| נשלח ב-22/1/2003 20:22 |
|
| |
אמונת חכמים של חכמים ואמונ"ח של ההמון
מוקדש לג'ינג'ית, כולי האי ואולי...
המונח "אמונת חכמים" עלה פעמים רבות מאד בדיונים כאן ובמקומות אחרים. לי עצמי יצא לנהל דיון שהפך לפעמים לויכוח: מה כוללת ומה אינה כוללת אמונת חכמים.
לפרקים היה נדמה שיש כאן למעשה שאלה מהסוג שנוהגים לכנות סמנטית (כלומר ויכוח סרק על שימוש שונה באותה מילה), למרות ששני הצדדים עמדו על שלהם במסירות רבה ביותר, ומתוך מה שנראה כיראת שמים טהורה.
מדוע זה נראה כויכוח סמנטי? מפני שניתן לזהות שני שימושים במונח "אמונת חכמים".
א. אמונה שדברי חכמים ראויים ליחס של כבוד, וגם אם הדברים נראים מופרכים על פניהם, יש לחפש את משמעותם הנסתרת או את הסברה הנעלמת שמאחוריהם.
ב. אמונה שכל מה שחכמים אמרו חייב להיות נכון, מפני שהוא נאמר על ידי חכמים.
מה ההבדל בין (א) ל(ב)?
לפי (א), זו מחוייבות לחפש את האמת בדברי חכמים.
לפי (ב), זו כבר האמת.
לפי (א), אם הדברים שנאמרו בשם חכמים סותרים את המציאות, אנו נשמור על כבודם של חכמים בכך שנניח שהיתה כוונה נעלמת בדברים. כלומר, המשפט שנאמר לנו אינו נכון, אבל יתכן שיש לו משמעות כלשהי בהקשר אחר.
לפי (ב), אנו נתעקש לטעון שהמשפט שנאמר בשם חכמים הוא אמיתי ברובד הפשטני ביותר שלו. ומה עם העובדות הסותרות? "אבוי לעובדות!".
אמונת חכמים מסוג א' היא אמונתם של חכמים בחכמים. אמונת חכמים מסוג ב' היא אמונתו של ההמון.
שתי התפיסות מיועדות לשמור על כבודם של חכמים. אולם אמונת חכמים א' נועדה עבור תלמידים מתחילים (או עבור חכמים ממש, אם הם עדיין זקוקים לכך...), כדי ללמד אותם להתייחס בעמקות וברצינות לדברי חכמים שלפניהם, כדי שיעמיקו לעיין בהם ויגלו את הסברות העמוקות שבהם. אמונת חכמים ב' נועדה עבור ההמון, והיא אמצעי שימור והגנה על כבוד חכמים כדי שלא יזלזלו בתורה ובשלשלת המסירה שלה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2003 20:23 |
|
| |
המונח "אמונת חכמים" מופיע לראשונה, עד כמה שידוע לי, בפרקי אבות, בפרק "קנין תורה". הפרק מונה תנאים הנדרשים לתלמיד, כדי שיזכה להיות לתלמיד חכם. התנאי של אמונת חכמים מופיע במקום ה-47 מבין 48 תנאים שנקראים כאן "קניני תורה".
אם הפרק פונה לתלמידים, ברור שאין כאן הכוונה לאמונת ההמון, אלא לאמונת חכמים של חכמים.
והנה דוגמא מהגמרא (חגיגה כב/א-ב), שממחישה את אמונת חכמים של חכמים, למרות שהמונח עצמו לא נזכר בה. הסיפור מתחיל בדין מסובך ביותר מדיני טהרות. אם אינכם מבינים את הדיון, אפשר לדלג ישר לסיפור על ר' יהושע בלי רגשות אשמה...
תנן (=למדנו במשנה)
כלי חרס מציל על הכל, דברי בית הלל (=דברים הנתונים בתוך כלי חרס סגור באהל המת, אינם מקבלים טומאה. וכן אם היה כלי חרס מכסה על פתח בגודל כזית בין קומה ראשונה לקומה שניה של הבית, ובאחת מהן מת, אין הטומאה עוברת מכאן לשם).
