בית פורומים עצור כאן חושבים

לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/1/2012 13:02 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:
למקסמן קיים בנפש 'גם אויל יחריש חכם יחשב, כי כבר ברוב דברים לא יחדל פשע קיימת הרבה מאוד. וסייג לחכמה שתיקה.

תשמע ידיד אני לא הכתובת שלך לכל תסכולך,
חפש לך שק חבטות אחר, אולי את ר' חיים מן ההר, אני לא הכתובת שלך,
(עיין בשיר השירים א' ב' מילה ראשונה בפסוק )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 13:58 לינק ישיר 

ראשית, גם אני חושבת שהפניה למקסמן אינה ראויה, ואגב - הוא נחשב לנבון מאד גם כשהוא מדבר ולא מחריש.אין החי יכול להכחיש את החי, כולנו לומדים ממנו המון.

ולעניננו, האמן לי, תורה ודעת, שנאי יודעת כמוך מה זה 'מוגבל' ומה זה 'לא מוגבל', במידה שאפשר לדעת. כל שכתבת פה הבנו כבר קודם. הרי זה בדיוק מה שהסברתי לך בשם 'יתכן' בעיבוד קל שלי. ולא זוכרת איפה השאכול הזה, שאל אותו, אולי ידע. שאם אנו רואים בריאה ושואלים בהגיון: מי ברא כל אלה, בדיוק אותו דבר יכולים להבין, קצת, שיש לה בורא שהוא מעליה ולשאול: איך זה יתכן? זו אותה שאלה, אתה לא רואה את זה? אני נדהמתי ממש כשקראתי זאת, וזו היתה לי צלילה במים פותחי ראש  שהענמיקה ראייתי. ולא ערערה אמונתי.
ואם אומר שמשום שכלי המוגבל, אני מבינה שיש שלושה בוראים? אחד לשמים ואחד לארץ ואחד לאוויר שביניהם? אולי בורא לגברים ובורא לנשים, ברוח ימים אלו? בורא לגויים ובורא ליהודים? בורא מעניש ובורא משלם שכר? בורא לחורף ובורא לקיץ? בורא לאהבה ובורא לדקדקנות?  ואם אומר שבגלל תפיסתי המוגבלת אני מבינה שאין לי כל הבנה במציאות לא מוגבלת, ולכן אינני יודעת אם יש בורא לא מוגבל או אין, כי באמת איני מבינה בזה? איני מבינה מה פרוש קודם לכל ואחר הכל, ולכן אין לי בזה דעות ולא א מונה פשוטה ולא מורכבת? לא של אמי היקרה ע"ה ולא של מו"ר שליט"א?
אם לא ברור לי איך בוראים פרח אחד, ואכן לא ברור לי, מה ההבדל בין לומר 'מסתורין וחידה איך הוא נוצר 'לבין לומר 'משהו מסתורי וחידה שאין לי תפיסה בו-ברא אותו'?
זו אמונה פשוטה וזו כפירה? זה הגיוני?
לא.
עדיין אני חושבת שטוב ללכת עם תפיסת הבורא כדי לצעוד הלאה, כדי להסתכל עליה ושהיא תתעצם בנו, אבל חשוב להבין קודם את זה כדי לא להאמין בתפיסה ילדותית  שיושב שם רב עם זקן לבן ומשחק איתנו ושופט אותנו ורודה בנו ומעניש אותנו ושולח אותנו לתאי הגאזים ומחייב אחר כך לומר שהוא טוב ורחמן ואם טועים ואומרים זאת לא בין המלה המתאימה למלה המתאימה-אז ניצלים בגיהנום. זו לא אמונה, בעיני. זו איוולת.

ולשאלה האחרת שנשאלתי - תפיסת אולוקות זה מה זה השם, מי זה, מה הוא לא, האם הוא מתענין בנו, מה הוא רוצה מאיתנו, האם המצוות בשבילו או בשבילנו, האם הוא כוח או טבע או אבא או מה, וכל זה תחת ההגבלה שהבנתנו בו היא בקושי גרוד של הפלא הגדול העצום והמסתורין, ודבקותנו בו היא לא דרך הבנת מהותו אלא בדרכים אחרות שעליהן נדבר כשאהיה פחות עסוקה.

בטח שללכת בדרכיו זה להיות רחום ומאיר פנים ולא לתקוף בפורום, גם לא את מי שהעליב קצת את מו"ר. לא נורא, אם מו"ר איש גדול, לא אכפת לו שאומרים עליו כך. להשם לא אכפת מה שאומרים עליו, ככה הרגשתי אומרת. הוא נושא הכל. בחלק האלוקי שבנו אנו מתגברים על עלבון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 14:35 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:
ראשית, גם אני חושבת שהפניה למקסמן אינה ראויה, ואגב - הוא נחשב לנבון מאד גם כשהוא מדבר ולא מחריש.אין החי יכול להכחיש את החי, כולנו לומדים ממנו המון.

תודה לך צדיקה, ואני שמח שלומדים גם ממני משהו זה גם אולי יגרום לי ללמוד ולעשות ולא רק לכתוב, 
ותודה לפירגון (נדיר היום שמפרגנים לזולת)
max

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 14:49 לינק ישיר 

:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 16:39 לינק ישיר 

תורה ודעת,

בזמנו פתחתי אשכול בשם הפרדוקס העצכחי.

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2886540&forum_id=1364.

אני מעתיק כאן את הודעת הפתיחה.

אנו מכירים, עקרונית, שלש תפיסות אמוניות ראשיות ביחס ליהדות בפרט ולדת בכלל.

התפיסה האורתודוקסית גורסת כי הימצאות האל היא מוכחת ומוכרחת מתוך המציאות. אלוהים התגלה במעמד הר סיני ונתן את התורה. התורה נצחית ואינה נתונה לשינויים.

התפיסה הרפורמית ואינני מתכון לתנועה הרפורמית שאת משנתה אינני מכיר כלל, מקבלת את הדת כדרך לחיים טובים יותר וככזאת עליה להתעדכן לפי רוח ותפיסת הזמן.

הדרך השלישית היא המתיימרת להציג דת פילוסופית. מטעמי נוחות אכנה זאת התפיסה העצכחיות. היא מנסה לגשר בין ההבנה שהעניינים הרבה יותר מורכבים, לבין הרצון או ההכרה כי מסיבה כלשהי כן חשוב לשמור על בסיס המסגרת הדתית ולנסות לפרשה באופן רציונלי.

לכאורה תפיסה זו עדיפה על התפיסה האורתודוקסית, אך רק לכאורה. באופן פרדוקסלי, התפיסה האורתודוקסית, למרות כל מגרעותיה היא הרבה יותר עקבית ובעיקר ישרה וכנה.

התפיסה האורתודוקסית מקבלת הנחות יסוד אשר מבחינתה כל השיח מתנהל בכפוף להן. אפשר ללעוג לתמימותה של התפיסה, ניתן לערער על תקפותה, אי אפשר לטעון כי אינה עקבית או אינה כנה עד הסוף.

ברגע שמקבלים כי אנו לא יכולים להבין הכול ויש כל מיני כוחות ומצבים שהם למעלה מהשגתנו הרי לנו תשובה לכל שאלה ופתרון לכל בעיה. אין אתנו יודע עד מה. ילדותי? אולי. אבל, עקבי, ישר וכנה.

התפיסה הרפורמית, אין בה כלל סתירות. כל מונח "בעייתי" נידון למחיקה. בוחרים רק את הטוב והמועיל.

למרבה הפרדוקס, התפיסה העצכחית המתיימרת להיות שלימה יותר, הגיונית יותר ומבוססת יותר, סובלת מהכי הרבה סתירות פנימיות וכשלים לוגיים. דווקא אלו המתיימרים לבנות תמונת עולם לוגית וסבירה, נתקלים בכל כך הרבה מוקשים ברעיונות ובמצוות שאינם רוצים/מסוגלים לוותר עליהם, ומשום כך עליהם להשתמש בטיעונים על גבול המניפולציה, כדי לבסס את תפיסתם.

