בית פורומים עצור כאן חושבים

יותר מוצלחים מטבעם? יהודים במערב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/12/2011 02:36 לינק ישיר 

מטפחת, ר' מיכי, (אולי אחרים),

בהנחה שיש לכם השגות על המאמר, ושאינכם חושבים שמה שהוא אומר הוא שליהודים בכללותם אין קורלציה עם הצלחה, אני משער שההשגות יהיו סוג של "תער של אוקאם" - דהיינו, סוג של "היות שכבר יש הסבר ככה, מדוע להוסיף עוד הסבר ככה?" אם כך, אשמח אם תוכלו לדייק במה בדיוק מוסבר ע"י כל דבר, ומה נשאר טעון הסבר.

ואם כבר בענייני הבהרות עסקינן, אז שוב: אינני יודע אם המאמר נכון או לא, הוא עוסק בתחומים שאינני מבין בהם, ואני פשוט מנסה להבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 03:07 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:

כאן הרשה לי להבהיר את השאלה שלי שהובילה לתשובתך ש"זה בוודאי שמוסכם", אבל לסייג שאינני מבין בתחום זה הרבה. לדעתי מה שמואדיב מציין כאן (אין לי שמץ מושג האם הוא צודק או לא)

הוא שזה לא ממש ידוע. לחוקרים יש מוטיבציה לחקור דווקא קבוצות גנטיות מסויימות (הן מפאת עושר מרכיביהן, והן מבפאת אינדיקציה מראש שמדובר בקבוצות מעניינות גנטית), וכך, לדוגמה, מספר חולי הטאי-זאקס הפאקסיטנים (סתם דוגמה - אולי טעיתי לגמרי), אולי לא ממש ידוע.

איך שאני מבין את דברי מואדיב, הוא גם מתכוון לשכיחות כללית של מחלות גנטיות, לא לשכיחות של מחלה גנטית ספציפית. כאשר מדברים על מחלה ספציפית אפשר לחקור מה הפריסה הרוחבית שלה פשוט על ידי בדיקת התיעוד של החולים במחלה ברישומים של בתי החולים ורשויות הבריאות,  זה נראה לי מופרך שחוקרים יכריזו שטי-זקס למשל זאת מחלה יהודית, בזמן שבאמצעות שיחת טלפון לשלושה בתי חולים אפשר לברר האם ישנם גם חולים שאינם יהודים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 08:58 לינק ישיר 

שיבולייהו,
לא קראתי את המקורות שהוא מביא אלא את הערך של ויקיפדיה. יש שם כמה בעיות:
1. הוא מדבר על ממוצע אינטליגנציה לכלל האוכלוסיה היהודית האשכנזית מול הכללית. ההישגים בנובל ופילדס אינם משקפים בהכרח את הממוצע אלא את המאיון העליון. לכן הביקורות על מדגם לא מספיק אינן בהכרח רלוונטיות. כבר הועלו בעבר השערות שבתרבות היהודית מתחתנים בד"כ ת"ח עם ת"ח, ולכן קבוצות האליטה שומרות על ייחוד כלשהו. לכן ייתכן מצב שההישגים של המאיון העליון יהיו חריגים, כשהבאלק יהיה דומה לגויים.
2. כאמור בדבריי בהודעה הקודמת, אין להשוות הישגים בין יהודים במזרח ובמערב, אלא את היחס בין יהודים לגויים במזרח ואותו יחס במערב (העובדה שיהודי ארצות האיסלם מגיעים לפחות הישגים היא קורלטיבית לגמרי עם הגויים שסובבים אותם, ולכן אפריורי סביר שהיא תוצאה של השפעה סביבתית ולא גנטיקה). השאלה היא מה קורה כשהם מגיעים למערב (אם כי גם שם יש התניות ומניעות תרבותיות), ומה קורה ביחס בינם לבין סביבתם הגויית במקומם (יש להתחשב כמובן בכך שבמקומות רבים לא נותנים להם להתקדם).
3. אני לא ממש מבין האם מישהו מתכוין לטעון שההישגים של יהודים בתחומים האינטלקטואליים אינם חריגים. ודאי שכן, והדבר אינו זוקק שום מחקר.

