בית פורומים עצור כאן חושבים

לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/1/2012 14:50 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:
על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.

כשמוצאים בקרב הנשמה רוח עליון, ואוצר ידיעות מסודרות, מתאימות זו לזו,
זהו היותר עליון שבבירורים.
כל הידיעה הבאה מתוך מחקר,אינה כי אם אמצעי איך להגיע לידיעה עליונה זו,
שהנשמה מפכה מקרב עומק עמקים שלה.
האמצעי היותר מוכשר לבוא למידה עליונה זו, הוא דביקות בד' בכל כח, והגיון רזי תורה.

אני לא רגיל בתורת הרב קוק, ואשמים בכך זה כת ההשקפה, אבל את הספר לנבוכי הדור כן למדתי בעיון שוב ושוב,
אז היית מפרש את דבריו אלה כך,

על הידיעות העליונות אין מקום לשאול מהיכן יודעים אותן.
כלומר אין טעם לשאול מהיכן יודעים ש1+1=2 וכן בשאר אמתיות שקיים בתבונה האנושית, כלומר מה שאנו רואים בנשמה בשכל כאמתיות לא רלוונטי לחקור מנין ומהיכן, יותר נכון כשמוצאים בקרב הנשמה רוח עליון, ואוצר ידיעות מסודרות, מתאימות זו לזו, זהו היותר עליון שבבירורים. כלומר זה מה שחשוב לחקור ולברר, את התמונה הגדולה של התובנות האמתיות, החיבור ביניהם, על דרך חכמה ובינה לא מספיק העיקר זה הדעת = חיבור חכמה ובינה, חכמה לחוד ובינה לחוד בחקירתם היא רק אמצעי כל הידיעה הבאה מתוך מחקר,אינה כי אם אמצעי איך להגיע לידיעה עליונה זו, כלומר לחבר את הבינה והחכמה לדעת, שהעיקר זה הדעת, וכן ממשיך ואומר  האמצעי היותר מוכשר לבוא למידה עליונה זו, הוא דביקות בד' בכל כח, והגיון רזי תורה,
דביקות בשם
בכל הכוח = לדבוק באחדות השם ותכליתו של היקום והטבע והאנושות, (כלומר יכול אדם להיות חכם ומבין את כל היקום והטבע ובכל זאת לא מעניין אותו תכליתו, מעניין אותו ההפקרות והמקריות, כלומר ממשיך בחשיבה שהכל מקרי וגם נותן לעצמו להיות מקרי ק"ו לסביבתו ולזולתו, העיקר הוא משיג את תאוותו הבהמית והמקרית, מצד שני יכול האדם להיות חכם ולהבין את היקום וחוקיו ומאז להיות דבק בה לגרום שהעולם יהיה יותר טוב מוסרית וערכית, וכך נשיג את הטוב שיצא מהיקום לו ולזולתו,כלומר לא מקרי בהמי רק יוזם את ההתפתחות האובולוציוני עם התבונה, לטוב לו ולזולתו ולכל הדורות בהמשך, בתכלס החכם מסוג הזה הביא את השפה ואת חוקי החברה, רק חכם שדואג לזולתו ומכאן יודע שיסודי היסודות היא דבקות באחדות השם וחוקי היקום, אז מפתח שפה מפתח מדע מפתח רפואה וכו' וכו' )
והגיון רזי התורה = אז נבין את ההיגיון של חוקי התורה,

לסיכום,
יש שני חכמים שחוקרים את מעשה מרכבה ומעשה בראשית,
החכם שמחבר בין החכמה והבינה לדעת ?! הוא בעצם דבק בשם ומכאן מבין את היגיון חוקי התורה,
החכם שלא מחבר את החכמה והבינה, הוא רואה הכל כמקרי, ולא מחבר את שניהם במילא לא מקבל דעת, ואז הוא לא דבק בשם ובטובת האנושות עכשיו ולעתיד, במילא לא יבין את חוקי התורה שהם חוקים בוני העכשיו והעתיד לדורי דורות,
כל מעינם היא העכשיו והטוב שלו הרגע, במילא גם חוקיו החברתים בנויים כך, הכל משחק חופשי משחק ספורט שרק יחידים מנצחים והשאר רק חולמים בדמיון שאולי בסוף גם יזכו לחלום של היחידים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2012 15:22 לינק ישיר 

מקס, לענ"ד הראי"ה קוק לא דיבר על מושכלות המוסכמות על כולם, אלא על ידיעות עליונות המתגלות באופן הדומה לנבואה, אשר אי-אפשר לאמת אותן באמצעות ההגיון, אלא סדרן והתאמתן מעידות על נכונותן. כלומר, הוא מדבר על סוג של נבואה או שירה קדושה ולא על מחקר שביחד עם הדבקות בקב"ה אינם אלא הכנה לקבלת ידיעות עליונות.
על-כן כתבתי שהגישה הזו בעייתית כי רוב האנשים אינם בדרגת קדושה כמו זו של הראי"ה קוק ואינם מסוגלים להבחין בין ידיעות עליונות לבין תובנות או השערות או ידיעות שאינן עליונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 00:11 לינק ישיר 

ליהיאור

ובכל זאת, לג' הנקודות שבדבריך.
1. בהחלט לא. זה שהעולם מוגבל [אם הוא אכן מוגבל] אינו ראיה בשום דרך למציאות בלתי מוגבלת או לתכלית. [אדרבה, אצל הרמב"ם דווקא זה שהעולם לא מוגבל הוא ראיה לכח ממציא]

אינני הולך בדעת הרמב"ם בזה, כי מה שמביא (בתחילת יסוה"ת) מזה שהוא כוח בלתי פוסק הוא אינו ראיה של כלום, שהרי 'חוק ההתמד' אינו מבדיל מהמנוחה או מהתנועה, ואע"פ שכמו שאמרתי פעמים רבות, אין חוקי הטבע מעידים על כלום, שהרי החוקים הם מה שנגלה לנו הפעולה, ואין אנו יודעים כלום על מהותם ועצמותם של החוקים. מ"מ גם אם העולם יהיה קיים לעולם ועד מהאינסוף בעבר עד האינסוף בהעתיד, אי"ז ראיה על בורא, כי אפשר שהעולם הוא סיבת עצמו. אבל הראיה שלי היא מזה שהעולם הוא נמצא במוגבלות, וכמו שכתבתי שגם דבר שהוא נצחיי כמו 'חוק ההתמד' או אם נאמר שהזמן והמקום הם נצחיים בלא גבול ראשית או עתיד, מעלה או מטה, גם כן הם נקראים 'מוגבלים' שהרי עניינם הפרטיי הוא מצומצם למה שהם, וכגון 'מקום' אינו זמן ו'זמן' אינו מקום, 'תנועה' אינה מנוחה ומנוחה אינה' תנועה', ולכן אף אם הם נצחיים בלי גבול בזמן או במקום או גבול כוח (ענערגיי), אין זה שולל את מוגבלויתם למה שהם. וזה מנגד בהשכל הישר לעניין 'מחויב המציאות' כי 'מחויב המציאות' הוא צריך להיות משולל מכל גבול או תיאור או השגה כלשהיא. וא"כ כיון שיש נמצאים מוגבלים (וכל הנמצאים מוגבלים לעניינם) אינם מחויבי המציאות, וא"כ זה הוראה שהימצאותם הוא ממציא, והוא הבורא, ואם הוא הממציא שאין לו ממציא מחויב הוא שהוא 'מחויב המציאות' (וכבר הזכרתי שמה שאיין בשכל האנושיי נתפש עניין מחויב המציאות, אין זה סותר לשיהיה כזה עניין, שהרי שום מציאות אינה מושגת כמות שהיא באמת אלא במה שמשיגים החושיים בהגבלת כללי ההגיון והשכליי האנושי, והרמב"ם הרחיב בזה על החושיים והחומר המגבילים תפיסת האדם, וגם הבאתי מהחכם הדייטשי מזמן הבעש"ט והגר"א שהוא חידד העניין של הרמב"ם ויסד ע"ז יסודות גדולים). 

2.מי שלא מקבל ההנחה [הלא נכונה] הזאת, עדיין יכול למצוא אלף דרכים להאמין. לא דרכך היא היחידה. וכן, הוא יכול אפילו להאמין מאיזה רחשי הלב . ואני עדיין חושב שיש אינטואיציה שפועל כמו נבואה ממש.

ע"ז כבר אמתי שיביא מופתיות על עניין האינטואיציה, אני לעצמי לא מבין מה עניינה אם לא כמו שאמרת שהוא נביאות, וקשה לי לומר שכל אדם הוא נביא, וגם לבע"ח יש אינטואיציה, ומשה אמר מי יתן כל עם ה' נביאים, ואתה משים כל פרעוש וכינה נביאים בני נביאים.

ועוד אלף דרכים איני מכיר, אדרבא אני תאב לדעת עוד דרכים, פרטם.

