|
|
| נשלח ב-30/12/2011 15:46 |
|
| |
ובכן, תכף שבת, ואני מאד עמוסה וכך גם במוצ"ש. קראתי את כל דבריך תורה ודעת. התרשמתי אמד מחיפוש האמת שלך, מהאישיות ומהתביעה העצמית. זה באמת מרשים. אני מסופקת אם אפשר בכלל במסגרת פורום לענות על כל מה ששאלת. זה נושא לכמה וכמה מפגשים או שיעורים. קורה לך תהליך שקורה לרבים, אתה נפתח לשמוע דברים מחד, ומפוחד בכל מה שהפחידוך מאידך, והנה התוצאה. אז כשאתפנה אענה קצת יותר, אי"ה, או שאחרים יעשו זאת במקומי פה, ובינתים רק אומר לך כמה נקודונות על קצה המזלגון: לשאלה מי ברא כל אלה וכו'. אני מאמינה ב"ש שהשם יתברך, ובזה עוד נרחיב, אבל אסביר לך משהו שלמדתי פה באחד האשכולות מ'יתכן'. ואם אתה אומר שאת כל הקסם והפלא הזה צריך ליצור מישהו, אז מה עוזר שתגיד שאיזה כוח עשה אותו? וכי איך הכוח הזה עשה אותו? זה כן מובן? איך פתאום לאיזה כוח נהיתה יכולת בלתי נגמרת ובלתי נתפסת? איך זה יכול להיות? המשל של חוה"ל על מי שרואה דרך החור-אז איך תסביר את מציאות הא-ל לפי אותו משל? החידה נשארת. מניחה שאתה נדהם, גם אני עברתי רגע כזה. ובנקודה הזו, ואני מקווה שתבין אותי טוב, בנקודה הזו אפשר לומר בעומק, כסוג של הסתכלות, שלהאמין ולא להאמין זה לא שונה בהרבה.ההבדל הוא יותר סימנטי. כי זה וזה מבינים שיש מציאות שהיא בלתי נתפסת בכלינו ואינסופית והעולם התמתחדש כל יום הוא חלק ממנה. אם יש לו בורא שהוא השם, או אם יש פלא -חידה בלתי מוסברת, מה זה משנה? מנשה לענין פיתוח וטיפוח האמונה והבטה בה כדי שתתעצם אבל ביסוד, יש פה משהו שהוא משותף לכולם. מקווה שהבנת. וכאמור כל הזכויות שמורות ליתכן, בעיבוד קל שלי. עוד נקודה קטנה לבינתים. תשתדל לצעוד בתוכך מפחד לאהבה.שהמנוע שלך יהיה אהבה, לא פחד. אתה מפוחד ומכווץ וזה חוסם שדה ראיה. כולנו חונכנו ככה, אולי נכון לחנך ככה כדי להכניס למסגרת. תאהב, את השם והחיים והתורה ועצמך והוריך ורבך וחבריך והאינסטלטור שתיקן לך סתימה והרקיע והטל והקוץ בגינה ותן להשם קצת יותר קרדיט שהוא מנהל העולם ולא זקוק לעזרתנו ומודע לכל מה שקורה,והעולם כולו מתנהל ברצונו ולרצונו, כי הוא כל יכול ושום דבר לא באמת בניגוד לרצונו, גם לא תוצאת בחירה (כאן צריך להרחיב המון) ואל תפחד כל כך על יצוריו. הוא מאמין בהם, תאמין גם אתה. הוא מאפשר אותם ואת מעשיהם, תאפשר גם אתה. את השמש הוא מכוון, את התינוק הנולד הוא מכוון, את הדגה, את האקלים, את הנמלה, רק אותנו הוא כלל לא מכוון? הופלינו לרעה מכל הבריאה? פקח עינך וראה אותו משגיח, והרגע. הכל בסדר. אפשר לנמנם באהבה. ואין לדעתי אמת אחת והענין אינו המרדף לאמת. נכון, נוצרי שנולד נוצרי והוא איש טוב-יופי. השם מניח לו, גם אני. ולו נולדת נוצרי אכן היית כך והיית בסדר. מוסלמי - כנ"ל. תחפש את הטוב והישר והנכון לך, היפה, השמח, המתאים לנשמתך, פחות את האמת. הדבקות הזו באמת אחת מולידה עריצות, אטימות מחשבתית וחוסר צמיחה. צמיחה רוחנית היא תולדת אהבה, אהבה לא מפחדת שיש עוד אמת, ומכוונת אותנו לטוב וליפה ולנכון שהם רצון השם. ואם בחרת בדרך של קריאת הכל, אז תקרא. לאט ובסבלנות. אל תכין מיד תשובה. פתח את כליך לקרוא בלי פחד. מאהבה גדולה. כן, קראתי הכל ונהניתי ואני עדיין מאמינה מאד ושומרת מצוות ב"ה. שאלות לא מערערות אותי. אני מחוברת וקשורה ומקיימת ומביטה בחלק הזה והוא מתעצם ב"ה. ולא טוענת שרק אמת שלי היא אמת, והנינוחות הזו מאפשתר לי לבחון בסובלנות ובהערכה ולא להתערער. ולסיום אדביק קטע יפה שמצאתי ברחבי הנט ומבחינה מסויימת, יש בו את כל התורה על רגל אחת.
דרך הסתום ודרך הפתח\ לצרי
שתי דרכים לראות עולם:
דרך הסתום, ודרך הפתח.
אומרת דרך הסתום: כל תולדותיו של העולם עומדות על תהליך איטום חללים ומילוי הריק. אם הולך ונעשה צפוף כאן הרי זה משום שהחלל מוגבל ומרביתו כבר נסתם בתהליך. הזמן נסתם במעשים, המרחב נסתם בעצמים. אתה שרוצה להתקיים בעולם הזה, עליך לדעת שבעצם קיומך אתה תופס מקום ובמילא הקטנת את שארית המקום. קיומך, כך אומרים, הוא קיום אוטם. אין פלא שאתה מרגיש שאין לך מקום. רק אם תהייה מישהו תוכל לתבוע מקום של ממש. וגם אז יהיה זה על חשבון מישהו אחר. דיבורך תופס מקום, חשיבתך תופסת מקום, מעשיך תופסים מקום, ותמיד זה יהיה על חשבון דיבורו של אחר, חשיבתו של אחר, מעשיו של אחר. להיות פירושו לקחת.