בית שמאי אומרים: אינו מציל אלא על אוכלים ועל המשקים ועל כלי חרס. (=אבל שאר דברים, כגון כלי מתכת שהיו בתוך אותו כלי חרס, לא, וצריך לטבול אותם כדי לטהרם).
אמרו להם בית הלל לבית שמאי: מפני מה? (=מה ההבדל בין שאר דברים לאלו שמניתם?)
אמרו בית שמאי: מפני שהוא טמא על גבי עם הארץ, ואין כלי טמא חוצץ (גזירה משום עם הארץ, שכליו טמאים, והרי כלי חרס טמא אפילו בטומאה קלה אינו חוצץ בפני טומאת מת).
אמרו להם בית הלל: והלא טיהרתם אוכלין ומשקין שבתוכו (הרי גם לעם הארץ הרשיתם לאכול מהאוכלים והמשקין שבכלי החרס, ואם לדעתכם יש לגזור על כל כלי חרס של עם הארץ משום שאינו יודע לשמור על טהרתם, מדוע התרתם לו לאכול ממה שהיה באותו כלי חרס? הלא זה תרתי דסתרי=סתירה מיידית. השוו מידותיכם!).
אמרו להם בית שמאי: כשטיהרנו אוכלין ומשקין שבתוכו, לעצמו (=לעם הארץ) טהרנו, אבל נטהר את הכלי שטהרתו לך ולו (ולכן, חברים תלמידי חכמים לא יאכלו מזה).
אותה קושיא שהקשו בית הלל לבית שמאי מופיעה בברייתא כשאלתו של רבי יהושע. ורבי יהושע הוציא ממנה מסקנה מרחיקת לכת.
תניא (=למדנו בברייתא)
אמר רבי יהושע: בושני מדבריכם, בית שמאי! (=לשון חריפה מאד אצל התנאים. לא רק שהוא חולק על בית שמאי, אלא שהוא סבור שדברים כאלו אסור היה להם להיאמר).
אפשר, אשה לשה בעריבה - אשה ועריבה טמאין שבעה ובצק טהור?
לוגין מלא משקין, - [לוגין] טמא טומאת שבעה ומשקין טהורין? (איך יתכן שבמקרים כאלו לפי הגזירה של בית שמאי האוכל וכלי החרס טהורים ומותר לאכלם והאדם שעסק בהם יהיה טמא, הלא עם הארץ יראה כאן סתירה מיידית ויבוז לדברי חכמים?!).
נטפל לו תלמיד אחד מתלמידי בית שמאי.
אמר לו: אומר לך טעמן של בית שמאי?
אמר לו (רבי יהושע): אמור.
אמר לו (התלמיד): כלי טמא חוצץ או אינו חוצץ?
אמר לו (רבי יהושע): אינו חוצץ.
(חזר ושאל התלמיד:) כלי של עם הארץ טמא או טהור?
אמר לו (רבי יהושע): טמא.
(חזר התלמיד ושאל:) ואם אתה אומר לו טמא, כלום משגיח עליך? (הלא לפי דבריך כלי חרס של עם הארץ, שהוא בחזקת טמא – למרות שטומאתו היא מספק - אינו יכול להציל מטומאה. זאת אומרת שכל מה שבתוכו טמא. אבל עם הארץ לא ישמע לנו).
ולא עוד, אלא שאם אתה אומר לו טמא, אומר לך שלי טהור ושלך טמא!
וזהו טעמן של בית שמאי (שגזרו במה שניתן היה לגזור, כלומר בכלים שניתן לטבול לאחר שנטמאו, ועם הארץ יקבל זאת בגלל שאין זה הפסד גמור, אבל בדברים שהולכים לאיבוד, בהם עם הארץ לא ישמע לנו).
מיד הלך רבי יהושע ונשתטח על קברי בית שמאי (=כפי שמחייבת ההלכה את מי שצריך לבקש מחילה ממי שכבר נפטר)
אמר: נעניתי לכם עצמות בית שמאי.
