|
|
| נשלח ב-21/12/2011 20:49 |
|
| |
והנה מי שקרוב לקו הרי הוא מאמין מכח 'חלק אלוק ממעל' שבו. והם ישראל שנשמתם חלק אלוק ממעל. אך אומות העולם שרויים בחושך החלל הפנוי ומהם מאמינים בהגיון ומהם כופרים.
הפילוסופים היוונים לא יכלו לקבל שהם ניצבים בקו אחרי עם ישראל , ומחמת גאוותם העדיפו לקבל את ההנחה שהבריאה היא חלל הפנוי לגמרי מאלוקות ח"ו.
ענוים, ענוים, הגיע זמן גאולתכם...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 02:01 |
|
| |
הדברים מההודעה הראשונה הם לא שלי. הם של הרה"ג ב"צ גוטפרב שליט"א. וכמובן שכל ענין החלל והקו והאור שהזכיר משם האר"י הקדוש הוא משל רעיוני, ולא ח"ו כפשוטו. כי אין באמת מקום חלל או אור בצורת קו. והביאור שלהם לפי איך שאני מבינם (ויסלח לי הרה"ג שליט"א אם לא כיוונתי לדעתו העמוקה), שיש לאדם שתי דרכים לדעת, האחד ע"י הבנה של שכלו ע"י חישוב במה ששומע ורואה, וע"י היקש מילתא למילתא והבנת דבר מתוך דבר, וכן ע"י דרך הדמיון להמציא סברות והשערות הלב ולבדוק אם הם ייתכנו ואפשריים במציאות. וזה היה דרכם של חכמי יון, והוא נקרא חושך, כי כל המחשבות וההגיונות האלו המה נפרדים מהדרך השניה של ידיעת האמת, והיא דרך רוחנית שאין לה נטיות ורצונות גופניות ואנוכיות,ואין לה הבנה שכלית הנ"ל. אלא היא בידיעת עומק ותוכיות האדם שמתוך הסדר והיופי של עוצם הבריאה, וממציאות ענין הנפשות שאין בכח השכל להבין ענינם בכלל, וכן ממציאות כל הטבעים ורגישות האנושית, ומעניני טוב ורע הנמצאים בבריאה, ומעוד סודי ורזי הנמצאים, שאין ביד השכל וההבנה האנושי לידע מה הם ומה תכליתם. וכולם יחד מעידים על מוצאם גבוה מעל גבוה. שהוא בבלי תכלית. והיונים גם ידעו בתוך נפשם כל זה, אלא שגאוותם והאדרת האנושיות על פני האלוקות היא שהביאתם לכפור באלוקים חי העולם, ורק לומר שיש אלוקים שהוא חוץ לעולם. אבל ישראל שהם ענווים בבחירתם מכח אבי העם, הוא אברהם אבינו ששיעבד עצמו בתמימות לבוראו. מסכימים שלא לילך אחר מחשבתם הפשוטה שמביאה לידי גאוות האנוש ומרידה בו כנמרוד שידע ברבונו ונתכוון למרוד בו. אלא הם נכנעים בפני אותה ההבנה העמוקה שהזכרתי למעלה, ומנמיכים את עצמם ומבטלים רצונם לעשות חפץ קונם. וע"ז באמת נקראים הם ענווים, וראויים לאורו של משיח, שזה עיקר ענינו להיות עני ומדוכא ביסורים ורוכב על חמור הוא החומר האנושי, וכ"ז עבור ישראל ועבור כבוד הבורא. אם החברים כאן ירצו, אביא מתורת מורינו שליט"א הרבה דברים עמוקים בעניני אמונה ודעת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 06:20 |
|
| |
האם יש בכלל קשר בין חנוכה למה שאנו קוראים חכמת יוון?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 12:24 |
|
| |
| ושםהאחר כתב: |  | | תורה ודעת אתה מוכן להסביר בשפת בני אדם מובנת את כל המשפטים הלא מובנים שלך משפטים מאד יפים אבל מה הם אומרים למעשה אולי תדגים את אחת המשמעויות בשפה ברורה ונעימה בלי ציטטות. |
