בית פורומים עצור כאן חושבים

לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/12/2011 23:11 לינק ישיר 

עודד,

יש דברים פשוטים וברורים ומוסכמים על כולם שהם עיקרי הדת ולא ייתכן בלתם, כמו אמונה במציאות של בורא עולם מבחינה עובדתית, ואמונה במציאות של תורה מסינו, שהיה איזה אירוע בעל משמעות של גילוי של בורא עולם שבגללו עם ישראל נתחייב בתורה ומצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2011 23:11 לינק ישיר 

לומדת יקרה,
כולנו לומדות כל הזמן, והדרך הכי טובה לכך היא התמדה בדיאלוג. כל אחת פותחת צוהר לעולמה הפנימי, ועל ידי כך מתגלות תובנות חדשות ורעיונות שלא חשבנו עליהם בעבר.
אם תפרשי מאיתנו, נפסיד המון מאוצרך, אבל גם את עלולה להפסיד. כך שחבל לנו ולך.
כשמתגלעים חילוקי דעות בוויכוח, ייתכן ורק אחת טועה אבל ייתכן שכולם טועות, כך שבמקרה שלנו אולי את הצודקת אבל אולי גם לא. רק בהמשך בירור הדעות אפשרי להגיע לעמק השווה או להחליט על שינוי כיוון מחשבה.

אם הבנתי אותך נכון, את טוענת שיש לאדם חוש נשמתי שקולט ידיעות באופן שלא מוכר לנו, הוא מעביר את הידיעות הללו לשכל, מבלי שהשכל יוכל לבדוק אם אותם ידיעות הם אכן עובדות אמיתיות שנודעו באורח על שכלי, או שמא הם פרי דימויים והשערות שנוצרו מאשר כבר מוחינו אוצר, בהליכים שאינם מוכרים דיים, ומקורם בהסקים המושתתים על טענות לא מבוררות דיין.

באם אינך יכולה לברר ולנתח את תוקף ומקור אותן 'ידיעות חושיות' מנין לך שאת צודקת בייחסך אליהן? מנין לך שהן משקפות מציאות נסתרת מעיני השכל אולי היא עוד תוצר שכלי של כישורי השכל ומקורן של אותן ידיעות בעיבוד שכלי מאשר קלטנו מכבר.

את יודעת שבעולם ישנם מליארדי! מאמינים באמונות מגוונות וסותרות, שכולם טוענים אף הם על אינטואיציות ותחושות הארה לרעיונותיהם.
מה תעני למליוני מאמינים שחשים באור נשמתם ובהארה אינטואיציונית בוהקת שישוע הוא הבן בהתגלמות האב, הם מוכנים למסור נפשם עבור אמיתות הארה זו. אם תאמרי להם שאת לא חשה את אותה ההארה [ואבותייך אף מסרו נפשם עבור הבדלות מטומאת אותו ישוע] הם יענו לך שהרוע היהודי הוא שמעכב בעדך מלאור באור האמת. תוכלי להוכיח להם שהצדק איתך?

(ומה תעני למליוני מוסלמים שהסורות של מוחמד מאירים להם השכם וליל, והם טוענים שרק כפירת היהודים מונע מהם את האמת. לאחרונה נוכחתי בהרצאה שהעמיקה במחלוקת המוסלמית האם הסורות שבקוראן ברואות אלא שבריאתן קדמה לעולם או שהם בכלל קדומות נצחיות. ומה תעני לאלפי מוארים מאור נשמתו של רבי נחמן ובאומן יותר מכל. וכדו' וכדו').

את נוטה לערב ידיעות שהם תוצאות של נסיונות אמפיריים של החושים עם ידיעות שהם תוצאה של תחושות פנימיות. הסקים מנסיון החושים מוגדרות אצלינו כאמיתיות מתוקף הגדרתינו כאמת את ניתני חושינו, אך מה לזה ולתחושה פנימית על עובדות כשאין כל דרך לבדוק את מהות התחושה הזאת ואת תוצאות הסקיה [מה עוד שהסברים פסיכולוגיים פשוטים יכולים להסביר את כל התחושות הללו. אם מעניין אותך לשמוע].

בזה שאת אומרת - כך קבע הבורא שארגיש אותו, את מבססת את המבוקש על גבי עצמו. מי שידוע כי הוא מורגש קבע שכך יורגש. יש כאן כשל ברור.

זה שאת יודעת ש'את' נמצאת, הוא כי שכלך העיוני מבצע בחינה פנימית ולומד את עצמו. ואכן נגעת כאן באחת הבעיות הבסיסיות בתורת ההכרה שאכמ"ל אבל יש הרבה, אבל ההסק האישי שלך שהסיק את קיומך מבוסס על בוננות שכילתית [במסגרת הכלים שע"י אנחנו מדברים במונחי ידיעה והכרה], היא אינה דומה כלל לכלי הרגשה אינטואיטיבית בה לדעתך את משיגה הימצאות ישות נוספת על המוכר במציאות. כלי זה לא ניתן לבדיקה ואין כל ידיעה נוספת אותה השגת באמצעות הכלי הזה.

