| נשלח ב-16/12/2011 11:07 |
|
| |
יותר מוצלחים מטבעם? יהודים במערב
תוך כדי דיון באשכול סמוך, התלמוד והקוריאנים
,נתקלתי במאמר מ2005 לפיו ליהודי אשכנז אינטליגנציה (מילולית, מתמטית, דווקא לא מרחבית) משמעותית גבוהה משל שכניהם הערלים ימ"ש.
(שתי הבהרות: 1. תפקיד התלמוד בתרבות היהודית השכלתנית הוא נושא לא פשוט; לא באתי להחליף את כל הדיון באמירה שגנטית היהודים פשוט אינטילגנטיים יותר וזהו, ו2. הדיון מבחינתי מוגבל להשוואה בין יהודי אשכנז לגויים, ולא בין קבוצות אתניות אחרות.)
להבנתי, המאמר מדבר על סיבות גנטיות, ונימוקיו הם כאלה:
- הייתרון נראה נכון בקריטריונים מובהקים ואובייקטיביים יחסית (בהמשך אסייג), כמו סטיית תקן במבחני IQ (לגבי זה יש קצת וויכוח), אחוז זכייה אנומאלי בפרסי נובל, וכו'.
- היסטורית, מדובר בקבוצה סגורה יחסית גנטית, שהצלחה כלכלית בה ע"י מקצועות שכלתניים הקנתה ייתרון שרידותי במספר הצאצאים (נימוק של המאמר, לא שלי, אני מדגיש).
- נימוקים גנטיים טכניים על מוטאציות בגנים הקשורים הן למחלות תורשתיות נפוצות אצל אשכנזים, והן לאינטילגנציה גבוהה (ידיעתי בתחום אינה מספיקה כדי להבין ממש במה מדובר).
בעיות בתזה הן די ברורות, ובפרט אפשר למצוא אותן בהמשך הקישור מלמעלה. לי חסר ידע רב בהרבה מהדברים, ואשמח להסברים ממי שמבין/ה בעניין:
- באופן כללי, חוזקות וחולשות של תזה זו מול האלטרנטיבית.
- האם בכלל מוסכם שלקבוצה הנ"ל יש אחוז גבוה של מחלות גנטיות? (נדמה לי שמואדיב, לדוגמה, סבור אחרת).
- מה סדרי הגודל של הזמן שיכולים להשפיע גנטית על קבוצות? מדובר כאן על 1-2 אלף שנה - זה לא קצר מדי לדברים כאלה?
- מבחני IQ - מה בכלל חושבים עליהם היום? בעבר היו וויכוחים גדולים בעניין. אם מדובר במבחן תלוי תרבות, מה זה אומר?
- בהמשך לנקודה הקודמת. במדע יש משהו אובייקטיבי בכך שתוצאות הן אמפיריות נכונות או לא. לגבי חשיבות תוצאות - המצב שונה. האם מדובר במידה מסויימת במועדון חברתי ג"כ? נוח לחשוב שלא, אבל איך יודעים.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 16/12/2011 12:05:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 11:46 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 11:50 |
|
| |
חכםלעצמו,
אתה צודק לחלוטין. מצד שני, ראיתי גם טענות שמדובר בהטיה לכוון חקר קבוצה זו, כמו לדוגמה דבריו של מואדיב כאן
כמעט שאינני מכיר נושא זה - אשמח מאד לדיון שירחיב את הידיעה בעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 12:10 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 12:17 |
|
| |
מחלה גנטית שפוגעת רק ב'אשכנזים'
ואני אומר זאת מידיעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 13:51 |
|
| |
חכם לעצמו: הלינק שלך שבור, למרבה הצער. הנשלח מראש: זה אכן עצוב מאד. רפואה שלמה ללוקים בדבר.