מסקנות:
א. הדיון האם אכן יש הישגים חריגים הוא התעלמות מעובדות.
ב. הדיון האם השורש להישגים הללו הוא גנטי או תרבותי הוא עוד מוקדם מדיי. קודם חשוב לברר את הנתונים ולנסח נכון את השאלה.
ג. לדעתי אם בכלל יש לדון זה על היחס בין יהדות להישגים ולא בין אשכנזיות להישגים. אפשר כמובן לקחת את יהדות אשכנז כקבוצת מדגם, אבל אין כל הכרח לטעון מכוח הממצאים טענות על הבדל בין אשכנזים לספרדים אלא אולי בין יהודים לגויים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 11:59 לינק ישיר 

.

(בדרך כלל אני יודע למה אני מתכוון, ואני עדיין כאן...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 12:56 לינק ישיר 

ר' מיכי,

שתי הערות כלליות:
  1. הן באשכול זה, והן באשכול "התלמוד והקוריאנים", לא נראה לי שמישהו טען שהישגי היהודים אינם יוצאי דופן יחסית לערלים ימ"ש. נהפוך הוא, למיטב הבנתי, כ"א מהצדדים פשוט טען שהישגים יוצאי דופן אלו מצריכים הבנה יותר מעמיקה של הגורמים להם.
  2. הערה שאולי רלוונטית למה שכתבת בשני האשכולות, ואולי לא, ואז אני פשוט לוקח טרמפ כללי על תשובה דווקא אליך. לי יש הרגשה שבעצכ"ח, לעתים קרובות, שלילה של אמירה כלשהי "לטובת" היהדות מתורגת בצורה מוגזמת ללא הכמתים. לדוגמה, ערעור על דעה "תכונה כך וכך ביהדות היא הטובה ביותר", מתורגמת הרבה יותר לכוון ה"תכונה כך וכך ביהדות אינה טובה במיוחד", או אפילו "תכונה כך וכך ביהדות היא הרעה ביותר". [באופן דומה, שלילה של האמירה "הארועים ההיסטוריים מחייבים שניסי יציאת מצריים ארעו מילולית", מתורגמת לדעתי כאן ל"ניסי יציאת מצריים לא ארעו מילולית".]

mdabraham כתב:
שיבולייהו,
לא קראתי את המקורות שהוא מביא אלא את הערך של ויקיפדיה. יש שם כמה בעיות:
1. הוא מדבר על ממוצע אינטליגנציה לכלל האוכלוסיה היהודית האשכנזית מול הכללית. ההישגים בנובל ופילדס אינם משקפים בהכרח את הממוצע אלא את המאיון העליון. לכן הביקורות על מדגם לא מספיק אינן בהכרח רלוונטיות. כבר הועלו בעבר השערות שבתרבות היהודית מתחתנים בד"כ ת"ח עם ת"ח, ולכן קבוצות האליטה שומרות על ייחוד כלשהו. לכן ייתכן מצב שההישגים של המאיון העליון יהיו חריגים, כשהבאלק יהיה דומה לגויים.

להבנתי, זה אינו מסביר כ"כ טוב את הנתונים המובאים במאמר (וחלק ממה ששאלתי הוא מה מידת הוולידיות שלהם). נניח שהממוצע בכלל האוכלוסיה הוא p, הממוצע אצל תת הקבוצה למעט המאיון העליון הוא p + m, הממוצע במאיון העליון של תת הקבוצה הוא h, והממוצע של תת הקבוצה הוא n מעל זו של האוכלוסיה הכללית. אז, בקירוב, h הוא (n - m) כפול 100. אם מציבים כאן את המספרים (n הוא סטיית תקן שלמה, לדעתי משהו כמו 14-15 נקודות IQ), אז המספרים אינם מסתדרים, לדעתי, עם מה שאתה מציע.
  בהנחה שאתה מדבר על משהו עדין יותר, דהיינו הפילוג אצל תת הקבוצה, השאלה היא מה הפילוג שאתה מציע שמסתדר עם דעתך (את דעתי אציג בהמשך).

2. כאמור בדבריי בהודעה הקודמת, אין להשוות הישגים בין יהודים במזרח ובמערב, אלא את היחס בין יהודים לגויים במזרח ואותו יחס במערב (העובדה שיהודי ארצות האיסלם מגיעים לפחות הישגים היא קורלטיבית לגמרי עם הגויים שסובבים אותם, ולכן אפריורי סביר שהיא תוצאה של השפעה סביבתית ולא גנטיקה). השאלה היא מה קורה כשהם מגיעים למערב (אם כי גם שם יש התניות ומניעות תרבותיות), ומה קורה ביחס בינם לבין סביבתם הגויית במקומם (יש להתחשב כמובן בכך שבמקומות רבים לא נותנים להם להתקדם).