3. העולם בהחלט היא פליאה, ולא רק פילוסופית. אם יש תשובה לפליאה הזאת, ומהו התשובה, זהו ענין אחר.

דממה נפשך, אם העולם ברוא מעצמו מהסתם (במה שמיקרי האבולוציה) ולא לכוונה ולא לתכלית, הרי שאין לשאול על דבר פלא בו, כי אין לנו בו אלא צורתו שנהייתה, ע"י תהליך הסתם, וכמו שאין לשאול על כלי שנפל לארץ ונשבר לכך וכך חלקים בצורות שונות, אמאי יצא כך הצורות ובמנין השברים. ואפילו אם תדחוק לומר, שכבר היה מונח התוצאה כמו שעכשיו שהיא תוצאה של ציור בעל משמעויות, ואינו ציור בעלמא של סתם, וא"כ כבר מעולם היה מונח בהמציאות האפשרויות שייצא עולם כזה, עדיין אין להקשות מה עניינו ושהוא פלא, כי הרי הכל פרוש לפנינו, המציאות שהיא מעולם עם עניין העולם כמו שהוא עכשיו, ונאמר שמעולם יש עניין עולמי כמו שהוא עכשיו וכמו שיש תבונה בהאדם ושכלו, כך יש עניין תבונה בהמציאות כולה, וכל פרטי העולם היא פרטי התבונה ההיא לא פחות ולא יותר.

להתודעה

תורה ודעת

יש לי הצעה בשבילך : פנה אל ניקים העושים רושם מעניין – בתבה האישית שלהם.

אני לא חושב שמישהו כאן עושה רושם, כולם כאן אהובים וברורים, רק בהלכות דעות כך היא הדרך, שצריך להתרגל לענינים אלו, גם אני בתחילת דרכי במחשבה, הייתה קשה מאוד

כך תחסוך התנצחויות ומשחקי רושם, אנשים משדרים בד"כ יותר כנות,  כך גם אין סטיות של ניקים אחרים שמושכים את הדיון לכיוון פחות רצוי לך.

על הדרך  תיווכח מי מתחמק ומי אכן מעוניין באמת בברור רציני.  משגיליתי את החסרונות בפורום – כך עשיתי.

אין דרך זו נראית בעיני, כי א"א לומר לכל אחד שוב מחדש, הכל. וכך כל הרוצה קוראים את דבריי

לייתכן

אינני מייצג, אפילו כפרקליט, את יתרון הרגש על השכל, כדרך לדעת, או אפילו להבין את המציאות.

מי שמחפש (כמוני) הוכחה רציונלית, לא ימצא זאת בקריאת טיעונים, או יותר נכון מחשבות, שאינם מתיימרים להיות כאלה.

הצבעתי על מקומם של הרעיונות הללו בחייהם של אנשים ועל כי יש טעם וראוי להאזין לקול הבוקע מהם.

(בתנאי שהם מוצגים מתוך מודעות וכנות).

מה אתה מכוון? שאין מוחות האנשים שווים? יש שידיעתו מהמופת העיוני וכללי ההגיון, ויש שידיעתו ממקור אחר? אני שואל, מה יכולה להיות מקור ידיעה לאדם, זולת מה שהביאו לו החושיים בסדרי ההגיון ובנין המוח המסכם הכול. אם אנשים טוענים שיש להם ידיעה שיש בורא ושהיה מעמד הר סיני ועוד ידיעות בנושאי דעת, מבלי שיוכלו להראות מאיפה באה להם הידיעה הזאת, אלא הם טוענים שכך נגלה להם מעומק הנשמה, אז או שהם נביאים או שהם טועים בהמהלך בנין הידיעה האנושיית. ולא יעזור שהם כנים ואמיתיים, כי גם כנים יכולים לטעות באיך נבנית הידיעה.

ולגופו של ענין.

אתה לא מסביר איך אתה מבצע את הקפיצה ממציאות ה' (המכונה אלוהים פילוסופי) לידיעה על האם יש לו רצון והאם דווקא בנו בני אדם הוא "רוצה" או שמא רק במלאכים ואנו בעיניו כחמורים.

כבר כתבתי בכללויות העניין הזה למעלה. אם יש בורא, מסתברא מההגיון שהוא ברא עולם לתכלית, וכמו שכל עניין בעולם הוא לתכלית (ואם לא מקבלים שהאבולוציה בראה הכל בסתם, מקבלים שהכל כאן הוא לתכלית) ואם רואים שיש אדם שהוא נזר הבריאה ורק הוא בעל שכל ובחירה בטוב ורע, ורואים שבכל עניין ועניין בהעולם יש אפשרות לטוב ולרע, לאמת או לשקר, מסתברא מההגיון שהוא התכלית הנרציית, אלא שיש לחקור מה הוא האמת ומה הוא השקר והרע, ע"ז יש מצוות מהסברא ויש מצוות מהמסורת. ולומר שיש מלאכים שבהם חפץ ואנו סתם בשכלינו לשווא, הוא לא מן הסברא, ואדרבא לומר שכלל יש מלאכים הוא שלא מהסברא, והרמב"ם צמצם מאוד עניין המלאכים לצורות המשפיעות לשכלינו ולתכליתינו.

הייתה התגלות?

אם אתה מכוון למעמד הר סיני? אז כך יש לנו במסורת, האם מישהו המציא זאת, וכולם קנו את השקר והנחילו לנו,? למה לומר כזאת, מאחר שאנחנו משימים דורות שלימים לשקרנים או מדומינים או טועים, בעוד שמאחר שיש מופת שיש בורא ויא"כ מהסברא יש לו רצון ותכלית מהבריאה, וא"כ יש עניין שלאדם יש תפקיד מה יעשה ומה לא יעשה, למה לא נקבל המסורת כאמת.

ניחוש?

מה?

נבואה?

?

אתה מסכים שגם אם אין תשובה זה עדיין לא מייצר תשובה?

? איני מבין מה אתה שח.

בלשונו של ויקטור פראנקל (הרופא והנפש עמ' 75) "את משמעות החיים אי אפשר להמציא אלא רק לגלות".

איך "מגלים" את התשובה?

(גילוי נאות. אני עושה שימוש בציטוט, למרות שלכאורה המחבר לא היה אוהב זאת ואכ"מ. אינני משתמש בציטוט כדי להסתמך, אלא כנותן קרדיט למנסח).

לא הבנתי את כל השורות האחרונות

והערה על הנאה.

אני זוכר שהיו מכנים את מו"רך שליט"א ר' לייב בעל ההנאות.

וודאי שבעלי המחלוקת שהוציאו עליו דין כופר ומין ואפיקורס, יאמרו כך על משקל ר' לייב בעל הייסורים (וגם על יוסף אמרו בעל החלומות עד שנפלו לפניו כעבדים) כי אינם מבינים שעיקר עניין העולם הוא ההטבה, ואף שאנחנו עדיין בעולם העבודה, ורק למחר לקבל שכרם, אבל כבר כאן כל מי שנפש לו יודע שההנאות במשורה, הם מקרבים להבורא יותר מאשר מרחקים, ומי שלא מאבד הרסן להיות כבהמה, יכול ליהנות מעוה"ז, וידוע הירושלמי שעתיד ליתן דין על מה שראו עיניו ולא נהנה. ובקרי"ש ובכל התורה ההבטחה היא על חיים טובים בעוה"ז. ואני תימה מה יעשו כל בעלי הפרישות, לעוה"ב שהרי יושבים ונהנים שם מזיו השכינה, ומה יאמרו שגם מזה אסור להנות?

ללומדת

אני מאד מאד אוהבת את מה שיהי אור כתב כאן.
בעיני זו הודעה מכוננת בפורום כולו.
למה?
כי אמר: לא הכל אני יכול להוכיח, אין לי להכל תשובה,
בכל דרך נשארות שאלות.
אני עושה מה וכמה שאני יכול בעיניים פקוחות
כדי למצוא מקומי הטוב"הראוי מול השם ומול התורה.

זה במקרה הטוב לסדר עצמך והחיים שלך, אבל
לא להגיע לאמת הנרצית.
כי הגיעי בעצמך, הרי כל הדיבורים
על תורה ומצוות ואמונה, הם רק אם יש בורא ומצווה לאיזה תכלית,
אבל אם אין בורא, אלא כל מה שבעולם, הוא סתם מן הנצח ואל הנצח,
דור הולך ודור בא, ללא תכליית (ובייחוד אם אנחנו יצאנו באופן עיוור
מהאבולוציה) הרי שאין לדבר על כלום מלבד לסדר את החיים שלנו כמה
שיותר טוב ומועיל להנאה וקורת רוח והשקט ובטח. אז מה המילים שלך שאני יסתדר עם הספק במגמה להיות טוב.
הייתכן שהתכלית היא להיות בספק? ואם היא תכלית הרי שאת כבר בוודאי שיש תכלית
להיות טוב, וא"כ את כבר מודה שיש כאן תכלית.