את מצב רוחו של העומד מולך את קולטת ע"י הליך למידה פשוט שמפרש תנועות גוף ושאר תגובות אנושיות ומשמעותן, כשאת נתקלת שוב במצבים דומים את נוטה להקיש מלימודך בעבר למצב העכשוי. אין כאן כל סוד פנימי נוסף.
רופא שמאבחן ע"י אינטואיציה, הוא כנ"ל. יש לו מספיק ידע או דוגמאות אמפיריות שמהם יוכל לשער ולהקיש בערך מה לנגד עיניו, כשזה מצליח - טוב, וכשלא - מתנצלים.
פסיכולוג במקרה שהוא מומחה הוא מנסה לשער כנ"ל עד להצלחה, ובמקרים אחרים הוא שואב את המטופל לדמיונותיו.

אין  'אינטואיציה' אנושית אמיתית היודעת בחוש פנימי דבר שלא למדה בעבר. ישנם אנשים שמסוגלים בהליכי מוח מזורזים [וכמעט תת הכרתיים] להעלות השערות קרובות לאמת בקשר לענינים בהם רכשו ידע רב. לזה אנחנו קוראים אינטואיציה. לעולם לא תמצאי אדם שאין לו כל ידע רפואי שייתן לך דיאגנוזה אינטואיטיבית רפואית. וכדומה בכל תחום אחר.

אדם שמעולם לא קיבל ידיעות דתיות ואמוניות לא יגיע אינטואיטיבית לשום הגד דתי ואמוני. כל ההגדים בעניני אמונה הם פרי הסקים מטיעונים שכילתיים ופילוסופיים [ולו ברמה פשוטה ופרימטיבית] או למי שמאמין במסורת הם פרי התגלות שמיימית.
האינטואיציות אליהן את מדברת הם תוצאה של הגדים אמוניים שכליים [שאותם אני טוענת - חייבים לבדוק היטב] בצרוף תחושות וחוויות פסיכולוגיות נילוות.

ניסיתי את המדיטציה שנתת לי, אך גאותמה סידהרטה שאקיימוני בעצמו נגלה אלי וביקש שאפסיק מיד כי זה לא בשבילי... הוא טוען שזה עוזר רק למאמינים, הלא מאמינים עלולים להיכנס לקיבעון מחשבתי.

לסיום,
נעמת לנו מאוד [ושוב, מחמאות על הסגנון המדהים ועל הרצאת התוכן הכ"כ חיננית], מקווים שתישארי איתנו הלאה.
אם בכל זאת החלטת להפרד. כתובתי לכשתחפצי: [email protected]

לצבי, בצהרים לא היה סיפק בידי לקרוא את כל התגובות. אך היות והתחלתי עם לומדת הנכבדה, קראתי את תגובתה בלבד ומיד הגבתי. סליחה, ואם זכיתי לכוון לדעתך - אשרי, בקשר לסגנון  - אין בידי לשנות.
טענתי על ה'אמונה' לא התייחסה למושאיה. הם אכן ניקנים ונרכשים בתהליכים מגוונים - חינוכיים, השערתיים, הסקיים, ועוד. טענתי שמה שרגילים לכנות בשם 'אמונה', היא יחס רגשי נבנה בהתמדה בין בעל האמונה למושא האמונה, בדומה ליחסי רגש של אהבה וקשר וכדו'. אחר הקבעות האמונה בלב בעליה קשה לשנותה באופן ראציונלי, לא שלא שייך אלא שקשה.

פנינת א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2011 23:43 לינק ישיר 

[quote]אענה בקצרה כי נראה לי שבארתי את דעתי ואין טעם להגרר לויכוח לא פורה.

ראשית, גם החושים לא מביאים אנשים שונים לאותן תוצאות. מה שאחד חווה כ'חם' שני חווה כ'קר', 'מלוח', 'לא מלוח', וכך הלאה.

החושים מביאים לאותם תוצאות. כולם חשים את מושגי הקור והחום אותו הדבר, המושג עצמו נחווה אותו הדבר, זה שלפעמים באותו אובייקט פלוני חווה אותו כקר ואלמוני חווה אותו כחם, זהו משום שינו הבני אדם החווים, ולא שינוי בעצם מושגי הקור והחום.

שנית, יש חוויות רבות שאינן נחוות בשכל. השכל לא מבין מוסיקה. השכל לא מבין את הריגוש שבאהבה. השכל לא מבין תיעדוף טעמים.השכל לא מבדיל בין אור לחושך, בוודאי לא בחוויה.

השכל מבין מוסיקה השכל מבין מה זה רגש של אהבה, השכל מבין הכול, השכל לא חווה את חווית המוסיקה כמו שהוא לא חווה שום דבר. השכל מבין את מה שהחושים והרגש חווה.

לעניני התביעה, כן ניתבע, לא ניתבע, בעיני לא שם הענין. אנו רוצים לזכות לתפוס את העולם והבורא, ולחיות נכון וטוב, לא מפחד העונש והתביעה.

את נתפסת שוב על המילים ולא על התוכן. אם לא שייך לברר אמיתות, אם אין אמת אובקטיבית, אין שום משמעות אמיתית לכל הסיפורים והאמונות שאת מספרת לעצמך, מעבר לרצון של חוויות רוחניות.