אומרת דרך הפתח: כל תולדותיו של העולם הולכות ושופעות בתהליך של יצירת חללים ופתיחת חלונות. אם צפוף כאן הרי זה משום שעדיין לא נולדו מספיק אנשים לפתוח מספיק חלונות אל המעבר. שהרי כל הולדת של אדם היא הולדת של חלל של הקשבה. כל בריאה של משמעות היא יצירת מקום נוסף. עליך לדעת שבעצם נוכחותך אתה מיצר מקום. וכל שתהייה נוכח יותר כך יהיה העולם גדול יותר ויהיה בו יותר מקום. דיבורך משחרר חלל, חשיבתך משחררת חלל, מעשיך משחררים חלל. מהחלל הזה תיהנה אתה וייהנו אחרים. להיות פירושו לתת.
פרו ורבו על דרך הסתום פירושו כבשוה. פרו ורבו על דרך הפתח פירושו שמרוה.
מצוות פרו ורבו היא בו זמנית מצוות ההשפעה: באת לעולם כדי להשפיע עליו. זו חובתך - אחריות טיפוח. לזרוע, להוליד. ההשפעה בדרך הסתום משמעה הטיית האחר אל נתיבך, כפית העולם לתמונתך אתה, סתימתו בדמותך, מילויו בצבעך. ההשפעה בדרך הפתח משמעה הטיית האחר אל החירות לבחור בנתיבו הוא, פתיחת העולם לעוד נתיב, הוספה של עוד כלי של התבטאות, יצירה של עוד חלון של הבעה ויצירה, גילוי של עוד אפשרות להיות. במילא העולם נעשה משוחרר יותר וצבעוני יותר. בהשפעתך לא סתמת, לא גזלת – הרחבת, פתחת, הוספת חירות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 20:29 |
|
| |
| לומדתלומדת כתב: |  | ותן להשם קצת יותר קרדיט שהוא מנהל העולם ולא זקוק לעזרתנו
ומודע לכל מה שקורה,והעולם כולו מתנהל ברצונו ולרצונו,
כי הוא כל יכול ושום דבר לא באמת בניגוד לרצונו, גם לא תוצאת בחירה (כאן צריך להרחיב המון)
ואל תפחד כל כך על יצוריו. הוא מאמין בהם, תאמין גם אתה.
הוא מאפשר אותם ואת מעשיהם, תאפשר גם אתה.
את השמש הוא מכוון, את התינוק הנולד הוא מכוון, את הדגה,
את האקלים, את הנמלה, רק אותנו הוא כלל לא מכוון?
הופלינו לרעה מכל הבריאה?
פקח עינך וראה אותו משגיח, והרגע. הכל בסדר. אפשר לנמנם באהבה.
|
|
אין טעם להחניף לו סתם, הוא דווקא שונא מחניפים,
וחוץ מזה הוא לא הכל יכול, למשל להרוג את עצמו לא יכול, הוא גם לא יכול לשנות את העבר, ויש עוד הרבה דברים שלא יכול, במילא חניפה לא מקובלת עליו, תאמיני לי,
תוקן על ידי maxmen ב- 31/12/2011 20:29:30
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 20:39 |
|
| |
ועוד איך שהוא יכול לשנות את העבר ואם לא הוא, אז חכמינו עושים זאת בשמו נהדר!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 20:40 |
|
| |
לומדת מה זה המשפט הזה "כפירתם גדולה עליך בכמה מידות. לא יהי אור ולא מקס ולא דייר ולא יתכן - לא יצדיעו לך וישנו עורם ומהותם. הם לא. יש להם תשובות מקיפות, ידעניות ורחבות גם לשאלות שעוד בכלל לא עלו בדעתך. " את קראת את האשכולות שלי שאת מזכירה אותי ואת ייתכן באותה נשימה? ומקס ויהי אור הם חרדים ומאמינים כמו כל יהודי מסורתי טוב. יש לך כנראה טעות בהבנה. חוץ מזה את כותבת יפה מאד ואני נהנה לקרוא אותך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 20:43 |
|
| |
| לומדתלומדת כתב: |  | ועוד איך שהוא יכול לשנות את העבר
ואם לא הוא, אז חכמינו עושים זאת בשמו נהדר! |
|
המהירות מהשטן, לא חשבת לרגע ולפני שהגבת כנראה,
אני מצטרף לדייר שאת כותבת נפלא
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 20:58 |
|
| |
תורה ודעת אנסה לענות חלקי בשאלות שכתבת, אם כי כמו שכתבה לומדת, אלו נושאים ארוכים ביותר שחיי הנפש תלוי בהם, וכל עוד אנחנו מוכנים ללמוד ולהתקדם יש להעמיק בהם ואף לשנות דעתנו ביחס אליהם. 1-בדבר האינטואיציה. כן אני חושב שיש דבר כזה, כמו חוש ששי, היינו שיש חלק בשכל שפועל כמו חוש, שהוא מקבל ידע מבחוץ. כמו שאתה מבין שהעיניים שלך הם כלי שמספר לך על מה שיש בעולם הנראה לעיניים, כן יש חלק בשכל שפועל כמו חוש, שהוא מוסר לנו ידיעות על מה שקיים בעולם השכלי, "עין השכל". בבחינה זו העתקתי כאן לשון של אחד "אני יודע שיש אלקים כי פיתחתי בנפשי את החוש להכיר במציאות הזאת". אמנם יש לדעת את אופן פעולת הדבר הזה, ואת ההגבלות שלו, כי יש כאן מקום רב לטעות בהיות האינטואיציה כלי סובייקטיבי יחסית לגבי שאר דרכי השכל. יש להדגיש שאין המדובר כאן בתחושה ורגשות גרידא, אלא בחלק מדרכי החשיבה, ואולי החשוב שבהם. וכל חומר החלק השכלי עליו. אפשר לדבר על זה מכמה דרכים וצדדים, כמו