------------------------------------
אגב, עם כל הכבוד לנקודה של האם אכן יש שכיחות-יתר של מחלות גנטיות והערכה לתשובות לגבי זה, נראה לי שגם השאלות האחרות מעניינות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 15:19 |
|
| |
the idea of genetic linkage (TA'AHIZA) between genius and some illnesses in the Ashkenazic community seems to me mere speculative (maybe even made just as an offense to the Shkenazim, and a solace for Spharadim, by Ynet's talkbackists). I have not heard about a gene for intelligence (among other reasons, due to lack of convented definition of the last trait), of which one allel is more frequent within Ashkenazic community, nothing to say about being in linkage to some genetic disoders (if I misled, I'll be glad to be corrected). what do counts is that the differentiation of genetic disorders between the populations (Jewish Ashkenazic compared to Gentile and Jewish Spharadic) indicates some 'BIDUD REVIYATI' between the populations, dated back for about 500 years ago (this what I heard - I didnt check it seriously - about Familial Dysautonomia, which attributted to GERUSH SPHARAD, when one of the refugees who was mutant assimilated in the Jewish Ashkenazic comnunity and so spreaded the illness).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2011 15:30 |
|
| |
this BIDUD REVIYATI can explain the differetiation AND the high frequency of some genetic traits - mostly ungood or bad (disorders, and other weaknesses) - itself, because 'inbred' mating is known to amplify the vulnerabilty to such traits by fastly spreading out specific allels and the probabily of recesive traits to become manifested in phenotype. those were 60 seconds of speaking confidently not out of knowledge. Good Shabbos! :)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2011 18:46 |
|
| |
אולי זה קשור לסינית "אמא טייגר"? נדמה לי שהיא טוענת כי כל קבוצה של מהגרים מצליחים יותר מסביבתם מכיוון שהם עובדים הרבה יותר חזק על הצלחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2011 19:19 |
|
| |
הדיון על האשכנזיות כאן, שהגיע עד למחוזות של מחלות גנטיות הוא הזוי לגמרי, ולא הבנתי (בעצם כן הבנתי. ראו להלן) מניין הוא בא ולאן הוא חותר. עד כמה שידוע לי, ההצלחה של היהודים האשכנזים לעומת היהודים מארצות האיסלם, אינה שונה מהותית מההבדל בין הגויים ה'אשכנזים' (אירופים ואמריקאים) לבין גויים מארצות האיסלם. האם אני טועה בזה? אם אינני טועה בעובדות, אז כל הדיון כאן הוא פתפותי ביצים שמטרתו ככל הנראה זריית חול בעיניים וטשטוש העובדות הפשוטות (בדבר הצלחה יתירה של יהודים לעומת גויים). ברור שמדובר על ייחוד של היהודים, ולא של האשכנזים. איך בדיוק יכול יהודי מארצות האיסלם לקבל פרס נובל כשאין במולדתו מוסד אקדמי ראוי לשמו ואין שם תרבות שמעודדת מחקר אקדמי?! האם הייחוד הזה הוא גנטי או תרבותי, על כך בהחלט יש מקום לדון. ובמישור התרבותי, גם אם יהודים ספרדיים למדו גם הם תלמוד, צורת הלימוד ותרבות היא שונה, ואולי יש מקום לדון על השפעתן של אלו על ההבדל בהישגים. אבל כאמור לדעתי להבדל הזה יש הסברים פשוטים הרבה יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2011 19:24 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | | אולי זה קשור לסינית "אמא טייגר"? נדמה לי שהיא טוענת כי כל קבוצה של מהגרים מצליחים יותר מסביבתם מכיוון שהם עובדים הרבה יותר חזק על הצלחה. |