לענין ערוב החוש\האינטואיציה\הנשמה עם ידיעות מוקדמות, כל דבר זה כך. איננו יכולים להצליל תודעתנו או חושינו ללא ידיעות מוקדמות והתניות והרגלים. תחשבי שאת חושבת אובייקטיבית כמה שתחשבי, תמיד תהיינה שם הבחנות ואבחנות מוקדמות, תמיד יהיו שם דפוסים ותבניות. וגם 'רווחים' ואינטרסים שיטו תוצאה.
חושים צריך לפתח, לאמן, לאט לאט הם מבחינים ברזולוציות יותר ויותר גבוהות. כך בשמיעה, כך בטעם, כך באמונה.

הלאה. אם יש חוש שקולט את הבורא, או אור נשמה, או הרגש, הרי זה משום שהאלוקים נטע אותם, ואיפש רלנו בדרך זו להשיג אותו, עד כמה שניתן. לכן אין מקום לשאלתך, איך אפשר לקלוט דברים מופשטים בעזרת חושים ואינטואיציות. בדיוק כמו שברור לך שהאש שורפת, (רעיון של הרב מיכי בשינוי קל) כי נתנסית בזה וזה חוק טבע, כך אצל ה' אין כל הבדל בין חוק טבע לחוק שהוא קובע, או לטבע שהוא קובע באנוש. אם נתן לנשמה אפשרות להאיר את האדם, נתן לה אפשרות ללמדו על קונו. כשם שנתן לעין לראות. לאוזן לשמוע. וכן אם מדובר בחוש. וכן אם מדובר באינטואיציה.
אין לי הוכחה שאני קיימת, ואני חשה זאת בחושי ולא בשכלי, וכך לגבי חלקי מציאות רבים. בוודאי שאפשר לקלוט באינטואיציה דברים. אני קולטת מה מצב רוחו של העומד מולי, האם הוא ידיד או אויב, נניח, אני קולטת לפעמים כשמישהו מתחמק, אין לי הוכחות ברורות, יש לי חוש שמספר לי, ויש אפילו תופעות פיזיות שמספרות. מחנק, כווץ, התרחבות, הסמקה, החוורה, וכו'.
רופא מאבחן פעמים רבות על סמך אינטואיציה, וכן מטפל-פסיכולוג. שומעים זאת הרבה בלשונם.

אינטואיציה זה מהחושים? באיזה חוש בדיוק את משתמשת בשביל האינטואיציה. אינטואיציה זה גם כלי שכלי שמסיק מכוח הנתונים שהוא מקבל מן החושים.

ואם את רוצה שאלמדך להקשיב לנשמתך, אלמדך. שלב אלף-קשב לכל מה שנמצא ועולה, בעצימת עיניים, בלי לנוע, בלי לשפוט, בלי לגרש מחשבה ובלי להתעסק בה. מה שקוראים בלע"ז: מדיטציה. תקשיבי לעצמך בשחרור בלי לרשום מראש את המסקנה שעולה או לא, אחרי שבוע תתחיל לשים לב לדברים עדינים יותר ויותר. קולה הדק והעדין של הנשמה יעלה. קולה הענוג של האמונה יעלה. אחר כך תעברי להקשיב לעולם, לתופעות, לחייך, וקול השם וקול הנשמה - היינו הך במובן מסויים - יעלה אליך.
ומי שזה לא נראה לו, שיאמין איך שמאמין. אין לי ענין לשכנע או להיות צודקת. די לי באור הגדול שאמונתי מזריחה בי, ואז השכל מצטרף. מצטרף, זה ההדגש.
מי שרוצה להתחיל בשכל ובהוכחות - יערב לו. אשמח אם יצליח. בעיני, זו הדרך.
ואם כדבריך השיח מתנהל רק במסגרת תובנות שכליות, אז אני מתנצלת ופורשת מכם באהבה.

לא הבנתי למה לפרוש. זה פורום שבו מחליפים ובררים דעות. אנשים רוצים להבין אחד את השני להחכים אחד מהשני, וגם להחכים אחד את השני, וגם לחייב את האומר עצמו שהוא יבין את מה שהוא אומר ויעמוד מאחורי הדברים שהוא אומר. תמשיכי הלאה, נמשיך הלאה והיה זה שכרינו. בהחלט אפשר לעצור בדיון מסוים ולומר שהוא כבר מוצה, והוא חוזר על עצמו, ואז אין טעם להמשיך בדיון זה, ועוברים לדיון הבא.

ו'עצור כאן חושים', היתה אמירה חמודה.

תוקן על ידי tzvi11 ב- 05/12/2011 23:55:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 00:15 לינק ישיר 

אכן 3 הדתות מאמינות באלוקים.
אין לי שום ענין להוכיח עליונות היהדות. מבחינתי גם גוי מאמין הוא גוי טוב.
ואם אי מי רוצה לא להאמין, שלא יאמין. בין גוי ובין יהודי. לא חושבת שאפשר לחייב להאמין. נושא השכנוע וההטפה ובטח  האיום בעונש, רחוקים ממני.