ולסיכום, א"א שהתכלית היא להיות בספק, אא"כ זה התכלית עצמה, וא"כ מיניה וביה את מודה בתכלית.
אלא מאי, את יכולה לטעון אחרת, אני בספק אם יש תכלית ואז אני צריכה לפעול למען
התכלית הזאת, או שאין תכלית ואז כל הפעולות הם למען עצמך. אז אל תגידי אל מול השם והתורה.

זה בעיני פי מאה יותר טוב
מנסיונות עקלקלים להוכיח את מה שלא ניתן להוכיח
והסתמכות על מענה
כשברור שעוד רגע יבוא מענה נגדי יותר חזק.
את חרדה ממענה יותר חזק כשאין לך אותו כלל, וא"כ אין ספק מוציא מידי וודאי, נראה שתחת לשקול הדברים בעצמך עד דקדוק
את מסתמכת על מלחמת הסובבים אותך, בעוד שאולי הוא הוא התכלית שגם את תצללי לעומק הוויכוחים והראיות, ותבחרי בטוב ובאמת.
ועוות פסוקים וחז"לים
וכיפופם למה שאינם מתכופפים לו
וכך הלאה, חד גדיא, חד גדיא.
גם בענינים אחרים, הנוגעים לצפור נפשנו
כך אנו נוהגים:
מבררים במידה שיכולים, ומשתדלים לעשות טוב, ישר ונכון.
זה מה שאנו מסוגלים אליו.
יותר מזה איננו נדרשים.
והאמונה אינה דומה למה שאנחנו עושים ברצונינו לעצמינו, כאן זה עניין שבשבילו נברא העולם,
וא"א להישמט ממנו. כי אם החיוב הוא להלחם למען הבחירה הנכונה, א"א לומר כמו שבעניני איני נלחם כך גם כאן לא אלחם.
ולא אכפת לי, תורה ודעת
אם מליונים בהודו מתקרבים לאמת בדרכם
והם אנשים טובים שמביאים טוב
הם טובים לה', טובים גם לי.
ויש, אגב, מה ללמוד מהם בכמה ענינים.

תלמדי מהם כל הטוב שבעולם, אבל מה זה קשור למה שאת מחויבת כלפי אלוקייך?

וכמו ששאלתי כאן מזמן, בהודעתי הראשונה,
וזו בעיני אחת השאלות החשובות:
נגיד שיש לנו הוכחה במאה אחוז שנתן תורה בסיני
למטה מעשרה טפחים
ויתכן בודק אותה בזכוכית המגדלת שלו הרציונלית והחדה והיודעת והמנתחת באיזמל
וההוכחה לא נבהלת ממנו (גיבורה!) ועומדת בכל הבדיקות
ותארו לכם שהוא חותם: אכן. ניתנה.
וכולנו מאמינים, שאם הוא כבר אומר, אז זה ככה.
ונגיד שמחר יש לנו סיני חדש. הידד.
רואים בעינינו וושמעים באוזנינו
ויודעים שזה אכן השם.
ואז????
אז מה????
אז מה אם הבורא התגלה והוכיח שהוא הבורא
ונתן תורה,
למה עלי לקיימה? למה החיוב לקיימה?
למה לכן יכול לבקש ממני מעשים חסרי פשר?
למה לאיים בעונשים איומים על כתיבה או בישול ביום המנוחה?
וככה הלאה והלאה.
רוצה? שלא יבראני. שימיתני. שייסרני.
לכן יכול לצוות עלי בלי סוף ובלי התחלה?
לא מקבלת את אבחנת הרב מיכי בין אמת לטוב
אם זה לא טוב, למה שארצה לשמוע לאמת הזו?
הרי במלאכים התיעץ בבריאת האדם, לא בי,
למה עלי לשלם את מחיר הבריאה
או להביאה לתכליתה?
שיסתדר. שתסתדר.
אז מה אם מי שבורא יודע התכלית?
שידע. למה אשמע לו לאלף דברים, למליון, אם אינני רוצה?
תארו לכם שהורים יכתיבו כך לילדיהם.
אז אם פחד העונש-בסדר, מי שמפחד-יקיים,
ואם אין הפחד הזה? או אם למרותו?
אז מה יצא מהדיון הארוך בכן או לא התגלה?
ההתגלות משאירה את כל השאלות.

השאלה הזאת שכאן, היא לדעתי המפתח לכל הבעיות שלך באמונה, כי את לא מסוגלת להבין שיש
מי שהוא ברוא בסמיכות ובהוויה שאינה אמיתית ע"י מי שהוא ההוויה האמיתית. את מייחסת לעצמך עצמאות
אישיית (שעליה דברתי מתחילה שהיא מעכבת ההגעה למסקנת האמונה) ואת מתפלאית אייך יכול מי שברא אותך לתת לך הוראות המחייבות.
את מחפשת להיות יודעת השורש של כוונת הבריאה והציוויים, וזה לא שייך כלל, כי אין לנו שום ידיעה בבורא ובכוונתו ורצונו (כמובן שאין לדבר בו בכוונה ורצון
במשמעות שלנו, אלא הוא כלשונינו, במה שמובן לנו), ואין לנו אלא להפעיל ההגיון הפשוט, שאם יש בורא שהמציאנו מן האין, ואח"כ הוא אומר לנו המצאתי אתכם כדי
שתעשו כך וכך, פשוט מסברא שמחויבים לשמוע בקולו, כי הוא היודע עניין אמיתתינו, שהרי המציאנו מציאות גמורה מהאפס המוחלט, וא"כ רק הוא יודע
מה ייעודינו.

(והעונשים הם כדי להרתיע ולכוון לתכלית הנ"ל, למי שלא מבין זאת משכלו, ומכלל שלא לשמה ומפחד העונש יבוא לשמה, לקיים מצוות בוראו, רק כי הוא
עשנו ולו אנחנו.

אז בין שמאמינים בכך ובין שלא
ובין שמאמינים חלקית
השאלה נשארה שאלה.
ויהי אור אומר נפלא:
אני רוצה להיות אדם טוב ויהודי טוב
ועושה מה שאני יכול.

השאלה היא אם הוא רוצה לעשות מה ש'הוא' רוצה, או לעשות מה ש'צריך' לעשות, זה מלחמת הדעת, להבין מה קורה פה
ובזה נתעלו האבות שהיו ערומים בדעת והשימו עצמם כבהמה לפני הבורא (כולל כל הציוויים והתלאות הנוראות שהביא להם)
וע"ז נתייסדה האומה הישראלית, לומר נעשה ונשמע, כי אתה א-ל אחד בראנו, וע"כ לך הננו עבדים.
קראתי באשכול אחר תפילה מקסימה שלו, מיוחדת. כנה.
התפללתי בחיי כמה וכמה כמותה בשינויים שמתאימים לי
ונעניתי
לא בהתגלות, לא בנבואה,
בסוג של השראה, כמו שירה (עצור כאן חורזים)
ומצאתי מקומי מולו ומול התורה והמצוות
מה שמבינה ומה שלא
ועושה מה שאני יכולה.
ויודעת שיש שם הרבה חורים
ואלו הידיעות העליונות של נשמתי, כדברי הרב קוק
שאליהן הוספתי המסורת ומתייחסת אליה כאל נכונה, למרות שזה לא מוכח
וזה בעיני לא הכי משנה, כי שאלות יש כך וכך
ויתכן שיש עוד דרכים נכוחות. שתהיינה. אני כאן. מי ששם-שם.
ובכלל את סותרת עצמך, כי אם נשמתך גילתה לך שיש בורא, הלוא תביני שיש תכלית בבריאה? ועבודה כאן בעולם. וכי
נראה לך שכאן הוא עולם של הנאה ושכר, כל אחד יעיד על עצמו כמה עמל וטרחה ותלאות דעבידין עליה, לעומת קצת הנאה וקורת רוח.
אז למה תזניחי העבודה לטובת סתם התהלכות כאן בהנאה מעוטה, ובלי עול תכליתיי.

ובחיי האישיים, מקבלת בדרכים שונות אלוקיות, סיני פרטי שהוא הרבה יותר מרגש ומזכה
ומניחה שכולכם חווים כך, כל אחד בנסיבותיו.
וזה הולך ומתעצם, ככל שרואים וחשים ומבינים זאת
והלב נפתח כפתחו של אולם.

ויתכן, הייתי מעזה ושואלת אותך כך:
מה כל כך רע בדת השכונה?
היא נובעת גם ממחוייבות למשפחה, לחברה, מנאמנות,
מהכרת הטוב, מנשיאת חן של חברה חרדית בעינינו,
קצת גם מפחד, קצת מאחוזי הספק של אלו שאינם מאמינים,
מזה שהתורה נתקדשה במשך הדורות,
מה זה רע?
הרי היום אין את מערכת הענישה,
ולא משהו שנבצר לקיימו
והדת הזו נותנת אפשרות לחיים משמעותיים, טובים,
מביאי טוב לנו ולסביבה, ונאמנים לתורה שרבים רואים בה קדושה
ולמצוות שמיטיבות את המקיימים ומביאות  לחיינו נכוחות גבוהה ואלוקית

אולי תפרשי מה חיים אלוקיים, האם הם בחיריים במשהו, מהו הטוב ומהו הרע אליבא דידך?