|
זה הגיוני, אבל ההתאמה של זה לעובדות השונות איננה אחידה, לדעתי. אם מדובר בהישגים, אז זה בהחלט יכול להסביר לפחות חלק מזה. אם מדובר בפוטנציאל, אז קשה לראות איך. זה מעלה שאלה שאינני יודע מספיק עליה (ואשמח אם אחרים שכן יוסיפו לעניין) - IQ: האם מדובר במבחן פוטנציאל או מבחן הישגים (או, כנראה, משהו שכולל לפחות במידה מסויימת כ"א מהם, ואולי דברים אחרים). לכאורה, IQ בודק פוטנציאל. יש עדויות לכך שהIQ עולה עם הזמן, הדבר נקרא אפקט פלין מה שמוביל לווכוחים רבים (לגבי כל מה שקשור לנושא). אחת האפשרויות, בין היתר, הוא שמבחני IQ "זולגים" לצעצועי ילדים, מה שאולי מראה שהמבחנים, לפחות במידה מסויימת, הם מבחני הישגים. זה נושא מעניין מאד, לדעתי. הנה מאמר מעניין על פילוח חלקי השיפור השונים, ומסקנות אפשריות מזה
נ.ב. "אמא נמרה" הסינית נשואה עד כמה שידוע לי ל"אבא נמר" יהודי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2011 19:44 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | הדיון על האשכנזיות כאן, שהגיע עד למחוזות של מחלות גנטיות הוא הזוי לגמרי, ולא הבנתי (בעצם כן הבנתי. ראו להלן) מניין הוא בא ולאן הוא חותר. |
| מתוכן דבריך, אינני מבין על מה אתה חולק. אני מבין שמשהו, לא ברור לי מה, הוא לדעתך "הזוי לגמרי" ו"פתפותי ביצים". זה יכול להיות אחד משלושה דברים: המאמר שבו אני מנסה לדון, השאלות שאני מעלה לגביו, או הדיון שהתפתח תוך כדי. למען הסר ספק, ניסיתי לחדד בהודעה הראשונה שתי נקודות: - הדיון כאן לא נועד להחליף את הדיון בנוגע ליחסי הגומלין בין התרבות היהודית לבין הצלחת היהודים, כפי שאכן עלה באשכול "התלמוד והקוריאנים" (אגב, גם שם אינני בטוח האם אנו חלוקים או לא; עניתי מדוע דעתך המקורית, לפחות, שם, איננה מנומקת לדעתי).
- ניסיתי למקד את הדיון (לפחות מבחינתי, כל אחד/ת כמובן יכול לקחת לכוונים אחרים) למה שהמאמר המקורי דיבר עליו: ההבדל בין יהודי אשכנז לגויים, ולא בין קבוצות אחרות, לדוגמה עדות בתוך היהדות (לי אישית אין שום כוונה להכנס לכך, for what it's worth). בלי קשר לאשכול השני, יש מספיק מה לדון כאן ג"כ.
אתה בהחלט מוזמן לחדד דעתך. אם המאמר המקורי הוא מופרך, אתה מוזמן לסיים את הוויכוח לגביו בקהיליה המדעית בטענה הניצחת שמדובר ב"פתפותי ביצים". אם מדובר בשאלות שהעליתי בתחילת הדיון, אז או שלא קראת את ההבהרות, או שאינך מסכים למשהו מעבר להן. אם מדובר בדיון שהתפתח הלאה, נראה לי שהוא דווקא מתייחס לנקודות שהמאמר העלה.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 17/12/2011 20:15:59
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2011 22:48 |
|
| |
שיבולאיו,
