בית פורומים עצור כאן חושבים

לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/1/2012 08:46 לינק ישיר 

יכול להיות, אדרבה זה רק ראיה הוכחה וכוו' שצריך לחשוב קצת יותר רחב ולא בצורה כזאת מצומצמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 08:47 לינק ישיר 

אני חש שיש כאן מלכוד, בונים תיזה שאמורה לכלול את הכל, וגישה זו מובילה דווקא לצמצום מופלג. יש באמתחתי דוגמאות אבל גדול כבוד הבריות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 08:54 לינק ישיר 

דברי הרב מיכי שפגשתי באשכול ישן.
תרמו לי הרבה מאד, גם אם לא עם כולם הסכמתי.
מומלץ.

ייתכן,
אכן שאלות נכבדות. תקצר היריעה מדיון בכולן יחד, ואשכול שמנסה לדון בשרשרת ארוכה כל כך בבת אחת, אחת דינו להתברבר.
אבל אנסה להתייחס כאן לכמה מהנקודות שאפשר:
גילוי נאות: איני יודע מהן ישיבות קדושות, ואיזו ישיבה אינה קדושה. לפחות את הסמנטיקה המטופשת הזו כדאי היה לזרוק לפני כל השאר.

א. הערה מתודולוגית: לא ניתן להוכיח כלום, לפחות לא באופן שאינו תלוי בהנחות יסוד (=מושכלות ראשונים). והנחות יסוד לעולם הן לא מוכחות. הדברים אמורים גם לגבי 'הוכחה אמפירית'. אין הוכחה אמפירית לכלום, וכבר עמד על כך דייויד יום. כל תצפית שלנו היא על מקרה פרטי, וההכללה היא לעולם ספקולציה שלנו. לכן כשאתה מדבר על הוכחה, כנראה כוונתך למשהו לא במובן הלוגי הצרוף. לוגיקה לעולם אינה מוסיפה לנו מידע.
כעת אוסיף ואומר שהחינוך לפיו אמונה חייבת להיות וודאית הוא הרסני ושקרי. אמונה אינה יכולה להיות וודאית, כי אין שום טענה בעולם שאדם יכול לטעון אותה באופן וודאי לחלוטין. כאדם כל אחד מאיתנו חשוף תמיד לאפשרות שאולי הוא טעה. הדבר נכון גם לגבי אמונה דתית, כמו גם לגבי חוקי הטבע, או כל טענה אחרת. בגלל החינוך הזה, ישנה נטייה לאנשים לחשוב על עצמם שהם לא מאמינים, כי הם מגיעים למסקנה שאין להם הוכחה ולכן האמונה שלהם אינה וודאית. אך זוהי טעות. אנחנו לא אמורים לחפש הוכחות אלא שיקולים של סבירות, בדיוק כמו במדע.
בהסתייגויות הללו, למיטב שיפוטי, שאלת קיומו של הבורא דווקא כן מוכרעת בצורה די ברורה על ידי היגיון. הטיעון הנדוש (הפיסיקותיאולוגי) שאם יש משהו מורכב ההנחה שלנו היא שהוא נוצר על ידי מישהו עדיין מחזיקה מים. האלטרנטיבות, כמו אבולוציה וכדו', בניגוד למה שחושבים רבים, אינן יכולות להסביר זאת (הן רק מעתיקות את השאלה אחורה: מי יצר ומכוין את חוקי הטבע שבתוכן מתנהלת האבולוציה).
האפשרות לטעון כל מיני טענות משוללות בסיס שפותחות ב'אולי', קיימת גם כלפי מדע, או כלפי כל מידע אנושי אחר. אולי בפיסיקה לא נכון להסתמך על מדידות במעבדה, בניגוד לכימיה? אולי העולם כולו לא כפוף לחוק הסיבתיות (שקובע שלכל דבר יש סיבה), שנוהג רק כלפי יישים ואירועים בתוך העולם? אולי ...
בשורה התחתונה אנחנו מיישמים את עקרון הסיבתיות בלי הצדקה בכל התחומים, ולכן נראה לי שברירת המחדל היא ליישם אותו גם לגבי שאלה זו. ייתכן שדווקא כאן הוא לא נכון, אבל חובת הראיה היא על הטוען זאת.
ב.  אין ספק שחובת ההוכחה היא על המאמין. מי שטוען לקיומו של משהו, הוא שצריך להוכיח. אבל יש לזכור ש'הוכחה' אינה דווקא הוכחה לוגית (ראה למעלה). כשאני רואה מולי קיר ומישהו אחר מכחיש את קיומו, חובת הראיה היא עליי. ועדיין אין לי ראייה, פרט לכך שאני מאמין למה שאני רואה. לי די בזה.
מאידך, כישיבה בוחר, חשוב להבהיר לך ששאלות חובת ההוכחה הן דיון עקר וחסר ערך. בד"כ מי שלא מאמין בקיומו של אלוקים, לא יתחיל לקיים מצוות בגלל שחובת הראיה היא על האחר. השאלה היא מה כל אחד מאיתנו חושב, ולא על מי חובת הראייה. מה שהאינטואיציה שלך אומרת זה מה שאתה חושב, וחובת הראיה היא על מי שמנסה לגרום לך להכחיש את האינטואיציות שלך. זה כאשר אתה מנסה לנטרל את ההשפעות של החינוך וכדו' (עד כמה שאפשר). אין לנו כלי אחר.
ג. אתה שוב מבליע כאן הנחה סמויה כאילו יש לנו אפשרות להיסק מסקנות בלי אינטואיציה או תחושות בטן. אבל זו טעות. לכן בנושא כל כך רציני, אי אפשר להתעלם מהאינטואיציה. אין לנו כלי אחר, ובכל תחומי חייך אתה משתמש רק בו. אין אלטרנטיבה. אם אתה לא מאמין לכלי הזה וקורא לו תחושות בטן אל תקבל גם את המסקנות המדעיות. כל היסק לוגי בנוי על הנחות יסודיות שהן תוצרים של אינטואיציה.
אתה צודק, שכדאי לנטרל את מה שהשפיע עלינו השפעות מוטות (עד כמה שאפשר, ולעולם אי אפשר לעשות זאת לגמרי. זה נכון גם לחילוניים וגם לכל אדם אחר). בניגוד אליך, אני לא רואה את החינוך הדתי כהטייה של האינטואיציה, אלא כמה שמפגיש אותי עם דברים שהחילוני לא פוגש. מה שלא פגשת לא תוכל להכיר בקיומו. אדם באפריקה לא יאמין שניתן להגיע לירח. ואילו אדם מערבי שלא ראה חלליות במו עיניו, עדיין מוכן לקבל את עובדת קיומן. האם היית קורא לזה הטייה חינוכית שלנו, ומציע לנו להסתמך על האיטואיציה הלא מוטה שלנו (כמו ילידי אפריקה)? לא כל חינוך הוא הטייה.
האינטואיציה שנוצרת בעקבות החינוך הדתי, בעיניי היא נכונה. ראיה לדבר, יש לא מעט דברים שחונכתי עליהם וזרקתי אותם כי הם לא נראים לי. כך שאני לא כפוי לכל מה שחינכו אותי. וגם אצלך אתה רואה את אותה תופעה, כפי שאתה עצמך מעיד על עצמך.
ד. אין לי מושג מה הבורא רוצה, פרט למה שהוא אומר לנו בתורה (אם אתה מקבל את העובדה שהיא ניתנה. ואם אתה לא מקבל זאת - אז מה יש לדון מה הבורא רוצה. וכי מישהו טוען שהיתה לו התגלות אחרת). הטיעונים על נהמא דכיסופא ואחרים נראים גם לי טיפשיים. אלו המצאות של אנשים שמיועדות להסביר לבני דורם בשפתם רעיונות מופשטים. אכן, היום זה לא נשמע ממש משכנע.
אגב, טענת הרמב"ם שהאדם אינו תכלית הבריאה, גם היא אינה תורה מסיני. למה אתה מאמץ אותה כל כך בהתלהבות. דווקא לי היא נראית מאד לא סבירה.
אין לזהות את האמונה והמסורת שבידינו עם עמדות ורעיונות של אנשים (חשובים ככל שיהיו) לאורך ההיסטוריה.
ה. אתה מחפש היגיון למשהו לא נכון. האנושות כן נחשפת להוראות שנוגעות אליה. בני נוח אמורים לקיים את מצוותיהם ולא את המצוות שלנו, ולכן הם נחשפו למה שהם צריכים. זה לא שיש בידיהם רק חלק מהמידע. אם מישהו מעוניין ביותר, הוא יכול להתגייר ולהצטרף למי שמחוייב בכל המערכת.
העובדה שיש קבוצות שונות שמחוייבות בהיקפים שונים של חיובים אינה מופרכת. כהנים חייבים ביותר מצוות מאשר ישראלים, גברים מנשים וכדו'. הטענה היא שכך צריך להיות בעולם, שרק קבוצה אחת תקיים את המערכת במלואה, והשאר מקיימים מערכות דלילות יותר (לא כל עם ה' נביאים, או כהנים). איני רואה בזה בעייה עקרונית.
העובדה היא שעם ישראל השפיע מאד על התרבות שסביבו, וזה קרה רק בגלל שהיא לא היתה נחלת כולם. זוהי המשמעות של קיומה של קבוצת עילית שנושאת את המערכת על גבה. לאחר שההשפעה המבורכת הזו התפשטה, באמת שאר הגויים התקרבו מאד אלינו, וכיום נראה לנו לא הוגן שהם לא היו חלק מאיתנו. אבל בראייה היסטורית אני דווקא רואה בזה היגיון רב.
ו. הסיפור על מעמד הר סיני אינו מחזיק מים מצד עצמו ברמה של וודאות. אבל הוא מצטרף לשיקולים נוספים (כגון קיומו של אלוקים שברא את העולם, ולכן זה כבר פחות מופרך שהוא מתגלה ונותן תורה. אם אתה דן בזה מתוך תפיסת דף חלק, הטענה הזו נשמעת יותר מופרכת. וכגון שזו ההתגלות הראשונה שלו, שה'אחרות' - נצרות ואיסלם - באו בעקבותיה).
ז. העובדה שכל אדם מחזיק בדת בה נולד אינה ממש נכונה. אנשים משנים את דתם, או נוטשים אותה לטובת אתיאיזם. היית יכול להעלות את אותה טענה כלפי האתיאיזם: הוא לא נכון, שהרי מה מופלא הדבר שרק מי שנולד בבית כזה הוא כזה. יש השפעה לחינוך ולחברה שלנו, אבל זה לא אומר שאוטומטית צריך לזרוק אותה.
מעבר לזה, אני דווקא מקבל את טענתך במישור המוסרי. לא סביר בעיניי שהקב"ה יבוא בטענות לגוי שנולד בכפר איטלקי או פולני, למה הוא קיים את מצוות הנצרות ושמע לכמרים שלו. כך הוא נולד, זה מה שהיה נראה לו נכון  ומובן מאליו, וכך הוא עבר את הקב"ה עצמו. לכן לדעתי דת היא צורה חברתית לעבודת השם, והצורה היהודית היא הצורה הזו (אוה צורות הללו). לאחרים יש צורות אחרות. השיח הפנימי שלנו, כאילו האחרים כופרים משוקצים, יש לה מטרות פנימיות, וכך יש לראות אותה.