שוב, השכל לא עליון על חושים, אינטואיציה ואור נשמה, ולכן אין טעם לבדוק בו אותם. אפשר לפעמים ההפך, לבדוק בהם אותו.
ואכן יש בו טענות מוקדמות, שככל שתבררי דברים, הן תהיינה בו. וגם בחושים. וגם בכל דבר. אין לנו אפשרות לבחינה לוגית מושלמת ב נ ק י ו ת, באשר אנו מלאי התניות. והעולם מלא מסתורין וסוד ופלא, ועולם כזה לא ניתן לכווץ במונחי שכל. חידת היקום, החיים והמוות, הרטט והאוושה, הקול והדממה הדקה, אינה בשדה הרציונל.
אינטואיציה של רופא או מטפל היא לפעמים לא על סמך נתונים. לראיה שעל סמך אותם נתונים, לכל אחד אינטואיציה משלו. ואם תאמרי שזה על סמך התניותיו המוקדמות-כך בדיוק היא החשיבה.
וחבל שאת לועגת למדיטציה, כי כשמתרגלים אותה בנקיות ובפניות, היא נותנת הרבה מאד, ובין היתר מצלילה תודעה או לפחות מלמדת על תעתועי התודעה ועל טבען הקופץ והאוטומטי של המחשבות ויוצרת קשב פנימי ועוד. 

לצבי - מה פרוש עיקרי הדת שלא יתכן בלעדיהם? לכן מישהו יאמין במשהו, כי זה עיקר שהדת לא יכולה בלעדיו? זה לוגי, זה? אם היא לא יכולה בלעדיו אז שהיא לא תהיה, מבחינתו. לכן יאמין שתורה ניתנה מסיני?
ולענין חום וקור, תחשוב על משהו מענין שבדיוק למדתי היום: אין בעולם כזה דבר צליל. יש משב אוויר. אוזנינו מפרשות כצליל. כנ"ל לענין צבע. אין בעולם צבע. יש שבירת קרניים עינינו ממפות כצבע. אז כה ברור שאין כאן משהו אובייקטיבי וכל חוש ממפה אחרת לבעליו, והתפיסה שונה מזה לזה. ואיך השכל מבין מה זו אהבה? אפילו הרגש בקושי מבין. אין איש בעולם היודע מה זו אהבה, ובטח שאין שניים או שתיים שחושבים אותו דבר לגביה, ובכ"ז היא קיימת מאד. לפעמים. וכשנעלמת, גם זה לא מובן. כחידה באה וכחידה הולכת. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 02:23 לינק ישיר 

לומדתלומדת,

משה רבינו לא קיבל תורה ממדת אמונה ולא ממדת תבונה אלא מסיני, מדת ענוה. מה זו ענווה? אמרו חז"ל: אם דעה קנית מה חסרת, ואם דעה חסרת מה קנית. חז"ל לא האמינו באינטואיציה, בהארות, בתובנות, במיסטיקה, לא כי אין בהן ממש, אלא כי אינן יכולות להיות תחליף לדעות מבוררות המקנות את האמת. ענוה הינה כשאדם יודע באמת מה הוא יודע ומה איננו יודע. רבי משה מקוברין פירש את דברי חז"ל כך: אם אתה סבור שיש בך דעה אזי אתה חסר את מה - מידת ענוה, אולם אם אתה יודע שאין בך דעה, אזי קנית מה, מידת ענוה.

תוקן על ידי מ80 ב- 06/12/2011 02:24:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 07:11 לינק ישיר 

השאלה היסודית באשכול הזה היא במה מאמינים חברי הפורום, לא במה האמינו חז"ל או רבי משה מקוברין.
להאמין שדברי חז"ל הם הדעות המבוררות המקנות את האמת, זה סוג מסויים של אמונה. זו לא בחינה לוגית ורציונלית - כפי שמבקשים כאן רבים, אלא נתינת אמון מלא בדברי חז"ל, ובדברי צדיקים מדורות אחרונים. (שהצדיק שהזכרת נמנה עליהם, אם אינני טועה) מה זה קשור לדיונים כאן? יכול אתה לכתוב באשכול: אמונת היסוד הברורה לי היא שדברי חז"ל ודברי צדיקים בדורות האחרונים הם הדעות המבוררות המקנות את האמת.
(הרי כחצי אשכולות בפורום הזה, מחפשים הוכחות לדברים שאצל חז"ל היו ברורים, או מפקפקים או מכחישים דברים שאצל חז"ל היו ברורים. )
ולבסוף, לא רק חז"ל אלא אפילו התורה נתנה מקום לרגשות, וחיוב על הרגשות, ככלות הכל אין מצווה 'והאמנת' אבל יש מצווה 'ואהבת את השם אלוקיך', ו"ולעבדו בכל לבבכם" זו עבודת הלב שניתן לפרשה בכמה אופנים, אבל לכל הדעות אין זו חקירה רציונאלית, כשחז"ל לימדו איך להידבק בו (שזה סוג או ביטוי לידיעת השם) הם לא אמרו: מה הוא מקור החכמה-היה אף אתה חכם וחוקר בשכלך, אלא אמרו: מה הוא רחום-אף אתה רחום, וכו'. הנהגות של חמלה וטוב. ונדמה לי שחז"ל גם אמרו: רחמנא ליבא בעי. ומה בלב? ההארה, הרגש והאינטואיציה. 
והיות שכדבריך מחוסרי ידע אנחנו, כי כך בראנו השם-מוגבלים בידע ובכלי הבנה, ובכל דבר, על כן אין שכלנו יכול לתפוס ולהוכיח ולנתח עד הסוף את את סוד החיים, הבריאה והאלוקות, אחרי כל הוכחה שכלית ישאר מקום לשאלה כי שכלנו מוגבל והשם הוא אינסופי ולא מוחשי ולא נתפס בכלינו, לכן אני מציעה לא לבקש הוכחות שאינן, אלא לנסות להשיגו בכלים אחרים, שגם הם מוגבלים, נכון. יש שלב שבו אתה מחליט, לפי מה שאתה מחליט, אם אתה מאמין, או אינך מאמין, או במה אתה מאמין, ובמה אינך מאמין. אין משהו שמחייב אותך לזאת מבחינת כליך-שכל, רגש, וכו', הם אינם תופסים את האלוקות עד כדי חיוב-הוכחה. פה אני הולכת צעד ושניים לקראתכם ומקבלת דעתכם - יתכן שההחלטה הזו היא באמת החלטה שכלית, ההחלטה אם אני בוחר להאמין בכלים שבידי, ולא משנה איזה, או לא. 
וכאמור קודם לכן, ויכוח כזה לא יוכרע במקורות, כי תמצא בהם תמיד מובאות לכל דרך.