וגדולים לאורך הדורות התמזגו עם התורה
ורבים מסרו נפשם עליה

בשביל מה מסרו נפשם למה לא עזבוה כשהיא הפריעה להם, הרי שגם את מודה שהעולם הזה הוא עניין של עבודה.
אז מה זה כל כך רע או מבוזה?
נכון, זה לא מוכיח כלום, אבל זה מקדם איכות.
נכון?
יש עוד מקדמי איכות? אכן.
הם לא פוסלים את זה.
באמת גם בהודו מגיעים להרבה.

אם יש מודעות כמו אצל יהי אור
ובונים לנו איזה סיני משלנו
כבר בנו סיני חדש, והוא התרבות הישראלית (או שאפשר לבחור בתרבות אחרת, אם תשיגי פספוירט זר) מה טוב בסיני הישן אם אינו שייך להיום.
ולמרות החורים הולכים עם זה,
לדעתי זה יפה וראוי להערכה.
(כמובן שמי שמאמין להכל בתמימות, שאפו. הוא לא פה.)

להגיד שזה מחוייב? לא
שסביר להשליט זאת בעריצות שאנו מכירים? לא, היא לא נאה
אבל זה יתכן, יתכן, להביא את היהי אור הזה.
וכולנו טועמים ורואים כי טוב.
אם לא מחויב, האם לא טוב חופי ניוזילנד או איי בההמס?

האמת שאני כבר עייפתי קצת מהוויכוחים כאן, הנני לוקח לעצמי קצת הפסק מנוחה, אפילו שמאוד חביבים לי כולכם, מעולם לא פגשתי חברה גדולה כ"כ של אנשים נועזים בחכמתם, ואם כל זה עדיין אציליים במשנתם וטובם, אחרי המנוחה אשקול אם לחזור אם לאו. (אם אראה תשובות להשגותי שיצריכו להבהיר עניין מחדש אחזור ואם לאו, אשאיר לפעם אחרת)
תודה לכולם, וסליחה מכולם,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 09:46 לינק ישיר 

חז"ל אומרים אל יפרד אדם מחברו אלא בד"ת.

לכן אכתוב לכם תמצית הדרשה שנשאתי בשבת.

עה"פ  וַיְבָרֲכֵם בַּיּוֹם הַהוּא לֵאמוֹר בְּךָ יְבָרֵךְ יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר יְשִׂמְךָ אֱלֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה וַיָּשֶׂם אֶת אֶפְרַיִם לִפְנֵי מְנַשֶּׁה.

דהנה לכאורה יש כאן כמה דיוקים גדולים,
1. מהו ויברכם 'ביום ההוא', וכי מה היינו חושבים שאחר מותו ברכם, ועוד למה פרט זה מעניין.
2. מדוע באמת הברכה הגדולה היא להיות כאפרים ומנשה, וכי להיות כיהודה ויוסף או כישכר וזבולון, לא טוב?
3. מה בכלל מצינו באפרים ומנשה שיש לשאוף להיות כמותם, בתורה לא כתוב מהם שום הנהגה טובה, אז מה יש לברך להיות כמותם?
4. מדוע צריך שיהיה גם כמנשה וגם כאפרים, מי לא סגי להיות כאחד מהם, הרי תפסת מרובה לא תפסת.
5. מהו סיום הפסוק וישם את אפרים לפני מנשה, מה הוא קשור לברכה, ועוד הרי כבר שם אפרים לפני מנשה בשעה ששיכל ידיו, ולא השתא.

והתירוץ לכל הנ"ל פשוט מאוד, ואם כי הוא מחודש הוא יפה ביותר.

דהנה שמעתי שתי בריסקערס מתנצחים ביניהם, מה הדין באחד שבירך את בנו 'ישימך אלוקים כמנשה ואפרים' (הקדים מנשה לאפרים), מי חלה הברכה דאינו מעכב הסדר, או דלמא 'לאמור' כתיב לעיכובא, והוי משנה ממטבע שטבעו חכמים ואינו ברכה. וכדרך ניצוח בבריסק הם צעקו אחד על השני בקולות וברקים, וכל אחד מוכיח ממקום אחר בק"ן ראיות.

ואמרתי להם -רבותי, אתם כדרככם לא מבינים אף פעם הפנימיות והעומק של העניין, אתם רק מתעסקים בגוף הדברים בלי כל תוכן ומשמעויות, ולכן כל חקירותייכם הם הבל וריק.

ואז שאלתי להם השאלות הנ"ל (והם אמרו מה אצה מקשה שאלות בפשוטו של מקרא, מה שהיה היה, ואין לנו אלא הדינים העולים מכאן. ואמרתי להם שגם מדרשתי יעלה מזור לספיקויתם, אלא שיהיה בתוכן ומשמעויות כלל, ושאם ירצו, הם יקחו רק העולה לדין.

דהנה יוסף התווכח עם אביו שיש למנשה דין קדימה, ואפילו שיוסף ידע היטב שאפרים הוא החשוב יותר וכמו שאמר יעקב שאפרים יהיה גדול ורב ממנו, והעניין שכבר עכשיו ניכר היה באפרים החשיבות ואף על פי שהוא הצעיר, ואינו בכור (ובזמן ההוא היה חשיבות גדול לבכור) והיו כל דברי ומהלכי אפרים באמיתות יותר ממנשה, ואכן גם למנשה היה דרך כמו שכתוב גם הוא יהיה יגדל, אמנם דרכו ורעיונו של אפרים היה יותר מובחר ואמיתיי, אבל יוסף חשב שדין קדימה למבוגר ולוותיק יותר. וע"ז הסביר לו יעקב שטעות גדולה בידו, ואין זה דרך ישראל, כי נחור גדול מאברהם, וישמעאל גדול מיצחק, ועשיו גדול מיעקב, ואעפ"כ האבות והצודקים והאמיתיים היו הצעירים והקטנים יותר, כי האמת היא המנצחת אפילו אם יש עליה וויכוחים וערעורים גדולים. וא"כ גם כאן בנשה ואפרים, שהם סיימו התקופת אבות ושבטים והם היו שתי השבטים האחרונים, צריך להקדים השיטה הצודקת והאמיתיית לשיטה הגדולה והוותיקה, וזהו סוד ישראל בכל הגלויות נגד כל המערערים מבית ומחוץ, שהקטן והמאוחר הוא המביא סוד האמת לפני הגדולים והחשובים.

וא"כ זהו הברכה ממש 'ישימך אלוקים כאפרים וכמנשה' היינו שאדם יברך את בנו שהאלוקים יעזור לך שחכמת אמיתותך והגיונך יקדמו וינצחו לבגרות שלך ולנסיונך בחיים, אמנם גם הם משהו ואין לזלזל בהם, אבל האפרים הוא החשוב באמת והוא הקודם למנשה. ומיושבים כל החמש שאלות דלמעלה.
ולכן פשוט שלהלכה עם יברך 'ישימך אלוקים כמנשה וכאפרים' לא רק שלא יצא הברכה אלא קללו ממש, כי הוא הפך הכוונה.

(והשתי בריסקערס עדיין ממשיכים שם בוויכוחם, כי הרי הם מתווכחים בלא להגיע לאמת עפ"י הגיון כי אם להשמיע דעתם, ולספק צרכי הוויכוח, ולכן האמונה בבריסק אינה קשורה לאמת אם יש בורא או אין בורא ואם היה מתן תורה אם לאו, ומה המשמעויות שבכל זה, דמאי נפקא מינא, מה שהיה היה. אלא כל העניין של האמונה והתורה הוא לדינא במהו גדרי אפיקוירס, ומי דינו יין נסך, ומהו דין העומד בתפילה את מי צריך להשים כנגדו, ונס גדול שעוד לא אמרו שתי דינים בבורא אחד.)

כל טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 21:38 לינק ישיר 

חה חה חה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 21:52 לינק ישיר 

[quote]
ואמרתי להם -רבותי, אתם כדרככם לא מבינים אף פעם הפנימיות והעומק של העניין, אתם רק מתעסקים בגוף הדברים בלי כל תוכן ומשמעויות, ולכן כל חקירותייכם הם הבל וריק.

חבל שאתה משאיר רושם לא טוב של אדם תוקף ומתקיף, ולא מכבד ככל אחרים, ומסתכל על החיצוניות של בריסק ולא על הפנימיות.

צריך להקדים השיטה הצודקת והאמיתיית לשיטה הגדולה והוותיקה, וזהו סוד ישראל בכל הגלויות נגד כל המערערים מבית ומחוץ,
שהקטן והמאוחר הוא המביא סוד האמת לפני הגדולים והחשובים.