למשל בדרך של דקרט, שתחשוב מה הידיעה היחידה שנשאר לך בלא מקום ספק, ותמצא שהוא מה שאתה יודע באופן בלתי אמצעי, שדלעת דקרט הוא מציאות האני, ואם תבין כראוי תדע שזהו מציאות האלהות שבכל, [ואכ"מ, ווטו בראשית הפורום הולך להבנתי בדרך זה] ואדרבה, רק זה הוא הבסיס היחיד לבנות עליו כל הידע האנושי. ובכל בנוי על ידע מסויים שאינו נקנה בדרך השכל הרגיל אלא בדרך ידיעת הדבר כי זה אני בעצמי והבן. זה דרך אחד באינטואיציה. לגבי מהות הכח הזה ומקומו במפה של מבנה הנפש ע"פ הקבלה וכדו' היה כאן פעם אשכול שהתווכחתי עם צבי בנושא. [http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2917921] מה שנוגע לקניית עקרי האמונה בדרך זה, הנה עיקרי האלהות כולם נקנים בעיקר בדרך הזה [כוונתי לגבי הראייה או בחינת ידיעת המהות שבהם ולא ידיעת המציאות החיצונית שזה אפשר גם בדרך השכל החיצוני, אלא שבשכל הפשוט יש כמו כן צד להיפך משא"כ כאן] היינו מציאות ה' ייחודו נצחיותו הפשטתו וכדו'. לגבי שאר העקרים, ראה להלן. 2- מהו אמונה לדעתי? אין דבר כזה. אמונה שווה לידיעה היותר תכליתית ונכונה ששייך בתחום. אם הידיעה מורה להיפך, מה מקום יש לאמונה? ואם הידיעה מורה שכן, מה צריך אמונה? אמונה=ידיעה. לצורך ההגעה אל הידיעה הזו יש להשתמש בכל דרכי השכל וההיקש הקיימים והידועים לאדם. ואין לפחד משום מסקנא. 3-האם אני מאמין כמו דוקינס והוקינג? לא קראתי דבריהם במקור, וממילא איני יכול לדבר בזה בדיוק. אבל באופן כללי אפשר להסכים לכל דבריהם החיוביים, כלומר כל מה שיש להם לומר בחיוב יכול להיות נכון, מה שהם שוללים לא יכול להיות נכון פשוט כי לא ראינו אינו ראייה. אז איך הם יכולים לדעת מה לא קיים? לגבי מה שכן קיים, ואופן פעולתו, יכול להיות שהם צודקים ויכול להיות שלא. 4-האם אני מאמין שהיה מתן תורה? אני לא יודע אם יש דרך לדעת על מה שהיה לפני כמה אלפים שנה בוודאות. ואפילו אם זה היה ידוע בוודאות אני לא יודע איך זה יכול לחייב אותי. אני שמעתי את הסיפור על המאורע הזה בדיוק כמוך, ואני אעביר את הסיפור הזה לבני בס"ד. אבל איני יכול לדעת שהוא אמת בוודאות. וממילא אני לא יכול לבנות את עיקרי יסודות חיי על הסיפור הזה. לגבי התוכן שיש בתורה עצמה, הרי היא לפנינו ניתי ונחזי, אם נראה לנו דבריה צודקים ונכונים, אז זה מחייב מעצם היותו צודק. באופן כללי אני נוקט שהיה סיפור כזה, אך לא זה העיקר בעיני. ואני לא מונע עצמי מלדון בדבריה בכל מה שאפשר לי לדון לפי הכלים שבידי. עוד נקודה, מהיותי שייך לעם שמספר את הסיפור הזה, אני לא יכול למנוע עצמי להשתייך לזה, ולהשתתף בתקוות העם הזה. פשוט כי הוא העם שלי. כל אלו דעותי בכללות ובערך כרגע, בעיקר אני לומד ומנסה לברר א' איך מבררים איך להאמין, וב' מה להאמין. אני לא חושב שיש בידי כל התשובות, ואני לא חושב שיש בחינוך שקבלתי כל התשובות. אני עמל כפי יכולתי וכח לברר לעצמי את השאלות שצריכות להישאל, ואת הדרכים השונים לענות עליהם, ואיך בוחרים ומכריעים, ולגבי מה צריכים להכריע בכלל. מתוך הלימוד הזה, אני מנסה לדון איתך על הדרכים שנראה לך שאתה מאמין, מה אני מפקפק בהם, בתקווה שיתברר משהו מבינינו ונחכם. הנה כמה נקודות, א'- אתה מניח כתנאי לבירור האמת שלא ללכת אחרי הרצון להיות אדון לעצמו וכו'. ואני תמה, הרי בזה הנחת את המבוקש. הרי לדעת אלו שאינם מקבלים את התשובות שלך, אכן העולם הפקר, איך אתה יכול להוכיח מזה עצמו שאסור לרצות להיות הפקר שאין העולם הפקר? אני יודע שאתה טוען שמי שרוצה להיות חפשי הוא נוגע בדבר, אבל כמו כן מי שרוצה עול הוא נוגע בדבר. הבט וראה כמנה מוכנים אנשים להטעות את עצמן להאמין בכל מיני שטויות וכו', כי יש כח באדם שמפחד מלהיות אדון לעצמו ומבקש לו רב או רבי או אלקים שיחליט בשבילו. ממילא אין כאן טענת נגיעות כי לשני הצדדים יש נגיעות. ואין לנו אלא לדון בדברים עצמם. ואדרבה, ייתכן שרצון הבורא הוא שהאדם יהיה אדון לעצמו ויעשה את הטוב ואת הישר בעיניו, ולא ייכנע לתכתיבים של החברה או של הדת. [שכמעט אין ביניהם כלום] וזה קשה עד מאד, לעשות איש הישר בעיניו [כלומר הטוב והישר בעיניו באמת, לא הישר בתאוותיו] הוא הדרך היותר קשה שיש באנושות. ב- אתה מוכיח את אמינות המסורת שלנו שלדעתך קושטא קאי, ומתרץ את הישרדות אמונות שונות בגלל שיש בהם איזה