בית פורומים עצור כאן חושבים

אמונת חכמים של חכמים ואמונ"ח של ההמון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/8/2014 18:35 לינק ישיר 

מ
לאחר שקבעת בצורה שרירותית כי הקדמונים היו חכמים יותר, יודעים יותר. בודאי שאדם לא מסוגל להקשיב.
כי המציאות מוכיחה אחרת. למרות כל   המקורות הרבנים שאתה מביא המישרים קו . הוכחות בבקשה!

וכבר מצינו כי בית דין מאוחר יותר ביטל תקנות קודמיו. למשל תקנות של בית דין של בית חשמונאי- שחכמים מאוחר יותר בטלו חלק מתקנתם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2014 19:47 לינק ישיר 

ירוחם,

הפניתי כבר למקורות שמסבירים את הדברים היטב. מי שבאמת חפץ להבין, ילמד את הדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2014 23:54 לינק ישיר 

מ

יש מונחים שאנו משתמשים בהם ולא תמיד ברור למה הכוונה. לפחות לא לי.

אחד מהם הוא זה שהשתמשו בו כעת. "התמעטות הלבבות".

האם הכוונה היא להתמעטות הרצון או היכולת להשקיע במאמץ לימודי? להבין דברי אחרים, חכמים?

זו אפשרות אחת שמונחת בדבריך.

אפשרות אחרת היא התמעטות היכולת להבין דבר מתוך דבר במובן של לקרוא מימרה, לדעת על מה מדובר בה, אבל לא תמיד לדעת את הסברה, את ה"למה" של הדין. וזה באמת לא ברור מעצמו, שהרי יש דינים רבים, רבים מדי, שבהם לא נאמר מפני מה הם כך ולא אחרת. ולמעשה, לגבי רבים מדיני התורה נהוג לחשוב שאין בהם טעם ותכלית. ולמעשה הדבר נתון במחלוקת ראשונים.

וכבר הזכרתי שקשה עד בלתי אפשרי להבין קביעות שהרקע שלהן אינו ידוע. והרי אין אנו מכירים את אורחות החיים והתרבות של פעם.

לפיכך, יש סיבות רבות לתלות בהן את הקושי להבין דברי חכמים, אבל לאו דווקא התמעטות הכשרונות.

ואיך כל זה קשור לנושא שפתחתי בו, על החובה להבין ככל שניתן ולא להתחמק מן הידיעה שאנו כן מבינים ולפי הבנתנו עלינו לנהוג ואף להביע דעתנו?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 00:10 לינק ישיר 

מ
אמנם הבאת מובאות דרשניות ורק דרשניות. דרש אינו פשט וודאי שאינה הוכחה, כי הדרשות לא הביאו כל הוכחות לדבריהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 00:41 לינק ישיר 

מיימוני,

התמעטות הלבבות הינה הן בקבלת השמועה והן בהבנתה. החכם יודע מה שאומר ומה שאיננו יודע לא אומר.
לכל דיני התורה יש טעמים, גם להלכות שחכמים לא ביארו את טעמיהן, ואפילו להלכות למשה מסיני שלא יודעים את טעמיהן. אלא מה? ככל שהבקיאות בתורה מקיפה, כן סוברים סברות על סמך ידע מבוסס על כללים ופרטים, וממילא הסברות מדויקות ונכונות יותר. ככל שהעיון מעמיק, כן הסברות כלליות ומחודדות ודקות. לדוגמא, לפני כמאתיים שנה לדאבוננו עבור לומדים רבים מי שלא היה בקיא בכל הש"ס לא היה נחשב לכלום, ובכל זאת לבקיאותם בש"ס לא התלוותה בהכרח הבנה אמתית של מה שנלמד. לעומת זאת, בתקופת האמוראים אפילו בקיאות במסכת אחת היה דבר יקר אצלם, מפני שלא היה נקרא בקיא, עד שהיתה ערוכה ושמורה אצלו, והיו הדברים מחודדים בפיו, מפני שטרח ויגע בה, לדעת טעמיה, ולעמוד על בירורי הדברים. לפיכך, אמונת חכמים אמתית הינה להאמין בדבריהם (מחזור ויטרי), כלומר לדעת שהינם מקבלי וממשיכי השמועה שמשה קיבל מסיני, ולהתייחס לדבריהם בהתאם. כתב ערוך השלחן: "כל מחלוקות התנאים והאמוראים והגאונים והפוסקים באמת למבין דבר לאשורו דברי אלקים חיים המה ולכולם יש פנים בהלכה... וכל התורה נקראת שירה ותפארת השיר שהקולות משונים זה מזה... כל זה הוא לפלפול התורה, אבל להלכה למעשה לאו כל אדם זוכה לשאוב מים חיים להלכה ולמעשה מהים הגדול הזה מפני גודל איכותו וכמותו".