תודה על ההפניה למאמר, אני רוצה קצת להבהיר את נקודה 3 שהעלית בתיאור המחקר: על פי איך שאני מבין, החוקרים גילו שהמחלות הגנטיות הנפוצות רק אצל אשכנזים, מתמקדות בעיקר במוטציות בעלות השפעה על מערכת העצבים שקשורה קשר הדוק לאינטלגנציה. מה שמיוחד במחלות הללו, הוא שכדי שהילדים יחלו במחלה יש צורך שהנשא יהיה הומוזיגוט לגבי הגן של המחלה, כלומר הוא צריך לשאת שני גנים של המחלה (או בצורה יותר מדוייקת – שני אללים זהים של אותו גן). מצב שבו אדם נושא שני אללים נגרם כאשר שני ההורים הם נשאים של הגן הגורם למחלה. (במצב כזה יש לצאצא 25% לחלות במחלה) לטענת החוקרים, בעוד שהומוזיגוט יחלה במחלה, הרי שלהיטרוזיגוט – כלומר לאדם שנושא רק גן אחד של המחלה ואילו הגן השני הוא בריא, הרי שלמרות שהוא לא יחלה במחלה לגן של המחלה תהיה השפעה חיובית על האינטליגנציה שלו. יש לציין, שתופעה כזו, של גנים שגורמים לנשאים הומוזיגוטיים למחלה קשה, אולם בנשאים הטרוזיגוטיים יש להם יתרון הישרדותי, היא תופעה מוכרת מאוד, והיא מהווה את האחד ההסברים המקובלים לגיוון הגנטי הרב בעולם. (הדוגמה הידועה ביותר הוא הגן של אנמיה חרמשית שכאשר הוא מגיע בזוג – הוא גורם לאנמיה קשה, אולם כאשר יש רק מופע בודד שלו – הוא עוזר לחיסון נגד מלריה, ומסיבה זו הוא נפוץ מאוד באפריקה שבה המלריה נפוצה מאוד ). הטיעון איך שאני מבין אותו הוא: א. עצם העובדה שדווקא סוגי המחלות האלו נפוצות יותר בקרב היהודים האשכנזים, מראה שלא מדובר במוטציה אקראית שמקורה בסחף גנטי, אלא שהייתה ברירה טבעית שהביאה לשימור של המוטציות הללו. ב. הסיבה שהמוטציות הללו נמצאות בעיקר באוכלוסיה היהודית היא מכיוון שמוטציות מסוג זה אילו היו נמצאות באוכלוסיות אחרות, מן הסתם היו נכחדות כיוון שהנזק שהן גורמות היה גדול מהתועלת שלהן. רק באוכלוסיה שבה עושר חומרי, שמביא לריבוי ילדים, היה תלוי במידה רבה באינטלגנציה, היה למוטציות הללו ערך הישרדותי גדול יותר מהנזק שהן גורמות. ג. בהנחה שהוכח שהייתה קיימת ברירה חזקה לטובת גנים המעודדים אינטליגנציה, הרי שמן הסתם הייתה ברירה לטובת גנים נוספים המעודדים אינטליגנציה, לאו דווקא כאלו הקשורים למחלות גנטיות. לגבי השאלות שהעלית: לגבי שאלה 2: מה שמעניין הוא לא האם יש לקבוצה מחלות גנטיות יותר מאחרים, אלא האם יש לה מחלות גנטיות יחודיות, וזה בוודאי שמוסכם. כפי שכתבתי, על פי טענת החוקרים יש למחלות הגנטיות היהודיות מאפיינים שמייחדים אותן, ומרמזים על קשר בינן לבין יכולת אינטלקטואלית. לגבי שאלה 3. אינני ביולוג, אבל בהחלט נראה לי הגיוני שאם היה מתאם חזק ביותר בין אינטליגנציה – עושר, עושר – ילודה (הנקודה השניה כנראה מוסכמת). אז בהחלט יש סיכוי שתהיה לכך השפעה. מה גם שלא מדובר בשינוי ביולוגי חד משמעי, אלא בהזזה מסויימת של העקומה ימינה. אם כי כמובן ככל שהזמן עובר ההשפעה אמורה להיות יותר רצינית. באופן כללי, יש בעולם האקדמיה קבוצה גדולה שטוענת (בעיקר בהקשר של הבדלים אינטלקטואלים בין שחורים ללבנים), שזרימת הגנים בין הקבוצות והזמן הקצר יחסית שעבר מאז ההתפצלות שלהן (כמה עשרות אלפי שנים), אינם מספיקות לגרימת הבדלים באינטליגנציה. הטיעון הזה בדרך נראה כך: "למרות שיש הבדלים ניכרים בצורת הגוף ובתכונות נוספות, כל אלו הן תופעות מזעריות, לעומת אינטלגנציה שעל מנת ליצור בה שינוי צריך זמן ובידוד רבייתי הרבה יותר גדולים". לי באופן אישי, הטענה הזו נשמעת שטות מוחלטת (שהסיבות של הטוענים אותה הם רחוקות מלהיות מדעיות), אני חושב שכל אדם נורמלי רואה שהווריביליות בנוגע