אמת. ולא הבאת איזה ראיה אולי להיפך, שהאמונה שלהם ח"ו אמת לגמרי והאמונה שלנו שורדת בגלל שיש בה איזה אמת קצת. בקיצור, ברגע שאתה יודע שיש אמונות שקריות העומדות כבר זמן רב מאד, אתה צריך למחוק את הראייה משרידות אמונה לנכונותה. לדעתי אין הבדל כ"כ בין המסורת שלנו למסורות אחרות, בכולם ניתן להעמיס את כל מה שנמצא נכון. ובאמת זה נעשה במסורות שונות כמו בשלנו. בין ביקורתי, אין פירושי האחרונים ואפילו חז"ל נכנסים למקורות יותר משהיה נכנס הפילוסופיה היוונית לתוך המיתולוגיה שלה [והיו נסיונות בכיוון הזה] . זה שאנחנו מכניסים הכל נובע מזה שאנחנו קידשנו את המקורות הרבה יותר מהם. יכול להיות שבצדק קידשנו, אבל אי אפשר להביא מזה ראייה לנכונותה כי מה שהכל נבנה עליה נובע מזה עצמו שקדשו אותה. [לדעתי אין בכל זה פגם כלל, אדרבה היותר טוב ונכון מכמה סיבות הוא להעמיס הכל במסורת אחת, וראוי שמאתנו ילמדו הגויים בנושא זה. אבל אין זה מוכיח את הקדושה] ושוב, אנא ציין לי את המראה מקום המדוייק בדברי חיים, כי זה חשוב לי למקום אחר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 21:14 |
|
| |
יהיאור היקר,
הפתעת אותי 
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:25 |
|
| |
ובכן, תכף שבת, ואני מאד עמוסה וכך גם במוצ"ש. קראתי את כל דבריך תורה ודעת. התרשמתי אמד מחיפוש האמת שלך, מהאישיות ומהתביעה העצמית. זה באמת מרשים.
תודה מיוחדת על המילים החמים. אני מסופקת אם אפשר בכלל במסגרת פורום לענות על כל מה ששאלת. זה נושא לכמה וכמה מפגשים או שיעורים.
אני הבנתי שבשביל זה הפורום הזה נמצא, לא צריך הכל ביום אחד, אדרבא אם לומדים ועוסקים בענינים של מחשבה בלי לחץ, אז מבינים יותר טוב, לכן אני יודה לך מאוד אם תוכלי להגיב לי בזמן שנוח לך. כיום שיש פורומים זה במקום מה שפעם היה מפגשים, ואפילו יותר טוב, כי במפגשים אין זמן להכל, וגם צריך אפשרות שכל אחד יוכל להגיע למקום של המפגש, וגם יש שמתביישים להגיד או לשאול ולענות מה שהם באמת באמת חושבים, אבל בפורום, אפשר לכתוב מהעבודה, מהבית, או מכל מקום שנוח, וכותבים כל מה שבאמת יש על הלב, בלי שמישהו יודע מי אני ומה אני. קורה לך תהליך שקורה לרבים, אתה נפתח לשמוע דברים מחד, ומפוחד בכל מה שהפחידוך מאידך, והנה התוצאה.
אני לא חושב שאני מפוחד ממשהו או מישהו, גם אין לי ממה להיות מפוחד, נכון שבמקום הישן שהייתי, הפחידו על מי שחושב או מהרהר הרהורי אמונה, וש -ד'שאיילה אליין איז טרייף(השאלה בעצמה היא כבר טריפה), וכל שאלה שקשורה לחכמת הטבע או להרהור על הקב"ה, כבר הזעיקה את המשגיח על ה'כופר' החדש. אבל אני שלם עם כל מה שאני חושב, אני יודע שאפילו עם הקב"ה ישאל אותי למה חשבת ככה, או למה החלטת ככה, יש לי תשובה מנצחת -כי ככה בראת אותי עם כח לחשוב מה שעולה לי, ולא להיות פתי שמאמין לכל מה שמספרים לי, ולהחליט את המסקנות שמתקבלים אצלי. ואפילו שיש כזה דבר לחטוא במחשבה, אבל כיון שאותי מעניינת האמת, אני בטוח שמה שאני יגיע בסוף זה האמת בשבילי. ואפילו אם ח"ו אגיע למסקנה שיש בעיות עם המסורת שלנו ויש בעיות רציניות עם העיקרי אמונה שלנו, אם הגעתי לזה באמיתות, סימן שזה מה שמתאים לי. ואין הקב"ה בא בטרוניא עם בריותיו. הקב"ה לא צריך אנשים שכמו פתאים או תמימים יגידו לו 'אנחנו מאמינים בך', הוא צריך מי שחושב ומבין את מה שקורה פה, ואם החושב עם הדרך מחשבה שלו מגיע למסקנה אחרת, בטוח לי שהקב"ה מרוצה ממנו בדיוק כמו מי שהגיע למסקנה של אמונה. לכן אל תחששי לענות לי כל מה שעולה בליבך, ועל כל נושא שאת רק רוצה, אני כבר לא ילד, אני מכיר טוב את כל מה שקורה בעולם, עברתי מספיק בחיי, ואני חושב שאני מספיק מבוגר, נכון יש לי עדיין מה ללמוד ולשמוע מאחרים, אבל בינינו לכולם יש מה ללמוד, גם אני היום מסתכל על מה שחשבתי לפני שנתיים ושלוש (שחשבתי שאני מבין הכל) ואני רואה שהרבה מאוד למדתי, ואני בטוח שגם כשאתבגר יותר אני יחשוב ככה אחורה, וגם אתם כשתסתכלו אחורה כמה שנים תראו שהרבה למדתם, אז אל תחששו לענות לי בכל צורה. אז כשאתפנה אענה קצת יותר, אי"ה, או שאחרים יעשו זאת במקומי פה,
ראיתי שלכל אחד יש את התשובה המיוחדת לו, וכל תשובה (לא של הליצנים כאן שהתגובות שלהם לקנטר ולהתרסה) של מישהו חושב, מעוררת איזה מבט חדש, לכן כל תשובה חשובה.