תוקן על ידי מם80 ב- 04/08/2014 01:30:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 09:43 לינק ישיר 

מ

הרשה לי להתייחס לדבריך בפרוטרוט. כפי שאני סבור, יש כאן כמה נושאים שהתערבבו יחד.

אבאר.

התמעטות הלבבות הינה הן בקבלת השמועה והן בהבנתה.

כפי שהערתי לעיל, המונח "התמעטות הלבבות" הוא מוזר מפני שאין קשר ישיר וברור, לפחות לא עבורי, בין "לבב" ובין "התמעטות" לבין אי קבלת מידע או אפילו הבנת המידע שהתקבל.

לעומת זה, צריך לברר היטב למה אנו מתכוונים במילה "להבין". ואולי אעשה זאת לקמן.

החכם יודע מה שאומר ומה שאיננו יודע לא אומר.

נכון. אבל החכם גם יאמר דבר שהוא מאמין שהוא יודע אם הוא יסבור שהוא צודק באמונתו. זו אמירה כללית, ולאו דווקא על חכמי הש"ס והתורה בכלל.

לכל דיני התורה יש טעמים, גם להלכות שחכמים לא ביארו את טעמיהן, ואפילו להלכות למשה מסיני שלא יודעים את טעמיהן.

נכון מאד. זוהי גישת הרמב"ם. אמנם המחלוקת בין המפרשים לדורותיהם היא בשאלה באיזה תחום יש לחפש את הטעמים. האם בתחום החינוכי במובן הרחב, כשיטת רבנו הרמב"ם או בתחומים אחרים, ואפילו בהשפעות מיסטיות, כמו בקבלה להבדיל.

ככל שהבקיאות בתורה מקיפה, כן סוברים סברות על סמך ידע מבוסס על כללים ופרטים, וממילא הסברות מדויקות ונכונות יותר

נכון. אבל לא רק! צריך גם להכיר את הרקע ההיסטורי, התרבותי! למשל, את מצות יבום אפשר להבין על רקע הכרת מבנה החברה, הכלכלה, המשפחה, וכמובן הטעם החינוכי. הצעתי בעבר כי אשה שהתאלמנה ללא ילדים לא היה לה לאן ללכת. לא לחזור לבית אביה אם אביה כבר מת, כי מי אומר שאחיה יקבלוה, ואילו בבית בעלה לשעבר אין לה מקום אם אין לה ילדים ממנו. ללא משפחה מקבלת, היא מושלכת החוצה, עם סכנת זנות, ניצול או רעב. המצוה של ייבום מאפשרת לה להיקלט מחדש במשפחה. (מה שכתבתי מסביר לא רק את הייבום אצלנו אלא מקבילות לייבום, אם יש, בעמים אחרים, והרי מצאנו שאצל תמר, לפני מתן תורה, היה מנהג של ייבום והרי היתה גויה ומי יודע לפי אלו כללים נהגו בני יעקב).

