|
|
| נשלח ב-21/12/2011 22:13 |
|
| |
תודה רבה. הגענו לזה שלדעתך אין השגחה ואין שכר ועונש. זו וויכוח פילוסופי שלך עם מי שדיבר בין מנחה למעריב. לדעתו כן יש. ואין לך עמו אלא וויכוח פילוסופי, ועל זה היסוד הזה בנוי כל הטענה שלך, אין כאן טענה מוסרית.
הרי אם אני יודע שהכל מונהג בדרכים של שכר ועונש . ואני לא יודע זאת מתוך העובדות שלפני אלא מידיעה חיצונית להם. [לא משנה כעת מאיפה, מבחינת הדיון הזה כי סבתא שלי אמרה לי ואני מאמין לה] אלא שלא תמיד אני יודע להתאים את הסיבה [החטא, או המצווה] לתוצאה [עונש/שכר] אבל במקרה שאני כן יודע להתאים ביניהם, למה שלא אצביע על כך? זה לא הוכחה, ואני לא מחפש כאן הוכחה, אבל אני כן מראה בהחלט את הכלל שלי פועל במציאות. סוף דבר אין כאן לא נבלה ולא כלום [אם כי יש כאן במציאות ענין של שחיתות המידות, שהסכימו לה הכל באשכול זה] לתלות על הדת. סך הכל לדעת ייתכן אין סיבה להאמין בשכר ועונש ולדעת אחרים כן יש סיבה להאמין בזה.
תוקן על ידי יהיאור ב- 21/12/2011 22:39:12
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2011 23:06 |
|
| |
אני לא חושב שייתכן היקר מכחיש את השכר ועונש שקיים בעולם, כמו החוטא לאכול רעל ימות והחוטא לנהוג במכונית ירצח וירצח וכן גם לא מכחיש שיש השגחה פרטית בעולם, כמו רחמים על בכי תינוק, ועל כל בכי, כלומר יש לחלשים משיכה מצפונית של החזקים כלפיהם, במילא רציונאלי אף אחד לא מכחיש את השכר ועונש ואת ההשגחה פרטית,
רק מי שרוצה להמציא חטאים חדשים ומצוות חדשות ?! הוא לא יכול לצפות שהאלוקים ינגן לפי החליל שלו, אצל האלוקים זה פשוט לא חטאים ולא מצוות במילא הוא לא מגיב כלל,
וצודק ייתכן שהלייצנים לא רק שלא מגיעים להחלטה הנבונה בטעותם מעצם זה שהאלוקים לא מגיב להם, רק אז בעזות מצח משקרים בשם האלוקם שהוא מתנגד להם, ולכן "נבלה" זה לא מילה שמספיק מגדיר אותם,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 10:38 |
|
| |
תלמידטועה <ברמב"ם -"אע"פ שלא עבר עבירות" וק"ו אם עבר. ההבדל הוא שהשו"ע הביא רק עול מצוות והר"מ גם הבדלות חברתית> במקום להסביר את דברי הרמב"ם מבלי לעיין בדבריו, עיין בהם ותחסוך לעצמך את הסברי הסרק. הרמב"ם מונה שם עשרים וארבעה סוגי אנשים שאע"פ שהן מישראל אין להם חלק לעוה"ב, ואחד מהם הם הפורשים מדרכי ציבור, שלא "חטאו" מלבד שפרשו מן הציבור, ולא ק"ו ולא בנו של ק"ו. רמב"ם הלכות תשובה פרק ג.
