|
|
| נשלח ב-26/1/2012 06:54 |
|
| |
אם השם אוהבנו בגלל בחירתנו, נשארת בדיוק השאלה ששאלת כאן. וכי מי נתן לנו יכולת לבחור בטוב? וכי מי נתן לנו דרך להבחין בין טוב לרע? מי נתן לנו יכולת התמודדות, איפוק, התגברות? את כל אלו נטע בנו הבורא, אז אם אין טעם שיאהב בגלל דבר שהוא נתן, אז אין גם טעם שיאהב בגלל בחירה. (וזה מזכיר קצת את השאלה שאם העולם לא יכול להווצר לבד, אז מי ברא את הבורא וכו') ובענין הבחירה, גם אני סבורה שבחירתנו מצומצמת בהרבה משנראה לנו, אך על כך נדבר פעם אחרת. אני מגיעה לשם מכוון אחר שלך. האהבה שלו, לפי מחשבתי ולפי תחושתי, (וגם לפי מקורות רבים, אך מקורות יש תמיד ישר והפוך) היא אהבה בעצם, אהבה ללא תנאי. בשל היותנו ילדיו, בשל נשמתנו המאירה שהוא נתנה לנו והיא חלק ממנו. כן, כך לתפיסתי. בצעירותי קראתי פעם קטע של סופר רוסי שאת שמו שכחתי, אבל למדתי משם שתי שורות בע"פ ואותן אני זוכרת. וכך הוא כתב: "כל הרגשות יכולים להביא לאהבה, כולם: הערגה, התשוקה, אפילו קנאה וגם שנאה. כולם מלבד הכרת הטוב. הכרת הטוב היא חוב; האהבה איננה כסף". אפשר, כמובן, להתווכח על כך, עלי זה הותיר רושם רב. מה שרציתי לומר פה, שהאהבה איננה גמול או פרס. השם לא אוהב כי בחרנו נכון, הוא אוהב גם כשבחרנו לא נכון. וכך בדיוק הורים. אינני שותפה לחקירותיך שכאן על טיב האהבה ההורית, מכבדת אך אינני שותפה. ה' נטע בנו יכולת לאהוב ללא תנאי, לא בשלמות שבה הוא אוהב, אבל על זו הדרך. ראשית את עצמנו ואחר כך את הזולת, ילדינו והאחרים. אהבתנו לעצמנו תבוא דרך המקומות הנמוכים והחלשים שלנו, לא בהתעלמות מהם, לא למרותם אלא דרכם, ללא כל תנאי בהישג, ביופי, בכסף, בכשרון, וכך הלאה. כשנסללת הדרך הזו לעצמנו, שהיא אולי הקשה ביותר, נסללת הדרך לאהבת הזולת. וכל זה מכוחה של אותה אהבה אלוקית שבה השם עוטפנו תמיד וללא תנאי. בדיוק כמו שאמרת: לי גלעד וכו', אלו אוצרותיו הסודיים של השם. הספקתי להנות כמה וכמה ממקורבי בוורט היפהפה הזה שלך. בעיני, חקירה נפשית ופסיכולוגית - כלומר, הבנת דרכי התנהגות, מניעים, שונות בין בנ"א, הפחדים המניעים אותם, מנגנוני ההגנה שלהם, המודעות שלהם, דרכם לבטא רגשות, המניפולציות שהם עושים על עצמם ועל אחרים, יכולתם להשתנות, השפעת עברם על ההווה, יכולת כן או לא בחירתם, השתלבותם בחברה, הערכתם העצמית, קשריהם השונים, וכך הלאה - החקירה הזו בעיני הרבה יותר משמעותית מהחקירות של אפי הפילים או ציורי הדברים לעומת הדברים עצמם או ההורמונים או הכימיה או ההתפתחות, שלך, תורה ודעת, כה חשובה. אינני דורשת במופלא ממני, במקומות שכל מה שאבין יהיה בטל בשישים לעומת מה שלא הבנתי. אני רואה בזה המשגה של עולם הרוח, ואיזו שהיא זילות לרוח האדם ולנשמתו, בהעמסת הכל - כדברי צבי - על הפיזיולוגיה. ומבינה שזה אופייך ומשם כנראה נחצבה נשמתך, ומכבדת זאת. נשמתי נחצבה ממקום אחר. בשבילי האדם שמולי, ויהיה מי שיהיה, הוא ילד יקר של השם, ובו אני מרוכזת, בהבאת אור וטוב לחייו, בהבנתו ובהכלתו. הוא בשבילי המדע הכי מרתק, הכי מאתגר. לא אכפת לי אם הוא נוצר בהתפתחות או לא, אני אישית מאמינה שהעולם נברא בידי השם, אבל לא זה מה שחשוב הרגע. שמעתי מהרב דורון המלצה לחיות כמי שעובד בשרות הרחמים. תקופה ארוכה זה הביא לי התנהגות חומלת ונותנת. לאחרונה שידרגתי את זה, אני עובדת בשרות האור והטוב. (התורה והמצוות הן חלק מהאור והטוב הזה ולפעמים הן הכלי ולפעמים צריך לדחוק שם קצת משהו בשביל ההתאמות, בסדר. דחיקה סבירה שניתן לעשות באלגנטיות.) מבחינתי השם והאיכויות שלו יחד עמי בכל מאמץ להביא אור וטוב, וגם בכל כשלון ומעידה וברצון לתיקון. והוא אוהבני גם כשאני בשביתה או בהפגנה נגד המפעל שבו אני עובדת. וכך הוא מגדלני, כי מה שמגדל זו אהבה, לא ביקורת ולא שכר ועונש. מקום שנאהב ללא תנאי הוא מקום שקיבל ריפוי, ויכולת הצמיחה שלו קיבלה חיזוק גדול. כמו פרח העולה אינסטינקטיבית אל האור והרקיע, כך כל מקום בנפש שזרח עליו אור אוהב. וכך אני משתדלת לגדל עצמי ולגדל אחרים. וכשאיני מצליחה לאהוב ללא תנאי וזה קורה, אני מתייחסת בחמלה גם לזה. משתדלת גם שם לא להיות שיפוטית כי אם להכיל ולאהוב. ואם גם זה לא הולך, לחמול גם על זה וכך הלאה.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 26/01/2012 06:59:16
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 08:12 |
|
| |
ליתכן
אם עשרת הדברות הן מסמך או מניפסט או מגילה, עם עקרנות מוסר עולמיים, מה יש פה לאמץ בחום? אז נסח אתה מסמך תחליפי ובו תדייק את מה שרמזת שראוי לדייק. מניחה שתעשה זאת טוב מאד ובדעת ובתבונה. ואני אנסח עוד אחד.(אולי יהיה בו חן ניסוחי) וספרן עוד אחד.(יפנה בידענות למקורות מתאימים) ומימוני עוד אחד.(יגדיר מהתחלה מהו דיבר ומהם עשרה) ורוח חדשה עוד אחד. (פרוזה ברוח שירה) ואולי נכריז על תחרות המגילה המוצלחת\המוסרית\היפה\היעילה\הרחבה\המדוייקת ביותר?
כשאתה המלצת לאמץ בחום, לכאורה השתמע מדבריך שיש איזה ערך מוסף למסמך הזה, שנפוץ בכל העולם, למרות דקדוקי הפרטים בלשונך, והוא מעין בסיס מכונן לאומות רבות. אז אם לא משנה מנין הגיע, למה ניתן לו כה הרבה כבוד ומשמעות? ולמה, באמת, יש לו בעולם הרבה כבוד ומשמעות?
ומה שאני לגמרי לגמרי מסכימה אתך, זה שהכי חשוב לאן הדיברות מוליכים ולאיפה אנו הולכים אתן ומהן והלאה. כמו שאומר פרידמן בספרו, מה שהרבה יותר חשוב ממי כתב את התנ"ך, זה מי קורא אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 08:21 |
|
| |
לצבי ולומדת ולרוחדשה, היקריים, אני מאוד ממהר, אבל חשובים לי מאוד דברייכם, בלילה אשתדל
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 08:33 |
|
| |
לומדת באמת? ואם היה מתברר לך שאיזה פנטזיונר בדה את עשרת הדברות מלבו, היית מיחסת להן אותו ערך?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 10:23 |
|
| |
בעל
נניח- שפנטזיונר בדה ממוחו. אז מה? חשוב מה כתוב בה, יותר ממי שכתבה. למרות שמי שכתב הוא חשוב מאד מאד. אבל בתורה כתובים הרבה דברים שלא עולה בדעתם של האנושות לקבלה, למרות שגם מי שחושב שאלוקים נתן את התורה, דברים מסוימים הוא לא מקבל. החשיבות היא אם כן לדברים עצמם, ולא מי כתבם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 21:29 |
|
| |
ללומדת
אם השם אוהבנו בגלל בחירתנו, נשארת בדיוק השאלה ששאלת כאן. וכי מי נתן לנו יכולת לבחור בטוב?
הוא נתן, בשביל מה ברא אותנו בעולם שהכול שקול בו טוב ואמת מול רע ושקר, אם לא כדי שנבחר. נראה לך שהוא לא יכול מלכתחילה לשים אותנו בגן עדן נצחיי. הרי תחילת חייו של אדם נצטווה בציווי, וכבר לא עמד בנסיון, ומאז הכול הולך על צד של בחירה.
וכי מי נתן לנו דרך להבחין בין טוב לרע? מי נתן לנו יכולת התמודדות, איפוק, התגברות? את כל אלו נטע בנו הבורא, אז אם אין טעם שיאהב בגלל דבר שהוא נתן, אז אין גם טעם שיאהב בגלל בחירה. (וזה מזכיר קצת את השאלה שאם העולם לא יכול להווצר לבד, אז מי ברא את הבורא וכו') ובענין הבחירה, גם אני סבורה שבחירתנו מצומצמת בהרבה משנראה לנו, אך על כך נדבר פעם אחרת. אני מגיעה לשם מכוון אחר שלך. יש כאן עירבוב מושגים. אם באמת יש עניין בחיריי, אז הפירוש הוא שאצל האדם כל השיקולים מתחלקים לצד אחד ששם הטוב והאמת ולצד שני ששם הרע והשקר, ועליו לבחור בכוח הבחיריי שבו. אם את שואלת אותי אייך יכול להיות בכלל כוח כזה, התשובה שלי שבתפיסה שלי האישיית לא יכול להיות כזה כוח (יש לי על זה בכתובים שתי טענות חזקות, האחד ריאליי -לא יכול להיות נוטה לצד אחד השקול בלי סיבה, השני אידיאליי -אין בכלל מצד הצד עצמו סיבה לבחור בו יותר מחבירו וממילא לא תיתכן בחירה כלל.) אבל אם השאלות הללו צודקות, מבחינתי בטלה הדת כולה. אין טעם לדת בלא בחירה, בלא בחירה הכול הוא תולדה של הקודם לה או תוצאה של נטיה נפשיית או שכליית, ובטל כל מושגי טובים ורעים, כולם הם תולדת מה שהיה לפני"ז. האהבה שלו, לפי מחשבתי ולפי תחושתי, (וגם לפי מקורות רבים, אך מקורות יש תמיד ישר והפוך) היא אהבה בעצם, אהבה ללא תנאי. בשל היותנו ילדיו, בשל נשמתנו המאירה שהוא נתנה לנו והיא חלק ממנו. כן, כך לתפיסתי. תישמעי, אין לי עכשיו זמן להאריך במושג ה'אהבה' , לפי הגדרת האנושיית, 'אהבה' היא תחושיות נועם וקרבה ורוגע ורוך וחמלה וכיסוף וריגוש עז וחיבור ואפילו תחושיות מיסטיית כשלכולם חויבר הרגש גופניי (שלמשל מגע מגבירו מאוד, ואפילו דמיון על מגע, ובעיקרו הוא משליחת אותות למקומות במוח בהם נירגשת ההנאה), וא"כ כל זה בטל אצל הבורא, אא"כ את אוחזת שהבורא הוא איזה בעל הרגשיים כמו שהרמב"ם חשב שאפילו שהוא לא בעל הרגשיים לכל הפחות הוא בעל מחשבות והרהורים, מכיון שהבורא שאני מאמין בו איננו תחת כל הגבל וחילוק אין שייך בו לא הרגשים ולא הרהורים לא מחשבות ולא רצונות, הכול בו הוא דיבור בני אדם בלשונם, ולא על דרך ההשאלה _כמו שחשב הראשונים) אלא על דרך כלום, כלומר אין בינו לבין מושגיינו כלום. ולכך האמונה שלי בייתכנות בורא, היא רק מכוח ההכרח של הבריאה (הערכתי בזה לייתכן בתגובה אמש או לפני אמש). אולי תגדירי בלשונך, מהי ה'אהבה' אצל בני אדם ונחשוב אם שייך להעתיקו לבורא. כנראה את מקישה שכמו שאצל בני אדם בסופו של דבר יש את ההרגש הנפשיי המסכם, שהוא האהבה. כמו"כ יש אותו אצל הבורא. אבל אפילו לפי דברייך, בצעירותי קראתי פעם קטע של סופר רוסי שאת שמו שכחתי, אבל למדתי משם שתי שורות בע"פ ואותן אני זוכרת. וכך הוא כתב: "כל הרגשות יכולים להביא לאהבה, כולם: הערגה, התשוקה, אפילו קנאה וגם שנאה. כולם מלבד הכרת הטוב. הכרת הטוב היא חוב; האהבה איננה כסף".
הערגה והתשוקה הם חלק מכלל הענין הכללי הנקרא 'אהבה' (אהבה היא בדמיון מולייקולה פיזיית, היא מורכבת מהרב תחושיות והרגשיות פיזיות ונפשיות), אייך קנאה ושנאה מביאים אהבה לא אבין, אא"כ את מתכוונת שאחר שנאה וקנאה במי שקשורים אליו, מתמלאים בחמלה שגם היא מכלל האהבה, יש כזה דבר בפסיכולוגייא. אבל הכרת הטוב אייך הגיע לכאן, וגם כסף מה קשור לפה., אפשר, כמובן, להתווכח על כך, עלי זה הותיר רושם רב. מה שרציתי לומר פה, שהאהבה איננה גמול או פרס. השם לא אוהב כי בחרנו נכון, הוא אוהב גם כשבחרנו לא נכון. וכך בדיוק הורים. אינני שותפה לחקירותיך שכאן על טיב האהבה ההורית, מכבדת אך אינני שותפה.
אני לא ממציא כאן איזה תורות חדשות, אני מדבר ממחקר שלי אישיית של שנים על טיב ומהות האהבה(לכל סןגיה, ורבים הם), מנסיון וממחשבה ומחקירה ומלימוד, אין חייבים לקבל דעתי אחרי דיון מדוקדק. אבל אולי תגדירי בכלליות מהי האהבה שאדע אם בכלל יש לנו תפיסה משותפת בה.
ה' נטע בנו יכולת לאהוב ללא תנאי, לא בשלמות שבה הוא אוהב, אבל על זו הדרך. ראשית את עצמנו ואחר כך את הזולת, ילדינו והאחרים. אהבתנו לעצמנו
כאן למשל יש עירבוב מושגים, וערבוב מושגים והכללת מושגים הוא אחד ממעלימי האמת וההבנה בהכול. אין שייך 'אהבה' עצמיית כלל בלשון שמכנים 'אהבה' לזולת. תבדקי מה את קוראת אהבה לזולתיך ומה את קוראה אהבה לעצמיך, ותראי שחוץ מאיזה דברים שוליים (כדאגה לנאהב או המחשבה עליו) אין כמעט דבר משותף לשתיהם. תבוא דרך המקומות הנמוכים והחלשים שלנו, לא בהתעלמות מהם, לא למרותם אלא דרכם, ללא כל תנאי בהישג, ביופי, בכסף, בכשרון, וכך הלאה. כשנסללת הדרך הזו לעצמנו, שהיא אולי הקשה ביותר, נסללת הדרך לאהבת הזולת. וכל זה מכוחה של אותה אהבה אלוקית שבה השם עוטפנו תמיד וללא תנאי. בדיוק כמו שאמרת: לי גלעד וכו', אלו אוצרותיו הסודיים של השם. הספקתי להנות כמה וכמה ממקורבי בוורט היפהפה הזה שלך.
לכאורה, היא מחשבה פשוטה, אלא שאני שמחתי שגם לפני אלפיים שנים כבר היה בישראל מחשבה קצת משוחררת יותר מהמחשבה הרגילה, הרואה הכול בשחור לבן. בעיני, חקירה נפשית ופסיכולוגית - כלומר, הבנת דרכי התנהגות, מניעים, שונות בין בנ"א, הפחדים המניעים אותם, מנגנוני ההגנה שלהם, המודעות שלהם, דרכם לבטא רגשות, המניפולציות שהם עושים על עצמם ועל אחרים, יכולתם להשתנות, השפעת עברם על ההווה, יכולת כן או לא בחירתם, השתלבותם בחברה, הערכתם העצמית, קשריהם השונים, וכך הלאה - החקירה הזו בעיני הרבה יותר משמעותית מהחקירות של אפי הפילים או ציורי הדברים לעומת הדברים עצמם או ההורמונים או הכימיה או ההתפתחות, שלך, תורה ודעת, כה חשובה. אינני דורשת במופלא ממני, במקומות שכל מה שאבין יהיה בטל בשישים לעומת מה שלא הבנתי. אני רואה בזה המשגה של עולם הרוח, ואיזו שהיא זילות לרוח האדם ולנשמתו, השאילה אם הכבוד לאדם לא נוצר בטעות, אם נדון לוגיש ומחקריית בטבע האדם, מי יימר שיצא לאדם איזה גדלות מיזה. אולי את שופטת עפ"י דעות קדומות.
בהעמסת הכל - כדברי צבי - על הפיזיולוגיה. ומבינה שזה אופייך ומשם כנראה נחצבה נשמתך, ומכבדת זאת. נשמתי נחצבה ממקום אחר. בשבילי האדם שמולי, ויהיה מי שיהיה, הוא ילד יקר של השם, ובו אני מרוכזת, בהבאת אור וטוב לחייו, בהבנתו ובהכלתו. הוא בשבילי המדע הכי מרתק, הכי מאתגר. לא אכפת לי אם הוא נוצר בהתפתחות או לא, אני אישית מאמינה שהעולם נברא בידי השם, אבל לא זה מה שחשוב הרגע. שמעתי מהרב דורון המלצה לחיות כמי שעובד בשרות הרחמים. תקופה ארוכה זה הביא לי התנהגות חומלת ונותנת. לאחרונה שידרגתי את זה, אני עובדת בשרות האור והטוב. (התורה והמצוות הן חלק מהאור והטוב הזה ולפעמים הן הכלי ולפעמים צריך לדחוק שם קצת משהו בשביל ההתאמות, בסדר. דחיקה סבירה שניתן לעשות באלגנטיות.) מבחינתי השם והאיכויות שלו יחד עמי בכל מאמץ להביא אור וטוב, וגם בכל כשלון ומעידה וברצון לתיקון. והוא אוהבני גם כשאני בשביתה או בהפגנה נגד המפעל שבו אני עובדת. וכך הוא מגדלני, כי מה שמגדל זו אהבה, לא ביקורת ולא שכר ועונש. מקום שנאהב ללא תנאי הוא מקום שקיבל ריפוי, ויכולת הצמיחה שלו קיבלה חיזוק גדול. כמו פרח העולה אינסטינקטיבית אל האור והרקיע, כך כל מקום בנפש שזרח עליו אור אוהב. וכך אני משתדלת לגדל עצמי ולגדל אחרים. וכשאיני מצליחה לאהוב ללא תנאי וזה קורה, אני מתייחסת בחמלה גם לזה. משתדלת גם שם לא להיות שיפוטית כי אם להכיל ולאהוב. ואם גם זה לא הולך, לחמול גם על זה וכך הלאה. כבר אמרתי שגם אני ריגשיי , יש בליבי מלא אהבה, ואני יודע היטב לאהוב.וכל זה איננו על חשבון הניתוח הלוגיי והחקירה אחר מה שאפשר לנו ליידע ולהשיג, במהות כל דבר וטבעו ועניינו. אני מציע גם לך לחלק השתיים, תמשיכי ברגשותייך הנפלאות והמענגות, (וגם כאן את מחממת לב כולם בהם, ) אבל גם תקדישי חלק מחכמתיך ובינתיך הגדולים לעניני החקיריי והלוגיי הבודק ומנתח וממשיג ומפשיט במה שאפשר, להכול. אולי בתחילה זה קצת מפחיד, כי נראה שהולכים לאבד הנפלאיות שבעולם, אבל אחר ההרגל קצת, יש אפילו הנאה וסיפוקיות גדולה מזה. תישמע -בכל מה שדברנו היום אני מיתבשל כבר איזה שנים. השאלות הגדולות שלי לאחרונה,הם בעקרוניי הדעת והתבונה, מה מהותם (במה שיכולים ליגע בהם)ומנין המושכלות ראשונות ומה טיבם, (ובנוסף לזה גם הבחירה עצמה מה ענינה ומה כוחה הוא גם מעורער אצלי לגמריי), ובכלל מה הם המחשבות וההרגשיות.אני בחשש גדול בכלל שכל מה שדברנו כאן אינו בכלל בתויקף כל שהוא, איני יכול עוד לומר על זה הרבה, אבל יש איתי כיוונים די מפחידים אותי בכל עניין הדעת של האדם (ואני רומז על כיוון שלמעישה אין הבדל בין המחשבות האדם לקומפיוטר רק בכמה חילוקים שאינם כ"כ מהותיים בתוכניותם(כמו שבהאדם המורגשותיות והטבעיות מתערבת בתוכניי האמת וההגיון, ואם כך הוא קומפיוטר שמתערבים בשיקולי האמת שלו תערובות זרות ומבלבלות) וגם הבדלים בענינים מהותיים (כמו שהאדם הרי מרגיש בעצמותו את המחשבות ואת המורגשיות והקומפיוטר לא) אינם נותנים תוקף למחשבות האדם האם יש בהם אמת או משמעיות, קראתי כאן שיש רעיון שהכל למעישה הוא פירוש של עצמו ולא של דבר אחר שחוץ מהוא עצמו, וא"כ פירוש הדבר שאין כל ידיעות אצלינו חוץ מידיעות יבישות על העולם, ואם כנים הדברים הרי שאנחנו כעיתונים שמודפס עלינו המציאות אלא שאנחנו עיתונים המרגישים את המודפס עליהם לא יותר). ודברים שקראתי כאן מדוד יום, הם די דוחפים אותי לזה, ולכן אני מקדיש זמן לדיונים כאן, כי איני רואה תכליית יותר גדוילה מזה. רוחדשה העיר כמה סוגיות שהם מסובכים אצליי ביותר, רק הוא כתב כמה קביעות שאיתו, שאני מחולק עליהם, ואשמח מאוד לדון עליהם. אני ישתדל להגיב לו, רק שיש שם סמיכות גדולה של עניניים נכבדים. אדרבה, כל זה מוכיח על מציאותו של אלוהים שנתן לנו המחשבות וההיגיון, ועל זה שיש לנו חלק רוחני שונה מאשר קומפיוטר. אולי תסביר אייך ההוכחה?, מניחים הנחה שיש הבדל בין המוח האנושיי לקומפיוטער ואח"ז ההנחה הויפכת להוכחה.אני מסכים איתך שכאן האינטואיציה היא המביאה אותך לומר מה שכתבת. כי גם אצלך מונח בהמוח שיש איזה תכלית בבריאת האדם, והתכלית הזאת היא בדרך שהוא בוחר בטוב, וממילא לומר שהמוח הוא ביולוגישע קומפיוטער, זה כצחוק. והנה דוגמא לאייך דרך המוח באינטואיציה (בלי חישוב האדם מרצונו) שמידברים המונחים אצלו הוא מחשב כבר הלאה, וגם יש דוגמא אייך אפשר לבדוק את דרך האינטואיציה הזאת. לענין אהבת השם אלינו - אינני חושבת שהוא אוהבנו בגלל שמבקשי אמת אנו, כל מושג האמת כה חמקמק ומופשט וסובייקטיבי, שקשה לתלות בבקשתה את עילת האהבה. מי אמר שעדיף חוטא שזאת האמת שלו, מאיש מבקש עצמאות? יש שרואים בעצמאות הנפש שלהם את מקור גדלותם. כאן את נכנסת לעניין דיי סבוך, שכבר נגעתי כאן בו מיספר פעמים. והוא -אם לא החלק הבחיריי מה בדיוק האדם, כלומר, אדם שיש לו תעצומת נפש(כמו שכתבת) אנחנו אוהבים אותו כי זה מרגש אותנו ומעורר אותנו לקירבה איליו, וזה לא משנה לנו שאצלו שה מידתו הטיבעיית(ולא משנה כרגע אייך נעשית אצלו כזה). אבל האם שייך בבורא לומר שהוא אוהב מישהו בגלל תכונת נפש שבו, הרי התכונת נפש הטבעיית היא חלק מהבריאה והבורא המציא אותה, זה אפילו לא דומה למי שצייר ציור יפה או חיבר חיבור יפה וכדומה, והוא אוהבו, כי גם שם הוא מתרגש מעצם החיבור וגם מעצמו, ואינו משים על לבו שלמעישה החיבור הוא תוצאת נפשו, אבל הבורא הרי אינו כמידתינו שיתלהב מיצירות יפות שלו (איני מאריך להסביר למה כי הוא פשוט). אבל מה שייך כן לומר כביכול שהבורא אוהב אצל אנשים, הוא 'בחירתם' כי זה כביכול הם עשו מעצמם (וכאן יש החקירות צהגדולות שלי על הבחירה שלא כאן ענינם, רק אגלה שאני אישיית נוטה לומר שאיין שייך כלל וכלל בחירה חופשיית, היא נויגדת כל הגיון מכמה סיבות, וגם אין עיניינה מובן כלל, אאריך בזה במקום אחר, אא"כ זה מעניין אותך) וזה מטרת הבריאת האדם, כי לוליי הבחירה הרי האדם הוא כקומפיוטער המתוכנת שאין בו אלא הפונקציעס של מה שתיכנתוהו, ולכך כתבתי שמה שהקב"ה אוהבינו הוא מחמת הבחירה באמת, כי לולי זה לא שייך לומר שהוא אוהב אותנו (אפילו כביכול), שהרי הוא המציאונו מהאין, האם שייך לומר בו שהוא אוהב את עצמו? ומה עם המחשבות והתודעה והאהבה שאר כל התכונות שיש באדם נבדלים מהבעלי חיים ושאר הנבראים. אתה סותר את עצמך, אתה אומר שאין בחירה באמת, אבל אתה מוסיף מיד תוך כדי דיבור, שכל מה שיש באדם הוא הבחירה, וזה מה שהקב"ה אוהב באדם. האם מה שהקב"ה מייצר זה הקב"ה?, ובכלל הרי גם האהבה זה מידה שהקב"ה יצר, מי יאמר לו את מה לאהוב
התכונות שיש באדם הם ידיעות וחישוביי השכל והבנת הדברים(ואני עוזב עכשיו חקירתי במה זה 'הבנה') מראים שיש בו איזה התפתחות גדולה יותר, אבל מה זה קשור לקב"ה , אין זה הוכחה עליו בכלום. כי כמו שיש בבעלי חיים הרגשות, הם מרגישים טעם (שהוא הרגשה נפשיית, החישת הטעם) והם מרגישם אהבה, והם מרגישים הרבה דברים כמו שיש במחקרים, אפילו יש להם קצת בינה לחשב העתיד ואייך להשיג מזונם ורצונם. האם זה מראה על בורא? זה מראה על מציאות נפשיית, אז למה האדם מראה יותר מהם, הוא רק מפותח יותר מהם.
ולעניין הבחירה, אני אוחז שמבחינה פילוסופיית לא תיתכן בחירה(משתי סיבות), ורק מבחינת הדת צ"ל שיש בחירה(בלי שנבינה), אבל גם היא לא מראה על בורא(כי היא מציאות טבעיית נפשיית) אדרבא רק מכוח ההוכחה שיש בורא אני אוחז שיש בחירה שהיא התכלית.
(על האהבה לא הבנתי אותך).
אני חושבת ומרגישה שהשם אוהב אותנו אהבה עצומה וללא תנאי, בלי תלות בטיב"רוע מעשינו.
על זה כבר כתבתי לך,שלדעתי המחשבות האלו שלך, הם תולדה מנפש אוהבת ומלאה רגשיות שיש בך (ואני יודע היטיב מה היא ההרגשיות הזו) ובחיבור למה שאת סוברת שיש בורא (ולא משנה כרגע אם מסיבות לוגיות או אינטואיציה או מה שיהיה), יוצאת התולדת מחשבה הזו. היא השלכה על הבורא את רגשיות והמיית הלב. כי מסברא פילוסופיית לא שייך לומר בו אוהב, או כל מידה אחרת. אנחנו רק מדמים אותו מהרהור הלב שלנו, ומטילים עליו כל מיני ציוריים ותיאוריים אנושיים. הורים אוהבים את ילדיהם בסוג אהבה אלוקית כזו. לא בכזו שלמות, אך באותו סוג, בלי קשר לטיבם ולהשגיהם. אייך באמת את מסבירה את האהבה של הורים לילדיהם?אני יודע שאני נכנס כאן לסוגייא קשה, והיא חקירת הטבעיות האנושיית מניין פרטיה וענייניה. ותדעי לך שהיום מחקרי המוח הגיעו להישיגיים גדולים בזה. לא שהם פתרו הרבה, אבל הם לימדו הכיוון שיש לחתור אליו. ולמשל באהבת הצאצאים, יש מחקריים הרבה (אפילו מבעלי חיים אחרים) שהוא תלוי בהורמוניים המופרשים אחר הלידה ובהנקה , ושהם מקשרים נפשיית בין הצאצא לבין ההורה (אפילו באב מופרשים אותם ההרמוניים, לא מחמת פיזיוליגיי אלא מחמת החובה שמוטלת עליו, וזה גם נמצא בכל בעלי חיים, הקינון והדגירה והאכלה,) רק שאצל הבני אדם יש גם ידיעות שכליות של העניינים האלו .ולא שהידיעות השכליות מראות שהאהבה הזאת שכלית. אלא שהידיעות השכליות יודעות את העניניים הרגשיים הנפשיים. סופו של דבר תמיד נגיע לאחת החידות הגדוילות שטרם הגעתי לאיזה פתרון בה, והוא המורכבות של נפש וגוף. אייך הורמוניים ושאר חומרים (כאלכואול וסמים, וגם הרבה תאיים נוירוניים וכדומה במוח) משפיעים על הנפש ואייך הנפש משפיעה אליהם. אייך ע"י מחשבות ורגשות נפשיים (שהם נחשבים ונרגשים ע"י בעליהן) מתעורר החלקים הפיזיולגיים של המוח והנערוון לפעול, ואייך ע"י הנערוון ושאר חלקיי המוח נרגשים הדברים. אבל אני ממליץ לך לקרוא בספרים שנכתבו ע"י גדולי החוקרים בתחומים האלו (אנשים מהוגניים שאין בהם גבהות הנפש, אלא חקירת האמת והנכון בדברים הללו) ויש בהם חקירות מדהימות ביותר.(אם תרצי אני ייתן לך שמות של ספרים(. אני לא מבין איך אדם משכיל כמותך, מתפתה דווקא להעמיס הכול על הפיזיולוגי, ברגע שאתה מסכים שאהבה מורגשת ונמאת מעבר לחלק הפיזיולוגי, ואם כן התפיסה של לומדת, הרבה יותר הגיונית בעניין האהבה, שהיא מציאות שהקב"ה תבע בחיבור ב' נפשות, ואם כן גם הקב"ה לכן אוהבינו. מה שטוב לו בשבילינו, למה שלא יהיה לא טוב בשביל עצמו השאלה שאתה שואל היא נכבדת מאוד, מה הקשר בין הגוף והנפש. אני קראתי על זה ספר נפלא והיא עד היום חקירה שלא הוכרעה, ונשארת בפליאותה(אולי מישהו יפתח על זה אשכול כי זה מאןד מעניין ויפה החקירות על עניין זה, ויש בה כמבה צדדי חקירה, כגון אייך הנפש פויעלת על הגוף החומריי, ולהיפך, וכגון אייך עניניי פיזיים וגופניים נהפכים למחשבות ומורגשות נפשיים ורוחניים). והיא נמצאת אפילו בדברים הקטנים שבנפש, כגון ה'טעם', הוא בא מאותות שנשלחים מהלשון למוח ע"י צורות דקות באוכל(יש עוד שחושבים שהטעם הוא ממשיי באוכל) וע"י האותות האלו במוח נרגש בנפש טעמים שונים. האם אתה מבין אייך אותות ונוירוניים נהפכים לטעמים נפלאים(או טעמים רעים)? אבל בפאקט זה ככה, האם זה מלמד על בורא? לא. כי זה מציאות בעולם (שהיא מצטרפת לכל פרטי המציאות שאין נודע מהותם אלא ציורם). עכשיו האהבה היא מורגשיות נפלאה ועמוקה ועזה וכו' וכו' אבל במציאות היא תערובות גדולה של מיני מורגשיות נפשיות כגון נועם וחדוה ושמחה וחמלה ותשוקה וכיסוף וערגה וביטחון שכל אחד לעצמו הוא מידה אחרת אבל כשכול אלו מצטרפים לתחושיות גופניית העוברת בחלקי גוף ובחלקי מוח מסוימים -נקראית כל התערובת הגדולה הזו 'תחושת האהבה הנפלאה', ומה לכל זה ולהוכחה על הבורא או לחלק אלוק ממעל? זה עוד עובדה פאקטיית בעולם, מה שנפלא ונעים ונחשק לא מעיד על הבורא יותר ממה שלא נפלא. זה פשוט. אלא כי נשמתנו מאירה בנו ואנו חלק אלוק ממעל. ויש לנו ערך לא
כאן אני מחולק איתך.כי מה את מתכוונת 'חלק אלוק'? האם את חושבת שהנפשיות שלך היא חלק מאלוקים, הוא חילק עצמיותו לחלקים ופיזרם בתוך בני אדם? וגם למה לך לומר כן, כל אדם מרגיש את ההרגשה הנפשיית האישיית שלו, והוא פלא גדול מהו, כמו שכל פרט אחר בעולם הוא פלא מה הוא, שזה שבנפש יש נועם ההרגשיות או גדלות עניין המחשבה, לא מראה על אלוקות יותר מהחומר הפשוט ביותר בעולם, אם את סוברת לומר שאיזה חלקיק אבן יכול להיות לו קיום שלא קשור באלוקים, מדוע לא תסברי שהנפשיות יכולה להיות לה קיום בלי קשר לאיזה אלוקים, כל מציאות יש לה ההגדרים והתכוניות שלה, וולא ראיות לוגיות ששוות בכל הדברים, למה נערבב האלוקים בחלקי העולם. (אני מתכוון שאין להביא ראיה כל שהיא על האלוקים גם מההרגש או הסברא היותר גדולים שבעולם, כי מה ראיה יכול להיות, ההרגש שווה להרגש לא זולת זה כלום). ההבדל הגדול הוא מאחר וכל בר דעת, מבין שחלק הנפש הוא משהו שונה רוחני מאשר החומר, ואם כן זה מלמד אותו שיש מציאות רוחנית בדומה לה שהיא האלוהים שתי הערות. 1 רוחני כגשמי הם שתי מציאויות בעולם וכשם שהגשמיי לא ידוע לנו מציאותו ועצמותו רק ציורו כך הרוחניי לא ידוע לנו מהותו ועצמותו רק ציורו, ואף שהם שתי סוגי ציוריים אחרים(הרוחניי והגשמיי) מ"מ בשתיהם יש הציור ולא המהות, ולא שייך להביא ראיה על האלוקים מאף אחד מהם 2 לומר שאלוקים הוא רוחניי זה כמו לומר שהוא גשמיי, בשתיהם אתה עושה אותו סוג מסויים, ומוגבל ומוגדר במה שהוא.
עכשיו הערה קטנה, ואיני מתכווין חלילה אישיית לאף אחד, אני ממליץ כאן לכולם להתחיל ללמוד קצת פילוסופייא ופסיכולוגייא ומחקריי המוח, אני רואה שהרבה נידוניים כאן שהם פשוטים למי שקצת נכנס ברזי הנ"ל, נראים כאן כחידושים מסיני. אתם באמת חכמים גדולים ומבינים נפלאים, אבל חסר לכם קצת ההרגל בדברים הנידוניים כאן. לא שיש במחקרים הנ"ל פתרון לכל הבעיות, אבל הגדריי הדברים והנידוניים שם, מובאים בנפלאויות, וראוי לחכמים כמותכם לדעיתם.
תוקן על ידי תורה_ודעת ב- 26/01/2012 21:32:03
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2012 22:15 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | בעל
נניח- שפנטזיונר בדה ממוחו. אז מה? חשוב מה כתוב בה, יותר ממי שכתבה. למרות שמי שכתב הוא חשוב מאד מאד. אבל בתורה כתובים הרבה דברים שלא עולה בדעתם של האנושות לקבלה, למרות שגם מי שחושב שאלוקים נתן את התורה, דברים מסוימים הוא לא מקבל. החשיבות היא אם כן לדברים עצמם, ולא מי כתבם. |
|
ירוחם אתה המקיים רק את מה שאתה מקבל?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 00:20 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  |
עכשיו הערה קטנה, ואיני מתכווין חלילה אישיית לאף אחד, אני ממליץ כאן לכולם להתחיל ללמוד קצת פילוסופייא ופסיכולוגייא ומחקריי המוח, אני רואה שהרבה נידוניים כאן שהם פשוטים למי שקצת נכנס ברזי הנ"ל, נראים כאן כחידושים מסיני. אתם באמת חכמים גדולים ומבינים נפלאים, אבל חסר לכם קצת ההרגל בדברים הנידוניים כאן. לא שיש במחקרים הנ"ל פתרון לכל הבעיות, אבל הגדריי הדברים והנידוניים שם, מובאים בנפלאויות, וראוי לחכמים כמותכם לדעיתם.
תוקן על ידי תורה_ודעת ב- 26/01/2012 21:32:03
|
|
ההערה הזאת היא בשבילך, אם אתה חושב שאני ועוד כיוצא בי לא למד ולא יודע את כל הדברים האלו, אתה טועה. אני לפחות, אחרי זה. דווקא האמונה העיוורת שלך בטיעונים פשוטים פילוסופיים או פסיכולוגיים, מראה על חוסר חכמה וביקורת אמיתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 08:08 |
|
| |
למקסמן סגרו האשכול אז העורותי כאן. מה היא נקראית אצלך 'תכלית', כלומר מה מטרת התכלית עצמה, לא יהיה העמצאי ולא ייצטרך התכלית, הרי אתה מדבר על סיבה של בריאת העולם. ואפילו מצד האנושיי, מה היא 'תכלית' מה שמייסב הנאה או מה שמייסב רעיון לאנושיות, ומה הבדל בין שתיהם זה וזה הוא דברים הנרציים לאנשים.
לרם28
מקס, אהבתי את דבריך, ואת פרשנותך לרוחה של תורה, בדבר החיים ומשמעותם.
הדיבורים על ״הנאה זמנית״ לעומת ״הנאה נצחית״ מיועדים לילדים ולעמי ארצות. האדם הבוגר והמחונך מבין שערך המעשים איננו בהנאה שאתה מקבל בתור שכר, ולא בסבל שאתה מקבל בתור עונש, אלא בהנאה ובסבל שבמעשים עצמם, כלומר בעשיית הדברים הנכונים או באי עשייתם.
כך זה גם בתורת המוסר של אריסטו. אריסטו הבחין בין סגנון החיים הנמוכים המכוון לטובות חיצוניות (הנאה, כבוד), ובין סגנון החיים הגבוהים שתכליתו היא בעצמו, לעשות את המעשים הנכונים. והוא זיהה, כמוך, את החיים הגבוהים עם החיים על פי השכל. החיים התבוניים. האדם שחי על פי השכל, כתב אריסטו, חי חיים ״אלוקיים״. כוונתו הייתה שבכך האדם מידמה לאלוקים (במידת האפשר). אין לזה קשר לעונש או לשכר חיצוניים.
שכר מצווה, מצווה. ושכר עבירה, עבירה.
דעלך סני - לחברך לא תעביד. זו היא כל התורה כולה. ואידך פירושה הוא, זיל גמור.
האם אתה יכול להסביר בסברא את השיטה הזאת שהבאת מאריסטוליוס. אולי תסביר כבוגר, למה לעשות מעשים לתכליית עצמם הוא גבוה יותר? הרי גם את זה אתה עושה לתכלית הנרציית לך, והיא כי הם נכוניים, א"כ מה לי עושה לטובת כבוד או הנאה אישיית אחרת ומה לי עושה לטובת החיים התבוניים. אולי אתה מתכוין שבאמת אין הבדל בין הילדים הקטנים לילדים המבוגריים, רק במטרה הללו שואפים ליותר הנאות והללו שואפים ליתר תקינות החיים, אבל ברעיון אין הבדל. (וסתם הערה -לחלק טיטלען של ילדים למי שסובר אחרת ממך, היא טבע של ילדים קטנים. הנה לך שחשבת עצמך לגדול ואפילו אינך מיבין את אריסטוליוס).
לרוחדשה תורה ודעת אכן כל דבריך טובים ויקרים מאד בעיני ובאשר רצית התיחסות לתורת ניטשה,ניטשה עיקר עיסוקו היה לשדד ערכים היינו בין טוב ורע ולא בין אמת לשקר ורק שידע בגאונותו לשים את האצבע על כל אשר אנו חושבים כאמת ולהראות מהו האינטרס או תכונת האופי שמביאה אותנו אל האמת הזו ובזה עקר את ידיעתינו את האמת ממשמעותה כי הוא הרגיש שהרבה מהאמיתויות שאנו מסגלים לנו כאלוהים ,רצון חופשי,גמול ועונש על מעשינו,חיים שלאחר המוות כולם אינם באים מחוזקת האדם אלא מחולשתו כי מרפיסות ופחד האדם לעמוד פנים בפנים מול הנוראיות של אבדנו ומול חוסר הטעם בחייו ומול חוסר הצדק הלך והמציא את כל העולמות הדמיוניים ועיקר אומנותו היתה להראות איך כל הערכים שהיו מוחזקים בעולם היהודי נוצרי כ"טוב" ובעיקר במוסדות הדתיים כמה תרמית וסיאוב והצרת דמות האדם יש בהם. אני קראתי ממנו כמה שטיקלאך, והבנתי קצת אחרת, אבל לא משנה מה הוא אמר, משנה מה אנחנו אומרים, ואייך עלינו להרגיש עם עצמינו.
ונחזור לעניינינו אתה שואל מניין לך שהיה אמור להיות הלא כלום ואולי זה מגוחך איך בא רסיס מן היש שכל הכרתו רק ביש ומכריז כי אמור להיות הלא כלום וכאן לא יהיה מנוס מן השאלה מהי אמת ואיך יכולה והאם יכולה להיות וודאות ואיך המושג אמת מגיע ומתרכב במוחו של אדם וכמובן שאנו דנים בדברים שכל חכמי עולם דנו בהם ואפשר שמי שבקי בחכמות אלו הלוגיקה והפילוסופיה ירגיש שדנים כאן שניים כמו בישיבה קטנה ובכל זאת יקרה לי יותר הדעה שהיא דעה שלך בלי ספרים ובלי שמות ונראה לי שזו היא החכמה האמיתית כי ברגע שנאמר קאנט אמר ולייבניץ אמר נתלה בהם ונאבד את הנראה לי ואת דעתי האישית ונחזור לעניין תראה איך קל לאדם להוציא מסקנות וודאויות על האל על קיומו ומידותיו
אתה צודק שחשוב דעותיינו האישיות, אבל אם אתה יודע חכמים מפורסמיים שכבר פקיע שמייהו בהבנות עמוקות בפילוסופייא, תביאם ואת חידושייהם וסבורותיים. ולא הביישן למד. אני לא חושב שאנחנו מדברים כאן כמו בישיב"ק, אני רואה פה דעות מאוד חכמות ומעמיקות, בגלל שאין אנחנו פרופיסערן, אין דברינו חשובים. כבר נאמר -מכל מלמדי השכלתי, ומתלמידי יותר מכולם. ואיך קשה לאדם ולכל חכמי עולם להחליט בדבר הכי קרוב לנו שזה אנו עצמינו אם יש לנו בחירה או שאנו ומחשבותינו ומעשינו כבובות על חוט למה קשה? צריך לנתח הסוגיא הזאת ולהחליט מה שנראה. מה יש לך חקירות בזה? ואני חושב שאם האדם הוא חלק מגלגל הסיבה ומסובב והוא כבובה על חוט אין משמעות למושג ה"אמת" כי כל מחשבותיו מתוכנתות בו ואינן מתוך עצמו ואם כן אין לו שום דרך לידע אם לא השד המתעתע הכניסם בקירבו וזה שיחשוב שיש אלוהים מחוייב לחשוב כך וכן להיפך ואין לאמת שום משמעות ואם כן הבחירה קודמת להכרת אמת [שכמובן זה לא ערובה שיש בחירה ויש אמת] וכאן אני רוצה לשאול את המבינים ואת ר'מיכי האם מחשב יוכל אי פעם לחשוב מחשבה סינטטית והאם יוכל להיות מחשב שיגלה את תורת היחסות [שלי נראה כמובן שאין אפשרות כזו] לי נראה שהמוח האנושיי והסברות שפה, יש בהם צד דמיון גדול לקומפיוטער, ויש בהם צד שונה. יש לי בזה חקירות רבות, ומי שיוכל יפתח אשכול, אדון לפניו. ומה שכתבת אייך גילו התורת יחסות ושאר מדעיים, אני סבור שבאמת יכול להיות שקומפיוטער יכול לגלות זה, אלא שצריך להזין אליו הרבהמאוד נתוניים שידועים לאדם, והדבר תלוי האם הרעיונויות של הבני אדם הם רק תוצאת זיווגיי מושכלות וידיעות, או שהם גם תוצאת זיווגי הרגשיות מעורבת בשכליות. כי אם הם רק ממושכלות וידיעות אפשר לתכנת קומפיוטער גם, ואם גם מורגשיות מעורב בהם, אז כבר הוא מסובך מאוד, כי א"א להכניס לקומפיוטער מורגשיות שהם תכוניות נפשיות. ויש בזה עניין גדול לעסוק בזה, אייך באמת הגאוניים באנושות מגלים ההמצאות שלהם(שנולדים מן ההגיון). עכ"פ אני חושב מחשבה שאולי היא מטורפת שיש כאן היפוך היוצרות שהאדם בבקשתו את האמת יצר לעצמו את הבחירה ובאמת לבחור בין גלידת שוקו לווניל אין זה בחירה ותכונותיו קובעות מה יקח אבל בהמציא האדם את המושג אמת הוא גונב את האש מהאלים ובורא את עצמו ואת בחירתו וחורג מהיותו בגלגל הסיבתיות לא אספיק כרגע לקשור את הקצוות אז אמשיך מחר אם הדברים לא ייראו מטורפים לגמרי לא הבנתי דבריך האחרונים, מה פירוש הוא ברא הבחירה? את הרגשת הבחירה האישיית(ואע"פ שאולי אין כזאת) או מה?
חברים לקט ענינים לסיומו של יום , קצתם נוגעים בסוגיות שנידונו כאן,ובכלל הורשינו באשכול זה להכניס מכל המעניין א] מאד מעניינת אותי דעת החכמים בסוגיא שהעלתי אתמול והוא הקשר בין בחירה לבין הכרת אמת והשאלה היא אם אין בחירה חופשית והכל נעשה בנו בהכרח האם יש לנו אפשרות להכרת אמת שהרי מה שאנו קוראים אמת אינם אלא מחשבות שהוכרחנו לחושבם לא הבנתי מה אתה מחבר 'אמת' לבחירה, 'אמת' הם דברים ישרים בהגיון או בידיעה כמו -דרך השמש לזרוח בכל בוקר, שתים ועוד שתים שווים ד', וכדומה, ומה לזה ולבחירה.
ואם כן הוא יש כאן קשר מפתיע [שלא ראיתי מי דן בו] בין אמת לבין הרצון החופשי לדעת אמת ובכלל אמת כמו אלוהים כל אחד חושב בו משהו אחר ומתגלה לו באופן אחר ואני אישית כל פעם שאני מהרהר בו הוא נראה לי באופן אחר ועמוק יותר. מה, אתה מגלה באלוקות בחינות או מראות מדומים? כל מי שחושב בו הרהורים, אינו אלא מדמיין בו מה שליבו חפץ ומה שליבו למד מהנימצאים.
ב]ואביא כאן דברי הרמבם במורה ח"ג פרק נא תרגומו היפה של אלחריזי [והם מדברי הרמב"ם המזעזעים ביותר] אבל מי שיחשוב בהשם וירבה לזכרו מבלי חכמה אבל הוא נמשך אחר קצת דמיון לבד או נמשך אחר אמונה שמסרה לו זולתו הוא אצלי עם היותו עומד חוץ לבית ורחוק ממנו בלתי זוכר השם באמת ולא חושב בו כי הדבר ההוא אשר בדמיונו ואשר יזכיר בפיו אינו נאוה לנמצא כלל אבל הוא דבר בדוי שבדאהו דמיונו וגם מי שיחשוב בו בחכמה, הוא מדמיון עצמיי. ג] אמר י.ח. ברנר הביאו שמעתיו עכשיו מהרב קלדרון בתוכניתו של סבג אין משיח לישראל תפקידנו למצוא גבורה בעצמינו להצליח לחיות בלי משיח וזוהי בעיניי גדולת פעולתה של הציונות על רגל אחת לא לחפש את תעתועי הנחמה אלא לראות את העולם ערום ועריה בסתמיותו ולמצוא אף על פיכן ,ממש יש מאין ,משמעות אין קץ בו וזוהי פעולת האדם הבוחר לבדו. עם מחשבות אלו אני נפרד מכם בברכת לילה טוב ונראה מה יחדש בעל החלומות גם אני חושב שגדלות הציוניים שהם הוציאו לפועל הדרשה שלי מניצ'ע, ולכך זכו להביא גאולה לישראל.
לצבי ההערה הזאת היא בשבילך, אם אתה חושב שאני ועוד כיוצא בי לא למד ולא יודע את כל הדברים האלו, אתה טועה. אני לפחות, אחרי זה. דווקא האמונה העיוורת שלך בטיעונים פשוטים פילוסופיים או פסיכולוגיים, מראה על חוסר חכמה וביקורת אמיתית. לא כיונתי איליך או למישהו אחר דווקא, כיוונתי להרבה שאלות והערות כאן, שנראה שלא מבינים ולא יודעיים דברים שלכאורא פשוטים למורגל בהם, שאני כותב. בקשר אלי אין זה משנה מה למדתי ומה חשבתי מעצמיי, העיקר הוא שאיני טוען שום טענה מהסתם, כל טענותיי הם מסברא והגיון והוכחה שכליית, ומי שיש לו להשיג שישיג מהסברא וההגיון ולא סתם יכריז מה נראה לו ומה לא נראה לו. אתה מוזמן לקחת כל פרט מכל דבריי שכתבתי כאן ולהראות במה יש בו טעויות או בעייה לוגיית. אין לי שום אמונה וכ"ש לא עיוורת בדבריי ולא בדברי אחרים, יש לי רק כוח ההגיון והניתוח ובזה אני ניגש לכל עניין, אני כבר הצעתי לך, לא לדבר באופן כלליי מה נראה ומה לא נראה, תדבר בגופן של דברים, ואם יש לך השגה בדבריי תכתוב אני ישמח להבהיר כוונותיי, רק שתדע שאין אני סובר סברא עד שאני מהפך בה ימים וליילות, וחוקר ובודק בה עד כמה שאפשר לי לבדוק.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 08:15 |
|
| |
השם יכול היה לעשות מליון דברים
יכול היה לעשות שהגן עדן יהיה גיהנום והגיהנום גן עדן
יכול היה לעשות שהטוב/האמת יבחרו בנו ולא אנחנו בהם
יכול היה לעשות שהפורום הזה יוביל את המדינה
יכול היה לעשות שהשבת שלי תהיה כבר מוכנה עכשו
משנה מה הוא עשה, לא מה יכול היה לעשות
אנו מביטים בעולם, על כל חלקיו, ורואים מה רצונו כל יום מחדש
(ומי שמאמין במסורת ובהתגלות, מביט בתורה ובמצוות ורואה את רצונו גם דרכן.)
ככה שאל תשאלני בשביל מה זה ובשביל מה ההוא
אלו שאלות ניתנות לדיון רב צדדי
שלעולם לא נדע את האמת בהן
כי מנין לנו למה עשה ולשם מה?
מה שבטוח לי כמאמינה מאד בו ובהנהגתו בהשגחה (וברור לי שגם על זה אפשר מאד לערער) פרטית - זה שמה שקורה, לטוב ולרע, זה רצונו.
אני מגדירה אהבה בצורה הרבה יותר רחבה. ויותר גבוהה.
יש הרבה אהבות שלא נלווה להן שום הרגש פיזי.
מרחוק השם נראה לי, ואהבת עולם אהבתיך.
יש אהבה רחוקה.
יש אמרה חסידית, שרואים ששלמה המלך לא היה חסיד,
כי לו היה חסיד, היה כותב את שיר השירים על האהבה בין חסיד לרבו.
אפשר לא לחבב את האימרה הזו,
נזכרתי בה כי באהבה ההדדית בין חסיד לרבי (ויש חסידויות שהקשר הוא במפורש של אהבה
ונדמה לי שגם אצלכם במתמידים כך) - ודאי אין מרכיב פיזי כל שהוא. למשל.
ואם 'השם אוהב' זו הגשמה
אז כל דבר שנאמר עליו - רוצה, משגיח, מחכה, שומע, הוא גם הגשמה
וודאי אכן שאין הדברים כפשוטם
אז למה דיברה כך התורה? לשבר את האוזן
אז בואו נשבר אותה
כי זו דרכנו כמוגבלים לתפוס אותו ולו במשהו מן המשהו
אם נאמר שאיננו מבינים בו כלום
לא נוכל אכן לחשוב עליו או ממנו שום מחשבה ולא להרגיש שום הרגשה
אין ספק שתפיסתנו בו מוגבלת וקטנה
וגם זה רצונו שכך תהיה תפיסתנו
שהאלוקות תהיה חמקמקה
ובתוך החמקמקות הזו אני רואה\חושבת\חשה אלוקים שאוהב אהבה גבוהה ללא תנאי וללא תמורה
ואם מדובר באהבה ללא תנאי וללא תמורה
שהיא הכלה חומלת של כל מה שיש, מקומות גבוהים ומקומות נמוכים,
שהיא קבלה ללא שיפוטיות כלל של כל מה שיש
שהיא חיבוק (נפשי, לא ממשי) של כל מה שיש
שהיא התחברות הרוח לרוח, האלוקות לאלוקות
שהיא ראיה לא מודדת ואל משווה אלא ראית ערך האדם (לא שוויו), ראייתו בגדולתו
ורצון להיטיב לא בגלל ולא בשביל אלא כדי להביא טוב
וטשטוש הגבולות שבין אני-אתה-הוא מתוך ראיה שכולנו מחוברים זה לזה וליקום בדרכים רבות
אזי יש הרבה מאד דמיון בין אהבת אדם לעצמו
לבין אהבת אדם לרעהו
ושתיהן נגזרות מאהבת אלוקים לנו
כמו שאנו מסוגלים לתפוס
איננו מסוגלים לאהוב לגמרי ללא תנאי ותמורה
לא את עצמנו ולא את האחרים
רק השם יכול לאהוב כך בשלמות
אבל יש לנו נגיעה באהבה הזו
נשתדל כמה שנוכל
מכוח נגיעת נשמתנו בהשם.
והדרך לאהוב כך את הזולת
היא לאהוב כך את עצמנו.
וזה לא קל.
ועד שמצליחים, אפשר בתחנת ביניים
להתנהג לעצמנו כמו למישהו שמאד אוהבים.
(ולהאיר בנו מה יותר את אור הנשמה ודרכו להסתכל על העולם)
ואם אני מכבדת מאד כל אדם שנברא בצלם
ומשתדלת לראות בו את נשמתו המאירה אותו באור יקרות
ולאהוב אותו באהבה מכילה וחומלת
ואם כל זה בטעות כי לא די חקרתי לוגיש
ובעצם זנב הפיל וכרבולת התרנגול ראויים לאותו כבוד
או כולנו ראויים לאותו אי כבוד,
וכולנו רק מתוכנתים ורובוטים והכל חומרים במוחנו וכך הלאה,
אני מצהירה בזאת חגיגית
וחותמת בניק במקום בשמי
שאני מעדיפה לחיות בטעות הלוגיש הזו כל ימי
ולכבד הלאה את כל ילדיו היקרים של השם, וגם אותי ביניהם
ולראות אותם בגדולתם
ולאהוב אותם ללא תנאי ותמורה עד כמה שאוכל ואצליח
ומתוך כך גם לתרום משהו לגדילתם זו
ולאהבתם את עצמם ואת העולם
ונמצא הטוב בעולם מתרבה.
אה, מי יתנני תמיד בטעות זו.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 27/01/2012 08:17:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 08:23 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  | לצבי ההערה הזאת היא בשבילך, אם אתה חושב שאני ועוד כיוצא בי לא למד ולא יודע את כל הדברים האלו, אתה טועה.
אני לפחות, אחרי זה.
דווקא האמונה העיוורת שלך בטיעונים פשוטים פילוסופיים או פסיכולוגיים, מראה על חוסר חכמה וביקורת אמיתית. לא כיונתי איליך או למישהו אחר דווקא, כיוונתי להרבה שאלות והערות כאן, שנראה שלא מבינים ולא יודעיים דברים שלכאורא פשוטים למורגל בהם, שאני כותב.
בקשר אלי אין זה משנה מה למדתי ומה חשבתי מעצמיי, העיקר הוא שאיני טוען שום טענה מהסתם, כל טענותיי הם מסברא והגיון והוכחה שכליית, ומי שיש לו להשיג שישיג מהסברא וההגיון ולא סתם יכריז מה נראה לו ומה לא נראה לו. אתה מוזמן לקחת כל פרט מכל דבריי שכתבתי כאן ולהראות במה יש בו טעויות או בעייה לוגיית. אין לי שום אמונה וכ"ש לא עיוורת בדבריי ולא בדברי אחרים, יש לי רק כוח ההגיון והניתוח ובזה אני ניגש לכל עניין, אני כבר הצעתי לך, לא לדבר באופן כלליי מה נראה ומה לא נראה, תדבר בגופן של דברים, ואם יש לך השגה בדבריי תכתוב אני ישמח להבהיר כוונותיי, רק שתדע שאין אני סובר סברא עד שאני מהפך בה ימים וליילות, וחוקר ובודק בה עד כמה שאפשר לי לבדוק.
|
|
הכול מודים שאתה טוען את טענותיך מתוך קבלת עול מלכות הלוגיקה המאוד מסוימת שלך, אבל בזה זה מתחיל ושמה זה נגמר.
הדיון הוא סביב 'צמצום המוחין' לחשיבה לוגית והגיונית מאוד מסוימת, פתח את המוח שלך ואת הלב שלך לחשיבות הגיוניות נוספות, לדעתי רחבות יותר עמוקות יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 09:55 |
|
| |
לתורה ודעת אמיתויות מסוג שתים ועוד שתים שווה ארבע יכולות להיעשות על ידי מחשב כי זוהי אותה אמת במילים אחרות היינו שתים ושתים זהו אותו דבר כמו ארבע ואין מניעה למחשב לדעת זאת דיברתי על אמת הנקראת סינטטית שמגלה דבר חדש שלא ידענו קודם [וראה בספר של הרב מיכי שמתעסק רבות בזה] אני שואל אם כל המחשבות מוטבעות בנו בהכרח ואנו כפויים עליהם מה הערובה שהםןאמת וכאן אני מחבר בין אמת לבחירה מה אתה אומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 12:13 |
|
| |
לרוחדשה לתורה ודעת אמיתויות מסוג שתים ועוד שתים שווה ארבע יכולות להיעשות על ידי מחשב כי זוהי אותה אמת במילים אחרות היינו שתים ושתים זהו אותו דבר כמו ארבע ואין מניעה למחשב לדעת זאת דיברתי על אמת הנקראת סינטטית שמגלה דבר חדש שלא ידענו קודם [וראה בספר של הרב מיכי שמתעסק רבות בזה] וודאי אתה צודק,(אם כי איני בטוח שמה שאתה קורה סינטטיי הוא לא למעשה גם שתיים ועוד שתיים שווה ד', כי גם הם צירוף של שתי יחידות להיות דבר אחד המורכב משתיהם יחדיו, ואם כך כל ידיעה היא כזאת, אני יודע שהעולם כדוריי, יש עולם (שאני דורך עליו) ואני יודע שהוא בצורת כדוריי(שהיא צורה ידועה), מה ההבדל בין ב' וב' הם ד', זה אמנם סוג אחר של צירוף, אבל שתיהם צירוף( אלא שיש לומר, למה יהיה מניע למחשב ל'דעת' (ואיני מתכווין שיהיה לו תחושיות ידיעה אישיית, כי זה עניין נפשיי, אני מכוון לגוף הידיעה והאמיתות שכך הוא הדבר)שהעולם כדוריי, כלומר מה הפעילות המוחיית אצלינו שלומדת כך, אםתאמר שרק הקשיים שכליים, אז לא יופקע שהמחשב יידע גם הוא, יהיהבתוכניותו צורה עיגוליית ויהיה בתוכניותו מדידת עצמים ויהיה בתוכניותו אפשריות (מאוד מורכבת) של הקשת דבר לדבר וכך יגלה זאת, וכן אפילו התגליות של איינשטיין ושאר מדענים. הרי בוא נתבונן באמת אייך הם גילו החכמות הגדולות הללו, לא מכוח צירופי כל האפשריות והידיעות שהיו במוחם? וא"כ למה שדרך זו לא יוכל המחשב לעשות, וודאי צריך ללמוד דרך הפעולה של המוח, כי אולי יש דרכים אינטואיציות שאיננו מכירים את דרכי פעולותם, אבל בעיקרוניות המוח עובד ע"י הקשת וצירוף כל ידיעותיו בכשרון כללי ההגיון וההיקש וכדומה. כך נראה לי. אא"כ אתה סובר שיש איזה בריאת רעיונות יש מאין במוח האדם (או אפילו תאמר בנפשו?) שמספיק להם קצת ידיעות והמוח(או הנפש) מוסיפה משלה דבר שלא היה ידוע מעולם, והיא המצאה מחודשת לגמריי, אבל לי לא נראה כן אלא נראה לי שכול ההמצאות הגאוניות של כל הזמנים, כבר פרטיהן מונחים בראש הגאונים, ורק פעולות צירוף הוא המחברם, ונראין כדברים מחודשים מחמת שהצירוף עצמו הוא מחודש. וכמו בציור של נוף שלא יש כמוהו בכל העולם, וודאי הציור הזה הוא דבר חדש שמעולם לא חישב כמותו אדם עד שבא הצייר הזה וציירו, בהוסיפו פרטים כהנה וכהנה, אבל לא נאמר שזו המצאה מחודשת לגמריי, כי הרי כל פרט לעצמו (ואפילו כל פרט דפרט) כבר היה ידוע לו לצייר, אלא שהוא צירפם להיות יצירה חדשה, ואני נבוך בזה הרבה, אלא שיש לי ספק אולי בכלל המוח האנושיי לא פועל רק מצירוף ידיעות וכללים לוגיים, אלא הוא גם מורכב מהרגשיות הדברים והידיעות האישייות לכל אדם בפרטיות, ואפילו מהרגשיית רגשות,(וזה איין למחשב, אין לו הידיעה האישיית של הדברים ואיין לו הרגשת הרגשות) ומדוגמת הנוף, מחשב לא יוכל לצייר יופי כזה של נוף כמו צייר, אלא הוא סתם יחבר פרט לפרט כפי מה שזכור לו מאייך שהדברים נראים בנופי העולם. ויש כאן חקירה אמיתיית אני שואל אם כל המחשבות מוטבעות בנו בהכרח ואנו כפויים עליהם מה הערובה שהםןאמת וכאן אני מחבר בין אמת לבחירה מה אתה אומר? אין הכי נמי, אמת נקרא מה שהוא מסודר בידיעותינו אצליינו, כדברים המתאימים. למשל שב' וב' הם ד' או שהעולם כדוריי הם אמת אצלינו ושהם ה' או העולם משוטח הוא שקר אצלינו, כלומר אין כאן צירופים נכוניים. ולמשל כלל לוגיי כמו שדבר הוא עצמו ולא דבר אחר, הוא גם בידיעותינו (ועל זה אני חוקר אייך צמחה הידיעה הזאת, ויש לי חשש (שרמזתי כבר עליו)שאיין זו ידיעה בכלל אלא שכך היא המציאות הנראיית ומורגשת לנו, וממנה למדנו, וכי תימא ומניין שכך היא המציאות מי לימד לנו המציאות האיך היא. כאן אני נבוך מאוד). אבל אייך שיהיה ה'אמת' היא מה שאמת בסדר שכלינו, ואינ ו מנוגד לאייך שהסדר הדברים נכון אצלינו. אם אתה שואל מי אמר שהסדר אצלינו הוא הנכון, אפשר יש איזה סדר מוחלט או לא מוחלט אחר. זו שאלה יפה, וכנראה אין לנו יכולת אפילו לענות עליה תשובה, כי אנחנו מוגבלים רק למחשבות שלנו אייך שהם מסודרות בסדר הידוע. (אלא שאני מכוח הוכחה על הבורא שלי, שמוגבל הוא מומצא. אני מניח שגם הסדר אצלינו הוא מומצא כי הוא מוגבל לסדרו(אף שהוא לוגיי ולא מציאותיי, אבל גם מציאויות לוגיות הם מסוג נמצא בגדרו, וא"א שלא יהיהו מומצאים, כי מה הבדל בין נמצא ממשיי לנמצא לוגיי, אלו ואלו אין לנו בהם אלא ציורם, זה ציור לוגיי וזה ציור חושיי. אלא שאין אני טוען שיש סדר אחר, אלא שיש מציאות מוחלטת שאין לדבר שם סדר ולא לדבר שם כלום.)
אבל חיבור האמת לבחירה, טרם הבנתי
תודה על דבריך. (ודבר מעניין ראה כאן חקירות שהולכות להיות על מוח העובריים מהדקה 7:28 http://www.ted.com/talks/lang/he/alexander_tsiaras_conception_to_birth_visualized.html
לר' צבי הכול מודים שאתה טוען את טענותיך מתוך קבלת עול מלכות הלוגיקה המאוד מסוימת שלך, אבל בזה זה מתחיל ושמה זה נגמר. הדיון הוא סביב 'צמצום המוחין' לחשיבה לוגית והגיונית מאוד מסוימת, פתח את המוח שלך ואת הלב שלך לחשיבות הגיוניות נוספות, לדעתי רחבות יותר עמוקות יותר
ר' הכול מודים, איך זיי אז מיט דיר איך האב גיקייפט א מפטיר. אתה יודע מה,אתה מתחיל להזכיר לי מישהו מב"ב, שבערך בנוסח שלך, היו טענותיו על כל העולם כולו, וכששאלו אותו תסביר מנין לך ולמה אתה חושב שרק דיעותיך הם הדיעות הראויות לבוא בקהל,הרי יש כאן הרבה חכמים אחרים שחושבים אחרת מימך, הוא היה עונה 'הכל מודים אז איך בין גערעכט' 'טראכט אביסל אנדערש', לא שהיה לו תשובה עניינית, אלא הכל מודים כמוני,תחשבו קצת אחרת,וכנראה תסברו כמוני, גם הוא האשים כל העולם ב'צמצום המוחין'. פעם מישהו אמר לי וויץ, ההבדל שהיה בין מנחם בגין לר' לייזער הוא - שלמנחם בגין היה חוג מצומצם של מקורבים ולר' לייזער יש חוג מקורב של מצומצמים. אם אתה רוצה שאני יתייחס להודעות שלך, תתחיל להגיב לעניין, יש כאן מספיק נקודות בהדברים שהבאתי, שעל כל אחד אפשר לדון בטעינות ומענות, אני שטחתי מספיק סברותיי, לא שאיני מכיר את דבריכם, אני מכיר רק אני טוען שיש ליתן להם הגדר הראוי להם, ולא להיות מקיש מילתא למילתא בלי להבין כל מילתא מה גדרו ועקרנותיו. אני אפילו מצטער פה בשביל כמה מימכם שהם כ"כ נבוניים וחכמים, ויש להם כלי כשרון הגיוניי ולוגיי נדירים ביותר, אבל במקום להפנותם לצורת מחשבה אמיתיית,ולברר הכול בדקדוק ופירוט הדיק היטיב, הם ממאנים לזה. אני רואה בזה קרבניות של החינוך החרידי שכל כוחו הוא בסמיית עיני השכל, וכל דבר מחשבה המהווה איום קטן על מה שהמנהיגים שלו חושבים בטעות ובחוסר הבנה וידיעה מובהק, מיד יוצאים עליו בחרמות וגידופים. וכפי שאמרתי אלו הגדולים הנלחמים יש להם כל הסיפוקיות שבעולם, ממש מלכים ומושלים בגאון, אן פריימריז אן בחירעס, אן ביקורת, אן גאר ניט. העיקר שיהיו העם הנמשל שלהם שוטה וכסיל ומופחד לחשוב לעומק, שמא ימצאו את המלך עירום מכול.
ללומדת השם יכול היה לעשות מליון דברים יכול היה לעשות שהגן עדן יהיה גיהנום והגיהנום גן עדן יכול היה לעשות שהטוב/האמת יבחרו בנו ולא אנחנו בהם יכול היה לעשות שהפורום הזה יוביל את המדינה יכול היה לעשות שהשבת שלי תהיה כבר מוכנה עכשו משנה מה הוא עשה, לא מה יכול היה לעשות אנו מביטים בעולם, על כל חלקיו, ורואים מה רצונו כל יום מחדש (ומי שמאמין במסורת ובהתגלות, מביט בתורה ובמצוות ורואה את רצונו גם דרכן.) ככה שאל תשאלני בשביל מה זה ובשביל מה ההוא אלו שאלות ניתנות לדיון רב צדדי שלעולם לא נדע את האמת בהן כי מנין לנו למה עשה ולשם מה? מה שבטוח לי כמאמינה מאד בו ובהנהגתו בהשגחה (וברור לי שגם על זה אפשר מאד לערער) פרטית - זה שמה שקורה, לטוב ולרע, זה רצונו.
מה שאת טוענת לכל אורך הדרך, ואיני מצליח להבין. הוא 'אני יודעת שאני אולי טועה, ואפשר לערער על כול אמונתי' אבל 'בטוח לי זה שלמרות זאת הכול רצונו והוא הנכון'. אולי תסבירי את הסתירא הזאת. אולי אם יכול להיות שאת טועה אז יש כאן סיפור אחר לגמריי, דומה שאת ממאנת לעזוב את אמונתך הישנה (ועוד דעות ישנות)כי פעם היו בטוחים אצליך, למרות שכיום את יודעת שהיו אלו דעות ואמונות בלתי בדוקים לגמרי. ניט דא קיין פראבלעם זאגן, -איך וויל בלייבן מיט מיין אלטע גלייבן,אזיי איך בין געוויינט, אזיי באקוועם פאר מיר. אבל יש בעיה לומר שאני נשאר לא בגלל ההרגל והנוחיות שבזה, אלא כי כך היא האמת. וכפי שביארתי איין זה נקרא אמונה כלל, כי זה לא מבחירה חופשית באמת והטוב, אלא מבחירה מאולצת ע"י טובות ורצונות אישיות, והוא שווה בדיוק למי שבוחר בכפירה מטובות ורצונות אישיות(מעניין הבחירה בכלל נתעלמת). אני מגדירה אהבה בצורה הרבה יותר רחבה. ויותר גבוהה. למה את חושבת שההגדרה שלך יותר גבוהה ויותר רחבה, תנסי להסביר בהגדר מה היא האהבה, ואל תאמרי אי אפשר להסביר, כי לא בקשתי שתמחישי את ההרגש עצמו,כול מי שאהב פעם בחייו באמת יודע מה ההרגש של האהבה, אבל תנסי לפרט ממה מורכבת ההרגשה הזאת, תראי שכל מה שכתבתי הוא בדקדוק חקיריי היטב,( ואם יש לך מה להוסיף אשמח מאוד לשמוע). אבל לומר סתם שהאהבה במובן שלך היא יותר גבוהה ויותר רחבה, היא טענה שלא ממין העניין. הגם שאין תחושיות עמוקה ועזה מין האהבה והיא מהמובילים הגדולים ביותר כל העולם(לצד החיפץ בכבוד ובתהילת עולם). אבל איננה חפה מהגדר והסבר. בפרט מי שטוען שיש לו הבנה גבוהה בה, יסבירנה(אחרת את טוענת בלי שום הבנה בדברייך) יש הרבה אהבות שלא נלווה להן שום הרגש פיזי.
יש פעילות של רוגע ושמחה ותשוקה ורצון שיתוף וחיבור ובטחון ותלות והרגש מיסטיי והיבלעות באינסוף וכדומה שיחדיו נשלמים לתחושת האהבה. ולכן היא סוג אחר קצת של אהבה, אבל היא לא נהיית יותר גבוהה בכלום, וגם הרגש פיזי לא מוריד מגובה האהבה בכלום, למה את חושבת שתחושות בטחון ותשוקה הם יותר גבוהות מתחושות פיזיות, הללו הרגישות והללו הרגישות, מי שמנו לקבוע מי גבוה ממי. מרחוק השם נראה לי, ואהבת עולם אהבתיך. יש אהבה רחוקה. יש אמרה חסידית, שרואים ששלמה המלך לא היה חסיד, כי לו היה חסיד, היה כותב את שיר השירים על האהבה בין חסיד לרבו. וגם רואים שהוא לא בהסימנרים החרדיים כי הוא היה כותב על תשוקת החניכות למדריכות, וגם רואים עוד דברים. אבל את וודאי יודעת שמה שהזכרת על האדמו"ר וחסידיו, הוא תלייא אחד בהשני, שהאדמוריים כדי ליצור האהבה הזאת מדכים האהבה הבייתית אצל החסידים, והחסידים שחסר להם החלק היותר מענג בחייהם מוצאים הסיפוקיות באדמורם, אוי לאותה בושה אוי לאותה כלימה. ר' אליעזר אמר משבח אני את העצלנין שיושבים בבתיהם ואינם הולכים לרבותיהם כדי שישמחו נשותיהם, וכאן נהיו אויבער חכמים (יש בשיטה הזאת כסילות ובערות נוראה שנתפתחה לדרך אומללה,והכול בשם איזה טעות בעבודת הבורא, חושבים שהוא איזה אכזר הדורש אומללות בניו, ויש שקידשו הפרישות,תראי מה הביא לכאן 'ספרן' מזעזע לקרוא http://www.haaretz.co.il/magazine/1.1626906 (הכי השתוממתי ש'הנשים כלל לא ממורמרות' איזה מצב יכול להביא חינוך נוראיי כזה עד שבן אדם כבר לא יודע מה חסר לו ומה טוב בעולם, טוב על גור חבל לשאול שאילות בכלל, מספיק חמש דקות ליד גערער חסיד, וכבר אין שום קושיה עליו כלל, לא מצאתי בכל עולם החסידות כאלו מיעוטי בינה ודעת כמו בגור, ועוד הם משוכנעים שהם אבירי מחשבה. 'אלץ איז אינזערע' חוץ מקצת שייכל, הד"ר התמימה שכתבה את המחקר הזה, עוד כותבת ש'אין דרך אחת לבטאות האהבה', כלומרשגם בגור יש ביטוי אהבה, היא כנראה מכירה רק הצד הנשיי, כי הצד הגבריי רואה באשה 'שטן 'כמשמעו, או שהיא יודעת שאם היא לא תכתוב ככה, אז למחר, האייליגע גערער חסידים ידאגו שהיא תכיר היוטיב הצד הגבריי בגור גם, ומה התפתח אצלם תחת האהבה, כל מי שמיבין קצת לא מתפלא אייך הם הפכו לחיות אדם, אם החלק האנושיי אצליהם מדוכא, פשוט שתחתיו צומחת החלק החייתי.). אני יודע שיש סכנה בפריצת העניין ואפשר לצלול בו ברגע ולהפוך לבעלי חיים, אבל בשביל זה אנחנו כבר ילדים גדולים, אפשר קצת לחשוב ולהתרסן, אצליהם זה הפך לשיטה ממש, הם בטוחים שהאשה היא הסטרא אחרא. הרי גם שלמה המלך אמר 'רגליה יורדות מוות' ועם זה אמר 'ראה חיים עם האשה אשר אהבת', אז זה סותר זה לזה? מי שאין לו שכל כל דבר בעולם מסוכן אצלו. ידוע שהראשונים שהם אבות השיטה הזאת, קיבלוה מהישמעליים והנוצריים(וידוע שלמשל ר' אברהם בן הרמב"ם היה כל שיטתו שיטת הישמעליים בדורו.וגם הספר חובות הלבבות מצאו לפני כמה זמן המקור שלו בספר ישמעלי מדור שלפניו) ואחרי כן שואלים למה הדור הצעיר אומר לדור הקודם אל תאמרו לי מה לעשות, כי יש כאן דיכוי האנושיות, אבל האנושיות חזקה יותר מהמדכאים אותה, ואם כמה דורות הם הצליחו בשגיונותם, כבר עבר זמנם) אפשר לא לחבב את האימרה הזו, נזכרתי בה כי באהבה ההדדית בין חסיד לרבי (ויש חסידויות שהקשר הוא במפורש של אהבה ונדמה לי שגם אצלכם במתמידים כך) - ודאי אין מרכיב פיזי כל שהוא. למשל. אמרתי כבר, אני הסברתי למעלה את האהבה כמורכבת מהרבה תחושיות המצטרפות כאחד, ועל כולם מצטרפת העינוג הפיזיי(ממגע או מדמיון מגע, או מרגשיות מסוימת שרק בהבחנה דקה שמים לב אליה) וכל אהבה יש לה הצירוף שלה. יש מעט ממידה זו ויותר ממידה אחרת. אבל אייך שיהיה את טענת שאהבה היא דבר גבוה, אנא הסבירי מה גבוה בזה. תנסי לפרט החלקי אהבה לפרטים, ותראי מה יש בה ומה הוא נעלה בה(חוץ מטעמה הנפלא והרגשיות העזה שבה). ואם 'השם אוהב' זו הגשמה אז כל דבר שנאמר עליו - רוצה, משגיח, מחכה, שומע, הוא גם הגשמה נכון. עייני מה שעניתי לייתכן למעלה.כאן באשכול. וודאי אכן שאין הדברים כפשוטם אז למה דיברה כך התורה? לשבר את האוזן אז בואו נשבר אותה כי זו דרכנו כמוגבלים לתפוס אותו ולו במשהו מן המשהו אם נאמר שאיננו מבינים בו כלום לא נוכל אכן לחשוב עליו או ממנו שום מחשבה ולא להרגיש שום הרגשה אין ספק שתפיסתנו בו מוגבלת וקטנה וגם זה רצונו שכך תהיה תפיסתנו שהאלוקות תהיה חמקמקה ובתוך החמקמקות הזו אני רואה"חושבת"חשה אלוקים שאוהב אהבה גבוהה ללא תנאי וללא תמורה אני אומר שתפיסתינו בו אינה מוגבלת, כי אם מאופסת לגמרי, אין לנו כל תפיסה בו לגמריי, (כנ"ל כי כל נתינת חילוקים בו של שכליות או מידיות ואפילו נאמר שהם גבוה מעל גבוה, כבר הופכים אותו לנמצא בעל מורכביות, וככזה מה את צריכה אותו, במה הוא עדיף ממיך, גם את מורכבת, ומי אמר לך שהגבול יותר גבוה ממנו אם גם בו ניצטרך לומר גבול שהוא במידותיו, ולומר הפטנט המובא בספרים שיש לו ידות וחכמות אבל אין להם גבול, הם מילים סתם, הסותרות זו את זו, כל מידה היא מוגבלת במה שהוא גידרה. ואם מדובר באהבה ללא תנאי וללא תמורה שהיא הכלה חומלת של כל מה שיש, מקומות גבוהים ומקומות נמוכים, שהיא קבלה ללא שיפוטיות כלל של כל מה שיש שהיא חיבוק (נפשי, לא ממשי) של כל מה שיש
יש לי שאלה פשוטה אלייך,אם היא אהבה בלא תנאי ובלא תמורה וסיבה, אייך היא תיתכן בכלל, מדוע את אוהבת אותו בכלל יותר ממה שאת אוהבת את הקיר שעומד ממולך בלי תנאי ובלי תמורה. אלא וודאי את מתגמלת את עצמך, בעצם זה שאת קשורה אליו, ובזה שאת מרגישה נועם האהבה הזו ובזה שאת חושבת שזהו הנעלות לאוהבו ועוד סיבות. א"כ וודאי יש לך סיבה ותמורה, שהיא התחברות הרוח לרוח, האלוקות לאלוקות שהיא ראיה לא מודדת ואל משווה אלא ראית ערך האדם (לא שוויו), ראייתו בגדולתו ורצון להיטיב לא בגלל ולא בשביל אלא כדי להביא טוב וטשטוש הגבולות שבין אני-אתה-הוא מתוך ראיה שכולנו מחוברים זה לזה וליקום בדרכים רבות אזי יש הרבה מאד דמיון בין אהבת אדם לעצמו כבר אמרתי אין מושג של אהבת אדם לעצמו, הוא רק דרך ההשאלה, כמו לומר אני אוהב לשחק צ'עיס או אני אוהב ללכת לחוף הים או אני אוהב לאכול מאכל פלוני. יש הרבה דברים שמכנים אותם במשותף, כשלכל אחד ההגדר משלו שאינו דומה לחבירו אלא בצד דמיון כלשהו. לבין אהבת אדם לרעהו ושתיהן נגזרות מאהבת אלוקים לנו , נשגב ממני, הקשר. כמו שאנו מסוגלים לתפוס איננו מסוגלים לאהוב לגמרי ללא תנאי ותמורה לא את עצמנו ולא את האחרים רק השם יכול לאהוב כך בשלמות אבל יש לנו נגיעה באהבה הזו נשתדל כמה שנוכל מכוח נגיעת נשמתנו בהשם. והדרך לאהוב כך את הזולת היא לאהוב כך את עצמנו. וזה לא קל. ועד שמצליחים, אפשר בתחנת ביניים להתנהג לעצמנו כמו למישהו שמאד אוהבים. (ולהאיר בנו מה יותר את אור הנשמה ודרכו להסתכל על העולם) אפילו שאני לא מיבין בכלל מה את אומרת, מ"מ דברייך מחממים ליבי, ואני מקבלם כמות שהם בלי תמורה ובלי תנאי(בצחוק). (רק אולי תסבירי במה שתוכלי מה היא ה'אהבה' בהבנתייך,)
גוט שבת. ואם אני מכבדת מאד כל אדם שנברא בצלם ומשתדלת לראות בו את נשמתו המאירה אותו באור יקרות ולאהוב אותו באהבה מכילה וחומלת ואם כל זה בטעות כי לא די חקרתי לוגיש ובעצם זנב הפיל וכרבולת התרנגול ראויים לאותו כבוד או כולנו ראויים לאותו אי כבוד, וכולנו רק מתוכנתים ורובוטים והכל חומרים במוחנו וכך הלאה, אני מצהירה בזאת חגיגית וחותמת בניק במקום בשמי שאני מעדיפה לחיות בטעות הלוגיש הזו כל ימי ולכבד הלאה את כל ילדיו היקרים של השם, וגם אותי ביניהם ולראות אותם בגדולתם ולאהוב אותם ללא תנאי ותמורה עד כמה שאוכל ואצליח ומתוך כך גם לתרום משהו לגדילתם זו ולאהבתם את עצמם ואת העולם ונמצא הטוב בעולם מתרבה. אה, מי יתנני תמיד בטעות זו
את צודקת בדברייך.וזה לא פאלשע לוגיש, כלל וכלל. כי האהבה בין בני אדם ועזרה אהדדית, והכבוד והנאמנות אהדדית יותר מכולם, להיות מכבד ומעריך ונאמן איש זולתו.לא קשור להבנה מה היא האדם ומה עניינו, אלו מידות ראויות שניתנהג בהם משום שהם מיטיבים עימנו, ונותנים ערכיות לחיינו, ומנעימים ומרגשים את החיים.(וודאי יש לדון לאיזה צורך יש להנעים ולייקר החיים, וזו חקירה שלי איין תשובה עליה. אבל כמו שאמרת כמה פעמים, החקירות הללו באיזמל ניתוח לוגיי, אסור להם לקלקל הטעם של החיים,בזה את צודקת מאוד מאוד. רק שאני טוען שהבחינה הדקדוקית מן הצד של אייכות כל הדברים ומהותם, אינה פוגמת את מה שאת אומרת, אפשר להיות מרגיש החיים וגם מחשב החיים,ומזה ומזה אל תנח ידיך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 12:37 |
|
| |
לומדת.
"רק השם יכל לאהוב כך בשלמות"
אולי תפרטי בבקשה איפה את רואה את גילויי האהבה של הקב"ה כדי שנלמד לחקות אותו.
תוקן על ידי צענערענע ב- 27/01/2012 12:41:37
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2012 13:21 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  |
לר' צבי
הכול מודים שאתה טוען את טענותיך מתוך קבלת עול מלכות הלוגיקה המאוד מסוימת שלך, אבל בזה זה מתחיל ושמה זה נגמר.
הדיון הוא סביב 'צמצום המוחין' לחשיבה לוגית והגיונית מאוד מסוימת, פתח את המוח שלך ואת הלב שלך לחשיבות הגיוניות נוספות, לדעתי רחבות יותר עמוקות יותר
ר' הכול מודים, איך זיי אז מיט דיר איך האב גיקייפט א מפטיר. אתה יודע מה,אתה מתחיל להזכיר לי מישהו מב"ב, שבערך בנוסח שלך, היו טענותיו על כל העולם כולו, וכששאלו אותו תסביר מנין לך ולמה אתה חושב שרק דיעותיך הם הדיעות הראויות לבוא בקהל,הרי יש כאן הרבה חכמים אחרים שחושבים אחרת מימך, הוא היה עונה 'הכל מודים אז איך בין גערעכט' 'טראכט אביסל אנדערש', לא שהיה לו תשובה עניינית, אלא הכל מודים כמוני,תחשבו קצת אחרת,וכנראה תסברו כמוני, גם הוא האשים כל העולם ב'צמצום המוחין'. פעם מישהו אמר לי וויץ, ההבדל שהיה בין מנחם בגין לר' לייזער הוא - שלמנחם בגין היה חוג מצומצם של מקורבים ולר' לייזער יש חוג מקורב של מצומצמים.
אם אתה רוצה שאני יתייחס להודעות שלך, תתחיל להגיב לעניין, יש כאן מספיק נקודות בהדברים שהבאתי, שעל כל אחד אפשר לדון בטעינות ומענות, אני שטחתי מספיק סברותיי, לא שאיני מכיר את דבריכם, אני מכיר רק אני טוען שיש ליתן להם הגדר הראוי להם, ולא להיות מקיש מילתא למילתא בלי להבין כל מילתא מה גדרו ועקרנותיו. אני אפילו מצטער פה בשביל כמה מימכם שהם כ"כ נבוניים וחכמים, ויש להם כלי כשרון הגיוניי ולוגיי נדירים ביותר, אבל במקום להפנותם לצורת מחשבה אמיתיית,ולברר הכול בדקדוק ופירוט הדיק היטיב, הם ממאנים לזה. אני רואה בזה קרבניות של החינוך החרידי שכל כוחו הוא בסמיית עיני השכל, וכל דבר מחשבה המהווה איום קטן על מה שהמנהיגים שלו חושבים בטעות ובחוסר הבנה וידיעה מובהק, מיד יוצאים עליו בחרמות וגידופים. וכפי שאמרתי אלו הגדולים הנלחמים יש להם כל הסיפוקיות שבעולם, ממש מלכים ומושלים בגאון, אן פריימריז אן בחירעס, אן ביקורת, אן גאר ניט. העיקר שיהיו העם הנמשל שלהם שוטה וכסיל ומופחד לחשוב לעומק, שמא ימצאו את המלך עירום מכול.
|
|
טוב, כמו שאומרים 'ההגנה הכי טובה היא התקפה'.
לקחת שני מילים שלי 'הכול מודים' והכנסת בתוכם דברים שלא אמרתי מעולם.
אני אמרתי ש'הכול מודים' שאני צודק?!
להיפך, אמרתי ש'הכול מודים' שאתה טוען את דבריך ב' צורה לוגית' ועניינית, אבל טענתי היתה, 'ואתה כעת רק מחזק את הטענה', שכשאשר דנים מולך, אתה בעצם טוען רק אני חושב בצורה לוגית עניינית הגדרתית וכוו', אבל אתם לא, כי הרי ברור שאם גם אתם הייתם חושבים וטוענים בצורה לוגית עניינית וכוו', בודאי שהייתם מגיעים לאותה מסקנה שלי.
ולא היא, כעת אני מדבר רק בשם עצמי, גם אחרים מציגים את טענותיהם בצורה לוגית הגדרתית וכוו', וכך היא גם חשיבתם, אלא שטוענים שההיגיון אומר אחרת ממך, אם כך אל תענה להם אתם לא הגיוניים ולא שכליים, אלא תנסה לראות מהו הההיגיון שעומד מאחורי דבריהם לפחות לפי טענתם.
הכי קל זה לדחוף את החולקים עליך לעבר החינוך של הציבור החרדי, במקום לומר הם לא מגינים על אף אחד, שהרי לא ניתנה נבואה אלא ...., אלו הם טענותיהם כי כך הם חושבים.
זה ששינית את הסגנון מראשית בואך לפורום, מסגנון תוקפני מתנשא ובוטה, וחושב ש'אני ואפסי עוד', וכולם שייכים לכת פלונית או כת אלמונית וכוו', או ניתוחים פסיכולוגיים על כל אחד ואחד מאיפה מגיעים טענותיו וחשיבותיו, עדיין לא אומר ששינית את המהות , להיות בעל חשיבה פתוחה באמת לדברי אחרים, זה כנראה אותה גברת בשינוי אדרת.
ולבסוף, אינך עושה טובה לאף אחד אם אתה מגיב על טענה של פלוני או אלמוני, הפורום הוא רשות הרבים והוא נבנה לתועלת כולנו, להחלפת דיעות, זה שאתה תתעלם ממישהו שלפי טענתך הוא מציק לך, זה הפסד כולו שלך.
 |
|
|
|
|
|