ומה סתומות שלכם כך, מפורשות על אחת כמה וכמה.
אמרו: כל ימיו הושחרו שיניו מפני תעניותיו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2003 20:24 |
|
| |
אני חוזר: גם אם המחלוקת של רבי יהושע ובית שמאי אינה מובנת, מובן מה שקרה ביניהם. תחילה עמד ר' יהושע, מגדולי התנאים, על דעתו. לא רק שפסק כבית הלל, רבותיו, ולא כבית שמאי. אלא שהתייחס שלא כרגיל בביקורת חריפה מאד אל בית שמאי, ואמר על דבריהם שהם צריכים להתבייש בהם.
מה שהחמיץ ר' יהושע הוא שדברי בית שמאי נאמרו מתוך סברה עמוקה, שהוא לא השכיל לחדור אליה בגלל שפסל אותה. לאחר שהתבהרה לו הסברה, הוא עשה תשובה. ביקש מחילה מבית שמאי, ואף החמיר על עצמו בסיגופים כדי להעניש את עצמו על מה שנראה כפזיזותו.
למרות שהמונח "אמונת חכמים" לא נזכר כאן, ברור שר' יהושע מצא את עצמו לקוי במידה זו. אילו היה מהדר יותר באמונת חכמים, היה מתאמץ יותר להבין את דברי בית שמאי. וגם אם לא היה פוסק כמותם אלא כבית הלל, בכל זאת לא היה ממהר לפסול אותם אלא עומד, לאחר העיון, על הכוונה העמוקה שמאחוריהם.
זוהי אמונת חכמים של חכמים.
אולי ראוי להוסיף ולהבהיר:
מה היה ר' יהושע צריך לעשות בקשר לדברי בית שמאי אילו היה זהיר יותר באמונת חכמים?
האם הוא היה מקבל אוטומטית את דבריהם?
ודאי שלא! הוא היה פוסק כבית הלל.
אז מה רבי יהושע היה משנה בהנהגתו? – הוא לא היה מבזה את דבריהם בלשון "בושני מדבריכם". הוא היה מביע את המחלוקת שלו בצורה מתונה יותר, כפי שעשו בית הלל תמיד, שהיו שונים (מזכירים בלימוד) דברי בית שמאי קודם לדבריהם, (ואין צריך לומר שלא היו מבזים אותם).
למדנו שאמונת חכמים מחייבת שלא לזלזל בדברי חכמים, אבל אינה מחייבת להסכים עמהם.
אני חוזר:
אמונת חכמים מחייבת שלא לזלזל בדברי חכמים, אבל אינה מחייבת להסכים עמהם.
וזוהי אמונת חכמים של חכמים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2003 20:24 |
|
| |
עיון במקורות שמעלה שאילתא בפרוייקט השו"ת מגלה תופעה מעניינת. אמנם, מדובר בבדיקה חלקית. פרוייקט השו"ת של בר-אילן (השתמשתי בגרסה 10) אינו מכיל את כל ספרות התורה וההלכה. אבל הוא מכיל חלק מכובד ממנה, ולמעשה החלק העיקרי.
המונח "אמונת חכמים" מופיע כמה פעמים במשנה ובמדרשים, כפי שהוא מופיע בפרקי אבות. הוא מופיע עם הסבר פעם אחת בראשונים (מחזור ויטרי: אמונת חכמים, שמאמין בדבריהם, לא כצדוקין ובייתוסין). והוא מופיע מספר גדול יותר של פעמים בשו"תים של האחרונים.
וכאן הוא מופיע בשני הקשרים, בשני שימושים לשוניים, בדיוק כפי שהצעתי קודם. יש כאלו שמתייחסים לאמונת חכמים של חכמים, ויש כאלו שמתייחסים לאמונת חכמים של ההמון.