הלכה ו
ואלו הן שאין להן חלק לעולם הבא אלא נכרתים ואובדין ונידונין על גודל רשעם וחטאתם לעולם ולעולמי עולמים: המינים והאפיקורוסין והכופרים בתורה והכופרים בתחיית המתים ובביאת הגואל המורדים ומחטיאי הרבים והפורשין מדרכי צבור והעושה עבירות ביד רמה בפרהסיא כיהויקים והמוסרים ומטילי אימה על הצבור שלא לשם שמים ושופכי דמים ובעלי לשון הרע והמושך ערלתו. הלכה יא
הפורש מדרכי צבור ואף על פי שלא עבר עבירות אלא נבדל מעדת ישראל ואינו עושה מצות בכללן ולא נכנס בצרתן ולא מתענה בתעניתן אלא הולך בדרכו כאחד מגויי הארץ וכאילו אינו מהן אין לו חלק לעולם הבא, העושה עבירות ביד רמה כיהויקים בין שעשה קלות בין שעשה חמורות אין לו חלק לעולם הבא, וזהו הנקרא מגלה פנים בתורה מפני שהעיז מצחו וגילה פניו ולא בוש מדברי תורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 17:20 |
|
| |
יהי, בהודעה הפותחת וכן בהמשך הבהרתי חזור והבהר כי אינני דן על שאלת ההשגחה באופן עקרוני. [במאמר מוסגר טענתי כי העונשים החמורים של מיתה וסרטן וכו' אינם מידתיים בעיני המתבונן בן זמננו. מיתה בידי אדם נראתה סבירה בזמן כתיבת התורה. היום זה נשמע על גבול הטירוף להרוג את מי שמחלל שבת. מי שנוח לו עם זה, אין לי ויכוח אתו. הלעיטהו ויאכל]. אני הצבעתי על משהו אחר לחלוטין. בעקבות התפיסה ובעקבות הנחלתה לילדים קטנים, יכול אדם שפוי לעמוד בחצר בית הכנסת לפני הדלקת נרות ולומר שמגיע לפלוני שילדו יהיה חולה סרטן. וכל כך למה? לא בגלל שעבר עבירה כלשהי, אלא שמחמת סיבה אותה לא חלק עם השומעים, צהובים הם זה לזה. לא נראה לי שאדם שפוי יכול לדבר כך. מה בכל זאת גרם לו לומר זאת בלי לפחות להתבייש ולחוש ממורא בשר ודם? ההנחה המוקדמת, כי זה קורה לו בגלל שמגיע לו (משום מה נעלמו ממנו באותו רגע כל התשובות האחרות של גלגול ושל ייסורים בעוה"ז כדי לזכות בחיי נצח ועוד ועוד כמיטב תורות האליבי) מאפשרת לו לתפוס טרמפ על מעשי ורצון ה' ולשיש משוש על ילד שעובר ייסורי שאול. וככותרת האשכול. נבלה בשם האלוהים. ועכשיו לטענתך, "הרי אם אני יודע שהכל מונהג בדרכים של שכר ועונש . ואני לא יודע זאת מתוך העובדות שלפני אלא מידיעה חיצונית להם. [לא משנה כעת מאיפה, מבחינת הדיון הזה כי סבתא שלי אמרה לי ואני מאמין לה] אלא שלא תמיד אני יודע להתאים את הסיבה [החטא, או המצווה] לתוצאה [עונש/שכר] אבל במקרה שאני כן יודע להתאים ביניהם, למה שלא אצביע על כך? זה לא הוכחה, ואני לא מחפש כאן הוכחה, אבל אני כן מראה בהחלט את הכלל שלי פועל במציאות". לו יצויר שבפועל כל הרשעים היו מקבלים שכר וכל הצדיקים היו סובלים ייסורים האם היית מצביע על השגחה, או שמא היית נאלץ למצוא הסבר כלשהו? ברגע שאין שום הטיה סטטיסטית לטובת צדיקים (ואין) מה טעם להצביע על מקרה שאינו אומר כלום? אין הבדל בין מצב שלא רואים כלל השגחה, לבין מצב שאין שום מובהקות להשגחה. לכן ההצבעה על מקרה המסתדר במקרה עם הקונספציה (גם כשהיא נכונה) היא אווילית לחלוטין ויכולה להיעשות רק על ידי מי שאינו מבין דבר וחצי דבר בהסתברות. נניח שמישהו הבטיח כי כל הסביבונים יפלו על ג'. בפועל מתוך אלפי סיבובים רק אחד מ 4 נפילות היו על ג'. (לסטטיסטיקאים, נא לא להתנפל, אני יודע כי זה לא בהכרח התוצאה המתבקשת) וכי יש טעם להצביע על נפילות אלו כתואמות את הבטחתו? ברגע שההנהגה בכללות זועקת אקראיות מוחלטת, על מה בדיוק אתה מצביע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 17:27 |
|
| |
"אני הצבעתי על משהו אחר לחלוטין. בעקבות התפיסה ובעקבות הנחלתה לילדים קטנים, יכול אדם שפוי לעמוד בחצר בית הכנסת לפני הדלקת נרות ולומר שמגיע לפלוני שילדו יהיה חולה סרטן."
תגיד אתה רציני???? ככה מדברים אנשים אצלך בשכונה? אם כן הייתי ממליץ לך לברוח כמה שיותר מהר מהמקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 18:36 |
|
| |
ייתכן
יש תופעה דומה לתופעה שעליה אתה מדבר -
השימור של רגשות השנאה והנקמה לנצח, בעקבות ראיית אויביך כאויבי אלוהים.