יכול להיות, אבל נראה לי שוב שהשאלה היא מה הסבר ממוקד יותר במסגרת מה שכבר מוסכם (את דעתי אציין בסוף). מה בדיוק אתה טוען? ב"התלמוד והקוריאנים", בתחילת דבריך טענת ש"התלמוד מפתח כישורי ניתוח וחשיבה יותר מכל תחום". בהמשך נראה לי שמתנת קצת, לכך שמדובר בכך שהתלמוד מפתח כישורי ניתוח וחשיבה כמו תחומים דומים לו. באשכול זה נראה לי שמתנת אפילו עוד יותר, וכעת מדובר בווריאציה של לימוד תלמוד, שהיא קורלטיבית עם חיים בתוך חברה שהישגיה בתחומים מסויימים גבוהים יותר. מדבריך ב1, אפשר להסיק לדעתי אפילו משהו יותר מינורי: היהודים פיתחו חברה אינטלקטואלית מריטוקרטית (גם זה די מוסכם), בו בני ה"אצולה המריטוקרטית" התחברו בקשרי זוגיות. לפי זה, תוכן התלמוד הוא אולי מינורי הרבה יותר, אולי כמעט אינצנדנטלי, ואולי באותה מידה היהודים יכלו להשביח את עצמם ע"י מריטוקרטיה שאיננה נשענת על תרבות של לימוד, אלא ע"י טורניר משחקי שח לדוגמה (ללא אימוני שח נרחבים בהכרח).

3. אני לא ממש מבין האם מישהו מתכוין לטעון שההישגים של יהודים בתחומים האינטלקטואליים אינם חריגים. ודאי שכן, והדבר אינו זוקק שום מחקר.

עדיין אינני מבין אלו דברים בשני אשכולות אלו טוענים אחרת. אם מדובר בדברים שלי, אז כנראה שאלו טעויות ניסוח.

מסקנות:
א. הדיון האם אכן יש הישגים חריגים הוא התעלמות מעובדות.
  לא ראיתי דיון כזה. אפילו בתוך המאמר המקורי, השאלה עצמה מנוסחת בצורה הרבה יותר ניואנסית.

ב. הדיון האם השורש להישגים הללו הוא גנטי או תרבותי הוא עוד מוקדם מדיי. קודם חשוב לברר את הנתונים ולנסח נכון את השאלה.
  אם יורשה לי, לא נראה לי שב"התלמוד והקוריאנים" דעתך היתה שמוקדם מדי. מעבר לזה, חלק נכבד ממה שהעליתי כאן באשכול הוא מהם בדיוק הנתונים, ומה בדיוק השאלה. אתה בהחלט מוזמן לחוות את דעתך.

ג. לדעתי אם בכלל יש לדון זה על היחס בין יהדות להישגים ולא בין אשכנזיות להישגים. אפשר כמובן לקחת את יהדות אשכנז כקבוצת מדגם, אבל אין כל הכרח לטעון מכוח הממצאים טענות על הבדל בין אשכנזים לספרדים אלא אולי בין יהודים לגויים.
  הן המאמר המקורי, והן בודאי השאלות שהעליתי באשכול זה, אינם מתמקדים בהבדלים בין יהודים אשכנזים לספרדים. מעבר לכך, נראה לי שבאופן חלקי, לפחות, אכן אפשר להשליך ממה שהמאמר מדבר עליו לגבי יהודים באופן כללי.
  על פניו, במגבלות הידע המוגבל שלי, למאמר יש הגיון בבחירת הscope של מה שהוא מדבר עליו, מפני שהוא מאפשר חידוד של הנתונים והתוצאות לדברים מדידים יחסית. מה שידוע גנטית על יהודים אשכנזים וקבוצות אירופאיות אחרות מראה ש1. מצד אחד, בשל פילוג הדמיון בין הגנטיקה של הקבוצות מראה שיש אינדיקציות לכך שתופעת bottleneck לא ארעה בקבוצה זו, ולכן שינויים בה הם כנראה תוצאה של לחץ חיצוני, ולא genetic drift, ו2. מצד שני, השינויים שכן קיימים, אינדיקטיביים במידה זו או אחרת (באיזו מידה - חלק נרחב ממה שרציתי לברר) לאינטילגנציה מסוג מסויים.