ולצבי - מסכימה לגמרי עם דבריך שלא משנה איך מגיעים לזה, אמונת יסוד היא בסוף בעובדה כל שהיא, כמו: יש בורא ומנהיג לעולם, או: הוא נתן תורה בסיני. נו, לכן בדיוק פתח מימוני את האשכול הזה שבו שם את דברי, כדי שנצהיר על אמונות יסוד ולכאורה נצמצם את שטחי הויכוח. ואולי באמת זה לא חשוב. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 09:04 לינק ישיר 

למה זה מעניין בעצם מה חברי הפורום חושבים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 09:38 לינק ישיר 

[[quote]אכן 3 הדתות מאמינות באלוקים.
אין לי שום ענין להוכיח עליונות היהדות. מבחינתי גם גוי מאמין הוא גוי טוב.
ואם אי מי רוצה לא להאמין, שלא יאמין. בין גוי ובין יהודי. לא חושבת שאפשר לחייב להאמין. נושא השכנוע וההטפה ובטח האיום בעונש, רחוקים ממני.

ברור שאת צודקת בזה, אבל השאלה היא האם יש לך בירור לאמונות שלך.

שוב, השכל לא עליון על חושים, אינטואיציה ואור נשמה, ולכן אין טעם לבדוק בו אותם. אפשר לפעמים ההפך, לבדוק בהם אותו.
ואכן יש בו טענות מוקדמות, שככל שתבררי דברים, הן תהיינה בו. וגם בחושים. וגם בכל דבר. אין לנו אפשרות לבחינה לוגית מושלמת ב נ ק י ו ת, באשר אנו מלאי התניות. והעולם מלא מסתורין וסוד ופלא, ועולם כזה לא ניתן לכווץ במונחי שכל. חידת היקום, החיים והמוות, הרטט והאוושה, הקול והדממה הדקה, אינה בשדה הרציונל.

את לא עונה על נקודת ההבדל בין החושים לבין השכל. הכול מסכימים שאפילו השכל טועה, הטענה היא שהשכל מברר דברים אולי לפעמים בטעות, ואילו שאר החושים לא מבררים דברים בכלל, הם מקבלים נתונים ומעבירים אותם אל השכל והוא בודק אותם.

אינטואיציה של רופא או מטפל היא לפעמים לא על סמך נתונים. לראיה שעל סמך אותם נתונים, לכל אחד אינטואיציה משלו. ואם תאמרי שזה על סמך התניותיו המוקדמות-כך בדיוק היא החשיבה.

בזה אני מסכים איתך, אני חושב שאינטואיציה זה לא רק על סמך נתונים, אבל כמו שאמרתי זה לא בחוש, אלא זה גם בשכל, אבל לא בשכל המנתח, אלא בשכל הרואה.

וחבל שאת לועגת למדיטציה, כי כשמתרגלים אותה בנקיות ובפניות, היא נותנת הרבה מאד, ובין היתר מצלילה תודעה או לפחות מלמדת על תעתועי התודעה ועל טבען הקופץ והאוטומטי של המחשבות ויוצרת קשב פנימי ועוד.

לצבי - מה פרוש עיקרי הדת שלא יתכן בלעדיהם? לכן מישהו יאמין במשהו, כי זה עיקר שהדת לא יכולה בלעדיו? זה לוגי, זה? אם היא לא יכולה בלעדיו אז שהיא לא תהיה, מבחינתו. לכן יאמין שתורה ניתנה מסיני?

אני סך הכול עניתי לעודד, על זה שהוא אמר שזה ממש לא חשוב מה אתה מאמין, העיקר שאתה חושב ומברר, על זה אנני אמרתי שיש בתורה אונות מוכרחות, ומצד ציווי התורה, אדם צריך להגיע אליהם, ונכון ברור שלא שייך לצוות להאמין, מקסימום אפשר לצוות לעמול להגיע לאמונה.

ולענין חום וקור, תחשוב על משהו מענין שבדיוק למדתי היום: אין בעולם כזה דבר צליל. יש משב אוויר. אוזנינו מפרשות כצליל. כנ"ל לענין צבע. אין בעולם צבע. יש שבירת קרניים עינינו ממפות כצבע. אז כה ברור שאין כאן משהו אובייקטיבי וכל חוש ממפה אחרת לבעליו, והתפיסה שונה מזה לזה.
איפה את רואה בזה שאין משהו אוביקטיבי, זה בדיוק הגדרת הצליל, המשב אוויר שמתפרשת אצלינו כצליל זהו הצליל.