כמו בני ישראל ועמלק או היהודים הישועים והיהודים הרבניים (כן כן, גם במקרה האחרון היו לראשונים סיבות טובות לבטן מלאה על האחרונים).
תוקן על ידי thepresent ב- 22/12/2011 18:38:28
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 19:06 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | היהודים הישועים והיהודים הרבניים (כן כן, גם במקרה האחרון היו לראשונים סיבות טובות לבטן מלאה על האחרונים). |
| בשנים הראשונות, הנוצרים נטו להיות "בצד השני" של הבטן המלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2011 19:09 |
|
| |
לא הבנתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/12/2011 01:39 |
|
| |
אופס
 טעיתי, ואני חוזר בי ממה שכתבתי שלפנינו מחלוקת הרמב"ם והשו"ע במי הן הפורשים מדרכי ציבור, מפני שהתברר ליי שכדברי השו"ע וכלשונו, כתב גם הרמב"ם בהלכות אבל (פרק א הלכה י) וייתכן שדבריו הם מקורו של המחבר. וייתכן שלדברי הרמב"ם השם "הפורש מדרכי ציבור" הוא סתמי, ומשמעותו משתנה ממקום למקום. ובעוד שלגבי עולם הבא פירושו אפילו אינו עובר עבירות, הרי שלגבי הלכות אבילות הוא עובר עבירות, אם כי לא ברור מה הן. ואקדים: לשונם של הרמב"ם (הלכות אבל פרק א הלכה י) והשו"ע (יורה דעה סימן שמה סעיף ה) הוא: "כל הפורשין מדרכי צבור והם האנשים שפרקו עול המצות מעל צוארן ואין נכללין בכלל ישראל בעשיית המצות ובכבוד המועדות וישיבת בתי כנסיות ובתי מדרשות אלא הרי הן כבני חורין לעצמן [כשאר האומות] וכן האפיקורוסין [והמומרים] והמוסרין כל אלו אין מתאבלין עליהן, אלא אחיהם ושאר קרוביהם לובשין לבנים ומתעטפים לבנים ואוכלים ושותים ושמחים שהרי אבדו שונאיו של הקב"ה, ועליהם הכתוב אומר הלא משנאיך ה' אשנא". וחשבתי, אם מה שכתבו "וכן האפיקורוסין [והמומרים] והמוסרין" פירושו הוא, שגם עליהם לא מתאבלים, או שגם הם כלולים בפורשין מדרכי ציבור, וגיליתי שעל דברי הגמרא בראש השנה דף יז עמוד א (שהם מקור דברי הרמב"ם בהלכות תשובה): "פושעי ישראל בגופן, ופושעי אומות העולם בגופן - יורדין לגיהנם, ונידונין בה שנים עשר חדש, לאחר שנים עשר חדש גופן כלה, ונשמתן נשרפת, ורוח מפזרתן תחת כפות רגלי צדיקים, שנאמר ועסותם רשעים כי יהיו אפר תחת כפות רגליכם. אבל המינין, והמסורות, והמשומדים והאפיקורסים, שכפרו בתורה, ושכפרו בתחיית המתים, ושפירשו מדרכי צבור...", כתב רש"י: "שפירשו מדרכי ציבור לא גרסינן", (בתוספתא סנהדרין פרק יג הלכה ה ושפירשו) דהיינו כל הני דלעיל, והך מתניתין בסדר עולם, והכי גרסינן ליה התם: שפירשו מדרכי הצבור, כגון המינין והמסורות כו'", והיינו ש"שפירשו מדרכי צבור" הוא שם כולל והמינין, והמסורות, והמשומדים והאפיקורסים, שכפרו בתורה, ושכפרו בתחיית המתים, אינם אלא פרטים, והוא מפרש את "מדרכי ציבור - מדרכי ישראל", הרי שהרמב"ם הבין את הפורשין כגוף בפני עצמו, וכשם שישנה מחלוקת בההלכה שבגמרא העוסקת בעולם הבא, כך ישנה מחלוקת בהלכה שבהלכות אבל. ראו בית יוסף יורה דעה סימן שמה בד"ה ומ"ש והם שפורקים, והרשב"א (שו"ת חלק א סימן תשסג), גם ראו הגהת הרמ"א (יורה דעה הלכות