אסתפק בשתי דוגמאות. א. "השקרים הקדושים". ב. הקביעה השרירותית על מה דנים ועל מה לא. מה נחשב אמונת הבל ולמה מתייחסים כאל אמונה טהורה. בשורה התחתונה, חסידי התפיסה אומרים לא מעט דברי טעם, אך תמיד יעצרו בנקודה מסוימת אותה הם עצמם קובעים ללא שום קריטריון אובייקטיבי, לפחות כזה שניתן לניסוח באופן ברור.

הנה כי כן, זהו הפרדוקס העצכחי במרעו.

עד כאן.

אם נצרף את דעתה המנוסחת היטב של לומדת, אולי יש לנו דרך רביעית. על פניו דעתה יכולה להיות ענף מפואר בעץ הרפורמים. אני מקווה שכאורתודוקסית מוצהרת, אין בכך משום פגיעה בה.

בכל מקרה, עד כמה שלמדתי מדבריה, אינה שייכת לכת המרמים את עצמם.

ר' לייב מינצברג הוא הכלאה של מאמין פשוט ועצכחניק.

מחד, הוא אולי יכול להתכסות יותר תחת הכסות האורתודוקסית. האמונה בפועל בעניינים כהשגחה ותפילה בקהילתו כמוה כאמונת ההמון (כדי לצחוק על חי רוטל, לא צריך לעיין בתורה ודעת). בהגדרה, הוא כמעט לא עוסק בשאלות היסוד אלא יותר בסידור האמונה המסורתית באופן שיתאים (לעתים בצורה מאולצת) לחשיבה הגיונית, או יותר מדויק, לחשיבה למדנית.

המעלה היא, כאמור, שאם מקבלים את הנחת היסוד, אין צורך לעסוק ברמייה עצמית אינסופית. פתיחותו המחשבתית וצורת חשיבתו הלמדנית מאתגרת במקצת את האפולוגטיקה, אך במידה נסבלת.

מאידך, הוא מייצר את הרושם כאילו הכול פתוח והוא דן גם על שאלות היסוד עד הסוף. ההגדרה האולטימטיבית לדיון עד הסוף היא בעיני, נוכחותה של אופציה ריאלית וממשית כי אין משה ותורתו אמת והצורך לנמק מדוע משה אמת ותורתו אמת. כל מה שפחות מכך יכול לחסות תחת כנפי דת השכונה עד (אי) ביאת גואל צדק. כאן הוא הופך שותף לפרדוקס העצכחי.

כידוע, אין לירוא לא מן הפרושים ולא מן הצדוקים, אלא מן הצבועים.

ההגדרה המדוייקת אינה צביעות, כיוון שאין מרמים כאן את הזולת אלא הרמייה היא בעיקר עצמית, למרות שאינה נעדרת רמיית הזולת, הן האורתודוקס (אמא שלי מאמינה פרימיטיבית) והן הספקן (יש לנו תשובות הגיוניות על הכול).

אשאל אותך בקצרה.

יש אלוהים. הוא ברא את העולם.

האם הוא רוצה משהו? מה דעתך על הרעיון שיש לו ים גדול (מים עליונים) עם חול כחול אשר על שפת הים, שמש שבעתיים כאור החמה, מן ושליו, והוא נהנה לראות אותך ואת כל האנשים מתחבטים בשאלה מי ברא אותם ולמה?

לא נראה לך? נניח.

מה הרעיון של המצוות?

בגדול, טוען ר' לייב, כי זה פשוט מה שהכי נכון לעשות.

לגבי בין אדם לחבירו, התורה היא אמנה די פרימיטיבית. במקום לשפצה טלאי על גבי טלאי ולהתפתל פיתול על גבי פיתול, הרבה יותר פשוט לאמץ את עקרונות הליברליזם עם אי אלו תיקונים. מה שלא נאמר על הנאורות, היא פלטפורמה טובה פי כמה מהתורה לתיקונים ולשינויים.

בין אדם למקום, מה זה בכלל? אלוהים רוצה שנגיד לו כמה הוא יפה וחכם ועד כמה שלו הכי גדול משל כולם (מתוך: סידור התפילה)? זה הסיפור?

זה צורך שלנו?

מדוע דווקא בצורה הזאת? כי כך היה פעם נכון לאבות אומתנו? כי "מסוכן" לשנות ועכשיו מיליארד שנה נגדל זקן ופאות כי פעם זה היה יפה (לפי תורת ר' לייב)  וממזר לא יבוא בקהל ה' כי פעם לא היה די אן איי? ויבמה לא תוכל להינשא כי כך היה פעם? והלכות נדה יהיו מבוססים לעולם על מידע שגוי? זה נראה לך רציני?

נסחפתי לטיעון שאני מכנה אותו "פרטים". נדלג על זה.

מה צריך יותר מלקום בבוקר עם תפילה וללכת לישון עם תפילה. אנו יודעים שאנשים ארגנו את כל העניין הזה בגלל כל מיני אמונות שאינם מוכחות (אם אתה סבור שכן עליך לנמק זאת נכונות מעמד הר סיני וכו').

מה בכלל הסיפור של ייחודיותו של עם אחד על כל העמים. מאיפה זה בא. אני יודע שר' לייב מאד מתענג על זה. זה טבעי. אבל כל כך ילדותי.

בענין זה אני מעתיק את מה שכתבתי כאן באשכול בראש עמוד 6.

"והנה מי שקרוב לקו הרי הוא מאמין מכח 'חלק אלוק ממעל' שבו. והם ישראל שנשמתם חלק אלוק ממעל. אך אומות העולם שרויים בחושך החלל הפנוי ומהם מאמינים בהגיון ומהם כופרים.

הפילוסופים היוונים לא יכלו לקבל שהם ניצבים בקו אחרי עם ישראל , ומחמת גאוותם העדיפו לקבל את ההנחה שהבריאה היא חלל הפנוי לגמרי מאלוקות ח"ו".

ענוים, ענוים, הגיע זמן גאולתכם...

תורה ודעת,

תגיד משהו משמעותי שיכול לדבר אל אדם שפוי המנסה לבדוק ולגשש את דרכו בעולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 22:37 לינק ישיר 

אז שיפסיק להציק בענין רבנים וחברים של אחרים אם יש לו דעות אישיות על מישהו שישמור את זה לעצמו, ממתי פורום בעניני מחשבה נהיה פורום להכפשת ולהעלבת אנשים. ועכשיו הוא גורר כבר בקטנוניתו את הרה"ג השלישי רבינו חיים מן ההר שליט"א לדברי הבליו, הרה"ג ר' חיים למרות שפירש מקהילתינו בגלל הכרת הטוב להרה"ג מ. ה. , הוא אהוב ונחמד כפי שהיה חסיד ועניו במעשיו ופיקח נורא בהנהגותיו, ובקי וחריף ומבין בכל הענינים. וגם הרה"ג מ. ה. גם גדול מאוד בחכמה ובינה ומעשים, וכל המחלוקת הזו סופה ליבטל במהרה, כי פרצה מחמת טעותים בשעת הלחץ, וכבר עתה ב"ה החילה ההתקרבות בין הצדדים, ובמהרה תכלה המחלוקת, והאמת והשלום אהבו.)

ולעניננו, האמן לי, תורה ודעת, שנאי יודעת כמוך מה זה 'מוגבל' ומה זה 'לא מוגבל', במידה שאפשר לדעת. כל שכתבת פה הבנו כבר קודם. הרי זה בדיוק מה שהסברתי לך בשם 'יתכן' בעיבוד קל שלי. ולא זוכרת איפה השאכול הזה, שאל אותו, אולי ידע. שאם אנו רואים בריאה ושואלים בהגיון: מי ברא כל אלה, בדיוק אותו דבר יכולים להבין, קצת, שיש לה בורא שהוא מעליה ולשאול: איך זה יתכן? זו אותה שאלה, אתה לא רואה את זה? אני נדהמתי ממש כשקראתי זאת, וזו היתה לי צלילה במים פותחי ראש  שהענמיקה ראייתי.