|
צדיק אני מכיר את ר' בן ציון טוב מאוד, ואני אומר לך שהוא בעצמו לא מבין מה אמר,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:05 |
|
| |
צדיק, שמעת פעם על 'ארור מכה רעהו בסתר' שהולך על מדבר לה"ר ומוציא שם רע. אם הרה"ג ב"צ גוטפרב שליט"א היה מגיב פה ואומר -אני מכיר את 'מקסמן' טוב מאוד והוא לא יודע מה הוא מדבר, בטח היית צועק -זאת מנא לך?? אם אתה לא מבין אותי למה אתה אומר שאני לא מבין את עצמי, תביא דבר מדברי שלא מובנים ואני אסביר עצמי. אז מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך, תביא דבר מדבריו (ויש לו הרבה מאוד דברים נפלאים) ותקשה מה לא מובן לך, אולי תמצא הסבר שיראה לך שאתה הוא שלא הבנת למה הכוונה. מורינו שליט"א (הגר"ל) מביא את הענין של האמונה הטבעית הנמצאת אצל האדם גם בלי חיפושים הגיוניים וחקירות, מהחסיד ר' יהודה הלוי בספר האמונה 'הכוזרי' במאמר שני (סוף סעיף כו) ...אומר אני, תורת ה' מי שמקבל אותה בתמימות בלי לפלפל ובלי להתחכם מעולה הוא מן החוקר והמתחכם. ורק מי שנטה מהמדרגה העליונה הזאת, אל דרך החקירות מוטב לו שיבקש טעם לדברים הללו שיסודם בחכמה האלוקית, מאשר יעזוב סברותיו לחקירות רעות שסופם לאבדו מהכל. הרי שהחסיד ריה"ל קורא לאמונה התמימה בלי חקירה והתחכמות 'מעולה' ו'מדרגה העליונה' יותר מאמונה בדרך חקירות וסברות. וגם הוא אומר שמי שנוטה לחקירות צריך שידע שהוא חוקר 'חכמה אלוקית' והוא צריך לבקש לה טעם ולא ח"ו לילך אחרי הרהורי לבו שהם הרהורים אנושיים ואיך יבינו בחקר האלוקות. עוד הביא מורינו שליט"א מריה"ל שם במאמר החמישי (סעיף ב) ...אף שכולם מתפטים לילך בדעות חכמי הטבע והמתפלספים וכדומה, אין משיגים בזה את האמונה רק אחר שעוברים משברי אמונה וכו'. ורק יחידים נתנה להם מתנת האמונה בטבעם, ואין כל הדעות הנפסלות והכפרניות פוגעים בהם, כי הם מבחינים בחושם את הטעות באותם דעות רעות וכו' הרי שגם כאן הוא מציין את הנבחרים שיש להם חוש להבין ולידע את הטעות שבדעות הכופרות נגד החכמה האלוקית. ובהמשך (סעיף טז) הוא אומר ...בעלי החקירה האפיקורסים מתהדרים בחכמה מדומינת ומטעים את שומעי לקחם לטעות אחרי הבליהם ולסור מן המאמינים שחכמתם מוצקה ואמיתית וכו'.והאנשים שחיי התורה והדבקות באלוקות טבעית להם, דברי חכמה מועטת מלהטת נפשם לאמיתות האמונה, ורק מי שאין האמונה טבעית בלבו זקוק לחכמת הפילוסופים שיתכן ותחת תועלת תביא לו נזק. וכבר הוחזק כאן בשלישית החסיד ריה"ל להעדיף את האמונה הטבעית שהיא האמיתית על פני החקירה וההגיון שהם המדומים ומזיקים. ואת סגולת ישראל שהם המועטים בעלי האמונה הטבעית כבר אומר ריה"ל במאמר הראשון (קג) ...