איני כותב שסברתי נכונה בהכרח, אבל היא מסתמכת על מה שאני מכיר מן ההיסטוריה, התרבות, הכלכלה ועוד. כמובן יתכן שאני טועה. אני היסטוריון/סוציולוג/אנתרופולוג של כורסה, כלומר חובב מאד.

אולם מי שלא יכיר את הרקע ההיסטורי, על מה יסתמך? הוא יכול לנחש ולשער, אבל יתכן שינחש בכיוון לא נכון בעליל.

הוספת וכתבת

ככל שהעיון מעמיק, כן הסברות כלליות ומחודדות ודקות.

לצערי המילים שבהן השתמשת טעונות הדגמה. מה זה "עיון", מה זה "מעמיק" ולהבדיל ממה. צריך דוגמא של עיון שטחי ועיון מעמיק! המילה "סברה" מציינת הסבר על פי תכלית שנתפס בכישורינו הקוגניטיביים (אני מעדיף לא להשתמש במילה "שכל" שיש לה קונוטציות=השלכות לוואי לא מודעות). המונח "מחודד" עשוי לציין דבר שמצריך תשומת לב להבדלים קטנים וכן אולי המילה "דק". כל זה טעון הבהרה והדגמה. בלעדי הבהרות והדגמות, אלו מילים מרשימות אבל רק דיקלום בעלמא.

בתקופת האמוראים אפילו בקיאות במסכת אחת היה דבר יקר אצלם, מפני שלא היה נקרא בקיא, עד שהיתה ערוכה ושמורה אצלו, והיו הדברים מחודדים בפיו, מפני שטרח ויגע בה, לדעת טעמיה, ולעמוד על בירורי הדברים

האם אתה מתכוון לידיעת הטקסט בעל פה, הבנת המקרים (היכי דמי) או הטעמים? מה היה צריך לדעת כדי לזכות להחשב ל"ערוכה ושמורה אצלו"? האם תוכל להדגים בסיפור מהתלמוד על מי שנקרא כזה?

לפי מה שאני מבין מהתלמוד, היו רמות של לימוד. הרמה הראשונית היתה ידיעת הטקסט בעל פה ובדייקנות, ולזה נועד תפקיד ה"תנא" בישיבות האמוראים (שהיה מעין פרוייקט השו"ת שלהם). הרמה השניה היתה ידיעת המקרה והדינים העולים (וגם בזה יכלו ליפול טעויות כגון ששמע השומע ולא דייק, או שדיווח על מה שראה והחסיר פרט חשוב). והיו סברות. גם אם יודעים מה הדין המדוייק, מדוע קבעו אותו כך. ומציאת הטעם הנכון היתה קשה ואכן נחלקו בזה אמוראים לדורותיהם כפי שכל התלמוד מלא מזה. ואין דומה הבנת אביי להבנת רבא כפי שמעידים כל הדיונים ביניהם.

מה שכתבת בהמשך אינו קשור לקודם באופן רציף. זה נכון, אבל לא קשור לדעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 10:02 לינק ישיר 

מיימוני
האם לדבריך, מצוות ייבום בטלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 10:28 לינק ישיר 

בעל
 בטלה? ביטלו אותה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 13:10 לינק ישיר 

מיימוני,

אתן דוגמאות לתלמוד תורה אמתי:

פעם רבי לוי יצחק מברדיטשוב הוזמן להשתתף בסיום מסכת. הוא שאל את זה שלמד את המסכת, אם ידועים לו פירושי כל הלעזים המופיעים בפירוש רש"י למסכת. זה שלמד את המסכת אמר לו: לאו. אם-כך, אמר לו רבי לוי יצחק מברדיטשוב, לא אוכל להשתתף בסיום המסכת עד שתדע אותם.