עין יצחק (לר' אלחנן ספקטור, המאה ה-19), אבהע"ז סי' ל"ב. לפי הנראה מתוכו, מדובר באדם שהשתכנע לגרש את אשתו כיון שהגירושין יועילו לו באופן סגולי, כביכול על פי הבטחת רב מסויים, לזכות בשלום בית. לאחר הגירושין הבטיחה האשה להינשא לו מחדש, אלא שגם מכתב ההבטחה וגם הבטחת האשה לא היו אלא שקר כדי להחלץ מנישואין שלא חפצה בהם.
ר' אלחנן דן שהגירושין חלו ללא פגם, כי הם התבססו על אמונת חכמים של המגרש בסגולה (שכמובן לא היתה ולא נבראה).
זוהי, כמובן, אמונת חכמים של ההמון.
בעל ה"שרידי אש" (ר' יחיאל יעקב וינברג, המאה ה-20), מציג גישה אחרת לגמרי. בתשובה למי שהקשה לו על פירוש שנקט נגד "גדולי האחרונים", הוא מסביר (שו"ת שרידי אש חלק א סימן קיג עמוד שלז)
"מה שכתב להקשות על סברתי ... מדברי גדולי האחרונים... לא נעלם ממני ... אבל מה בכך, הלא כן היא דרכה של תורה, לפלפל ולחדש גם נגד גדולי האחרונים -
ורק בנוגע להלכה למעשה אסור לנו להעלים עין מדברי הגאונים ז"ל, שדעתם רחבה מדעתנו והננו כולנו כקליפת השום נגדם,
אבל בנוגע לסברא ולהסברת המושגים יש לנו רשות לחדש ולאמר דברים שלא עמדו עליהם, כי כל איש מישראל שנשמתו היתה במעמד הר סיני קבל חלקו בתורה ובחידושי התורה ואין לערער נגד זה.
ורגיל אני לפרש מה שמנו חז"ל בפרקי אבות פ"ו מ"ה בין מ"ח דברים שהתורה נקנית בהם: פלפול התלמידים ואמונת חכמים.
ולכאורה הם סותרים זה את זה. ובכלל מה שייך אמונת חכמים לקנין התורה?
אבל זהו הדבר: אם אינם מאמינים בחכמים, אז עוברים על דבריהם בקלות דעת וביהירות של שטות, לומר בזחיחות הדעת: הם לא הבינו, ונמצא שאין אדם יגע כלל להתעמק ולהעמיד דבריהם ז"ל.
וסוף הדבר מתברר שאנחנו טעינו ולא הם.
ולכן מדרכי החכמה הוא להאמין שהם לא טעו, ח"ו, ורק אנחנו קצרי ראות ומעוטי דעת.
אבל להאמין סתם ולא להוגיע את המוח בעיון ובמחשבה, אלא לומר סתם: הם ידעו ויכולים אנחנו לסמוך עליהם בלא מחשבה - ג"כ לא נכון.
אלא צריך לפלפל בסתירה ובספיקות כאלו היו אנשים משלנו, ועל ידי זה באים להעמקה יתירה ולחדירה עיונית.
נמצא ששתי המידות יחד, אמונת חכמים ופלפול עד קצה האחרון, מביאים לקנין התורה."
זוהי אמונת חכמים של חכמים!
(בפרוייקט השו"ת יש עוד תשובות מעניינות שמהן נראה השימוש בסוגים שונים של אמונת חכמים, ואם יימצא לי הזמן ארחיב בזה בל"נ).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2003 20:25 |
|
| |
באחד האשכולות בפורום סמוך הובא סיפור שיוחס לאחד מגדולי דורנו, לפיו צעק על אברך שאשתו ביקשה לתת לבתה שם מודרני (יחסית...). לאחר שהאברך ואשתו לא הקשיבו לרב, האשה חלתה במפתיע חולי לא מוסבר. רק בשעה שקיבלו על עצמם את השם שקבע הרב, האשה הבריאה.
אמנם, לא ברור אם הסיפור הזה אמיתי, אך גם אילו הוא היה אמיתי, כיצד היה עלינו להתייחס אליו?