עד שבאו בני יעקב שהיו סגולה ושורש טוב להבדל משאר בני האדם להיות בעלי תכונות אלוקיות. והרי הם כמלאכים ממש, חשק כולם להיות נביאים ואף מי מהם שלא הגיע עדיין להיות נביא, הרי היה מתקרב לנביאים. וכו'. ומזוך והשתוקקות ודבקות וטהרת נפש המתקרב לנביאות השיגו את ודאות ענין העולם הבא. ובכל ספרו מאריך במעלת סגולת הטבע הישראלי לעומת האומות, ובמעלת ישראל שומרי התורה האלוקית באמונה אמיתית וענוה וכו' מאומות העולם ששומרים נימוסים אנושיים. ומה חטא הגרב"צ ?? שהביא את רעיוני רביתנו הראשונים בהסבר משלי האר"י הקדוש?? האם חכם אתה מריה"ל או שמא גם אותו אתה מכיר טוב מאוד ואתה מודיע שהוא לא יודע מה הוא מדבר. גם אם חושב אתה שיש שיטות אחרים בראשונים כהרמב"ם ועוד, ואתה נוטה אחריהם, האם כל מי שנוקט בשיטה שאינה מה שאתה נוקט, אינו יודע מה הוא מדבר??
האם זה פורום 'חושבים' או פורום 'סותמים ומשתיקים דעה שאינה שלי'??? כל מי שיש לו טענה יבוא ויטעון, אבל להוציא שם רע בלא טענה, היא חזקה שאין עמה טענה שמוציאים הימנו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:13 |
|
| |
תורה ודעת, מה שאתה כותב, הוא היפך דעת.
כל דבר שאינו נקנה במחשבה, נתון הוא להרגשה.
אתה יכול להרגיש שהיהדות היא הנכונה או כל דבר אחר. מה אשם מי שלא מרגיש?
אמונה תמימה אין בה שום דבר חוץ מבורות ופחד מתשובות שיובילו אותך למקום שאתה מפחד להיות בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:14 |
|
| |
אף אחד לא סותם כאן פיות לאף אחד- לפעמים חבל- אבל דברי רבך לא מובנים כאן לאנשים הפחותים במעמדם הרוחני. אז לא יותר טוב לקיים מה שחז"ל אמרו- כשם שמצווה לאמר את הדבר הנשמע (המובן)- כך מצווה לא לאמור דבר שלא מובן. במחילה אבל הדברים שלך לא מובנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:26 |
|
| |
להיפך. מורינו שליט"א (הגר"ל) כל ענינו ושיטתו הנפלאה, היא לקחת את כל התורה כולה למן פסוקי התורה ועד דקדוק אחרון שבהלכה דרך כל הגמרות והראשונים והאחרונים הפוסקים ובעלי המחשבה כולם, ולהטעימם ולהסביר בטוב טעם ודעת את הענין הפנימי שבהם ואת הרעיון הנפלא שלהם בדרך פילוסופיית ופסיכולוגיית. כמובא הכל בספר 'בן מלך' כמה כרכים, ויותר מזה מתורתו שבע"פ. והרי על זה יצא קצף המתנגדים לו, שהוא מכניס חכמות זרות לתורה, והוא נוטה מהדרך הישנה. ואכן מורינו הוא מגדולי המהפכנים בדור האחרון ביהדות החרדית, ואם יהיה חפץ אביא כאן דוגמאות משיטתו ותורתו. הוא לא נרתע להביא דברי גדולי ישראל המקובלים מדור דור ולמתוח עליהם ועל דברים שבט בקרתו הנעימה, עד שמערער יסודי הנהגות ישראל מדור דור.
מה שיצאתי להגיב באשכול זה דווקא, הוא על ענין האמונה בעיקרי התורה אם צריך להיות בתמימות ובחוש אמוני טבעי, ובהסבר עניני ורעיוני האמונה (וכדברי ריה"ל שהבאתי) או שצריך להתחיל את כל עניני האמונות מחכמה האנושי, כפי שטענה כאן אחת מהחכמות.