ובינתים רק אומר לך כמה נקודונות על קצה המזלגון:
לשאלה מי ברא כל אלה וכו'. אני מאמינה ב"ש שהשם יתברך, ובזה עוד נרחיב, אבל אסביר לך משהו שלמדתי פה באחד האשכולות מ'יתכן'. ואם אתה אומר שאת כל הקסם והפלא הזה צריך ליצור מישהו, אז מה עוזר שתגיד שאיזה כוח עשה אותו? וכי איך הכוח הזה עשה אותו? זה כן מובן? איך פתאום לאיזה כוח נהיתה יכולת בלתי נגמרת ובלתי נתפסת? איך זה יכול להיות? המשל של חוה"ל על מי שרואה דרך החור-אז איך תסביר את מציאות הא-ל לפי אותו משל? החידה נשארת. מניחה שאתה נדהם, גם אני עברתי רגע כזה.
אני לא נדהם משתי סיבות, האחת שאני לא נדהם משום טענה, כל טענה שלמישהו יש לטעון, בבקשה שיטעון, אם היא אמת אז נכפיף ראשינו בפני האמת, ואם יש לחקור עליה נחקור ונשאל. והסיבה השניה, כי כבר על כל השאלות האלו והדומות לאלו (בטוח שיש כאלו שעדיין לא, אבל על השאלות שדנים עליהם בספרי וויכוחי האמונה) התווכחנו לילות ארוכים, ותחת אשר במקומות אחרים חושבים שעבודת ה' היא לילך בתמימות ובלי הבנה כלל, אצלינו הכל בעיון ודעת. אני יחפש את המאמר 'מחויב המציאות' (שהולך על השאלה הזאת ממש של למה אין בורא לבורא), ואני יכניס את זה בהמשך. ובנקודה הזו, ואני מקווה שתבין אותי טוב, בנקודה הזו אפשר לומר בעומק, כסוג של הסתכלות, שלהאמין ולא להאמין זה לא שונה בהרבה.ההבדל הוא יותר סימנטי.
אני לא מבין אותך. אם עברת משבר אמונה בגלל השאלה הזאת ואם אין לך תשובה עליה אז מה באמת ממשיך לך את כח האמונה. אם היית מאמינה במצווה בכל מה שחכמי היוונים אמרו במחקרי הטבע, ושהיום יודעים שהוא לא נכון, האם היית ממשיכה להאמין אף שאת מבינה במחקרים החדשים במה שלא הבינו קדמונינו. אפילו הרמב"ם עצמו כתב (לא יודע איפה) שאם מחקרים חדשים מלמדים דברים חדשים צריכים לילך אחריהם ולא אחרי מה שטעו הראשונים גם אם היו מחכמי ישראל. וכי מי שימצא היום את ספר הרפואות של קדמוני הרופאים שהאמינו בד' ליחות (אדומה ושחורה וירוקה ולבנה) האם הוא ירפא לפי זה?? כי זה וזה מבינים שיש מציאות שהיא בלתי נתפסת בכלינו ואינסופית והעולם התמתחדש כל יום הוא חלק ממנה. אם יש לו בורא שהוא השם, או אם יש פלא -חידה בלתי מוסברת, מה זה משנה?
אבל אם באמת העולם נשאר חידה ופלא בלתי מוסברת (כלשונך) והתשובה שיש בורא לא עוזרת כי מי ברא לבורא עצמו, איך את מניחה שיש מציאות אינסופיית, שמא כל המציאות הנמצאת לפנינו היא סופיית (שהרי הכל תחת הגבלת מקום וזמן, ותחת חוקים המסוימים לכל פרט בבריאה) ואין שום דבר נוסף חוץ מהבריאה. ?? שמעתי שהיה פעם כופר אחד מאמסטרדם (אני לא זוכר איך אומרים את שמו בדיוק, אבל אני זוכר שזה כמו שם של משפחת הקופים שימפנזה, משהו דומה) שהוא באמת אמר שהעולם הוא סיבת עצמו והטבע הוא האלוקים, ואין עוד שום דבר חוץ מהעולם. ומה תעני לו על זה?? משנה לענין פיתוח וטיפוח האמונה והבטה בה כדי שתתעצם אבל ביסוד, יש פה משהו שהוא משותף לכולם. מקווה שהבנת. וכאמור כל הזכויות שמורות ליתכן, בעיבוד קל שלי.
לא הבנתי מה שלך ומה של יתכן, והאם את יכולה להביא לינק לאשכול הזה, אני רוצה לראות מה כתוב שם.
עוד נקודה קטנה לבינתים. תשתדל לצעוד בתוכך מפחד לאהבה.שהמנוע שלך יהיה אהבה, לא פחד. אתה מפוחד ומכווץ וזה חוסם שדה ראיה.
שוב אני לא מבין איפה ראית בדברים שלי שאני מפחד, איך שאני מכיר עצמי אין לי פחד כלל, לא בעניני אמונה ולא בדברים אחרים. אם את יכולה תביאי את הדברים שכתבתי שמהם עולה הרושם שיש לי פחד, אולי לא הסברתי עצמי כיאה. כולנו חונכנו ככה, אולי נכון לחנך ככה כדי להכניס למסגרת. תאהב, את השם והחיים והתורה ועצמך
את עצמי ב"ה אני אוהב, וגם את הסובבים שלי. את השם אני עובד כפי שאני מאמין שהוא נמצא, והוא נתן תורה איך להתנהג, אבל לאהוב אותו זה כבר יותר מסובך לי, אני יאריך פעם אחרת בזה, זה לא סוגיה פשוטה.