כבר הסברתי לך בתגובה הקודמת, שאנחנו באמת לא מבינים כלום במה שקורה אפילו לא בעולם  הזה, כי מה אנחנו מבינים? שיש חומר שאנחנו ממששים אותו או רואים אותו, חוץ מהרגשת חושינו בראיה ומישוש והבנה מסוימת שיש מציאות בגדרי המישוש והראיה, אין לנו יותר השגה במהות ועצמות החומר, אנחנו לא באמת מבינים מה הממשות שלו, וכן על דרך זה בכל דבר, אנחנו רק מבינים מה שאנחנו יכולים להבין בחושינו, וזה מעט מאוד. (וכבר האריך בזה הרמב"ם במו"נ, נמצא באחד המאמרים, אחפשו אח"כ)  א"כ נעשה עכשיו חשבון, אנחנו מוצאים עולם עם כך וכך פרטים שלכל אחד יש הגדרים והגבולים שלו, אז העולם מראה שלא הוא סיבת עצמו, כי יש לו דבר המגבילו למה שהוא,  ואם היה מחויב המציאות היה בבלי קץ ובבלי תכלית, כי היה הוא המציאות המוחלטת שאין בה תפיסה גבולית כלל, וא"כ יוצא לנו מהבריאה שיש לה ממציא אותה בגבולותיה, עכשיו הבורא והממציא הזה ע"כ שהוא בבלי תכלית ואין בו שום תפיסה, כי כן הוא עניין מה שהוא המציאות האמיתית בהחלט, שהיא מציאות גמורה בלא שום גדרים. וזה הוכחה על עניין בורא שאינו מוגבל שהוא ראשית הסיבות להכל.
עכשיו, את שואלת אבל אין לנו בו שום תפיסה.  התשובה היא שאין לנו בשום דבר תפיסה יותר מתפיסת חושינו המוגבלת בגדריה, כי התפיסה שלנו מוגבלת אפילו למה שאנחנו חושבים שתופסים בה (במאמר שאחפש ואביא, יש הרבה מהרמב"ם במו"נ בענין תפיסת האדם שמוגבלת לחושיו, ושהוא משיג רק לפי כשרון חושיו ולא למעלה מהם)

אפילו לומר על זמן ומקום שהם בבלי קץ וסוף, הם מילים בעלמא כי אי אפשר לאדם להקיף דבר בלי גבולות, ואעפ"כ אנחנו מבינים שייתכן שיהיה עולם נמצא בזמן ומקום בלי סוף, הרי שאפשר דבר שהוא נמצא ואין שכל האדם תופסו, אז מה לנו שנבקש להבין בסיבה העליונה של הבריאה המוגבלת מה הוא ומה עצמותו.
וא"כ שאפילו במה שבעוה"ז אין לנו יותר מתפיסה מסוימת ומוגבלת, מה לנו שנרצה לתפוס בבורא שהוא באמת בכוח בלתי מוגבל (ואפילו כוח בלתי מוגבל כבר הוא מילים שאין לומר בו שהרי 'כוח' הוא גם משהו המוגבל למה שהוא, אלא זה לסבר את אזנינו, ויש במאמר גם מספרי הרמח"ל בזה) ועליו אין להקשות כלום, כי הוא נמצא בלי שום אפשרות של מין האנושי להבין ולהשיג בבלי גבול.

ולא ערערה אמונתי.

אולי תסבירי איך? כיצד את שומעת דברים שלא חשבת עליהם מעולם ואת רואה שהם מההגיון ושהם סותרים את סברת אמונתך ואעפ"כ את ממשיכה להאמין. ואולי 'אור הנשמה' שאת מעידה עליו הוא דמיון בעלמא?

ואם אומר שמשום שכלי המוגבל, אני מבינה שיש שלושה בוראים? אחד לשמים ואחד לארץ ואחד לאוויר שביניהם? אולי בורא לגברים ובורא לנשים, ברוח ימים אלו? בורא לגויים ובורא ליהודים? בורא מעניש ובורא משלם שכר? בורא לחורף ובורא לקיץ? בורא לאהבה ובורא לדקדקנות?  ואם אומר שבגלל תפיסתי המוגבלת אני מבינה שאין לי כל הבנה במציאות לא מוגבלת, ולכן אינני יודעת אם יש בורא לא מוגבל או אין, כי באמת איני מבינה בזה? איני מבינה מה פרוש קודם לכל ואחר הכל, ולכן אין לי בזה דעות ולא א מונה פשוטה ולא מורכבת? לא של אמי היקרה ע"ה ולא של מו"ר שליט"א?

בסדר, את שואלת שאלות נבונות מאוד, מי יימר שהבורא אחד הוא אולי הם כמנין הברואים ולכל מין ברוא יש בורא אחד. שאלה יפה מאוד. אבל התשובה כנ"ל שהרי כל בורא פרטי, כלומר של דבר אחד ושיש עוד בורא מוחלט חוץ ממנו, הרי אותו בורא הוא כבר מוגבל למה שהוא, ולא למה שחברו, ושוב בורא שהוא מוגבל הוא ברוא ולא בורא, ועל כרחך שהבורא הוא בלי גבול ובלי תכלית ומוכרח שהוא יחידי, שרק יחידי שאין זולתו הוא מתאים להיות בבלי סוף והגבלה. ונמצא תשובתך לייחודו.

אם לא ברור לי איך בוראים פרח אחד,

אני לא בא לומר איך בוראים, כי אני אפילו לא יודע מה נקרא ברוא, כלומר מה עצמותו, כל מה שאנחנו יודעים שיש סביבינו (ואנחנו בעצמינו) מציאויות מוגבלות, וע"כ שאינם סיבת עצמם וע"כ שהם ברואים, ומעידים שיש להם בורא, ובורא שהוא תחילת וסיבת הסיבות מחויב להיות, בבלי תכלית ומחויב המציאות.

ואכן לא ברור לי, מה ההבדל בין לומר 'מסתורין וחידה איך הוא נוצר 'לבין לומר 'משהו מסתורי וחידה שאין לי תפיסה בו-ברא אותו'?

מה הבעיה לומר שיש דבר אע"פ שאני לא מבינה אותו, את כל תורות החכם איינשטיין את מבינה? ואעפ"כ נהרגו כבר רבבות רבות מהסודות של הבריאה שהוא גילה אע"פ שאנחנו לא מבינים אותם. (וגם ידוע שהיום יש תורה מחודשת 'תורת הקונטיים' שאפילו החכם איינשטיין נתנגד לה בתחילה, והיום כבר מקבלים אותה הרבה הרבה חכמים, ואע"פ שקראתי כמה פעמים מחכמי הטבע שהם מודים שהיא סותרת עצמה מיניה וביה וכולה תורת של 'מציאות דסתרי ההדדי' והיא מקפת את כל הבריאה ואת כל החלקים הקטנים ביותר שבאטום, והיא מתקבלת כאמת לגודל הפתרונות שהיא מביאה לתמיהות שבטבע, הרי שלא כל מה שאין מבינים מה הוא ואיך הוא, אינו נמצא) אנחנו לא מחפשים להבין מהו הבורא, אנחנו רק מחפשים ראייה שכליית והגיוניית שמחויב למציאות הבריאה ולחוקיה מישהו שימציאם, יהיה מה שיהיה, אלא שהוא מוכרח להיות בלי גבול כלל אמת שאין כמוהו. אחר שיש לנו סיבה לומר שיש כזה בורא, אין טענה שאנחנו לא משיגים בו כלום, כמו שאחר שיש סיבה שיש חומר (לפי ראות עינינו וחושינו) אין טענה שאין אנו משיגים את מהות ועצמות החומר ( נכון שעדיין יש לחלק כי החומר הוא ראיה מן החוש, והבורא הוא ראיה מן ההגיון אבל במה שאין תופשים מהותם, אין כאן טענה).