ומי שלא מובן לו משהו ממה שהבאתי, יראה מהו הלא מובן ויסביר במה הוא לא מובן ואיך נראה לו הצעה אחרת באותו הדבר, וע"ז יטען כל אחד דבריו עד שיתבררו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:33 |
|
| |
"הפילוסופים היוונים לא יכלו לקבל שהם ניצבים בקו אחרי עם ישראל , ומחמת גאוותם העדיפו לקבל את ההנחה שהבריאה היא חלל הפנוי לגמרי מאלוקות ח"ו. והכחישו לגמרי את קיומו של הקו המאיר לתוך החלל העגול, ואמרו שכל העמים נבחרים הם. " אתה חושב באמת שהפילוסופים היוונים התענינו בעם ישראל? והאם אתה חושב באמת ש"הכחישו לגמרי את קיומו של הקו המאיר לתוך החלל העגול" הם בכלל הכירו את המושגים האלה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:39 |
|
| |
כבר הסברתי למעלה שכל דברי האר"י הם משל לענינים פילוסופיים העומדים ברזי הבריאה, והם הסברים לאמונת ישראל באלוקות ובהנהגה. ובהם ממש היה עסק חכמי יון.
האם אתה באמת חושב שאת ארה"ב ואנגליה ורוסיה וצרפת והאו"ם וכל העולם כולו מענינת מדינת ישראל??
האם אתה באמת חושב שחכמת ישראל בתקופת הנביאים ומלכי יהודה וישראל הייתה צפונה וסודית?? והרי כמה דברי נביאוה נאמרו על כל האומות שסובבו את ישראל.
ומדוע שלא לומר שחכמת ואמונת ישראל עניינו את היונים? וכי אין בעל אומנות מתעניין באומנות חברו הדומה לשלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 16:47 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  |
צדיק, שמעת פעם על 'ארור מכה רעהו בסתר' שהולך על מדבר לה"ר ומוציא שם רע. אם הרה"ג ב"צ גוטפרב שליט"א היה מגיב פה ואומר -אני מכיר את 'מקסמן' טוב מאוד והוא לא יודע מה הוא מדבר, בטח היית צועק -זאת מנא לך?? אם אתה לא מבין אותי למה אתה אומר שאני לא מבין את עצמי, תביא דבר מדברי שלא מובנים ואני אסביר עצמי. אז מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך, תביא דבר מדבריו (ויש לו הרבה מאוד דברים נפלאים) ותקשה מה לא מובן לך, אולי תמצא הסבר שיראה לך שאתה הוא שלא הבנת למה הכוונה. |
|
אני אומר לו ישירות מה שאמרתי כאן במילא אין כאן מכה רעהו בסתר, ואני אוהב אותו הוא אדם ענק אבל אנוס בחכמה,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 17:06 |
|
| |
תורה ודעת.
כל הרעיון כולו הוא להביא ראיות והוכחות למה שאתה אומר.
בלי זה, שווין של כל התאוריות שווה, והתאוריות הנפלאות שלך שוות בדיוק כמו התאוריות של בודהיסט או מאמין בסיינטולוגיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 17:07 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  |
ומה חטא הגרב"צ ?? שהביא את רעיוני רביתנו הראשונים בהסבר משלי האר"י הקדוש??
האם חכם אתה מריה"ל או שמא גם אותו אתה מכיר טוב מאוד ואתה מודיע שהוא לא יודע מה הוא מדבר.
גם אם חושב אתה שיש שיטות אחרים בראשונים כהרמב"ם ועוד, ואתה נוטה אחריהם, האם כל מי שנוקט בשיטה שאינה מה שאתה נוקט, אינו יודע מה הוא מדבר??