והוריך ורבך וחבריך והאינסטלטור שתיקן לך סתימה והרקיע והטל והקוץ בגינה ותן להשם קצת יותר קרדיט שהוא מנהל העולם ולא זקוק לעזרתנו ומודע לכל מה שקורה,והעולם כולו מתנהל ברצונו ולרצונו, כי הוא כל יכול ושום דבר לא באמת בניגוד לרצונו, גם לא תוצאת בחירה (כאן צריך להרחיב המון) אני רואה שאת מלאת אמונה, ועל זה למעשה אני שואל אותך מנין לך כל האמונה אם לא מהשכל. ואת עוד לא הסברת לי מה זה 'אור הנשמה' (ומה זה לדעתך 'אינטואיציה'), וגם הבנתי ממה שכתבת קודם (בשם יתכן) שהאמונה שלך כן בנויה על הוכחות שכליות. ואל תפחד כל כך על יצוריו. הוא מאמין בהם, תאמין גם אתה. הוא מאפשר אותם ואת מעשיהם, תאפשר גם אתה. את השמש הוא מכוון, את התינוק הנולד הוא מכוון, את הדגה, את האקלים, את הנמלה, רק אותנו הוא כלל לא מכוון? הופלינו לרעה מכל הבריאה? פקח עינך וראה אותו משגיח, והרגע. הכל בסדר. אפשר לנמנם באהבה.
ואין לדעתי אמת אחת והענין אינו המרדף לאמת. נכון, נוצרי שנולד נוצרי והוא איש טוב-יופי. השם מניח לו, גם אני. ולו נולדת נוצרי אכן היית כך והיית בסדר. מוסלמי - כנ"ל. תחפש את הטוב והישר והנכון לך, היפה, השמח, המתאים לנשמתך, פחות את האמת. תשמעי אם אני ירצה לעשות מה שאני רוצה ולא מה שהתורה רוצה, אני מפסיק לשמור שבת מפסיק לשמור את כל החוקים שלא קשורים לבן אדם לחברו (כי זה וודאי מצוות מסברא), אני מפסיק כל קשר עם הקב"ה, ואז אני יהיה בן אדם הגון שעושה כל היום כייף, אבל לא יהודי כשר. אנחנו דנים פה האם התפקיד של יהודי להיות בן אדם הוגן או יהודי שומר תורה ומצוות.
הדבקות הזו באמת אחת מולידה עריצות, אטימות מחשבתית וחוסר צמיחה. צמיחה רוחנית היא תולדת אהבה, אהבה לא מפחדת שיש עוד אמת, ומכוונת אותנו לטוב וליפה ולנכון שהם רצון השם. מה זה נקרא אין אמת אחת, מה יכול להיות שגם האמונה וגם הכפירה שתיהם אמת? יכול להיות שגם להיות יהודי שומר תו"מ וגם להיות יהודי שעושה ומאמין מה שבא לו שתיהם אמת? אולי את מפרשת 'אמת' משהו אחר מ'מה שרק הוא אמיתי'.ואפילו לפי את אומרת האם אני חייב להשאר שומר תו"מ כי כך נולדתי או שאני יכול עכשיו להחליף (אני לא הולך לעשות את זה כי כמו שכתבתי אני מקבל את המסורת ואת האמונה כפי ההסברים שביארתי למעלה, אבל אני רוצה להבין את השיטה שלך.)
ואם בחרת בדרך של קריאת הכל, אז תקרא. לאט ובסבלנות. אל תכין מיד תשובה. פתח את כליך לקרוא בלי פחד. מאהבה גדולה. כן, קראתי הכל ונהניתי ואני עדיין מאמינה מאד ושומרת מצוות ב"ה. שאלות לא מערערות אותי. אני מחוברת וקשורה ומקיימת ומביטה בחלק הזה והוא מתעצם ב"ה. ולא טוענת שרק אמת שלי היא אמת, והנינוחות הזו מאפשתר לי לבחון בסובלנות ובהערכה ולא להתערער. זה העניין הכי לא מובן לי בשיטה שלך, איך את מאמינה במישהו שברא את העולם ובמישהו שרוצה שנקיים מצוות, ולא מתוך שכך ההגיון הפשוט מלמד, ואם יש לך באמת שאלות על ההגיון הפשוט, איך את לא אומרת לעצמך, שכל מה שלמדת הוא פשוט טעות ובאמת את חופשייה לנפשך לעשות מה שתרצי. וגם אם תוכלי להסביר לי איך את רואה את הנפש של האדם מה זה נפש ומה זה נשמה והאם הנשמה יכולה לדעת דברים גם בלי שהשכל חושב, (כך הבנתי מכמה דברים שלך). ולסיום אדביק קטע יפה שמצאתי ברחבי הנט ומבחינה מסויימת, יש בו את כל התורה על רגל אחת. תודה על השיר, שירים עוזרים כשרוצים קצת להנות וקורת רוח. אבל הם לא תמיד אומרים את האמת, לפעמים הם מתעתעים בקורא במקומות שאין להם תשובה וביאור. אבל בדיונים כמו כן, בהחלט חשוב מפעם לפעם שיר או קטע קריאה יפה, לשחרר קצת את הראש. שבוע טוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:38 |
|
| |
ליהיאור תודה על התגובה, אני יענה בל"נ מחר. הדברי חיים (שכמו שאמרתי העמיס עליו מו"ר יתר על המידה, נראה שכוונתו לאיזה אמונה מהנפש, אולי כמו שלומדת לומדת אומרת) נמצא בספר דברי חיים על התורה והמועדים (הוצאה חדשה בב' כרכים) ח"ב עמוד מ'. למקסמן, עכשיו הוכיח סופך על תחילתך שאתה לא יודע בכלל מה קורה בקהילתינו, כולם (חוץ מאלו שעזבו את הקהילה בגלל סיבות שאין רצוני לפרט, אבל זה קשור למחלוקת בפרטים טכניים בגלל החקירה הגדולה), אוהבים ומחזקים ביותר את מורינו ורבינו שליט"א. וכל דבריך הם התחצפויות והוצאת שם רע גמור.כל מה שאתה מחפש זה חרחור ריב בשקרים והמצאות, כל הידיעות שלך הם מהתקשורת המביאה דברים שאין להם כל אסמכתא במציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:54 |
|
| |