ואיך השכל מבין מה זו אהבה? אפילו הרגש בקושי מבין. אין איש בעולם היודע מה זו אהבה, ובטח שאין שניים או שתיים שחושבים אותו דבר לגביה, ובכ"ז היא קיימת מאד. לפעמים. וכשנעלמת, גם זה לא מובן. כחידה באה וכחידה הולכת.
הרגש אינו מבין כלום, השכל מבין הכול. האמירות האלו שאין איש בעולם יודע מה היא אהבה, היא אמירה שאין לה כיסוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 12:49 לינק ישיר 

לומדת,

עבודת השם דורשת יראה ואהבה. היסוד של היראה הינו מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך, ואי-אפשר לקיים את הכלל זה ללא עיון שכלי, ולכן אמר רבי אלעזר בן עזריה: אם אין חכמה, אין יראה. היסוד של האהבה הינו מצוות ואהבת לרעך כמוך, ולכן, כפי שכתבת, אבא שאול אומר: מה הוא חנון ורחום, אף אתה תהא חנון ורחום. טעויות שכליות נובעות ממידות לא מתוקנות. טעויות לבביות נובעות מנטיה להעדפת החושים על הנהגה שכלית. ממילא כשהלב מיטהר והשכל מתקדש, אין סתירות ביניהם, והאדם באמת מסוגל לפעול באחדות מתוך נשמתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 14:22 לינק ישיר 

מ 80 –

עבודת השם דורשת יראה ואהבה. היסוד של היראה הינו מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך זו יראת ה'?, ואי-אפשר לקיים את הכלל זה ללא עיון שכלי אני רואה רבנים גדולים המקובלים כיראי ה' (וחושבני שהם באמת כאלו, ולא רק יראי ה' אלא אחוזים בפניקה) שעיונם השכלי די.... לא מי יודע מה. למה האמירה הזו נכונה, א"א להיות ירא ה' לקיים כל השו"ע ולהיות נטןל עיון שכלי?, ולכן אמר רבי אלעזר בן עזריה: אם אין חכמה, אין יראה. היסוד של האהבה הינו מצוות ואהבת לרעך כמוך זו אהבת ה'?, ולכן, כפי שכתבת, אבא שאול אומר: מה הוא חנון ורחום, אף אתה תהא חנון ורחום וכו' לכאורה זה רק מדריך התנהגותי ולא ההגדרה שאוהב רע=אוהב ה'. זה בכלל לא רמוז (בעל בעמיו אוהב תמיד לשאול על כגון דא – מה הוא נוקם ונוטר, אינו מנקה לחטאים מסויימים וכו' אף אתה)'. טעויות שכליות נובעות ממידות לא מתוקנות זה כלל? בדקת?. טעויות לבביות נובעות מנטיה להעדפת החושים על הנהגה שכלית ???. ממילא כשהלב מיטהר והשכל מתקדש מה זה שכל קדוש? מקובלני מפי ת"ח גדול בירושלים כי הבטוי בראשונים "תימה פה קדוש איך יאמר..." תמוה בעצמו שהרי הנסיון מראה כי פיות קדושים יכולים לטעות, אין סתירות ביניהם, יש לזה הוכחה או שזו סיסמא? והאדם באמת מסוגל לפעול באחדות מתוך נשמתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 15:26 לינק ישיר 

לומדת

מסכימה איתך שגם לתוצאות החשיבה אין נקודות ייחוס נוספת, ביחס אליהם ייבחנו אם הן אמיתיות או לא. ייתכן וכל צורת החשיבה האנושית היא טעות ועיוות ביחס לצורה מוחלטת יותר. צורת החשיבה הזאת היא היחידה המוכרת לנו, ואין לנו יותר ממה שיש לנו. מה שעומד בחזית הידע שלנו הוא שכלינו ומחשבותינו. גם את מסכימה ששכלך ומחשבותייך הם גרעין  האישיות הכי אישי שלך, את רק טוענת שבנפשך פועלים כוחות נוספות המסוגלים לייבא ידיעות נוספות שהמחשבה לא מסוגלת להגיע עדיהם, אבל גם את מודה שהידיעות האלו בסופו של דבר מגיעים לשכל החושב והוא הוא היודע ומאמין את אותם ידיעות.

על שכל משכיל זה כיוונתי בתחילת תגובתי הקודמת שבמסגרתו כל הדיונים שלנו. לא התכוונתי חלילה [מסיום תגובתך, כך התרשמתי שהבנת] שטענותי הם במסגרת חשיבתית וטענותייך לא [אני מוצאת טעם והגיון רב בכל דברייך, דברייך משקפים עוצמתיות ודרך חשיבה בעלת כשרון ניתוח ועומק רב, תוך מודעות אישית גבוהה. אלא שאני בהחלט חולקת אליהם]. התכוונתי שטענותייך על אפשרויות מידע פנים חושיות וטענותי על אפשרות ידע שכילתית אחת, שתיהם נידונות כאן במסגרת השכל החושב. הוא המברר מה לפניו - מה מקורות המידע שלו ומה תוקפם.