אבילות סימן שמה סעיף ה): "הפורש מן הצבור ולא רצה לשאת עמהם במסים וארנוניות, מתאבלים עליו". שו"ת ציץ אליעזר חלק י סימן מא פרק א: "מהו הנקרא פורש מדרכי צבור": (ב) הר"ן שעל הרי"ף במס' מו"ק סופ"ג. מפרש באמת כביאורינו הנ"ל, שהכוונה של פורשין מדרכי צבור הוא שאין רוצין להצטער בצערם ולשאת את משאם במסים וארנוניות. אולם הרמב"ם (בפ"א מה' אבל ה"י) ועמו הרבה מהראשונים, ואחריו הטור והשו"ע ביו"ד סי' שמ"ה, מפרשים לה שהכוונה, שפורש מדרכי הצבור היהודי, דהיינו מקיום התורה והמצוות אשר יעשה אותם האדם הישראלי וחי בהם, וז"ל הרמב"ם שם: כל פורשין מדרכי צבור והם האנשים שפרקו עול המצות מעל צוארן ואין נכללין בכלל ישראל בעשיית המצות ובכבוד המועדות וישיבת בתי כנסיות ובתי מדרשות אלא הרי הן כבני חורין לעצמן [כשאר האומות] וכן האפקורסין והפושעין והרשעים, כל אלו אין מתאבלין עליהן, אלא אחיהם ושאר קרוביהם לובשין לבנים ואוכלים ושותים ושמחים שהרי אבדו שונאיו של הקב"ה ועליהם הכתוב אומר הלא משנאיך ה' אשנא עכ"ל. (ג) פירוש זה בהכוונה של פורש מדרכי צבור מרומז גם בדבריו הקצרים והחותכים של רש"י בר"ה (ד' י"ז ע"א) שכותב מדרכי צבור מדרכי ישראל, והיינו מהדרך המיוחדת שישראל חייב ללכת בה, והוא כמובן דרך התורה. ומשום כך כותב שם רש"י שלא גרסינן לה זה שם בר"ה מכיון שכבר מנה קודם המינין והמסורות והאפיקורסים שכפרו בתורה ושכפרו בתחיית המתים ופירשו מדרכי צבור היינו כל הני ע"ש, ועיין גם ברש"י בסנהדרין (ד' מ"ז ע"א) שמפרש: יכול פרשו מדרכי צבור כגון מומר. ולפי הגירסא שלנו בגמ' שם בר"ה שכן גרסינן לה אחרי כל אלו אפשר להסתייע לדעת הר"ן הנ"ל שפירשו מדרכי ציבור היינו שאין רוצין להצטער בצערם ולשאת את משאם. ושוב יהא תמוה לכאו' על שבשביל כך יהא דינם כל כך חמור שירדו לגיהנם וידונו בה לדורי דורות. אבל הרי חושבים שם ביניהם גם אלה שנתנו חיתיתם בארץ חיים ומפרשת הגמ' דהיינו פרנס המטיל אימה יתירה על הצבור שלא לשם שמים, א"כ אין כבר כל כך פלא אם כך חמור גם דינם של המתבדלים מן הציבור שלא להצטער בצערם ולשאת את משאם, ואין כבר ממילא גם כל פלא על שנקראים משום כך שונאם של מקום ומצוה לשמוח באיבודם. אבל כפי שמזכיר רש"י הרי בסדר עולם מבו' בהדיא דפירשו מדרכי צבור הם כגון המינין והמסורת וכו', וכן הוא הלשון של סדר עולם (פרק ג'): אבל מי שפירשו מדרכי צבור כגון הצדוקין [והמסורת והמינים, הגר"א] והמסורות והחניפין והאפיקורסין ושנתנו חתיתם בארץ החיים [היינו פרנס המטיל אימה יתירה על הצבור שלא לשם שמים. הגר"א] ושכפרו בתחיית המתים והאומרים אין תורה מן השמים והמלעיגין על דברי חכמים גיהנם ננעלת בפניהם ונידונין בתוכו לעולמי עולמים וכו'. ולפי"ז אנו למדים שכל מי שיש בו ר"ל שורש פורה ראש ולענה מא' מכל הנ"ל הוא בכלל פורש מדרכי צבור שדינו פסוק כנ"ל במס' שמחות גם בעולם הזה. וכך מצאנו מפורש בשו"ת הרשב"א ח"א (סי' תשס"ג) שמביא למה ששנינו במס' שמחות הנ"ל וכותב: והפורש עצמו מדרכי צבור אינו כפורש מן המס שזה אינו אלא כאחד מבעלי עבירה או כגזלנין ובהדיא תנאי אבל מי שפירש מדרכי צבור כגון המינין