רבי שלמה פוליאצ'ק, תלמידו החריף ביותר של רבי חיים מבריסק, מגיל 30 ואילך לא פתח דף גמרא כי כל סוגיות הגמרא עם רש"י ותוספות היו כבר מונחות בכיסו, גם ידע להסביר מה היו הסברות של רש"י ושל התוספות במחלוקותיהם. הוא הגיע לכך מתוך יגיעה עצומה בתורה בשקידה מופלאה ובעיון מעמיק במשך שנים רבות. בענוותנותו הוא היה סבור שאיננו בן תורה.

רבינא אמר בני יהודה דגלו מסכתא נתקיימה תורתן בידם (עירובין נג.). פירש רש"י: למדו לאחרים כך שמעתי; ל"א מפרשין שמועותיהן ומדקדקים בטעמו של דבר עד שמתיישב בלבן. ומהרש"א פירש: היינו שנתכונו להורות כהלכה (כלומר למדו לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 15:07 לינק ישיר 

מ

תודה על הדוגמאות!

הן נפלאות!

ואני חלוק עליך בשתי הראשונות...

אין צורך ללמוד רש"י כדי ללמוד מסכת. כלומר, השאלה היא כמובן מהו "ללמוד מסכת". אבאר חלק מכוונתי. בוודאי שללמוד מסכת פירושו לקרוא אותה ברצף ולהבין את המילים ואת הקשר. נניח שקראתי ויש לי "פשט" אבל לא לפי רש"י או לא כולו לפי רש"י. האם בכך "למדתי" את המסכת?

אנו עוסקים כאן בתנאי מינימום. שהרי למעלה כמעט ואין לזה שיעור... תמיד אפשר לשפר.

לגבי רבי שלמה תלמיד הר"ח מבריסק - האם באמת ידע את המסכת אם הכיר רק את הסברות של רש"י ותוס'? ומה עם הרמב"ם? המאירי? ראשונים אחרים? עד כמה צריך להכיר שיטות שונות בביאור הדברים שמופיעים במסכת?

וזו רק ההתחלה. כי אפשר לשאול אם אפשר ללמוד מסכת אחת בלי ללמוד את כל הקשרים של סוגיה מקומית לסוגיות אחרות.

לגבי המימרא האחרונה, איני יודע מה פירושה ואיני יכול כרגע להתייחס לפירושים שהבאת.

כדאי אולי לפתוח אשכול על "מהו לימוד תורה" עם הדוגמאות האחרונות שלך ותשובתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2014 16:07 לינק ישיר 

מיימוני,

ישנה שיטת הלימוד התוניסאית - ללמוד גמרא ללא מפרשים ואח"כ ללמוד מפרשים כדי לבחון אם הסוגיה הובנה נכון.
בדורות האחרונים רוב הלומדים לא מסוגלים ללמוד כך, אם כי אינם בקיאים במקרא ובמשנה או כי לא מבינים ביטויים בלשון הארמית.

בהרבה ישיבות מקובל שלימוד ראשוני של הגמרא כולל את פירוש רש"י (כך הגר"א היה לומד) או גם את פירוש התוספות. לפיכך, כדי להבין את פירוש רש"י (וכנ"ל את פירוש התוספות), נדרש לדקדק בדבריו, כל שכן בדברי הגמרא. פעם היו לומדים גם את פירוש המהרש"א, ואמר החזון איש שמשהפסיקו ללמוד מהרש"א כבר לא יודעים את פשט הגמרא.

רבי שלמה פוליאצ'ק למד עוד ראשונים מלבד רש"י והתוספות (רמב"ם, רמב"ן, ראב"ד, ועוד).  מסופר, שלקראת היותו בן 13, רבי חיים מבריסק הראה לו מקומות בגמרא ובראשונים מהם יבנה יסוד לפלפול  אותו יאמר בדרשת בר-המצוה. אחרי ששלמה אמר את הפלפול בבר-המצוה, אמר לו רבי חיים: בני, מה שחשבתי לא אמרת, אבל זה שאמרת טוב הוא יותר ממה שחשבתי.