האם זה פורום 'חושבים' או פורום 'סותמים ומשתיקים דעה שאינה שלי'??? כל מי שיש לו טענה יבוא ויטעון, אבל להוציא שם רע בלא טענה, היא חזקה שאין עמה טענה שמוציאים הימנו.
|
|
מישהו טען כאן שחטא ר' בן ציון גוטפרב בזה שמצטט את האר"י ועוד חכמים, ??
הניק היקר שםהאחר רצה להבין מה בעצם ר' בן ציון אומר, אז אמרתי לו מה שאמרתי לו וזה נכון,
ר' בן ציון יוצא בהנחה ראשונית שדברי האר"י או הכוזרי וכדומה הם משמים או כלשון רי לייב שיש אמונה טבעית, במילא לא צריך להסביר אותו,
ושםהאחר כן רצה להבין, אז אמרתי לו שבקשתו מיותרת,
והמשך ההסברים שלך רק מראה כמה צדקתי, תשאל את שםהאחר האם קבל תשובה,
לגבי הפורום: לא ראיתי שמחקו את דבריך אז למה אתה אומר שמשתיקים אותך ?
תוקן על ידי maxmen ב- 22/12/2011 17:08:59
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 19:39 |
|
| |
אף אחד לא חושב שדברי האר"י או ריה"ל הם משמים, הם תורה שבע"פ ככל התורה שבע"פ שנמסרה לישראל לחדש בכל דור ודור לפי ערך המחשבות שבאותו הדור. ושוב לא הראית שום דבר על מה שאתה מערער, אם אתה מערער על עצם המושג של 'אמונה טבעית' תברר קודם מה היא אותה האמונה (עפ"י הגר"ל) ואחרי זה תקשה מה שיש לך להקשות עליה. בל"נ אחפש את הכתבי יד על ענינים אלו ואעלה תמצית מהם בעניני 'אמונה טבעית', כבר חלק מהם נדפסו בספרי 'בן מלך', אבל צריך לידע שאינו דומה מה שאומר (למקורבים) וחושב באמת, לבין מה שאפשר להדפיס ולגלות לציבור (וד"ל, בפרט לאחר המלחמה העזה שקראו עליו אנשי ירושלים במחלוקת הגדולה). שוב נזכרתי שבענין יון וישראל יש מאמר של הגרב"צ גוטפרב שליט"א במאסף (מאורות ירושלים ח"ו) http://hebrewbooks.org/47876 וצריך להדגיש שיש חילוק גדול בין מחשבת הגר"ל עצמו לשאר ההולכים בדרכו (כהגרב"צ והשאר). כי מורינו שליט"א נועז הרבה מאוד ומעמיק לחקור, ואינו חת להשמיע האמת לשיטתו, וחולק על דברים הרבה שהוקבעו כפשוטים ביהדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 21:12 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  | אף אחד לא חושב שדברי האר"י או ריה"ל הם משמים, הם תורה שבע"פ ככל התורה שבע"פ שנמסרה לישראל לחדש בכל דור ודור לפי ערך המחשבות שבאותו הדור.
אז למה לא מקבל את חידושי יוון לדוגמא ? עם תורה של שבע"פ בידי אדם אז מה הבעיה ? בשביל מה לצטט את האר"י פשוט שיחדש ויסביר מתבונתו,
אבל אני כמוך יודעים מה דעת ר' בן ציון, שאין לחדש באמת במילא עניתי בצדק שהנחה של ר' בן ציון היא המנווט אותו ולא הסברים הגגיוניים תבונים של בני אדם, במילא חבל על הזמן לשאול אותו מה אמר, הוא פשוט ציטט את האר"י וכדומה וסמוך שזה נכון בכל מקרה, אפי' שנוכיח תבונית שהאר"י טעה (כמובן אם טעה באמת אני לא אומר שהאר"י טעה, בעיקר אני טוען שר' בן ציון לא יקבל את תבונתי או תבונתך מול תבונת האר"י בכל מצב, אפי' האר"י יאמר ש1+1=5 )
ושוב לא הראית שום דבר על מה שאתה מערער, אם אתה מערער על עצם המושג של 'אמונה טבעית' תברר קודם מה היא אותה האמונה (עפ"י הגר"ל) ואחרי זה תקשה מה שיש לך להקשות עליה. בל"נ אחפש את הכתבי יד על ענינים אלו ואעלה תמצית מהם בעניני 'אמונה טבעית', כבר חלק מהם נדפסו בספרי 'בן מלך', אבל צריך לידע שאינו דומה מה שאומר (למקורבים) וחושב באמת, לבין מה שאפשר להדפיס ולגלות לציבור (וד"ל, בפרט לאחר המלחמה העזה שקראו עליו אנשי ירושלים במחלוקת הגדולה).