הגזמת, אתה בהחלט יכול לומר שהקב"ה לפעמים מביא ומגלה אמת על ידי הקטנים גם כן.
אבל בצורה גורפת כזאת, אין זאת אלא מצעירות ונערות הדעת שבך.
(והשתי בריסקערס עדיין ממשיכים שם בוויכוחם, כי הרי הם מתווכחים בלא להגיע לאמת עפ"י הגיון כי אם להשמיע דעתם, ולספק צרכי הוויכוח, ולכן האמונה בבריסק אינה קשורה לאמת אם יש בורא או אין בורא ואם היה מתן תורה אם לאו, ומה המשמעויות שבכל זה, דמאי נפקא מינא, מה שהיה היה. אלא כל העניין של האמונה והתורה הוא לדינא במהו גדרי אפיקוירס, ומי דינו יין נסך, ומהו דין העומד בתפילה את מי צריך להשים כנגדו, ונס גדול שעוד לא אמרו שתי דינים בבורא אחד.)
חבל חבל חבל.שיהיהלך הרבה הצלחה.

תוקן על ידי tzvi11 ב- 09/01/2012 21:53:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 22:56 לינק ישיר 

לר' צבי11, בקשתי ליישב בשלווה איזה ימים, אבל הערותיך השיבוני לשעה קלה.

חבל שאתה משאיר רושם לא טוב של אדם תוקף ומתקיף, ולא מכבד ככל אחרים,

ומסתכל על החיצוניות של בריסק ולא על הפנימיות

אני לא יודע כמה אתה מכיר את הנעשה בבריסק, ואיני מכוון להידוע בחוץ (שהרי לא למדת בהבריסקע ישיבות,), אלא מהנעשה לפני ולפנים, אבל אני שרוי בינהים זה עשרים וכמה שנים, ואגיד לך השקפויתיי עליהם.

ראשית אני מודה בפה מלא, שחלק גדול מצורת המחשבה וההסתכלות שלי על העולם כהיום, היא תוצאה מהשיטה של הגר"ח. ר' חיים הוא אשר הכניס ההסתכלות האנליטיקס (ניתוחיית) בכל דבר,שאין לקבל הדברים כולם בגולמיותם ובפשטותם, אלא צריך להפריד פרט מפרט, ולהבין במה הם פרטים של כלל אחד, וגם להפשיט כל פרט להבין היסוד והעקרוניות שבו, ורק ע"י הניתוח וההפשט, בנין העניין בשלימות, שיודעים מה גדרו של כל פרט ובמה שונה מהפרט הדומה לו,ומה כללו של הפרטים הדומים בעניינם, ויודעים מה הבסיס והיסוד של כל פרט ושל הכלל, והוא הסכלות אמיתיית לא רק בעניני תורה, אלא בכל עניין שבעולם, וכמעט כל הטעותים והבלבולי דעות באים מהסתכלות שטחיית, שאינה מנתחת את מה שלפניה (חוץ מטעותים היוצאים מהגיון שאינו נכון, או מחוסר ידיעות אמת).

דבר נוסף שהכניס הגר"ח הוא שלא לירא מהקודמים ולא לישא פנים ולומר מכיון שהראב"ד והרבה ראשונים ואחרונים קדמוניים הניחו הרמב"ם או התוס' בצ"ע, א"כ סימן הוא דממה נפשך מישהו כאן הטועה. אלא הראה ולימד על דרך כל אחד מה הוא הבין בהסוגיא, ומה יש להבין שלא כמוהו, ושכל ההשגות הם תולדות של הסתכליות שונה, ואלו ואלו האומרים והמשיגים דרכיהם צודקים לפי שיטת ודרך הבנתם (ומדבריו למדנו כמה הרמב"ם העמיק בכל דבריו ליירד לעומקו ולהבין פרטיותיו, ואם כי אין זה אומר שהרמב"ם צודק בהכל, ואפילו אנוכי רואה הרבה דברים שהרמב"ם לא השיג בהם האמת (בפרט בעניני אמונה) וגם לא ידע הידיעות שיש כהיום).

אלו השניים הקודמים הם שתי יסודות גדולים שלמדתי מר' חיים בדרכי המחשבה (הראשון –לנתח לנתחים דקים כל פרט ופרט בכל עניין, ולהבין את הדמיון והכלל בינהם. ולהפשיט כל פרט וכל כלל לידע השורש שבהם,וכך בניין העניין משתלם. והשני –לא לדחות סתם דברי חבריי אלא לנסות וליירד לעומק מה שאומר, ולהבין מה טענותיי ומה טענויתיו בפרטיות, ולהבין נקודת המחלויקת על בוריה, ורק אז לראות עפ"י ההגיון הפשוט מי צודק, או היוכלו לעמוד דברי שתיינו ללא הכרע. ועם אלו השתי דרכי מחשבה עשיתי כאן הוויכוחים בנסיון להבנת דברי חבריי ובנסיון לבאר דברי עצמי, בפרטיות ועפ"י הגיון, ואם כי את פרטי ההגיון ומה הגיוניי ומה סותר לההגיון, לא למדתי מר"ח, ולדעתי הוא חסר מאוד בהבריסקע שיטה, מ"מ היסודות הם מהגר"ח)

והדבר השלישי שלמדתי מהגר"ח(בעניני מחשבה) הוא תגבורת ההגיון והשכליי על הרגשיי והטבע האנושיי. כי הנה ידוע שהגר"ח היה בעל רגש עצום, והיה בטבעו רחמן מאוד מאוד , וידוע שכל צרוע וכל זב בהעיר בריסק דליטא, אנשים שלא היה מיסתכל עליהם וידבר ויתקרב אליהם, היו מתגוררים וסמוכים על שולחן ובית הגר"ח, ויש הרבה סיפורי גבורת נפשו למען העניים והנזקקים, שממש ביטל כבודו וכל אשר לו למען ייטב להם ביותר. וגם ידוע שהקדימו בניו על מציבתו 'רב חסד' ל'שר התורה' לומר שצדקת פזרונו היה קודם אצלו בחשיבות לעויצם תלמודו. ואם כל זה כשהיה שוקל דברים שבהם נזקק לילך בדרך האמת (ואיני נכנס עכשיו למה היה השקפותיו, שזו סוגיא לעצמה) היה מניח לכל רגשיותיו וההרגשיים בצד, והיה מודד בפלס המחשבה וההגיוניי, מה צריך לומר ולעשות ואייך לעשותם, וכו. (וידוע המעישה שכשרצו לעשותו הפויסק בריסק, מה היה עם השאלת טרייפה ועם השאלות נשים, אייך ששכח לגמרי שאילו דברים שצריך להכריע בהם במהירות, והיה יום שלם שקוע בהלכות טריפות, וגם שלח לקרוא להאשה השואלת השאלת נשים, לחקור שוב אייך היה פרטי הראייה וההרגשה, אולי יש להחזיר הפסק ולהקל). ובזה אני הולך (וגם פה הלכתי) בכל דרכיי, להשים הרגשיות ודמיוניי המחשבה בהצד, במקום שיש לשכל ולהגיוניי לשלוט.

עכשיו לעניניינו, אתה טוען שאני לא מכיר הבריסקערס בפנימיות, ושאני סתם מתקיפם. ושתי טענותייך משוללים, כי אני מכירם היטב, וזוהי

ביקורתיי החמורה עליהם.

והתקפתי עליהם, בדין. ואפרש שיחתי, דהנה שמעתי ממו"ר (כבר החלטתי שלא להזכירו אבל וטיבותא לשקייה) דהיה פילוסוף אחד בדייטשלאנד ששיטתו הייתה, אשר בכל עניין שבעולם (בין בהתפיסה האנושיית ובין במאורעות העמים) יש שלושה מדריגות, 'הרעיון' עצמו (שעליו מדובר), 'ההיפך רעיון' (ענייני שליליות הרעיון והדעות הסותרות אליו והמגלים חסרונותיו), והשתלמות העניין הזה הוא ב'וולד הנולד מזיווג שני הראשונים' (שלוקחים הרעיון בשיתוף תיקון השליליות שבו, וכך הוא בניין אמת). ואני משתמש ברעיונו, כדי להסביר הבריסקע שיטה מתחילתה עד להיכן שהיגיעה כהיום.