לאינטליגנציה היא אדירה אפילו בתוך אותה קבוצה או אפילו בתוך אותה משפחה, כלומר בין אם מדובר בגורמים גנטיים, ובין אם מדובר בגורמים סביבתיים, הרי שהאינטליגנציה מושפעת מאוד מאוד בקלות, ולכן אני מאמין שאין שום סיבה להניח (בוודאי בלי הבנה טובה של הגנים המשפיעים על האינטליגנציה, הבנה שככל הידוע לי אינה קיימת בימינו), ששינויים מסויימים באינטליגנציה מצריכים שינויים גנטיים גדולים יותר משינוים במראה הגוף. לדעתי המציאות מראה שההפך הוא הנכון. הערה קצרה נוספת: כפי שנכתב בביקורת במאמר בויקיפדיה וכפי שהעיר גם פרזנט, מחלות מסוג זה נוטות להתפשט כאשר קיים בידוד רבייתי של קבוצה קטנה (תוצא המייסדים). אולם יש להעיר שגם ברירה טבעית נוטה להתרחש בתנאים כאלו (על זה מבוססת למיטב ידיעתי, תיאוריית שיווי המשקל המקוטע של סטיבן גולד ), כך שזו לא טענת חזקה במיוחד נגד המחקר. לגבי שאלה 5: לא הבנתי את כוונתך, האם אתה שואל בהנחה שליהודים אשכנזים יש IQ גבוה יותר, האם הדבר הופך אותם למועדון חברתי סגור? התשובה היא לא, מכמה סיבות. ראשית כל: ברור לחלוטין שגם אם האינטליגנציה הכללית של יהודים היא גבוהה יותר, הרי שמדובר ברמת הקבוצה, ולא ברמת הפרט, ולכן, מן הסתם יהודי חכם ירגיש בנוח יותר עם גוי חכם, מאשר עם יהודי טיפש. כמו כן באופן כללי, חלוקה לקבוצות לא אמורה להיעשות על פי קריטריונים קשיחים כלשהם.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2011 01:28 |
|
| |
עץ_נטוע,
תודה לך על ההערות המעניינות.
| עץ_נטוע כתב: |  |
הטיעון איך שאני מבין אותו הוא...
מסכים לגמרי. לדבריך רציתי להוסיף את הדבר הבא, שייתכן שהוא פשוט הרחבה של מה שאמרת בא' (אם אתה או מישהו אחר חולק על כך - הסבר יתקבל בשמחה). כשיש אנומאליות גנטיות בקבוצה מסויימת, ייתכן שמקור הדבר הוא בצוואר-בקבוק (bottlneck) בו האוכלוסיה הצטמצמה מאד בשלב כלשהו, ולאחריו התרחבה שוב (נדמה לי שמשהו דומה קרה לאוכלוסיית הצ'יטות בעולם). בצב כזה, השינויים יכולים להיות מוסברים ע"י שתי ווריאציות של דגימה לא אחידה: הראשונה היא ישירה, והשניה היא זו שהסחף הגנטי (genetic drift) פועל על מספרים קטנים יותר. פילוג השינויים במקרה זה, אבל, מעיד שלא היה צוואר-בקבוק בעבר. ההסבר האלטרנטיבי הוא שמדובר במשהו מאולץ חיצונית, דבר שאמור להיות לו ייתרון. היות שהשינויים הללו מתבטאים בעיקר בדברים שליליים (מחלות), ויש נימוקים אנקדוטליים וסברתיים שיש להם יתרונות קוגניטיביים אזי יש חיזוק כלשהו לכך שאכן מדובר ביתרונות.
לגבי השאלות שהעלית: לגבי שאלה 2: מה שמעניין הוא לא האם יש לקבוצה מחלות גנטיות יותר מאחרים, אלא האם יש לה מחלות גנטיות יחודיות, וזה בוודאי שמוסכם. כפי שכתבתי, על פי טענת החוקרים יש למחלות הגנטיות היהודיות מאפיינים שמייחדים אותן, ומרמזים על קשר בינן לבין יכולת אינטלקטואלית. כאן הרשה לי להבהיר את השאלה שלי שהובילה לתשובתך ש"זה בוודאי שמוסכם", אבל לסייג שאינני מבין בתחום זה הרבה. לדעתי מה שמואדיב מציין כאן (אין לי שמץ מושג האם הוא צודק או לא)
הוא שזה לא ממש ידוע. לחוקרים יש מוטיבציה לחקור דווקא קבוצות גנטיות מסויימות (הן מפאת עושר מרכיביהן, והן מבפאת אינדיקציה מראש שמדובר בקבוצות מעניינות גנטית), וכך, לדוגמה, מספר חולי הטאי-זאקס הפאקסיטנים (סתם דוגמה - אולי טעיתי לגמרי), אולי לא ממש ידוע.