והמשומדים והאפיקורוסים ומבזה מועדות ובשכפרו בתחיית המתים ובשאמרו אין תורה מן השמים וכולא ברייתא כדאיתא התם כתבה בסדר עולם פרק נאמר לאברהם אבינו עכ"ל. (ד) ואולי אפשר לומר שאף הר"ן שפירש הכוונה של הפורש מדרכי צבור שאין רוצים להצטער בצערם של צבור ולשאת את משאם במסים וארנוניות, פירש כן רק לענין הדין שמסיים שם אין מתעסקין במותם להתבטל ממלאכתם אבל לא גם לענין שיקראו שונאם של מקום ואחיהם וקרוביהם ישמחו על מותם, ואם נאמר שהפירוש על הרי"ף הוא באמת הר"ן [כי כידוע עדיין לא הוכרע הדבר אם הוא מהר"ן או מהנמ"י] הרי מצאתי בחידושי הר"ן על מו"ק שמקודם מבאר כנ"ל בפי' על הרי"ף שהפורשים מן הצבור היינו שאינם רוצים להצטער בצערן ולתת עול מסים וגלגולת, ואח"כ מוסיף וכותב אין הרבים חייבין להספידן ולקונן עליהן ולהשתדל בקבורתם אלא אפילו קרוביהם שמחים מפני שנעקרו מן העולם ודוקא מפני שהיו רשעים לובשין לבנים הא לאו הכי אלא שחורים עיי"ש, הרי שביאר הר"ן בהדיא שלבישת לבנים הוא דוקא מפני שהיו גם רשעים. ובכלל אפשר לפי"ז גם לפרש ולומר שכוונת הר"ן במ"ש שאין רוצים להצטער בצערם של צבור ולשאת את משאם דהוא שאינם רוצים בגלל רשעותם, שהמה אנשים רשעים ואינם רוצים להשתתף עם הציבור ההולך תמים עם אלקיו ותורתו". אם חטאו של הפורש מדרכי ציבור בדברי הרמב"ם בהלכות תשובה הוא, שהוא מוציא את עצמו מהציבור, מדוע הלשון אינו "הפורש מן הציבור", ומצאתי שגירסת הראבי"ה בהלכות אבל סימן תתמא) היא: "כל הפורשין מן הציבור", אלא שההלכה שהוא עוסק בה היא ההלכה שבמסכת שמחות, ולשונו הוא: "כל הפורשין מן הציבור" אין מתעסקין עמהן לכל דבר, אחיהם וקרוביהם לובשים לבנים ומתעטפים לבנים ובאים ואוכלים ושותים ושמחים, מפני שאבדו שונאיו של מקום, ועליהם הכתוב אומר משנאי[ך] ה' אשנא". וכנראה שכך היתה גירסתו במסכת שמחות.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 23/12/2011 01:46:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/12/2011 12:01 |
|
| |
נישט ת"ט טועה, והרבה. ומדוע לא הסברת כך: באבל – אם פרק עול מצוות באים להתחשבן איתו על ש"אין נכלל בכלל ישראל ... בכבוד המועדות..."? בהכרח הכוונה למי שמתנתק, אף בשוא"ת, מהאפיון היהודי –הלכתי של הצבור (ואם פרק עול מצוות רק בסתר אינו כזה), זה הפורש מדרכי הצבור ההלכתי. הר"מ בתשובה - אינו עושה מצוות בכללן (שזה כמו באבל, מתבטא בכבוד המועדות וכדו') והוסיף דוגמה אחרת, שלא נכנס בצרתן ושאינו מתענה בתעניתן... כאילו אינו אחד מהם, אבל גם זו עם רק מאפיינים דתיים (אינו מתענה בתעניתן), והוסיף אע"פ שלא עבר עבירותיו בקום ועשה, די בהמנעות האמורה בכדי להיות כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2011 06:43 |
|
| |