ששם היה המהלך בהיפוך ובשישבוש, שבתחילה היה 'הוולד הנולד משתי הראשונים' ואח"כ היה 'הרעיון' עצמו, ואח"כ ועד היום הזה נשארו ב'שליליות הרעיון'. והיינו שאצל הגר"ח שהוא היה מחדש הדרך הזה (ואין משנה שמקורותיו היו גם מהבית הלוי, וגם מהגר"ח מוואלוז'ין, וגם קצת מהנצי"ב, ומעוד גאונים. אבל וודאי רובא דשיטתו היה מדיליה ממש) של דרך 'ניתוח הענינים ודקדוק הבנתם' בחיצוניות, בצירוף הצורך מ'הבנת העומק שבכל דבר' ולהיכן הוא הולך, ומה כוונתו להועיל בדרכי התורה והמצוות (ואיני אומר שאני מסכים אם הבנת הגר"ח מה הם הכוונות הרצויות ומה היא הרעיון האמיתי בהאמונה והמצוות, אבל הוא לפי הבנתו את כוונת רעיון האמונה והמצוות) והוא עצמו איחד בין הדקדוק והניתוח הדק היטב לבין ההליכה לקראת רעיון האמונה וההנהגה לפי מה שהוא סבר והבין. והוא ממש הוולד היוצא מבין ה'רעי ון' ו'תיקון שלילתו'. כי הרעיון של הניתוח בכל דבר הוא רעיון נכון ומועיל מאוד לדעת הכל על בוריו, אלא שיש חסרון בזה שמרוב דקדוק והתעסקות בהחיצוניות שוכחים העיקר שהוא תוכן השיטות והפנימיות העולה מהם, והיא 'שלילת הרעיון'. אלא שהגר"ח לרוב גדלותו הסכין לברוח מ'השלילת הרעיון' (הניתוחיי והדקדוקיי) ללכת גם לקראת הפנימיות, ולחברם כמשפט הדקדוק והעומק. ואח"כ בזמן הגרי"ז כבר נתמעט העיסוק בתוכן הדברים ופנימיותם והכוונה הנרצית מהמצוות ודקדוקיהן, והוא דבק רק בה'רעיון' עצמו של להבין בדקדוק כל גוף הלכה וכל מיימרת תנא או אמורא או ראשון או גאון, כדקדוקו, בפחות שימת לב להתוצאה ואייך היא תסתדר עם ההנהגה הרצויה (לפי הדור והבנתו), ואצלו עוד לא היה הדבר ב'שלילתו' ממש אלא שהוא זנח 'חיבור בין ה'עניין' לתיקון ה'שלילה', ונשאר עם ה'רעיון' של הגר"ח בחסרון תיקון הצד השלילי לו. אבל עכשיו בתלמידיו (של הגרי"ז) עד היום הזה, כלל וכלל לא מעניין אותם התוכן והכוונה הנרצית מההלכה או הסוגיא שהם עסוקים בה, הם מנתקים עצמם לגמרי מעניין הדור וחכמתו והידוע אצלו כהיום. והם נשארו עם ה'שלילה ' של רעיון הגר"ח בלבד.

ולכן כהיום הזה השיטה הזאת נשארה בחלק השליליי שלה, שיושבים ובונים תילי תילות של דקדוקים נוראיים בכל הלכה בהרמב"ם ובכל מיימרא בהגמרא, וכשאתה מדבר איתם על חלק שכליי תוכניי, וכגון –אתם כבר הרבה שנים עוסקים בדקדוקי הקרבת הקרבנות והמקדש, האם אפשר לשאולכם משהו על רעיון הקרבנות ועל רעיון מקדש בישראל, והם מסתכלים על השואל כנופל מהכוכבים, מה אתה עוסק בשטותים כאלו, ואין להקב"ה אלא ד' אמות של הלכה, ולא להתעסק בשום דבר זולת זה. –אתה שואל אותם אחר כל הדקדוקים בהלכות תפילה, והשתי דינים בהכוונה בשמו,ע, וגדר עומד לפני המלך, האפשר לשאול מעמכם מהי 'שכינה' ומהו 'המלך', והם חושבים אותך לבטלן המבלה ימיו בטפל תחת העיקר. את הימים נוראים שהם ימי מחשבה ועיון במלכות ה' ובתשובה, ובעוד דברים. הם מבלים ימים על גבי ימים בחיפוש האתרוג וההדסים ולולבים היותר מחמיריים, ומבלים כל ימיהם בחיפוש אחר התוהו והרוח וההבל. תפילין שבראש ושביד, שיש בו כמה פרשיות חמורות שבתורה, הייחוד, יצי"מ, ונגד המוח והלב, אינו מעניינם כלום תוכנו וענינו. העיקר שהשקיעו כל ממונם וכל זמנם באלף חומרות של הכתיבה וההנחה  . ובזה גמרו העניין. תקיעת שופר שהיא עניין זכרון והמלכה לפני ה', אינו מעניין אותם כלום הפנימיות אלא העיקר אלף חומרות בצורות התקיעה ובזה גומרים העניין, עד שהתורה כולה הפכה לעול וזרא. קרי"ש שהוא הדיבור והסיכום של כל העיון הפילוסופיי במציאות הבורא וייחודו, הם מעבירים בחזרה חולניית על כל תיבה ואות פעמים הרבה עד שהוא כטירוף ממש.חולי ה'נערוון' הם מפתחים בילדיהם ממש, ותחת חינוך הם מחלים בחוליי הנפש את צאצאהים. אפילו החומרא היתר גדולה אצליהם שהיא הדקדוק הנורא ב'פיקוח נפש' הוא לא בגלל מכירים בערכיות החיים, אלא הוא בא אצליהם מדקדוק של 'ספק', שהרי המצווה היחידה שנאמר בה שצריך לחפש אחר ה'ספק' הוא ספק פקו"נ, וא"כ כל ספיקות משונות וטירופיות שאתה מוצא בה, תביא ותחמיר.יש לי עוד הרבה לכתוב בענייני אלו. אבל אקווה שהנקודת ביקורת שלי הובנה הייטב, שלקחו השיטה נפלאה של הגר"ח והפכוה לשיטה מוזרה הפך כל עניין התורה והמצוות שהם 'דרכי נועם ונתיבותיה שלום'. ואני מכיר כמה זוגות אצלם שכל הקישור בין האיש לאשתו, הוא בגדרי דין וחיוב, וכל היום עסוקים במה הבעל מחויב להאשה ומה האשה מחויבת להבעל, ומי מקיים הכתובה כהלכתה וכדומה, דברים נוראיים ההופכים אנשים הגיוניים ורגשיי מזג לכעין רובוטיים מאובנים.פעם שאלתי לאחד מהם, הרי כתוב בפירוש 'אוהבה כגופו' ומה הייתה תשובתו -'איך אהב ניט ליב זיך אליין, ממילא ניט שייך במיר אוהבה כגופו'  (היינו -אין לי אהבה לעצמי וממילא זה לא שייך אצלי האוהבה כגופו), ובתשובתו זו מובן כל עניין הבין אדם לחבירו בבריסק, שחוץ מעניין הצדקה שהם כן מקפידים בו ביותר, אבל עניין הייחס בין אחד לשני הוא נורא ביותר, וכנ"ל שכתוב 'ואהבת לרעך כמוך' ואם אין כמוך (שהרי הוא מדמיין שהוא לא אוהב לעצמו) אין כבר אהבה לזולת.כשעניין כמו 'אהבה' הופך מרגשיות ל'דין' הרי שאפילו אוהב כאיוב הופך לשונא.

ולמשל היה מגזע בריסק, אחד שלא נפל בזה העניין, והגר"מ בן הגר"ח שמו, ואמנם עיקר ביתו ניהלה אשתו המשכלת, אבל התוצאה ממנו היה בבנו ר' יוסף דב (מאמריקא) שלקח את הדרך הפשט וניתוח של סבו וצירפם עםדרכי הגיון מחודשים לפי ערך זמנינו, והוציא תוצאות נשגבות, בהאמונה, והנהגת האדם, וחכמת הנפש האנושיית, ועוד דברים נפלאים, והוא דוגמה מפירות הנאים שיכולים לצאת משיטת הגר"ח והבריסקערס דפה, הם דוגמה אייך גם שיטות נפלאות יכולים להפוך ל'סם המוות' למי שלא זכה. ופעם ראיתי דרשה מר' יוסף דב, שהעיד על עצמו שמי שהעיר אותו ביותר לדרכו הנפלאה, היה חב"ד, שבשעה שאביו הגר"מ היה רב בחסלוביץ' היה שם חיידר של חב"ד בלבד והוא גמר שם כבר בילדותו התניא, ואפילו סביו הגר"ח בחנו על התניא, ואמנם הוא לקח מחב"ד הרעיון של החקירה באלוקיות ובכוחות הנפש האנושיית, ולא כל מסקנותיהם וחקירותייהם המופרכות, אבל כשחיברם ביחד עם שיטת סבו הגר"ח לנתח ולהפשיט כל עניין, יצא שיטתו המחברת יחדיו שתי שיטות שאחת משלמת חבירתה (ואמנם ראיתי ממנו דברים שאיני מסכים עימם, כי גם הוא מדבר הרבה על 'קול הנשמה' ודבריים רגשיים אחרים, שבבחינת ההגיוניי, נראה לי שאינו צודק , אבל דברים נשמעים ויש מה לדון בהם והם מלאים השכל ובינה, וחן   וניכר חכמתו ושיטתו שהייתה עמוקה ורחבה.