כתבת שהשכל לא חף מטעויות ואינו עליון על החושים. מסכימה לגמרי. אוסיף שטעויות השכל מרובות מטעויות החושים, כשלים לוגיים למכביר עומדות בפני השכל כשטעויות חושים הם מועטות בהרבה. אבל זה לא אומר שלכן הבנתינו וידיעותינו יכולות להיות חושיות. זה אומר שאנחנו צריכים לבנות לעצמינו את עולם החשיבה כך שיהיה נקי מכל אפשרות טעות וכשל, כך נדע שתוצאות החשיבה שלנו קרובות לאמת אליה יכול אדם להגיע. ומה שמעבר לזה אינו בהשג שכלו.
א"א להסיק מאפשרויות טעות תבונית, שתחושות נפשיות עמוקות מגלות רזים עלומים. 'אור הנשמה' הוא מונח שאין לו שום אפשרות אימות לגביו, הוא קיים בכל אדם בקשר למגוון נושאים, ייתכנו לו הסברים נפשיים מסוימים, אבל א"א בפסקנות לקבוע שהוא הכח העליון שמקשר בין עליונים לתחתונים, הוא עוד תכונה מתכונות נפשו של אדם.

כתבת העולם מלא מיסתורין ופלא.  כאן את כבר מנסה להוכיח שישנה משמעות נוספת למציאות, ואולי הפתרון האלוהי עשוי להיות כיוון פתרון.  בואי ננסה לנתח מה הם אותם פלאים וחוסר משמעות, כיצד הם מתעוררים בנפשינו,  ונראה האם אנחנו יכולים לפתור את מסתוריותם בהסבר מניח דעת, אולי הפתרונות המוצעים [שאותם מתברר שאת מכנה 'אור הנשמה'], הוא נסיון למצוא שקט נפשי מאימת ומצוקת אותם מסתרים, כשבפועל אינו מהווה פתרון. ואולי הצעות הפתרון מעלים בעיות וחידות חדשות, עד שהפתרונות אינן כי אם החלפת החידתיות.
את וודאי יודעת שעולם מדעי הטבע שניסה להחלץ מחידת פלאי טבע היקום בתיאוריות עמוקות ופתרונות שהיו נראים כמוצקים וודאיים, וכיום רבים מהם הוכחו כטעויות ותיאוריות כושלות.
ובכלל כל זה לא מוכיח כלום על נכונות או אי נכונות כללי הלוגיקה.

הבאת את צורת קליטת החושים שכיום ידועה בצורה שונה לגמרי ממה שחשבו בתקופות קדומות, כדוגמא לטעויות אפשריות של השכל. זה רק מראה כיצד כל הבנתינו את הקורה היא הבנה תיאורטית הזקוקה תמיד לבדיקתה וחקירתה מחדש. ואת צודקת בזה לגמרי. איך זה מאושש הסתמכות על תחושות לא מבוררות. אדרבא הם הרבה יותר פגיעות לאור הראיה שהבאת.

[דרך אגב על האינטואיציה התפרסם מאמר מעניין: http://www.calcalist.co.il/articles/0,7340,L-3533866,00.html

לסיכום,  טענתך המאוד צודקת, שמה שניתן לבינה לדעת הוא למעשה נסיונות תיאור בלבד, לא פוגע בצורך שלנו לקבוע קריטריונים לקביעת מה שאנו  קוראים ידיעות [ומושאי אמונת אמת]. והוא בכלל לא קשור לדפוס החשיבה האמיתית, שרק דפוס חשיבה הגיוני יכול לתת מסגרת לקביעת מה שנקבל 'אמיתות' במובן מוגבל.

למעשה, הנידון כאן כבר שולח פאירות לחקירות פילוסופיות כבדות משקל בעניני עקרונות הדעת והנפש כ צורת ההכרה האנושית, מהות הנפש האנושית, ועוד. אולי כדי לחקור בעניינים אלו עוד טרם מגבשים עמדה בעניני אמונה.

(לא זלזלתי במדיטציה, אני יודעת כמה היא חשובה לאיזון נפשי בריא. אני חושבת שאינה תורמת כלום לאפשרויות ההכרה שלנו.תודעה משוחררת וצלילות דעת הם ניקוי השולחן אבל לא קשורים למה ואיך שאמור להיות מונח עליו).

נ.ב. כינית את המאמין כ'טוב'. אדם שטוען שמבחינה לוגית, נניח - אין סיבה להניח הימצאות ישות בוראת, כיון שהראיות כולן להימצאותה לוקות בכשל וכדו', ובאור נשמתו יש פתרונות אחרות לפלאי וחידות העולם, או לפחות הוא חושב שאין פתרון מניח את הדעת. את סבורה שהוא 'רע'?

פנינת א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 16:28 לינק ישיר 

תלמיד טועה,

עבודת השם אינסופית. על-כן ככל שאדם מתעמק יותר בתלמוד תורה ושלם יותר בקיום מצוות, כן הוא יודע שהנו רחוק מהשגת יראת רוממותו של הקב"ה יתברך שמו. השלמות בקיום מצוות בין האדם והמקום קשורה בשלמות בקיום מצוות בין אדם לחברו. אם אדם ירא את הקב"ה אזי הוא מכבד את הבריות כי כל הבריות נבראו בצלם אלקים,
ואם הוא אוהב את הקב"ה אזי הוא אוהב את הבריות. אמר הלל: הוי מתלמידיו של אהרן, אוהב שלום, רודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה. למה לא אמר הוי מתלמידיו של משה? כי כל מי שחפץ לקיים את התורה הינו בהכרח מתלמידיו של משה רבינו, אולם מאחר שהבריות נבדלות זו מזו בדעותיהן, אהבת השלום היא היא זו המאפשרת את קיום התורה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 16:44 לינק ישיר 

אין לזה יותר טעם, פנינת. אנו חוזרות על טיעונים.