הנה המאמר על 'מחויב המציאות' ותשובה למה יש הפרש בין הנמצאים שיש לתמוה מנין הם וחוקיהם, ועל הבורא אין להקשות כן. 'מחויב המציאות, ומציאות נסמכת' (ישעיהו מ כו) 'שאו מרום עיניכם וראו מי ברא אלה, המוציא במספר צבאם' כלומר התבוננו בב' דברים, הראשון מנין נבראו אלו, ואיך נמצאים אלו בקיום ואינם תחת ההעדר. והשניה מי הוא המוציא במספר צבאם, מי הנותן את חוקותיהם סיבוביהם ודרכי הילוכם. והם ב' התמיהות הגדולות שבבריאה, מנין הימצאותה, ומנין חוקות שמים על פיהם סובב הכול. ובאמת יש כאן ב' קשיים גדולים, הקושי הראשון מה לנביא להרחיק להביא ראיה מבריאת השמים וחוקותיו ואינו מביא מבריאת הארץ וחוקותיה, ומפלאי מציאות וחוקי גוף וביחוד מציאות נפשו של האדם עצמו שהיא היותר מופלאת מכל הבריאה. והקושי השני הא 'ערבך ערבא צריך' אם כוונת הנביא שתהא המציאות וחוקיה מורים על בורא וממציא להם, הרי השאלה עוברת אליו בעצמו, ומי ברא לבורא. ובאמת שקושיה הב' היא קושיה גדולה. וכבר רמזו עליה הראשונים (ועיין עוד בספר אמו"ב א ט הנדפס בסוף חלק חזו"א טהרות). ונתחיל בתשובה לקושיה הב' (והוא עפ"י דברי הרמב"ם במו"נ ועוד ספרים), דהנה יש ב' סוגי נמצאים יש סוג מצוי שצריכה מציאותו סמיכה והוויה מחוצה לו, ויש מצוי שהוא מחויב המציאות בעצמו, שאין צריכה הוויתו למהווה חוץ ממנה, אלא היא בעצמה מציאותה מחויבת. הוא שאמר הרמב"ם בתחילת ספר המדע (יסודה"ת א א) זה לשונו ...ואם יעלה על הדעת שהוא (הבורא) אינו מצוי, אין דבר אחר יכול להימצאות. ואם יעלה על הדעת שאין כל הנמצאים מלבדו מצויים, הוא לבדו יהיה מצוי ולא ייבטל הוא לביטולם, שכל הנמצאים צריכין לו; והוא ברוך הוא אינו צריך להם, ולא לאחד מהם, עכ"ל. והביאור חילוק שבין הבורא לנברא, שמציאות כל הנבראים זקוקה להוויה המקיימתם, ואין להם קיום עצמי, לכך מציאותם יכולה ליבטל ויכולה להתקיים, הכול ברצונו. משא"כ מציאותו אינה בעלת ב' אפשרויות אלא היא נמצאת באמיתותה ומחויבת מעצמה, ואין המציאות שלה תלוי באחרים אלא שמכלל סודה הנעלם הוא גם עניין הימצאותה, וכל שאר הנמצאים מכוחה נמצאים. וא"ת ומנא לן שמציאותו שונה ממציאותינו, שמא נאמר שגם מציאותינו היא מחויבת המציאות והיא סיבת עצמה. התשובה לזה, כי הנמצאים כולם הם בני גבול וגדר, לא מיבעי הנמצאים הגשמיים שהם בני גבול במקום ובזמן, וחומרם גדור בחומריותו. אלא אפילו הנמצאים הרוחניים כנפשות בנ"א וכמלאכים, גם הם גבולים וגדורים במה שניתן להם, שהרי לכל נפש ורוח טבעה מה שיכולה ומה שאין ביכולתה, וכן מציאות הנפשות והרוחות הגם שאין לבנ"א האפשרות לחוש אותם מ"מ נמצאים תחת גדרי מקום וזמן, שהרי אדם במקום ובעת שנמצא שם נפשו נמצאת (וכן המלאכים) וא"כ גם מציאותם גדורה ומוגבלת. ואלו הנמצאים כולם שהם תחת גדרי גבול וחוק, לא יכולים להיות מחויבי המציאות שהרי אין מציאות מוחלטת יכולה להיות גדורה ומוגבלת, כי למה תהיה דווקא כך בגדר וחוק, ולא במציאות אחרת, אם מציאותה מחויבת בהחלט. שהרי מציאות מחויבת היא מציאות אמת שאינה מוגבלת, שהרי הגבול מלמד שיש משהו אחר המגבילו, ויש הפסק לקיומו. ורק הסיבה הראשונה לכל שהיא מציאותו יתברך שאינה תחת שום גדר והגבלה, לא של מקום ולא של זמן ולא כל הגבל אחר שיעלה על הדעת ושלא יעלה על הדעת, היא לבדה מתאימה להיות מציאות מוכרחת ומחויבת מעצמה. ובזה מיושב הקושיה הא', שהנביא ישעיהו מסיע אותנו להתבוננות דווקא למציאות חוקות צבא השמים כי מציאותם וגדרי חוקותם הם המצריכים סיבה ושאלה 'מי ברא אלה' שהרי לא שייך לומר אליהם תשובה שהם מחויבי המציאות מעצמם ונמצאים בחוקותיהם בלא בורא וממציא, כי כיצד יהיו מחויבי המציאות נתונים תחת חוק והגבל של מקום וזמן ושאר חוק טבעי. ואחר שמקבל התשובה על מחויבות בורא חוקות שמים (שהוא בבלי תכלית והגבל, והוא מחויב המציאות באמת), יכול כבר ליישב את מציאותו של נפשו שגם היא ברואה ע"י בורא בגדריה, ואם היה מתחיל לחפש מנין הימצאות נפשו, שמא היה טועה לומר בעצמו שהוא בעצמו מחויב המציאות, כי היה לא שם לבו להגבלי וחוקי נפשו, דביותר קל לראות המוגבלות בחוקי שמים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:02 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  | | למקסמן, עכשיו הוכיח סופך על תחילתך שאתה לא יודע בכלל מה קורה בקהילתינו, כולם (חוץ מאלו שעזבו את הקהילה בגלל סיבות שאין רצוני לפרט, אבל זה קשור למחלוקת בפרטים טכניים בגלל החקירה הגדולה), אוהבים ומחזקים ביותר את מורינו ורבינו שליט"א. וכל דבריך הם התחצפויות והוצאת שם רע גמור.כל מה שאתה מחפש זה חרחור ריב בשקרים והמצאות, כל הידיעות שלך הם מהתקשורת המביאה דברים שאין להם כל אסמכתא במציאות. |
|
סליחה אתה מתנהג כילד קטן,
אמרתי במפורש אם אתה כחסיד לא אמרתי כלום, אוקיי, זה הקהילה שלך ותשאר שם, (אני נגד עזיבת קהילות ולדעתי זו בגידה תראה בכל האשכולות שאני מטיף נגד זה, מצד התבונה והמוסר)
אמרתי שרק אם אתה לא שייך באמת לקהילה רק מחפש שם חכמה, אז אמרתי שהיום זה לא הזמן לחפש שם חכמה,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:09 |
|
| |
לתורה ודעת
האם תוכל להסביר איך מוכיח המאמר שעל הבורא אין להקשות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 01:16 |
|
| |
הקטע שהבאת, תורה ודעת
אינו עונה שום תשובה לשאלה
אלא מנסח אותה במילים אחרות
שוב נשאלת השאלה:
אם הכל מוגבל,
מנין ואיך צץ הכוח הלא מוגבל?
