדות ובמצוותיה?

יהודים, המאמר שלך נראה כסובייקטיבי לחלוטין. כל מי שרוצה יכול לברור לו ציטוטים מהתנ"ך לפי נושא ההרצאה שלו וזה תמיד יעבוד.
התנ"ך ותושב"ע מלאים בציטוטים שונים אשר לעיתים קרובות סותרים זה את זה. אם תרצה למסור הרצאה על מעמדה המכובד של האישה ביהדות, או על הגדרתה כבסיס לטומאה, תוכל למצוא ציטוטים כאלה, גם כאלה. 

מהי לדעתך היא היהדות, מדוע היא מחייבת אותך? אחרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 22:03 לינק ישיר 

הנוכח- ואלי- שאלו אותי באשכול השכן- הנגטיבי, על אמונתי, ולמה אני ממשיך את אורח חיי הדתי.

אמונתי- אני מאמין באלוקים. אני מאמין שדברי חז"ל הם דברי חכמים,חכמים לזמנם ובזמנם. רק חכמים, ותו לא, 
הבעיה של גיל העולם- לא מטרידה אותי,  סיפורי הניסים שבתורה, גם לא מיסודות האמונה.
היו- או לא היו- ונכתבו לתפאורה להרשים בני אדם. לא משנה לי והדבר לא מעסיק אותי, ולו רק בגלל שכל ההתעסקות בהם- היא עקרה, אין בה לא תועלת ולא תוהלת
יש את המצוות המחיבות- המחיבות בעצם את כל האנושות המאמינה בה'
אז למה אני מאמין בדת היהודית- כי אני יהודי. אני גם מאמין כי מי שלא מאמין והוא יהודי- הוא באמת יהודי לא פחות ממני.
למה אני מנהל אורח חיים דתי? כי זו אורח החיים שבחרתי ושבחרו בשבילי, לדעתי היא טובה יותר מאחרות, ובעיקר כי אני רגיל אליה. כל משפחתי דתית וכל חברי  דתיים וחרדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 22:36 לינק ישיר 

אם אפשר:
1. מדוע המצוות מחייבות?
2. למה מי שיהודי אמור להאמין בדת היהודית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 22:40 לינק ישיר 

הן מחיבות כי אני החלטתי שהן -אלה מהן- מחיבות אותי.
כי אני יהודי גאה- וכיהודי אני מאמין בדת היהודית בע"ם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 22:43 לינק ישיר 

ואם מאן דהוא נולד מוסלמי קיצוני

השי'ח שלו שולח אותו להתפוצץ ודעות השי'ח:

הן מחיבות כי אני החלטתי שהן -אלה מהן- מחיבות אותי.
כי אני מוסלמי גאה- וכמוסלמי אני מאמין בדת המוסלמית בע"ם?

ומהו הערבון המוגבל? גם לפי הרגשותיי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2011 22:53 לינק ישיר 

אכן אם הייתי מוסלמי הייתי  כנראה נוהג כמוסלמי לא בהכרח כמוסלמי חרדי. הרי לא הייתי מכיר את היהודית וכו'

בע"ם= כל המצוות בין אדם וחברו - המצוות שהחברה והסביבה שאני חיי בה נוהגת, והמצוות השמיות לפי הרגשותי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מישהו מסוגל להסביר פוזיטיבית את דעתו בעניין הדת???
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext