|
|
| נשלח ב-8/1/2012 08:08 |
|
| |
תורה ודעת מצטער על שלא מצאת כאן שפה משותפת לבירורים שלך. זה לא קל למצוא מקום לבירורים כלבבך, אפשר בכל זאת לנסות ללמוד מכל אדם, וכלל שנינו, אל תהי בז לכל אדם כי מכל אחד יש מה ללמוד. ואם לפעמים אפשר להגיע לידע ובירור נוסף דרך הכתיבה בפורום זה, הכל רווח. מכיוון שאין עוד הרבה [או בכלל] מקומות כאלה, זה טוב יותר מכלום. דרך כלל בוויכוחים, כאשר נגמרת הסבלנות לדון ביחד ולהקשיב אחד לשני, או כלשונה של לומדת, כשהדיון נהיה עצבני, כבר אין תקווה שמדיון כזה נלמד משהו חדש כראוי, לכל אחד הרי יש משהו לומר, והחכמה הוא לקבל את כל הצדדים ולנסות לראות התמונה הכוללת של הדברים. כאשר הדיון מתארך זה הופך להתנצחות ותו לא, וכבר כמעט לא ניתן לזהות בו אפילו טענות הגיוניות. מאחל לכולנו שנוכל להתקדם בחכמה בינה ודעת, ללא התערבות מידות ההתנצחות והעמידה על דעתנו, ולהגיע להנבה יותר נכונה ויותר מדוייקת של העקרונות החשובים, ולהתקדם בזה כל הזמן.
תוקן על ידי יהיאור ב- 08/01/2012 08:24:23
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 08:52 |
|
| |
תורה ודעת, תתאושש, כולה פורום אחד במבזבז זמן באינטרנט. באמת. יש בחוץ עולם מקסים פי כמה ששכינה מאירה אותו ואותנו. את כולנו, המאמינים והלא.
אמרת שעם שאלות כמו שלי, בלי תשובות כמו שלך, היית גומר מזמן עם התורה והאמונה. אז אולי יש בינינו חלוקה שמימית לי השאלות ולך התשובות ולשנינו האמונה, כל אחד מסוג אחר. דווקא יפה, לא?
הנה דברי הרב קוק ששלחה לי הבוקר חברה, (אימתתי המקור) כללית אינני חושבת שויכוחים אפשר להכריע עפ"י מקורות כאלו ואחרים כי במקורות יש הכל, לכל צד (ומה שאין-מפרשים כאילו יש, שהרי יש {למי שיש} חרות פרשנות מלאה, ואם זה אפילו עובר את החרות, אז יש {למי שיש} שקרים קדושים. ככה שאין אף פעם מצוקת מקורות ב"ה, תמיד יימצאו לכל דורש להכריע עפ"י דעתו ולסיים באמירה היפה והצדקנית, בטון ענו: 'ואני לא משלי אמרתי, רק הכל מבואר בתורתנו הקדושה ועפ"י צדיקי הדורות שפרשוה') ובכ"ז הרב קוק מספיק מאיר ומעורר הערצה כדי שנתבונן בדבריו, גם אם אין בהם הכרע:
: - על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.
- כשמוצאים בקרב הנשמה רוח עליון, ואוצר ידיעות מסודרות, מתאימות זו לזו,
- זהו היותר עליון שבבירורים.
- כל הידיעה הבאה מתוך מחקר,אינה כי אם אמצעי איך להגיע לידיעה עליונה זו,
- שהנשמה מפכה מקרב עומק עמקים שלה.
- האמצעי היותר מוכשר לבוא למידה עליונה זו, הוא דביקות בד' בכל כח, והגיון רזי תורה.
*--**
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 08/01/2012 08:54:15
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 08:55 |
|
| |
לומדת, שווה יותר מכל הון שבעולם הדברים האלו של הרב. נא אם אפשר לכתוב מקור של דברי הרב, כדי שנוכל לעיין בפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 08:59 |
|
| |
מקור הרב קוק שמונה קבצים, קובץ ב (ערפלי טוהר) פיסקה כו.
אבל אין צורך, הסגנון מעיד על הכותב.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 09:05 |
|
| |
אופס, הקדמת אותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 09:07 |
|
| |
יהיאור יישר כח, לא ידעתי ששמו את את כתבי הרב בויקי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 09:39 |
|
| |
תורה ודעת מצטער על שלא מצאת כאן שפה משותפת לבירורים שלך. זה לא קל למצוא מקום לבירורים כלבבך, אפשר בכל זאת לנסות ללמוד מכל אדם, וכלל שנינו, אל תהי בז לכל אדם כי מכל אחד יש מה ללמוד. אני למדתי פה כמה וכמה דברים, ואני מקווה שגם למדו ממני כמה וכמה דברים, ולמעישה הדבר הכי גדול שלמדתי פה (ושאחרים אם ירצו ילמדו פה) זה שע"י העיסוק בדברים הם הטלכים ומתבהרים, וכל צד בהוויכוח מתחדד ומתפרט, והוא מתבלט מה בינו לבין הצד שכנגד, וזה התועלת הכי גדולה שלמדתי פה, להבין את טענת השני (ולראות כמה לפעמים הוא לברוח מההגיון הפשוט, ולדבוק בזיזים שאין בהם ממש). ואם לפעמים אפשר להגיע לידע ובירור נוסף דרך הכתיבה בפורום זה, הכל רווח. מכיוון שאין עוד הרבה [או בכלל] מקומות כאלה, זה טוב יותר מכלום. אני גם לא מצאתי עוד מקום כלבבי, ששומרי תו"מ ידברו על כל דבר שבדת בלא משוא פנים לאף אחד, ובדעת וחכמה (כי פורומים של אתיאיסן יש מלא). אלא מה נעשה ויש כאן הרבה שלא מוכנים לזוז כמלוא נימא מהאמונה המפוחדת ומהאמונה הרגשיית, לכיון אמונה של ההגיון. ועוד ממציאים לעצמם שהאמונה שלהם היא האמיתיית מהאינטואיציה. דרך כלל בוויכוחים, כאשר נגמרת הסבלנות לדון ביחד ולהקשיב אחד לשני, או כלשונה של לומדת, כשהדיון נהיה עצבני, כבר אין תקווה שמדיון כזה נלמד משהו חדש כראוי, לכל אחד הרי יש משהו לומר, והחכמה הוא לקבל את כל הצדדים ולנסות לראות התמונה הכוללת של הדברים. כאשר הדיון מתארך זה הופך להתנצחות ותו לא, וכבר כמעט לא ניתן לזהות בו אפילו טענות הגיוניות. ולכן מה? כל אחד יוותר בשלו? הרי יש כאן שלושה שאלות גדולות שנידונו 1. האם זה שהעולם מוגבל, מראה על מציאות שעליו שאינה מוגבלת, וכל הראיות מן הטבע על מפץ ועל אבולוציה, אינם סותרים את ההנחה הזאת, ורק אדרבא אולי מלמדים עליה. וממילא העולם הוא בעל תכלית שצריך לחפשו. ואם יש למישהו טענה לסתור ההנחה הזאת יביאנה (ולא יביא קושיות אחרות על הדת שהם לא ממין העניין). 2. האם מי שלא מקבל ההנחה הזאת, יכול לטעון אע"פ שהמציאות מורה שאין מנהיג (שהרי מסתברא שאם אין הוכחה מהעולם על בורא, צריך לומר כמעט בוודאות שאין בורא, שהרי מהיכי תייתי להמציא בורא, ואולי בכלל אני הבורא, ואולי אלוהי צידונים הם הבוראים) וא"כ אין אמונה, איש לעיסוקיו ישראל, אלא שכאן טוענים, אבל יש ראיה מהנשמה ומהאינטואיציה,שיש בורא, מי ייתן והבנתי מה היא נשמתם והאינטואיציה שלהם, ואף אחד פה לא הסביר בכל שהוא מהי אינטואיציה ונשמתו (והאם בכלל יש נשמה שהיא לא השכל או לכל הפחות לא רק חושבת ומרגשת ותו לא). 3. האם יש כאן בכלל שאלה על העולם, מבלי שאלה פילוסופיית והגיוניית, כלומר האם יש לאדם להתבהל מעוצם הבריאה ומסודה, זולת מפחדים פסיכולוגיים. ועל שלושה אלו, סבכו כאן הענינים העיקר לא ליגוע בעיקר. ולכן אני חושב שהאנשים כאן לא הורגלו במחשבה פילוסופיית אמיתיית, אלא הורגלו לתרץ לעצמם את אמונתם ואת כל דעותיהם, מהנדמה ומהמשוער במה שנוח, ודי להם בזה. מאחל לכולנו שנוכל להתקדם בחכמה בינה ודעת, ללא התערבות מידות ההתנצחות והעמידה על דעתנו, ולהגיע להנבה יותר נכונה ויותר מדוייקת של העקרונות החשובים, ולהתקדם בזה כל הזמן. אמן, ללומדת (אני מבקש סליחה אם ח"ו נפגעת מדברי, את וודאי מבינה שזה מלהט ההתווכחות, ואין התווכחות בדברים אלו בלי צער ועגמת נפש וכמו שנאמר 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב') תורה ודעת, תתאושש, כולה פורום אחד במבזבז זמן באינטרנט. באמת. יש בחוץ עולם מקסים פי כמה ששכינה מאירה אותו ואותנו. את כולנו, המאמינים והלא. כבר כתבתי לך למעלה, שאין פורום שונה ממה שעשה אפלוטניוס המשתאות בם דיברו בעניני הפילוסופייא, אז היה במסיבה על יין, והיום הוא בתגובות באינטרנט, אין ביניהם ולא כלום. וגם כתבתי לך שאין זה בזבוז זמן כלל, אדרבא הוא העיקר שירדנו לעולמינו, להרבות דעת ובינה. (ואני מתפלא אייך חכמה כמותך אומרת שהעיסוק כאן הוא בזבוז זמן, כבר שאלתי ממיך למעלה מה אצלך לא בזבוז זמן? במה לעסוק בשעת הפנאי?) אמרת שעם שאלות כמו שלי, בלי תשובות כמו שלך, היית גומר מזמן עם התורה והאמונה. אז אולי יש בינינו חלוקה שמימית לי השאלות ולך התשובות ולשנינו האמונה, כל אחד מסוג אחר. דווקא יפה, לא? מאוד יפה, אם היית אומרת שאני ושכלי נאמנת עלייך, ולכן אף שיש לך שאלות את סומכת עלי שיש לי תשובות אמיתיות. אבל את הרי מתווכחת שאין תשובותי נכונות, ולא עוד אלא שאת מגלה בפירוש מה היא סיבת האמונה שלך, שלדעתי היא טעות נפשיית, הנה דברי הרב קוק ששלחה לי הבוקר חברה, (אימתתי המקור) כללית אינני חושבת שויכוחים אפשר להכריע עפ"י מקורות כאלו ואחרים כי במקורות יש הכל, לכל צד ואני חושב שאין להכריע שום וויכוח משום מקור, כי הרי על דברי המקורות הולך הוויכוח, מי הצודק ומי הממציא, ואם המקורות הם האמת בשביל מה אנחנו באנו לעולם? וחץ מזה אולי גם אני נקרא 'מקורות' מה אני שונה מכל מי שחיבר ספרים שנהיה 'מקורות' אולי אני יכתוב למחר או לעתיד גם ספרי מחשבה ןהגיון מחקריי, אז אולי אתם זוכים לדבר כאן עם 'אחד המקורות שליט"א' (ומה שאין-מפרשים כאילו יש, שהרי יש {למי שיש} חרות פרשנות מלאה, ואם זה אפילו עובר את החרות, אז יש {למי שיש} שקרים קדושים. ככה שאין אף פעם מצוקת מקורות ב"ה, תמיד יימצאו לכל דורש להכריע עפ"י דעתו ולסיים באמירה היפה והצדקנית, בטון ענו: 'ואני לא משלי אמרתי, רק הכל מבואר בתורתנו הקדושה ועפ"י צדיקי הדורות שפרשוה') ובכ"ז הרב קוק מספיק מאיר ומעורר הערצה כדי שנתבונן בדבריו, גם אם אין בהם הכרע:
: - על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.
- האמצעי היותר מוכשר לבוא למידה עליונה זו, הוא דביקות בד' בכל כח, והגיון רזי תורה.
תסלחי לי ויסלח לי הרב קוק זצ"ל שאני באמת אוחז שהוא היה חכם גדול בעל העזה בכל מה שלא העיזו הראשונים לפניו, וגם חסידותו ידועה כמופלגת.אבל כאן הוא מדבר דברי נביאות שאין בהם ממש, אנו דנים אם יש ה' או שזה המצאה, והוא אומר תדבק בה', אנו דנים אם החקירה מורה על דרך האמונה או על דרך הכפירה והוא אומר תקבע מתחילה הצד של האמונה, ובכלל דבריו כאן יצאו מהנשמה ולא מההגיון, וידוע שהוא היה רגשיי מאוד מאוד, ואמנם הוא העז במה שאחרים לא העזו לחקור ולקבוע מסמירות, אבל הרבה דברים אצלו היו שלא מדעת אלא מאהבת האמונה והעם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 10:29 |
|
| |
תו"ד צר לי לומר, אך דבריך האחרונים ממחישים את שאמרתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 10:36 |
|
| |
ובכל זאת, לג' הנקודות שבדבריך. 1. בהחלט לא. זה שהעולם מוגבל [אם הוא אכן מוגבל] אינו ראיה בשום דרך למציאות בלתי מוגבלת או לתכלית. [אדרבה, אצל הרמב"ם דווקא זה שהעולם לא מוגבל הוא ראיה לכח ממציא] 2.מי שלא מקבל ההנחה [הלא נכונה] הזאת, עדיין יכול למצוא אלף דרכים להאמין. לא דרכך היא היחידה. וכן, הוא יכול אפילו להאמין מאיזה רחשי הלב . ואני עדיין חושב שיש אינטואיציה שפועל כמו נבואה ממש. 3. העולם בהחלט היא פליאה, ולא רק פילוסופית. אם יש תשובה לפליאה הזאת, ומהו התשובה, זהו ענין אחר.
תוקן על ידי יהיאור ב- 08/01/2012 10:43:31
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 11:50 |
|
| |
| לומדתלומדת כתב: |  | - על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.
|
|
מה זה ידיעות עליונות? אמר הבעש"ט: כשאני נמצא בדעה עליונה, יודע אני שאין בי אפילו אות אחת מהתורה. משמע שידיעות עליונות אלה ידיעות מפליאות אשר אמיתותן ניכרת מענוה. אין דרך שכלית לאמת אותן לגמרי, אולם סידורן והתאמתן מעידות על נכונותן. מובן מאליו שידיעות שכאלה יכולות להיות עזר אולם אינן עיקר. מדוע?
1. כי בד"כ רק צדיקים או חכמים גדולים מסוגלים להבחין בידיעות עליונות.
2. כי בנקל עלולים לסבור כי כל הארה או תובנה היא דעה עליונה, ורבים מהעוסקים בתורת הסוד נכשלו בכך.
3. כי דיון תורני מבוסס על דרכי לימוד מוגדרות המקובלות על כולם ועל דברים הניתנים לבירור. על-כן אומרת הגמרא: חכם עדיף מנביא.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 12:45 |
|
| |
הרב קוק כתב:
[quote]- "על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.
- האמצעי היותר מוכשר לבוא למידה עליונה זו, הוא דביקות בד' בכל כח, והגיון רזי תורה."
עכשו כל המודאגים ,המתלוננים ומחרחרי הריב מבינים שגם הרב קוק לא מתאים לפורום.
חייבים לפנות למיימוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 12:56 |
|
| |
המחשבות של הראי"ה קוק, שהיה צדיק טהור וקדוש, מעידות על עצמן. הן כל כך עליונות, שרוב תלמידיו ותלמידי תלמידיו לא הצליחו לרדת לסוף דעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 13:58 |
|
| |
תורה ודעת יש לי הצעה בשבילך : פנה אל ניקים העושים רושם מעניין – בתבה האישית שלהם. כך תחסוך התנצחויות ומשחקי רושם, אנשים משדרים בד"כ יותר כנות, כך גם אין סטיות של ניקים אחרים שמושכים את הדיון לכיוון פחות רצוי לך. על הדרך תיווכח מי מתחמק ומי אכן מעוניין באמת בברור רציני. משגיליתי את החסרונות בפורום – כך עשיתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 13:58 |
|
| |
הרב ספרן, השאלה האם להקדים נעשה לנשמע או ההיפך. ומה זה אומר כשבוחרים להקדים נעשה לנשמע? תורה ודעת, כתבת, "רק שאני מחכה ש'יתכן' יסביר את הצד הרגשיי כיצד הוא קשור להכרעה בדברים הקשורים לשכליות". "ועדיין לא כתב יתכן על זה שיש באינטואיציה ידיעות אמת (מהסוג של דת ואמונה ופילוסופיים)שלא מקורם מן ההיגיון, ואני מחכה שיעלה על הכתב". אין טעם לשקוע בתוחלת ממושכה. אבהיר שוב. אינני מייצג, אפילו כפרקליט, את יתרון הרגש על השכל, כדרך לדעת, או אפילו להבין את המציאות. מי שמחפש (כמוני) הוכחה רציונלית, לא ימצא זאת בקריאת טיעונים, או יותר נכון מחשבות, שאינם מתיימרים להיות כאלה. הצבעתי על מקומם של הרעיונות הללו בחייהם של אנשים ועל כי יש טעם וראוי להאזין לקול הבוקע מהם. (בתנאי שהם מוצגים מתוך מודעות וכנות). ולגופו של ענין. אתה לא מסביר איך אתה מבצע את הקפיצה ממציאות ה' (המכונה אלוהים פילוסופי) לידיעה על האם יש לו רצון והאם דווקא בנו בני אדם הוא "רוצה" או שמא רק במלאכים ואנו בעיניו כחמורים. הייתה התגלות? ניחוש? נבואה? אתה מסכים שגם אם אין תשובה זה עדיין לא מייצר תשובה? בלשונו של ויקטור פראנקל (הרופא והנפש עמ' 75) "את משמעות החיים אי אפשר להמציא אלא רק לגלות". איך "מגלים" את התשובה? (גילוי נאות. אני עושה שימוש בציטוט, למרות שלכאורה המחבר לא היה אוהב זאת ואכ"מ. אינני משתמש בציטוט כדי להסתמך, אלא כנותן קרדיט למנסח). והערה על הנאה. אני זוכר שהיו מכנים את מו"רך שליט"א ר' לייב בעל ההנאות.
 |
|
|
|
|
|