מה ההסבר שנראה הכי מתאים לכל הנתונים?
  הדברים פוטנציאלית קלים לבדיקה, מעשית ממש לא. לכאורה אפשר לקחת שתי קבוצות של אנשים רנדומיים, ולבודד אותם לאלף שנה; אחת תלמד תלמוד והשניה לא; בסוף ייבדקו הבדלי הIQ. בהעדר זאת, נראה לי שבשאלות כאלה קשה מאד לטעון דברים מעבר לאמירה שהסבר כזה וכזה נשמע יותר סביר, ותו לא.
  לי אישית נראה שיש כאן היזון-חוזר חיובי בין גנטיקה לתרבות. היהודים הן נושלו, והן התאימו לנישה, של אנשים המותאמים לתפקידים שכלתניים. בחברות אלו, בהן היהודים לא ממש יכלו להתחרות מי מניף גרזן יותר חזק, וכו', התפתחה מריטוקרטיה שכלתנית, שהובילה להשבחה של יכולות שכלתניות. כשמשווים בין יהודים אשכנזים לבין קבוצות אירופאיות אחרות, המאמר טוען שאפשר לראות דברים ספיציפיים לכוון זה (והוא צודק או טועה - אינני יודע).
  לגבי התלמוד, או אפילו ווריאנטה ספיציפית של לימוד התלמוד, אישית אינני רואה בכלל הנתונים כאן משהו שמשליך על השאלה האם מדובר במשהו מהותי או אינצנדנטלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 13:13 לינק ישיר 

מואדיב כתב:
(בדרך כלל אני יודע למה אני מתכוון, ואני עדיין כאן...)

קפיצת הדרך / בסיס עמוד / עכבר מדבר,

אדרבא, כבעל ידע בביולוגיה (כך עושה רושם), יהיה נחמד אם תהיה "עדיין כאן" יותר. ספיציפית, ב"שאלה מתמטית של הגנטיקה"
די התפלאתי, בדיעבד, וקצת הצטערתי, שאף אחד לא הגיב לשאלתי לגבי מה שנראה כנושא בסיסי למדי - המד"ח הנכונה של סחף גנטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 14:09 לינק ישיר 

שיבולאיו ומיכי,

מבלי להביע דעה בגוף השאלה (שאין לי שום כלים למדוד אותה), יש לציין שההנחה של המחקר היא שהIQ של יהודים ספרדים שווה לממוצע באוכלוסיה:

ציטוט מתוך המחקר (עמוד 4):

It is noteworthy that non-Ashkenazi Jews do not have high average IQ test scores (Ortar, 1967), nor are they over-represented in cognitively demanding fields. This is important in developing any causal explanation of Ashkenazi cognitive abilities: any such theory must explain high Ashkenazi IQ, the unusual structure of their cognitive abilities, and the lack of these traits among Sephardic and Oriental Jews (Patai, 1977; Burg & Belmont, 1990).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 14:24 לינק ישיר 

חלק מהמסיקים לסיבת האינטלגנציה היהודית היא מכיון שיהודים תמיד היו צריכים להתמודד לשרוד כלכלית ופיזית מפאת הרדיפות של אויבהם,או כדי להוכיח את עצמם במקומות מגוריהם כדי להשתלב בחיי החברה והכלכלה,
השאלה היא האם פיתוח המוח בצורה עצמית עוברת בגנים.?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 14:32 לינק ישיר 

ביליצר כתב:

כן בוודאי, 1, חקר המוח מכיר בכך בגלל פלסטיות המוח 2, הבלשנים המודרנית חושב שאפי' דיקדוקי משפטים בשפה נמצא בגנים,
כלומר הם התפתחות מולד כבר באובולוציה האנושית,

תוקן על ידי maxmen ב- 18/12/2011 14:32:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 14:35 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
חלק מהמסיקים לסיבת האינטלגנציה היהודית היא מכיון שיהודים תמיד היו צריכים להתמודד לשרוד כלכלית ופיזית מפאת הרדיפות של אויבהם,או כדי להוכיח את עצמם במקומות מגוריהם כדי להשתלב בחיי החברה והכלכלה,

תוכל לראות במאמר דעה זאת, בעמוד 2. היא נקראת "Winnowing through persecution". לדעת המחברים, דוגמאות אחרות, לדוגמה הצוענים, מחלישות דעה זו.