אני לא צריך ללמוד את דעתו בעניין כי פשוט אין דבר כזה אומנה בכלל יש דבר כזה אמונה מלשון אימון, כלומר כל אדם יש לו אימון בחכמים כי הוא לא יכול ללמוד הכל לבד, אימון ברופא בנהג מונית בטייס לטוס איתו וכדומה, אין מושג כזה אמונה עיוורת או טבעית, הכל שקר וכזב, יש רק את השכל והבינה,
משנה מסכת חגיגה פרק ב "כל שלא חס על כבוד קונו ראוי לו שלא בא לעולם"
מפרש לנו הרמב"ם (בפירוש המשנה לרמב"ם מסכת חגיגה פרק ב)
כל שלא חס על כבוד קונו, הכוונה בזה מי שלא חס על שכלו, כי השכל הוא כבוד ה'.
(יג') חכמים ונבנים וידעים,,,,,,(טו') ואקח ,,,,חכמים וידעים: בי"ת בו בינה וכו' שאלמלא בינה אין כל העולם כלו מתקיים אפילו שעה אחת, שנאמר: "הבו לכם אנשים חכמים ונבנים" באותה שעה אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בני ! הבו עליכם בעלי בינה להיות ראשים עליכם, מיד הלך משה רבינו והיה מחזיר (= מסובב ומחפש) בכל משכנותיהם של ישראל ובקש בני אדם בעלי בינה ולא מצא, שנאמר: "ואקח את ראשי שבטיכם אנשים חכמים וידעים" ולא מצא "נבנים" מכאן אתה למד שגדולה בינה לפני הקדוש ברוך הוא יותר מן התורה, שאפילו אדם קורא תורה נביאים וכתובים ושונה משנה ומדרש, הלכות ואגדות, שמועות ותוספתות, מושלות ומעמדות וכל סדרי בראשית, ואין בו בינה ?! אין תורתו שוה כלום !
שנאמר:(ישעיה כט' יד') "ובינת נבניו תסתתר"
(אותיות דרבי עקיבא)
שוב נזכרתי שבענין יון וישראל יש מאמר של הגרב"צ גוטפרב שליט"א במאסף (מאורות ירושלים ח"ו) http://hebrewbooks.org/47876
וצריך להדגיש שיש חילוק גדול בין מחשבת הגר"ל עצמו לשאר ההולכים בדרכו (כהגרב"צ והשאר). כי מורינו שליט"א נועז הרבה מאוד ומעמיק לחקור, ואינו חת להשמיע האמת לשיטתו, וחולק על דברים הרבה שהוקבעו כפשוטים ביהדות.
אני פוסל את ההתחרות הילדותית שאנשים עושים בין חכמת העמים לבין חכמתינו, זה מיותר לגמרי,
במילא חכמת יוון התקבלה ביהדות בכל הדורות, (מה שאין כן תורת יוון לא),
לגבי ר' לייב בעצמו: יש כבר אשכולות עליו, עיין שם,
על ר' לייב מינצברג ו'המתמידים'
קהל עדת ירושלים - "המתמידים"ם"
|
|
 |
|
|
|
|
|