עכשיו הבנת את ביקורתיי, והאם אתה מכיר אותם לפניי ולפנים כמוני? יש בריסקע ווארט, שהאמונה היא במופלא, והייחוד הוא בידיעה הגלויה. ואם כי אני מסכים עם עקרוניות הווארט הזה, כי ההשגה בבורא אינה שייכת כי היא לא בהשגה האנושיית הגבוליית במה שניתן לה, וגם שהידיעה על בורא לתכלית היא הגיוניית מהמציאות הנגלית לנו (ככל אשר כתבתי באורך כמה פעמים בימים שעברו), אבל כשתשאל לבריסקער, מה היא הידיעה שיש בורא, הוא יאמר לך עיין ברמב"ם ביד ובמורה, וכשתאמר לו כבר הוכח במופתיות שאין אלו רעיונות וכבר נפלה רובא דרובא של תורת אריסטוליוס בבירא עמיקתא, א"כ מה לך שתאמין עפ"י מה שלא ידעו הקדמוניים, וגם האם אתה יודע קצת בדרכי ההגיון, ובחכמת הטבעיים שהיום יודעים? ההוא יצעק כויפר אפיקוירס, אסור בד' אמות, יינך נסך, ושאר הבלים, וא"כ אין אצליהם אמונה אמיתיית, כי הם לא חקרו במה שניתן לחקור ולהבין, ורק משמרים מנהג אבותיהם בידיהם, אז על איזה פנימיות תדבר, שמשמרת הפנימיות של העבר שאפילו חיצוניות אינה.??      
.

הגזמת, אתה בהחלט יכול לומר שהקב"ה לפעמים מביא ומגלה אמת על ידי הקטנים גם כן.
אבל בצורה גורפת כזאת, אין זאת אלא מצעירות ונערות הדעת שבך

אני רואה שלא הבנת דרשתי והעניין שרציתי לבאר בה. כי חסרתי האורך והבאתי בקוצר נמרץ, אבאר יותר עכשיו.

מה שאני טוען וע"ז התוותי כאן עם לומדת ועם יהיאור ועוד, שאין לומר אין אנחנו יודעים, א"א לידע האמת, לכל הגיון יש הגיון הסותרים אותו ועוד כלמיני טענות שנאמרו כאן. כי כל הטענות הללו סיבה אחת להם, והיא הדרך האנושיית הרוצה להיות חיה במה שנוח לה, בין עם זה הרגשת האישייות העצמאיית בלי להיות תלוי במישהו אחר, בין ההרגשה הפנימיית שאני סיבה לעצמיי ואין הוויתי תלויה בממציא אמיתיי, בין בהתרגלות להנראה לעיינים בשטחיות מבלי הרצון לירד לעומקי השכל ודרכי ההגיון החקריים, בין לנוחות החיים היותר חופשיים שהחיים מספיקות באמונה הם בכללם (כי יותר טוב לאדם להיות נוח לכל, לאמונה ולכפירה, הוא עושה מה שרוצה בלא עול, והוא גם טוב ומודה לבוראו על הכל ועושה המצוות בנוחיות לפי דרכו). וכל אלו הם בבחינת 'מנשה' כי הוא ממש - 'נשייני אלוקים' ו'נשייני את בית אבי שבשמים', והיא הדרך היותר גדולה והיותר מוסדיית בבגרות.

אבל יש הדרך האחרת שהיא באה בבריחה מהמוסכמות ומהמחשבה המסודרת והבוגרת, והיא 'אפרים' –הפרני אלוקים' 'בארץ עניי', שלעצמי אני עני בלא כלום ואין לי עמצמאות לעצמי, והוויתי בטילה לפני ההוויה האמיתיית 'מחויבת המציאות' הבלתי מושגת בכלום, והיא המפרני ומטיבה עמי ונותנת לי הוויה. וזה היה עניין אברהם שכפר בדרך אביו בכוח ההבנה ההגיוניית הזאת (של ראו מיברא אלה, בלא פניות עצמיות ושיקול אישיי, ומסר עצמו לכבשן האש) ולא היה כנחור אחיו הגדול שהלך אחר אלוהי תרח. וזה היה דרך יצחק שהלך לפני השם וגם הוא מסר עצמו למיתה עבור רצון ה' בביטול גמור, ולא הלך כישמעאל אחיו אחר השחוק וההנאה בכל השפע הגדול והעושר שהיה לאביו. יעקב שאביו היה עשיר מופלג מכל אשר לאברהם ומהמאה שערים שברכו ה', היה חי בגלות ורדיפות בהכנעה גדולה לפני ה' שהתפלל אליו בצאתו ובבואו ובמצרים, ולא הלך אחר שובבות לבו כעשיו אחיו שהייתה הארץ פרוסה לפניו, אלא היה איש תם (שלם במחשבותיו) ויושב אוהלים ומחשב ברומו של עולם. וזהו הכלל בישראל שיהיה החלק המחשבתיי וההגיוניי המוביל בהכנעה לידי ההסיקיי הפשוט, והנה בכל איש ואיש יש השתי חלקים האלו, היינו הרצונות האישיות והנטייה הטבעיית לעצמאויות ולחופשיות,ולחוסר עול, ולהרגשת האני סיבת עצמיי ואני מצוי באמת. והעבודה היא שלא ליילך אחר המנשה -נשייני הזה, אלא להקדים האפרים -הפרני אלוקים בעניי, ולהיות פורה בהרהוריו השכליים איזה היא הדרך הנכונה. וזוהי באמת הברכה של כאפרים שהקדימו למנשה.

.       
חבל חבל חבל.שיהיהלך הרבה הצלחה..-

תודה על הברכה, גם לך בהצלחה גדולה, ואיני פורש ממכם לגמרי, אלא לוקח פסק זמן מנוחה, כי חקירותיי רבים וגדולים, (ועל מה חבל חבל חבל?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 00:26 לינק ישיר 

אומר על דרך הכלל על אריכות דבריך.
אני מסכים עם עיקרי הביקורת שלך על הבריסקערס של היום.
אני מכיר אותם לא פחות ממך, זה שלא למדתי בישיבותיהם, עדיין לא הופך אותי ללא מכיר אותם.
לגבי הניתוח הפסיכולוגי שלך על חברי הפורום פה וכדומיהם אינה מחזיקה מים.
הדרשה שלך יפה, לא חושב שהיא קשורה באמת למנשה ואפרים, ובודאי לא זה מה שכתבת שם, ופעם אחרת תשתמש בלשון ברורה ומדויקת יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 08:49 לינק ישיר 

תורה ודעת
האם מצאנו בבריסק גם סינתזה ומבט כולל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 09:04 לינק ישיר 

אם כוונתך לחלק ההלכתי - אצל הגרי"ד כן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 09:35 לינק ישיר 

אומר על דרך הכלל על אריכות דבריך.
אני מסכים עם עיקרי הביקורת שלך על הבריסקערס של היום.
אז למה אמרת שאני מותח סתם ביקורתיי?
אני מכיר אותם לא פחות ממך, זה שלא למדתי בישיבותיהם, עדיין לא הופך אותי ללא מכיר אותם.
אתה הפכת עצמך ללא מכירם, כי אמרת שאני מדבר רק בהחיצוניות שלהם, ולא בפנימיות שלהם, ועכשיו אחרי שקראת דבריי, אתה חוזר בך, ואומר שאני צודק.

לגבי הניתוח הפסיכולוגי שלך על חברי הפורום פה וכדומיהם אינה מחזיקה מים.
מים?, לא אמרתי את זה על חברי הפורום כאן בדווקא, שרי אני חושב שיש כאן הרבה חכמים וחכמות, רק אחרי ששאלתי הרבה פעמים בהגיונייות, וענו לי בחמקמקות ובהלוך ושוב, אני אומר מה שאני חושב על הטבע האנושיי. אם יש לך להשיב על עיקרי האמונה שלי, תשיב, ואל תדחה בקש.
הדרשה שלך יפה, לא חושב שהיא קשורה באמת למנשה ואפרים,
אז אייך תיישב ה5 שאלות חמורות שהבאתי?
 ובודאי לא זה מה שכתבת שם,
זה מה שכתבתי בקוצר גדול, דוק ותשכח.
 ופעם אחרת תשתמש בלשון ברורה ומדויקת יותר.
כידוע יחדושי רבינו חיים הלוי' הוא בסגנון קשה כי היה קשה לו להפוך המחשבה מיידיש ללה"ק, וכנראה השפראך שלך הוא עברית מקטנות, אני מחפש הרבה מילים אייך לכותבם, אולי מחמת זה קשה לפעמים להבין הכוונה שלי, אשתדל בעתיד לחפש מילים מחודשים.