תלמיד <הר"מ בתשובה - אינו עושה מצוות בכללן (שזה כמו באבל, מתבטא בכבוד המועדות וכדו') והוסיף דוגמה אחרת, שלא נכנס בצרתן ושאינו מתענה בתעניתן... כאילו אינו אחד מהם, אבל גם זו עם רק מאפיינים דתיים (אינו מתענה בתעניתן), והוסיף אע"פ שלא עבר עבירותיו בקום ועשה, די בהמנעות האמורה בכדי להיות כזה> מדברי הרמב"ם בהלכות תשובה ברור, שחטאו של הפורש מדרכי ציבור, היא עצם הפרישה מעדת ישראל, ואף שהוא עושה את המצוות הרי שאין הוא עושה אותן "אתם", אינו משתתף בצרתן, כאילו אין לו ולהם דבר, אינו מתענה בתעניתן (תעניות שגזרו על הציבור בגלל צרות שבאו עליהן) ולא שאינו צם בתעניות הקבועות, כשהמשות להם הוא התנתקותו מעם ישראל, ולדברי הרמב"ם די בהם שלא יהיה בן עולם הבא, וצ"ע מהו מקורו. וראה הר"י קפא, במשנה תורה להרמב"ם שבהוצאתו, הלכות תשובה עמוד תריד הערה נא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2011 07:56 |
|
| |
ייתכן אכן זו טענתי. אתהע אומר שאתה לא דן על ההשגחה עקרונית אלא על עיוות מוסרי שראית, ולעיוות הזה אגב אני ורוב הכותבים כאן הסכימו שהוא עיוות, ואף הבאתי לך את הבדיחה שהאדם תולה את נקמתו באלקים. השלב השני הוא שאת תולה את העיוות הזה בתורה עצמה. אך כשבוחנים לעומק מגלים פתאום שכמעט כל הטענה שלך בנוייה על הנחתך שאין השגחה והכל זועק אקראיות מוחלטת כלשונך. ומכיוון שלא פתחת אשכול לדון על כך למה חזרת כאן על הטענות האם זה כן נכון מה שאותו שוטה דיבר או לא, הרי לא על זה באת לדון? עכ"פ למה שטענת. כן מי שמאמין בשכר ועונש מושגחת [כי סבתא שלי אמרה לי] אפילו אם כל הזמן הרשעים היו מקבלים שכר והצדיקים עונש, בפעם החריג שהרשע היה מקבל עונש או הצדיק היה מקבל שכר, הוא היה מצביע על זה כמראה את ההשגחה. ואיני רואה בזה פגם לוגי כל עוד הוא אינו טוען שהמקרה הזה מוכיח את ההשגחה. וככל שידוע לי אף פעם לא נטען שההשגחה מוכחת ממעשי העולם. אבל כאן אנחנו מגיעים לדון על ההשגחה עצמה וזה אינו הענין כאן.
בקיצור, אם אתה טוען שיש אנשים רעים שמשתמשים בשפה של ההשגחה. מסכים. וזה אכן "נבלה בשם אלקים". אם אתה טוען שמה שההוא אמר בהכרח לא נכון, איני מסכים כלל. וטענתי רק שטענת הנבלה בנוייה במידת מה על טענת האי נכונות. וממילא כל טענתך הוא רק לשיטתך ולא לשיטת המאמינים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2011 11:20 |
|
| |
הפנטזיה הפרוע שהעונש הגיע בעקבות פגיעה אישית במישהו, היא ודאי לא נכונה ואין לה כל קשר לשאלת ההשגחה. זהו ניכוס, או יותר נכון שימוש ציני, במושג ההשגחה. וכי המושג אומר כי כל אחד יכול לפרש את האירועים כפי רצונו ולפי האינטרס שלו, גם במקרה שהוא בכלל לא צודק שנעשה לו עוול? עד כמה שאני למדתי, אין לאדם שום אפשרות לתלות עונש ספציפי במעשה ספציפי, אלא את העונש בכלל, לרשע בכלל. על כך הצבעתי. על מה, שכדבריך, מקובל עליך שזו אכן נבלה ועל כך שהיא יונקת מתפיסת השגחה מוחשית וקיצונית. העובדה שחזרתי, בסוף תגובתי, על הטענות בנוגע לעצם ההשגחה, רק מצביעה על כך שהתייחסתי לטיעוניך. לא מעבר לזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2011 04:38 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2011 08:12 |
|
| |
נישט אם מדובר בפרישה מעמ"י ללא מאפיינים דתיים מדוע תלה הר"מ דווקא ב"ואינו עושה מצות בכללן ולא נכנס בצרתן ולא מתענה בתעניתן"? וב "ואין נכללין בכלל ישראל בעשיית המצות ובכבוד המועדות וישיבת בתי כנסיות ובתי מדרשות"?
|
|
|
|
|