לגבי שאלה 3. ... לי באופן אישי, הטענה הזו נשמעת שטות מוחלטת (שהסיבות של הטוענים אותה הם רחוקות מלהיות מדעיות), אני חושב שכל אדם נורמלי רואה שהווריביליות בנוגע לאינטליגנציה היא אדירה אפילו בתוך אותה קבוצה או אפילו בתוך אותה משפחה, כלומר בין אם מדובר בגורמים גנטיים, ובין אם מדובר בגורמים סביבתיים, הרי שהאינטליגנציה מושפעת מאוד מאוד בקלות, ולכן אני מאמין שאין שום סיבה להניח (בוודאי בלי הבנה טובה של הגנים המשפיעים על האינטליגנציה, הבנה שככל הידוע לי אינה קיימת בימינו), ששינויים מסויימים באינטליגנציה מצריכים שינויים גנטיים גדולים יותר משינוים במראה הגוף. לדעתי המציאות מראה שההפך הוא הנכון. מעניין.
לגבי שאלה 5: לא הבנתי את כוונתך, האם אתה שואל בהנחה שליהודים אשכנזים יש IQ גבוה יותר, האם הדבר הופך אותם למועדון חברתי סגור? התשובה היא לא, מכמה סיבות... כמו כן באופן כללי, חלוקה לקבוצות לא אמורה להיעשות על פי קריטריונים קשיחים כלשהם. לא כ"כ מה שהתכוונתי, אבל אולי נעזוב זאת לעת עתה.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2011 01:32 |
|
| |
יהודים ספרדים בצרפת מצליחים יותר ממהגרים אחרים מהמגרב ואף יותר מצרפתים ותיקים, מה זה אומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2011 02:23 |
|
| |
| מטפחתספרים כתב: |  | יהודים ספרדים בצרפת מצליחים יותר ממהגרים אחרים מהמגרב ואף יותר מצרפתים ותיקים, מה זה אומר? |
|
אולי לא הבהרתי את עצמי.
מה שזה אומר הוא שכנראה יש קורלציה בין יהודים לבין הצלחה בתחומים מסויימים. אינני חושב שזה כלל מה שנתון לווכוח כאן (לא הבנתי מדוע הר' מיכי חשב שכן), ויותר מזה, זה היה מאד מפתיע לו המצב היה שונה. מבין כל העמים שנפוצו כמיעוט נרדף, היהודים הם היחידים ששרדו. אם היה מדובר בקבוצה שהשתייכות אליה מקנה חסרונות בלבד - אז שרידותה בתפוצות באמת היתה מפתיעה. השאלה היא האם אפשר לחדד זאת למשהו קצת יותר ספיציפי. כותבי המאמר כאן (שצדקו או טעו - אני פשוט מנסה להבין), טוענים לגבי תת-קבוצה שלה, שהסברים גנטיים מסבירים הבדלים בינה לבין כל המשלימות לה. בניגוד למה שמשתמע מדברי הר' מיכי למעלה, לדוגמה, קריאת ראשית הקישור שהבאתי למעלה מצביע שהשוני אינו מוגבל לפרסי פרס נובל (שכמובן קשורים לתשתיות מדעיות). אם היית מביא נתונים לגבי מבחני הIQ של מה שאתה מתאר, פוטנציאלית אולי היית יכול לסתור את המאמר. בקיצור, אני מפנה אליך את אותה השאלה כמקודם לגבי הר' מיכי: מה בדיוק ההשגות שלך על המאמר? הסתייגות מראש: אינני רוצה לעסוק בהבדלים גנטיים בין עדות שונות ביהדות, ואני די משוכנע שאנשים נוטים לעוות אמירות סטטיסטיות על הבדלים בין קבוצות לאמירות דטרמינסיטיות על הבדלים בין פרטיהן, שכלל אינן נובעות מכך. מקרה ידוע הוא הספר The Bell Curve
|
|
|
|
|