זו אמונה פשוטה וזו כפירה? זה הגיוני?

כבר כתבתי למעלה, שאולי היה מקום לטעון 'בהדי כבשי דעלמא למה לנו' ואולי יש איזה פתרון למה שיש המציאות שהוא לא בהשגתינו (ואפילו לא לומר שיש בורא) אבל על זה באה המסורת ומגדת לנו מפי חכמים ונבונים ונביאים וצדיקים (שאין סיבה לומר שכולם שיקרו ובדו מליבם תורה ודת שלימה) שיש לנו מישהו שהוא בורא שמים וארץ וחוקיהם, אז למה לא נקבלה, ונאמר שכל הדורות משקרים וממציאים איש בשם השני, בשעה שהבריאה עצמה מבקשת פותר לה. יש כאן שאלה הגיונית ויש כאן תשובה מתקבלת, למה שלא נצרפם לאמונה.

עדיין אני חושבת שטוב ללכת עם תפיסת הבורא כדי לצעוד הלאה, כדי להסתכל עליה ושהיא תתעצם בנו, אבל חשוב להבין קודם את זה כדי לא להאמין בתפיסה ילדותית  שיושב שם רב עם זקן לבן ומשחק איתנו ושופט אותנו ורודה בנו ומעניש אותנו ושולח אותנו לתאי הגאזים ומחייב אחר כך לומר שהוא טוב ורחמן ואם טועים ואומרים זאת לא בין המלה המתאימה למלה המתאימה-אז ניצלים בגיהנום. זו לא אמונה, בעיני. זו איוולת.

מזמן כבר זנחנו את האמונה הילדותית הזאת, שהיא אמונת רשעים החושבים שהבורא רשע ועריץ להעניש את ברואיו. אבל גם עזבנו יחד עם זאת את האמונה שהבורא הוא זקנה רחמנית שרוצה מאוד להיטב לברואיה, דרך מסלול העולם הזה שאין קץ לסבלותיו, שהיא גם אמונה תמימה. אין לנו שום אמונה הנובעת מההרגשים, אמונתינו יכולה להיות רק מההגיון הפשוט. ובהגיון הפשוט הבורא הוא בבלי תכלית, וגם אין לו שום הרגשים לא של רוע ולא של טוב. ואת צריכה להסביר מה מקור אמונתך.
טרם שמעתי ממך מהו 'אור הנשמה' שהוא הסמך הגדול לאמונתך.

ובאמת איך את מסבירה את 'תאי הגזים' ואת כל הנוראות והזוועות שבעולם, את היית בוראת כזה עולם??
מה מחזיק את אמונתך עם כובד שאלות כזה?

ולשאלה האחרת שנשאלתי - תפיסת אולוקות זה מה זה השם, מי זה, מה הוא לא, האם הוא מתענין בנו, מה הוא רוצה מאיתנו, האם המצוות בשבילו או בשבילנו, האם הוא כוח או טבע או אבא או מה, וכל זה תחת ההגבלה שהבנתנו בו היא בקושי גרוד של הפלא הגדול העצום והמסתורין, ודבקותנו בו היא לא דרך הבנת מהותו אלא בדרכים אחרות שעליהן נדבר כשאהיה פחות עסוקה.

מחכה כבר בכליון עיניים, להבין שיטתך. כי אני מוצא שכל דברייך מאוזנים ומשכילים, ואת העניין הזה של אמונתך מן הנשמה, איני מבין כלל.

בטח שללכת בדרכיו זה להיות רחום ומאיר פנים ולא לתקוף בפורום, גם לא את מי שהעליב קצת את מו"ר. לא נורא, אם מו"ר איש גדול, לא אכפת לו שאומרים עליו כך.

אז מה איכפת שאומרים על מקסמן דברים שהם פחותים ממה שהוא אמר על מו"ר ועל חברי.

להשם לא אכפת מה שאומרים עליו, ככה הרגשתי אומרת. הוא נושא הכל. בחלק האלוקי שבנו אנו מתגברים על עלבון.

אז למה המצוות היותר גדולות ביהדות היא, שנעבדו ונייחדו, ונכבדו ונאהב אותו ונירא אותו. מה איכפת לו אם כופרים בו או לא מתייחסים אליו. ולמה כל חרון אף במקרא הוא על ע"ז, מה איכפת לו אם מעדיפים (בטעות או אפילו במתכוון) מישהו אחר עליו,?? איך את מסבירה את כל עניין המצוות? מי צריך להם הוא או אנחנו? הוא, בשביל מה , האם הוא חסר משהו? אנחנו, בשביל מה, מה חסר לנו בלי המצוות?

החלק האלוקי שבנו??

מה את לא לגמרי ברואה, יש בך חלקים מהבורא?? את לא חושבת שזה גובל בע"ז??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 22:56 לינק ישיר 

(לייתכן)

אם נצרף את דעתה המנוסחת היטב של לומדת, אולי יש לנו דרך רביעית. על פניו דעתה יכולה להיות ענף מפואר בעץ הרפורמים. אני מקווה שכאורתודוקסית מוצהרת, אין בכך משום פגיעה בה.

אולי תסביר אתה מה היא הדרך של לומדת, כי אני כבר ניסיתי כמה לפעמים להגיע אל דעתה ולא עלתה בידי, (אני לא מתכוון לשאלותיה או עקיצותיה מפעם לפעם על הלכות וענינים המקובלים בדת, ואפילו על ה'. את זה אני מפרש כהוצאת זעם על דברים שאינם נוחים לה, והמסבכים לה את החיים), אני מדבר על שיטת האמונה שלה, מצד אחד היא טוענת קושיות פילוסופיות על מציאות הבורא, ועל מסורת הר סיני, ועל יקרת ההלכה, ועל הנהגת החכמים, ועל ענינים נוספים שבדת. ומצד שני כשאני שואל אותה, אז למה את מאמינה ולמה לא תודי שכל מה שהינחילוני הורי ומורי היו דמיונות שבמשך אלפי שנים נתפתחו לדת שלימה ועמוסה רעיונות שונים ומשונים, שלא קשורים למה שקורה באמת. היא אומרת שלמרות הכל 'האמונה לא מוט תימוט' ו'אור הנשמה' הוא המורה לה את אמיתות האמונה, האין זה פחד בתוכיכי הלב מלהודות על האמת (על פי דרכה שאין ההגיון הפשוט מורה על קבלת המסורת והדת, כשיטתי) שנתערב באיזה כיסופין וערגות שפיתחה נועם הדת אצלה. ולכל ההרגשות הללו (הפחד מהודאה על המצאת הדת, והנועם שבהמשך שמירת מצוות הדת) היא קוראה (אולי בטעות ואולי בעמימות העניין) 'אור פנימי' שמורה לה על האמונה?

אדרבא, אם אתה מבין אותה ואת שיטתה, אשמח מאוד להבין, כי גם אני חושב שלומדת היא חכמה ונבונה מאוד מאוד, כל דבריה טפופים ומדודים בלא לייתר ובלא להחסיר, הכל במשורת דעת עמוקה וישרה, מלבד מה שהם מרגיעים ונעימים (כך אני מרגיש) לקוראם. ובכל זאת בענין האמונה שהיא טוענת שאף שאין זה אצלה מן ההגיון הפשוט כי אם מההרגש של הנשמה, אני חושש שהיא לא מגדירה היטב את אמונתה (או אי אמנותה), אבל מכיון שהיא מצלחת תמיד להסביר עצמה בצורה נפלאה מאוד, אני כבר מצפה למוצא פיה שתסביר את תורת האמונה שלה. או שתסביר אתה והיא תאשר או תכחיש.   

בכל מקרה, עד כמה שלמדתי מדבריה, אינה שייכת לכת המרמים את עצמם.

מסכים, היא כנה ואמיתית בכל דבריה הנעימים.

ר' לייב מינצברג הוא הכלאה של מאמין פשוט ועצכחניק.

מחד, הוא אולי יכול להתכסות יותר תחת הכסות האורתודוקסית. האמונה בפועל בעניינים כהשגחה ותפילה בקהילתו כמוה כאמונת ההמון (כדי לצחוק על חי רוטל, לא צריך לעיין בתורה ודעת). בהגדרה, הוא כמעט לא עוסק בשאלות היסוד אלא יותר בסידור האמונה המסורתית באופן שיתאים (לעתים בצורה מאולצת) לחשיבה הגיונית, או יותר מדויק, לחשיבה למדנית.

אתה יודע רק מה שהוא מוסר בחוץ, ומה שנדפס ממנו, כי אין הדעות שווים ולאו כל מוחא סביל הכל, ובפרט בעניני אמונה, לכן מוציאים הדברים שווים לכל נפש. ואין אתה יודע כלום מה למקורבים המבינים והמבקשים לילך בעומק. האם הדברים שהבאתי כאן הם סידור האמונה באופן מסורתי (כלשונך) ?? הוא נוגע כאן בענינים שיש שמכנים אותו מין על עצם העסק בהם.

המעלה היא, כאמור, שאם מקבלים את הנחת היסוד, אין צורך לעסוק ברמייה עצמית אינסופית. פתיחותו המחשבתית וצורת חשיבתו הלמדנית מאתגרת במקצת את האפולוגטיקה, אך במידה נסבלת. מאידך, הוא מייצר את הרושם כאילו הכול פתוח והוא דן גם על שאלות היסוד עד הסוף. ההגדרה האולטימטיבית לדיון עד הסוף היא בעיני, נוכחותה של אופציה ריאלית וממשית כי אין משה ותורתו אמת והצורך לנמק מדוע משה אמת ותורתו אמת. כל מה שפחות מכך יכול לחסות תחת כנפי דת השכונה עד (אי) ביאת גואל צדק. כאן הוא הופך שותף לפרדוקס העצכחי.

ומה שהבאתי אין זה נגיעה ביסודות אלו, כנראה לא קראת היטב את מה שהבאתי במאמר הראשון.

כידוע, אין לירוא לא מן הפרושים ולא מן הצדוקים, אלא מן הצבועים.

האתה מקסמן, או שאי אפשר כאן לאף אחד לדבר משפט שלם בלי לקטול איש רעהו.

ההגדרה המדוייקת אינה צביעות, כיוון שאין מרמים כאן את הזולת אלא הרמייה היא בעיקר עצמית, למרות שאינה נעדרת רמיית הזולת, הן האורתודוקס (אמא שלי מאמינה פרימיטיבית) והן הספקן (יש לנו תשובות הגיוניות על הכול).

תאמר לי, אתה עצמך מאמין או לא? אתה מוכן לא להיות מהצבועים שאתה ירא מהם כ"כ, ולומר בפה מלא, מה אתה מאמין מהיג' עיקרים הכתובים בכל סידור, ומה לא?

אז בבקשה, אם אתה שלא מהצבועים, אז תאמר בפה מלא בתחילת תגובתך הבאה, במה אתה מאמין ובמה אתה לא מאמין, ואחרי זה תמשיך לתת את השקפותיך המעמיקות על כל שיטה אחרת משלך. ובלי תירוצים וסיבובים, כמו שחלק מהמגיבים פה מומחים לבלבל לשני את המוח, ולא לומר מילה אחת ברורה מה הם עצמם אוחזים.

אשאל אותך בקצרה.

יש אלוהים. הוא ברא את העולם.

האם הוא רוצה משהו? מה דעתך על הרעיון שיש לו ים גדול (מים עליונים) עם חול כחול אשר על שפת הים, שמש שבעתיים כאור החמה, מן ושליו, והוא נהנה לראות אותך ואת כל האנשים מתחבטים בשאלה מי ברא אותם ולמה?

אני מבין את התיסכול הנורא שיש מכל מעשי המצוות (וזה לדעתי מה שלומדת מגיבה כאן מפעם לפעם על התיסכול שיש לה מכל מיני פרטים המגבילים), אבל קצת ביישוב הדעת ובלי התקף זעם (כמו שאני מרגיש מנשבים מבין מילותיך האחרונים), אני ינסה לענות אותך.

אתה וגם לומדת מנסים להבין את הבורא. מה הוא ומה רצונו (כלומר שיש לו רצון הדומה לרצון האנושיי, שהוא בא מחסרונות של הנאה או חסרונות של דברים שאנו מחפשים ורוצים שנשתלם בהם), אבל זה אי אפשר כי מכיון שהבורא הוא בבלי תכלית ובבלי גבול, ומנגד, אנו כל תפיסתינו היא בגבול ובגדר מה שהוא, לא יכולים לתפוס בו אפילו תפיסה כל שהיא.

מה שאנו רואים בעולם, הוא שיש בני אדם (שהם היחידים בעלי דעת ובחירה) ויש בורא (זה מוכח ממה שיש בריאה מוגבלת, וממה שהיא הווה ולא תחת ההעדר, הרי מוכח שיש לה ממציא שהוא חייב להיות בבלי תכלית כראוי ל'מחויב המציאות'. וכביאורי כבר כמה פעמים), העניין הראשי שהוא יכול להיות נתון לבחירתו של האדם הוא הבחירה באמת או הבחירה בשקר. והרוע הוא הבחירה בשקר ובעיוות, והטוב הוא הבחירה באמת וביושר, והעניין היותר שייך בו אמת או שקר, הוא עניין אמיתות הבריאה, האם היא ברואה ושייכת לאדון חוץ ממנה, או שהיא שייכת לעצמה ואין מנהל לה. וזה העניין הראשי שבו נבחן האדם, ובזמנים קדמוניים היה הנסיון בין האמונה בה' אחד אמת ובין הבחירה באלילים שעניינם הדמיון לבני אדם והתועלת האנושיית מהדביקה בהם, וראה כמה ישראל עשו עגלים אלילים ואשרות ובעל בכוונה להכעיס את בוראם, סימן הוא כמה העבודה זרה היה למעשה לתועלתם, ומנגד עבודת הבורא היה לרועץ אותם. וזה היה ממש עניין הבחירה הגדולה, שכל גופי מצוות ואפילו עניני מצוות בין אדם לחבירו, הכל ענפים ופרטים לה. ובזמנים החדשים הבחירה היא בין האמונה ובין הכפירה המוחלטת לומר אין מנהיג אין בורא אבינו הוא המפץ הגדול ואימינו היא האבולוציה וכל צבא שמים וארץ המה צאצאיהם. וגם היום פרטי המצוות כולם הם ענפי עניין האמונה, שבכל מצווה ומצווה יש את הקירוב לייחוד ה' או לעניין הקשור לזה ובכל עבירה ועבירה יש את הריחוק מהעניין הזה.

מה הרעיון של המצוות?

בגדול, טוען ר' לייב, כי זה פשוט מה שהכי נכון לעשות.

לגבי בין אדם לחבירו, התורה היא אמנה די פרימיטיבית. במקום לשפצה טלאי על גבי טלאי ולהתפתל פיתול על גבי פיתול, הרבה יותר פשוט לאמץ את עקרונות הליברליזם עם אי אלו תיקונים. מה שלא נאמר על הנאורות, היא פלטפורמה טובה פי כמה מהתורה לתיקונים ולשינויים.

אתה מסלף בשמו דברים תפלים ומטופשים, ובמקום להבין אותו (לפחות בדברים ששמעת ממנו מפורסמים) אתה מעקש לקבוע את חוסר הבנתך בעניין האמונה והדת.

בין אדם לחבירו, כל ענינו הרוחני (חוץ מהתועלת המדינית שהזכירה הרמב"ם בסוף פרק ד מיסוה"ת) הוא הכנעת העצמיות האנושיית והרצון לומר אני הוא אדון ומגיע לי הכל, כמו שבאמת אנשים הפגומים בעניני בין אדם לחבירו אומרים, לנו הכל והכל נבראו בשבילינו, ולכך העולם כולו הפקר לטובתם והנאתם. והדקדוק בבין אדם לחבירו הוא בתכליתו הרוחניית עבודה פרטית של אדם לפני בוראו, לומר כלום אינו שלי, וכשם שאני ברוא כך חבירי ברוא, וכשם שלי יש זכות הנאה וטובה בעוה"ז כך גם לחבירי.

בין אדם למקום, מה זה בכלל? אלוהים רוצה שנגיד לו כמה הוא יפה וחכם ועד כמה שלו הכי גדול משל כולם (מתוך: סידור התפילה)? זה הסיפור?

שוב כנ"ל אתה מביע זעם כי אתה לא מבין את נקודת העבודה, אתה מרגיש שיש איזה כוח רע עליך, שרוצה ברעתך.

התפילה (עיין בסוף המו"נ איני זוכר איפה, אם תרצה אחפש בכת"י) היא האמצעי שדרכו אדם תופס שכל מהותו וכל ענינו הרוחני והגשמיי הכל אינו בבעלותו, אלא בבעלות הבורא. ולכך על כל עניין פרטי צריך לבקש מהבורא ובזה הוא מודה שהכל מעם הבורא. (הרמב"ם שם במילים קצרות מסביר זאת היטב)

זה צורך שלנו?

וודאי, זה בשבילינו. הבורא לא צריך שישבחוהו ולא שיתחננו לפניו. אלא הכל המצוות והתפילה הם סביב העניין המרכזי הנ"ל שהיא הבחירה באמת, והיא הבחירה הטובה.

מדוע דווקא בצורה הזאת? כי כך היה פעם נכון לאבות אומתנו? כי "מסוכן" לשנות ועכשיו מיליארד שנה נגדל זקן ופאות כי פעם זה היה יפה (לפי תורת ר' לייב)  וממזר לא יבוא בקהל ה' כי פעם לא היה די אן איי? ויבמה לא תוכל להינשא כי כך היה פעם? והלכות נדה יהיו מבוססים לעולם על מידע שגוי? זה נראה לך רציני?

אתה מערבב דברים בלא שום הגיון, בא לכלל כעס בא לכלל טעות. מה שמתאים לאמותינו מתאים לנו, ועל עניין הפיאות כבר עניתי למעלה שהיה מתאים לזמניהם וככל חוקה שחוזקה הוא במה שאין משנים אותה, גם חלק מהמצוות נשארו מזמנים קדומים, ואז כנראה היה עניין הפיאות סמל וסימן של עבדות לה' והבדלות מע"ז, וא"כ גם אתה מי שמתבונן בזה שמח להחזיק עדיין בסמל מזמן קדום. ומה שנא סמלי ישראל מסמלי הרבה אומות שאין בהם שום טעם וריח עכשיו, ורק ע"י שנקבעו בזמנים עתקים כקשורים בכינון האומות נשארו גם היום.

ומה קשור ממזר לדי אן איי, ממזר הוא סמל לתוצאה מפריצות המין, גם היום ילד שנולד מגלוי עריות הוא סמל לדברים לא טובים, והתורה כדי להרתיע ההורים מתוצאתם פסקה דין ממזר, מה בעיה יש בזה. למה ילד סובל בגלל הוריו? ולמה משימים אדם בבית סוהר לשלושים שנה אם הוא חטא ועי"ז ילדיו סובלים שהם בבלי אב, חשבת פעם על הה, די ליפיפיות הנפש בכל מקום שריח דת נודף ממנו.

נסחפתי לטיעון שאני מכנה אותו "פרטים". נדלג על זה.

מה צריך יותר מלקום בבוקר עם תפילה וללכת לישון עם תפילה. אנו יודעים שאנשים ארגנו את כל העניין הזה בגלל כל מיני אמונות שאינם מוכחות (אם אתה סבור שכן עליך לנמק זאת נכונות מעמד הר סיני וכו').

אחרי שגמרת להתקיף מחוסר הבנה, אתה מתחיל להתקיף מחוסר דעת. (אני מלמד עליך זכות כי ניכר בך שאתה כותב מכעס ולא משכל) אנשים ארגנו את זה??? האם קראת ספר בראשית, הרי כל מעשה אבות בא בייחול ובתפילה ובעתירה ובבקשה, וע"ז סמכו חז"ל באומרם שתפילות אבות תיקנו. וכל דברי הנביאים מלאי תפילות ובקשות, יהושע והשופטים ושמואל ודוד, ושלמה וכו'. והענין הוא כמו שנתבאר לעיל –ההבנה שהכל שלו ומידו הכל. אז על מה תלין?

מה בכלל הסיפור של ייחודיותו של עם אחד על כל העמים. מאיפה זה בא. אני יודע שר' לייב מאד מתענג על זה. זה טבעי. אבל כל כך ילדותי.

אתה לא מבין מה ההבדל בין ישראל לכל האומות שעסוקים רק בהנאת עצמם והאדרת שמם, ומילו תאוותם. ומוכנים בשביל זה לשפוך דמים יתירים של אומותם ושל שכניהם. וזה כל מהות ימי חלדם 'אכול ושתוה כי מחר נמות'. וכאן יש לך עם בני שלושה אבות שכל עניינם היה 'עומד לפני ה' ו'ויעתר יצחק אל ה' ו'האבן אשר שמתי מצבה יהיה בית אלוקים' וצאצאיהם שהיו צריכים לילך בדרכם אלא שברוב שנותיהם מרו בה 'והלכו אחרי הבעל וההבל ויהבלו.

את ההבדל בין ישראל לנאצים, שמי שאינו מאומותם הוא או חרפת אדם או אדם נשפל, אתה מבין, ואת ההבדל בין ישראל לקומוניסטים שחיי מי שחושב אחרת מהם שווה כקליפת השום, אתה מבין. ואת ההבדל בין דרום קוריאה לצפון קוריאה אתה מבין, ואת ההבדל בין סאדם חוסיין ובניו אודעי וקוסעי לבינך אתה מבין. יש אומות נעלות ויש אומות מרשעות. וכנראה בזמן היבחרות ישראל לעם נבחר כזה היה המצב שהוא היה נבחר, במעשיו.

בענין זה אני מעתיק את מה שכתבתי כאן באשכול בראש עמוד 6.

"והנה מי שקרוב לקו הרי הוא מאמין מכח 'חלק אלוק ממעל' שבו. והם ישראל שנשמתם חלק אלוק ממעל. אך אומות העולם שרויים בחושך החלל הפנוי ומהם מאמינים בהגיון ומהם כופרים.

הפילוסופים היוונים לא יכלו לקבל שהם ניצבים בקו אחרי עם ישראל , ומחמת גאוותם העדיפו לקבל את ההנחה שהבריאה היא חלל הפנוי לגמרי מאלוקות ח"ו".

נכון מאוד, כששתעמק בענין תבין.

ענוים, ענוים, הגיע זמן גאולתכם...

תורה ודעת,

תגיד משהו משמעותי שיכול לדבר אל אדם שפוי המנסה לבדוק ולגשש את דרכו בעולם.

אני לא יודע מה נקרא אצלך 'שפוי', עוד איזה הנאה קטנה בעוה"ז? עוד איזה הבנה איך עובד העולם?. מה ייצא לך מזה בין כך מחר אתה מת, ואחרים יורשים את מקומיך ועושים כמעשיך, ומפנים את מקומם לאחרים הבאים אחריהם, זה תכלית שפויה אצלך? שאנשים מגיעים לעולם מסתובים קצת, נהנים קצת, מתייסרים קצת, וגומרים. זה נראה לך שפוי???