מהשיחה של מו"רך?
האם זה שנאמר שאין מציאותו מוגבלת-
יענה על השאלה הזו?
אז או שתאמין שיש כוח כזה פלאי ולא מוגבל מציאות ויש בו סוד נעלם
למרות שלא ברור לנו איך זה קורה וקרה
או שלא תאמין
ככה או ככה תישאר בשאלה 'מי ברא כל אלה.'
אולי שלב א' זה לרענן את תפיסת האלוקות שלנו, שלך
כילדים האנשנו מאד את השם בדמיוננו
גם כנערים
אולי הגיע הזמן לרענן תפיסה
לחשוב - בפתיחות,במבט רחב ולא מקטין, ומתוך הכרה במוגבלותנו ובאי יכולתנו להבין באמת חידה וסוד-
מה זו האלוקות,
וזה מקדם אותנו בהרבה
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 01/01/2012 02:12:53
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 09:24 |
|
| |
הקטע שהבאת, תורה ודעת אינו עונה שום תשובה לשאלה אלא מנסח אותה במילים אחרות שוב נשאלת השאלה: אם הכל מוגבל, מנין ואיך צץ הכוח הלא מוגבל? אין לברואים מוגבלים אפשרות להבין מה הוא כח בלתי מוגבל, כי הרי אנחנו מוגבלים באפשרות מחשבתינו למה שהוא תחת גבולות החוקים וגבולות המקום והזמן (ואפילו זמן או מקום בלתי מוגבלים אין השכל האנושיי יכול להבין עניינם, שהרי אם מישהו ינסה לחשוב איך זה נראה המקום למעלה ומטה ימינה ושמאלה קדימה ואחור בלי קץ וסיום, הוא לא יצליח לקלוט זה, וכן בזמן קדימה ואחור אין השכל האנושיי יכול לקלוט מציאות שהיא בבלי תכלית. כ"ש בבורא שהוא סוג אחר של בלתי תכלית, אפילו מקום וזמן לא שייכים אצלו, והיא רק כתפסיתינו, אני יחפש המאמר 'אין סוף כערכו, ובורא ומנהיג כערכינו' בל"נ ואביאו) ולכן אין לשאול מנין הוא , ששאלת מנין כוחו היא כבר עסק במהותו ועצמותו, אנחנו רק יכולים להבין מהבריאה המוגבלת שהיא 'ברואה' ע"י מישהו שמעליה, והמישהו הזה חייב להיות בלתי מוגבל שאין לנו שום אחיזה במציאותו. מהשיחה של מו"רך? האם זה שנאמר שאין מציאותו מוגבלת- יענה על השאלה הזו? אז או שתאמין שיש כוח כזה פלאי ולא מוגבל מציאות ויש בו סוד נעלם למרות שלא ברור לנו איך זה קורה וקרה או שלא תאמין ככה או ככה תישאר בשאלה 'מי ברא כל אלה.' וודאי שאין לנו תפיסה במציאותו, וכי בבריאה עצמה יש לנו בכלל תפיסה?? מישהו יכול להסביר מהי מהות הבריאה? מה חומרה ומה כלליה? ומישהו יכול להסביר מה נפשו מה מהותו ??אנחנו רק יכולים לומר על הבריאה (ונפשינו כללוה בבריאה) שכך וכך הם תנאי התנ הגותה וכך וכך הם מגבלותיה. אבל במהות הדברים א"א להבין כלל. א"כ מה לנו כי נבין בבורא אם לא נבין בעצמינו וגופינו ועולמינו. (הכל מהמאמר הנ"ל, אני יחפשו) כל מה שאנחנו מסיקים זה שהתשובה לפלא הבריאה היא שיש מישהו מעליה, מוע"ז באה המסורת לגלות מי הוא ומה הוא ומה רצונו מאיתנו. אולי שלב א' זה לרענן את תפיסת האלוקות שלנו, שלך כילדים האנשנו מאד את השם בדמיוננו גם כנערים אולי הגיע הזמן לרענן תפיסה לחשוב - בפתיחות,במבט רחב ולא מקטין, ומתוך הכרה במוגבלותנו ובאי יכולתנו להבין באמת חידה וסוד- מה זו האלוקות, וזה מקדם אותנו בהרבה אז תשאלי שאלות פרטיות ואתדל להביא ממה שאיתי, אבל גם את תשתדלי לומר מה דעתך, ומנך ומיני ליקלס עילאה. וגם טרם השבת על מה ששאלתי מימך בתגובה הקודמת שלי אלייך. לצענעוראנע תסבירי איזה נקודות קשות לך. ליהיאור, בלילה בל"נ אשיב לך. למקסמן קיים בנפש 'גם אויל יחריש חכם יחשב, כי כבר ברוב דברים לא יחדל פשע קיימת הרבה מאוד. וסייג לחכמה שתיקה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 10:12 |
|
| |
מה פרוש תפיסת אלוקות?
|
|
|