לפי שיטתי, אמונת חכמים של חכמים מחייבת אותנו לומר את האמת: אין שום הצדקה לצעוק על אדם בגלל שבחר שם מודרני, ובוודאי שאין לקנוס על אשתו חולי משונה.
אמנם, בגלל אמונת חכמים, עלינו לחפש הסבר לסיפור – אם הוא אמיתי. וההסבר הסביר הוא שהרב ראה באותו אברך זילזול ונטיה למודרניזציה, ועל זה צעק עליו.
ומה שהאשה חלתה, ודאי לא היה מפני כעסו של אותו הרב, אלא בגלל שנכנסה לפאניקה מחמת הפחד מן הרב – תופעה מצויה אצל קלי הדעת ואצל נשים. ברגע שהרגישה האשה כי הסירה מעליה את הקפדת הרב, החולי עבר לו.
יש גם מקום לשער כי האברך וזוגתו, למרות שחפצו בשם המודרני, הרגישו בתוך תוכם כי אין זו הנהגה ראויה לבית תורני, ולכן חיפשו לשאול עצה, ולכן חשו רגשות אשמה גם בגלל השם המודרני בעיניהם וגם בגלל שעוררו את הקפדת הרב.
זו שיטתי.
לעומת זאת, מי שהביאה את הסיפור טענה שחייבים להאמין בו בגלל שזו אמונת חכמים, וגם אם העונש נראה מופרז, זו אמונת חכמים!
נראה לי שאפשר לזהות באיזה סוג של אמונת חכמים מדובר לפי מה שהתבאר עד כה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 08:53 |
|
| |
יישר כוח מיימוני,
יש לציין הבחנה נוספת בין אמו"ח של חכם לזו של המוני, הוא קנה המידה לדעת מי חכם באמת או מי שרק נקרא חכם מפני שהוא נושא ספרים, קשור לתקשורת [לאו דווקא העיתונאית, אלא הרחובית], בן מי שטיפס גבוה בכולם החברתי וכד' כפי שצויין באשכולות העדר ומלך העדר.
אכן מניין ידע ההמוני להבדיל מעבר להשתקפות הגסה, בפרט שגם חכמים נכשלים בזה.
עצם העובדה שאתה מוכן לשוחח עמו בפורום כאחד הגולשים, הרי כבר לא יביט עליך כחכם [כפי שכבר עלה הטיעון "אתה רוצה להגיד שגולש יהיה חכם יותר מחכם באשי?"].
תוקן על ידי - ווטו1 - 1/24/2003 2:58:37 AM
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 10:22 |
|
| |
נו, ברור שלא כל מצטט חכם, לא כל מזוקן אמין ולא כל מפורסם ערכי.
וטו ומיימוני, חבל על אנרגית הויכוחים!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 13:30 |
|
| |
מיימוני
יישר חילך, הדברים נפלאים ואינם צריכים חיזוק.
רציתי לעורר על נקודה נוספת בענין זה, האם יש צורך באמונת ההמון בכדי להגיע לאמונת חכמים, או שאפשר לטפס ישר באמונה האמיתית.
כתבתי בקיצור, אך המבין יבין.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 13:46 |
|
| |
יש צורך בהתנתקות מאמונת ההמון בשביל להגיע לחכמים האמיתיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 13:47 |
|
| |
יהוסף.
פשיטא.
עבודה קשה היא מנשוא, יותר מעבודת אמונת ההמון וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 13:51 |
|
| |
עוד יש לדון מהיכן נגמר ההמון ומאיפוא מתחילים החכמים
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 13:54 |
|
| |
נראה דכל חד לפום חורפיה, וליבא דאינש, אינש.
והכחכמים עולים במעלה החכמה, בלתי אל ההמון עיניהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 14:49 |
|
| |
המכונה מיימוני,
כמה הערות.
א) חרף דברי חז"ל שהחכם משיב על ראשון ראשון - וגולשי "עצור כאן חושבים" עונים לתוארים 'חכם' ו'מאמין באמונת חכמים' גם יחד - לא אוכל מלהתאפק ולהעירך בתחילה על "שיטתך" המעליבה והסברה השובניסטי בצידה, כפי שבאה לידי ביטוי בדבריך: "אלא בגלל שנכנסה לפאניקה מחמת הפחד מן הרב – תופעה מצויה אצל קלי הדעת ואצל נשים".