מכאן והלאה אלו שאלות שתלויות בשיקול הדעת. אבל לאור מה שנאמר עד כאן, לדעתי הסבירות לגביהן שונה ממה שאתה מתאר. בשורה התחתונה מה שקובע הוא סבירות ולא הוכחות (לוגיות או אמפיריות). לכן יש היגיון לקיים תוכו אכל קליפתו זרק.

אוסיף רק נקודה אחת, כי היא מתקשרת למה שכתבת למעלה. אין לזהות את הגדוילים עם גדלות. גם אנוכי הקטן כמי שכן מאמין במערכת, ציינתי לדברי הרב שטיינמן כמשהו מופרך, ועוד הוספתי לגבי סיפור ר' חיים קנייבסקי והגן בקרית ספר. אכן, לצערי רבים ממי שמוחזקים כיום להיות גדולים אינם באמת בני אדם גדולים (לכל היותר הם מחזיקים לא מעט חומר תורני, אבל שיקול הדעת שלהם בעייתי מאד). אבל דומני שזהו תוצר של דתיות שסטתה מהדרך, והסתגרה בתוך גן עדן (או גיהינום) של שוטים. זה אינו משנה את יחסי העקרוני למסורת שלנו, אם כי מעורר אותי ליתר סקפטיות לגבי אגדות ונספחים שונים שהצטרפו אליה. גם בזה יש לקיים תוכו אכל קליפתו זרק. הרבה פעמים אנחנו מגבשים את יחסנו למערכת בגלל כל מיני כשלים שאינן מהותיים לגביה, ולא מקיימים תוכו אכל קליפתו זרק. אגב, זה בדיוק מה שעושה המחשבה החרדית למדינה ולרעיון הציוני וכדו'. שוללים אותם בגלל תופעות כאלה או אחרות, בלי לקיים תוכו אכל קליפתו זרק (ואיני מתווכח כעת מה התוך ומה הקליפה, ואם בכלל יש כאלה).

כפי שכתבתי למעלה, לנהל דיון מפורט בכל השאלות הללו זה בלתי אפשרי. אם תרצה לדבר אשמח לעשות זאת באופן אישי יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 09:02 לינק ישיר 

כיהודה ועוד לקרא,
אני אוסיף ברמה הנמוכה שלי, אני עוקב אחרי ידידינו 'תורה ודעת' וראיתיו במשך התקופה האחרונה שהוא פה בפורום מדבר על הכול, והכול מתוך החלטיות וברירות,
והשאלה שהוא צריך לשאול את עצמו,
האם זה לא הפסד עצום ה'החלטיות והברירות' זה הרי לא נותן לו שום אפשרות אמיתית לשמוע רעיונות ודרכים חדשים, כי הרי מה שהוא יודע הוא כבר יודע, מה שהוא יחקור מעצמו הוא הרי יחקור, אבל למה לא תתן לעצמך להקשיב לאחרים באמת,
לא כדי להסכים איתם, אלא כדי 'לשמוע', הרי כמדומה שהוא לא הראשון שחשב על השאלות, וכנראה גם אחרים חשבו על השאלות,
למה לצאת מנקודת מוצא שכולם לא חושבים באמת מדומיינים מטעים את עצמם וכוו',

אם הבנת ככה את דברי שאתה עוקב אחרי, אז לא הבנת אותי כלל וכלל כראוי, אני לא טוען את דברי בנחרציות, כי אני חושב שרק אני הצודק ולא אחרים, תראה את זה תמיד בדבריי (ולמשל בהודעה האחרונה ללומדת על הפראקטישע שאיילה, מה כתבתי שאני יודע שאולי כל ההגיון שלי ניתן לסתירה כבר היום או למחר), רק אני אומר דעותיי בנחרצות, כי באמת אני חושב שמההגיון כך יוצא, ואדרבא אני מאוד יודה לכל מי שיביא סתירה הגיוניית לדברי, אלא שטענות כמו מהנשמה ומהאינטואיציה, אינם טענות אצלי עד שיבררו בעליהם את מקחם. (וכדאי לך לראות את דבריך בתחילת אשכול זה, שכל התגובה שלך הזאת מתאמת להיות מוגבית לך בעצמך, אלא א"כ כבר נשתכנעת על אור הנשמה מלומדת, ואז אתה צריך להודיעינו, כדי שנבין מה אתה אוחז כיום.
אולי יש אמת בדבריהם,
אולי חצי אמת,
אולי הבעיה היא לא רק בדברים, אלא בגישה, בסוג המחשבה, בקיבעון הלוגי הטהור והיבש שלתוכו אתה יוצק את הכול,

אדרבא תסביר אתה, אייך אפשר להבין דברים או לתת להם תוקף אמת או בכלל לדון בדברים שלא בלוגיות,המעילה בלוגיות שהיא שפה שמי שמשתמש בה באמיתותה היא שפת הכל, אבל הרגשיות והמורגשות האישיית בכל אחד שונה, וגם אין לה בסיס אמת חוץ ממה שמסתמכת על עצמה בלא תוקף אחר.
אתה חוזר על עצמך בכל הטענות סביב אותו נושא,
האם באמת החכמה התחדשה רק בדור האחרון, ועד היום במשך אלפי שנים כולם היו טיפשים.

אולי במקום לדבר סתם, תתחיל לטעון טענות הגיוניות ולא להיות מאלו שכל וויכוחם הוא מה היה במאה ה15 או מה היה לפני 3000 שנה בלי שיודעים מה קורא היום
.
מה התחדש בדור שלנו שפתאום כולם נהיו חכמים,

מה שקרה, הוא שאנשים הפסיקו להיות פתאים, והפסיקו להאמין לכל מה שסיפרו להם, והתחילו לבדוק איש איש בכל מה שנמסר, והראיה מכל חכמת הטבעיים, שכל מה שהיה ידוע בעבר, ואפילו ע"י חכמים כאריסטוליוס והרופאים הקדומים והתוכנים הקדומים, כמעט הכול נתברר כגאוניות ממש אבל תלוש מהמציאות לגמרי, (עד היום יש איש באונגרישע אייזער(וולדמן) שמוציא ספרים להוכי שהשמש מסתובבת סביב הארץ, ומביא פירכות לטענה הנסברת היום), והחידושים האלו נתבררו לא רק בטבעיים אלא בכל מחשבות האדם ובכל חכמת הנפש.
(גם ר' לייזער לא הבין שממתי שנולד וכבר קודם לכן,נשתנו הרבה דברים ולא כולם ינקו חכמתם מהמלמד דרדקי בחיידר)
תשאל את עצמך שאלות מסוג שיאפשרו לך כיווני חשיבה וערוצים חדשים,

אדרבא תביא כיוון מחודש
ואולי ואולי קטן אבל, יש פה כמה טעיויות בהנחת יסוד אשר גורמים לטעויות שרשרת.

ממש אודה אותך אם תחיל להראות גדליך וידך החזקה במה אני טוען, רק לא לפזר הטענות אלא להתחיל הנרודה אחת, איזה שתבחר.

עד כאן בדברים הקצרים האלו.

ללומדת

לתורה ודעת - זה נגד ה'הסכם' שלנו, שאתה מתווכח בטרם נפתחו ערוציך. בטרם למדת את השפה, שאנו מנסים ללמדך פה בתנאים מענינים שזהו אולי נסיון ראשוני, ללמד מישהו את הדבר באתר פתוח. אז בוא תתמסר לנסיון, ותפסיק לתהות ולשאול, ופושט תפתח את כל חושיך ותיכנס לענין ברוגע. בשלבים מאוחרים יותר אסכים לענות על הכל כמיטב יכולתי, וכמובן שמיטב יכולתי לפעמים לא יספיק לך, והשם יזמן לך את התשובות איך שיזמן. נראה לי שאני נותנת לו קרדיט הרבה-הרבה יותר רחב משאתה נותן לו, בכל ענין. האלוקים שלי הרבה יותר רחב, יצירתי ואינטלגנטי מהאלוקים שבתפיסתך. הוא נתן לנו קרדיט כה רחב, אמון כה משמעותי, חייב להיות שהוא רחב פי כמה וכמה וכמה. ולא יושב שם מפוחד ומכווץ ממעשינו ומדרכינו. מה שטוב לו - טוב גם לי.
אומר האמת, אני כבר לא בטוח בעייסק הזה, כי רק אמש נוכחתי, שהוויכוח בינינו עמוק ביותר, את רואה הכול ממבט רגשיי וחוויתי, אני לא מצליח להבין מה לכול ההרגשיים אם המציאות ואם דיונים בדברי חכמה ואמת, ההרגששים הם מתוקים ומענגים ומשחררים ומנקים הראש ומחממים הלב, אבל אייך אפשר לדון על חמה מסתובבת סביב הארץ או להפך מכל אלו, ואייך אפשר לדון על האם העולם מעצמו עומד מעולם ועד עולם אם לאו, מכל אלו, וגם דברים שנוגעים לבחירה אייך האדם בוחר בכלל ואייך מטה עצמו לצד זה או לצד אחר בספק השקול, ומה בכלל הצדדים מה טענויתם ומה תוקפם,ומה היא הנשמה המחשבות וההרגשיות או אייזה ממשות רוחנית, ומה מוצא המושכלות הראשוניות מהיכן צמחו ומה מהותם, ועוד המון שאלות כחול הים, אולי כל המנטרעס האלו עוזרים לברוח מהעיסוק בשכליי ולהתחיל לפנטז ככל העולה על הרוח, אבל אינם יכולים לעזור במאומה ללוגישע פרובלעמען, תארי לך שתבחרי להיות מעדעצינע ד"ר ותתחילי לפתור בעיות ברפטאה ע"י מאנטרעס לך אולי יהיה כייף אבל לחולים לא בדיוק, או שתנסי לפטור מתמטיקע פרובלעמען במאנטרעס, התוצאות כנ"ל. צריך לדעת מה לשכליות ומה לרגשיות, מהנדס שינסה לתכננן הבית במאנטרעס, ישאר לגור ברחוב, וכך גם מהנדס דיעות שחושב שע"י מאנטרעס הוא יצליח לבנות דעות אמת, ישאר עם תחושיות והמצאות על הכול, ובלי שהם קשורים להמציאות כלל.

לענין ילדי או תלמידותי - אענה כך: אנו מחנכים ילדים בדרך המסורה, בהשענות מוחלטת על גדולי ישראל
מי הם גדולי ישראל? אלו שלא חשבו מעודם מחוץ למה שרבותיהם לימדום? מי שמעולם לא נתווכח עם פילוסופיים בני זמנינו אינו כי אם תוכיי החוזר ומדמיין מעצמו להצדיק דרכו. את יודעת שבזמן חז"ל נתווכחו עם חכמי יוון, ואיני יודע מי צדק אז, אבל נתווכחו, היום כולם מסתגרים בקונכיותם, וצועקים על כל שאלה כפירה אפיקורסות גאווה (הקהלות יעקבה כתב לבחורים ששאלוהו שאלות באמונה שהם בעלי גאווה, היש תמימות גדולה מזה?) אני רוצה שם אחד של מי שאת חושבת שהם גדולי ישראל, שאני בעצמיי יבוא אליו ויתווכח עמו בעניני תורה ואמונה, כבר נתווכחתי עם גדולי ישראל גאוניים על ענינים אלו, ובמחילה מכבוד גאונותם, הם עדיין בחיידר, אולי הם גאונים בגמרא או בהלכה, אבל בהלכות דעות הם קטני ישראל ממש. תביאי שם אחד ואני ברגע הפנוי הראשון מגיע אליו. 

ועל מה שקיבלנו בן מפי אב.

כברכתבתי מאה פעמים, זה שבמקרה אבי הוא יהודי ולא הודי ולא אפגני ולא תורכיי, מראה שאין למסורת אב לבן כלום מבלי בדיקה הגיוניית.

גם אותי חינכו כך בצעירותי. לא לבחון אמונה לוגיש ולא לשמוע קולות נשמה. כאשר גדלים הילדים ובאה אליהם דעת ונשמתם נוכחת בהם יותר, קורה אחד מן השתיים. אפשרות א' - שטוב להם בדרכים שחונכו והם דבקים הלאה בהכל, מצויין. ורבים וטובים ונפלאים הם כאלו, אנשים חכמים ועשירי נפש, עובדי הבורא ביראה ובאהבה ובשמחה וברצון, עמלים לעשות רצונו בלבב שלם, ומתפללת שישים חלק ילדי ותלמידותי עמהם,

למה שלוא תתפללי שיהיו צאצאיך שוטים בלי סבל? כי את רוצה שיהיו בנייך מצליחיים. הוא הדין באמונה,מי שמאמין בלי הגיון הרי הוא שוטה באמונה. למה את רוצה שבכל ענייני העולם צאצאיך יהיו כשרוניין ומוצלחים ובעניני אמונה שיהיו שוטים וקטנים? אני טענתי לך, איין כל ערך לאמונה אם היא לא מדעת, אמונה של מי שתולה דעתו באחרים, היא אמונה פחדניית שאין לה כל שוויות כלל, אם את חושבת שאנחנו נמצאים כאן בעולם בשביל איזה תכליית עבודה, אולי את סוברת שהעיקר כאן לעבור בשלווה את מסלוליות החיים, מבלי עבודה, אאת צודקת, שיהיו תמימים באמונה, וירקדו סביב דעות רבותיהם, ובלבד שלא יחשבו, האם לעצמך גם היית מאחלת חיי אמונה של צמצום הדעת?.

באשר זו דרך בטוחה וקולה יותר. איני מזלזלת באנשים כאלו כלל כמוך, אלא מביטה בהם בהערכה גדולה. ולא אכפת לי אם בעיניך הם כגויים שאינם בוחרים אלא הולכים בדרך אבות. כל עוד שדרכם טובה ומביאה אותם להשתדלות לטוב ולמזוכך, אשריהם ואשרי הוריהם ורבותיהם. 

במה אשריהם? בזה שהם נולדו בלא אמונה ומתו בלא אמונה, ובין שתייהם דמיינו כמה טעותים?
אפשרות ב' -  שהם שואלים שאלות וזקוקים להוכחות לוגיות או לרגשות ולאינטואיציה וכו', ואז השם ינתב להם דרכם והם ימצאו מה שנשמתם מבקשת. אולי יאזינו לרב נויגרשל ואולי לך או לרבך ואולי לי או לרבי או לשיטה ולקו אחרים,ואולי יתהפכו על משכבם בבקשת דרכם אל השם,  ילדים אינם שלנו אלא מופקדים בידינו לעשות את הטוב ביותר שאנו יכולים ושה' מזכה אותנו. ובשלב שבו הם ישאלו שאלות כמו שאתה מעלה פה, זה השלב שבו הם מנתבים דרכם בס"ד. ה' מאמין בהם, גם אני. ואם יטעו - יתקנו אחר כך. נכון, גם אני טועה הרבה, וגם שם ה' עמי, ואחר כך מתקנת, בפעם השניה או החמישית או המאה. אם אין צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא, בוודאי פשוטים כמונו. ככה גדלים. ככה עומדים על ד"ת ועל דברי העולם כולו. ה' עמנו שם. זה רצונו. זו הנהגתו. זה איפשורו.

גם אני טוען ה' עמנו, רק שהוא בכלל רוצה דברים אחרים לגמרי ממה שאת סוברת.

החוויה אינה הקרבת קרבן. בטלו הקרבנות ולא צריך להקריב קרבנות. והעבודה אינה בניצוח המאבקים בעיני, אם כי גם זה נחוץ לפעמים. העבודה, מעבר לקיום תורה ומצוות,
ומה הם קיום המצוות עצמם, לא המאבק השכליי על קיומם ועל עניינם? החפץ לה' בזבחים ואילים, חפץ לו בלשמוע דברו, שגם בהמעה המצוות הם המאבק התמידיי האם לשמוע דבר ה' בפרט זה או בעניין זה, וכדומה.

(להשתדל מתוך רצון ומשמעות וכוונה), שזה הרבה מאד ומרכז את עיקר העבודה, בכל זאת בהגדרה רחבה העבודה היא להביא טוב ואור לנו ולסביבה, להיות מחוברים לתדר של הבאת אור וטוב, לזכות לעשות את רצון השם כמו שתופסים אותו, ולחיות חיי רוח עם נוכחות אלוקית-נשמתית גבוהה. ואתה שוב מנסה לנחש מה יהיה כשתהיה בהלוך נפש אחר, והניחושים אינם תקפים. כמו שכבר הסברתי הרבה.

תתבונני את מה הוא עבודה בלא מאבק בחיריי.

עכשו הכל ענין של הסתכלות. גם אני קראתי פה בעיון רב ובהנאה רבה את האנשים, והייתי מסכמת בצורה שונה גם את משנתו של דינו, של מימוני, גם את של יתכן וגם את של פרזנט.וגם את שלי. את שלך סיכמת יפה. יותר מזה - בהסתכלות פנימית, רחבה,  חילוקי הדעות בין הדמויות המרכזיות פה אינם כה גדולים כפי שנראה. וכשמציגים פה טיעונים מציגים בחידוד ובקיצוניות, ומתעלמים מהדברים המוסכמים, לצורך הויכוח. ולפעמים הם גדולים ממה שנראה. אני קוראת הרבה בין השורות ורואה לפעמים איפה הכותב עצמו לא מסכים עם דבריו ואיפה הוא כן מסכים עם הזולת למרות שתוקף. מכל מקום, אתה רואה את האנשים הללו בצורה מסויימת, אני רואה אותם אחרת,

אשמח שתראי בקצרה מה הוא הכיוון שאת רואה אותם, כי מרגע לרגע מתברר לי, שהכול כאן מושתת על טעויות ביסודיי הדברים.

והיות שאיננו מכירים פה בנ"א רק ניקים, לא נדע אף פעם מי ומה צודק.

למה? תכתבי כאן למשל לייתכן שגם את מודה שהוא לוגיש מאוד, אייך את מבינה אותו, ונראה מה דבריו, כבר למדתי ונתרגלתי בסגנונו ונראה לי שהוא הרבה יותר נחמד ממה שנראה בהתקפותיו (ועל פרזנט בכלל אני תמה עלייך, הוא הרי טוען את מה שכתבתי, בכל דבריו באלף צורות)

וזה גם לא חשוב. להרגשתי לו היתה נערכת הכרות כזאת, היו לך הפתעות גדולות. יתכן כמובן שאתה הצודק וההפתעות היו מנת חלקי. זה בלאו הכי מצב דמיוני אז לא משנה.

דווקא מעניין אותי אם אני צודק אם לאו, כי אם אינני צודק, חבל לי להעביר כאן זמני לריק, אם בין כך אני לא מבין אחרים, ואחרים לא מבינים אותי.אז לכשיהיה לך זמן פנוי בבקשה תקחי את 'יתכן' ותסבירי דעתך בו, ונשמע ממנו מה דבריו.

כללית, אני נוטה לשים סימני שאלה בכל מקום שאתה שם בו סימני קריאה. בדרכים, בגישות, באנשים, במצבים, בראית העולם. סימני שאלה מעשירים ומרחיבים, ופותחים אותנו לאפשרויות חדשות.

סימני שאלה הם כתמרורים בכבישים, ואם נהגת מימייך את יודעת שערכם הוא להראות נהג הדרך והצורה בה יילך ויתנהג, אבל מה שחשוב באמת הוא עיני הנהג ושכלו. אם יש לך שאלה על כל נקודה בדברי, אשמח לשמוע, ולהשתכנע בטעותי או להסביר דעתי
סיפר לי מישהו שמכר 2000 ספרים מספריתו התורנית. שאלתי למה, ואמר שרצה לפנות מקום לספרים חדשים. חשבתי: את היכולת הפשוטה והלוגית והפרקטישית והאידיאלישית הזו של הפינוי, אין להרבה אנשים פרטיים, ואין לרוב החסידויות"הקהילות שאצלנו. הדחיסות שלהם לא מאפשרת ריענון והתחדשות. אני משתדלת לנהוג כמו ההוא שמכר חלק מספריו ולהיות פתוחה למי ולמה שהשם מביא אלי בחמלתו ובאהבתו אותי ואת כולנו.
אוי כמה שהוא צודק, שמכר את שטיפת מוחו, לטובת בניין מוחו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 09:04 לינק ישיר 

מי זה הרב מיכי? ובל"נ אעבור על דבריו בלילה ואם יהיה לי מה להגיב, אני יגיב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 09:36 לינק ישיר 

1. תברר מי זה הרב מיכי,מיסודות הפורום הזה, ואולי תלך גם לפגוש אותו, יוכל לתרום לך הרבה לוגיש.

2. תראה אילו מאמצים ופרכות אתה משקיע, וכמה זמן, כדי לברוח משבע דקות שקט עם עצמך יום יום.
אילו האמנתי בדבר הזה, הייתי אומרת שזו עצת היצר הרע, להבריח אותך מהטוב לך.
אבל איני מאמינה בסוג כזה של הסתכלות.
מכל מקום, אני סיימתי את נסיונות השכנוע, נדמה לי שאנו גומרים סבב (עונה) ב' או ג'.
פרשתי מהדיון בעניני אינטאיציה או מדיטציה או שקט או קשב לנשמה. לך בכוח שכלך והחכמת. השאר לי ולאחרים את הנשמה והאינטואיציה. עוד כמה שנים תהיה פתוח יותר לקשב של "ונתת לעבדך לב שומע". אין לי ספק שיימצאו אז בשבילך המורים. השם שולח תמיד מורה לכל תלמיד ותוהה. יתכן שהבדל הגילאים בינינו, הוא בעצם החילוק האמיתי כאן.

3. ממש לא נראה לי הרעיון לעשות פה פרופיל אישיותי ל'יתכן' ולשמוע דעתו על כך.
שמחה שאתה חושב שהוא נחמד יותר מהתקפותיו.
אני מלכתחילה בכלל לא ראיתי שהוא מתקיף, אז לא הייתי צריכה לשנות דעתי. קראתי אותו ברתק.
ואת פרזנט גם אפשר לנתח בהרבה צורות. יש לי את שלי. לך את שלך. וגם אותה לא מתכוונת להעלות כאן.
פשוט, אינני עוסקת בבנית פרופיל אישיותי בתהנדבות לניקים. זה עולה כסף, אבחון כזה!!!...

4. למען הגילוי הנאות:
אני פותרת ברמה טובה מאד  ויותר בעיות מתמטיות לסוגיהן, ב"ה.וגם נהנית מהן מאד, ואם שאלת על שעות הפאי, לפעמים גם זה עיסוקי בשעות הפנאי.( ולפעמים, לא תמיד, מה שמוליך אותי לצורת הפתרון הנכון או ההוכחה הנכונה בגאומטריה היא בדיוק אינטואיציה.)

5. עלה בדעתי שאולי בכלל כולי פנטזיה. פרקטיש זה קצת בלתי אפשרי, אבל אידיאולוגיש זה נשמע נחמד.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 19/01/2012 09:39:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 14:09 לינק ישיר 

החושים מתפתחים בילד לפני ההבנה
כדי שייכנס יסוד העולם בתוכיותו בלא זיוף של צללים
שקוצר דעת האדם גורמם

הרב קוק, ערפילי טוהר קלו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 14:17 לינק ישיר 

בתוכיותו – ה ו' הראשונה חלומה או שרוקה? חוששני ששתיהן כאחת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 14:33 לינק ישיר 

תלמיד-אתה יכול לשנות את הניק לתלמידמבריק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 14:50 לינק ישיר 

1000 סליחות אם מישהו נפגע/ה מזה. לא היתה שום כוונה לפגוע ברב זצ"ל. רציתי רק לרמוז כי הגישה מתבססת במידה רבה על אמונה תמימה הבאה ממקום שאדם אינו יכול לתרגמו, גם לעצמו, בהגיון. חושבני שבכל אדם זה קיים במנה זו או אחרת. השאלה שהיא שאלת המינון, שלטעמי (וגם זה ממקום שאיני יכול לתרגם!) בגישה זו מוגזם

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/01/2012 14:51:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 14:56 לינק ישיר 

[ ומענין לענין - באחד ממאמרי הבקורת על "שמונה קבצים" נכתב שבעצת הרב שילת שיחי' הוחלפה המילה מתוכיותו, שנכתבה לגבי התוכן המועבר בתהליך הנבואי ועלולה היתה להטעות, למילים "אל תוכיותו" (מבחוץ) ואכהמ"ל ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 16:41 לינק ישיר 

קיבלתי באישי לפרסם

=

כל כך אמיתי ונכון

אני סתם...

קשה לי להשתייך למגזר ספציפי

כי לפי מה שקורה אני די "חפיפי".

אני לא חילוני ולא חרדי.

ויותר ממה שמוגדר "מסורתי"

אני רק דתי לאומי.

פשוט כזה. סתמי.

לא חרד"ל וגם לא מיונז...

שומר על כשרות בסיסית ולא לובש שעטנז

לא גר בשדה ירוק ולא על גבעה תלולה.

עירוני מובהק עם דרך די סלולה

לא הייתי בשייטת או במטכ"ל

גם לא בשק"ם, לא הייתי נבדל...

חייל "בייני"ש" רגיל למדי

גאה להיות לוחם בצבא קודשינו אבל לא יותר מדי

לוחם בגבעתי

סטנדרטי, כבר אמרתי.

בסך הכל הסדרניק מן המניין

קצת לומד, קצת מפטפט – לא עושה עניין

ניו באלאנס כמובן, חולצת טריקו דהויה

הזמן עובר - הללו-קה!

כיום, אני רק עירוני למהדרין!

בלשון החבר´ה "מזרוחניק", או "בורגני", או "עירוני"

או סתם אני.

לא חוזר בתשובה גם לא חוזר בשאלה.

רחוק רחוק מכל ההמולה.

אין לי קעקוע ענק של תמנון באמה,

וגם לא היה לי עגיל בגבה.

מעולם לא הייתי באומן.

ולא גדלתי על ברכיו של פול ניומן.

לא גידלתי זקן.

ולא התחברתי לשטן.

אין לי "גרטל" ולא פיאות

מעולם לא ביקרתי בכיכר החתולות

אני אעדיף מנחה קצרה

אתם יודעים – בלי חזרה

אני עובד בעבודה שגרתית

ובפסח אני בהחלט אוכל לפתית

ילדי לומדים בממ"ד נורמטיבי

לא בשיטה ייחודית או משהו אולטימטיבי

מראשה של אשתי, תחת הכובע, מבצבצת שערה

וגם ההלכה, לפי מספר דעות, אומרת שזה לא נורא,

רגועים ושלווים מנהלים את שגרת יומינו

עובדים, מתפרנסים ונמצאים בחברת אנשי שלומינו.

תיארתי תיאור חיצוני, רדוד ופשטני,

אבל אלו חיי וזה אני!

לא, אינני פשרן ולא חפפן

אני חי את חיי וגם עושה "פאן"

החיים, כמו החיים, דורשים חיᤞת

ולא כל הזמן התפלספות

לקיים את רצונו יתברך

לא תמיד צריך להיות מסובך

אפשר פשוט לשמור תרי"ג מצוות

גם בלי לעשות סצנות מתוסבכות

לא תמיד צריך אלמנטים חיצוניים

כדי לשמור על הכללים כאן, בתחתונים.

אלוקים גדול, ברוך הוא, אין סוף

לבי אליך יכסוף

אני בטוח שיש לך מקום בשבילי

עם כיפה רגילה וגילוח למשעי.

כי זה אני.

ואני סתם...

אכן, גם אני סתם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 17:27 לינק ישיר 

מדהים כמה אפשר להיות סתמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2012 22:07 לינק ישיר 

ללומדת

על מה שהבאת דברי הרב קוק והרמח"ל
השם הרב קוק או הרמח"ל לא אומרכלום בדיוק כמו שהשמות הגרי"ז והגר"ח והגרא"ל והחזו"א והגר"א והרמב"ם ולמעלה בקודש, לא אומרים כלום. מי שיש לו טענה שיבוא לטעון ולהסביר, מי שיש לו תיאוריעס או רעיונות או הרגשיים, שיתענג איתם וגם מצידי שיחשוב שהוא הצודק, אבל אותי מעניין דבר אחד, מה השכליות וההגיון אומר. ולא שאני מחשיב עצמיי, לפיסגת ההגיון או השכליות בעולם, ואני יודע שיש טענות הגיוניות חריפות וטענות לוגיות שחשבו אנשים גדולים שקשה לרדת לעומקם ואני לא מבין הכול. אבל מי שמביא טענות שאין לו עליהם הסבר שכליי או הוכחה או ביאור אמיתותם ותוקפם, מצידי טענותיו הם בגדר הרהורי הלב, שלכל אחד יש מהם רבים כחול הים, וכל אחד פעמים מהופך מחבירו, ומה שמרגיש זה אינו דומה למה שמרגיש זה, זה הורגל במחשבות כאילו וזה במחשבות כאילו. אבל כללי ההגיון הם אחת, אין בהם מי שלא יכול להבינם, ואצל כל בני אדם נמצאים בשווה. ועל פיהם צריכים לדבר ולהתווכח בענינים שעליהם דנים כאן. ואם יבואו הרמב"ם ואביי ורבא ור"ע ושמעון בן שטח, ויטענו טענות, נשאל להם -מנא לכו? מההרגש או מההגיון? אם מההגיון אדרבא בוא נראה מה תוקף ההגיון הזה, ואם מההרגש, תוכיחו שהרגשייכם מעולים מהרגשותינו.
1. תברר מי זה הרב מיכי,מיסודות הפורום הזה, ואולי תלך גם לפגוש אותו, יוכל לתרום לך הרבה לוגיש.
אני יקרא דבריו שהבאת, ואראה עם זה מה שאני מחפש.מעיון קל בריש הדברים שהבאת, אני חושב שהוא כן נוגע בענינים שאני מחפש, אבל אני צריך לעיין היטב יותר.(וגם נדמה לי שלפני איזה ימים מישהו אמר לי כאן,שהוא חיבר ספר שנקרא 'כדור פורח'?)

2. תראה אילו מאמצים ופרכות אתה משקיע, וכמה זמן,
אילו המאמצים שבשבילם אנחנו נמצאים כאן בעולם, הם המאמצים הכי נעימים ששייכים, כמה זמן ומאמצים אדם טורח שיגיע לו איזה הרגשת כבוד, שבעצמיותה היא לא יותר מעוד הנאה רגשיית.  האם אדם שטורח לפרנסתו זה נקרא שהוא מבזבז הזמן או מנצל הזמן, והאם אדם שנהנה ומתענג בעולם נקרא שמבזבז או מנצל, אז לחשוב ולסבור, הוא ניצול או בזבוז?

כדי לברוח משבע דקות שקט עם עצמך יום יום.
זה לא הבריחה מהשקט, כשאני שומע מיוזיק אני גם רגוע עם עצמיי, וגם מתרגש ומרגיש תחושיות נפלאות, רק שאינני מיבין אייך כל זה קשור ללוגישע פרובלעמען.
אילו האמנתי בדבר הזה, הייתי אומרת שזו עצת היצר הרע, להבריח אותך מהטוב לך.
אם את מאמנת עדיין שיש איזה יצה"ר(אישיותי או רוחניי), ואינו אלא משל לעיוותים במחשבת האדם, כדאי לך לקרוא במורה נבוכים על זה.אפילו ר' ישראל סלנטר כבר התחיל להבין שיצה"ר זה מחשבה שאינה מהוגנת באדם, ועשה על זה חקירה גדולה, אלא שלא יכול עדיין להינתק מדמיון הדורות שלפניו שיש איזה מישהו שחודר לתוך מחשבותיו של אדם מבחוץ ושמו יצה"ר.
אבל איני מאמינה בסוג כזה של הסתכלות.
נאה לך כי חכמה את.
מכל מקום, אני סיימתי את נסיונות השכנוע, נדמה לי שאנו גומרים סבב (עונה) ב' או ג'.
פרשתי מהדיון בעניני אינטאיציה או מדיטציה או שקט או קשב לנשמה.
 לך בכוח שכלך והחכמת.
נכון,גם אני חושב שמספיק שטחנו טענותיינו, בסוגייא זו. אולי יתחדשו לי או לך איזה חידושים בעניין זה,אז נעלה אותם.

רק על האמונה האישיית המונחלת לאחרים, אם יש לה איזה שוויות או שהיא דבר בטל. מעניין לי שיטתך,ועדיין לא הבנתיה. במה את סותרת טענותיי (הפראקטיש והלוגיש)שאין ערך למי שלא מאמין מדעתו.ואייך יש לנו הזכות לשלול מהאחר חיים חופשיים כי לנו נראה שאנחנו צודקים אם הוא בר דעת בעצמו ויכול להחליט לעצמו.
השאר לי ולאחרים את הנשמה והאינטואיציה.
למה לא, תהנו מהנשמה. ועל האינטואיציה, גם אני משתמש בה (וכלל לא ייתכנו אפשרויות חיים בלי להשתמש בה,)אלא שאני מבין אותה לגמרי אחרת ממך,

עוד כמה שנים תהיה פתוח יותר לקשב של "ונתת לעבדך לב שומע". אין לי ספק שיימצאו אז בשבילך המורים.
ולא הבנתי ממך עדיין במה הם 'גדולי ישראל', אם לא חשבו בענינים אלו מימיהם, כפי הנראה בחוש מכתביהם ודרשותיהם. אלא אם כיוונת שמורך ורבך הוא הרב מיכי.

השם שולח תמיד מורה לכל תלמיד ותוהה. יתכן שהבדל הגילאים בינינו, הוא בעצם החילוק האמיתי כאן.
את רומזת שלצעירותי ממך, אני עוד לא הגעתי למה שאת הגעת, כי את כבר סברת את שלי ואני עדיין לא סברתי גם את שלך.ויתכן שהבדל המינים הוא הגורם(גם אשתי שהיא חכמה ונבונה ב"ה, מתווכחת איתי הרבה על דברים אלו, רק כבר הסכימה, שכל מה שלימדוה בנערותה, אינו כי אם הצעה לכאורה,ושמלמדיה לא הבינו ממש בדבריםאלו, ושהיום משהיא מחשבת מה לימדוה, היא נוכחת בבורות של מורותיה, וגם כבר הסכימה שמה שאינו מובן בהגיון, הוא רק מההרגש הפרטיי של המרגיש, ואינו יכול להיות מורה על המציאות, והיא לא מוותרת על דעותיה כלל בנקל). ויתכן שהבדל סתם בצורת החשיבה, ויתכן שמישהו בינינו צודק ומישהו לא.

3. ממש לא נראה לי הרעיון לעשות פה פרופיל אישיותי ל'יתכן' ולשמוע דעתו על כך.
לא דברתי על האישיות שלו, דברתי על מה שאני הבאתי תימצות ממה שהבנתי כוונתו וממילא מסקנתו, וכתבת לי שלא הבנתי אותו נכון. בקשתי ממך שתכתבי בקיצור מה נראה לך טענתו וממילא מה מסקנתו (בשורה אחת או שתיים אפשר לכתוב זה) והוא יגיד מי משתינו הבין נכון, ואולי בכלל שתיינו לא מבינים אותו נכון.
שמחה שאתה חושב שהוא נחמד יותר מהתקפותיו.

כל אדם נחמד יותר מהתקפותיו, גם אני במציאותי הרבה יותר נחמד, ממה שאני אולי נשמע כאן. רק כשמתווכחים בעניני דעות שהם נוגעים ביותר ליסודות החזקים של האדם ולחלקי עצמיותו, הדברים מתלהטים. נדמה לי שנשפך  דם בעולם על עניני דיעות ודתות ואמונות כמעט כמו על עניני קרקעות וכלכלה,ואולי אפילו יותר. באמת אני אוהב כאן את כולם, כי אני אוהב את כל מי שחושב ואפילו אם אני סבור להבנתי, שהוא מסיק בטעות, העיקר שהוא חושב. גם את מי שאומר שהוא חשב והחליט שבמקום להטריח את המוח בכל החקירות, כדאי יותר לחיות כאן בשלווה, ולהנות בהשקט, גם אותו אני אוהב כי הוא אמיתי. את מי אני לא אוהב זה את הכסילים שבמזיד לא חושבים.ועוד רוממות האמונה והידיעה בגרונם, הם מבלי העולם ממש, וע"ז עזבתי את בריסק, וע"ז טענותיי על הליטוויקעס כולם שכל היום רוממות ה'תורה' ודקדוק המצוות על לשונם, ומעולם לא הבינו מה המשמעויות האמיתיית של 'תורה' ומה משמעיות המצוות והעולם, ועל החסידים שכל היום אהבת הבורא וקדושה וענוה ושאר ענינים בפיהם, ומעולם לא הבינו את משמעיות הדברים האלו על נכונה, ותחת לחיות חיים נעימים הם מדכאים חלק מכוחות החיים היותר טובים שברא הבורא.
אני מלכתחילה בכלל לא ראיתי שהוא מתקיף, אז לא הייתי צריכה לשנות דעתי. קראתי אותו ברתק.
טוב את רואה אותו עם הנשמה (אני כותב בצחוק), וממילא את מגדת מראשית אחרית, העיקר שהמסקנה שווה.
ואת פרזנט גם אפשר לנתח בהרבה צורות. יש לי את שלי. לך את שלך. וגם אותה לא מתכוונת להעלות כאן.
פשוט, אינני עוסקת בבנית פרופיל אישיותי בתהנדבות לניקים. זה עולה כסף, אבחון כזה!!!...
הסברתי כבר, שאינני דוראש פרופיליות ולא פסיכולוגישע דיאגנוזע של האדם עצמו. רק המינימום הנדרש בוויכוח זה להבין את טענות השיני ולהבין מה היא מסקנתו ולכל הפחות להיכן ליבו נטוטה, ואני את הבנתי בהם כתבתי בקיצור. את טוענת שלא הבנתי מה באמת טענותם, זה האשמה חמורה ביותר בוויכוח ש'אין אתה מבין את השיני' אם לא תסבירי לי מה אני טועה בהבנתם, הרי שזה כאילו תטעני 'אין לך מה לחפש כאן אתה ממילא לא מבין מה אומרים לך' אני לא נבהל מכאלו טענות, כבר נוכחתי בהרבה אנשים שכביכול הבינו, שבאמת לא רק שלא הבינו נקודות פרטיות אלא לא הבינו אפילו העומק של הנידון עליו מדברים. אם אני רואה שאין לי כאן פרטנערס לוויכוח, אזי אומר לכם באהבה 'שלום'. תמשיכו בהבנתכם לחיים ולשלום, יגיע יום וכולם יכירו האמת,

4. למען הגילוי הנאות:
אני פותרת ברמה טובה מאד  ויותר בעיות מתמטיות לסוגיהן, ב"ה.וגם נהנית מהן מאד,
האם במידטציעס את פותרתן, או בלוגישע שפראך? וזה טענתי, שכל עניני דעות ואמונות אין להם פתרון אלא בלוגישע שפראך, לדון במה יש לידע ומה יש להבין ומה גדר האמת ומה גדר הדמיון ומה הוא מושכל ראשון ומה תוקפו וכדומה, מה לכל זה עם מורגשיות שתהיה מאיזה סוג שתהיה?

ואינך צריכה להביא ראיה, שחשיבתך היא חשיבה לוגיית, כל מה שאת טוענת כאן הוא המעיד עלייך כמאה עידים, שחשיבתך היא לוגיית ממש, ואף טענותייך על פחיתות האמיתיות המגיע מהשכל, והצידוד שלך בקול הפנימי, הוא בנוי בצורה לוגיית מאוד. ונראה לי שאת טועה בי, אם את חושבת שההנאה היחידה שלי זה להרהר בדברים העומדים ברומו של העולם, אמנם הוא מסיב לי הנאה גדולה, אבל אני גם יודע ליהנות מן העולם היטיב, ואיתא בירושלמי שעתיד האדם לתת דין על מה שיכל ליהנות ולא נהנה. כל טענתי היא שבדברים הנוגעים למה אנחנו יודעים ומאמינים צריך השכל להחליט בהם במה שהוא יכול בגדריו, וההרגשות אינם יכולים להחליט בזה,

ואם שאלת על שעות הפאי, לפעמים גם זה עיסוקי בשעות הפנאי.( ולפעמים, לא תמיד, מה שמוליך אותי לצורת הפתרון הנכון או ההוכחה הנכונה בגאומטריה היא בדיוק אינטואיציה.)
יכול להיות.וזה לא סותר במאומה טענתי. אני יודע שיש 'אינטואיציה' רק שהיא תולדת חשיבה לוגיית מהירה במוח, שאפילו בעל המוח לא עומד על פעולתה, הוא רק מקבל התוצאה. והכול מבוסס על כשרונות המוח מיסודו בדרכי ההגיון, וממה שכבר מאוחסן במוח מהלמידות של הנסיון. כדאי לך להשיג ספרים כמו 'מוח ונפש' לכריס פרית, ועוד ספרים ממחקרי המוח החדשים. (לדוגמא אחת מאייך המוח מחשב בלא שנדע, -וודאי ראית מכונית שמורכב עליה זרוע מנוף המניף דברים ממקום למקום, ויש אדם המחזיק בידו מכשיר השולט מרחוק על תנועות זרוע המנוף, וכמה טורח וזמן משקיע האיש אייך להפעיל כל תנועה בזרוע הזו, הוא מחשב כמה מטר יזוז למעלה או לצד או קדימה וכדו, והוא מחשב כמה כוח ייתן בתנופה, כי אם יפגע הזרוע בחפץ בכוח גדול הוא יישבר, ואם יניפו במהירות הכול יעוף, וכדומה כמה חישוביים. והנה הידים שלנו הם שתי זרועות מנופיים, שבכל יום מניפים מאות פעמים חפצים בדיוק גדול של הכוחות התנופה וההנחה, ובדיוק נמרץ של צדדי ההנחה והתפיסת אצבעות, והכול ללא שום חישוב הגיוניי, אלא הכול באוטומט מהמוח, וזה מלמד אייך המוח הוא מחשב מעצמו דברים בלא שנרגיש פעולותיו. ואילו לחשב כמה זה שבעים ושמונה פחות שלושים ותשעה, כבר צריך המוח לפעולות יחידניות ומאומצות. רואים שיש כמה מיני סוגי פעולות המוח, אבל גם החישובים של זרועות הידים וכדומה, הוא עפ"י מה שלמד המוח מקטנות, וזוכר כל פעולה כמה כוח הוא צריך וכמה צידוד הוא צריך. א"כ כמו כן פועלת האינטואיציה במה שהיא רגילה. שעפ"י הנסיון והזכרון נהנון פרטים לאין קץ, שמאוחסנים במוח, היא מלקטת המקובץ באופן שאינו מורגש לנו, ורק המסקנות הם הצפות בידיעותינו.  את באת פה בטענה שהנני חושבה לטעות מוחלטת, ששאלה כמו האם העולם נברא ע"י בורא, או שהוא תולדת תהליכיים פיזיים מעולם אין סוף או מהלוא נודע בעבר, יכולים לפשוט זה מהאינטואיציה, וכן שאר חקירות הדומות לזה. ועל זה איני מסכים, כי אף אם נאמר שאם יש ידיעות מסוימות במוח, שעל פיהם יכול האדם לחשב במהירות התוצאה, מ"מ אם לאחר מכן אינו יכול להראות עפ"י מה הוא סובר שיש בורא, סימן הוא שעכשיו היה האינטואיציה מהדמיון או מהרגש, כי אם היה עפ"י כללי ההגיון וודאי היה בחשיבה מוצאם את הכללים האלו. (ותסלחי לי כי אני משוכנע שאת אישה חכמה מאוד ונבונה מאוד ויודעת הרבה, ובכל פעם שאני קורא תשובתך אני מתפעיל מחדש ממתק לשונך, ומחכמתך השזורה בה, ואין זה קשור לאם הדברים נכונים אם לאו), אולי לא התמדת לחקור בדרכי ההגיון והמחשבה, ואולי אני הוא הטועה, ואת הצודקת, אני רק טוען את מה שנראה לי כברור מהגיוניי וסברותיי, אין לי האפשרות לדון על עצמיי מה טעותי כי מה שיש בכוחי הוא לטעון בשיקולים לוגיים ובהגיונות הנראין לי אמת, ובהם אני שוקל את דברותיי, אם מישהו טוען שאני טועה בהנחותיי, יש לו להראות היכן היא טעותי, ולא לטעון לי טענות בסתם.

5. עלה בדעתי שאולי בכלל כולי פנטזיה. פרקטיש זה קצת בלתי אפשרי, אבל אידיאולוגיש זה נשמע נחמד.  -מה איכפת לך אם את פנטזיה או במציאות, ובכלל מהו ההבדל בין פנטזיה ובין מציאות זה ההבדל בין מה שיש בהמציאות הממשיית לבין מה שהוא בדמיון מעירבוב השכל מה שראינו במציאות (כגון סוס בעל כנפים, או דרקוניים ושדים ומלאכים למיניהם, שהם דמינות מעורבבים שהמציאו אנשים ממה שראו כבר) וא"כ כשאת דנה על כל המציאות ואת ואני כלולים בתוכם, שמא אנחנו פנטזיה, אפשר ואפשר, אבל זו פנטזיה החושבת והמרגשת, ומה יוסיף לנו ומה יתן לנו אם נהיה במציאות יותר מאם נהיה בפנטזיה, בין כך ובין כך כייף לנו לחשוב ולהרגיש דברים טובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2012 21:26 לינק ישיר 

הדרשה שנשאתי בפרשת שבוע זו.

עה"פ

וַיָּשָׁב מֹשֶׁה אֶל יְהוָה וַיֹּאמַר אֲדֹנָי לָמָה הֲרֵעֹתָה לָעָם הַזֶּה לָמָּה זֶּה שְׁלַחְתָּנִי. כג וּמֵאָז בָּאתִי אֶל פַּרְעֹה לְדַבֵּר בִּשְׁמֶךָ הֵרַע לָעָם הַזֶּה וְהַצֵּל לֹא הִצַּלְתָּ אֶת עַמֶּךָ א וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה עַתָּה תִרְאֶה אֲשֶׁר אֶעֱשֶׂה לְפַרְעֹה כִּי בְיָד חֲזָקָה יְשַׁלְּחֵם וּבְיָד חֲזָקָה יְגָרְשֵׁם מֵאַרְצוֹ ב וַיְדַבֵּר אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר אֵלָיו אֲנִי יְהוָה. ג וָאֵרָא אֶל אַבְרָהָם אֶל יִצְחָק וְאֶל יַעֲקֹב בְּאֵל שַׁדָּי וּשְׁמִי יְהוָה לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם.וכו'

והשאלות גדולות,

1. למה היה כל העניין הזה של ההרעה עד שהוצרך משה לצעוק על ה' למה הרעותה. אם הגיע זמן גאולתם יגאלם. ומה שענהו ה' 'עתה תראה אשר אעשה וכו'' מה נתחדש 'עתה' שלא היה קודם, וכי נבהל הקב"ה משאלת משה 'למה הרעותה'?
2. האם משה שהסתיר פניו מעם ה', לא ידע שדרכי ה' צודקות בהחלט, ואין צדק אחר מעמם, שהרי הוא הממציא הכול והמהווה הכול. וכיצד נכשל שאלת 'למה הרעותה'. וגם שמשה היה עניו מכל האדם, וטבע העניו הוא שיהיה מקבל בשפליות כל מה שעושים לו, ואייך דווקא משה העניו הוא שבא בטענות.
3. מהו וידבר אלוקים ויאמר אני ה', מהו אלוקים ומהו ה', ומה נתחדש בפסוק זה שאמר לו האלוקים אני ה'.
4. מהו שאמר לו שלאבות נגלה באל שדי, והרי היה כמה גילויים באני ה', כדאיתא בחומיש בראשית. וגם מהו השינוי וארא באל שדי, ושמי ה' לא נודעתי, פתח ב'וארא' וסיים ב'נודעתי'.
5. ובכלל האייך הגיעו לכאן האבות, משה הוא המנהיג ועכשיו עוסקים ביצי"מ, ובלמה הרעותה, והבטחת האבות כבר הוזכר בפרשת שמות ומה ענינם עכשיו שוב? וגם אמאי לא שמעו בנ"י אל משה מקוצר רוח ועבודה קשה, הרי בפרשת שמות כבר שמעו הגאולה ויאמן.
6. מהו עניין גלות מצרים, ובמדרש כתוב שבגלל 'במה אדע' כי אירשנה נענש זרעו ב'ידוע תדע' כי גר יהיה זרעך, ותמוה, מה החטא הגדול שמגיע כזה עונש גדול.
7. ידוע שהיה שתי גאולות, ממצרים ומבבל, והגאולה האחרונה מתמהמהת, וצ"ע למה יש כזה אורך גלות, ומה התיקון שלו שעדיין לא נגאלנו, ומהו המקצת גאולה שכבר עכשיו יש מקצת שלטון יהודי בארץ ישראל ובזכות מה באה המקצת גאולה הזאת.
8. ידועה שאילת אנטרופורמוס לר' עקטבא, אם נבראו עניים למה מותר לנו לסומכם ולעוזרם ולעודדם, היה לנו להשאירם ככה, עד שענהו ר' עקיבא אדרבא נבראו כך כדי שנזכה בהם, והוא תמוה השאילה והתשובה.
9. בירושלמי תענית (פרק א,ד, הביאה הרמב"ן סופ פרשת בוא) איתא עה"פ ביונה וְיִקְרְאוּ אֶל אֱלֹהִים בְּחָזְקָה 'חציפה נצח לבישא' לטובת העולם ואפילו כלפיי שמיא, והוא תמוה דאדרבה התפילה צריכה להיות בענווה, ואייך החציפות כלפי שמיא רצויה, וגם עוד מנצחת לבישא, ופירשו שם המפרשים שעדיף בהזכאי ומהעניו.
10. הנביא אומר -ו עַל חוֹמֹתַיִךְ יְרוּשָׁלַ‍ִם הִפְקַדְתִּי שֹׁמְרִים כָּל הַיּוֹם וְכָל הַלַּיְלָה תָּמִיד לֹא יֶחֱשׁוּ הַמַּזְכִּרִים אֶת יְהוָה אַל דֳּמִי לָכֶם. ז וְאַל תִּתְּנוּ דֳמִי לוֹ עַד יְכוֹנֵן וְעַד יָשִׂים אֶת יְרוּשָׁלַ‍ִם תְּהִלָּה בָּאָרֶץ. מהו? אם מתפללים ואין נענים מה התכלית להמשיך להתפלל, האין די בהמון תפילות היוצאין מן הלב? מהו אל תתנו דמי לו.

והנראה בכל זה, והוא חידוש גדול, ואולי גם היפך ממה שרבים וטובים נתרגלו לחשוב בטעות.

והוא, דהנה איש היה בארץ דייטשלאנד, זמן קודם הארשטער וועלט קריג, והיה חכם מאוד ושמו ניצ'ע, והוא יסד יסודוית גדולוית בטבעיות האדם ומה ראוי שירגיש ויחשוב. הוא ייסד את הכנוי 'אובערמענטש' ו'אונטערמענטש', בכוונה טובה כפי שאני יסביר תייכף,אלא שרבים טעו במשנתו ובדבריו, עד שהנאציים לקחו את תוירתו ותחת להבינה אל נכון( ובשמה להוקיר היהודים), הלכו והרגו בשמו היהודים ועשו עצמם אובערמענטש והיהודים אונטערמענטש(וכוונתו האמיתית של ניצ'ע הייתה שהיהודים הם אויבערמענטש ועל הדייטשפאלק ללמוד מהם). וגם עוד אחרים טעו ותחת שיבינו מה הייתה הבנתו באלוקות ובייחס האדם אליה, דימו שהוא היה כופר בבורא. ולקחו איזה מילים מפורסמים משמו 'אלוקים מת' ובמקום שיבינו אותו אל נכון שהכוונה אל 'אלוהים' אחרים, אותם שהאנשים עצמם בוראים בדמותם וצלמם, שהוא כבר מת בהבנה המחודשת (שהסבירה ניצ'ע) חשבו הכוונה שלו היא על הבורא שהוא בבלי תפיסה והשגה כלל. ואדרבא שתי הטעויות הגדולות הקודמות נובעים ממקום אחד, והוא שהמפרשים אותו לא הבינו אל נכון את מטרת בריאת האדם, ואת מה שצריך להיות בהרגשתו בעוה"ז, והנצחיות שיזכה לה לעתיד לבוא, וגם לא הבינו שאיןלהשיג בבורא כלום, וניסו לייצויר אותו בדמות ותבנית האנושיי, ועל האלוהים הזה שהוא מעשי דמיוניות האדם נתכווין שהאדם הרג אותו, כי מה צריך לאלוהים אחרים חוץ מהאדם, וגם עיקר מה שנתכעס ניצ'ע על האלוהים יציר האדם, הוא על האולים שהמציאו הנוצריים, שהוא דורש מהאדם להיות רככוכיי בלא זקיפת קומה, ואמנם הרככוכיות היא טובה לפעמים להתרגשיות ולאהבה, אבל לא שזה יהיה המטרה האנושיית שהאדם יהיה כל הזמן נרפס ונרמס, וכל השאיפיות שלו לעוצמה הוא יכבוש בנדכאיות.
ואילו היו יודעים באמת מהו 'בצלם אלקים ברא אותו' היו מבינים את תורת ניצ'ע אל נכון, שאדרבא ה'בצלם אלוהים' היינו שיהיה לאדם זקיפות קומה ועוצמה והרגשה טובה ובריאה ולא נדכאיות ומסכניות. ובזה הוא דומה לבוראו שאע"פ שהוא בבלי תכליית ובבלי תפיסה ואין לנו בו שום תפיסה והשגה כלל, מ"מ אנחנו יודעים שהוא גבור וחכם ונבון ויודע, ובזה צריך האדם שהשאיפיות שלו תהיה להרגיש שוויות בעצמו במה שיכול. ולא שינבע זה מנטיה אישיית והעדפת העצמיות הפרטיית שלו, אלא צריך שיהיה זה הבקשה לכל בני האדם, ושלא יעדיף טובתו יותר מטובת חברו, אלא כל מי שנזקק ונצרך או שמצוי ושרוי בשעה קשה נפשיית או ממוניית או בכל צרה שהיא, יילך ויעודדו וישתווה לו בעליוניות האנושיית, ויכסה על החסרונות והשברונות בזה שיגביר את הנקודות שיכול להגביר כגון שיהנה במה שיוכל וירגיש טוב בחברה האנושיית שלו ויתעודד במה שהוא אדם ויש לו שאיפות לתקווה ולרוממות, וכשיחדדם יראה שהדכאוניות והעצבוניות בורחות ממנו ומקום נתפס ע"י הבטחון העצמיי בעוצמיותו. ואין כל זה גאווה אלא אדרבא היא ענווה שכלית, שמשווה את עצמו לכל אדם וחפץ בטובת ועליניות כל אדם אחר כמותו, וגם אין זה חציפות כלפי הבורא כי אדרבא זה חפץ הבורא בבריאה של האדם וכל העולם, שיהיה לאדם עולם נפלא כזה להיות שולט עליו ומרגיש עוצמיות ושליטות על הכול, וזהו מה שאמר הבורא לאדם ' וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ וּרְדוּ בִּדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבְכָל חַיָּה הָרֹמֶשֶׂת עַל הָאָרֶץ.וגם לנוח נאמר ב וּמוֹרַאֲכֶם וְחִתְּכֶם יִהְיֶה עַל כָּל חַיַּת הָאָרֶץ וְעַל כָּל עוֹף הַשָּׁמָיִם בְּכֹל אֲשֶׁר תִּרְמֹשׂ הָאֲדָמָה וּבְכָל דְּגֵי הַיָּם בְּיֶדְכֶם נִתָּנוּ. ג כָּל רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא חַי לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה כְּיֶרֶק עֵשֶׂב נָתַתִּי לָכֶם אֶת כֹּל. דאלא שהיה זה באזהרה חמורהוהיסוידוית הגדולים שהוא ייסד.

יש אנשים שסובלים בעוה"ז יסוריםויש אפילו סובליםהרבה מאוד, ובדרך כלל המנחמים ומעודדים אותם באים אליהם, ואומרים שמטרת הייסורים שיהיה האדם נשפל ונרפס (והם חושבים זה בעות גדולה לענווה) וכשרואים המדוכאים בייסורים, אומרים להם משתתפים אנחנו באבלכם ואין מי יעמוד בדרגתכם לסבול בהשקט את הייסורים. עד שנהיה היום 'טיטל' חדש 'סבל ייסוריו וקבלם באהבה' כאילו שהיא הדרגה האנושיית הגדולה. וגם הרבה בעלי ייסורים מצדיקים עליהם הדין ומשתדלים להיות יותר מצטנעים וענווים, ואומרים שהכול הגיע אליהם בדין על מה שחיו בטוב ובנעימים ועל שהיה להם הרגשה טובה, ומשעה שבאה עליהם הייסורים הם מתחילים בחיים מדוכאים ועצובים.

והוא טעות גדולה מאוד מאוד. כי האדם לא נברא אלא כדי שיהיה לו טוב ונעים בחייו הגשמיים (וכ"ש לעתיד לבוא שהאדם יהיה נצחיי בטוב שאין לנו בו שום מושג כלל), וביותר כדי שירגיש בעצמו שהיש לו 'שוויות' והוא 'בעל ערך' ולהיות בעל בטחון עצמיי, ולהיות בעל הרגשה טובה, וכשבאים עליו חלילה ייסורין או כשבאין על חבירו וקרוביו ייסורין, העבודה היא, להתחזק ולהתעלות על גביהם ברוממות והדגשיות הערך העצמיי והשאיפות להמשיך לחיות בטובה במה שאפשר. ומכלל ההנהגה הזאת היא לבוא בטענה אל הבורא 'למה הרעותה' למה הבאת ייסורין עלי או על קרובי, הבשביל כך בראת עולמך? הבשביל כך המצאת האדם בשביל להרע לו? זוהי מידתך להרע לזולתך?. והטענה הזו היא עבודה גדולה בעצמה, שע"י שטוען כלפי הבורא, למה אתה מענני או למה אתה מענה לחבירי, היא טענה המאמנת את תכלית האדם בבריאתו.

ובזה יובן כל העניין אל נכון, שאצל האבות אף שהבינו והשיגו שיש בורא, מ"מ לא הבינו את תכלית האדם, והם חשבו שצריך שיהיה האדם נשפל ונרמס, ושהענווה היא ענווה רגשיית, להרגיש חוסר שוויות ולהיות נזקק, ובאם מקבליםן הבטחה לטוב, שואלים 'במה אדע'. ועל זה נגזר הגלות 'ידוע תדע', כלומר שע"י שזרעא האבות יהיו נשפלים ונבזים ונדכאים בגלות בזה יבינו שלא ייתכן שזאת מטרת האדם, שיהיה נשפל, ושיהיה איש שולט ברעהו להשתעבד בו ולהרע לו. ומתוך השפלות צומחת להאדם ההבנה שזוהי השפלות היא רוע ממש, והיא היפך הטוב. ואז כשמרגיש העוצמתיות האנושיית שבקרבו ובקרב המין האנושיי כולו, והעניין הגדול שבזה, נמצא שעת צרה היא ליעקב וממנה יוושע 0היינו מהצרה עצמה צומחת הישועה).

וזה מה שהיה סוד הגאולה כאן, שקם איש אחד שהיה עניו שכליי כמשה רבינו, ובמה היה ענוותוי, שהיה עניו מכל האדם, שהיבין מה היא מעלת ה'אדם' ומה יקר עויצמתיו, וא"כ אין הבדל בין איש לאיש ובין אדם לאדם, וכל מעלה אנושיית או חסרון אנושיים, הם מעילת האדם כולו או חיסרוין המין האנושיי, שבמציאות ריאליית מצוי כרגע באדם זה או באדם אחר, אבל בבחינה אידיאליית הוא מעילת או חסרון האנושיות כולה, וזה היה תוקף ענוות שלו, ובתוקף זה, כשראה המצרי מכה איש עברי, העניו הגדול הזה לא נתחבא בתוך הענווה שלו, אלא הכהו למוות מיד, והעניו הזה כשראה סבל ישראל 'וירא בסבלותם' הבין עומק הרוע בשפליות האדם וחיפש הגאולה וההתעלות האנושיית, ומיד שראה הקושיי השעבוד, שנהיה צעק על ה' 'למה הרעותה'? אייזה תשובה יש לך לרוע הגדול הזה, ומיד שצעק הצעקה הגדולה הזאת, שלא היה מבריאת שמים וארץ מי שצעק על ה' לטובת האדם, אלא העניו השכליי הזה, מיד נאמר לו 'עתה תראה'  כי עכשיו בכוחך זה הגיע הזמן. ואז גילה לו ה' , אני 'אלוקים' הוא בכלל 'הויה' וכל הדינים והצמצומים הם בשביל שיבין האדם את השאיפה האנושיית לאינסופיות של עוצמיות, שהוא יהיה לעתיד לבוא נצחיי בטוב אינסופיי, 'בצלם אלוהים' ממש (וזה היה צריך להיות לולי אדם חטא, מיד אחר הציווי שגם ענינו היה הבנת רוע הצמצום, ואכמ,ל), ואז גילה לו שנראה אל האבות באל שדי, ותחת שיבינו מהשם המצומצם הזה את 'הויה' הם לא הבינו, ורק אתה הבנת, ובזה יובן התירוץ לכל השאילות, שעד שישראל לא הבינו את מעלת האנושיות שבהם, ועד שלא דחו השפליות שלהם לא הגיעה המקצת גאולה של היום, ואילו היו משכילים זאת כבר קודם הצוויטע וולט קריג, והיו עולים לארצם, היו מונעים קושיי הנורא של השואה.

והעיקר ללקח שיש לנו ללמוד מכל זה, הוא שהאדם צריך ליידע מעלת האנושיות וזוהי עובדת האדם שיכיר אינסופיות הבורא, והמטרה שברא בשבילה האדם להדמות לו 'בצלם אלוהים' ורק ע"י שיעזור איש לרעהו ולאחיו יאמר 'חזק' באנושיות שלך וותעלה מעל כל המשבריות והעצבוניות והדכאוניות והחלישות הדעת, תבוא הגאולה השלימה, והעזרה הזאת איש לרעהו ואיש לעצמו הם ענווה שכליית ממש, מעלת משה, הגואל הראשון והגואל האחרון, במהרה ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 24 25 26 ... 31 32 33 לדף הבא סך הכל 33 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.