כפי שבקשתי בתגובה הבאה שלך, תכתוב את האני מאמין שלך, ונראה מה באמתחתך, אין מן החכמה להתקיף את הזולת, מבלי לומר מה שיטתך מבוגרת וטובה ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 23:20 לינק ישיר 

[הערת ביניים:

חבר'ה, אנחנו מתענגים על הויכוחים שלכם! החייתם את ימי הביניים ממש, שאפו!

במיוחד השיחה הפיוטית והמרגשת של 'תורה ודעת' (ברוך מי שהמציא אותו) עם 'לומדת', הזכירה לי את ויכוח השכל והנשמה של רמח"ל (בדעת תבונות או מה), כי הוא פונה אליה כל הזמן: אני מחכה כבר בכליון עיניים שתאירי בדברייך... אני מתחנן אלייך שתשכילי אותי...

תודה תודה המשיכו כך, זה באמת יפה ומענג יותר מכל עיתון או שטות אחרת ברשת, לאנתרופולוג שכמוני בכל אופן.
(בלי שום ציניות)]

תוקן על ידי אנטיכריסטו ב- 02/01/2012 00:03:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 23:39 לינק ישיר 

ליהיאור, ערכתי לך תשובה ארוכה, ובעוונותי הכל מחק המחשב, והיות ואין לי כבר כוח עכשיו לערוך שוב, אסתפק בלשאול ממך כיצד האינטואיציה מלמדת ידיעות אמת לאדם, כי בשלמה מה שאדם רואה, נכנסת לו תמונת הדבר שאותו רואה ע"י האור, או מה שהוא שומע נכנס לו ע"י הקול, וכן כל מה שמבין מעניני העולם בהקשיים והגיוניות הוא בדרך (שגם זה צריך להבין איך הם דרכי השכל בענייני היקש ודרכי ההגיון, אבל לעת עתה אנו מסתפקים לומר שכך הוא) אבל איך יש חוש המודיע לאדם ידיעות אמת כגון מציאות הבורא, איך חוש זה פועל.
ועוד שאלה מנין לך שיש חוש זה? הרי ע"ז אנו דנים אם הידיעה האינטאיציית שיש בורא היא אמיתית? היש לך דוגמא לאיזה דבר שאדם התאמת לו באינטואיציה (מבלי שהדבר הזה הוא תערובות סברות שכבר היו ידיעותם בשכלו ורק שכלו חישבם במהירות).

ומי זה דקראט, ומה הוא חידש בעניין ה'אני' (שאני גם בזה לא מבין מי הוא אני ומי הוא הנפש ומי היא הנשמה, והם באמת שלושתם אינם אלא שמות של אותו דבר, יש לך איזה ידיעות בזה?) ומה קשור ה'אני' לאלוקות, האי אפשא לזה בלא זה.

(האם בדקת הדברי חיים, ומה אתה אומר ע"ז?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 23:41 לינק ישיר 

אין בין מויחה על התפרצות הגזענות האיזראליטית של ה'Tora und Bewertungen' מעליי. סמולנים יפי נפש אומרים ש"מילים יכולות להרוג".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 23:53 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:

רק רציתי לציין שלפעמים דווקא התשובות בעצכ"ח נראות לי חזקות יותר מהשאלות (= אני אובייקטיבי, אמין, הנה הוכחתי), וכאן התשובה שלך נראית לי עפעס חלישס וגמגומיישן (= הוכחתי, תזכורת שאני אמין דווקא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2012 23:55 לינק ישיר 

אנטיכריסטו כתב:
החייתם את ימי הביניים ממש

לא יכולתי לנסח זאת טוב יותר בעצמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2012 00:01 לינק ישיר 

רנה דקארט

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7
%A8%D7%A0%D7%94_%D7%93%D7
%A7%D7%90%D7%A8%D7%98

אני חושב משמע אני קיים

http://he.wikipedia.org/
wiki/%D7%90%D7%A0%D7%99_%D7%97%D7%9
5%D7%A9%D7%91,_%D7%9E%D7%A9%D7%
9E%D7%A2_%D7%90%D7%A0%D7%9
9_%D7%A7%D7%99%D7%99%D7%9D

[אם אתה קורא אנגלית, קרא את הגירסאות האנגליות של דפים אלו, שהם יותר ממצים בדרך כלל] 

וראה מה שנכתב [וכתבתי] פה

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=23&topic_id=2923569&forum_id=20504

בענין הדברי חיים, עדיין לא הזדמן לי לבדוק, כי אין לי בבית, בס"ד אבדוק.

קיצור דקיצור הוא שהאינטואיציה אכן יכולה להודיע לנו על המציאות,

אמנם לשאר דרכי החושים וההגיון יש גם השפעה עליה, כמו שאמרת, לפעמים אינה אלא עיבוד מהיר של התהליך השכלי בלי ההנמקה הרציונלית שלו, אך בסופו של דבר יש כאן חלק נפרד שאנו קוראים אינטואיציה. והיא שנותנת תוקף לכל ההיקשים הלוגיים. כי בזולתה גם ללוגיקה מי אמר שיש תוקף. 

יותר אין לי כח להאריך כרגע. ועוד חזון למועד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2012 00:02 לינק ישיר 

אז מה, אנטיכריסטו, צחקת מאיתנו, הא?
לא נורא. זה חביב.

כל הסבריך, תורה ודעת, בענין הבריאה והמציאות המוגבלת חזורים על עצמם.
הם לא מסביירם לי כלום.
עכשו אסביר לך קצת על אמונתי.

יש לנו שכל, נכון. הוא מבוסס על חשיבה.
חשיבה, כבר הסברתי כאן, היא חוש ככל החושים
גם בו יש תעתועים וטעויות.
כמו שהעין תופסת לפעמים לא נכון, והאוזן, כך גם החשיבה.
אתה יודע שיאן בעולם צלילים? בעת שאוויר נע אנו שומעים צליל.
אתה יודע שיאן צבע? זו שבירת קרני אור על עצמים.
יש קולות בדציבלים גבוהים שרק כלבים שומעים ובנ"א לא.
החושים מארגנים לנו אינפורמציה, ולא מוסרים מציאות בככותה. (ביטוי בודהיסטי)
וככה גם המחשבה.
אתה לבד מבין שרוב רובם ששל הנולדים נוצרים מאמינים בנצרות,
רוב רובם של חסידי ביאן סבורים שזו האמת, וכן חזונאישניקים.
וכולם חושבים שזה בגלל סברותיהם ההגיוניות.
הרי זה לא רציונלי
ומוכיח שההחלטה שלהם ללכת בדרכם, נובעת מטעמים ריגשיים-נפשיים. לא שכליים.
השכל מצטרף.
ויש עוד ראיות רבות מסוג זה,
לדוגמה-אם יספרו לך ששני ילדים עשו שני מעשי משובה, בנך וחברו,
תצדיק את בנך. אחר כך יתברר שהחליפו בטעות את המעשים,
תצדיק שוב את בנך. כי לא השכל החליט אלא הרגש. האהבה לבן.
ולמה מעשנים לא נגמלים? למרות המ שאורמ השכל?
ועוד המון דוגמאות.
ככה שהחלטותינו מתקבלות לא רק ולא בעיקר ברציונל אלא ברגשות ובחושים.
וגם אלו שמתקבלות ברציונל יכולות לטעות.
כמעט איננו רואים משהו כמו שהוא.
תמיד נמצאים שמה הרגלים, דפוסים, תעתוע, צמא, האחזות, הבחנה (חלוקה דואלית), התניות קודמות, ועוד.
צריך הרבה אימון בהצללת התפיסה, החשיבה והתודע,ה כדי להיות פחות מתועתעים.
לגמרי לא מתועתעים א"א. אבל פחות. לפחות לראות את התעתוע.
ויש גם אינטואיציה, שהיא מין חוש שישי, יכולת - שאצל חלק מפותחת יותר -
לראות ולהבחין בדברים, מעין מצפן פנימי.
כל אלו כלי הקליטה שלנו את העולם.
אני קוראת פה מאות ויכוחים ורואה, בדיוק כמו שיתכן הסביר לך פה די בקצרה,
שא"א לעולם לסיים ויכוח כזה בשכל. כן בסיני או לא, כן חז"ל או לא
תמיד תהיינה עוד הפרכות ושאלות, והויכוח הרציונלי לא ייגמר.
גם הרב מיכי מחבר הספרים (ואפש רלפנות אליו באישי, לי ענה מאד מאד יפה)
אומר שבסופו של דבר הכל בנוי על אמונה.
האם אתה בוחר להרגיש את מציאות השם, להאמין בה, וללכת איתה, או לא.
וגם אם הולכים איתה, האם להאמין גם בתורה ובמצוות, או לא.