כקורא די ותיק ובהכירי את הלך מחשבתך, אני מניח שהיתה כאן פליטת הקולמוס. ועל כגון דא אמרו חכמינו ז"ל, באמונת חכמים חכמים: "חכמים, הזהרו בדבריכם".
ב) אמונת חכמים בחכמים הוא ביטוי יפה, אבל ריק מתוכן ומסורס מתוך עצמו. זאת על שום מה? אם אמונת החכם בחכמים היא באופן שמקבל דבריהם רק כאשר הם מובנים בשכלו (לאחר עיון ראוי ומעמיק, כמובן), אין כאן שוב 'אמונה', כך הוא הרי מבין, בסופו של דבר, את ההוראה בשכלו הוא, ומה ענין אמונה לכאן?
נסיונך לתת סייג וגבול בביטוי אמונת החכמים בחכמים, בחיזוק התימוכין מהגמרא, ממנה משמע שמדובר כאן על איזה הלכות 'נימוסים', לכבדם ולא לבוז להם, כפי שמסוכם בדבריך: "למדנו שאמונת חכמים מחייבת שלא לזלזל בדברי חכמים, אבל אינה מחייבת להסכים עמהם" - הוא יותר ממעליב וחבל להשחית על כך את הדיבור. ובכלל, אם מדובר כאן על שמירת הכבוד לזולת ולא 'לבוז' לו, הנה גם בזאת הורונו רבותינו (חכמי ישראל) 'ואל תבוז לכל אדם'. ונדמה לי שגם חכם כמוך יסכים איתם.
לפי תיאורך ל'אמונה' זו הייתי מצפה לניסוח מדוייק יותר, כגון: 'אמונת חכמים בעצמם' וכנגדה 'אמונת שוטים' וכיוצ"ב.
אגב, גם הקצב שלי זורק לי מידי פעם איזה משפט שמתגלה אח"כ כחכם. אמור מעתה אמונת קצבים? אתמהה.
ג) באופן הרצאת הדיון צצה תחושה בלב כל קורא (חכם כמובן..) שיותר ממה שיש כאן דיון עקרוני, יש כאן מעין טפיחה על השכם כאילו האדם מעיד על עצמו שהוא חכם גדול ושאין בעובדה זו כדי לסתור את אמונת החכמים שלו כי הוא כבר הגיע לדרגא של אמונת החכם בחכמים. אין הוא בז להם יותר כאשר דבריהם סתומים. כל הכבוד. איזו אמונת חכמים. מי יתני ואזכה לכך.
אדם רשאי להאמין ורשאי שלא להאמין. האומר אמונתי גדולה וזכה משל ההמון, שהרי חכם גדול אני ולמרות זאת מאמין אני בחכמים ואיני בז להם כאשר איני יורד לסוף דעתם הוא ענין לספת הפסיכולוג.
ד) איש יהודי אחד, (מהדרגא השלישית שלא הזכרת..) המוני, נחות וחסר כל חכמה, נשאל פעם על ידי אחד מידידיו לפשר אמונתו הבלתי מתפשרת ברבו.
"אליהו הנביא בכבודו ובעצמו נגלה אליו בכל תיקון חצות, ואיך לא אאמין באיש אלקים שכזה"? השיב האיש.
"ומי ערב לך שאמנם מתראה הוא עם אליהו הנביא"? הקשה החכם שוב.
"הוא בעצמו סיפר לי במו פיו", השיב האיש.
"ואולי הוא משקר"? לא הרפה ממנו החכם.
"הכיצד תעלה על דעתך? וכי אדם הזוכה לגילוי אליהו יאין בנפשו לשקר"?..