את אומרת: הנשמה והחושים והאינטואיציה והרגש לא יכולים ללמדנו תובנות,
אני אומרת: הם יכולים מאד. לא פחות משהשכל.
את אומרת: שכלך לא רוצה ללכת איתם.
אני אומרת: שכלי בחר ללכת איתם.
את אומרת: הם עמומים ואין לסמוך עליהם.
אני אומרת: הם עוצמתיים ונוגעים, ואם קשובים ברזולוציות גבוהות (למשל במדיטציה), מתוודעים לקולם העדין.
את אומרת: אלו פרפראות.
אני אומרת: הנשמה היא כל (קול) האדם.
את אומרת: אמונתך, לומדת, אינה ברורה לך דיה והיא בחלקה תוצאת פחדים.
אני אומרת: אמונתי עמוקה ויציבה, ומאירה את חיי. וזה מה שחשוב. 
שום שכל לא יביאני למקום נכון לי יותר.
ואם שכלך מביאך לוודאויות או לספקות נכונים לך,לכי איתו.

אות סיום.

ומסכימה עם כל מה שהעיר תלמיד למ.
מ. כותב תאוריות בעבודת השם שכמותן יש רבות, שכנגד כל אחת מהן יש חמש אחרות.
אז מה? מה זה עוזר לנו כאן שיש כזו דרך בעבודת השם?
זה לא קשור לענין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 17:16 לינק ישיר 

מה שכתבתי אינן "תיאוריות" בעבודת השם אלא כללים בעבודת השם הנכונים לכל דרכי עבודתו: מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך - כלל שאמר הלל, ואהבת לרעך כמוך - כלל שאמר רבי עקיבא, וכל חכמי ישראל לדורותיהם קיבלו אותם משלוש סיבות. האחת, אמונת חכמים. השניה, הענוה לדעת שהזוגות והתנאים ידעו את התורה באופן הרבה יותר מעמיק ומקיף מאיתנו. השלישית, כי הצליחו להגיע בעצמם לאותם כללים מתוך עיון שכלי ועבודה שבלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2011 18:02 לינק ישיר 

לומדת,

ראי את מה שכותב ה'משך חכמה' בפירושו לתורה פרשת "בא" בהבחנתו בין השכל להרגשות "השכל כולו קודש" והרגשות והדמיון הם אלה שמטעים את האדם וגורמים לו לעבוד עבודה זרה

"הרבה ה' לישראל במצוות לחלק להם ההרגשות כמו אהבה, אהבת רעים חיי משפחה, אהבת האומה, נקמה לנקום משונאי- ה', חסד לעשות עם חברו, יופי פרי עץ הדר, כיוצא בו 'רצה הקדוש ברוך הוא לזכות את ישראל מלשון "זכיתי לבי" (משליכ/ט) להעמידם על הדת הפילוסופי ולבלי להתפתות מהציורים ומוחשים, הרבה להם תורה מושכלות, לגעור בכוח- המדמה. ולכן נשא הציץ על הראש, והיה כתוב עליו "קודש לה" (שמות כח/לו), שהשכל כולו קודש. אמנם על הלב מקור ההרגשות כתיב (שמות) בני ישראל,
להורות שההרגשות יהיו אל המצוות, שרובן המה התאחדות האומה, כמו בית הבחירה וביאה ברגל לירושלים, ולקט שכחה ופאה, ומעשר ותרומה שזה התאחדות האומה, ולכן יהיו ההרגשות עסוקים במצוות, ולא יתפתו להטבע להעריץ מה שהלב מתרגש מהם לעבוד עבודה- זרה" ......

"העניין דנחלקו ב"מדרש משלי" החוכמה היכן מצויה, בלב או בראש, והברור דההרגשות המה כולן בלב, כמו נקימה, אומץ, גאווה, כעס, מורא,. אולם המושכלות בראש, שם מקור המושכלות, והציורים, והמדמה והזוכר, וראש מלך שבאברים (שבת,עא)

והנה ההרגשות כולן באין לאדם מיום היוולדו, אבל השכל הוא בא כשנשתלם האדם ולכן קראוהו "ילד מסכן וחכם", לא כן ליצר הרע קראו "מלך זקן וכסיל... והברור דההרגשות כולם בנויות מהטבע והמוחש אשר תתרגש מהם כמו לב האדם, כמו האהבה והיופי והגבורה. והעמים הקדמונים הקדישו כל כוחות הטבע בהתרגשם מכל זה והעריצום, וקראו לכן שמות אלילים לאליל היופי, לאליל הגבורה, אליל האהבה... ועד היום העמים מציירים תמונות ומקדישים המוחשים, ואף הישמעלים מקדשים קבר משיחם במכה וכיוצא בזה"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לומדתלומדת: האם יש אמונות בסיסיות מקובלות בפורום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 31 32 33 לדף הבא סך הכל 33 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.