תוקן על ידי מם80 ב- 04/08/2014 16:13:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 08:07 לינק ישיר 

מ

מה שכינית "שיטת הלימוד התוניסאית" אינה רק של תוניס. היא גם מיוחסת לחזו"א וכמדומה מופיעה בספרים. ואני אישית פגשתי כאלו שהקפידו על זה, אם כי הם היו המיעוט. אבל למדתי מהם וזו נראית לי דרך נכונה מאד.

ויש לכך כמה השלכות. בין להתרגלות לחשיבה עצמאית ובין להתרגלות לחשיבת התלמוד ובין, וזו נקודה שבה רבים יחלקו עלי, לדעת שרש"י אינו הפירוש היחיד.

וכאשר מעיינים קודם כל ברש"י, בגלל שהוא נכנס כה יפה למילות התלמוד, זה סותם את היכולת למצוא פירוש אחר.

כמובן, אם ניקח לדוגמא את התייחסותו של ר' יצחק קנופנטון, בעל מחבר הספר להדרכת הלומדים, לדעתו לאחר החשיבה העצמאית צריך ללמוד את רש"י ולהבין מדוע הוא צדק. אני מציע להחליף את "צדק" ב"חשב כך" (ולא שהוא טעה חלילה אלא שיש גם אפשרויות אחרות).

עוד כתבת

בהרבה ישיבות מקובל שלימוד ראשוני של הגמרא כולל את פירוש רש"י (כך הגר"א היה לומד)

ו"מקובל" זה גם נכון? והיכן מצאת שהגר"א היה לומד כן? לא שאני חולק, אני שואל.

או גם את פירוש התוספות.

דווקא על זה ראוי מאד  לדלג. בישיבות לומדים תוס' כדי להתרגל לחשיבה יוצרת ומקשרת, ולאחר מכן משום שזו המסורת. אבל זה בזבוז זמן כל עוד אין מכירים את הסוגיה הזו ואחרות. וראוי להקדיש לכך אשכול עצמאי.

לפיכך, כדי להבין את פירוש רש"י (וכנ"ל את פירוש התוספות), נדרש לדקדק בדבריו, כל שכן בדברי הגמרא. פעם היו לומדים גם את פירוש המהרש"א, ואמר החזון איש שמשהפסיקו ללמוד מהרש"א כבר לא יודעים את פשט הגמרא.

יש רמות שונות של הבנה. ויש רמות שונות של "דקדוק". בוודאי שראוי לדייק בכל מילה בראשונים. ומגלים אוצרות. אבל יש לשים לב שזה כבר לא לימוד הגמרא או רק לימוד הגמרא אלא לימוד של ראשונים, וזה דבר אחר.

לגבי המהרש"א, זה נכון. אבל זה לימוד מתיש. ומי שמעיין בעצמו, כפי שהוא יכול לדלג על רש"י כך בוודאי יכול לדלג על המהרש"א. הגישה של החזו"א נועדה לפתח, לדעתי, את יכולות העיון (בדיקה, חשיבה, מעקב אחרי מבנה לוגי, דבר שבו המהרש"א מצטיין אם יורשה לי להצביע על זה), אבל היא גם תובעת יותר מדי. זה טוב לדעתי רק למי שלא נוסה בחשיבה עצמאית ובודקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 09:17 לינק ישיר 

לא ידעתי שראש הישיבה התיכונית שלמדתי בה היה תוניסאי.

ולגבי ידיעת הלעזים, יורשה לי לשאול, מי בברדיטשוב ידע צרפתית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 09:37 לינק ישיר 

בעל

איקון ירוק. כפול.

(לעתים תשובותיך קצרות מדי וטעונות מאמץ להבנה. לא הפעם. חד וחריף, חד וחזק, חד וחלק).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2014 09:41 לינק ישיר 

מיימוני

הפכתי לאייקון אדום ...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמונת חכמים של חכמים ואמונ"ח של ההמון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.