בנוסף לאלו, אומר הרב אבינר, שנבראנו עם חוש אמוני. חוש מיוחד לקליטת האמונה.
ובנוסף לאלו, (אומר מו"ר,) יש אמונה הנובעת מאור הנשמה
"הנשמה מלמדת את האדם להכיר בקונו". "רוח האדם עולה למעלה". "אכן רוח היא באנוש, ונשמת אדם תלמדנו".
הנשמה היא חלק אלוק ממעל, נכון?
היא בנו, משמע שיש השם גם בתוכנו, לא רק מחוץ לנו
שמים לא רק בתורה אלא גם באדם.
ושכנתי בתוכם, בתוך כל אחד ואחד מהם.
הרצון האלוקי מושך אותנו לטוב ולאור ולחמלה ולרחמים ולשמחה ולחסד.
נבראנו בצלם ובדמות, ותחסרהו מעט מאלוקים.
כשלומדים להקשיב לנשמה, לשקט, לחיים, מגיעים למקום הגבוה שלנו
שרוצה את האיכויות של הבורא. מה הוא רחום, אף אתה רחום. וכו'.
איכויות של נושא עוון, של אי שיפוטיות, של קבלה.של איפשור רחב מאד למציאות.
רבה אמונתך-שאתה מאמין בנו, ומשיב לנו כל יום את הנשמה
האיפשור של השם רחב פי אלף משלנו, השיפוטיים

בשביל זה צריך לנקות קודם כל את כל ה'רעש' שיש בך, בנו.
ללמוד להקשיב בשקט, בלי לרשום מסקנות ובלי עריצות לעצמנו.
להקשיב לחיים, לנשמה, למה שעולה בתודעה
לסקור את המחשבות אבל לא להיות אותן ולא לטפחן, רק לראות, להתבונן
לסקור אתה רגשות ולא לטבוע בהם, להתבונן
, לא להיות הרגשות האלו
לפנות מקום, חלל פנוי כמו שתארתי בקטע שם של  לסרי
וכמקובל בקבלה שה' יצר חלל פנוי לבריאה
חלל שאור הנשמה יוכל להציפו
ולמשוך אותנו לבורא, משוך עבדך אל רצונך.
כדברי החזו"א על מידת אמונה שהיא נטיה דקה מעדינות הנפש. אםה אדם בעל נפש ושעתו שעת השקט.
הנשמה לא צועקת. צריך להקשיב לה.
ולפעמים גם השם בוחר ללחוש לנו. (ציטוט מאתר אש התורה על נס פורים)

אתה שואל-אולי זה דמיון?
אולי.
אין לי הוכחות ואינני זקוקה להן.
אולי כולי דמיון, אולי כשרוני המסויים נניח לציור-דמיון.
יש לי רק הכלים שיש לי.
אני מקשיבה לנשמתי ויודעת דרכה את השם.
הוא מאיר לי אפילתי, הוא מפלטי ומגיני.
מי שלא רוצה להאמין בכך, אז לא.

לא נגענו בענין התורה והמצוות שאני מחוייבת להן ב"ה.
ולא נגענו בענין ההשגחה והאיפשור שהשם נותן גם לטועים ולטעויות
שזה נושא מאד מאד חשוב
שמאיר לנו פנים מאד
ומכאן שגם הם בסדר לו, כי אם לא - לא היה מאפשר.
על שני אלו נדבר בפעם אחרת אי"ה.

אין לי ענין בהוכחת עליונות העם היהודי, ולא בהשפלת עם אחר
ולא בהשפלת שום שיטה ולא ברוממות שום שיטה
אני-מציאות השם ניבטת אלי מכל פרי ועלעל ומכל חלקיק שלי ומכל רגע במציאותי.
ואני מתחברת אליו דרך נשמתי ומקשיבה לו ולה ומוצאת בי את האיכויות שלו
וכל העת זוכרת שתפיסתי והבנתי בו מוגבלות מאד מאד
למה? כי ככה רצה
שמתוך המוגבלות הזו אמצאנו ואגלנו

לפי כל השיטות, מגיע חלק שאנו אומרים: איננו מבינים
איננו מבינים למה הרבה סבל
איננו מבינים איך ברא
איננו מבינים אך יש כוח לא מוגבל
נכון, העולם חידה גדולה ומסתורין
למה? כי זה רצון השם
אחרת היה מתגלה גם לנו ברורות
ומתוך העמימות אנו גדלים,, טועים, מתקדמים.
המצוות אינן בשבילו
זה ברור (לפי הרמבם ובכלל)
הן באו לטהרנו, לעדננו, לעשותנו טובים
איך בדיוק? לא על כולן זה ברור
נכון.
העונשים? איסור ע"ז?
לא יודעת. לא ברור.
הרבה-הרבה לא מובן, כמו בשיטה הראשונה שמנה יתכן.
אם נקשקש הסברים מפולספים סביב הנקודה, המצב לא יוטב.
כמו שאנו מקבלים מחלה ופטירה, בלי שזה יערער אמונתנו
נקבל גם עונשים וחוקים, בלי להתערער.

הסברתי לא הרבה, מספיק חומר למחשבה
תשתדל להצליל המחשבה
אולי בעשר דקות מדיטציה-ישיבה שקטה בעיניים עצומת עם מודעות לנשימה
מחשבה שעולה-עולה, לא ללחום בה ולא לטפחה

וכשיוקל לחץ עבודתי, בהמשך השבוע אי"ה, אם אוכל, אכתוב עוד קצת.

אני מרגישה על החקירה שלך לחץ, או פחד, או שניהם.
אם נושמים את השם בכל דבר ולומדים מסלחנותו ומאיפשורו,
חוקרים בלי לחץ. בלי רודנות לעצמנו.ולא לאחר
ובלי להיות מאויימים על ידי אחרים, שיטות אחרות, אמיתות או שקרים
אפילו לא ע"י עצמנו.
מימוני מציע להשאר מחוייב לכל המצוות במהלך חקירה. אני בעד.
זה מרגיע.
כדאי להפתח ולמלא עצמנו באהבה.
אהבה היא מנוע נהדר, גם לבירור אמונה וגם לכל דבר.
השם אוהבנו ללא תנאי
נאהב גם אנו את עצמנו בכוח האלוקי שבנו
ומשם תבוא אהבתנו לעולם כולו ולכולם

עד כאן להיום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2012 00:11 לינק ישיר 

"פעם צעק רבינו ז"ל [הרי"ם מגור?]: ראו לאיזה שפל המדריגה נפלתם, שאתם נצרכים ללמוד מאיש שפל שכמוני, ועכ"פ אם גם ממני לא תקבלו - עוד תרדו מטה מטה ותהיו נצרכים ללמוד מפי שפלים וגרועים ממני"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 ... 31 32 33 לדף הבא סך הכל 33 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.