אם זה מעניק ייתרון, אז כן, אבל צריך להבין איך.
  1. לדעת המחברים, עושר (שבמקרה היהודים, הושג בצורה שכלתנית), תרם בצורה ישירה להישרדות הצאצאים. קורלציה בין אינטילגנציה בין-דורית היא, לדעתי, דבר ידוע.
  2. למיטב ידיעתי, ישנו מושג באבולוציה של sexual selection, בו תכונה מסויימת איננה מעניקה ייתרון ישיר בשרידות, אבל היא מעניקה ייתרון באטרקטיביות כלפי בני זוג (שבין היתר, להם יש ייתרונות אחרים ישירים). לטעמי, זה נשמע יותר הגיוני כאן. במריטוקרטיה אינטלקטואלית, שהתפתחה כחלופה למצויינות בתחומים שנשללו מהיהודים, הנה התשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 15:01 לינק ישיר 

מקס ,דיקדוקי משפטים יכולות להיות באמת בגנים כי זה רכישה מגנים ,הפלסטיות של המוח אתה בטח מתכוין לשרירי המוח ,וזאת השאלה האם שרירים מפותחים בצורת רכישה עוברת בגנים.

שיבולת ,השאלה כמה דורות הצוענים נרדפו,איפה כן נתנו להם להוכיח את עצמם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 15:07 לינק ישיר 

ביליצר כתב:

השאלה כמה דורות הצוענים נרדפו,איפה כן נתנו להם להוכיח את עצמם?

נקודה לגיטימית בהחלט, אבל הבהרה שוב: אינני מגן על המאמר, אינני מכיר הרבה מהתחומים שבהם הוא נוגע, וכו', אלא בעיקר מנסה להבין האם יש בו משהו. אם יש לך טענה קונקרטית יותר, לכן, ולא שאלה, זה יהיה עוד יותר טוב. בפרט, אם יתברר שהנסיבות של עם ישראל הן ייחודיות ברמה שאי אפשר להשוותן לאף עם אחר, אז יש מעט מאד מסקנות שאפשר להסיק (ואולי זה המצב).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 15:34 לינק ישיר 

note that medicine and economics have the largest percentage of Jews getting the Nobel prize... much more than other disciplines. this also indicates the great role played by socialization and education (the typical Jewish (Polish) mother...) F

תוקן על ידי thepresent ב- 18/12/2011 15:47:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 15:54 לינק ישיר 

ביליצר כתב:

מקס ,דיקדוקי משפטים יכולות להיות באמת בגנים כי זה רכישה מגנים ,הפלסטיות של המוח אתה בטח מתכוין לשרירי המוח ,וזאת השאלה האם שרירים מפותחים בצורת רכישה עוברת בגנים.

אני אומר לך סברה פשוטה, המוח הוא ראש ועיקר האדם,
המוח היא פלסטי, (לדוגמא: קשור לתינוק את האצבעות אז לא יהיה לו חמש תאים של רגישות ראש האצבעות, רק תא אחד של רגישות של כל היד, בדורות הבאים כבר יולידו תינוקות עם אצבעות קשורות, בחז"ל משמע שהתהליך היה הפוך נח נולד עם אצבעות נפרדות ולפניו לא,)

במילא כל ההתפתחות בגוף האדם מקורו במוח, והמוח היא פלסטי כנ"ל והנה לנו התפתחות אובולוציונית בפיזי ממש לטוב ולרע כמובן, ובאופן בחירי,

יש עשרות דוגמאות לכך,
דגים שנקלעו למצב שהם חיים בתהום, אז הם עיוורים שוחים הפוך ושאר הדברים שמוחם לא השתמש בהם דורות שלמים,
ונהפכו לכאלה בזמן שבמקור היה להם עינים ושאר הדברים של דג רגיל.

כל דברי אלה הם שלי ועל דעתי ולא מדעי בכלל, רק מסברה, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2011 16:11 לינק ישיר 

maxmen כתב:

קשור לתינוק את האצבעות אז לא יהיה לו חמש תאים של רגישות ראש האצבעות, רק תא אחד של רגישות של כל היד, בדורות הבאים כבר יולידו תינוקות עם אצבעות קשורות,
...
כל דברי אלה הם שלי ועל דעתי ולא מדעי בכלל, רק מסברה, 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יותר מוצלחים מטבעם? יהודים במערב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.