ה) מהיכרותי אותך ואת חכמתך הגדולה, ובאימוץ גישתך להאמין לחכמים ולא לבוז להם גם כאשר שוא ידברו לכל הפחות כלפיך.. אני מקוה שלא אצטרך להתנצל לפני עצמותיך, בכל אופן אני מוחל לך כבר מראש ואין לך שום צורך לתור אחר קברי, אם יתחוור לך או לי שהצדק עימי. כי מחול לך, מחול לך, מחול לך...
---------------
לליצים חפשי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 16:37 |
|
| |
אקוסופט, איני מבין למה היה עליך להיכנס לכזה בלבולון גדול!
פשוט כאשר שומעים מאדם ששמעו ממנו בעבר דברי חכמה (שאנחנו זיהינו אותם ככך - שהרי הכל מתחיל מהזיהוי שלנו), אנו אמורים לשקול ולעמול כדי להבינם ולא להסיק מסקנות מהירות. נכון, ישנם קצבים שאמרותיהם ראויות לשיקול יותר מאמרות הבאות מבעלי תואר פשקווילי.
איך אמרו פעם בפורום, 'נמשכן את נפשנו אבל לא נמשכן את דעתנו'!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2003 19:42 |
|
| |
אקוסופט
לא הצלחתי להבין למה מתייחסת הביקורת שלך.
כמובן, אם אתה חש בנימה של התנשאות, בהחלט יש כאן מקום לעשות תשובה.
א. התפיסה של אמונת חכמים כמחוייבות להעריך את דבריהם גם אם במבט ראשון הם נראים לא נכונים אינה חידוש שלי. רק הרצאת הדברים בפורום הזה.
כמדומה לי שהדברים באים לידי ביטוי ברור במעשה של ר' יהושע ובדברי ה"שרידי אש".
אולי בעיניך זה דבר פשוט שאם יודעים על מישהו שהוא חכם, אזי חייבים לכבד את דבריו, בחינת "אל תהא בז לכל אדם", אבל אני בכל זאת סבור שזה לא פשוט, ויש גם מרחק בין שתי המימרות.
צא וראה שזה היה הנושא שהוצג בידי הרמב"ם כמה שהביא אותו לכתוב את מורה-נבוכים. לדבריו שם, רבים שעיינו בחכמה שוב לא יכלו לקבל אימרות של חז"ל כפשוטן, ונקלעו למילכוד. תשובת הרמב"ם היתה שיש לשמור על כבוד חז"ל ולדעת שיש לדברים תוך, אך לא לפי פשוטן. כלומר - בדיוק מה שטענתי כאן, שאנו שומרים על נאמנות לאמירה מתוך כבוד לאומר. שהאמירה לפי פשוטה אינה נכונה, ויש לחפש הסבר אחר לאותן מלים.
ב. אם שאלתך היא כיצד אנו מזהים אותו חכם שאנו צריכים לכבד את דבריו, אזי זו כבר שאלה אחרת לגמרי, ואליה, עלי להודות, כלל לא התייחסתי. דברי נסובו על אלו שכבר מזוהים אצלנו כתלמידי חכמים.
השאלה הזאת נידונה באשכול אחר. ואכן הבעיה שהעלית, שצריך להיות חכם כדי להכיר חכם, הוזכרה בו בתור הפרדוקס המפורסם של אפלטון.
התשובה היהודית לנושא זה היא שאנו מכירים כחכמים אותם אלו שהוכרו כחכמים בידי שושלת המסירה.
(אולי יהיה מי שירצה להזכיר כאן את דברי הרמב"ם, שאין לצפות שכל אחד שמשתכל יעשה זאת בשכלו של רב אשי, אבל עדיין הוא חכם שיש לעיין בדבריו).
ג. הבדיחה שהזכרת, על מעגליות האמונה, מראה כי באמת לא קל להוכיח מתי אדם ראוי להחשב לחכם ויצא מכלל מי שמכוון לאמת כסומא בארובה, או שיש לו מה שמכנים "נסיון חיים", "הבנה אינטואיטיבית" ועוד. ואכן, גם על זה ניתן להמליץ את מה שכתבת "אל תהא בז לכל אדם".
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|