לבעלבעמיו
האם מצאנו בבריסק גם סינתזה ומבט כולל?
אתה מתכוון שאחר הניתוח, ייאחדו הדברים? וודאי. הרי זה מש שעזה ר' חיים, הוא גם כל עניין פירט ונתן ההגדר לכל פרט, ואח"כ לימד ההסבר במה הוא כלול עם הפרטים הדומים לו. (אני אמרתי בהלצה, שר' חיים היה עושה קודם 'הפשט וניתוח' ואח"כ עשה הכל 'כליל לאישים').

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:08 לינק ישיר 

תורה ודעת
אני מדבר על הכללה מסדר גבוה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 17:20 לינק ישיר 

תו"ד,

"אם אתה מכוון למעמד הר סיני? אז כך יש לנו במסורת, האם מישהו המציא זאת, וכולם קנו את השקר והנחילו לנו,? למה לומר כזאת, מאחר שאנחנו משימים דורות שלימים לשקרנים או מדומינים או טועים, בעוד שמאחר שיש מופת שיש בורא ויא"כ מהסברא יש לו רצון ותכלית מהבריאה, וא"כ יש עניין שלאדם יש תפקיד מה יעשה ומה לא יעשה, למה לא נקבל המסורת כאמת"

אתה מערב כאן שתי טענות.

א.      האם כולם שיקרו?

אין צורך לטעון כך. מספיק אנשי דור אחד שטעו וכולם אחריהם האמינו בדיוק כפי שאתה מאמין.

בזמנו פתחתי על כך אשכול "פרדוקס טיעון המסורת".

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2899532&forum_id=1364

ב.      מהסברה יש תכלית.

כפי שכבר כתבתי הסברה גם אם נקבלה, אינה מצביעה על התכלית ולכן איננה מחזקת את המסורת. במקרה הטוב טיעון המסורת מתאים לטיעון התכלית.

מאידך, זה מסביר מה גרם את הטעות ממנה השתלשלה המסורת.

ואם כבר מדברים על תכלית, נראה לי כי התרבות המערבית, מכוונת הרבה יותר לתכלית, מהתרבות החרדית, גם זו "הפתוחה" של מו"ר.

(מה כל כך "תכלית" בלחיות על חשבון אלו שאינם בעלי תכלית, ומה כל כך תכלית בהנאתו הילדותית של מו"ר ללעוג לכל הגויים ולהתמוגג מנחת איך היהודים התכליתיים חוגגים על חשבונם. העיסוק הזה בעליונות היהודים (חלק קטן מהם) על הגויים הוא פרק משמעותי במשנתו. (במו אזני שמעתי).

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 23:05 לינק ישיר 

לבעל בעמיו

תורה ודעת
אני מדבר על הכללה מסדר גבוה יותר.

יש למשל הרבה פסקים ברמב"ם ובהרבה ראשונים אחרים(וגם אחרונים) המפוזרים בכל מיני הלכות שלכאורה אינם קשורים זה לזה, ואין להקיש לזה מזה, ועפ"י דרכי ר"ח הוא מראה שהם בעצם על שורש אחד, כל אחד נפרט למקומו,

וכן יש הרבה רעיונות של הגר"ח או הגרי"ז או ר' יושע בער (הכוונה לאביו של ר' אברהם יהושע המכהן רה"י ברח' פרעס) (וגם מהתורות והפסקים של הגרי"ד מבוסטן)שהם כללים יסודיים כלליים ונוגעים בהרבה צורות בהלכות שונים.

לייתכן

תו"ד,

"אם אתה מכוון למעמד הר סיני? אז כך יש לנו במסורת, האם מישהו המציא זאת, וכולם קנו את השקר והנחילו לנו,? למה לומר כזאת, מאחר שאנחנו משימים דורות שלימים לשקרנים או מדומינים או טועים, בעוד שמאחר שיש מופת שיש בורא ויא"כ מהסברא יש לו רצון ותכלית מהבריאה, וא"כ יש עניין שלאדם יש תפקיד מה יעשה ומה לא יעשה, למה לא נקבל המסורת כאמת"

אתה מערב כאן שתי טענות.

א.      האם כולם שיקרו?

אין צורך לטעון כך. מספיק אנשי דור אחד שטעו וכולם אחריהם האמינו בדיוק כפי שאתה מאמין.

מה פירוש אנשי דור אחד שטעו? אתה יודע על מה מדובר על מעמד שהיו כל ישראל בו, ופתאום דור אחד האמינו בלי שאף אחד לא שמע מאביו או מזקינו או מסבתתו? והרי גדעון אמר אבותינו סיפרו לנו הנפלאות ממצרים, שהיו מספרים כל דור ליוצאי חלציו את הקורות אותם, ואייך ימציאו סיפור כזה גדול, ואף אחד לא יערער עליו?

בזמנו פתחתי על כך אשכול "פרדוקס טיעון המסורת".

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2899532&forum_id=1364

אני יעיין כשיהיה סיפק בידי, כי מצאו חן בעיני דברותיך.

ב.      מהסברה יש תכלית.

כפי שכבר כתבתי הסברה גם אם נקבלה, אינה מצביעה על התכלית ולכן איננה מחזקת את המסורת. במקרה הטוב טיעון המסורת מתאים לטיעון התכלית.

אני בעצמי דווקא לא מסכים שהקיום מצוות ותורה הוא תחלית, כי שמעתי ממו"ר שהרמב"ם עצמו כבר שאל מי צריך למצוות, הקב"ה? לא, ואנחנו (בלי שהיינו נבראים על ידו) גם לא כי הרי לא היינו כלל בנמצא. אז למה התכלית כאן, לא לנו ולא לו. אבל מ"מ נראה לי שעניין הבחירה באמת בעולם ובטוב בעולם, שהעיקרי באמת הוא ההודאה בבעל החכמה הנפלאה שבעולם, ונוסיף לזה ההשתכרות בטוב הנצחיי לעתיד. הוא יותר תכליתיי מלומר שסתם נוצרים כאן אנשים כדי שיתענגו כמה שנים (וגם יתייסרו) ויוסיפו לגלות כמה חקירות בעניין העולם ובעניין הנפש והחכמה של האדם, ואח"כ ימותו לעולם ועד. אם מניחים שיש בורא, וכנראה שברא לתכלית, אז עניין הצורת חיים שלא בפנייה לבורא נראה תמוה מאוד. אבל בפירוש קשה לי מה באמת התכלית בכל הבריאה.

מאידך, זה מסביר מה גרם את הטעות ממנה השתלשלה המסורת.

לזה אני מסכים, שיכול להיות שאנשים חיפשו תירוצים לסיבת העולם, אבל האם לא הוקשה להם קושיית הרמב"ם הנ"ל, לא יברא ולא ייצטרך אף אחד להעולם.

ואם כבר מדברים על תכלית, נראה לי כי התרבות המערבית, מכוונת הרבה יותר לתכלית, מהתרבות החרדית, גם זו "הפתוחה" של מו"ר.

בוא נעזוב המו"ר, ובכלל החלטתי יותר שלוא להביא דברים משמו, זה לא מתאים כאן לרוח הדברים, מעכשיו אני אומר הכל מדעתי בין מה שחשבתי בעצמי ובין מה ששמעתי מאחרים (ובכללם מו"ר).

(מה כל כך "תכלית" בלחיות על חשבון אלו שאינם בעלי תכלית, ומה כל כך תכלית בהנאתו הילדותית של מו"ר ללעוג לכל הגויים ולהתמוגג מנחת איך היהודים התכליתיים חוגגים על חשבונם. העיסוק הזה בעליונות היהודים (חלק קטן מהם) על הגויים הוא פרק משמעותי במשנתו. (במו אזני שמעתי).

נכון.וההסבר כמו שכתבתי למעלה, שהעיקר מה שכואב לו זה מה שעושים משבעים שנים שרבהם עמל ואוון ומקצתם הנאה כזאת או אחרת, לתכלית גדולה. (וגם הוא מודה שתכלית התו"מ הוא תמוה, וכהנ"ל מהרמב"ם)

ואדרבא אשמח לשמוע מחכם כמותך, מה נראה לך תכלית להעולם. (ואיפה החכמה לומדת שכבר לא משמעת דברי חכמתה, ובפרט במה היא רואה תכלית העולם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2012 14:01 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:

. (ואיפה החכמה לומדת שכבר לא משמעת דברי חכמתה, ובפרט במה היא רואה תכלית העולם)

לומדת חזרה קצת לעסוק בתכלית בעצמה, במקום לדון עליה כאן.
ובאותה הזדמנות היא מודה להשם יתברך ולכם
שהעצבנות עזבה את האשכול הנקרא על שמה
ועברה לגור באשכול על התקדמות לימוד התורה אצל חרדים.
וזה ממש אידיאליש בעיניה, הריאליש הזה.
או כמו שכתב פעם יתכן:
אשרי לי מיצרי ואשרי לי מיוצרי.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 12/01/2012 14:08:16

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 21 22 23 ... 31 32 33 לדף הבא סך הכל 33 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.